Bazele Contabilitatii - Probleme, Teste, Criptograme

Post on 10-Aug-2015

253 views 7 download

Transcript of Bazele Contabilitatii - Probleme, Teste, Criptograme

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA

Lilia Grigoroi Liliana Lazari

BAZELE CONTABILITĂŢII:

PROBLEME, TESTE, CRIPTOGRAME

Chişinău 2003

1

CUPRINS

Întroducere

Tema 1. Noţiuni privind contabilitatea, funcţiile şi principiile de bază ale acesteia

Tema 2. Obiectul şi metoda contabilităţii

Tema 3. Bilanţul contabil – procedeu de bază al metodei contabilităţii

Tema 4. Sistemul de conturi şi dubla înregistrare

Tema 5. Schema generală a contabilităţii principalelor operaţii economice

Tema 6. Evaluarea şi calculaţia

Tema 7. Documentaţia ca procedeu al metodei contabilităţii

Tema 8. Inventarierea – procedeu al metodei contabilităţii

Tema 9. Registrele şi formele de contabilitate

Tema 10. Rapoartele financiare şi semnificaţia acestora în contabilitate

2

Tema 1. NOŢIUNI PRIVIND CONTABILITATEA, FUNCŢIILE ŞI PRINCIPIILE DE BAZĂ ALE ACESTEIA

1.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problena 1. O întreprindere a achiziţionat la data de 2 decembrie un echipament specializat la valoarea de intrare de 6 700 lei. Acest mijloc fix nu va putea fi utilizat de către întreprindere, deoarece ea a pierdut definitiv „piaţa” clienţilor. Prin urmare, revânzarea bunului devine necesară într-un timp relativ scurt, cu toate că întreprinderea va fi departe de a recupera cei 6 700 lei.

Se poate menţiona în bilanţ valoarea de intrare de 6 700 lei? Dacă da, precizaţi ce principiu contabil permite reflectarea bunurilor la valoarea de intrare ?

Problema 2. O întreprindere vinde mărfuri clientului X pe data de 20 decembrie în sumă de 25 000 lei. Pe data de 25 decembrie ea încasează de la client 18 000 lei, iar restul banilor pe data de 5 februarie anul următor. În ce perioadă de gestiune se vor înregistra veniturile din această tranzacţie. Precizaţi principiul contabil care se aplică.

Problema 3. întreprinderea „Alimcom” SA a achiziţionat în decursul perioadei de gestiune N acţiuni la Bursă, la valoarea de intrare de 20 000 lei. La sfârşitul perioadei de gestiune N datorită variaţiilor bursiere, acţiunile valorează 15 000 lei, iar la sfârşitul perioadei de gestiune N+1 ele valorează 21 000 lei.

La ce valoare se vor prezenta în bilanţ acţiunile la sfârşitul perioadelor de gestiune N şi N+1 ? De ce principiu contabil aţi ţinut seama ?

Problema 4. O tâmplărie posedă un stoc de lemne achiziţionat în urmă cu trei ani la valoarea de intrare de 100 000 lei. Ţinând cont de creşterea preţurilor la această materie primă, se estimează că actualul cost (dacă s-ar dori achziţia unui stoc analog) este de 140 000 lei. Cu ce valoare trebuie înscris în bilanţul contabil stocul de lemne ? Dar dacă la sfârşitul anului N+3 valoarea stocului este estimată la 80 000 lei, ce valoare s-a înregistra în bilanţ ? Precizaţi principiile contabile care se aplică.

Problema 5. Întreprinderea „Oriental” SRL vinde angro ceai şi cafea. La 31 decembrie are în depozit un stoc de ceai achiziţionat de 150 000 lei şi un stoc de cafea al cărui valoare de intrare a fost de 175 000 lei. Valoarea de piaţă a celor două produse la finele anului de gestiune este de 130 000 lei şi respectiv de 190 000 lei. Care va fi valoarea ce se va reflecta în bilanţul contabil pentru stocul de ceai şi respectiv pentru stocul de cafea. Ce principiu contabil aţi aplicat ?

Problema 6. În anul curent întreprinderea „Alfa” SA a cumpărat un teren pentru construcţii în valoare de 820 000 lei. La 27 decembrie anul curent întreprinderea a primit o ofertă de a vinde acest teren pentru suma de 990 000 lei. Cu ce sumă se va evalua la finele anului de gestiune acest teren ? De ce principiu contabil aţi ţinut seama la alegerea răspunsului.

1.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. Contabilitatea se ocupă de furnizarea de informaţii factorilor de decizie. Cadrul general de reguli pe care le respectă contabilii in desfăşurarea acestei activităţi de furnizare a informaţiilor se poate defini prin noţiunea de:

a) legislaţie fiscală; b) principii contabile;c) preluarea datelor; d) operaţiuni economice.

3

2. Conform cărui principiu cheltuielile se constatează în momentul când au fost suportate, indiferent de momentul plăţii lor:

a) prudenţei; b) continuităţii activităţii;c) specializării exerciţiilor; d) permanenţei metodelor.

3. Obiectivele contabilităţi financiare sunt:a) întocmirea rapoartelor financiare;b) prognozarea costului de producţie;c) determinarea unor rezultate pe produse;d) controlul şi analiza unor laturi ale activităţii întreprinderii;e) înregistrarea tuturor operaţiilor economice efectuate la întreprindere.

4. Conform principiului specializarea exerciţiilor, cheltuielile din vânzarea bunurilor se vor înregistra atunci, când:

a) se fabrică bunurile; b) se comandă bunurile;c) se livrează bunurile clienţilor;d) în momentul încasării contravalorii bunurilor livrate.

5. Ignorarea unei sume pentru că este foarte mică în comparaţie cu rapoartele financiare luate ca ansamblu reprezintă aplicarea principiului:

a) comparabilităţii; b) prudenţei;c) importanţei relative; d) specializarea exerciţiilor.

6. Informaţiile contabile sunt utile atunci, când sunt:a) oportune şi părtinitoare;b) relevante şi fiabile;c) relevante şi nesigure;d) corecte şi exacte.

7.Care dintre următoarele grupuri utilizează informaţiile contabile pentru prezentarea profitabilităţii şi lichidităţii unei întreprinderi:

a) managementul;b) investitorii;c) creditorii;d) planificatorii economici.

8. Care din următoarele afirmaţii este falsă:a) managerul răspunde de rapoartele financiare anuale ale întreprinderii, care transmit informaţii mai

ales utilizatorilor interni.b) contabilii de gestiune nu sunt obligaţi să utilizeze unitatea monetară , ei pot utiliza orice unitate de

măsură care răspunde nevoilor informaţionale ale managementului.c) contabilitatea financiară înregistrează şi raportează informaţii referitoare la activele, datoriile şi

capitalul propriu ale întreprinderii în ansamblu.

9. Dintre rapoartele şi analizele prezentate mai jos, care prezintă aceeaşi importanţă pentru managerul unei bănci şi al unui magazin:

4

a) un raport privind planificarea producţiei;b) un raport privind gestiunea serviciilor;c) analiză a bugetului;d) analiză a deciziei de a produce sau a cumpăra.

10. ______________________ reprezintă o totalitate de principii, convenţii, reguli, metode şi procedee adoptate de conducerea întreprinderii pentru ţinerea contabilităţii şi întocmirea rapoartelor financiare.a) Politica de contabilitate; b) Principiile contabile;c) Standardele Naţionale de Contabilitate;d) Codul Fiscal.

11. Funcţia juridică a contabilităţii constă în:a) consemnarea, potrivit unor principii şi reguli proprii, a proceselor şi fenomenelor economice ce

apar în cadrul întreprinderilor şi se pot exprima valoric.b) furnizarea informaţiilor privind structura şi dinamica patrimoniului, a situaţiei financiare şi a

rezultatelor obţinute în scopul fundamentării deciziilor. c) verificarea cu ajutorul informaţiilor contabile a modului de păstrare şi utilizare a valorilor materiale

şi băneşti, de gospodărire a resurselor, controlul respectării disciplinei financiare etc.d) datele din contabilitate şi documentele primare servesc ca mijloc de probă în justiţie, pentru a

dovedi realitatea unor operaţii economice.

12. Pe 20 aprilie un magazin recepţionează 10 frigidere, urmând să-şi achite datoria la 20 mai. Frigiderele sunt vândute cumpărătorilor pe 12 iunie. Plata pentru frigiderele vândute este încasată pe 17 iulie. La ce moment se vor constata cheltuielile şi veniturile din vânzări? a) 20 aprilie;b) 20 mai;c) 12 iunie;d) 17 iulie.

13. Întreprinderea “ART” a încasat de la întreprinderea “BARS” în luna decembrie suma de 5 000 lei, reprezentând avansul pentru produsele care se vor livra în luna ianuarie. Identificaţi principiul contabil care indică momentul contabilizării cheltuielilor şi veniturilor aferente operaţiunii date:a) principiul concordanţei;b) principiul specializării exerciţiilor;c) principiul importanţei relative;d) principiul prudenţei. Care este acel moment?

14. La data de 1 decembrie 2002 întreprinderea dă în arendă o sală de fotbal pentru o perioadă de 4 luni. Chiria, în valoare de 12 000 lei, este încasată anticipat la data de 1 decembrie. Care va fi valoarea chiriei, ce trebuie inclusă în veniturile anului 2002, şi cea aferentă anului 2003, alegeţi din următoarele variante: a) 6 000 lei în anul 2002 şi 6 000 lei în anul 2003;b) 12 000 lei în anul 2002 şi 0 lei în anul 2003;c) 3 000 lei în anul 2002 şi 9 000 lei în anul 2003;d) 0 lei în anul 2002 şi 12 000 lei în anul 2003;e) 9 000 lei în anul 2002 şi 3 000 lei în anul 2003.De ce principiu contabil aţi ţinut seama în alegerea răspunsului?a) principiul concordanţei;

5

b) principiul specializării exerciţiilor;c) principiul importanţei relative;d) principiul prudenţei.

15. Contabilul întreprinderii a înregistrat în contabilitate ca cheltuieli ale anului curent cinci tranzacţii:a) livrări de ciocolată cu plata în numerar efectuate în anul curent;b) livrări de caramelă pe credit efectuate în anul trecut, a căror contravaloare s-a încasat în anul

curent;c) livrări de caramelă pe credit efectuate în anul curent, a căror contravaloare este prevăzută a se

achita în anul viitor;d) livrări de ciocolata pe credit efectuate în anul curent pentru care există însă un risc de neîncasare,

datorită declarării unei adrese false de către client;e) livrări de caramelă pe credit efectuate în anul curent a căror contravaloare s-a încasat în anul

curent.În calitate de nou contabil al întreprinderii identificaţi livrarea ce nu trebuia recunoscută ca cheltuială a anului de gestiune şi argumentaţi pe baza principiilor contabile cunoscute opinia exprimată.

16. Găsiţi pentru fiecare dintre termenii din partea stângă explicaţia corespunzătoare din partea dreaptă:

1. Investitori actuali sau potenţiali _______ 2. Prudenţa _____3. Ţinerea contabilităţii ______ A. Utilizatori cu interes financiar direct4. Organe fiscale ____5. Dubla înregistrare _______ B. Principiile contabile6. Permanenţa metodelor _______7. Creditori actuali sau potenţiali _______ C. Utilizatori cu interes financiar indirect8. Continuitatea activităţii _________9. Dubla reprezentare _________

17. Care din următoarele grupuri de utilizatori vor utiliza informaţia contabilă pentru determinarea câştigurilor obţinute din investiţia într-o anumită întreprindere:

a) investitori actuali şi potenţiali;b) clienţi şi furnizori;c) Cumpărătorii;d) nici un răspuns corect

6

Tema 2. OBIECTUL ŞI METODA CONTABILITĂŢII

2.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. Se prezintă următoarele elemente patrimoniale ale întreprinderii de producţie “Succes” SRL:

Echipamente industriale; Mijloace de transport; Alte mijloace fixe; Active financiare; Materii prime; Produse finite; Avansuri pe termen scurt plătite furnizorilor; Utilizarea profitului; Rezultatul pozitiv al anului de gestiune; Clienţi; Acţiuni procurate pe termen lung; Alte conturi la bănci; Capital statutar; Uzura acumulată a echipamentelor industriale; Uzura cumulată a mijloacelor de transport; Uzura acumulată a altor mijloace fixe; Rezerva legală; Rezultatul pozitiv nerepartizat al anilor precedenţi; Datorii faţă de furnizori; Asigurări auto plătite în avans.

Să se grupeze elementele patrimoniale în active şi pasive.

Problema 2. Întreprinderea agricolă „Art” prezintă următoarea situaţie patrimonială:Motorina, tractoare, datorii faţă de combinatul de pâine, covoare, acţiuni şi alte hârtii de

valoare, mijloace băneşti în conturile bancare, datorii faţă de buget privind impozitul pe venit, mijloace băneşti în numerar în casierie, credite bancare pe termen scurt, mărfuri livrate dar neachitate de către cumpărători, semifabricate, rezerve prevăzute de statut, datorii faţă de buget privind accizele, datorii faţă de personal privind retribuirea muncii, utilaje, autocamioane, plăţi preliminare încasate de la cumpărători, creioane, credite pe termen lung, caiete, datorii faţă de Uzina de tractoare, rebut din producţie, clădirea administraţiei, rezerve prevăzute de legislaţie, datoria persoanelor de răspundere pentru prejudiciu, materiale de construcţie, computere, amenzi şi penalităţi pentru plată, anvelope, datorie privind impozitul funciar.

Să se clasifice informaţia contabilă prezentată drept active şi pasive.

Promlema 3. Fabrica de tractoare prezintă situaţia sa patrimonială la 01septembrie 2000_

N crt. Elementele patrimoniale Suma, lei Active, lei Pasive, lei

1 2 3 4 51. Tractoare 110 240

2. Automobile 1 1703. Datorie faţă de furnizori 6 700 4. Ciment 830 5. Benzină 430 6. Motorină 560 7. Piese de schimb 180 8. Rezerve statutare 6150 9. Utilaj productiv 304 300 10. Producţie în curs de execuţie 101 100 11. Mărfuri 7 680

12Datoria grădiniţei nr.1 pentru mărfurile livrate, dar neachitate

890

13. Capital statutar 509 140 14. Ambalaje 220 15. Casa 460 16. Cont valutar 3 200 17. Datoriile clienţilor 5 300

7

18.Datorii faţă de personal privind remunerarea muncii

1 970

19. Datoriile creditorilor 3 200 20. Profit nerepartizat al anilor precedenţi 9 400

TOTALSă se clasifice elementele patrimoniale în active şi pasive.

Problema 4. Întreprinderea "IONEL" S.A. prezintă următoarea informaţie extrasă din conturile sale contabile:

N crt.

Elementele patrimoniale Suma, lei

1 2 3

1. Clădirea depozitului de materiale 57 000

2. Credite bancare pe termen scurt 25 000

3. Cont de decontare 18 000

4. Datorii privind facturile comerciale 23 000

5. Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii 16 500

6. Mijloace băneşti în numerar 100

7. Materiale de construcţie 7 500

8. Computere 15 400

9. Profitul net al perioadei de gestiune 19 000

10. Producţie în curs de execuţie 3 800

11. Creanţe pe termen scurt aferente facturilor comerciale 23 000

12. Avansuri pe termen lung primite 19 600

13. Capital statutar 130 00014. Datorii privind impozitul pe venit al persoanelor fizice 8 500

15. Împrumuturi pe termen lung 35 000

16. Capital nevărsat 25 00017. Obiecte de mică valoare şi scurtă durată 2 70018. Combustibil 9 00019. Cont valutar 7 90020. Obligaţiuni procurate 24 00021. Produse finite la depozit 45 00022. Brevete şi licenţe 37 40023. Datorii faţă de Fondul Social 17 70024. Mijloace de transport 67 00025. Resurse naturale 35 00026. Amortizarea activelor materiale 10 50027. Utilaje 32 00028. Uzura mijloacelor fixe 42 00029. Epuizarea resurselor naturale 13 000

Să se clasifice informaţia contabila de mai sus drept active şi pasive

Problema 5. Întreprinderea „Vot” SRL se ocupă cu producerea şi comercializarea hainelor pentru copii. Patrimoniul acesteia include următoarele elemente patrimoniale:

N crt.

