cultivarea capsunilor

Post on 20-Sep-2015

19 views 0 download

description

cultivarea capsunilor

Transcript of cultivarea capsunilor

Afaceri cu capsuni. Mini-ghid pentru a invata bazele tehnologiei de cultura a capsunilor. Cpunele se numr, alturi de ciree, printre primele fructe care ajung la maturitate n timpul anului (mai-iunie). Aceast cultur permite obinerea de recolte extrasezonale, mai timpurii sau mai trzii dect cele care se obin n cmp.

Prin folosirea soiurilor remontante (cu mai multe recolte pe an) se pot obine cpune i toamna, pn n octombrie. Avnd o talie redus (15-40 cm), sub form compact sau rar, cpunul se poate cultiva n spaii foarte mici din grdina casei, dar i pe suprafee mari n aer liber, n solarii sau n sere. Cultivarea cpunului se poate face i intercalat n plantaiile de pomi fructiferi, se mai poate cultiva n vase cu amestec de pmnt i soluii nutritive.

n funcie de soi i condiiile de cultivare, cpunul d producii mari i foarte mari, ce pot depi 20 t/ha. nmulirea se face pe cale natural, prin stoloni.

Cunoaterea tehnologiei plantrii i cultivrii cpunilor reprezint cheia succesului afacerii

Cpunul este o plant peren, cu o durat de via de 3-5 ani, n care poate da 2-4 recolte de fructe, dar s-a demonstrat c este mai rentabil cultura anual dect cea multianual. n sistemul de cultur anual, cpunul se planteaz vara, n iunie-iulie, utiliznd stoloni refrigerai.

n primvara anului urmtor (mai-iunie), plantele rodesc abundent, dup care se defrieaz.

Cpunul d fructele cele mai mari la prima i, eventual, la a doua fructificare. Apoi greutatea medie a fructelor se reduce considerabil. Pe msur ce mbtrnesc plantele devin mai sensibile la atacul bolilor i duntorilor, iar terenul este invadat de buruieni, dintre care pir, plmid, volbur.

De aceea, rennoirea plantaiilor de cpun la intervale mai scurte de timp contribuie la lichidarea focarelor de infecie, precum i la meninerea potenialului biologic i productiv al plantelor la un nivel ridicat.

Plantele de cpun n vrst de un an sunt apte s dea producii mari, iar fructele lor ajung la maturitate cu 2-5 zile mai devreme fa de cele ale plantelor mai n vrst. Producia anual de cpun a unui hectar de cultur este de 15-25 t, n funcie de soiuri. n cultura multianual producia scade la 5-8 t/ha. n total, o plantaie multianual de cpun cu durata de 3 ani produce 2 recolte de fructe care nsumeaz 10-16 tone, deci mai puin dect o cultur anual.

Pn la nfiinarea culturii anuale de cpun, n iunie-iulie, terenul se folosete pentru o alt cultur timpurie, cum ar fi salat, spanac, ceap verde. n anul urmtor, dup defriarea culturii anuale de cpun n iunie, terenul se pregtete i se nsmneaz sau se planteaz cu o cultur trzie: varz de toamn, castravei, fasole. Deci, un alt avantaj al culturii anuale de cpun este acela c se ncadreaz perfect ntr-o rotaie cu legume, inclusiv n culturi asociate, permind obinerea a dou recolte pe an de pe aceeai suprafa de teren.

Cultivarea cpunului n sere solar

Serele solar sunt construcii permanente cu o durat de exploatare de 5-10 ani, la care se nlocuiete doar folia din plastic. Serele solar ofer condiii mai bune pentru creterea cpunelor, permind o anticipare a coacerii fructelor cu pn la 20-30 de zile fa de adposturile temporare.

