Centrul de Dezvoltare Sociala – Principii Pentru Întocmirea Unui CV Eficient

Post on 15-Sep-2015

271 views 2 download

description

Principii Pentru Întocmirea Unui CV Eficient

Transcript of Centrul de Dezvoltare Sociala – Principii Pentru Întocmirea Unui CV Eficient

  • SIM | Sisteme Inovative pentru Munc

    Principii pentru ntocmirea unui CV eficient Home / Sfaturi/articole / Principii pentru ntocmirea unui CV eficient

    Previous

    Principii pentru ntocmirea unui CV eficient

    Cteva principii majore dup care se conduce orice candidat pentru un job atunci cnd decide asuprastructurii,formeiiconinutuluiunui CV:

    Evitai trimiterea unor CV-uri standard atunci cnd privii cu seriozitate candidatura dvs. pentru un anumit job;Intereseaz-te despre angajator structura, produsele, realizrile i abordrile;Solicit sprijinul specialitilor responsabili din Centrele de consiliere n carier care funcioneaz n Universitate

    !!! Un lucru este limpede: angajatorii nu vor s vad i nu vor fi impresionai de CV-uri comune. Aadar, nu utilizamodele standard de CV-uri. CV-ul tu trebuie s fie personalizat cu discernmnt, original, n msura posibilitilorcapabil s fac diferena ntre tine i ali candidai.

    Home Informatii proiect Consiliere Cursuri Telemunca Link-uri Contact

    Search...

    Autentificare

    Moderator

    Deautentificare

    Forum

    Bursa locurilor de munca

    Cariera

    Despre Job Club

    Legislatie

    Privat: S.I.M.

    Cine este online

    Despre Job Club

    Comunitate online

    Forum

    Sfaturi/articole

    Bursa locurilor de munca

    Legislatie

    Cariera

    Sfaturi pentru interviuri

  • Potrivit literaturii de specialitate putem vorbi despretrei scopuri majoreale acestui document:

    1. Redactarea unui CV bunv pune n situaia s v gndii la cine suntei i la impactul pe care l-ai avut n trecut.Dup ce ai fcut acest lucru, v va fi mult mai uor s v descurcai n discuiile fa n fa cu intervievatorul.

    2. V puteidescrie n mod creativ experienele i realizrile, astfel nct acestea s rspund ateptrilorintervievatorului.

    3. ansa de a vexprima n scris trsturile unice de personalitatei de a v prezenta abilitile v poate distinge deali candidai (Jansen, Julie 2007: 274).

    n redactarea unui CV trebuie s inem cont de aptitudinile noastre i mai ales de postul dorit. Un CV bun nu subliniazdoar principalele aptitudini i caliti, dar accentueaz n egal msur atuuri care ne pot recomanda pentru postuldorit. n situaia n care educaia prezint mai mult importan pentru angajator atunci aceasta va fi consemnatnaintea experienei profesionale i invers.

    E inutil s mai spunem c CV-ul este dischiztorul de drumuri ctre un nou job, dac vrei, acest document reprezintechivalentul virtual al unei strngeri de mn atunci cnd facem cunotin cu cineva. i pentru c vrem s lsm oimpresie bun de la primul contact pe care l avem cu un potenial nou angajator, cartea noastr de vizit, CV-ul n acestcaz, trebuie s arate impecabil. n continuare vom trece n revist cteva erori des ntlnite, care fac din CV-ul nostru undocument greu de citit i neinteresant pentru recrutor:

    1. Prezint-i realizrile, nu doar job description-ul.Dac ceea ce scrii tu n CV poate reprezenta o informaie la fel decorect i n cazul altui candidat, atunci de ce ar alege recrutorul s te invite tocmai pe tine la interviu? Acest documentar trebui s conin informaii care s arate c eti diferit de restul, aa c enumer realizrile tale. Dac te-ai ocupat deconturile de social media ale unei companii, menioneaz cu ct a crescut numrul de fani. Dac eti administratorulunui site, precizeaz cum au evoluat numrul de utilizatori i numrul de afisri. i exemplele pot continua. Doar tu tiicare au fost realizrile tale, dei ar fi de preferat ca i eful tu s le fi observat

    2. Nu uita de greelile gramaticale.Recitete-i de cteva ori CV-ul, pentru a te asigura c nu exist greeli. De multeori, erorile gramaticale te pot costa prezena la interviu, cu att mai mult cu ct recrutorul are de ales din sute sau miide CV-uri depuse pentru un anun de recrutare. i nc ceva: dac scriei un CV n englez, nu v bazai neaprat peopiunea Spelling&Grammar check din Word. E posibil ca soluiile propuse s nu fie cele mai fericite.

    3. Nu lsa erorile de formatare s i ruineze ansele de a ajunge la interviu.Dac nu ai aplicat la un job pe un site derecrutare, unde formatul CV-ului este standard, atunci cu siguran ai trimis un CV recrutorului prin intermediul email-ului. ns aici apare problema. n funcie de programul i versiunea folosit de persoana care a primit aplicaia ta, existposibilitatea ca CV-ul tu s nu se afieze corect. Cea mai sigur variant ar fi s trimii CV-ul tu n format PDF, pentruc acesta nu i pierde formatrile.

    4. Nu folosi prea multe superlative.E bine s te prezini ntr-o lumin favorabil, dar nu face exces de superlative. Cumspunea i mai devreme, cea mai bun modalitate de a te prezenta sunt realizrile tale. i cum rezultatele tale vorbescde la sine, nu este nevoie s faci exces de zel i s mbraci pompos.