Elementele patrimoniale Suma, lei

8

1 2 31. Credite bancare primitepe termen de 3 ani 70 0002. Creanţe pe termen scurt aferente facturilor comerciale 25 6003. Datorii privind asigurările 7 3004. Acţiuni proprii privilegiate emise şi vândute 55 0005. Produse finite 31 9906. Profit net al perioadei de gestiune 8 4007. Utilaje de producţie 39 2008. Datorii privind taxa pe valoarea adăugată 4 8009. Datoriile fondatorilor privind aportul în capitalul statutar 16 00010. Avansuri pe termen scurt primite de la întreprinderi 4 00011. Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii 17 54012. Programe informatice ce se utilizează de întreprindere 15 30013. Împrumuturi primite pe termen de 1 an 10 00014. Capital suplimentar 4 30015. Ambalaje şi materiale pentru ambalat 11 10016. Datorii faţă de titularii de avans 85017. Venituri anticipate curente 12 00018. Datorii faţă de uzina de tricotaje 6 70019. Amenzi şi penalităţi neachitate 2 50020. Datorii privind impozitul funciar 60021. Profit nerepartizat al anilor precedenţi 10 50022. Diferenţe din reevaluare 5 40023. Datorii de arendă pe un termen de 5 ani 20 00024. Rezerve prevăzute de statut 7 00025. Mijloace băneşti în numerar 20026. Credit bancar primit pe termen de 5 luni 8 50027. Clădiri administrative 97 00028. Materii prime şi materiale 19 000

Să se grupeze în active şi pasive

Problema 6. Întreprinderea „Nova” SA se ocupă cu comercializarea detergenţilor. Ea prezintă următoarele elemenete patrimoniale:

N crt.

Elementele patrimoniale Suma, lei

1 2 31. Automobile 6 2502. Împrumuturi pe termen scurt primite 5 2803. Datorii de arendă finanţată 6 7204. Aparatură birotică la depozit 2 8555. Depozite la bancă 3 4506. Impozitul funciar datorat bugetului 1 4657. Cont de decontare 6 5658. Rezerve prevăzute de statut 3 5909. Diferenţe de curs favorabile aferente depunerilor la capitalul statutar 10 10010. TVA datorat bugetului 2 53511. Mijloace fixe primite în arendă pe termen de 5 ani 10 00012. Terenuri fără construcţii 5 24013. Credite bancare primite pe termen scurt 4 19014. Licenţe 2 46015. Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 7 840

9

16. Acreditive 4 82017. Mijloace băneşti în casă 2 01018. Creanţe pe termen scurt privind facturile comerciale 10 27019. Avansuri primite pe termen scurt 7 52020. Salarii calculate personalului administrativ 1 10021. Accize şi taxe datorate bugetului 85022. Salarii calculate agenţilor comerciali 1 90023. Detergenţi la depozit 10 05024. Uzura mijloacelor fixe 1 01025. Capital statutar 15 90026. Amortizarea licenţelor 46027. Profit net al perioadei de gestiune 6 50028. Pierdere neacoperită a anilor precedenţi 12 990

Să se grupeze în active şi pasive elementele patrimoniale de care dispune întreprinderea.

Problema 7. Întreprinderea „Poiana” SRL, producătoare de ciocolată, dispune la 01 ianuarie 200___ de următorul patrimoniu:

N crt.

Elementele patrimoniale Suma, lei

1 2 31. Capital statutar 540 7602. Maşini şi utilaje 220 8553. Obligaţiuni pe termen lung procurate 18 3404. Conturi speciale la bănci 15 2305. Credite pe termen lung 116 4356. Active nemateriale 26 7207. Combustibil 13 0108. Avansuri pe termen lung acordate 10 2009. Cambii financiare pe termen scurt 23 25010. Datorii privind asigurările 21 00011. Materiale de construcţie 27 18012. Dolari americani în contul valutar 25 98013. Casa în valută naţională 11 05014. Uzura mijloacelor fixe 35 82015. Creanţe pe termen lung 14 25016. Clădiri 106 00017. Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii 14 21018. Rezerve stabilite de legislaţie 9 00019. Documente băneşti 6 30020. Amortizarea activelor nemateriale 2 86021. Capital suplimentar 10 12022. Profit net al perioadei de gestiune 14 25023. Amenzi şi penalităţi neachitate 4 52024. Resurse naturale 201 21025. Mărfuri 35 72026. Terenuri 12 00027. Venituri anticipate curente 2 18028. Împrumuturi pe termen scurt 4 01029. Obiecte de mică valoare şi scurtă durată 7 87030. Uzura mijloacelor fixe 20 000

1

31. Datoriile fondatorilor privind aporturile la capitalul statutar 17 00032. Pierderea neacoperită a anilor precedenţi 19 000

Să se grupeze în active şi pasive conform criteriilor de clasificare elementele patrimoniale prezentate.

Promlema 8. Întreprinderii de patiserie „Acva” SRL, la data de 01 ianuarie 20___ prezintă următorul patrimoniu:

N crt.

Elementele patrimoniale Suma, lei

1 2 31. Împrumuturi acordate pe termen lung 32502. Credite bancare pe termen lung 121603. Mijloace de transport 102654. Investiţii pe termen lung în părţi legate 52905. Clădiri 153456. Capital statutar 480307. Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 100108. Semifabricate cumpărate 78209. Mărfuri 954010. Datorii privind asigurările 507011. Active nemateriale 711012. Uzura clădirilor 529013. Produse finite 261014. Cont de decontare 898015. Carnete de cecuri cu limită de sumă 990016. Creanţe pe termen scurt privind facturile comerciale 201017. Corecţii la datorii dubioase 115018. Datorii faţă de buet privind accizele 125519. Resurse naturale 792020. Profit net al perioadei de gestiune 559021. Rezerve prevăzute de statut 367522. Terenuri cu construcţii 855023. Amortizarea activelor nemateriale 410024. Programe informatice 120025. Casa 85026. Cont valutar 190027. Împrumuturi pe termen scurt 208028. Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii 776029. Datorii faţă de fondatori privind dividendele calculate 228030. Obiecte de mică valoare şi scurtă durată 219031. Materiale de construcţie 280032. Producţia în curs de execuţie 106033. Subvenţii pentru întreprinderile de stat 89034. Uzura obiectelor de mică valoare şi scurtă durată 85035. Obligaţiuni emise şi vândute 2 00036. Creanţe ale personalului privind recuperarea daunelor 2 000

Să se grupeze în active şi pasive, conform criteriilor de clasificare, elementele patrimoniale prezentate.

Problema 9. Întreprinderea „Moda” SA prezintă următorul inventar al elementelor sale patrimoniale:N crt.

Elementele patrimoniale Suma, lei

1

1 2 31. Cheltuieli de înregistrare şi înmatriculare 1 2002. Mătase 15 0003. Salarii datorate personalului angajat 30 0004. Creanţe generate de relaţiile de decontare cu personalul 4 0005. Cheltuieli privind achiziţionarea unui brevet 6 0006. Rezerve legale 4 0007. Maşini de tricotat 60 0008. Sacouri nefinisate 4 1009. Stofă 20 00010. Dividende de plată 42 65011. Acţiuni proprii răscumpărate (7 000)12. Chirii plătite în avans pentru un imobil 14 00013. Cheltuieli pentru procurarea unei licenţe 90014. Clădiri 800 00015. Costume nefinisate la sfârţitul anului 2 00016. Lână 7 00017. Cutii 2 50018. Datoriile fondatorilor privind aportul la capitalul statutar (10 000)19. Aparat de xerox 15 00020. Credite primite de la o bancă pe o perioadă de 20 ani 80 00021. Saci de plastic 3 00022. Pagube materiale imputate 3 00023. Maşini de cusut 30 00024. Rochii fabricate 31 50025. Calculatoare IBM PC 686 100 00026. Acţiuni proprii emise şi vândute la valoarea nominală 300 00027. Rezerve statutare 6 00028. Furnizori 600 00029. Papiote aţă 1 50030. Abonamente la ziar plătite în avans 6 00031. Camionete 80 00032. Capital suplimentar 51 60033. Rechizite 2 50034. Costume fabricate 12 50035. Impozite şi taxe datorate bugetului 3 00036. Halate de protecţie 3 00037. Obligaţiuni proprii emise 30 00038. Diferenţe pozitive din reevaluarea mijloacelor fixe 1 70039. Fuste fabricate 15 00040. Dobânzi aferente creditelor primite 15 00041. Sacouri cumpărate destinate vănzării 4 00042. Scule, dispozitive şi verificatoare 9 00043. Alte rezerve 1 60044. Maşini de surtilat 90 00045. Bluze fabricate 2 30046. Contribuţia la asigurări sociele 30 00047. Profit nerepartizat al anilor precedenţi ?48. Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni 50 00049. Bluze cumpărate destinate revănzării 8 000

1

50. Dobânzi încasate anticipat 12 00051. Casa 3 00052. Profit net al perioadei de gestiune ?53. Birouri 50 00054. Avansuri acordate furnizorilor 20 000

Să se clasifice elementele patrimoniale în active şi pasive pe categorii separate.

Problema 10. Se prezintă următoarele elemente de consumuri, cheltuieli şi venituri ale întreprinderii „Nova” SA:

Consumuri de materie primă în producţia de bază; Cheltuieli de materiale pentru necesităţi gospodăreşti; Cheltuieli privind diferenţele de curs valutar; Venituri din vânzarea produselor finite; Cheltuieli privind amenzile şi penalităţile la buget; Cheltuieli înregistrate în avans; Venituri din redevenţe; Venituri din prestări de servicii; Cheltuieli privind salariile aparatului administrativ; Consumuri privind salariile muncitorilor; Cheltuieli privind cedarea activelor materiale pe termen lung; Venituri din diferenţe de curs valutar; Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii a oficiilor; Cheltuieli privind amortizarea mijloacelor fixe cu destinaţie generală; Venituri din vânzarea mărfurilor; Cheltuieli privind asigurările şi protecţia socială; Venituri din participaţie; Venituri din cedarea activelor nemateriale; Cheltuieli privind dobânzile.

Grupaţi elementele de mai sus în consumuri, cheltuieli şi venituri, ultimele, respectiv pe tipuri de activităţi.

Problema 11. La întreprinderea „Nova” SA în cursul perioadei de gestiune, au fost obţinute următoarele cheltuieli:N crt. Elementele de cheltuieli Suma, lei

1 2 31. cheltuieli privind uzura mijloacelor fixe cu destinaţie generală 75 3002. cheltuieli de întreţinere a personalului administrativ şi de conducere 76 8903. cheltuieli privind reclama 8904. lipsuri din deteriorarea valorilor 4 5675. cheltuieli privind dobânzile la credite pe termen scurt 12 4566. costul produselor finite, vândute 198 7007. cheltuielile privind ambalarea produselor finite 34 5008. cheltuieli privind diferenţele de curs valutar 2 3409. cheltuieli privind arenda finanţată a activelor materiale pe termen lung 22 40010. cheltuieli privind ieşirea mijloacelor fixe 5 60011. cheltuieli privind ieşirea activelor nemateriale 1 20012. cheltuieli de deplasare 2 70013. cheltuieli privind arenda curentă 9 60014. cheltuieli privind amenzile 2 70015. cheltuieli în scopuri de binefacere 10 00016. cheltuieli privind impozitele şi taxele, cu excepţia impozitului pe venit 4 600De determinat mărimea următoarelor tipuri de cheltuieli:

- costul vânzărilor – ?- cheltuieli comerciale – ?- cheltuieli generale şi administrative – ?- alte cheltuieli operaţionale – ?- cheltuieli din activitatea de investiţii – ?- cheltuieli din activitatea financiară – ?

Problemă 12. În procesul activităţii unei întreprinderi s-au obţinut următoarele venituri:

1

N crt.

Veniturile întreprinderii Suma, lei

1 2 3venituri din amenzi şi penalităţi 4 560venituri din vânzarea produselor 199 800venituri din darea în arendă finanţată a mijloacelor fixe 17 800venituri din dobânzi 11 990venituri din diferenţe de curs valutar 8 990venituri din vânzarea altor active curente 9 400venituri din ieşirea mijloacelor fixe 900venituri din arenda curentă 4 500venituri din recuperarea daunei materiale 870venituri din dividende 16 700venituri din subvenţii de stat 67 000venituri din active intrate cu titlu gratuit 56 000

Să se determine următorii indicatori:- venitul din vânzări – ?- alte venituri operaţionale – ?- venitul din activitatea de investiţii – ?- venitul din activitatea financiară – ?

2.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. Relaţiile de obligaţii au în vedere situaţia în care întreprinderea îşi procură o parte din avere din resurse aparţinând altor persoane fizice şi juridice.

(a) Corect (b) Fals

2. Determinaţi valoarea activelor curente, beneficiind de următoarele date: materii prime - 12 000 lei; datoriile cumpărătorilor -25 000 lei; venituri înregistrate în avans -15 000 lei; furnizori – 25 000 lei; profit net -16 000 lei; datorii faţă de bancă -8 000 lei; materiale –17 000; produse finite -26 000 lei.

a) 36 000 lei;b) 49 000 lei;c) 76 000 lei;

d) 111 000 lei;e) 96 000 lei;f) nici un răspuns corect.

3. Determinaţi valoarea capitalului propriu în situaţia în care dispunem de următoarele date: capitalul statutar - 150 000 lei; rezerve - 100 000 lei; profit net al perioadei de gestiune - 15 000 lei; avansuri primite de la clienţi - 12 000 lei; utilizarea profitului net al perioadei de gestiune - 10 000 lei; furnizori - 6 500 lei; capital suplimentar - 7 000 lei; capital retras - 1 000 lei; acţiuni procurate pe termen lung - 2 000 lei

a) 257 000 lei;b) 273 000 lei;c) 261 000 lei;

d) 159 000 lei;e) 256 000 lei;f) nici un răspuns corect.

4. Determinaţi valoarea activelor, dacă se ştie că o întreprindere are datorii în sumă de 29 000 lei şi capitalul propriu în sumă de 66 000 lei:

a) 37 000; b) 95 000;

c) 66 000;d) 29 000.

5. Determinaţi valoarea datoriilor, dacă se ştie că o întreprindere are active pe termen lung în valoare de 256 000 lei, active curente – 85 000 lei şi capitalul propriu în sumă de 266 000 lei:

a) 256 000; b) 75 000;

1

c) 266 000; d) 19 000;

e) 85 000;f) nici un răspuns corect.

1

6. Să se pună în corespondenţă termenii contabili cu definiţiile lor:A. Patrimoniu;B. Echilibru global al patrimoniului;C. Patrimoniu propriu;D. Echilibru intern al patrimoniului.

a) Egalitate între bunurile economice pe de o parte, şi drepturile şi obligaţiile cu valoare economică pe de altă parte;

b) Totalitatea bunurilor ce aparţin unei persoane fizice sau juridice, dobândite în cadrul relaţiilor de drepturi şi obligaţii;

c) Veniturile întreprinderii într-o perioadă de gestuine trebuie să fie egale cu cheltuielile sale (plus, minus) rezultatul financiar;

d) parte din avere care îi aprţine întreprinderii de drept.

7. Care din următoarele elemente patrimoniale se consideră active materiale pe termen lung?1) Acţiuni procurate pe termen lung2) Mijloace băneşti în casă;3) Datorii faţă de furnizori;4) Cheltuieli de constituire;5) Clădiri;

6) Terenuri;7) Brevete;8) Resurse naturale;9) Hârtii de valoare.

