CAPITOLUL 2

Post on 16-Dec-2015

222 views 3 download

description

POSDRU

Transcript of CAPITOLUL 2

CAPITOLUL 2. DESCRIEREA PROIECTULUI2.1. Denumirea investiiei

Cabinet de stomatologie2.2. Elaborator ( coordonate de identificare )

S.C. DENTASYL S.R.L.2.3. Amplasamentul proiectului (regiunea, judeul, localitatea)

Comuna Ceanu Mare este aezat n partea de sud-est a judeului Cluj, n zona de coline joase a Cmpiei Transilvane, la o distan de 61 km fa de municipiul reedin de jude Cluj-Napoca i la 20 km de cel mai apropiat ora, municipiul Cmpia Turzii. Amplasat n cea mai mare parte n bazinul Valea Lat i n Valea Larg, amndou cu orientare spre nord-sud, comuna se suprapune unitii colinare format din dealuri joase, Cmpia Transilvaniei, n structura creia predomin marile depozite de: marne, argile i nisipuri sarmatiene.Toate acestea au favorizat n zona comunei Ceanu Mare maturizarea accentuat i foarte avansat a reliefului zonal i regional, genernd corespunztor i o clim specific temperat-continental cu accente colinare. Bogat n precipitaii, clima local favorizeaz o bogat vegetaie i faun, foarte variate. Ca elemente de mediu, predomin punile, culturile de cereale i livezile locale asociate pdurilor zonale. La nord, teritoriul comunei se nvecineaz cu comuna Cojocna, nord-vest se nvecineaz cu comuna Frata, la vest cu comuna Plosco, la sud cu comunele Viioara i Tritenii de Jos iar la est vecina i este comuna Valea Larg din judeul Mure.Att ca suprafa total, de 9508 hectare, ct i ca populaie - 4472 locuitori, comuna Ceanu Mare este astzi o comun de mrime medie n rndul comunelor din judeul Cluj. Reedina comunei Ceanu Mare este localitatea Ceanu Mare, iar satele aferente acesteia sunt: Boian, Boldu, Ciurgu, Dosu Napului, Fnae, Hodai-Boian, Iacobeni, Strcu, Morteti, Strucut, Valea lui Cati i satul Andici care dei mai figureaz n nomenclatorul localitilor pe tar, a fost dezafectat din anul 1985 cnd s-a demolat ultima locuin. Prin adoptarea noului "Plan Urbanistic General" al comunei Ceanu Mare din 1999, suprafaa de teren intravilan s-a extins iar pentru satele Fnae, Strucut, Ciurgu, Starcu i Mortesti care nu au avut teren intravilan, prin noul PUG li s-a constituit i acestora suprafee de teren intravilan.Descoperirile arheologice din Ceanu Mare, Hodai-Boian, Boldu, Iacobeni i Boian-Sat atest faptul c aceste meleaguuri au fost locuite nca din timpul daco-romanilor. Cea mai veche atestare documentar indirect a Ceanului dateaz din 1293 dintr-un document emis de Cancelaria Regelui Andrei al Ungariei.n alte documente ale timpului, din anul 1465, este atestat faptul c existau n aceste locuri, sate romneti cneziale, fiind menionat "Voievodatul Cean" format din 5-6 sate cneziale, localitatea Cean fiind centrul voievodatului.Istoria reine consemnate i "micrile de protest" ale localnicilor, fa de celebrul "Protest al memoranditilor" precum i prezena la "Marea Adunare de la Alba" din 01.12.1918 cnd, dup Unire se consolideaz pe aceste meleaguri, o civilizaie compact i omogen care nu a putut fi integral distrus cu toate presiunile regimului comunist. Preponderent agrar, n comuna Ceanu Mare, dup anul 1989 se resimte un uor avnt al iniiativei private, care prin diferitele forme de gospodrire sau privatizare ne arat interesul locuitorilor pentru progres i dezvoltare:

fermierii se extind ca numr i ocupaii, fiind asistai i sprijinii de autoritile locale n diverse modaliti i prin diferite iniiative;

comercianii aduc multe servicii locuitorilor din toate satele aparintoare comunei;

construirea unor mici ntreprinderi: brutrii, ateliere, fabrici de prelucrare i procesare a laptelui i a crnii, care alturi de alte programe de mai mare anvergur iniiate de ctre primrie n domenii de maxim importan precum: alimentarea cu ap potabil, electrificarea, dotarea cu servicii bancare i de comunicaii, asigurarea unui mediu sntos i salubru, relev preocuprile tuturor pentru a fi un pas cu ansa de a fi europeni.

