Geanu Anaiza Existentiala Rol

Post on 13-Nov-2015

218 views 0 download

description

prezentare

Transcript of Geanu Anaiza Existentiala Rol

n analiza existenial (logoterapie) omul nu este vzut ca un produs al proceselor intrapsihice sau ca un rezultat al influenelor venite din preajm; ci ca fiina ce se poate automodela n ceea ce conteaz ntr-adevr pentru el n via

ANALIZA EXISTENIAL & LOGOTERAPIE definete o orientare psihoterapeutic ale crei baze au fost puse ntre anii 1926 1933 de ctre neurologul i psihiatrul vienez Viktor E. Frankl ( Logoterapie) i care a fost definitivat n ultimele dou decenii, ca o metod de psihoterapie de sine stttoare, de ctre Societatea de Logoterapie i Analiz existenial din Viena, graie contribuiilor aduse n primul rnd de ctre Alfried Lngle.

Analiza existenial poate fi definit la ora actual ca o psihoterapie fenomenologic orientat spre persoan avnd drept scop sprijinirea acesteia de a ajunge la o trire liber (spiritual i emoional), la adoptarea unor atitudini autentice, precum i la un comportament i o raportare responsabil fa de sine nsui i fa de lumea sa. Cu alte cuvinte, psihoterapia analitic-existenial, i propune a-l ajuta pe om s poat trii ntr-un acord interior cu propriile-i aciuni i propria-i existen.

Analiza existenial a aprut ca un corectiv al psihologismului dominant n epoc, ca urmare a criticii aduse acestuia de ctre E. Husserl i mprtit de ctre K. Jaspers, L. Binswanger, M. Boss i R. May. Delimitndu-se de psihologia abisal, Frankl a adugat psiho-analizei (orientat spre dinamica interioar a forelor psiho-pulsionale) o existen-analiz (o analiz asupra existenei) orientat spre lume i valori. El i-a precizat scopul terapeutic n conceptul de Logo-terapie (logos= sens). Distanndu-se de psihanaliza lui Freud i psihologia individual a lui Adler, Frankl i dezvolt metoda ca pe o completare a psihoterapiilor tradiionale pe care inteniona s le dezvolte pentru a cuprinde n sfera lor de interes i dimensiunea spiritual (noetic) a omului, dimensiune trecut cu vederea de psihoterapiile tradiionale din acea vreme. Aceast dimensiune noetic a omului s-ar evidenia n primul rnd n cutarea de sens. n opinia lui Frankl, neglijarea dimensiunii sensului poate conduce nu numai la mari suferine, disperare i suicid, ci i la favorizarea dezvoltrii unor tulburri psihice specifice i/sau nespecifice (n primul rnd a toxicomaniei dar i a unor nevroze sau tulburri psiho-somatice).

Aceast propunere a lui Frankl, a unei asistri spirituale medicale, a unei duhovnicii medicale [rztliche Seelsorge (1946-1987)], s-a bucurat, datorit componentei sale umaniste, de un ecou apreciabil i o larg rspndire depind n timp cu mult graniele psihoterapiei. Frankl dorea s ofere n felul acesta, independent de vreo religie sau confesiune, omului n suferin [Der leidende Mensch (1975)] o form particular de ajutor n nfruntarea sentimentului lipsei de sens generat de o criz spiritual, de boal sau de un destin implacabil. Aceast ipotez s-a dovedit valid iar cercetrile empirice ulterioare au artat c descoperirea sensului este accesibil oricrui om independent de vrst, sex, inteligen, domeniu problematic sau orientarea, respectiv angajarea sa religioas. Datorit acestui fapt logoterapia poate fi utilizat n orice activitate de consiliere sau psihoterapie atunci cnd problematica clientului este una legat de sens sau de sentimentul pierderii sensului, iar aceasta independent de orientarea teoretic a metodei de consiliere sau de psihoterapie aplicate.

