dezvoltarea reprezentărilor

Post on 24-Sep-2015

218 views 0 download

description

 Stabilirea particularităților de dezvoltare a reprezentărilor la copiii nevăzători pentru utilizarea unei metodologii pertinente de evaluare a nivelului de reprezentări, ca bază pentru elaborarea și implementarea unor programe personalizate de ameliorare a dificultăților de dezvoltare a reprezentărilor pentru asigurarea independenței sociale a copilului

Transcript of dezvoltarea reprezentărilor

INTRODUCERE Unul din cele mai importante obiective a educaiei copiilor nevztori este formarea reprezentrilor despre mediul nconjurtor n baza experienei senzoriale. Percepia senzorial a calitilor i a relaiilor dintre obiectele din mediu este una din principalele condiii care stau la baza formrii reprezentrilor depline a copilului despre mediu, a limbajului i intelectului. La nevztori, reprezentrile se formeaz pe baza experienei cilor de percepie valide, iar lipsa vzului face ca ele s se construiasc ntr-un mod specific. Ceea ce trebuie s respingem aici cu fermitate este opinia greit c lipsa vederii sau reducerea ei ar face imposibil formarea unor reprezentri corecte, deci a unei reflectri veridice a realitii. Important este s cunoatem greutile care stau n calea formrii reprezentrilor veridice i s cutm cele mai bune mijloace de a le depi. Copilul lipsit de vedere dispune de un fond srac de cunotine la debutul colar. n absena unor interaciuni adecvate i constructive n familie, adeseori datorate ignoranei prinilor, copilul nevztor intr n coal cu reprezentri srace, deficitare, incomplete despre mediu, cu un vocabular redus i lipsit de acoperire senzorial, cu o motivaie sczut de cunoatere, cu o nedezvoltare adecvat a simurilor rmase valide (n special, a simului tactil-kinestezic). Printr-un program de nvare perceptiv mediat aplicat colarilor mici nevztori se urmrete dobndirea de achiziii n plan cognitiv prin stimularea la maximum a simurilor valide i prin modelarea comportamentului tactil-kinestezic, baz pentru formarea reprezentrilor i nvarea instrumental. Motivaia cercetrii: Prezena n coli a unui numr ridicat de elevi cu cecitate total nestimulai n plan tactil-kinestezic n perioada precolaritii i nevoia de a gsi soluii privind optimizarea strategiilor de stimulare a comportamentului tactil-kinestezic la elevii nevztori au constituit puncte de plecare n realizarea unei cercetri experimentale pe problematica psihopedagogiei deficienei de vedere. De asemenea, interesul privind aprofundarea domeniului psihopedagogiei deficienilor de vedere a reprezentat un alt argument forte al cercetrii. Obiectul cercetrii: l constituie procesul de formare al reprezentrilor la copiii nevztori.

Scopul cercetrii: Stabilirea particularitilor de dezvoltare a reprezentrilor la copiii nevztori pentru utilizarea unei metodologii pertinente de evaluare a nivelului de reprezentri, ca baz pentru elaborarea i implementarea unor programe personalizate de ameliorare a dificultilor de dezvoltare a reprezentrilor pentru asigurarea independenei sociale a copilului.

Obiectivele cercetrii:1. Analiza literaturii de specialitate;2. Elaborarea i realizarea proiectului de cercetare prin aplicarea diferitor metode i tehnici;3. Identificarea particularitilor reprezentrilor tactil-kinestezice la colarii nevztori n raport cu tipul cecitii (total/absolut i relativ/practic);4. Elaborarea recomandrilor metodice pentru ameliorarea dificultilor de dezvoltare a unui fond bogat de reprezentri i a comportamentului tactil-kinestezic la copiii nevztori;5.ANALIZA I REZULTATELOE

Ipoteze:1. 2. Se prezum c exist diferene semnificative privind formarea reprezentrilor la colarii nevztori n raport cu tipul de cecitate (absolut/relativ).2. Se prezum c, printr-un program de nvare perceptiv mediat, copiii nevztori cu cecitate absolut obin performane ridicate n planul comportamentului tactil-kinestezic n raport cu cei care au cecitate relativ.3. Se prezum c organizarea activitilor destinate copiilor cu cecitate se soldeaz cu efecte benefice n planul dezvoltrii funciilor neurocognitive (funciile senzoriomotorii, procesarea spaial, atenia/funciile executive, limbajul, memoria i nvarea) i al stimulrii progresului pe linia comportamentului lexico-grafic. Metodele cercetrii:Metode teoreticeMetode empirice : Metoda biografic (anamneza) Metoda observaiei Metoda analizei produselor activitii Metoda studiului de caz Metoda experimental Metode matematico DESCRIEREA SUBIECILOR: Cercetarea s-a desfurat pe parcursul unui an colar (2014-2015) la coala pentru copii orbi i slab vztori din m.Bli. Grupul int al cercetrii este constituit din 7 elevii nevztori, cuprinznd vrstele de 9-12 ani, stimulai i nestimulai nainte de debutul colar. O parte dintre subiecii eantionului au cecitate absolut, iar o alt parte, cecitate relativ.