Dei vrsta medie se ridic la 35 de ani, dintre cei muli plecai n strintate sau la orae, o parte revin la locurile natale relund ndeletnicirile i ocupaiile prinilor lor, de a face agricultura, de a crete animale dar i de a ncropi o afacere prosper la ei acas.De asemenea se repar i se reconstruiesc drumurile comunale, toate sunt cteva obiective propuse i atinse de edilii i locuitorii acestei comune. Coninutul transformrilor se vdete mai mult, odat cu aderarea rii la UE la nceputul anului 2007. Oamenii gndesc i i exprim ncrederea n schimbarea n bine a vieii lor, orizonturile sunt ntr-adevr cu totul altele; cei mai muli au pe cineva n strintate la care pot merge liberi i care la rndul lor pot veni acas cu gnd s investeasc pentru locurile natale.Curnd, interesul pentru zona rural se va mri, comuna Ceanu Mare se pregtete de pe acum pentru un timp prielnic propirii i progresului, cnd curiozitatea te poate aduce cltorule prin aceste locuri pline de simbol i istorie dar i rodnice i prospere.

Comuna are tradiie n domeniul educaiei, deoarece un mare numr de elevi s-au ridicat la performan, care fac cinste prin profesiile lor:

profesori,

doctori,

ingineri,

juriti sau prefeci, primar i nu n ultimul rnd,

fermieri i patroni.

colile generale fac eforturi considerabile de a menine numrul de elevi i clasele, care s duc nainte cursul erudiiei locale, deoarece un numr destul de mare de cadre didactice tinere, pltesc un pre pe seama profesiei lor de dascli.Asistm totui la rentoarcerea multor familii: din orae la sat, ba chiar printre cei plecai nafar la munc n strintate, se rentorc n ar i ncorpesc o mic afacere, o gospodrie sau, se angajeaz n proiecte de anvergur. Zona economic a comunei Ceanu-Mare este dictat de aezarea fizico-geografic a localitii care se ntinde pe o suprafa de 12 sate i ctunele aferente care au ca principal mijloc de producie "exploatrile agricole", gospodarii i microfermele de cretere a animalelor. Prin existena acestor forme de producie n comun, unele aprute dupa 1990 ca urmare a ivirii programelor de subvenionare SAPARD I PHARE, sau ca urmare a fondrii Asociaiilor pentru Cresctorii de animale, se poate remarca existena unei economii preponderent agrare. Aa cum este firesc, micii productori agricoli i micii fermieri, avnd o pondere foarte nsemnat n economia zonei, ei sunt evideniai cu grij n Registrul Agricol, fiecare pe gospodria sa sau cu inventarul agricol propriu.

Dac se mai consemneaz i preocuprile edililor locali pentru asigurarea unei infrastructuri viabile i corespunztoare, vom reine unele investiii fcute n domenii strategice: drumuri, canalizri i drenaj, alimentarea cu ap i asigurarea iluminrii cu curent electric, amenajarea i zonarea de terenuri i puni comunale, recuparare de terenuri intra-vilane. Cunoaterea potenialului acestei zone economice a comunei Ceanu Mare, se impune ca o vizit turistic, pentru c locaia este una favorabil la doar 16 km de municipiul Cmpia Turzii, nspre nord-vest, pe ruta Frata - Mociu - Cluj-Napoca, unde vei afla oameni ospitalieri i panici, dornici de nou i de comunicare.

