Educatia incluziva

Post on 26-Sep-2015

5 views 1 download

description

educatie

Transcript of Educatia incluziva

Educaie Incluziv

Educaie Incluziv

1. Analiza situaional

Cea mai mare parte a copiilor i tinerilor exclui i cu acces limitat la educaie snt cei afectai de srcie: patru din zece copii sub vrsta de zece ani triesc n srcie extrem. Din cauza problemelor socio-economice, multe familii se confrunt cu problema insuficienei de hran, a lipsei de haine i nclminte, de cri i rechizite colare sau de bani necesari pentru transport. Srcia predomin mai ales n mediul rural 34,1% fa de 24,8% n mediul urban, iar cele mai srace rmn a fi familiile numeroase (5 i mai multe persoane), n rndul crora rata srciei variaz ntre 39% i 48%. Ponderea cheltuielilor pentru educaie n totalul cheltuielilor de consum ale populaiei este cea mai mic din toate categoriile de cheltuieli 1,5%. n aceste condiii, o mare parte din familii triesc sub pragul srciei, ntr-un anturaj n care personalitatea copilului nu se poate dezvolta plenar i armonios.

Conform datelor statistice naionale n Moldova exist mai mult de 16,000 de copii cu dizabiliti, dintre care aproape 3,500 n vrst de pn la 7 ani. Rata de dizabilitate la copii a crescut de 17,9 la 1000 copii n 2008 la 19,1 la 1000 de copii n 2009.

Numrul copiilor cu diferite grade de incapacitate psihofizic (invalizi), cu vrsta de pn la 16 ani a crescut de la 12,2 mii n anul 1995 pn la 12,5 mii n anul 2008. Sistemul educaional asigur instruirea copiilor cu dizabiliti/cerine educaionale speciale n instituii de nvmnt special, prin instruire la domiciliu sau prin ncadrare n nvmntul general. Dei exist forme alternative, educaia copiilor cu cerine educaionale speciale se realizeaz, preponderent, pe principii de segregare, n instituii de nvmnt special: 27 de coli auxiliare pentru copii cu probleme de cunoatere i nvare, 8 instituii speciale pentru copii cu deficiene fizice i senzoriale i o instituie pentru copiii cu devieri n comportament.

Un numr de 3413 copii orfani i rmai fr ngrijirea prinilor, copii din familii vulnerabile, incomplete, cu vrste ntre 7 i 16 ani snt instituionalizai n 16 instituii de tip internat. Instituionalizarea are un ir de efecte negative asupra copiilor, care reduc ansele de integrare colar i social.

Totodat, conform Raportului UNDP referitor la situaia romilor n Moldova, ratele de colarizare a copiilor romi sunt mai mici dect ratele de colarizare a copiilor ne-romi. Educaia primar acoper mai puin de 70% din copiii romi, iar educaia secundar acoper mai puin de 50% din aceti copii. O diferensemnificativ exist ntre copiii de origine rom i ceilali copii n privina frecventrii colii: 43% dintre copiii romi nu frecventeaz regulat coala, fa de 6% dintre copiii de alte origini. n baza raportului UNDP, o rat att de nalt a abandonului colar poate fi explicat printr-o multitudine de motive obiective i subiective. Costul nalt al studiilor a fost invocat de 34% din respondeni, dup care urmeaz accesibilitatea redus. Totodat 14% dintre prini consider c copilul lor a atins deja nivelul de cunoine necesare. De notat c discriminarea la coal a fost invocat doar de 2% dintre prini.

n categoria copiilor i tinerilor cu risc de excludere se nscriu i cei implicai n diverse infraciuni. Cauzele proliferrii comportamentelor delincvente la copii i tineri depind de situaia social-economic n ansamblu, de oportunitile limitate ale acestora, de mediul social deviant n care se afl i de insuficiena unor intervenii specializate.

Cu risc maxim de excludere i marginalizare sunt i copiii strzii, 64% din care snt din coli generale i gimnazii-internat. Copiii i tinerii care nu nva i nu lucreaz constituie 20%, iar 10% sint copii care se ocup cu ceritul. Cei mai muli dintre copiii strzii provin din familiile unde domin neglijena, srcia, violena, alcoolismul i dezorganizarea.