Baza teoretic a logoterapiei o constituie analiza existenial, care la rndul ei se ntemeiaz n antropologia filozofic a lui Max Scheler. Dac Freud vedea fora motivaional primar a omului n voina ntru plcere iar Adler n voina ntru putere, Frankl apreciaz c aceasta s-ar afla n nnscuta sa voin ntru sens; primele dou ne fiind dect forme de manifestare (ntr-un fel degradate) ale celei din urm. Fr a vedea sau mcar intui un sens omul nu poate fi motivat. n cazul n care aceast situaie se perpetueaz, se instaleaz vidul existenial manifestat prin sentimentul persistent al lipsei de sens i care se nsoete de o pierdere progresiv a interesului i de apatie. Vidul existenial este ns doar facultativ patogen dar cu toate acestea el poate duce la instalarea de nevroze noogene, respectiv acele nevroze n a cror etiologie un rol determinant este jucat pe lng sentimentul lipsei de sens i de conflictele de contiin, pierderea valorilor sau intrarea n conflict a valorilor.

Dup reorientarea personal(1988-1990), analiza existenial presupune pe lng reflexia asupra descoperirii sensului, n primul rnd abordarea proceselor psihice personale (percepia, prelucrarea cognitiv, atitudinea, delimitarea de corporalitate), a relaiei (raportarea la sine, sfera emoional, ntlnire, dialog, persoan), a biografiei, a psihologiei dezvoltrii i nu n ultimul rnd a psihopatologiei dintr-o perspectiv proprie, existenialist-fenomenologic.

Fundalul teoretic al analizei existeniale este reprezentat de filozofia existenialist i de fenomenologie. Dac Frankl a fost influenat n primul rnd de antropologia filozofic i de teoria valorilor elaborat de ctre Max Scheler, astzi activitatea practic a analizei existeniale se orienteaz spre trirea subiectiv, n vederea mobilizrii libertii interioare a subiectului (sub forma atitudinilor personale, a deciziilor, a strilor dispoziionale, a descoperirii propriei voine). Propria devenire se va realiza n cadrul ntlnirii, prin intermediul acceptrii i a lurii n serios a subiectivitii (persoana), precum i prin asumarea propriei contiine morale, de care a devenit contient (responsabilitate i angajament). Pentru aceasta este nevoie de acea mplinire de sine n devenire, prin fapte i aciuni al cror sens va dinui n ciuda unui posibil eec sau al morii.

Indicaiile analizei existeniale sunt reprezentate de toate formele de tulburri de comportament sau de tulburri psihopatologice de etiologie psihogen, psiho-social sau psiho-somatic.

Metodologie: analiza existenial acioneaz n primul rnd prin mijloace verbale, prin intermediul discuiilor libere (de obicei o dat pe sptmn 50- 60) rmnnd ns deschis d.p.v. metodologic i pentru alte mijloace de intervenie adjuvante (analiza viselor, tehnici imaginative, tehnici corporale sau creative, etc.) Terapia se aplic prin intermediul dialogului cu pacientul, dialog al crui stil se modific n conformitate cu etapele de parcurs ale analizei existeniale personale de la cognitiv i empatic la confruntativ constructiv pn la protectiv ncurajator. Scopul i elementul principal prin care acioneaz metoda este reprezentat de dobndirea de ctre subiect a unei deschideri spre dialog, att spre exterior ct i spre interior, prin intermediul cruia persoana s-i valorifice propriile-i posibiliti fundamentale (potrivit analizei existeniale personale) i s devin capabil de a prelucra condiiile fundamentale ale existenei personale (motivaiile fundamentale). Cea mai cunoscut tehnic a analizei existeniale este reprezentat de intenia paradoxal elaborat nc de ctre Frankl (i preluat ulterior de orientrile psihoterapeutice cognitiv comportamentale). n vreme ce Frankl utiliza ca principal mijloc de intervenie dialogul de tip socratic, astzi se folosesc n primul rnd: analiza existenial personal, prelucrarea motivaiilor fundamentale personal-existeniale, metoda biografic, metoda gsirii poziiei personale, metoda de intervenie n criz, metoda de ntrire a voinei, precum i numeroase alte forme de intervenie specifice, n funcie de diagnostic i/sau problematica pacientului / clientului.

