Cresterea trantorilor

Post on 07-Oct-2015

17 views 0 download

description

Apicultura

Transcript of Cresterea trantorilor

Cresterea trantorilor

Cresterea trantorilor

INCLUDEPICTURE "http://www.proapicultura.ro/a.gif"Pentru obinerea unui material biologic valoros este necesar ca n stupinele de mperechere s existe un numr suficient de trntori de calitate, selecionai din familii recordiste, cu origine cunoscut.

Pentru realizarea acestui deziderat este necesar s se ia o serie de msuri cum ar fi dotarea familiilor furnizoare de trntori (familii-tat) cu mtci selecionate, care au caractere valoroase, precum i planificarea lucrrilor de cretere a trntorilor n funcie de perioada n care se cresc mtci i momentul din sezon.

Pentru ca trntorii s fie api pentru mperechere n momentul n care primele mtci produse n stupin ies la zborul de mperechere, este necesar ca nceperea lucrrilor de cretere a trntorilor s se devanseze cu dou-trei sptmni fa de lucrrile de cretere a mtcilor. Aceast perioad coincide cu nflorirea pomilor fructiferi.

Stabilirea acestui decalaj de timp se face lund n considerare ciclul de metamorfoz al mtcilor, 16 zile de la stadiul de ou pn la eclozionare, i pe cel al trntorilor, care este de 24 de zile, durata maturizrii sexuale care este de 7-10 zile la matc i 10-14 zile la trntor. n afar de aceste perioade apicultorul mai trebuie s ia n calcul i timpul necesar pentru pentru pregtirea de ctre lucrtoare a fagurilor n vederea ouatului (2-3 zile).

Pentru creterea trntorilor, cuiburile familiilor-tat se reduc la maximum (prin aceast msur se oblig matc s depun un numr ct mai mare de ou de trntor i se protejeaz termic mai bine cuibul, albinele acoperind n totalitate fagurii din cuib), se stimuleaz cu sirop de zahr i turt proteic dup care, ntre doi faguri cu puiet tnr, se introduce un fagure artificial cu celule de trntor, un fagure cldit, cu celule majoritar de trntori sau o ram clditoare (o ram goal, doar cadrul de lemn, albinele construind n aceasta fagurii cu celule de trntori).

La o sptmn dup introducerea fagurilor se controleaz cuiburile familiilor respective dac n aceti faguri matca a depus ou. Cei care nu au fost ouai se iau i se schimb cu faguri cu ou, luai de la alte familii. n acest fel se asigur att creterea larvelor de trntori n familiile n care s-au introdus fagurii ouai ct i ouarea tuturor fagurilor goi, cu celule de trntori. ntr-o familie-tat pot fi meninute doi-trei faguri cu celule de trntori.

Matca poate fi pus i n izolator pentru ca s depun oule de trntor n rama aezat n cuib, iar familia se ntrete punndu-i o ram cu puiet cpcit matur aproape de eclozionare, luat de la o alt familie puternic i productiv.

Pentru a limita creterea trntorilor n familiile de albine din stupin i a favoriza astfel mperecherea mtcilor doar cu trntorii produi n familiile-tat apicultorul are la dispoziie mai multe metode: folosirea doar a fagurilor de calitate, cu celule predominant de lucrtoare, tierea fagurilor cu celule de trntori (din ramele clditoare sau de pe marginile ramelor cldite, din stup), descpcirea celulelor cu puiet de trntor, folosirea la urdini a gratiilor Hanneman, a capcanelor pentru trntori sau a colectoarelor de polen.

INCLUDEPICTURE "http://www.proapicultura.ro/a.gif"Pentru a asigura mperecherea unui numr de 50-70 mtci este necesar creterea de trntori ntr-o singur familie. Prin creterea special a trntorilor NU se asigur o mperechere controlat 100%, se obine doar un procent destul de ridicat de mperecheri cu trntori selecionai. Sigurana mperecherii mtcilor cu trntorii dorii, din familii selecionate, se obine doar prin folosirea inseminrii artificiale.

nainte cu circa 3 sptmni nainte de data la care este planificat creterea ultimei serii de mtci creterea trntorilor n familiile special destinate acestui scop poate nceta.