Motivaţia- Ane

Post on 28-Nov-2014

1.604 views 4 download

description

 

Transcript of Motivaţia- Ane

MOTIVAŢIA

Anamaria Coman

• Ce este motivaţia• Formele motivaţiei

• Nevoile – Piramida lui Maslow

• Motivaţia realizării de sine• Concluzii

Motivaţia este un sistem psihic reglator care constă în ansamblul stimulilor interni (necesităţi, nevoi, motive, trebuinţe, aspiraţii etc.) care declanşează şi susţin acţiunile oamenilor.

Ce este motivaţia - formele motivaţiei -

Nevoile - Piramida lui Maslow

MOTIVAŢIA realizării de sine

Se manifestă atunci când individul ştie că acţiunile sale vor fi apreciate conform unor standarde, când apare comparaţia şi competiţia cu alte persoane.

Este legată de tendinta de a obţine succes, de a fi apreciat, de a valoriza acţiunile/activităţile întreprinse deoarece dorinţa de succes este o caracteristică general-umană.

Realizarea de sine este un motiv energizant, care ne împinge să acţionăm pentru a ne ocupa un loc cât mai bun în ierarhia socială şi totodată pentru a ne găsi împlinirea şi liniştea interioară.

Concluzii Motivaţia ne ajuta in a

avea rezultate mai bune in acţiunile pe care le desfasuram. Recompensele includ îmbunătăţirea reputaţiei şi a satisfacţiei personale, dar pot stimula apariţia unor comportamente nedorite, de exemplu realizarea superficială a sarcinii doar cu scopul de a primi o recompensă

Cu alte cuvinte motivarea idividului poate avea efecte pozitive cat si negative iar asta depinde in mare parte de dorintele, aspiratiile, scopul, intersele lui

Motivaţia declanşează, orientează şi susţine actiuniile noastre

Anamaria Coman Universitatea de Vest, TimişoaraDepartamentul de Psihologie ane_coman@yahoo.com