.

n analiza existenial (logoterapie) omul nu este vzut ca un produs al proceselor intrapsihice sau ca un rezultat al influenelor venite din preajm; ci ca fiina ce se poate automodela n ceea ce conteaz ntr-adevr pentru el n via.Analiza existenial a fost dezvoltat de ctre V.Frankl n anii treizeci ca o teorie antropologic pentru o orientare existenial n psihoterapie i consiliere. Din aceast teorie Frankl dezvolt n acelai timp Logoterapia ca o form de consiliere i tratament orientat spre sens, pe care o prezint pentru prima dat n 1946 n cartea sa rztliche Seelsorge [ngrijirea sufleteasc medical].

Aplicarea practic a logoterapiei presupune n primul rnd acordarea de ajutor acelor oameni ce nu sunt (nc) bolnavi, dar care, aflndu-se ntr-o dezorientare existenial, sufer din aceast cauz. Astfel, logoterapia i gsete aplicaia n domeniul psihologiei, psihoigienei, asistenei sociale, prevenia toxicomaniei, n pedagogie i duhovnicie. Ea poate constituii o bun profilaxie a tulburrilor nevrotice i n acelai timp o metod de prevenire i tratare a sentimentelor de gol i de lips de sens (vidul existenial)Prin analiz existenial se nelege analizarea condiiilor necesare pentru a se ajunge o via caracterizat prin resimirea valorilor, autodeterminare i demnitate uman. Analiza existenial i propune promovarea n trire, relaie i aciune, a deschiderii i angajamentului (capacitii de druire). Prin urmare, analiza existenial abordeaz premisele personale pentru o via plin de sens, acolo unde acestea sunt perturbate datorit unei boli sau tulburri psihice. n teorie i practic, analiza existenial are la baz concepia motivaiilor fundamentale care, ca nite crmizi ale existenei, vor fi abordate sistematic n cadrul discuiilor terapeutice sau de consiliere. Pornind de aici, terapia dispune de metodologia analizei existeniale personale. Este vorba de o metod de psihoterapie existenial i fenomenologic ce permite tratamentul analitic [psihologic abisal] a tulburrilor psihogene (n special nevroticeCE ESTE ANALIZA EXISTENIAL

(LOGOTERAPIA)

Analiza existenial (i domeniul ei particular logoterapia) este o metod psihoterapeutic care utilizeaz n vederea atingerii scopurilor sale, n mod preponderent, procese induse verbal. n baza metodologiei i a imaginii ei asupra omului, ea ar putea fi definit, ca o psihoterapie fenomenologic personal avnd ca scop sprijinirea persoanei de a ajunge la o trire(spiritual i emoional) liber, la o atitudine autentic i o relaie responsabil cu propria via i propria lume. Caracteristic analizei existeniale (AE) este atenia acordat deschiderii persoanei pentru lumea ei, pentru cerinele, problemele i mplinirea ei. Prin aceasta ea poate s fie aplicat n tulburrile de trire si comportament psihogene, psihosomatice i psihosociale.

Un loc central n analiza existenial l are conceptul de existen.

Acesta presupune o via plin de sens, cldit liber i responsabil n lumea proprie a persoanei, lume cu care acesta se afl ntr-o interaciune reciproc i dialog permanent.

Sarcina psihoterapiei analitic existeniale este de a elibera persoana de fixaiile, distorsiunile, unilateralitile i traumele ce influeneaz n mod negativ tririle i comportamentul. Prin analiz fenomenologic, procesul terapeutic este orientat spre emoionalitatea subiectului, vzut ca centru al tririi.

n mod tradiional, formarea n analiz existenial este deschis studenilor, respectiv absolvenilor de medicin, psihologie i altor specialiti din domeniul tiinelor socio-umane (pedagogie, filosofie, sociologie, asisten social, teologie).