Epictet - Manualul Si Fragmente_Part31

Post on 16-Dec-2015

3 views 1 download

description

Epictet - Manualul Si Fragmente_Part31

Transcript of Epictet - Manualul Si Fragmente_Part31

  • 32 EPICTET

    28.

    Dac cineva ar pune corpul tu la dispoziia primului venit, te-ai indigna, cu drept.

    Dar cnd tu singur i pui sufletul la dispoziia oricui, pentru ca de insulta lui s se tulbure i s-i ias din fire, nu i-e oare ruine de tine?

    29.

    La orice lucru, cntrete bine i nceputurile i urmrile lui. Altfel, vei ncepe multe cu entuziasm, ca acela ce nu tie ncotrO merge, dar la prima greutate te vei lsa de toate.

    Vrei, bunoar, s iei triumfhtor la jocurile olimpice? Prea bine, drag. Face. Atunci cumpnete antecedentele i urmrile i apoi te apuc hotrt de treab. Trebuie supunere la rigorile disciplinei, regim special la mncare, abinerea de la lucruri dulci, exerciiu ncordat la ore fu:e, pe ari ca $ pe frig, abinerea de la ap rece i de la vin, cnd i-e sete, ntr-un cuvnt, s te dai cu totul pe mna maestrului de gimnastic i a doctorului. Apoi, n timpul luptelor, tvleal prin nisip, cnd i cnd cte o mn julit, cte un picior scrintit; pulbere pe gt, oricnd, cte un bici la spinare, uneori, i la urma urmei poate ... nvins.

    Dup ce le-ai numrat pe toate acestea, dac tot crezi c merit, apuc-te de atletism. Dac ncepi, nsA, fr a te fi gndit la ele, eti ca acel copi 1 care, acum se joac de-a atleii, ac ui de-a glad.iatorii; acum sufl din trompet i acui declam tragedii. Aa i tu: azi atlet, mine gladiator, poimine orator, rspoimine filosof. i la urma urmei - o sectur. O maimu ce imit tot ce vede i trece mereu de la o maimurie la alta. Pentru c n-ai nceput nimic cu socoteal, i n-ai mbriat nimic din tot sufletul tu, ci dup toane, cum i-a venit ntr-un moment sau altul.

    i aa vezi pe cte unul care, fiindc a vzut i el un filosof sau a auzit pe unul care vorbea de Euphrat (mai vorbete oare cineva ca acela?) i vine n minte s se fac si el filosof.

    Dragul meu, ia seama bine ce faci. i vei dac umerii ti