Gimanstica La Locul de Muncă

Post on 03-Oct-2015

4 views 2 download

description

kinetoterapie

Transcript of Gimanstica La Locul de Muncă

Gimanstica la locul de munc

Este perfect normal ca n urma desfurrii unei activiti profesionale, indiferent de tipul sau natura efortului (fie c este efort fizic sau efort mental-intelectual) s apar mici probleme de disconfort att la nivel fizic, ct i la nivel mental, probleme care pot duce mai departe la oboseal specific. n cazul n care nu se gsesc sau nu se acioneaz asupra eliminrii factorului de oboseal, uneori se poate ajunge la ceea ce numesc specialitii stres.Gimnastica la locul de munc este o modalitate prin care se poate preveni, prentimpina sau elimina, oboseala cauzat de activitatea realizat la locul de munc i permite rencrcarea "bateriilor" organismului att la nivel fizic, ct i la nivel mental, conducnd spre o stare de spirit pozitiv necesar n actitvitatea desfurat.De cele mai multe ori gimnastic la locul de munc poate fi numit form de odihn activ, cu rol n combaterea oboselii profesionale, prin practicarea altui tip de efort dect cel specific activitii prestate.Scopul gimnasticii la locul de munc: Restabilirea sistemului nervos central Restabilirea sistemului neuro-muscular Restabilirea/corecia aliniamentului sistemului osos Oxigenarea natural Relaxarea pe termen foarte scurt Combaterea oboselii profesionale pe termen scurt/lung Activarea circulaiei limfatice Decontracturare la nivelul sistemului muscular Profilactic Reglarea atitudinii la nivel social, comportamental

Reguli ce pot ajuta n crearea unui program de gimnastic la locul de munc S nu necesite pe ct posibil un spaiu special pentru asta; S poat fi desfurat fr echipament special; S fie accesibil din punct de vedere fizic tuturor participanilor. Mijloacele s fie adaptate n funcie de posibilitile fizice, de sex i de vrst ale participanilor la program; S fie uor de explicat i de neles; S foloseasc mijloace antrenante ( pai de dans, micri pe muzic); S fie un program amuzant care s detensioneze i s creeze o stare de bine participanilor.

Clasificarea gimnasticii la locul de munc n funcie de scopul sau obiectivul urmrit avem urmtoarele posibiliti:1. Gimnastica pregtitoare: este necesar n vederea pregtirii pregtirii penntru diferite activiti ( maseorul are nevoie s i fac exerciiile de nclzire, antrenorii, profesorii de sport etc.)2. Gimnastica n pauz: are rolul de prevenire i restabilire la nivel fizic, mental i emoional. Se poate ntlni n orice activitate, mai ales n cele sedentare.3. Gimnastica la sfrit de activitate: caracteristica acestui tip de gimnastic spre deosebire de celelalte dou forme este c aici putem ntlni plimbarea sau mersul pe jos, ciclismul, joggingul, relaxarea autogen, exerciii i tehnici de vizualizare

Exerciiile pot proveni din sisteme consacrate, ca de exemplu : yoga, stretching, diferite exerciii de ntinderi-mobilitate, qi-gong, gimnastic, pilates etc.

n cazul categoriilor de activiti n care se desfoar un efort dinamic cu un mare consum caloric este indicat gimnastica de tonifiere a musculaturii sau de relaxare a musculaturii, de reglarea respiraiei i de corectare a unor poziii nefireti n timpul muncii.