8. În legătură cu încadrarea elementelor patrimoniale se pot face mai multe afirmaţii. Care afirmaţii sunt corecte?1) Materiale (active curente, stocuri)2) Mărfuri (active curente, active băneşti)3) Facturi comerciale de încasat (active curente în decontare)4) Debitori (active curente, active băneşti)5) Acreditive (active curente, în decontare)6) Clienţi (active curente, în decontare)7) Obligaţiuni procurate pe termen lung (active curente, băneşti)8) Creditori (active curente, băneşti)9) Datorii financiare (active curente, băneşti)

9. Din categoriile de venituri prezentate, precizaţi veniturile din activitatea financiară:1) Venituri din vânzări;2) Venituri din dividende;3) Venituri din ieşirea activelor materiale pe termen lung;4) Venituri din redevenţe;5) Venituri din active intrate fără plată;6) Venituri din ieşirea din patrimoniu a activelor nemateriale;7) Venituri din diferenţe favorabile de curs valutar.

10. Găsiţi pentru fiecare termen din partea stângă explicaţia din partea dreaptă.1. Permanenţa metodelor; A. Principii contabile;2. Active pe termen lung; B. Procedee ale metodei contabilităţii;3. Bilanţul contabil; C. Elemnte patrimoniale.4. Compararea;5. Sinteza;6. Evaluarea;7. Prudenţa; 8. Capital propriu;

9. Continuitatea activităţii;10. Contul contabil.

11. Găsiţi pentru fiecare termen din partea stângă explicaţia din partea dreaptă.1. Compararea; A. Procedee ale metodei contabilităţii comune ştiinţelor economice;2. Observaţia; B. Procedee ale metodei contabilităţii comune tuturor ştiinţelor;3. Deducţia; C. Procedee ale metodei contabilităţii specifice contabilităţii4. Contul contabil;5. Evaluarea;6. Inventarierea;7. Bilanţul contabil;8. Balanţa de verificare;9. Clasificarea;10. Documentaţia. 12.

13. Obiectul contabilităţii se realizează printr-o metodă proprie, alcătuită din mai multe procedee: (a) corect; (b) fals.

14. Capitalul nevărsat reprezintă valoarea acţiunilor proprii răscumpărate de la acţionari sau a cotelor de participare.(a) corect (b) fals

15. Creanţele reprezintă valori economice avansate temporar de întreprindere altor persoane fizice şi juridice şi pentru care urmează să primească un echivalent valoric:(a) corect; (b) fals.

16. Datoriile reprezintă obligaţiile companiei de a transmite mijloacele către alte companii în trecut ca urmare a tranzacţiilor sau evenimentelor prezente.(c) corect (d) fals

17. Din categoriile de venituri prezentate alegeţi veniturile din activitatea operaţională:1)Venituri din vânzări de mărfuri;2)Venituri din dobânzi;3)Venituri din arenda curentă a mijloacelor fixe;4)Venituri din amenzi şi penalităţi;5)Venituri din active intrate cu titlu gratuit;6)Venituri din ieşirea din patrimoniu a mijloacelor fixe.

18. Determinaţi rezultatul financiar net utilizând următoarele date:Venitul din vânzări de produse - 500 000 lei; Cheltuieli din activitatea operaţională - 200 000 lei; Venituri financiare - 250 000 lei; Cheltuieli financiare - 220 000 lei; Venituri excepţionale – 150 000 lei; cheltuieli excepţionale – 100 000 lei; Impozit pe profit - 114 400 lei; Cheltuieli ale activităţii de investiţii - 5 000 lei.

a) 260 600;b) 375 000;

c) 489 400;d) nici un răspuns corect.

19. Determinaţi valoarea patrimoniului net, utilizând următoarele date:activul bilanţier -900 000 lei; activele curente -450 000 lei; datoriile pe termen lung -170 000 lei; capitalul propriu -750 000 lei:

a) 450 000 lei;b) 180 000 lei;c) 750 000 lei;

d) 580 000 lei;e) 350 000 lei.

20.

21. Determinaţi valoarea stocurilor de mărfuri şi materiale, utilizând următoarele date: materiale -10 000 lei; datoriile clienţilor -25 000 lei; mărfuri -15 000 lei; venituri înregistrate în avans - 25 000 lei; rezerve -16 000 lei; obiecte de mică valoare şi scurtă durată – 10 000 lei; creditori - 8 000 lei; mijloace băneşti -26 000 lei.

a) 35 000 lei;b) 25 000 lei;c) 76 000 lei;

d) 111 000 lei;e) 96 000 lei;f) nici un răspuns corect.

22. Determinaţi valoarea patrimoniului străin, utilizând următoarele date: total active - 500 000 lei; activele curente -250 000 lei; datoriile pe termen lung -270 000 lei; datoriile pe termen scurt – 280 000 lei.

(a) 550 00 lei;(b) 280 00 lei;(c) 250 000 lei;

(d) 350 000 lei;(e) 750 000 lei;(f) nici un răspuns corect.

23. Evenimentele (faptele) economice care au loc la întreprindere şi influenţează situaţia patrimonială şi financiară a acesteia se numesc:(a) exprimări băneşti;(b) operaţiuni economice;

(c) acţiuni financiare;(d) principii contabile.

24. Determinaţi valoarea capitalului propriu în baza următoarelor date: capital statutar - 100 000 lei, rezerva prevăzută de legislaţie – 10 000 lei, furnizorii – 20 000 lei, rezerve prevăzute de statut – 5 000 lei, alte rezerve – 5 000 lei, debitori – 10 000 lei.(a) 110 000 lei;(b) 150 000 lei;

(c) 120 000 lei;(d) 140 000 lei.

25. Determine valoarea activelor pe termen lung la o întreprindere care prezintă următoarea situaţie: clădiri – 100 000 lei; disponibil la bancă – 30 000 lei; titluri de participare – 10 000 lei; fond comercial – 5 000 lei; valori mobiliare procurate cu titlu de plasament – 20 000 lei; creditori – 5 000 lei; licenţe – 3 000 lei, aparatură birotica – 22 000 lei.(a) 170 000 lei;(b) 140 000 lei;

(c) 145 000 lei;(d) 150 000 lei.

26. Care din elementele de mai jos sunt active materiale pe termen lung:(a) clădiri;(b) terenuri;(c) obiecte de inventar;

(d) mijloace de transport;(e) produse finite;(f) programe informatice.

27. Care din elementele prezentate nu fac parte din activele nemateriale:(a) capital social;(b) cheltuieli de constituire;(c) fond comercial;

(d) aparatura birotică;(e) programe informatice.

28. Care din elementele prezentate nu fac parte din pasiv:(a) capital social; (b) cheltuieli de constituire;

(c) rezultatul nerepartizat al anilor precedenţi;(d) subvenţii de la stat;(e) rezerve;

(f) cheltuieli de energie şi apă;(g) venituri din activităţi diverse.

29. Activele curente au următoarele caracteristici:(a) au durata de rotaţie mai mică de un an;(b) îşi schimbă forma iniţială în funcţie de stadiul circuitului economic;(c) se află în continuă fluenţă valorică;(d) rămân în societate în mod durabil.

30. Care din următoarele elemente fac parte din categoria activelor financiare pe termen lung?(a) garanţiile şi cauţiunile depuse de întreprindere la terţi în vederea executării unei obligaţii;(b) acţiunile proprii răscumpărate;(c) împrumuturile acordate pe termen lung;(d) titluri de valoare curente.

31. Care din următoarele elemente fac parte din categoria activelor curente materiale?(a) obiecte de inventar;(b) semifabricate;

(c) aparatură birotica;(d) ambalaje.

32. Care dintre următoarele elemente patrimoniale fac parte din categoria creanţelor?(a) datoriile cumpărătorilor;(b) debitorii;(c) creditorii;

(d) furnizorii;(e) datoriile titularilor de avans.

33. Care din următoarele elemente patrimoniale se consideră mijloace băneşti?(a) acreditive;(b) timbre poştale;(c) titluri de participare;

(d) obligaţiuni emise şi răscumpărate;(e) avansuri plătite din casă;(f) garanţii depuse la terţi.

34. Care din următoarele elemente patrimoniale reprezintă capitalul propriu?(a) profit net al perioadei de gestiune;(b) capital statutar;(c) diferenţe din reevaluare;(d) împrumuturi acordate pe termen lung;(e) acreditive;(f) diferenţe de curs favorabile aferente aporturilor în capitalul social;(g) sume nedepuse de către fondatori.

35. Care din următoarele elemente patrimoniale se consideră datorii?(a) Datoriile cumpărătorilor;(b) creditorii;(c) debitorii;

(d) datorii faţă de personal;(e) TVA de recuperat.

36. Pasivul reprezintă:(a) sursele bunurilor economice sau de formare a activelor;(b) resursele interpretate economico-juridic şi consumaţiile de valori;(c) resursele interpretate economico-juridic şi posturile rectificative de activ contra pasiv.

37. Determinaţi suma cheltuielilor operaţionale: costul vânzărilor - 20 000 lei; cheltuieli de deplasare - 5 000 lei; cheltuieli privind protecţia muncii - 2 000 lei; cheltuieli privind arenda curentă -

5 000 lei; cheltuieli privind arenda pe termen lung a mijloacelor fixe - 3 000 lei; cheltuieli privind dividendele – 3 200 lei(a) 28 200 lei(b) 25 000 lei(c) 32 000 lei

(d) 30 000 lei(e) 35 200 lei

38. Determinaţi suma datoriilor, dispunând de următoarele date; datorii faţă de titularii de avans - 50 000 lei; datoriile cumpărătorilor - 20 000 lei; debitori - 10 000 lei; datorii faţă de personal - 40 000 lei; debitori diverşi - 5 000 lei; credite bancare pe termen lung - 100 000 lei; creditori diverşi - 6 000 lei; TVA de plată - 1 000 lei; salarii de plătit - 20 000 lei;

(a) 47 000 lei;(b) 257 000 lei;(c) 247 000 lei;

(d) 150 000 lei;(e) 267 000 lei;(f) nici un răspuns corect.

39. Uzura reprezintă:(a) expresia bănească a epuizării morale;(b) expresia bănească a uzării fizice;(c) recuperarea eşalonată a unei investiţii prin includerea valorii acesteia asupra cheltuielilor;(d) valoarea rămasă a imobilizării;(e) partea din preţul unei imobilizări care corespunde uzurii fizice şi morale a acesteia.

40. Capitalul propriu este:(a) surse proprii de finanţare;(b) surse străine de finanţare;

(c) capitaluri active;(d) capitaluri permanente.

41. Capitalul propriu se constituie din:(a) sumele provenite de la furnizori;(b) din surse externe;(c) din credite bancare;(d) din aportul acţionarilor;(e) din profitul întreprinderii.

42. Orice modificare a capitalului social se poate face numai:(a) pe baza hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor;(b) cu îndeplinirea tuturor formalităţilor;(c) la cererea acţionarului majoritar;(d) la cererea guvernului.

43. Majorarea capitalului social se poate face pe următoarele căi:(a) noi aporturi băneşti şi nebăneşti;(b) acoperirea pierderilor din anii precedenţi;(c) are nevoie de noi mijloace băneşti sau de anumite bunuri;(d) prin operaţiuni interne sau de autofinanţare, adică prin incorporarea în capitalul social a unor

elemente ce aparţin capitalului propriu;(e) conversia unor datorii în acţiuni.

44. Mărfurile se definesc:(a) bunuri achiziţionate din afara unităţii patrimoniale pentru a fi vândute în aceeaşi stare fără o

prelucrare suplimentară;(b) stocuri achiziţionate pentru utilizare proprie (materii prime) care şi-au schimbat destinaţia şi se

oferă spre vânzare la terţi;(c) stocurile provenite din producţia proprie.

45. Datoriile reprezintă:(a) obligaţia asumată de o persoană numita debitor, faţă de o altă persoană numita creditor;(b) suma de bani achitată terţilor pentru bunuri şi servicii care se vor achiziţiona ulterior;(c) surse străine de finanţare a activităţii economice puse la dispoziţia unităţii de către terţi;(d) suma de bani sau alte bunuri care trebuie plătite sau restituite unui terţ.

46. Găsiţi pentru fiecare din termenii indicaţi în partea stângă explicaţia corespunzătoare din partea dreaptă:

1. ____Clienţi A. Creanţe2. ____Fond comercial B. Datorii pe termen scurt3. ____Terenuri C. Active financiare pe termen lung4. ____Producţie în curs de execuţie D. Active nemateriale5. ____Salarii datorate E. Stocuri6. ____Instalaţii tehnice F. Datorii pe termen lung7. ____Credite bancare contractate pe o perioadă de 5 ani G. Active materiale pe termen lung8. ____Cheltuieli de constituire9. ____Furnizori10. ____Impozite şi taxe

Tema 3. BILANŢUL CONTABIL

3.1 Probleme propuse spre rezolvare :

Problema 1. Întreprinderea „MOLDOVA” SA produce şi comercializează produse zaharoase. Ea dispune la sfârşitul perioadei de gestiune de următoarele elemente patrimoniale:N crt. Elementele patrimoniale Suma, lei

1 2 31. Instalaţii de lucru 6 0002. Salarii calculate muncitorilor 5 0003. Licenţe 10 0004. Datorii privind impozitul funciar 11 0005. Acţiuni privilegiate proprii emise 20 2006. Automobile 12 5007. Mijloacele băneşti la bancă 4 0008. Caramele 14 0009. Capitalul retras 2 00010. Amortizarea licenţelor 3 00011. Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale 130 00012. Biscuiţi 75 35013. Datorii faţă de creditori privind arenda finanţată 20 00014. Clădiri 75 35015. Diferenţe pozitive din reevaluarea mijloacelor fixe 10 00016.Întocmiţi bilanţul contabil la sfârşitul perioadei de gestiune al SA „Moldova”.

Problema 2. Firma „Practic” SA produce şi comercializează articole de vestimentaţie. Ea prezintă la sfârşitul perioadei de gestiune următoarea situaţie patrimonială: N crt. Elementele patrimoniale Suma, lei

1 2 31. Datorii către alţi creditori2. Rochii destinate vânzării 100 0003. Mijloace băneşti la bancă 200 0004. Mijloace fixe 400 0005. Datoriile cumpărătorilor 200 0006. Costume bărbăteşti 200 0007. Profit net al perioadei de gestiune 250 0008. Datorii către furnizori 350 0009. Valoarea nominală a acţiunilor proprii emise 400 00010. Capital de rezervă 40 00011. Stofe la depozit 90 00012. Alte materiale la depozit 10 00013. Uzura mijloacelor fixe 60 000

De întocmit bilanţul contabil la sfârşitul perioadei de gestiune al S.A. “Practic”.Problema 3. Fabrica de pâine prezintă la sfârşitul perioadei de gestiune următoarea situaţie

patrimonială:N crt. Elementele patrimoniale Suma, lei

1 2 31. Acţiuni procurate pe termen lung 210 0002. Clădiri 270 000

3. Amortizarea licenţei 30 0004. Producţia în curs de execuţie 120 0005. Salariul neplătit 60 0006. Valoarea licenţei pentru dreptul de export 90 0007. Valoarea de vânzare a mărfurilor livrate (neplătite) 120 0008. Materiale la depozit 150 0009. Credite primite pe termen lung 210 00010. Valoarea acţiunilor proprii emise 600 00011. Obligaţiuni pe termen scurt, emise şi vândute 240 00012. Profit net al perioadei de gestiune 270 00013. Uzura mijloacelor fixe 123 00014. Mijloace băneşti la contul de decontare 297 00015. Avans primit de către gestionarul Roşca 3 00016. Avans primit de la firma „Doina” 90 00017. Rezerve statutare 180 00018. Avans oferit firmei „Stejar” 150 00019. Utilaj 150 000

De întocmit bilanţul contabil al fabricii de pâine la sfârşitul perioadei de gestiune (În cadrul bilanţului să fie clasificate în capitole şi grupe).