Incluziunea este adeseori asociat cu elevi care au dizabiliti, sau care au nevoi educaionale speciale. De fapt, n aceast strategie, incluziunea se refer la educaia colar a tuturor copiilor i tinerilor, conform conceptului educaie pentru toi.

Aceste obiective sunt n deplin concordan cu obiectivele sectorului de educaie stabilite prin strategia naional i planul de aciuni Educaie pentru Toi. Acestea sunt parte a agendei globale Educaie pentru Toi. Unul dintre scopurile prevzute de strategia naional este promovarea unei educaii incluzive care ia n considerare copiii cu cerine educaionale speciale i ofer susinere colilor n special n privina copiilor cu dificulti emoionale i de comportament. Totodat conform Programului de dezvoltare a educaiei incluzive, beneficiarii educaiei incluzive snt toi copiii, indiferent de starea material a familiei, mediul de reedin, apartenena etnic, limba vorbit, sex, vrst, de apartenena politic sau religioas, starea de sntate, de caracteristicile de nvare, de antecedente penale, inclusiv: a) copiii orfani, abandonai, lipsii de ngrijire printeasc; b) copiii din familiile defavorizate; c) copiii instituionalizai; d) copiii, tinerii i adulii cu dizabiliti; e) copiii strzii; f) copiii i tinerii n conflict cu legea; g) copiii i tinerii traficai; h) copiii i tinerii supui violenei; i) copiii i tinerii care consum droguri, alcool, alte substane toxice; j) copiii afectai de HIV/SIDA, k) copiii cu maladii somatice cronice; l) copiii i tinerii cu tulburri psihice, devieri de comportament sau emoionale, alte stri patologice; m) copiii cu dificulti de nvare i comunicare; n) copiii i tinerii supradotai; o) copiii i tinerii, victime ale exploatrii prin munc; p) copiii minoritilor naionale, grupurilor religioase sau lingvistice; q) copiii refugiailor sau copiii persoanelor intern deplasate.

Beneficiari ai educaiei incluzive pot fi i alte categorii de copii, tineri i aduli care, din diferite motive, snt marginalizai sau exclui n procesul accederii i realizrii unui program de educaie.

Astfel, toate categoriile expuse mai sus vor fi abordate n mod special n planul naional de promovare a educaiei incluzive. Situaia copiilor n dificultate va fi mbuntit considerabil prin extiderea principiilor incluzive n coli. Factorii primordiali care ar putea periclita procesul de incluziune colar sunt condiiile neadecvate existente la moment n instituiile de nvmnt. Doar 41% din coli au beneficiat de reparaii i doar 11,2% din acestea sunt adaptabile la utilizarea de rampe pentru accesul copiilor cu dificulti locomotorii. De asemenea stereotipurile existente n mentalitatea colectiv vor constitui un impediment esenial n promovarea incluziunii. 69% din personalul didactic indic prezena copiilor di dizabiliti n coala lor, dar doar jumtate din acetia consider c aceti copii trebuie s studieze n coli generale. Din pcate situaia existent nu asigur aceeai calitate a serviciilor n diverse regiuni.

2. Analiza de cunotine, atitudini i comportamenteConform Studiului Comparativ privind Cunotinele, Atitudinile i Practicile n Domeniul Incluziunii Educaionale a Copiilor cu Cerine Educative Speciale la Nivel de Familie, coal i Comunitate se atest c un numr semnificativ de elevi i prini nu cunosc conceptul de incluziune educaional. Termenul de incluziune colar nu este cunoscut de ctre 40,6% din elevi, 38,1% din prinii cu copii de vrst colar i 3,2% din cadrele didactice. Elevii care nu cunosc specificul incluziunii colare sunt preponderent din clasele mai mici 7-a (42,9%) i a 8-a (44,0%).