Cultivarea cpunului n sere

Cpunul se preteaz foarte bine la cultura forat n sere de sticl, coacerea fructelor fiind anticipat cu 50-60 de zile fa de cultura n cmp deschis, uneori i mai mult. Pentru a avea o cultur reuit este necesar ca stolonii ce vor fi transplantai din cmp n ser s fie bine dezvoltai cu cel puin 3-5 ramificaii anuale purttoare de muguri roditori. nainte de plantarea stolonilor n ser se recomand o fortificare a acestora. Se practic 3 metode de fortificare a plantelor n cmp: repicarea timpurie a stolonilor de pe planta-mam, utilizarea de stoloni refrigerai, folosirea stolonilor crescui pe ghivece sau pe cuburi nutritive.

Repicarea stolonilor detaai de planta-mam se face n perioada 1 septembrie 1 octombrie a anului premergtor plantrii n ser, la distana de 25 cm. n aceast perioad de timp se aplic 3-4 fertilizri i se efectueaz tratamente fitosanitare. Stolonii refrigerai se planteaz n cmp la nceputul lunii iunie la distana de 25 cm.

Stolonii plantai n cuiburi din turb, n cuburi nutritive sau n ghivece se menin pn toamna n aer liber. Ei se ud zilnic prin aspersiune i se fertilizeaz de 4 ori cu ngrminte complexe. Plantele din ghivece transplantndu-se cu pmntul din jurul lor au rdcinile intacte i nu stagneaz din cretere dup ce au fost replantate. Plantarea stolonilor n ser se face la sfritul lunii noiembrie, cnd plntuele se afl n repaus i au trecut printr-o perioad rcoroas. nainte de plantare, solul din ser se fertilizeaz cu 30-40 t gunoi de grajd bine descompus, 150-200 kg azotat de amoniu, 300-500 kg superfosfat, 200-300 kg fosfat de potasiu, 300 kg sulfat de magneziu. Toate aceste cantiti se utilizeaz la un hectar. Dup fertilizare pmntul se mobilizeaz cu sap rotativ i se dezinfecteaz prin injectare cu aburi supranclzii.

Dup dezinsecia termic urmeaz mrunirea i nivelarea terenului. Pe o travee de ser se planteaz dou benzi a 4 rnduri de cpuni. ntre benzi se las o potec de 60-70 cm, ntre rndurile din band cte 30 cm, iar ntre plante pe rnd 20 cm. Dup plantare, circa o lun de zile se menine o temperatur sczut de maxim +5C, pentru ca partea aerian a plantelor s nu porneasc n cretere naintea sistemului radicular, apoi temperatura se ridic progresiv n medie cu 1C pe zi, pn la 15-18C, iar cnd apar primele fructe se ridic la 22-24C ziua i 14-16C noaptea. Aceast diferen de temperatur ntre zi i noapte are un rol important asupra nfloritului, fecundrii i dezvoltrii fructelor. Solul trebuie s se menin la o umiditate de 70-75 la sut din capacitatea de reinere a apei n cmp. Umiditatea atmosferic ajunge dimineaa la 90-100 de procente datorit transpiraiei plantelor din cursul nopii, dar n cursul zilei, prin aerisire, ea coboar la 65 la sut. Se recomand evitarea crerii unei atmosfere prea umede care stnjenete polenizarea i favorizeaz apariia patogenilor.

O bun aerisire contribuie la obinerea unor plante mai robuste. Aerisirea trebuie s se fac mai ales n perioada nfloritului, n orele prea calde din zi. Nu se aerisete n zile friguroase sau cu vnturi puternice. Factorul lumin este foarte important pentru cultura forat, impunndu-se iluminatul suplimentar cu becuri normale cu filament, care sunt de preferat tuburilor cu neon. Iluminatul suplimentar se impune cnd stolonii ncep s nverzeasc i dureaz timp de 40 de nopi, alternnd o ptrime or lumin cu 3 ptrimi ore ntuneric. Becurile de iluminat sunt instalate ct mai sus, amplasate la distana de 6 m pe lungimea fiecrei travee.