Problema 4. Se prezintă următoarele elemente patrimoniale ale fabricii de confecţii:

Elementele patrimoniale Suma, lei2 3

Impozitul pe venit datorat bugetului 2 500Stocurile de OMVSD la depozit 12 000Datoriile întreprinderii către expeditorul Sîrbu 180Valoarea licenţei 29 000Soldul mijloacelor băneşti în casă 540Rezerve legale 6 000Datoriile creditoare ale fabricii de confecţii 8 400Maşini de cusut 173 000Datorii privind creditele pe termen scurt 40 000Clădirea blocului administrativ 92 000Roţi de rezervă pentru maşini la depozit 3 100Valoarea acţiunilor proprii emise 370 000Obligaţiuni cumpărate cu termenul de achitare până la un an. 8 000Rezerve statutare 1 200Datorii privind asigurările 4 300Soldul mijloacelor băneşti la contul de decontare 73 000Stocul articolelor confecţionate la depozit 5 800Profitul nerepartizat al anilor precedenţi 117 340Gard de fier 56 000Cote de participaţie în capitalul SRL”Luci” 20 000Taxa pe valoare adăugată datorată bugetului 1 500Articole de confecţii în curs de execuţie 6 400Utilaj destinat montării 12 000Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii 5 600Obligaţiuni proprii pe termen scurt vândute 14 000

Datoriile magazinului universal pentru articolele primite 25 000

Avansuri primite de la cumpărători 6 800Camioane 123 800Automobile 28 800Datorii privind creditele pe termen scurt 90 620De întocmit bilanţul contabil.

Problema 5. Se prezintă câteva operaţii economice extrase din activitatea unie întreprinderi:

Conţinutul operaţiei economico-financiare Suma, leiInfluenţa asupra

bilanţului1 2 3 4

Din contul de decontare s-a achitat datoriile faţă de furnizori 119 200S-au primit la depozit materiale de la furnizori conform contractului

143 000

De la contul de decontare s-a primit mijloace băneşti în casă pentru plata salariului

23 000

Au fost încasate la contul de decontare creditul pe termen scurt

50 000

S-a achitat datoria pentru mărfurile primite anterior 43 000S-a plătit avans lucrătorilor din casă pentru luna curentă 15 000O parte din rezerve este folosită la majorarea capitalului statutar

70 000

De la contul de decontare s-a plătit pentru licenţă 20 000Au fost depistate neajunsuri de materiale în urma inventarierii

1 400

Să se analizeze sensul modificărilor în urma operaţiilor economice asupra valorii totale a bilanţului, care constituie la 31 decembrie – 300 000 lei.

Problema 6. Se prezintă câteva operaţii economice extrase din activirtatea unie întreprinderi

Conţinutul operaţiilor economice Influenţa asupra bilanţului

1 2Primirea la contul de decontare a unui credit pe termen lung de la bancăAchitarea pentru mărfuri de către cumpărătoriRambursarea creditului bancarProcurarea contra mijloace băneşti a obligaţiunilor pe termen scurtAcoperirea pierderilor din contul rezerveiAprovizionarea cu mărfuri de la furnizori cu plata ulterioarăVânzarea de produse finite clienţilorS-au primit în numerar de la bancarÎncasarea creanţelor cumpărătorilor la contul de decontareAchitarea datoriilor faţă de furnizoriVânzarea mărfurilor cu plata ulterioarăProcurarea OMVSD de la furnizori cu plata ulterioarăRambursarea împrumutului primit anterior de la bancăPlata unui avans furnizorilorAchiziţionarea de materii primii de la furnizori cu plata ulterioarăSe acoperă pierderile perioadei de gestiune din contul profitului nerepartizat al anilor precedenţi

Indicaţi modificările care au avut loc în activul şi pasivul bilanţului în urma operaţiilor economice prezentate.

Problema 7. Se prezintă următoarele posturi de bilanţ:N crt. Posturile de bilanţ Capitolul şi subcapitolul

bilanţului contabil1. Avansuri pe termen scurt primite2. Datorii faţă de personal privind alte operaţii3. Profitul net (pierderea) al anului de gestiune4. Active nemateriale5. Credite pe termen lung6. Casa7. Investiţii pe termen lung în părţi legate8. Alte creanţe pe termen scurt9. Capital nevărsat10. Capital suplimentar11. Rezerve prevăzute de statut12. Mijloace fixe13. Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale14. Producţia în curs de execuţie15. Împrumuturi pe termen scurt16. Creanţe ale personalului17. Uzura mijloacelor fixe18. Capital retras19. Diferenţe negative din reevaluarea mijloacelor fixe

Menţionaţi capitolul şi subcapitolul bilanţului în care se reflectă posturile menţionate.

3.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. Bilanţul contabil este un raport privind situaţia patrimonială şi financiară a întreprinderii referitoare la data de raportare:

(a) adevărat;(b) fals.

2. În dependenţă de perioada de întocmire bilanţurile contabile se clasifică în:(a) iniţial, curent, final;(b) primar, consolidat, centralizat;(c) intermediar, anual.

3. Transferarea de la contul de decontare pentru achitarea unei datoriifaţă de furnizor:(a) majorează atât activele, cât şi datoriile;(b) majorează activele şi diminuează datoriile;(c) diminuează activele şi majorează datoriile;(d) diminuează atât activele, cât şi datoriile.

4. Încasarea la contul de decontare a unei creanţe comerciale:(a) majorează atât activele, cât şi datoriile;(b) majorează activele şi diminuează datoriile;(c) diminuează activele şi majorează datoriile;(d) diminuează atât activele, cât şi datoriile;(e) nici un răspuns corect.

5. Partea stângă a bilanţului se numeşte ___________, în care se reflectă ___________________.

6. Aranjaţi capitolele bilanţului contabil în ordinea corectă, numerotându-le cu cifre de la 1 la 5.

_____Capital propriu;_____Datorii pe termen lung;_____Datorii pe termen scurt;_____Active curente;_____Active pe termen lung.

7. Bilanţul iniţial se întocmeşte cu scopul:(a) aprecierii rezultatelor activităţii întreprinderii într-un an;(b) planificării în anul curent a activităţii întreprinderii;(c) evaluării patrimoniului întreprinderii la momentul înfiinţării ei;(d) în condiţiile actuale bilanţ iniţial nu se întocmeşte;(e) nici un răspuns corect

8. Se solicită a se preciza cum influenţează asupra bilanţului operaţia economică privind procurarea materialelor cu plată ulterioară:

(a) A+X-X=P;(b) A+X=P+X;(c) A-X=P-X;(d) A=P-X+X.

9. Care afirmaţie este corectă:(a) bilanţul contabil evidenţiază la un moment dat în etalon valoric achilibrul dintre bubnurile

economice şi sursele lor de finanţare;(b) partea dreaptă a bilanţului se numeşte activ şi reflectă sursele de formare a bunurilor economice;(c) bilanţul contabil nu asigură dubla reprezentare a patrimoniului.

10. Bilanţul contabil este: (a) un principiu al metodei contabilităţii;(b) un procedeu al metodei contabilităţii;(c) un raport privind situaţia patrimonială şi financiară a întreprinderii referitoare la data de raportare;(d) nici un răspuns corect.

11. Categoriile de mai jos, notate cu cifre reprezintă capitolele bilanţului contabil, iar termenii notaţi cu litere reprezintă titluri de conturi. Găsiţi pentru fiecare cont numărul corespunzător a categoriei în care se încadrează acesta:

1) Active pe termen lung2) Active curente3) Capital propriu 4) Datorii pe termen lung5) Datorii pe termen scurt6) Inexistente în bilanţ

________a) Capital retras________b) Capital suplimentar________c) Uzura mijloacelor fixe________d) Consumuri indirecte de producţie________e) Amortizarea activelor nemateriale________f) Terenuri________h) Utilizarea profitului

________k) Cheltuieli comerciale________l) Investiţii pe termen scurt

12. Pentru a defini bilanţul trebuie să avem în vedere că:(a) este un calcul de sinteză al contabilităţii;(b) exprimarea se face în etalon bănesc;(c) se întocmeşte obligatoriu după fiecare operaţiune economico-financiară;(d) exprimările se realizează în lei şi valută;(e) descrie situaţia unui perimetru contabil;(f) pune faţă în faţă Activul şi Pasivul;(g) pune faţă în faţă veniturile şi cheltuielile.

13. Conform formularului de bilanţ adoptat în contabilitatea din ţara noastră, activele curente cuprind:(a) stocuri, creanţe, investiţii financiare pe termen scurt, casa şi conturi la bănci;(b) stocuri, creanţe, casa şi conturi la bănci, alte active curente;(c) stocuri, creanţe, investiţii financiare pe termen scurt şi lung, mijloace băneşti;(d) stocuri, creanţe, investiţii financiare, mijloace băneşti, alte active curente.

14. Conform formularului de bilanţ adoptat în contabilitatea din ţara noastră, avansurile plătite pentru cumpărările de stocuri fac parte din categoria:(a) stocurilor;(b) creanţelor comerciale;(c) altor creanţe;(d) datoriilor pe termen scurt;(e) datoriilor pe termen lung.

15. Toate elementele de mai jos se regăsesc în mod normal în capitolul 3 „Capital propriu” al Bilanţului Contabil cu excepţia:(a) aportului de capital peste valoarea nominală;(b) profiturilor deţinute la dispoziţia întreprinderii;(c) dividendelor băneşti de plătit;(d) acţiunilor emise.

Tema 4. SISTEMUL DE CONTURI ŞI DUBLA ÎNREGISTRARE

4.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. Din documentele contabile primare ale întreprinderii “Poiana” SRL au fost

sustrase următoarele operaţii economice din luna martie aferente contului “Casa”:Data Conţinutul operaţiilor Suma, lei

1 2 301.03 Soldul iniţial al contului “Casa” 1 00002.03 Din contul de decontare s-a ridicat în numerar pentru a plăti salariile 112 00003.03. Se eliberează din casa expeditorului Grincu A. pentru compensarea

cheltuielilor de deplasare260

04.03 Se plăteşte din casă:a) salariul pe luna februarie 94 000b) salariul depus 3 200d) ajutor material de o singură dată 4 900

06.03 S-a depus în contul de decontare suma salariului neplătit 10 40009.03 Se încasează de la lucrători pentru produsele vândute 7 00010.03 Se primeşte de la inginerul Ivonov I. suma avansului ne folosit 4012.03 Se încasează de la magazioner pentru compensarea daunei materiale 18013.03 Se eliberează gestionarului Guţu I. un avans pentru procurarea

rechizitelor de birou410

15.03 Din contul de decontare s-a ridicat în numerar avansul privind retribuirea muncii pe prima jumătate a lunii martie

48 200

16.03 Se plăteşte lucrătorilor avansul privind retribuirea muncii pentru luna martie

42 300

17.03 Se compensează gestionarului supraconsumul de mijloace băneşti pentru mărfurile procurate

60

18.03 S-a vărsat în contul de decontare suma avansului privind retribuirea muncii neplătit

1 000

18.03 S-a încasat din vânzarea hârtiilor de valoare pe termen scurt 1 50020.03 Din casierie s-a plătit titularului de avans pentru cheltuielile legate de

desfacerea produselor310

27.03 În rezultatul inventarierii s-a constatat lipsă de mijloace băneşti 4030.03 Se primeşte de la expeditor suma avansului ne folosit 20

Pe baza datelor de mai sus se cere de întocmit formulele contabile şi determinat soldul contului “Casa” la 01 aprilie.

Problema 2. Din documentele contabile primare ale întreprinderii “Poiana”SRL au fost sustrase următoarele date:

a) Soldul contului 211 “Materiale” la 01.04.20__ constituia 184 250 lei;b) Soldul contului 521 “Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale” la 01.04.20__

constituia 150 250 lei.În luna ianuarie au avut loc următoarele operaţii:

Data Conţinutul operaţiilor economice Suma, lei1 2 3

3.01 Consum de materie primă pentru fabricarea produselor finite 150 8005.01 Procurarea de materiale de la furnizori 2 342 5008.01 Consum de materiale pentru fabricarea produselor finite 415 860

9.01 Obţinerea deşeurilor de materie primă din secţia de producţie 21 35013.01 Achitarea datoriei faţă de furnizori din contul de decontare 120 000

19.01Plata unui avans furnizorilor din contul de decontare pentru livrarea ulterioară a materialelor

250 000

21.01 Consum de piese de schimb pentru reparaţia utilajului secţiei 15 420

25.01Achiziţionarea de benzină A – 76 de la furnizori cu plata ulterioară

89 250

În baza informaţiei prezentate să se determine soldurile finale în contul 211 “Materiale” şi contul 521 “Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale”.

Problema 3. SRL „Alfa” şi SRL „Beta” sunt în relaţii de afaceri. La data de 01.03.200_, valoarea creanţelor - datoriilor este de 17 000 lei. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţii economice:

Data Conţinutul operaţiei economice Suma, lei1 2 3

02.03 SRL „Alfa” vinde mărfuri SRL „Beta”, valoarea totală, inclusiv TVA.

120 000

05.03 SRL „Beta” efectuiază o plată către furnizorul său prin transfer 95 00012.03 S-au fost efectuate livrări de mărfuri către SRL „Beta”, valoarea

totală, inclusiv TVA135 000

13.03 SRL „Alfa” a prezentat SRL „Beta” o factură referitoare la cheltuielile de transport

7 200

Se cere de: 1) prezentat contul 221 „Creanţe pe termen scurt privind facturile comercoale” (SRL „Beta”) în contabilitatea SRL „Alfa”;2) prezentat contul 521 „Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale” (SRL „Alfa”) în contabilitatea SRL „Beta”;3) calculat valoarea creanţelor – datoriilor la data de 10 martie 15 martie anul curent.

Problema 4. Din documentele contabile primare ale întreprinderii “Poiana”SRL au fost sustrase următoarele operaţii economice:

N crt.

Conţinutul operaţiilor economice Suma, lei

Formula contabilăDebit Credit

1. S-a calculat salariul personalului administrativ 9 3002. S-a reţinut din salariul personalului impozitul pe venit 1 4703. Au fost consumate materiale pentru fabricarea produselor

finite25 400

4. Din contul de decontare s-a ridicat în numerar 19 6005. Din contul de decontare s-a transferat la buget impozitul pe

venit reţinut4 100

6. Din casierie s-a achitat salariile personalului 19 6007. Din contul de decontare s-a transferat pentru achitarea datoriei

faţă de furnizor7 700

8. S-a consumat combustibil pentru necesităţile de producţie 4 8009. din casierie s-a eliberat avans titularului de avans

avansul s-a folosit pentru procurarea OMVSDavansul neutilizat s-a restituit în casierie

75

5223

10. Din contul de decontare s-a achitat datoria pentru creditul pe 42 000

termen scurt11. S-a acceptat factura furnizorului pentru materialele primite 3 30012. La contul de decontare s-a reflectat creditul pe termen lung

primit13 000

13. În contul de decontare s-a încasat din stingerea creanţelor comerciale

5 800

De întocmit formulele contabile.

Problema 5. Din documentele contabile primare ale întreprinderii “Poiana”SRL au fost sustrase următoarele formule contabile:

N crt. Conţinutul operaţiilor economice Formula contabilăDebit Credit

1. 521 2422. 531 5343. 811 2114. 813 1245. 211 5396. 714 2137. 241 2428. 243 5119. 221 61110. 321 333

Pentru formulele contabile menţionate se cere de formulat conţinutul economic al operaţiilor economice.

Problema 6. Din formulele contabile ce urmează, o parte sunt reflectate în mod eronat.

N crt. Conţinutul operaţiilor economice Adevărat/Fals Formula contabilăDebit Credit

1. 811 2452. 217 5313. 227 8114. 242 2215. 714 2416. 124 1237. 521 6118. 242 1249. 511 53310. 216 811Menţionaţi care formulă este corectă şi care este incorectă, formulând conţinutul economic al

celor corecte.