    5. Ai grij la cuvintele cheie.Din sutele de CV-uri trimise pentru un post disponibil, unele au mai multe anse de a fivizualizate dect altele. De ce? Pentru c n redactarea acestora au fost folosite cuvintele-cheie corespunztoare. Deitoate aplicaiile trimise ar trebui vizualizate de recrutor, n funcie de numrul de persoane care se ocup de triereacandidailor i volumul de CV-uri, se pot folosi o serie de motoare de cutare care s le uureze munca celor care facselecia. Cu ajutorul acestor instrumente, recrutorul va selecta i vizualiza doar CV-urile care au menionate diverseleinformaii necesare postului. Spre exemplu, dac aplici la un post de social media coordinator, n primul rnd, CV-ultu ar trebui s conin cel puin odat cuvntul social media. Iar dac n anunul de recrutare se precizeaz diversecanale de socializare virtual, menionarea acestora n CV-ul tu i prezentarea de rezultate palpabile n aceste zone ipot crete ansele de a fi chemat la interviu.

    Concret, studiile ajung la concluzia c o singur eroare te poate descalifica din competiia pentru un job. Acest lucru sentmpl deoarece 61% dintre recruiteri vor refuza instant CV-ul unui candidat pentru c are o greeal de redactare saude gramatic (Careerbuilder). n acelai fel, 43% dintre HR Managers vor refuza un candidat din cauza greelilor descriere (Adecco). Utilizarea unei adrese de e-mail neprofesionale va duce tot la un rspuns negativ n 76% dintre cazuri,conform BeHiring.

    Harris Interactive a realizat pentru CareerBuilder unchestionarla care au participat 2076 HR Managers. Acesta viza celemai excentrice 12 lucruri pe care recruiterii le-au gasit n CV-urile candidailor n anul 2013. ntrebai care ar fi lucrulcare i-ar determina s elimine din start un candidat, recruiterii au rspuns urmtoarele:

    Greeli de ortografie sau gramatica 58%;CV-uri care nu sunt personalizate pentru anuntul respectiv 36%;CV-urile care nu includ o lista cu abilitatile si competentele candidatului 35%;CV-urile in care candidatul a copiat mare parte din anuntul de recrutare 32%;CV-uri cu o adresa de contact neprofesionala 31%;CV-uri in care candidatii nu au inclus datele exacte ale experientelor profesionale 27%;CV-uri printate pe hartie decorativa 22%;CV-urile care include o fotografie 13%.

    CV-ul

    CV Europass

    10 Sfaturi pentru un CVreusit

    Scrisoarea de Intentie

    Modele scrisori intentie

    Link-uri utile

    Populare Recente

    Comunicat de presa:SIM diversificametoda de invatarepentru un nou loc demunca

    31.03.2015

    Cum gsesti cel maipotrivit job pentrutine?

    26.05.2015

    22 ianuarie 2015 Seriile decursuri realizate n cadrulproiectului Sisteme Inovativepentru Munc SIM.22.01.2015

    SIM a intrat n aldoilea an de proiect13.03.2015

    Cele mai frecventeomisiuni in CV-uri.18.03.2015

  • Sfaturi/articole

    Daca va place distribuiti aceasta pagina!

    Related Posts

    Sfaturi de la angajatori:

    Pregatirea atenta a CV-ului, in care sa includa activitatile extracurriculare si hobby-urile, lasand angajatorulsa decida dacasunt sau nu relevante pentru pozitia pentru care aplica. Sinceritate, bun-sim, limba roman/strin corect utilizate. Extrem deutile n formarea lor i foarte apreciate de ctre angajatori: participrile la activiti extracurriculare, internship-uri sau stagiide practic Dorina Livadaru, HR Manager, SC Focality SRL

    CV-ul trebuie s prezinte activitile i mai ales realizrile personale, nu o copie a fiei de post, i trebuie snu fie mai lung de2 pagini. n faza interviului, candidatul nu trebuie s dea rspunsuri din cri (recrutorul le recunoaste fr ndoial!), citrebuie s fie deschis, s fie el nsui. Mihaela Braga, HR Business Partner, ista Shared Services Romania.

    S nu uitm aadar c CV-ul este n sine un instrument de persuasiune i poate contribui decisiv la cretereasemnificativ a anselor de a avea un loc de munc potrivit calificrii personale. n epoca noastr CV-ul a devenitunmijloc de marketing personalfoarte complex i, n anumite situaii, chiar sofisticat. Elaborarea unui CV se facentotdeauna n funcie de scopul de carier sau de postul vizat i urmrete s scoat n eviden abiliti, cunotine iexperiene care sunt importante pentru acesta. Un CV poate fi potrivit pentru un anumit scop, dar nu i pentru altul (Miclea iLemeni, Gabriela 2008: 184). El urmrete s se ridice la nivelul unor standarde care nu sunt impuse prin reguli largcunoscute, ci de concurena care se manifest pe piaa muncii i a forei de munc.

    Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Continutul acestui material nu reprezinta n mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romniei.

    CURSURI

    TelemuncCompetene informaticeComunicare n limba englezInformare, mediere si consiliereFormare de Formatori

    FONDURI UE

    Pentru informatii detaliate desprecelelalte programe cofinantate deUniunea Europeana, va invitam savizitati www.fonduri-ue.ro FSERomania Fondul Social European.AMPOSDRU Ministerul Muncii,Familiei i Proteciei Sociale

    PARTENERI

    Fundaia Alturi de Voi RomaniaSociusINFOR, partener transnaional Italia

    CONTACT

    Iasi, str. Grigore Ghica Voda, nr.13,etaj 11, sala 11.4Telefon: 0758028613Email:office@centruldezvoltaresociala.ro