n perioada nfloritului cpunilor este necesar o intensitate de 13.000-15.000 luci. Pentru polenizarea florilor se folosesc albinele prin instalarea unui stup la fiecare 800-1.000 m2 cultur de cpuni. n lipsa acestei posibiliti se recurge la polenizarea artificial, utiliznd un jet de aer. Dup posibiliti, n perioada nfloritului cpunii sunt suplimentai hormonal cu gibereline aplicate prin stropire. Pentru a obine cpune chiar nainte de ianuarie, se transplanteaz stolonii n ghivece la mijlocul lunii iulie pn n 15 octombrie, plantele sunt inute n cmp, iar dup aceea se introduc n ser unde se asigur lumin suplimentar de 270 W timp de 6-22 ore zilnic.

Rsadniele cu nclzire tehnic se utilizeaz pentru forarea cpunului. n aceste rsadnie amestecul de pmnt este urmtorul: 2 pri pmnt de elin, o parte mrani, o parte nisip, plus urmtoarele ngrminte: 15 g azotat de amoniu, 35 g superfosfat, 10 g sare potasic la 15 kg amestec de pmnt.

Se folosesc stoloni care se repic n iunie-iulie n rsadnie reci sau de cmp, pe straturi special amenajate n vederea fortificrii. n luna ianuarie, stolonii sunt transplantai n rsadnie cu nclzire tehnic pentru forare. Se planteaz 8-9 plante pe metru ptrat de rsadni. nclzirea se ncepe la mijlocul lunii ianuarie i dureaz dou luni i jumtate. Temperatura din rsadni se menine la 15-20C. Fructele se matureaz n a doua jumtate a lunii martie i dureaz pn n ultima decad a lunii aprilie. Producia obinut variaz n funcie de soi de la 1 la 4 kg fructe pe metru ptrat.

Planteaz cpuni i culege profit!

La cpun maturarea este ealonat i, prin urmare, recoltarea acestora se face n mai multe reprize. Cpunele nu mai evolueaz n coacere dup recoltare, ele rmn exact la stadiul cnd au fost culese. Datorit coninutului mare de ap, cpunele sunt fructe foarte perisabile. Mai ales n condiii cu umiditate excesiv, cpunele devin sensibile la mucegaiuri i putregaiuri.

Acest neajuns poate fi eliminat prin utilizarea unor ambalaje corespunztoare, cum ar fi cutiile din plastic. Fructele destinate consumului direct n stare proaspt se culeg cu tot cu caliciu, acesta se ndeprteaz dac fructele urmeaz a fi procesate.

Scderea n greutate a fructelor imediat dup cules se datoreaz pierderii apei. Astfel, dac fructele sunt meninute n cmp 3 ore de la recoltare, acestea pierd n greutate pn la 1,8 la sut. Refrigerarea cpunelor imediat dup recoltare la temperatura de 8-9C asigur reducerea pierderilor de 2 ori i prelungirea duratei de pstrare de peste dou ori.

Cpunele recoltate cu 50 la sut pigmentare pierd n greutate cu pn la 23 la sut, dar au deprecieri de calitate mai reduse comparativ cu cele recoltate la maturitatea de consum, adic la 75 la sut pigmentare. Nu exist o sum stabil pentru realizarea investiiilor n aceast afacere, deoarece totul depinde de modalitatea de cretere i cultivare a cpunilor.

Astfel, toate cheltuielile vor fi orientate spre procurarea materialelor necesare pentru construirea adpostului unde vor fi plantai i cultivai cpunii, dar i pentru asigurarea cu ngrmintele necesare. Totui, respectarea regulilor de plantare i cultivare a cpunilor va duce la obinerea unei recolte foarte bogate. Pentru a obine venituri eseniale este necesar ca producia s fie realizat la fabricile de producere a gemurilor din cpune din ar sau de peste hotare. n acest mod v vei recupera investiiile chiar n primul an de la lansarea afacerii i vei obine profituri considerabile