Problema 7. Din documentele contabile primare ale întreprinderii “Poiana”SRL au fost sustrase următoarele formule contabile:

N crt. Conţinutul operaţiei economice

Tipul de modificare în bilanţ

Formula contabilăSuma, lei

1. Debit Credit2. 217 521 10 0003. 211 521 5 0004. 213 521 2 000

5. 521 242 15 0006. 241 242 95 0007. 811 531 80 0008. 531 241 73 0009. 813 124 3 20010. 221 611 100 20011. 227 241 200

De formulat conţinutul operaţiilor economice pentru formulele contabile prezentate şi indicaţi tipul de modificări în bilanţ privind fiecare operaţie.

Problema 8. La firma „Delta” la începutul lunii ianuarie se aflau în stoc:N crt. Felurile de materiale Unitatea de

măsurăCantitatea Preţul

1. Materialul “A” bucăţi 450 25,002. Materialul “B” kg 230 17,00

În cursul lunii au avut loc următoarele operaţii economice:Data Conţinutul operaţiilor economice Suma, lei Formula contabilă

Debit Credit09.01 S-au eliberat în producţie, conform bonului de

consum:Materialul “A” 230 bucăţiMaterialul “B” 120 kg

??

12.01 S-au procurat de la furnizori, conform facturii fiscale şi bonului de primire:Materialul “A” 280 bucăţiMaterialul “B” 190 kg

??

20.01 S-au eliberat în producţie, conform bonului de consum:Materialul “A” 300 bucăţiMaterialul “B” 170 kg

??

Întocmiţi formulele contabile necesare, înregistraţi operaţiile date în contul sintetic 211 “Materiale” şi conturile sale analitice şi stabiliţi legătura dintre ele. Întocmiţi balanţa de verificare a conturilor analitice.

Problema 9. La întreprinderea „Monolit” SA la 01.05 anul curent soldul contului „Materiale” se prezenta în felul următor:

Materialul A – 200 unităţi câte 6 lei unitatea;Materialul B – 5 000 bucăţi câte 8 lei bucata;Materialul C – 100 kg. câte 10 lei kg.Operaţiunile efectuate în luna mai a anului de gestiune:

S-au primit materiale de la furnizori:Materialul A – 200 unităţi câte 6 lei unitatea;Materialul C – 60 kg. câte 10 lei kg.

Total 1 800 leiAu fost eliberate materiale de la depozit în secţia de producţie de bază:

Materialul A – 150 unităţi câte 6 lei unitatea;Materialul B – 3 000 bucăţi câte 8 lei bucata;Materialul C – 90 kg. câte 10 lei kg.

S-au primit materiale de la furnizori:Materialul B –300 bucăţi câte 8 lei bucata;Materialul C – 150 kg. câte 10 lei kg.

Total 3 900 leiDe înregistrat operaţiile date în contul sintetic şi conturile analitice, stabilit legătura dintre ele şi

de întocmit balanţa de verificare a conturilor analitice.

Problema 10. Se cere:

1. Să se deschidă conturile analitice şi să se calculeze soldurile finale pentru aceste conturi, reieşind din operaţiile economice efectuate în perioada de gestiune.

2. Să se sistematizeze informaţia din conturile analitice în conturile sintetice şi să se întocmească bilanţul contabil al unităţii economice atât la începutul, cât şi sfârşitul lunii.

Contul sintetic Denumirea contului analitic Cantitatea Valoarea Mijloace fixe Clădirea administraţiei 1 18 905

Automobile Tavria  2 18 890Computere 4 36 000

Soldurile iniţiale pentru conturile contabile la 1.03 (lei):1. Mijloace fixe:

- clădirea administraţiei 18 905- automobile TAVRIA (2 unităţi) 18 890 - computere (4 unităţi) 36 000 - imprimante laser (3 unităţi) 6 240

2. Capital statutar 74 500 3. Materiale:

- hârtie (55 kg) 990 - toner (5 unităţi) 1 100 - benzină (3660 litri) 18 300

4. Investiţii financiare pe termen scurt:- acţiunile BCA AIB (25 unităţi) 2 500 - acţiunile LEMNAR SA (50 unităţi) 7 500

5. Decontări cu bugetul:- privind impozitul pe venit 4 360 - privind TVA 7 915

6. Rezerve:- prevăzute de legislaţie 3 870 - prevăzute de statut 5 610

7. Mijloace băneşti în numerar 530 8. Mijloace băneşti la contul de decontare 11 610 9. Mijloace băneşti în contul valutar:

- 2500.00 USD 27 250 - 3400.00 DM 19 720 - 4500.00 RR 1 350

10. Datorii faţă de personal 15 480 11. Profit nerepartizat 51 100 12. Datorii faţă de furnizorii:

- uzina de computere 4 500 - combinatul poligrafic 450 - firma “LUKOIL” 3 100

În luna de gestiune s-au efectuat următoarele operaţii economice:1. În urma tranzacţiilor valutare, la 3.03 s-a încasat la contul de decontare valuta vândută (1000

USD si 800. DM la cursul existent).

2. La 5.03 din contul de decontare s-au achitat complet datoriile faţă de firma "LUKOIL" şi combinatul poligrafic.

3. De la Asociaţia "DIALOG" din Rusia, la 17.03 s-au primit trei imprimante EPSON LX 1050 la preţ de 3920 lei fiecare, achitarea având loc prin transferul de la contul valutar.

4. La 21.03 s-a calculat impozitul pe venit în mărime de 25 la sută, achitându-se apoi suma totală a impozitului din contul de decontare.

5. La 26.03 profitul net rămas s-a repartizat în proporţie de 70% în rezervele prevăzute de statut şi restul în cele prevăzute de legislaţie, din care apoi s-a calculat premiu lucratorilor în mărime de 2500lei.

6. La 27.03 s-a eliberat cumpărătorilor 1580 litri de benzina, 2 computere şi o imprimantă.7. La 29.03 de la firma "COMPUTER LEND" s-au primit 2 computere şi 3 tonere la preţul existent.8. De la firma "LUKOIL" s-a primit benzina în cantitate de 2000 litri la preţ de 5,60 lei pentru un

litru.

Problema 11. Se prezintă soldul producţiei în curs de execuţie desfăşurat pe conturi analitice la întreprinderea “Codru”:

Tipurile producţiei în curs de execuţie

La începutul lunii La sfârşitul lunii

Mese de birou 50 000 lei 70 000 leiScaune pe rotile 30 000 lei 20 000 leiTotal 80 000 lei 90 000 lei

Pe parcursul lunii au avut loc operaţiile:1) consum de materiale:

a) la fabricarea:meselor – 560 000 lei;scaunelor – 410 000 lei;

b) pentru întreţinerea utilajului secţiilor de bază – 20 000 lei.Total – 990 000 lei.

2) salariile calculate:a) muncitorilor la fabricarea:

meselor – 120 000 lei;scaunelor – 80 000 lei;

b) personalului administrativ al secţiilor de producţie – 10 000 lei.3) calcularea contribuţiilor pentru asigurările sociale (vezi operaţia 2) - ?4) s-a calculat uzura mijloacelor fixe ale secţiilor de producţie – 15 000 lei;5) consumurile indirecte de producţie se trec la consumurile producţiei de bază (dintre care

60% - pentru mese, 40% - scaune ) - ?6) au fost fabricate şi depozitate la cost efectiv

mese - ?scaune - ?

De deschis contul sintetic şi cele analitice respective, de întocmit formulele contabile necesare, de calculat costul efectiv al fiecărui tip de articole fabricare.

Problema 12. La 01.04 anul curent firma „Alfa” dispunea de următoarele elemente patrimoniale: avansuri plătite – 12 000 lei; materie primă – 17 000 lei; cont de decontare – 25 000 lei; casa – 700 lei; datorii faţă de furnizori – 12 300 lei; datorii faţă de salariaţi – 9 700 lei; produse finite – 8 300 lei; cont valutar –5 000 lei; capital statutar – 35 000 lei; capital suplimentar – 11 000 lei.

În cursul lunii aprilie au avut loc următoarele operaţii economice:01.04 din contul de decontare se acordă un avans furnizorilor – 7 000 lei03.04 la contul de decontare se înregistrează suma obţinută din vânzarea valutei – 2 500 lei10.04 de la furnizori se procură materie primă, cu achitarea ulterioară – 5 000 lei

15.04 în contul de decontare se primeşte un credit bancar pe termen lung – 25 000 lei30.04 se achită salariul personalului –650 lei.

Se cere de: întocmit bilanţul la începutul perioadei de gestiune, jurnalul înregistrării operaţiilor economice, deschis conturile sintetice şi înregistrat în ele operaţiile economice, calculat soldurile finale, întocmit balanţa de verificare şi bilanţul contabil la sfârşitul perioadei de gestiune.

Problema 13. La 01 aprilie întreprinderea „Aromat” dispunea de următoarele elemente patrimoniale: Casa – 800 lei; Rezerve – 4 000 lei; Profit nerepartizat – 5 500 lei; Capital statutar – 12 000 lei; Datorii faţă de salariaţi – 4 500 lei; Cont de decontare 12 000 lei; Licenţe – 1 000 lei; Mijloace fixe – 32 700 lei; Uzura mijloacelor fixe – 13 500 lei; Datorii faţă de furnizori – 7 000 lei.

În cursul lunii au avut loc următoarele operaţii:01.04. din contul de decontare s-a transferat furnizorilor –6 500 lei;03.04 s-au procurat materiale, achitându-se din contul de decontare –5 000 lei;10.04 din contul profitului nerepartizat s-au majorat rezervele prevăzute de statut –4 000 lei;15.04 s-a procurat un mijloc fix cu achitarea ulterioară – 15 000 lei;30.04 s-a eliberat avans titularului – 300 lei.

Se cere de: întocmit bilanţul la 01.04, jurnalul înregistrării operaţiilor economice, deschis conturile sintetice şi înregistrat în ele operaţiile economice, calculat soldurile finale, întocmit balanţa de verificare şi bilanţul contabil la sfârşitul lunii.

Problema 14. La 01 aprilie întreprinderea „Mac” SA dispunea de următoarele elemente patrimoniale: cont de decontare –18 000 lei; capital statutar – 27 000 lei; profit nerepartizat al anilor precedenţi – 8 000 lei; materiale –7 000 lei; active nemateriale –4 300 lei; amortizarea activelor nemateriale – 1 800 lei; datorii faţă de buget – 6 200 lei; datorii faţă de furnizori – 5 800 lei; creanţe ale cumpărătorilor – 9 500 lei; mijloace fixe – 10 000 lei

În cursul lunii au avut loc următoarele operaţii economice:01.04 în contul de decontare s-a încasat o parte din creanţele cumpărătorilor 7 000 lei;03.04 din contul profitului nerepartizat s-au constituit rezerve 4 000 lei;10.04 de la furnizori s-au primit materiale cu achitarea ulterioară 12 000 lei;15.04 din contul de decontare s-a achitat datoria faţă de buget 6 000 lei;30.04 din contul de decontare s-a luat numerar 1000 lei.

Se cere de: întocmit bilanţul la începutul lunii, jurnalul înregistrării operaţiilor economice, deschis conturile sintetice şi înregistrat în ele operaţiile economice, calculat soldurile finale, întocmit balanţa de verificare şi bilanţul contabil la sfârşitul lunii.

Problema 15. La 01.04 anul curent întreprinderea „Azon” dispunea de următoarele elemente patrimoniale: cont de decontare – 13 000 lei; datorii faţă de furnizori – 8 500 lei; mijloace fixe – 45 000 lei; licenţe – 2 000 lei; uzura mijloacelor fixe – 2 000 lei; avansuri acordate –12 000 lei; rezerve – 4 000 lei; capital statutar – 50 000 lei; datorii faţă de salariaţi – 18 500 lei; mărfuri – 11 000 lei.

Pe parcursul lunii au avut loc următoarele operaţii economice:1) de la furnizori s-a procurat marfă cu achitarea ulterioară 15000 lei2) din contul de decontare s-a luat numerar 7000 lei3) din casă s-a plătit salariul –6500 lei4) s-a procurat un mijloc fix achitându-se imediat din contul de decontare 5000 lei5) s-a acordat avans titularului 300 lei

Se cere de: întocmit bilanţul la începutul perioadei de gestiune, jurnalul înregistrării operaţiilor economice, deschis conturile sintetice şi înregistrat în ele operaţiile economice, calculat soldurile finale, întocmit balanţa de verificare şi bilanţul contabil la sfârşitul lunii.

Problema 16. Se prezintă următoarea informaţie extrasă din datele contabile ale întreprinderii «Nova » SA :

Bilanţ la 01.09.200_Activ Suma Pasiv Suma123 Mijloace fixe 134 000 311 Capital statutar 139 000

217 Mărfuri 29 300521 Datorii privind facturile comerciale

28 700

211 Ambalaje 2 880511 Credite bancare pe termen scurt

34 950

241 Casa 90531 Datorii privind retribuirea muncii

3 800

242 Cont de decontare 59 420333 Profit net al perioadei de gestiune

21 620

227 Titulari de avans 2 380Bilanţ 228 070 Bilanţ 228 070

Operaţiile economice din cursul lunii septembrie:Nr. d/o Conţinutul operaţiilor economice Suma

1. Conform facturei fiscale nr. 124 302 de la furnizori s-au primit mărfuri 18 2402. Din contul de decontare s-a ridicat în numerar 2 0003. S-a încasat de la titularii de avans pentru achitarea creanţei 290

4. Din casierie s-a plătit:

- personalului, datoria privind retribuirea muncii pentru luna trecută- titularului de avans pentru deplasare

1 700300

5. Din contul de decontare s-a virat furnizorului pentru mărfurile primite conform facturei fiscale nr.124302

?

6. S-a luat decizia de a trece o parte din profitul net al perioadei de gestiune la majorarea capitalului statutar

12000

7.S-a primit un credit pe termen lung în valută în sumă de 4200 EURO la curs de 15,75 lei pentru 1 EURO

?

8. De la furnizori au fost primite obiecte de inventar 750

Problema 17. Să se întocmească bilanţul contabil şi balanţa de verificare a conturilor sintetice (forma tabelară) la Concernul "MOLDOVA TRADE" pe luna septembrie.

Datele contabile privind activele şi pasivele patrimoniale ale concernului la 01.09.20___ (în lei):

1. Mijloace fixe 50 000 2. Capitalul statutar 16 000 3. Mărfuri la depozit 8 000 4. Credite bancare pe termen scurt 5 000 5. Credite bancare pe termen lung 25 000 6. Mijloace băneşti:

a) numerar 1 000 b) disponibilul bancar:

- cont de decontare 21 000 - cont valutar 9 000

7. Active nemateriale 3 000 8. Creanţe privind facturile comerciale 4 000 9. Alte datorii creditoare 14 000 10. Datorii faţă de furnizori 25 000 11. Rezerve prevăzute de statut 9 000

12. Datorii faţă de personal 2 000

În perioada lunii septembrie concernul a efectuat următoarele operaţii economice:1. La 3.09 conform cecului nr. 14 din contul de decontare s-a ridicat numerar în casa întreprinderii în

sumă de 1 100 lei.2. Conform listelor de plată la 5.09 din casa întreprinderii s-a achitat definitiv datoria faţă de salariaţi.3. La 6.09 din contul creditului pe termen scurt primit adăugător, s-a achitat o parte a datoriilor faţă

de furnizori în suma de 15 000 lei.4. La 7.09 în contul de decontare s-a înregistrat achitarea completă a debitorilor.5. În urma tranzacţiilor valutare din 10.09 din contul valutar s-a transferat la contul de decontare

suma de 8000 lei.6. La 18.09 din contul de decontare conform dispoziţiilor de plată s-a achitat suma totală a datoriilor

faţă de furnizori.7. În baza dispoziţiei de plată s-a achitat la 22.09 o parte a datoriei faţă de creditori în suma de 3000

lei.

