Epictet - Manualul Si Fragmente_Part6

Post on 13-Sep-2015

213 views 0 download

description

Epictet - Manualul Si Fragmente_Part6

Transcript of Epictet - Manualul Si Fragmente_Part6

  • MANUALUL. FRAGMENTE 7

    desemneaz o specie didascalic promovat de filosofii Clmci, pentru popularizarea nvturilor morale. Ctitorul diatribei literare in literatura greac este Bion. Dialogurile socratice care purtau numele de OtcrtptJ3a( sint acum, in sec. al III-lea p.Chr., metamorfozate. Acest termen se refer acum la compoziii literare cu teme i forme diverse. Trstura distinctiv a diatribei rmne, ns, relaia ei cu invmntul, dialogul intre magistru i discipol, scopul ei pedagogic. Acest fapt 1-a determinat pe Suidas s defineasc diatriba ca "loc in care se inva"1. Funcia didascalic a diatribei a influenat, de-a lungul secolelor, opere varii: satira lui Horatius, scrisorile lui Seneca, predicile lui Grigore din Nazians. De aceea, Hermogenes nelegea prin diatrib "dezvoltarea unei scurte teme morale cu scopul de a lransfera etosul vorbitorului in sufletul asculttorului" (Ch. Walz, Retores greci, III, p. 406).

    Diatriba didascalic, circumscris prin aceast definiie, va fi mbogit de colile filosofice - stoice, epicureice, academice, peripatetice - care vor cultiva diatriba ca mijloc de popularizare a doctrinelor. Diatriba didascalic utilizase, cu precdere, un scenariu judiciar in care interlocutorul era, preponderent, fictiv i impersonal, fapt care difereniaz aceast diatrib de dialogul socratic. Adversarul, desemnat printr-un promune nehotrit, reprezenta opinia comun pe care locutorul o va combate. Figurile retorice snt cumulate. Prezena personajelor mitologice sau istorice, anecdotele, sentenele, tonul familiar i satiric, patetic sau polemic - toate acestea confer diatribei didascalice un profil particular.

    Diatriba2 filosofic a lui Epictet se deosebete ns de diatriba literar, pentru c este un discurs care se adreseaz unui auditoriu real, nu fictiv, si cultiv colaborarea activ dintre magistru i discipol. Epictt nu vorbete in faa unui auditoriu resemnat, ci leciile sale sint o perpetu desfurare de ntrebri i rspunsuri, de obiecii i replici, care confer profil dinamic

    1. [)(:fini tia lui Suidas- -rOno; tv w tLVEC; )lav9c:voumv- confirma sinonimi a dinlre liLatptfi i oxoA Sensul de polemic sau satlr.l al termenului diat1ibd, prezenr in limbile moderne, reflecta o extindere semanticA, pornita de la o nota particulara, inc din Antichitate.

    2. Ulilizarea diatribei in invatmintul filosofic, ca procedeu didactic, este confirmat de Aulus Gellius, Noctes Atlicre, 1, 26.