Comuna se afl n vecintatea Depresiunii Turda, care este n aval de frumosele masive ale Cheii Turzii,la circa 25 Km nspre Est, pe oseaua dintre Cmpia Turzii - Mociu, avnd ca nsoitor la drum, frumoasa ,,Vale a Ceanului", care izvorte din satul Aruncua, lng Soporu de Cmpie, devenind un afluent bogat al Rului Arie. n imediat vecintate se afl Municipiul Cmpia Turzii, cu platoul colinar al esului Capia Turdei care se nvecineaz cu: aeroportul de la Luna, Mormntul lui Mihai Viteazu, sau cu marile ferme agricole din satul Viioara i din Poian. Rul Arie curge ca afluent n Rul Mure, avnd izvorul n localitatea Arieeni de lng oraul Cmpeni din M-ii Apuseni, n cursul lui travesnd frumosele strmtori: Cheile Burului, Depresiunea Salciua i Depresiunea Cmpeni, strjuite de versani de-o rar frumuse. n apropierea satelor Boldu se afl o frumoas pdure de foiose , care constituie un prilej de popas i relaxare, la fel i n zona vecin cu Iuriu de Cmpie, se afl o a doua zon mpdurit, cu suprafee mari de : arar, ulm, alun, corn i frasini, iar n apropiere de Valea lui Cati, se gsete o plantaie foarte tnr de arbuti tineri de foiose, care continu zona de cercetare a Staiunii Agricole Turda- "Perdelele din Boldu ".2.4. Descrierea activitii propuse prin proiect

Prin prezentul proiect se realizeaz o investiie nou n activiti non - agricole, activitate de stomatologie, achiziionnd n acest sens aparatur i echipamente profesionale, crend astfel o ans persoanelor care locuiesc n mediu rural, n sat Ceanu Mare, Comuna Ceanu Mare, jud. Cluj s aib grij de sntatea danturii lor.Pentru ndeplinirea obiectivului general, beneficiarul va avea n vedere atingerea urmtoarelor obiective specifice:

diversificarea activitii economice;

dezvoltarea durabil a mediului n care i desfoar activitatea economic solicitantul precum i prin promovarea aciunilor de protejare a mediului;

crearea a 3 locuri de munc implicit creterea nivelului de pregtire i instruire pentru angajaii proprii.

Avnd n vedere lipsa acestor servicii n zon, consider oportun demararea acestei investiii. Proiectul propus va conduce la ndeplinirea obiectivelor operaionale ale msurii 312 - ,,Sprijin pentru crearea i dezvoltarea de microntreprinderi', dupa cum urmeaz: Crearea de microntreprinderi n spaiul rural

Obiectul principal de activitate al societii - se ncadreaz n sectorul serviciilor i constituie premisa pentru absorbia surplusului forei de munc i pentru asigurarea stabilitii economico-sociale ale zonei.

ncurajarea iniiativelor de afaceri promovate, n special de ctre tineri i femei

Promovarea i administrarea unei afaceri de ctre femei, va contribui la implicarea ntr-o mai mare msur a acestora n activiti economice n spaiul rural; Reducerea gradului de dependen fa de agricultur.Prin crearea microntrepinderilor se reduce dependena persoanelor din sate fa de agricultura.

Activitatea desfurat va fi o activitate de stomatologie. Veniturile vor fi asigurate din oferirea serviciilor stomatologice ctre societate.2.5. Fundamentarea necesitii i oportunitii investiiei

Frumuseea vine din interior. Iar cel mai bun exemplu sunt copiii. Mereu radind de veselie i plini de naturalee ei zmbesc de pn la 500 de ori pe zi, pe cnd adulii i exerseaz fericirea de doar 50 de ori n decursul unei zile.

n lipsa zmbetului, stresul i energiile negative afecteaz n mod direct creierul i astfel ntregul organism. Aspect care se vede nu doar la interior, ci i n jur, n ochii celor care te privesc.

Vestea bun este c zmbetul poate fi rectigat.Tocmai de aceea m-am gndit s nfiinez acest cabinet stomatologic pentru a reui s readuc zmbetul pe faa oamenilor i odat cu el, ncrederea n ei nii, deoarece punnd prea mult accent pe munca lor nu reuesc s se preocupe i de sntate.

Prin nfiinarea acestui cabinet stomatologic modern n mediul rural faciliteaz accesul populaiei din comunele nvecinate la servicii medicale de calitate ridicat, att prin apropierea de acetia, ct i prin preurile mai reduse.

Populaia din mediul rural este ntr-o msur ridicat reticent n a se deplasa n ora pentru servicii stomatologice. Prezena cabinetului n mediul rural crete frecvena cu care pacienii apeleaz la servicii medicale, cu impact pozitiv asupra strii de sntate a acestora.

mpreun cu angajaii mei doresc s lucrez cu devotament pentru a reda fiecruia un zmbet larg pe buze, aceast provocare fiind poate una dintre cele mai frumoase din viaa unui stomatolog. Provocarea ncepe atunci cnd nite erudii n arhitectura zmbetelor, decid s mearg mpreun pe un drum n folosul altora care poate din teama durerii sau suferinelor ndurate n tcere timp de muli ani, au uitat s mai zmbesc larg i implicit s nving spaima lor.