Problema 18. De la firma „Codru” SA, producătoare de salamuri şi mezeluri a fost extrasă următoarea informaţie:1.Bilanţul contabil la 30 iunie anul curent.

(lei)Activ Suma Pasiv Suma1. Active nemateriale 18 000 1.Capital statutar 220 0002. Mijloace fixe 150 000 2. Rezerve 60 0003. Investiţii pe termen lung 60 000 3. Profit nerepartizat 40 0004. Materiale 40 000 4. Profit net 20 0005. Producţie în curs de execuţie 30 000 5. Credite pe termen lung 100 0006. Produse finite 50 000 6. Datorii faţă de furnizori 30 0007. Creanţe privind facturile comerciale 70 000 7. Datorii la buget 10 0008. Mijloace băneşti la bancă 80 000 8. Datorii faţă de salariaţi 20 0009. Casa 2 000Total 500 000 Total 500 000

2.Operaţiile economice efectuate în luna iulie: (lei)1. Salariul calculat muncitorilor 50 000 2. Contribuţii la asigurările sociale ?3. Procurarea unui camion de la furnizor la valoarea de piaţă 70 000 4. Plata avansului pentru procurarea materialelor de la furnizor 20 000 5. Primirea materialelor de la furnizor 30 000 6. Socotirea avansului la achitare pentru materiale 20 000 7. Achitarea definitivă pentru materialele primite de la contul dedecontare 10 000 8. Primirea banilor în casă de la contul de decontare 33 000 9. Plata salariului din casă 32 000 10. Valoarea materialelor utilizate în producţie 50 000 11. Uzura mijloacelor fixe productive 5 000 12. Producţia în curs de execuţie la sfârşitul lunii 22 00013. Costul produselor finite fabricate ?14. Costul produselor vândute 70 00015. Valoarea produselor vândute la preţul de piaţă 60 000

Se cere: a) Deschideţi conturile, înscrieţi în ele soldurile iniţiale, operaţiile în luna iulie şi calculaţi soldurile finale.

b) Întocmiţi balanţa de verificare pe luna curentă.c) Întocmiţi bilanţul contabil la 31 iulie, calculând rezultatul final.

Problema 19.1. De formulat conţinutul operaţiilor economice al următoarelor formule contabile:

Nr. d/o

Debit Credit Conţinutul operaţiei economice Suma (lei)

1. 123 521 1 500,002. 211 521 1 520,003. 211 532 1 700,004. 811 215 400,005. 811 531 646,006. 811 211 1 820,007. 216 811 2 000,008. 215 811 ?

2. Folosind datele bilanţului de mai jos la începutul perioadei de gestiune şi a operaţiilor economice din p.1, de deschis conturile respective, de reflectat operaţiile economice în conturi şi de întocmit un nou bilanţ în baza soldurilor la sfârşitul perioadei.

Bilanţul întreprinderiiActiv Suma Pasiv Suma1. Mijloace fixe 10 000 1. Capital statutar 12 0002. Obiecte de mică valoare şi scurtă durată

1 3002. Datorii privind facturile comerciale

1 400

3. Mărfuri 6 000 3. Alte rezerve 3 120

4. Cheltuieli anticipate 3004. Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii

1 300

5. Producţie în curs de execuţie 4006. Active materiale în curs de execuţie 1 0007. Materiale 1 8208. Uzura mijloacelor fixe (3 000)TOTAL general Activ 17 820 TOTAL general Pasiv 17 820

Problema 20. Întreprinderea „Gloria” SRL se ocupă cu îmbutelierea şi comercializarea uleiului. Din documentele contabile ale întreprinderii s-a extras următoarea informaţie:

1. Elementele patrimoniale ale fabricii „Gloria” SRL la 01.10.200_:1) mijloace fixe – 3 670 830 lei;2) materiale – 69 700 lei;3) datorii privind retribuirea muncii – 11 800 lei;4) producţia neterminată – 65 800 lei;5) capital statutar – 3 069 000 lei;6) creanţe pe termen scurt ale personalului – 300 lei;7) cont de decontare – 93 750 lei;8) credite bancare pe termen scurt – 89 300 lei;9) alte rezerve – 58 000 lei;10) casa – 120 lei;11) datorii privind facturile comerciale – 16 800 lei;12) uzura mijloacelor fixe 655 600 lei.

2. Operaţiile economice din luna octombrie ce au avut loc la întreprinderea „Gloria” SRL:1) s-au primit materiale de la furnizori – 362 500 lei;2) s-a acceptat factura organizaţiei de transport pentru transportarea materialelor – 14 500 lei;3) s-au calculat salariile muncitorilor pentru descărcarea materialelor - 1 600 lei;

4) s-au calculat contribuţiile privind asigurările sociale aferente salariilor muncitorilor calculate (29%);

5) din contul de decontare s-a transferat furnizorilor - 16 500 lei;6) din contul de decontare s-a ridicat în numerar – 11 900 lei;7) din casă au fost plătite salariile 11 800 lei;8) din contul de decontare s-a transferat furnizorilor pentru materiale - 29 050 lei;9) din casă s-a plătit titularului de avans pentru cheltuielile de deplasare – 220 lei;10) din contul de decontare s-a transferat:

a) organelor de asigurare socială – 400 lei;b) în rambursarea creditelor pe termen scurt – 15 600 lei.

Se cere de:a) întocmit bilanţul contabil la 01.10.200_;b) întocmit formulele contabile;c) deschis conturile contabile, înscris în ele soldurile iniţiale, operaţiile din luna octombrie şi

calculat soldurile finale;d) de întocmit balanţa de verificare la 30.10.200_;e) prezentat bilanţul contabil la 30.10.200_.

Problema 21. Întreprinderea „Ozon” SRL se ocupă cu reparaţia şi confecţionarea încălţămintei la comandă. Din contabilitatea acesteia a fost extrasă următoarea informaţie:

1. Elementele patrimoniale ale fabricii „Ozon” la 01.01.200_:1) mijloace fixe - 196 000 lei;2) capital statutar – 150 000 lei;3) cont de decontare – 150 000 lei;4) investiţii financiare pe termen lung – 15 000 lei;5) profit nerepartizat al anilor precedenţi - 35 000 lei;6) materiale – 49 000 lei;7) casa – 1000 lei;8) credite pe termen lung – 10 000 lei;9) produse finite – 56 000 lei;10) datorii privind facturile comerciale – 126 000 lei;11) avansuri primite pe termen scurt – 50 000 lei;12) mărfuri – 23 000 lei;13) creanţe pe termen scurt privind facturile comerciale – 70 000 lei;14) datorii privind retribuirea muncii - 62 000 lei;15) datorii privind decontările cu bugetul – 37 000 lei.

2. Operaţiile economico-financiare ce s-au produs în luna ianuarie:

Nr. d/o

Conţinutul operaţiei economico-financiare Suma (lei)

1 În baza facturei şi a bonului de primire s-a înregistrat achiziţia de materiale, TVA constituie 20%

3 000600

2 Din contul de decontare s-a ridicat numerar 12 0003 Din creditul bancar pe termen scurt contractat de la bancă se achită datoria faţă

de furnizori13 000

4 În baza extrasului de la cont se înregistrează ahitarea datoriei faţă de buget 7 0005 În baza dispoziţiei de plată se înregistrează achitarea salariului personalului 11 0006 În baza extrasului de la contul de decontare se înregistrează încasarea unei părţi

din creanţele clienţilor8 000

7 În baza extrasului de la cont şi a dispoziţiei de plată se înregistrează depunerea mijloacelor băneşti la cont

1 000

Se cere de:a) întocmit bilanţul contabil la 01.10.200_;b) întocmit formulele contabile;c) deschis conturile contabile, înscris în ele soldurile iniţiale, operaţiile din luna octombrie şi

calculat soldurile finale;d) de întocmit balanţa de verificare la 30.10.200_;e) prezentat bilanţul contabil la 30.10.200_.

Problema 22. Pe baza datelor din balanţa de verificare-şah să se formuleze conţinutul operaţiilor economico-financiare:

Conturi debitoare

Conturi creditoare

Sold iniţial debitor

242 221 521 511 241 Rulaj debitor

Sold final

debitor

Sold iniţial creditor

241 7000242 20000211 4000521 3000 2000227 90511 12000213 2500

Rulaj creditor

Sold final creditor

Problema 23. Mai jos sunt prezentate câteva erori intervenite în cursul înregistrării cronologice

şi sistematice a operaţiilor economice. Întocmiţi formulele contabile pentru corectarea greşelilor:a) Plata chiriei pe termen scurt pentru luna curentă, în valoare de 900 lei, a fost înregistrată prin

debitarea contului 251 „Cheltuieli constatate în avans” şi creditarea contului 242 „Cont de decontare”.

b) O plată de 890 lei în contul unui creditor a fost înregistrată cu suma de 980 lei în debitul contului 539 „Datorii pe termen scurt” şi creditul contului 242 „Cont de decontare”.

c) Încasarea sumei de 300 lei în contul unor servicii ce urmează a fi prestate în perioada următoare a fost înregistrată debitul contului 241 „Casa” şi creditul contului 611 „Venituri din vânzări”

d) Achitarea facturii pentru combustibilul utilizat de maşina personală a proprietarului, în valoare de 180 lei, a fost înregistrată prin debitarea contului 713 „Cheltuieli generale şi administrative” şi creditarea contului 241 „Casa”.

Problema 24. Care din următoarele erori ar putea avea drept efect inegalitatea totalurilor din balanţa de verificare? Argumentaţi răspunsurile.

a) O plată de 372 lei către un creditor a fost înregistrată în debitul contului 539 „Datorii pe termen scurt” contul 241 „Casa” creditându-se cu 273.

b) O plată de 200 lei către un creditor în contul unui credit comercial a fost înregistrată în debitul contului 221 „Creanţe pe termen scurt privind facturile comerciale”, creditându-se contul 241 „casa”.

c) Achiziţionarea unor materiale de birou în valoare de 660 lei, a fost înregistrată prin debitarea contului 213 „Obiecte de mică valoare şi scurtă durată” cu suma de 66 lei şi creditarea contului 227 „Creanţe ale personalului privind alte operaţii cu 660 lei.

d) Achiziţionarea unor echipamente în valoare de 30 000 a fost înregistrată prin debitarea contului 211 „Materiale” cu suma de 30 000 lei şi creditarea contului 521 „Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale” cu aceeaşi sumă.

Problema 25. Indicaţi simbolul conturilor şi semnaţi cu semnul „da” conturile contabile active şi pasive corespunzător bilanţiere şi de rezultate:Simbolul contului

Contul contabil Conturi de bilanţ

Active Pasive

Conturi de rezultate

Active Pasive „Materiale”„Capital statutar”„Credite bancare pe termen scurt”„Obiecte de mică valoare şi scurtă durat㔄Mijloace fixe”„Casa”„Venituri din vânzări” « Produse finite »„Costul vânzărilor”„Cont de decontare”„Venituri din activitatea de investiţii”« Uzura mijloacelor fixe »„Corecţii la datorii dubioase”« Cheltuieli comerciale »„Active nemateriale”„Datorii privind asigurările” „Capital nevărsat”„Credite bancare pe termen lung”„Profit nerepartizat (pierdere neacoperită) a anilor precedenţi”“Capital retras”„Investiţii pe termen lung în părţi nelegate”„Creanţe pe termen scurt aferente facturilor comerciale”„Pierderi excepţionale”„Alte venituri operaţionale”

Problema 26. Balanţa de verificare a întreprinderii prestatoare de servicii de reparaţii la sfârşitul lunii septembrie se prezintă astfel:

Balanţa de verificare 30 septembrie, 20xxDt Ct

Sold final

Balanţa de verificare nu este echilibrată din cauză că s-au produs câteva erori. Contabilul a comparat sumele din balanţa de verificare cu cele din conturile contabile (Cartea mare) a recalculat soldurile conturilor, a comparat sumele transferate din jurnalul de înregistrare şi a identificat următoarele greşeli:

a) Soldul contului 241 „Casa” trebuie să fie cu 400 lei mai mare.b) Un debit de 120 lei din contul 221 „Creanţe privind facturile comerciale” nu a fost înregistrat în

contul dat.c) Cumpărarea de materiale în valoare de 60 lei a fost reflectată în creditul contului 211

„Materiale”.d) Contul 539 „Alte datorii pe termen scurt” cu un sold creditor de 2 314 lei nu a fost trecut în

balanţă de verificare.e) Soldul debitor al contului 314 „Capital retras” a fost trecut în balanţa de verificare ca sold

creditor.f) Soldul cumulativ al contului 712 „Cheltuieli comerciale”, de 660 lei a fost trecut în balanţa de

verificare ca 66 lei.Întocmiţi balanţa de verificare corectă.

Problema 27. Explicaţi fiecare operaţie înregistrată mai jos.D 242 „Cont de decontare” C 221 „Creanţe privind 1) 60 000 D facturile comerciale C5) 1 500 3) 6 000 5) 1 500

241 Casa242 Cont de decontare221 Creanţe pe termen scurt privind facturile comerciale211 Materiale251 Cheltuieli constatate în avans123 Mijloace fixe521 Datorii privind facturile comerciale311 Capitalul statutar314 Capital retras611 Venituri din vânzări711 Costul vânzărilor714 Alte cheltuieli operaţionale713 Cheltuieli generale şi administrative712 Cheltuieli comerciale

7403 1005 660

120180

8 400

2 60060030066

4 54011 500

7005 920

Total 21 766 22 720

6) 9008) 45009) 2 000

521 „Datorii pe termen scurtD privind facturile” C D 311 „Capital statutar C

1) 60 000 8) 4 500 2) 1 500

4) 9000

D 123 „Mijloace fixe” C 611 „Venituri 2) 15 000 D din vânzări C4) 9 000 3) 6 000

7) 3 000

D 241 „Casa” C

7) 3 000 6) 9009) 2 000

Jurnalul de înregistrare a operaţiilor economice.Conţinutul operaţiilor economice Suma Formula contabilă

D C

Problema 28. Să se indice contul contabil şi partea în care va avea loc modificarea (în debit sau credit):Nr. d/o

Conţinutul modificărilor Contul contabil

Debit sau Credit

1. Intrarea mijloacelor fixe2. Creşterea creanţelor comerciale pe termen scurt3. Creşterea capitalului statutar4. Calculul uzurii mijloacelor fixe5. Achitarea datoriei faţă de buget6. Ieşirea mijloacelor băneşti de la contul de decontare al

întreprinderii7. Încasarea creanţelor de la personal8. Încasarea mijloacelor băneşti la contul de decontare9. Diminuarea rezervelor prevăzute de statut10. Creşterea datoriei faţă de personal privind alte operaţii11. Vânzarea mărfurilor12. Micşorarea capitalului suplimentar13. Casarea mijloacelor fixe14. Calculul amortizării activelor nemateriale15. Achiziţia de materiale 16. Formarea corecţiilor la datoriile dubioase

17. Repartizarea profitului anului curent18. Obţinerea produselor finite19. Majorarea rezervei privind datoriile dubioase20. Majorarea capitalului retras21. Înregistrarea venitului din vânzări22. Colectarea consumurilor directe de producţie23. Calculul datoriei faţă de buget24. Diminuarea stocului de produse finite

4.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. Se prezintă unele afirmaţii şi se solicită a se preciza care afirmaţii sunt incorecte:(a) Pentru fiecare fel sau grupă de bunuri economice se deschide în contabilitate câte un cont distinct;(b) Cele două părţi opuse ale contului sunt denumite activ şi pasiv;(c) Soldul contului sintetic reprezintă etalonul natural la un moment dat al elementului patrimonial

care se evidenţiează cu ajutorul contului respectiv;(d) Regulile de funcţionare ale conturilor analitice şi celor sintetice sunt diferite;(e) Balanţa de verificare-şah permite redarea corespondenţei conturilor în care s-a înregistrat operaţia

economică.