Cadrele didactice percep incluziunea colar ca frecventare a colii de cultur general de

ctre copiii cu CES (68,3%), acceptarea copilului cu CES de ctre colegii de clas (56,6%), adaptarea

colii la nevoile copilului cu CES (48,7%), adaptarea materialului didactic la necesitile copilului cu

CES (44,4%), frecventarea colii speciale de ctre copiii cu CES (22,2%). n acelai timp, exist cadre

didactice care nu cunosc acest termen (3,2%), lucru caracteristic profesorilor cu experien didactic mai mic de 5 ani. Constatm c un numr semnificativ de elevi i prini nu cunosc conceptul de incluziune educaional.

Problematica incluziuni colare este cunoscut elevilor de la profesori (69,2%), din familie

(46,2%), din sursele mass-media (39,6%), de la colegii de clas (26,0%), de la seminarele de instruire

petrecute n coal (9,5%), de la rude (4,1%), din viaa de zi cu zi (3,0%), altele (1,2%). Datele indic

c profesorii i familia sunt actori cheie n acest proces, n acelai timp, un rol deosebit l au

organizaiile neguvernamentale care organizeaz asemenea seminare de instruire n coli.Pentru cadrele didactice sursele de informare, n ordinea importanei, sunt: seminarele de

instruire (69,8%), mass-media (53,3%), colegii (34,1%), activitatea educaional practic (10,4%), alte

surse 3,3%. Datele colectate denot c sursa primordial de informare a cadrelor didactice o constituie seminarele de instruire.

Astfel, studiul indic necesitatea valorificrii unor astfel de surse de informare, precum

seminarele de instruire organizate de colegii care au experien n domeniu sau au beneficiat anterior,

paralel cu sursele mass-media. Este salutabil faptul c 10,4% din profesori s-au informat i au cptat

experien la acest capitol din activitatea lor zilnic.

Elevii consider c aceast problem este actual pentru Republica Moldova, deoarece: (i) o

ar nu se poate dezvolta cu oameni fr studii; (ii) toi copiii trebuie s nvee i nimeni nu trebuie

exclus din sistemul de nvmnt; (iii) aceti copii au nevoie de ajutor, ntruct au mai puine

posibiliti de a nva.

Cadrele didactice care cunosc specificul incluziunii colare, n proporie de 86,3% au menionat c incluziunea educaional este o problem important pentru toat ara, 8,7% consider c problema dat este important pentru copiii care locuiesc n mediul rural, 2,7% - pentru copiii din mediul urban, iar 2,2% c nu este o problem important pentru ara noastr. Argumentele aduse de cadrele didactice n favoarea importanei problemei pentru ntreaga ar se refer la: (i) prezena numrului mare al copiilor cu CES n republic; (ii) faptul c copiii cu CES au aceleai drepturi ca i toi copiii; (iii) necesitatea integrrii colare; (iv) marginalizarea acestor copii de ctre populaie. n cazul cnd profesorii consider c problema este important pentru medul rural, ei au relatat c la sate lipsesc colile care s fie adaptate cerinelor copiilor cu necesiti speciale.

Aadar, dei n ultima perioad de timp se discut despre incluziunea educaional, problema dat nu este abordat n rndul copiilor, respectiv, o parte semnificativ din ei nu cunosc nimic despre existena acesteia.

n concluzie, cunotinele elevilor i ale prinilor n domeniul incluziunii educaionale trebuie mbuntite. Un rol deosebit n acest proces revine colilor de cultur general, mass-media i organizaiilor neguvernamentale din acest domeniu.

Peste 88 la sut dintre elevii care au declarat c colile n care nva sunt incluzive, nu au

nimic mpotriv fa de faptul c n coal i fac studiile i copii cu CES, peste 6 la sut au relatat c

sunt unele momente care i deranjeaz c coala este una incluziv i peste 5 la sut nu sunt de acord

cu faptul c n coal i fac studiile i copii cu CES. 67,7% dintre cadrele didactice intervievate au relatat c n raionul n care activeaz exist

coli incluzive. n rndul profesorilor, observm aceiai tendin: 85,1% au indicat c nu au nimic

mpotriv fa de faptul c n coal s-i fac studiile i copii n dificultate, 13,0% - c sunt unele

momente care i deranjeaz c coala este frecventat i de copii n dificultate i doar 1,9% nu sunt de acord cu faptul c coala promoveaz practici incluzive.Cadrele didactice au fost ntrebate ce trebuie schimbat n condiiile existente n coala n care

activeaz pentru facilitarea educaiei incluzive. 40,9% dintre profesori au menionat c nu trebuie de

schimbat nimic, ntruct n colile unde activeaz exist un colectiv deschis pentru a oferi asemenea

servicii, 22,0% c sunt necesare cadre de sprijin i ali specialiti, 12,4% c exist un centru ce ofer

servicii, 8,1% c exist o atitudine pozitiv a elevilor, prezena materialelor didactice etc.