Pentru muli oameni mersul la dentist nu e o plcere, din contr el reprezint o o nfruntare adesea dezarmant care mai mult trag n jos i i afund pe cei n cauza n complicaii nebnuite i duntoare pe termen lung.

Vom ncerca s nu lsm durerea s umbreasc drumul spre zmbetul unic care cucerete lumea. E important s cucereti lumea atunci cnd nu o vrei doar pentru tine ci pentru binele i zmbetele celor din jur.

Cerere pentru aceste servicii este ridicat datorit dezvoltrii economice a Romniei, iar piaa n acest domeniu este nesaturat. Dup analiza costurilor aparatelor i echipamentelor specifice activitii stomatologice, a materiilor prime i materialelor consumabile i a preurilor pe piaa serviciilor stomatologice cu cele pe care le vom practica n viitorul cabinet, este un alt factor determinant n iniierea acestui proiect .

Proiectul propus vine n ntmpinarea nevoilor de dezvoltare economic a comunitilor rurale prin crearea de noi locuri de munc n activiti alternative celor agricole i dezvoltarea unei activiti non-agricole - n domeniul activitii stomatologice.

Spaiul rural reprezint un capital important din punct de vedere al mediului nconjurtor avnd un impact deosebit n ceea ce privete conservarea resurselor naturale i a valorilor culturale, precum i n dezvoltarea turismului.

O problem creia i se acord o atenie deosebit cnd vorbim de activiti economice alternative n mediul rural este cea a identificrii acelor activiti care au ntr-adevr o ans real de dezvoltare i de a crea locuri de munca.

Deocamdat, spaiul rural continu s produc n principal produse agricole primare, n timp ce serviciile sunt localizate cu precdere n orae. Dezvoltarea economic a comunitilor rurale depinde n mare masur de aceiai factori ca i dezvoltarea urban:

locuri de munc bine pltite;

acces la serviciile critice precum educaie, sntate, tehnologie, transport i telecomunicaii;

un mediu natural durabil.

Spaiul rural ofer unele avantaje n plus precum:

fora de munc abundent i mai ieftin;

suprafee de construit mult mai ieftine;

un cost al vieii mai sczut;

mai puin aglomeraie;

un stil de via mai linitit.

Astfel, trei aspecte sunt eseniale pentru diversificarea economie rurale:

1. investiia de capital pentru dezvoltarea afacerilor n spaiul rural;

2. orientarea populaiei rurale i spre alte domenii de activitate;

3. dezvoltarea infrastructurii de baz necesar desfurrii altor activiti economice.

n acest fel este necesar dezvoltarea activitilor stomatologice n spaiul rural care s absoarb surplusul de for de munc i s implice ntr-o mai mare msura tinerii i femeile n activiti non agricole. De asemenea, este necesar crearea i dezvoltarea de micro-ntreprinderi n spaiul rural ce reprezint sectoare din amontele i avalul produciei agricole i care ofer posibiliti noi de locuri de munc, dar i o pia de desfacere a produselor agricole brute.

Necesitatea restructurrii activitii fermelor agricole mpreun cu mbuntirea capitalului firmelor comerciale i orientarea inevitabil ctre o ocupare parial n agricultur va determina eliberarea unei pri considerabile a forei de munc din sectorul agricol.

Avnd n vedere nivelul redus al veniturilor obinute din activitile non-agricole, se impune realizarea investiiei fapt care va revitaliza economia din aceast zon prin crearea de locuri de munc pentru populaia rural din aceast localitate i va crete veniturile acesteia,

Realizarea acestei investiii are ca efect creterea potenialului economic i punerea n valoare a zonei. Investiia nu aduce modificri majore asupra mediului.

Obiectivele proiectului de investiii propus vor contribui la ndeplinirea obiectivului general i a obiectivelor specifice i operaionale a Msurii 312 Sprijin pentru crearea i dezvoltarea de microintreprinderi prin:

achiziia de aparatur performant i implicit crearea de 3 locuri de munca. Invesia va contribui la dezvoltarea durabil a economiei rurale prin dezvoltarea unei activiti non-agricole, crearea de noi locuri de munc i venituri adiionale n spaiul rural;

crearea a unei microntreprinderi n comuna Ceanu Mare, judeul Cluj cu activitate stomatologic constituie o premis pentru absorbia surplusului forei de munc;

promovarea i administrarea unei afaceri de ctre femei ntreprinztoare va contribui la implicarea ntr-o mai mare msur a acestora n activiti non-agricole n spaiul rural;

Oportunitatea investiiei este dat de posibilitatea accesrii de fonduri prin FEADR, msura 312 Sprijin pentru crearea i dezvoltarea de microntreprinderi.