2. Cont soldat sau balansat eate numit contul în care:(a) rulajul debitor este egal cu rulajul creditor;(b) totalul sumelor creditoare este egal cu totalul sumelor debitoare;(c) soldul iniţial plus rulajul debitor este egal cu zero.

3. _________________ reprezintă sumele înregistrate succesiv într-o perioadă de gestiune în

debitul şi creditul contului, corespunzător creşterilor şi micşorărilor, determinate de operaţiile economice raferitoare la contul respectiv.

4. Rulajul contului este de două feluri :(a) iniţial şi final;(b) debitor şi creditor;(c) activ şi pasiv;(d) sintetic şi analitic.

5. Formulele contabile simple se deosebesc de cele compuse prin:(a) înscrierea lor cu diferite culori;(b) numărul de conturi corespondente;(c) gradul de detaliere a informaţiei;(d) nici un răspuns corect.

6. În cazul când rulajul debitor al unui cont este egal cu rulajul său creditor, soldul final al contului respectiv va fi egal cu:

(a) zero;(b) soldul iniţial;(c) rulajul creditor minus rulajul debitor;(d) rulajul debitor plus rulajul creditor.

7. Verificarea volumului deplin a înregistrărilor în sistemul conturilor sintetice şi a corectitudinii corespondenţei conturilor se realizează prin:

(a) balanţa de verificare-şah;(b) bilanţul contabil;

(c) contul contabil;(d) balanţa de verificare sub formă tabelară.

8. Conturile sintetice sunt destinate pentru:(a) evidenţa bunurilor economice şi a datoriilor;(b) reflectarea elementelor patrimoniale, grupate după caracteristicile lor generale;(c) reflectarea concomitentă a părţilor componente ale bunurilor economice şi surselor lor de formare,

grupate după însuşirile lor generale.

9. Care din termenii jos-numiţi sunt prezenţi în balanţa de verificare sub formă tabelară cu trei egalităţi contului?

(a) suma;(b) activ;(c) Pasiv;(d) Debit;

(e) Credit;(f) Rulaj; (g) Titlul;(h) Sold.

10. Rulajul creditor al contului de activ este egal cu zero în cazul, în care:(a) pe parcursul lunii nu au avut loc rotaţii pe cont;(b) rulajul debitor este echivalent cu cel creditor;(c) aceasta nu se poate întâmpla;(d) soldul iniţial plus Rulajul debitor se echivalează cu Rulajul creditor;(e) în decursul perioadei de gestiune nu au avut loc operaţii ce au produs micşorări în aceste conturi.

11. În raport de numărul de conturi corespondente din care este formată formula contabilă, acestea se clasifică în obişnuite şi de stornare:

a) adevărat b) fals

12. Rulajul debitor al contului de pasiv este egal cu zero, dacă:(a) în decursul perioadei de gestiune nu au avut loc rotaţii în acest cont;(b) soldul iniţial plus rulajul creditor este echivalent cu rulajul său debitor;(c) rulajul creditor este egal cu rulajul debitor;(d) aşa ceva nu poate fi;(f) în decursul perioadei de gestiune nu au avut loc operaţii ce au produs micşorări în aceste conturi.

13. Formulaţi conţinutul operaţiilor economico-financiare ce au stat la baza următoarelor înregistrări:

1) Dt 532 Ct 2412) Dt 242 Ct 2413) Dt 711 Ct 2174) Dt 242 Ct4115) Dt 511 Ct 242

6) Dt 811 Ct 2117) Dt 811 Ct 215 8) Dt 521 Ct 2429) Dt 221 Ct 61110) Dt 211 Ct 227

14. Formulaţi conţinutul operaţiilor economico-financiare ce au stat la baza următoarelor înregistrări:

1) Dt 711 Ct 216; 2) Dt 241 Ct 242;3) Dt 321 Ct 332; 4) Dt 242 Ct 221;5) Dt 531 Ct 241.

6) Dt 811 Ct 533 7) Dt 242 Ct 2438) Dt 224 Ct 242 9) Dt 534 Ct 24210) Dt 215 Ct 811

15. Sunt prezentate următoarele date:Indicatorii Suma, lei

Soldul mărfurilor la începutul perioadei de gestiune 120 000 Soldul mărfurilor la sfârşitul perioadei de gestiune 160 000 Intrate în decursul lunii 39 000 Intrate în decursul lunii 31 000 Se cere a se preciza rulajul debitor (RD) şi rulajul creditor (RC):(a) RD 39 000 lei; RC - 20 000 lei;(b) RD 31 000 lei; RC - 20 000 lei;(c) RD 70 000 lei; RC - 20 000 lei;(d) RD 70 000 lei; RC - 40 000 lei;(e) RD 70 000 lei; RC - 70 000 lei

16. Să se completeze cu cuvintele „Debit” sau „Credit” modificarea respectivă şi să se indice contul în care are loc:

1) Majorarea capitalului suplimentar; 2) Majorarea capitalului neachitat;3) Majorarea creanţelor comerciale; 4) Calculul datoriilor privind retribuirea muncii; 5) Calculul uzurii mijloacelor fixe; 6) Micşorarea pierderilor anului curent;7) Micşorarea stocurilor de materiale; 8) Micşorarea numerarului;9) Ieşirea mărfurilor; 10) Înregistrarea veniturilor din vânzări.

17. Referitor la contul 515 „Venituri anticipate curente” se fac mai multe afirmaţii. Care din ele sunt corecte?

(a) Este un cont bilanţier;(b) Este un cont de rezultate;(c) Soldul iniţial se reflectă în creditul contului şi reprezintă suma veniturilor perioadei de gestiune

curente;(d) Soldul contului se reflectă în activul bilanţului;(e) Soldul final se determină prin relaţia Sf=Si+RD-RC;(f) Soldul final se determină prin relaţia Sf=Si+RC-RD;

18. Referitor la contul 214 ”Uzura obiectelor de mică valoare şi scurtă durată” se fac mai multe afirmaţii. Care din ele sunt corecte?

(a) Soldul contului este înscris în debit şi reprezintă suma uzurii acumulate;(b) Este un cont de pasiv;(c) Este un cont din contabilitatea de gestiune;(d) Soldul final se determină prin relaţia: Si+RD-RC;(e) În creditul contului se înregistrează acumularea (calculul) uzurii mijloacelor fixe în cursul

perioadei de gestiune;(f) Rulajul debitor al contului reprezintă anularea uzurii referitoare la casarea mijloacelor fixe.

19. Referitor la contul 314 „Capital retras” se fac mai multe afirmaţii. Care din ele sunt corecte?(a) Este un cont din contabilitatea financiară;(b) La sfârşitul perioadei de gestiune contul se închide şi nu dispune de sold;(c) Este un cont de calculaţie;(d) Soldul final al contului 314 „Capital retras” se determină prin relaţia SiD+RD-RC.

20. Completaţi sumele ce lipsesc şi indicaţi simbolul contului:Denumirea contului Sold iniţial Rulaj

Simbolul Sold debitor creditorAvansuri pe termen scurt primite 5 000 9 000 6 000Materiale 2 000 3 500 7 000Capital statitar 25 000 7 000 9 000Mărfuri 12 000 14 500 18 000Credite bancare pe termen lung 15 000 17 300 12 600Cont de decontare 12 000 5 800 7 900Creanţe pe termen scurt ale personalului

1 600 2 000 1 800

Capital nevărsat 25 000 7 000 9 000Produse 22 000 18 000 0Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii

15 000 6 000 9 000

Cont valutar 12 000 5 800 7 900Alte creanţe pe termen scurt 1 600 2 000 1 800Uzura mijloacelor fixe 25 000 7 000 19 000Uzura obiectelor de mică valoare şi scurtă durată

22 000 18 000 17 000

Datorii privind decontările cu bugetul

15 000 6 000 18 000

21. Stabiliţi ordinea corectă a următoarelor activităţi prin înscrierea numerelor de la 1 la 6 în spaţiile libere:________a) înregistrarea operaţiilor economice în jurnalul de înregistrare________b) întocmirea bilanţului contabil________c) înregistrarea operaţiilor din jurnalul de înregistrare în conturile contabile________d) deschiderea conturilor contabile________e) calculul rulajelor şi soldurilor finale________f) întocmirea balanţei de verificare

22. Debitul este acea parte a contului în care se înregistrează:(a) Existenţele iniţiale şi creşterile de active, micşorările şi existenţele finale de pasive;(b) Existenţile iniţiale şi creşterile de pasive, micşorările şi existenţele finale de active;(c) Existenţele iniţiale şi micşorările de active, creşterile şi existenţile finale de pasive;(d) Scăderile de active şi scăderile de pasive;(e) Existenţile iniţiale de pasive şi existenţile iniţiale de pasive.

23. Creditul este acea parte a contului, în care se înregistrează:(a) Existenţele iniţiale şi creşterile de active, micşorările şi existenţele finale de pasive;(b) Existenţile iniţiale şi creşterile de pasive, micşorările şi existenţele finale de active;(c) Existenţele iniţiale şi micşorările de active, creşterile şi existenţile finale de pasive;(d) Scăderile de active şi scăderile de pasive;(e) Existenţile iniţiale de pasive şi existenţile iniţiale de pasive.

24. Soldul iniţial al contului „Materiale” era de 8 500 lei, soldul final – 7 990 lei, iar consumurile de materiale pe parcursul lunii de – 43 120 lei. Cât au costat materialele achiziţionate în această perioadă de timp ?(a) 43 120 lei;(b) 43 720 lei;(c) 42 610 lei;(d) 51 620 lei.

25. Funcţiile contului sunt:(a) funcţia de informare;(b) funcţia sintetică;(c) funcţia de clasare corectă a informaţiei contabile;(d) funcţia de investigare;(e) funcţia de calcul;(f) funcţia de control;(g) funcţia de sistematizare.

26. Dubla înregistrare este:(a) înregistrarea simultană şi la acelaşi nivel a unei operaţiuni într-un cont de activ care se debitează şi

intr-un cont sau mai multe conturi de pasiv care se creditează;(b) înregistrarea simultană şi la acelaşi nivel a unor grupuri de operaţiuni inseparabile în debitul şi

creditul unor conturi de activ sau de pasiv care se modifică în acelaşi sens;(c) înregistrarea simultană şi la acelaşi nivel a unei operaţiuni în debitul unui cont sau mai multor

conturi sau şi concomitent în creditul unui cont sau mai multor conturi;(d) nici un răspuns corect.

27. Evidenţa cronologică se ţine cu ajutorul:(a) Jurnal order;(b) Cartea Mare;(c) Memorial order.

28. Evidenţa sistematică se ţine cu ajutorul:(a) Jurnal-order;(b) Cartea Mare;(c) Memorial order.

29. După sfera de cuprindere conturile pot fi:(a) analitice;(b) bifuncţionale;(c) sintetice;(d) de activ;(e) de pasiv.

30. Din calculele periodice de sinteză fac parte:(a) calcularea rezultatului;(b) analiza comparativă;(c) analiza contabilă;(d) calculaţia costurilor;(e) calculul previzional.

31. Care din următoarele conturi prezintă sold final debitor la sfârşitul simestrului?(a) 111 „Active nemateriale”;(b) 712 „Cheltuieli comerciale”;(c) 229 „Alte creanţe pe termen scurt”;(d) 322 „Rezerve prevăzute de statut”;(e) 539 „Alte datorii pe termen scurt”;(f) 221 „Creanţe privind facturile comerciale”;(g) 521 „Datorii privind facturile comerciale”.

32. Care din următoarele conturi prezintă sold final creditor la 01. 08. 200_?

(a) 242 „Cont de decontare”;(b) 216 „Produse”;(c) 5342 „Datorii privind TVA”;(d) 313 „Capital nevărsat”;(e) 221 „Creanţe privind facturile comerciale”;(f) 521 „Datorii privind facturile comerciale”;(g) 511 „Credite bancare pe termen scurt”.

33. Care din următoarele conturi nu prezintă sold final?(a) 811 „Producţia de bază”;(b) 351 „Rezultatul financiar total”;(c) 711 „Costul vânzărilor”;(d) 821 „Adaos comercial”;(e) 241 „Casa”.34. Care dintre următoarele conturi sunt conturi cu funcţia contabilă de pasiv dar se găsesc în

clasă de activ:(a) 123 „Mijloace fixe”;(b) 124 „Uzura mijloacelor fixe”;(c) 111 „Active nemateriale”;(d) 113 „Amortizarea activelor nemateriale”;(e) 333 „Pierdere netă a perioadei de gestiune”.

35. Care dintre următoarele conturi sunt conturi cu funcţia contabilă de activ dar se găsesc în clasă de pasiv:

(a) 333 „Pierdere netă a perioadei de gestiune”;(b) 313 „Capital nevărsat”;(c) 124 „Uzura mijloacelor fixe”;(d) 113 „Amortizarea activelor nemateriale”.

36. Conturile cu funcţia contabilă de activ plasate în clasă de pasiv au rolul:(a) de a reflecta diferenţele ce apar între preţul de înregistrare în conturile de gestionare a mijloacelor

şi valoarea lor efectiva de intrare;(b) de a reflecta supradimensionarea în evaluarea unor resurse atunci când în conturile de gestionare

acestea sunt lăsate să figureze la o valoare mai mare decât valoarea reală,(c) de a reflecta supradimensionarea în evaluarea unor mijloace atunci când în conturile de gestiune

acestea sunt lăsate să figureze la o valoare mai mare decât valoarea reală.

37. Formula contabilă Debit 531”Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii” Credit 534 “Datorii privind decontările cu bugetul” reprezintă:

(a) reţinerea impozitului pe venit din salariile calculate;(b) achitarea impozitului pe profit;(c) achitarea impozitului pe salarii.

38. Formulă contabilă Debit 531”Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii” Сredit 533 “Datorii privind asigurările” reprezintă:

(a) calcularea contribuţiei asigurărilor sociale din salariile angajaţilor;(b) reţinerea impozitului pe venit din salariile calculate;(c) calcularea ajutoarelor materiale cuvenite salariaţilor suportate din fondul asigurărilor sociale de

stat;(d) reţinerea din salariu adefalcărilor în fondul de pensii.

39. Contribuţia la asigurările sociale în mărime de 1% din salariile brute 20 000 lei se înregistrează astfel:

(a) Debit 531 “Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii” Credit 533 “Datorii privind asigurările” - 200 lei;

(b) Debit 533 “Datorii privind asigurările” Credit 531 ”Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii” – 200 lei;

(c) Debit 533 “Datorii privind asigurările” Credit 534 “Datorii privind decontările cu bugetul” – 200 lei.

40. Cât timp funcţionează un cont?(a) cât timp prezintă sold;(b) cât timp prezintă sold debitor;(c) cât timp prezintă sold creditor;(d) cât timp soldul contului nu este zero;(e) cât timp reflectă existenţa unei anumite categorii de valori.

41. Părţile contului sunt:(a) două: activ şi pasiv;(b) două: debit şi credit;(c) patru: activ, debit, pasiv şi credit;(d) una singură: debit.

42. Rulajul contului este egal cu:(a) existentul final al unui cont;(b) diferenţa dintre total sume debitoare şi total sume creditoare;(c) diferenţa dintre totalul sumelor şi soldul final de pe aceeaşi parte a contului;(d) diferenţa dintre totalul sumelor şi soldul iniţial de pe aceeaşi parte a contului;(e) sumele corespunzătoare sporurilor şi reducerilor suferite de o anumită categorie de valori în cursul

perioadei.43. Soldul final reprezintă:(a) diferenţa dintre rulajul debitor mai mare şi rulajul creditor mai mic;(b) mărimea obţinuta prin adăugarea la soldul iniţial a creşterilor şi scăderea, din mărimea obţinuta, a

micşorărilor;(c) diferenţa dintre totalul sumelor care este mai mare şi totalul sumelor care este mai mic;(d) diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valoare din cursul perioadei.