Pentru o incluziune educaional de succes, profesorii susin c n coli trebuie s existe

unitatea de psiholog (95,8%), cea de educator de sprijin (92,6%), logoped (91,0%) i asistent medical (90,5%). 60 la sut dintre cadrele didactice au menionat c ei accept educatorul de sprijin, inclusiv

la orele pe care le conduc, alte peste 30 la sut c l accept doar pentru unele ore.

Pentru a cunoate eforturile depuse de ctre profesori n promovarea colilor incluzive, elevii au fost ntrebai dac au discutat n anul 2010 la coal despre incluziunea colar.

72,3% dintre elevi au rspuns c aceste probleme au fost discutate, comparativ cu 27,7% care au

indicat c problema n cauz nu a fost discutat niciodat.

Frecvena abordrii acestei tematici indic c, 15,4% dintre elevi au discutat o singur dat,

38,2% - de cteva ori, 10,5% - c se discut regulat, 6,3% - c tema de discuie este una regulat i

actual i doar 1,8% sunt de prerea c tematica dat nu este necesar de discutat n coala n care-i

fac studiile.

Un aport deosebit n formarea unei concepii i atitudini fa de copiii n dificultate l are familia, ceea ce a determinat cercetarea gradului de abordare a problemei date n familie. S-a constatat c n 62,1% din familii, tema a fost analizat pe parcursul anului 2010. Or, 14,0% dintre elevi au indicat c tema a fost discutat o singur dat, 36,8% - de cteva ori, 4,9% - regulat, 3,2% - regulat pentru c este actual familiei i 3,2% - tema dat nu e necesar de discutat n familie.

n scopul facilitrii incluziunii educaionale, elevii susin c trebuie promovate aa valori precum respectul (96,1%), responsabilitatea (91,1%), hrnicia (80,4%), generozitatea (75,7%), tolerana (71,8%), religiozitatea (68,2%), independena (60,4%).Prinii au selectat urmtoarele caliti ce trebuie formate copiilor: respect (98,2%),

responsabilitate (94,6%), toleran (88,6%), generozitate (85,7%), hrnicie (79,3%), religiozitate

(78,2%), independen (73,7%).

Cadrele didactice susin, de asemenea, c virtuile ce trebuie formate copiilor, n scopul

obinerii incluziunii educaionale, sunt respectul (96,8%), responsabilitatea (93,1%), tolerana

(89,9%), generozitatea (82,5%), hrnicia (80,4%), independena (72,5%) i religiozitatea (65,6%).

n acelai timp profesorii sunt critici fa de gradul lor de pregtire pentru procesul de incluziune, ntruct doar 32,8% dintre ei au menionat pregtirea n acest scop a cadrelor didactice.

59,3% dintre cadrele didactice au relatat c au participat la seminare de informare sau de

instruire privind incluziunea educaional sau problematica copiilor cu CES. 26,5% dintre acetia au

participat la asemenea seminare n ultimul an o dat, 12,2% - de 2 ori, 5,3% - de 3 ori, 3,7% - de 4

ori.

Necesitatea organizrii seminarelor de instruire n cadrul colii unde activeaz ca profesori, a

fost expus de 92 la sut de cadrele didactice intervievate. Asemenea seminare, n mod obligatoriu,

trebuie s fie organizate cu elevii i cu prinii, n viziunea a 94 la sut dintre profesori.

Pentru ca coala n care activeaz s devin una incluziv, cadrele didactice au menionat c,

n primul rnd, trebuie de adaptat curriculumul (40,7%), seminare de instruire cu cadrele didactice

(20,1%), de construit pante de acces (16,9%), seminare de instruire cu prinii (10,6%), adaptate WC-

urile, instruirea elevilor.