CORĂBII

Post on 24-Feb-2016

32 views 0 download

description

CORĂBII. Din cele mai vechi timpuri omenirea, a încercat să fie stapână peste mări și țări. Profesor Îndrumător : Ionescu Gabriela. Creat de: Petrişor Teodor-Mihai l şi Mintar Mihail - Mirel. Cuprins. Istoricul Corăbiilor Pluta Trirema Ateniană Dromon - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of CORĂBII

CORĂBII

Din cele mai vechi timpuri omenirea, a încercat să fie stapână peste mări și țări.

Creat de: Petrişor Teodor-Mihail

şi Mintar Mihail-Mirel

Profesor Îndrumător:Ionescu Gabriela

Cuprins1. Istoricul Corăbiilor2. Pluta3. Trirema Ateniană4. Dromon5. Corăbii de pirati6. Corăbii de luptă7. Nave de luptă moderne8. Fregatele Forțelor Nav

ale românești9. Nave Comerciale10. Portavioane11. Top 5 vapoare12. De ce plutesc navele?13. P

ărţile componente ale navei

14. Canoniera15. Navă petrolieră

Originile corăbiilor şi bărcilor nu au fost stabilite cu precizie de către istorici. Aceştia au căzut, totuşi, de acord în privinţa faptului că omul a folosit pentru prima dată un dispozitiv plutitor înaintea anului 6000 î.Hr., pentru a putea tranversa mici curgeri de apă.

Pluta era confecţionată din trunchiuri legate cu liane sau curele de piele. Uneori trunchiurile sunt înlocuite de mănunchiuri de trestie care sunt mai usoare

Trirema ateniană era o corabie de 40 de metri ,care avea în spate un adăpost sumar pentru cei patru ofiţeri.

Bizantinii transformă trirema în dromon, navă uşoară şi rapidă. Vela pătrată este înlocuită cu cea latină. Totuşi, propulsia principală continuă să fie vâslitul.

Jolly Roger corabie de pirati

CSS Albemarle

Regele Ferdinand Regina Maria

Titanic a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei.

Un portavion este o navă militară specială de dimensiuni foarte mari, dotată cu o punte de pe care pot să decoleze și să aterizeze, avioane si alte aparate de zbor.

Topul 5 al celor mai mari vapoare din lume

Numele Tipul vaporului

Lungimea

Tonajul

Statusul

Constructorul

1 Seawise Giant Supertanker 458.45 m

564,763 t

Scos din uz

Sumitomo Heavy Industries

2 Batillus class Supertanker 414.2 m 550,000 t

Scos din uz

Chantiers de l'Atlantique

3 Esso Atlantic class

Supertanker 406.6 m 516,000 t

Scos din uz

Hitachi Heavy Industries

4 Mærsk E-class Nava container

397 m 156,907 t

In functie

Odense Steel Shipyard

5 N.A.I. Superba Supertanker 381.9 m 409,400

Scos din

Eriksbergs

Navele plutesc, deşi sunt confecţionate din materiale cu densitatea mult mai mare decât a apei. Datorită formei lor, ele dezlocuiesc un volum foarte mare de apă (mai mare decât volumul materialelor din care este confecţionată nava).

1-plan longitudinal 8-opera moartă 2-plan transversal 9-plan de plutire (linia de plutire) 3-linia punţii (selatura) 10-linia de apă 4-linia chilei 11-sector prova tribord 5-linia etravei 12-sector prova babord 6-linia etamboului 13-sector pupa tribord 7-opera vie 14-sector pupa babord

Canoniera “Fulgerul” a fost una dintre primele nave de luptă ale marinei militare române, construită în 1873 în Franța. A rămas în istorie ca prima navă militară care a purtat drapelul românesc în Marea Mediterană și în Marea Neagră.

Un petrolier este un vas comercial destinat transportului maritim sau fluvial de petrol sau de produse petrochimice. Există, astfel, două tipuri de petrolier: cele (mai mari) care transportă țiței de la locul de extracție spre rafinării și cele (mai mici) care transportă produsele de rafinare de la rafinării spre rețeaua de distribuție.