Dieta DASH a Fost Concepută Iniţial Pentru Scăderea Tensiunii Arteriale BUN

Post on 18-Nov-2015

11 views 0 download

description

cura

Transcript of Dieta DASH a Fost Concepută Iniţial Pentru Scăderea Tensiunii Arteriale BUN

Dieta DASH a fost conceput iniial pentru scderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol i pentru a preveni diabetul. Regimul a fost dezvoltat de nutriionistul Marla Heller i este susinut de Institutul Naional pentru Inim, Plmni i Snge din Statele Unite i de Asociaia American a Inimii.

Specialista a scos chiar i o carte pe aceast tem: Soluia DASH de a piede n greutate, n care povestete cum dieta sa simpl poate modela silueta oricui n timp util pentru petrecerea de Crciun/Revelion, i asta fr ca persoana n cauz s stea s numere caloriile sau s urmeze un program chinuitor de exerciii fizice.

Faza 1: conceput pentru reglarea metabolismuluiDieta const n dou faze: n prima, care dureaz dou sptmni, vei slbi, iar a doua e menit meninerii greutii i, eventual, pierderii altor ctorva kilograme.n primele 14 zile poriile de mncare trebuie s fie aproximativ de dimensiunea unei palme (de exemplu, un pumn cu fasole, mazre, nuci, linte, mncare de soia), iar poria potrivit de brnz e de mrimea unei cutii de chibrituri. Aceast perioad este una de tranziie, cu un consum redus de carbohidrai, conceput s regleze metabolismul.Iat cteva tipuri de alimente permise, bogate n proteine i cu un nivel redus de grsime saturat: carne slab, pete, fasole i linte, mncare din soia, brnzeturi cu un coninut redus de grsime, ou, un pahar mic cu iaurt nendulcit. Tot acum avei voie s consumai i: avocado, uleiuri vegetale (de preferat de msline) sntoase pentru inim, sau mncruri bogate n proteine care conin grsimi sntoase: nuci, semine, pete gras. Putei consuma fr limit jeleuri cu gust de fructe n loc de prjituri, iar cu limit toate mncrurile bogate n amidon, n afar de fasole, respectiv: pinea, pastele, cartofii, toate mncrurile prjite n unt, alimentele cu zahr (inclusiv fructele proaspete), alcool, buturi cu cafein ori lapte.

Faza 2: ncepei s consumai cereale sau fructen faza a doua se continu consumul proteinelor, iar legumele trebuie incluse la fiecare mas. n plus, putei ncepe s adugai n diet cereale integrale i fructe, dar cu msur. Iat cteva exemple: o porie de cereale integrale nseamn oricare dintre urmtoarele variante o felie de pine integral, jumtate de brio integral, de chifl integral, jumtate de cartof copt ori o lingur cu cereale integrale. n plus, o porie de fructe nseamn o bucat mic de fruct proaspt, jumtate de pahar cu suc de fructe, o linguri cu fructe uscate sau dou linguri cu fructe n suc la conserv.n cea de-a doua etap nu vei mai pierde kilograme ca n primele dou sptmni, dar aceasta nici nu e att de restrictiv ca prima faz, drept pentru care ea poate fi urmat toat viaa, mai ales c acum putei intensifica regimul de exerciii fizice cu mai mult activitate aerobic i exerciii de tonifiere.

Exemplu de meniu pentru o zi

Iat cum arat un exemplu de meniu din dieta Dash:Mic dejun: o omlet din dou ou cu o felie mic de carne de vit la cuptor i roii feliate sau o porie de nuci diverse i cruditi (elin, ridichi, morcovi, castravete sau ardei).Gustare 1: un iaurt mic fr grsime, o porie de morcovi sau zece nuci/caju.Prnz: piept de pui la grtar servit cu o salat verde mare, cu ulei i oet sau o roie mare umplut cu brnz de vaci i piper negru, servit cu garnitur de salat. La desert, un pahar cu jeleu fr zahr.Gustare 2: fii de ardei rou cu o lingur cu guacamole sau o mn cu nuci/fistic (nesrate i neprjite).Cin: un burger din carne de vit slab, la grtar, cu legume aburite sau o porie de somon prjit, nsoit de legume chinezeti.