decolonizare

Post on 05-Feb-2016

7 views 0 download

description

decolonizare

Transcript of decolonizare

Decolonizare

decolonizare= eliberarea coloniilor de stat, desprinderea lor de metropolă

La sfârşitul celui de-al doilea război mondial marile state europene au trebuit să-şi abandoneze procesiunile coloniale. Acest proces este cunoscut sub numele de DECOLONIZARE.

Decolonizare- Noţiuni introductive

Principala cauză a fost dorinţa de autoguvernare şi independenţă a popoarelor coloniale, bazată pe o serie de factori precum creşterea lor numerică şi a nivelului lor de cultură.

A doua cauză a fost presiunea exercitată de opinia publică internaţională, presiune cu atât mai mare cu cât SUA, datorită trecutului lor colonial şi URSS, datorită politicii sale antiimperialiste *, se procalmau puteri anticolonialiste.

O cauză favorizantă a fost al doilea război mondial însuşi, care a oferit prilejul popoarelor coloniale ca, în schimbul ajutorului dat în război metropolelor, să-şi ceară independenţa.

antiimperialiste*= care luptă împotriva imperialismului( care aparţine marilor capitalişti)

Cauzele decolonizării

Organizaţia Naţiunilor Unite ( ONU)

După 1945, Organizaţia Naţiunilor Unite ( ONU), unde majoritatea o vor forma ţările foste colonii, militează constant pentru înlăturarea colonialismului.

Formele de eliberare ale coloniilorMAREA BRITANIE

Marea Britanie începuse înainte de 1939 cu fostele ei dominioane ( Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud). Ea formează conceptul de COMMONWEALTH şi integrează fostele sale colonii, devenite independente pe cale paşnică. Cea mai importantă dintre ele a fost India condusă de apostolul nonviolenţei Mahatma Gandhi.

Singura posesiune pe care Anglia a încercat s-o păstreze recurgând la război a fost canalul Suez, naţionalizat în 1956 de preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser.

Franţa şi-a pierdut imperiul colonial doar după o serie de conflicte sângeroase în Indochina şi Algeria; este înfrântă. Epuizată, ea acordă în 1960 independenţa unui număr de 14 state africane pe cale paşnică.

Formele de eliberare ale coloniilorFranţa

Problemele ţărilor eliberate au fost însă foarte mari, ele au rămas încă mult timp într-o stare de subdezvoltare, fiind dominate economic de fostele metropole. Ansamblul lor a format Lumea a treia- numită astfel pentru că nu se integra nici în blocul ţărilor capitaliste, nici în al ţărilor comuniste- şi a optat pentru o politică de neutralitate şi nealiniere.

Alte ţări eliberate:Olanda- Indonezia ( 1949)Belgia- Congo ( 1960)Spania- Guineea ( 1968) şi Sahara spaniolă ( 1976)Portugalia- a deţinut ultimul imperiu colonial, destrămat în

1975 după conflicte sângeroase în Angola şi Mozambic

Ţările eliberate

Material realizat de prof. Anca RomanSc. Gimnaziala CARMEN SYLVA, structura GPP Nr. 9, IASI