Implementarea proiectului prin atragerea de fonduri nerambursabile va avea ca rezultat o rentabilitate a capitalului investit mai mare i o durat de recuperare a investiiei mai scurt dect n cazul n care proiectul de investiie ar fi fost realizat integral din surse proprii ale solicitantului.2.6. Piaa de aprovizionare/desfacere, concurena i strategia de pia ce va fi aplicat pentru valorificarea serviciilor obinute prin implementarea proiectului.

Tabelul 2.3. Potenialii furnizori ai solicitantuluiDenumire furnizor de materii prime/materiale auxiliare/produse/serviciiAdresaProdus furnizat i cantitate aproximativValoare aproximativ

lei% din total achizitii

SC Sarluc SRL str. Ion Simionescu nr.12, Hemeius, Bacau

Aparatur40.38547,30

SC Halmadent SRL

Str. Banatului Nr. 10Brasov, cod:500209Jud. BrasovAparatur41.99049,18

SC Dentex Trading SRLStr. Traian Nr. 53 Parter, Cluj-NapocaConsumabile3.0003,52

Total85.375100

Tabelul 2.4. Potenialii clieni ai solicitantuluiNr.crtClient (Denumire i adres)Valoare

Lei% din vnzri

1Persoane fizice 100.000100

Strategia beneficiarului se axeaz pe dou obiective: financiar i de marketing. Obiectivul financiar al societii este creterea cifrei de afaceri prin intermediul proiectului propus.

Mixul de marketing este un instrument, utilizat n practica de marketing, care implica alegerea, combinarea i antrenarea resurselor unei ntreprinderi, stabilirea proporiilor, dozajului n care acestea vor fi utilizate n efortul global, pentru a se ajunge la efectele dorite, cu un minimum de eforturi.

Mixul estre cunoscut i sub numele de cei 4 P:

Produs (product)

Pre (price)

Promovare (promotion)

Plasare (placement, privit n sensul distribuiei)Mixul de marketing are n vedere orientarea activitii de marketing a firmei n funcie de condiiile pieei, dar i n funcie de resursele interne, prin combinarea ntr-un ntreg coerent, sub form de programe, a politicilor de produs, de pre, de promovare i de distribuie.Produsull reprezint execuia serviciile de stomatologie.

Preul este reprezentat de valoarea pe caresocietatea o d serviciilor, acestea fiind stabilite n funcie de costuri, concuren i cerere.

Promovarea firmeise realizeaz prin mai multe mijloace. Unul din acestea l reprezint calitatea serviciilor, promovarea cu ajutorul reclamelor i a publicitii. Prin aceste moduri ajungem la clieni i i ndemnm s apeleze la serviciile noastre.

Strategia de marketing adoptat de firm va fi cea de difereniere: miznd pe oferirea unor servicii de calitate superioara, personal calificat la preuri similar sau poate mai mici dect preurile concurenilor.

Punctele forte i punctele slabe ale propriei afaceri comparativ cu ale concurenei:Puncte forte:

Calitatea foarte bun a materialelor consumabile folosite care determin implicit calitatea superioar a procedurilor stomatologice Implicarea personalului medical actual n satisfacerea nevoilor pacientului Profesionalism al personalului medical Practicarea unor preuri avantajoase fa de concurenPuncte slabe:

Inexistena unei direcii strategice clare Imposibilitatea de a aduce mbuntiri unui spaiu care nu este proprietate Lipsa competenei manageriale

Societatea este preocupat permanent de meninerea i mbuntirea cotei de pia. Pentru aceasta urmrete ca serviciul realizat s fie de calitate, contractele angajate s fie onorate la timp, managementul firmei s urmreasc atent obiectivele propuse.

Astfel pentru mbuntirea cotei de pia firma urmrete creterea calitii serviciilor prin achiziionarea n permanen de aparatur performant, precum i prin pregtirea permanet a personalului.

6