44. Conturile de activ funcţionează după regula potrivit căreia:(a) în debit înregistrează soldul iniţial şi micşorările iar în credit soldul iniţial şi creşterile;(b) în credit înregistrează soldul iniţial şi micşorările iar în debit creşterile;(c) în debit înregistrează soldul iniţial şi creşterile iar în credit diminuările şi soldul final.

45. Balanţa de verificare în formă tabelară preia din cartea mare:(a) rulajele debitoare şi creditoare;(b) rulajele debitoare, creditoare şi soldurile finale;(c) soldurile iniţiale, rulajele debitoare şi creditoare;(d) soldurile iniţiate, rulajele şi soldurile finale;(e) rulajele, totalurile sumelor şi soldurilor finale.

46. Balanţa de verificare şah preia din cartea mare:(a) rulajele debitoare şi creditoare;(b) rulajele debitoare şi creditoare şi soldurile finale;(c) soldurile iniţiale şi rulajele debitoare şi creditoare;

(d) soldurile iniţiate, rulajele şi soldurile finale;(e) rulajele, totalurile sumelor şi soldurilor finale;(f) nici un răspuns corect.

47. Pentru a verifica dacă totalul soldurilor creditoare este egal cu totalul soldurilor debitoare contabilul întocmeşte periodic:(a) T- ul conturilor;(b) balanţa de verificare;

(c) cartea Mare;(d) bilanţul contabil.

Tema 5. SCHEMA GENERALĂ A CONTABILITĂŢII PRINCIPALELOR OPERAŢII ECONOMICE

5.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. Soldurile la conturile sintetice şi analitice la întreprinderea „Dacia” la 01.01 constituiau:1. Cont de decontare - 62 400 lei;2. Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale – 8 200 lei;3. Materiale – 26 900 lei, dintre care:

Materialul A - 600 bucăţi câte 33 lei bucata; Materialul B – 200 bucăţi câte 25 lei bucata; Materialul C – 50 bucăţi câte 42 lei bucata.

În luna ianuarie au avut loc următoarele operaţii:1) S-a acceptat factura furnizorului pentru materialele primite la preţul: Materialul A – 600 bucăţi câte 30 lei bucata; Materialul B – 320 bucăţi câte 20 lei bucata; Materialul C – 120 bucăţi câte 40 lei bucata.2) s-a calculat organizaţiei de transport pentru transportarea materialelor – 1680 lei;3) s-a calculat salariul muncitorilor ocupaţi cu descărcarea materialelor 800 lei;4) s-a calculat contribuţiile la asigurări sociale (29%);5) din contul de decontare s-a transferat furnizorului pentru stingerea datoriei 25 000 lei.

Se cere: de determinat costul efectiv al fiecărui tip de materiale aprovizionate şi de calculat soldurile finale pe conturile sintetice.

Problema 2. În baza datelor de mai jos se cere de întocmit jurnalul de înregistrare a operaţiilor economice:

Nr. oper.

Conţinutul operaţiilor Suma, lei

1. Se reflectă valoarea de bilanţ a producţiei în curs de execuţie 10 2002. S-a plătit din contul de decontare pentru cheltuielile de reclamă 4 0003. Chiria aferentă mijloacelor fixe predate în arendă se trece la veniturile

perioadei de gestiune8 000

4. Se trece la cheltuieli suma diferenţei dintre costul producţiei şi valoarea realizabilă netă a acesteia

121

5. Se trec veniturile acumulate pe feluri de activităţi la rezultatul financiar total:- venituri din vânzări 190 000- alte venituri operaţionale 20 380- venituri din activitatea de investiţii 24 090

- venituri din activitatea financiar 30 0006. Se trec cheltuielile acumulate pe feluri de activităţi la rezultatul financiar total:

- costul vânzărilor 138 500- cheltuieli comerciale 15 075

- cheltuieli generale şi administrative 40 606- alte cheltuieli operaţionale 13 071- cheltuieli ale activităţii de investiţii 15 590

- cheltuieli ale activităţii financiare 10 000- pierderi excepţionale 2 000

7. S-a calculat impozitul pe venit în mărime de 28% din profitul determinat din reflectarea operaţiilor 5 şi 6

?

8. Se determină profitul net şi se reflectă în contul respectiv ?

Problema 3. SRL „Bradu” desfăşoară activitate de tâmplărie într-un mic atelier. În cursul ultimului trimestru al anului de gestiune efectuează următoarele consumuri şi

cheltuieli:1. Consumă pentru fabricarea mobilei materii prime (scândura) în valoare de 230 000 mii lei şi

materiale auxiliare în valoare de 2 500 lei.2. Efectuează o reparaţie la un utilaj de producţie cu ajutorul unei întreprindere specializate, în

valoare de 700 lei, fără TVA.3. Calculează şi plăteşte dobânda băncii pentru un împrumut în valoare de 3 900 lei.4. Înregistrează factura pentru serviciile telefonice în valoare de 190 lei.5. Calculează salariile tâmplarilor în sumă de 1 800 lei pe lună, a contabilului – 1 300 lei pe lună.6. Calculează şi plăteşte chiria pentru un autocamion destinat transportării produselor în valoare

de 62 000 lei, din care suma de 31 000 lei reprezintă chiria pentru primul trimestru al anului următor.7. Plăteşte comisioane pentru operaţiunile desfăşurate prin banca sa, în valoare de 318 lei.8. Înregistrează o pierdere în valoare de 690 lei pentru un stoc de cherestea detiorată din cauza

unei inundaţii în depozit.9. Înregistrează facturile pentru energia electrică şi apa consumată:

a) în atelier - în valoare 1 730 lei; b) în oficiu - în valoare de 125 lei.

10. Înregistrează impozitul privind bunurile imobiliare aferent clădirii atelierului în sumă de 132 lei.

11. Înregistrează o amendă datorată bugetului de stat de 180 lei.12. Donează un mobilier de bucătărie unei case de copii la costul efectiv de 6 000 lei.13. Scoate din evidenţă o maşină de finisat lemn, la valoarea de bilanţ 7 000 lei.14. Calculează uzura: a) utilajul de producţie şi a atelierului – 2 300 lei;b) oficiului – 1 300 lei.15. Înregistrează primirea produselor finite la depozit la costul efectiv - ?16. Înregistrează vânzare de produse finite la cost efectiv în valoare de 270 000 lei.

În cursul aceleiaşi perioade de timp realizează următoarele venituri:1. Înregistrează vânzare de produse finite la preţul de vânzare cu plata ulterioară în valoare de

379 000 lei, achitarea imediată – 119 000 lei.2. Înregistrează chiria pentru o parte din depozitul său, reprezentând 1 900 lei.3. Încasează suma de 17 000 lei, reprezentând diferenţe favorabile de curs din relaţiile cu

furnizorii.4. Vinde o maşină de finisat lemn, scoasă din evidenţă la preţul de vânzare de 8 500 lei.

De înregistrat operaţiile economice în conturile contabile, de calculat rulajele pe conturile de venituri şi cheltuieli, de determinat şi de reflectat rezultatul financiar.

Problema 4. De întocmit formulele contabile respective şi de reflectat în conturi:Soldul produselor în curs de execuţie constituie: la începutul perioadei 20 000 lei;

la sfârşitul perioadei 12 000 lei.Operaţiile din perioada curentă:

1. Consum de materiale:a) la fabricarea produselor finite – 320000 lei;b) la întreţinerea utilajului secţiei de producere – 15 000 lei;2. S-a calculat salariile muncitorilor:a) la fabricarea produselor finite – 60000 lei;b) la întreţinerea utilajului secţiei de producţie – 10 000 lei;3. S-a calculat contribuţiile pentru asigurările sociale 29 % de la salariile calculate:a) la fabricarea produselor finite – ?b) la întreţinerea utilajului secţiei de producţie – ?4. Au fost repartizate consumurile indirecte de producţie - ? 5. Au fost fabricate şi depozitate produse finite la cost efectiv - ?6. Au fost vândute produse finite vânzătorului la preţ de vânzare 550 000 lei 7. Decontarea costului efectiv al produselor vândute (produsele vândute constituie 82% din cele

fabricate) -?

Problema 5. De întocmit formulele contabile şi de calculat costul efectiv al produselor în baza următoarelor date privind fabricarea bomboanelor pe luna ianuarie anul curent.1. Producţia în curs de execuţie:

a) la 1 ianuarie – 40 000 lei;b) la 1 februarie – 60 000 lei.

2. În luna ianuarie au fost efectuate următoarele operaţii economice:1) s-a consumat materie primă pentru fabricarea bomboanelor – 80 000 lei;2) s-a calculat salariul:

a) muncitorilor care fabrică bomboane – 49 000 lei;b) muncitorilor ocupaţi cu deservirea utilajului – 6 000 lei;

Total – 55 000 lei.3. Au fost calculate contribuţiile pentru asigurările sociale în mărime de 29% din suma salariului

calculat (vezi operaţia 2))4. S-a acceptat factura centralei electrice pentru energia electrică consumată la funcţionarea utilajului

– 5 000 lei;5. S-a calculat uzura mijloacelor fixe ale secţiilor – 3 000 lei;6. Suma consumurilor indirecte de producţie acumulate a fost repartizată ?7. Au fost fabricate şi depozitate bomboane la costul efectiv - ?

Problema 6. S-au înregistrat următoarele operaţii economico-financiare:1. În secţie s-a primit materie primă (făină de calitate superioară) pentru fabricarea:

a) Biscuiţilor – 34 200 lei;b) Napolitanilor – 31 400 lei.

2. S-a consumat unt şi zahăr pentru coacerea:a) Biscuiţilor – 4 210 lei;b) Napolitanilor – 3 050 lei.

3. S-a calculat salariul muncitorilor ocupaţi cu prepararea:a) Biscuiţilor – 6 990 lei;b) Napolitanilor – 7 050 lei.

4. Se calculează contribuţiile privind asigurările sociale (în mărime de 29%):a) Biscuiţilor – ?b) Napolitanilor - ?

5. Sunt repartizate consumurile indirecte de producţie în mărime de 2000 lei în proporţia:a) Pentru fabricarea biscuiţilor – 48%;b) Pentru fabricarea napolitanilor – 52%.

6. Se reflectă costul efectiv al produselor finite obţinute din producţia de bază:a) Biscuiţilor – ?b) Napolitanilor - ?

E necesar: de întocmit formulele contabile, deschis conturile analitice dependente de contul 811 „Producţia de bază” şi înregistrat în ele operaţiile economice, calculat costul efectiv al produselor finite.

Problema 7. La întreprinderea „Viitorul” există următoarele date în luna curentă:1. Consumuri indirecte de producţie:

Variabile – 130 000 lei; Constante – 50 000 lei; Total – 180 000 lei.

2. Salariile calculate muncitorilor la fabricarea articolelor: A –26 000 lei; B – 15 000 lei; C – 11 000 lei.

3. Au fost fabricate articole: A – 1 500 unităţi; B - 1000 unităţi; C – 600 unităţi.

4. Norma de producţie a utilajului la fabricarea articolelor respective constituie: A – 1 500 unităţi; B - 1 200 unităţi; C – 1 000 unităţi.

De întocmit calculul respectiv şi de repartizat consumurile indirecte de producţie.

Problema 8. Dispunem de următoarele date: O întreprindere A acordă avans altei întreprinderi B pentru o comandă de materii prime; Valoarea avansului constituie 300 000 lei, în valoarea avansului se cuprinde şi TVA

(20%); Valoarea materiilor prime livrate de către întreprinderea B către întreprinderea A este de

420 000 lei, inclusiv TVA (20%).Se solicită a se preciza înregistrările contabile la întreprinderea A şi la întreprinderea B în

legătură cu acordarea avansului, livrarea de materii prime şi plata respectiv încasarea valorii materiilor prime.

Problema 9. Se solicită a se preciza care este mărimea costurilor produselor fabricate. În acest sens se oferă următoarele date:

Se fabrică două produse: X1 Şi X2; Consumurile directe sunt: 200 000 lei pentru produsul X1 şi 400 000 lei pentru produsul X2; Consumurile indirecte de producţie: 300 000 lei din care constante 100 000 lei; Baza de repartizare o reprezintă salariile directe de 200 000 lei din care 120 000 lei pentru

produsul X1 şi 80 000 lei pentru produsul X2; Capacitatea normativă de producţie: 80 %.

Problema 10. Se solicită a se determina costul de producţie în cazul în care beneficiem de următoarele date:

Societatea comercială execută două comenzi X1 şi X2 în cadrul a două secţii de producţie S1 şi S2;

Consumurile directe înregistrate pe cele două comenzi sunt:La secţia S1:

o Comanda X1 – 400 000 lei;

o Comanda X2 – 500 000 lei.La secţia S2:

o Comanda X1 – 300 000 lei;o Comanda X2 – 500 000 lei.

Consumurile indirecte de producţie (consumurile comune ale secţiei) se prezintă astfel:o Secţia S1 – 450 000 lei;o Secţia S2 – 240 000 lei.

Repartizarea consumurilor indirecte de producţie se face în funcţie de consumurile directe.Se cere a se determina costul de producţie al comenzilor X1 şi X2.

Problema 11. Se solicită a se determina costul unor comenzi, beneficiind de următoarele date: În cadrul unei secţii de producţie se execută două comenzi C1 şi C2; Comanda C1 are un sold de producţie în curs de execuţie la începutul lunii de 120 000 lei; Consumurile directe înregistrate se prezintă astfel:

Comanda C1 – 200 000 lei; Comanda C2 – 300 000 lei.

Consumurile indirecte de producţie sunt în sumă de 150 000 lei; Comanda C2 are un sold de producţie în curs de execuţie la sfârşitul lunii de 90 000 lei.

Problema 12. Se solicită costul unitar pe produs, beneficiind de următoarele date: Consumurile directe înregistrate în timpul lunii constituie - 600 000 lei; Consumurile indirecte constituie – 900 000 lei, din care consumurile constante: 100 000 lei; Gradul de utilizare a capacităţii de producţie: 80%; Producţia în curs de execuţie la sfârşitul perioadei la produsul X este de 400 000 lei; Produse obţinute în procesul de producţie la produsul X sunt în număr de 100 bucăţi.

5.2Întrebări de control şi teste grilă:

1. Alegeţi afirmaţiile corecte referitoare la contul 211 “Materiale”.a) Este un cont al contabilităţii financiare;b) Soldul creditor reflectă costul materialelor consumate;c) În debitul contului se reflectă costul efectiv, iar în credit – costul efectiv al producţiei în curs de

execuţie şi al produselor finite fabricate.d) Contul nu dispune de sold iniţial şi final.e) Este un cont al contabilităţii de gestiune.

2. Găsiţi formula contabilă corectă privind înregistrarea la sfârşitul perioadei de gestiune a producţiei în curs de execuţie.

a) Dt 211 Ct 811b) Dt 216 Ct 811c) Dt 811 Ct 215

d) Dt 216 Ct 611e) Dt 215 Ct 811

3. Formula contabilă pentru înregistrarea veniturilor din vânzarea mărfurilor cu plata ulterioară va fi:

a) Dt 216 Ct 611b) Dt 229 Ct 611

c) Dt 221 Ct 611d) Dt 711 Ct 216

4. Conţinutul economic al formulei contabile Dt 228 “Creanţe pe termen scurt privind veniturile calculate” Ct 622 “Venituri din activitatea financiară” va fi:

a) Înregistrarea veniturilor obţinute din dividende şi dobânzi calculate;b) Înregistrarea diferenţelor de curs favorabile;c) Înregistrarea veniturilor din prestarea de servicii;

d) Înregistrarea creanţelor incerte.

5. La înregistrarea pierderii neacoperite la sfârşitul anului se întocmeşte formula contabilă.

a) Dt 351 Ct 333;b) Dt 333 Ct 351;

c) Dt 332 Ct 351;d) Dt 351 Ct 332.

6. Pierdere a anului de gestiune se obţine în cazul când:a) Veniturile din vânzări depăşesc costul vânzărilor;b) Rulajul creditor al contului 351 „Rezultat financiar total” depăşeşte rulajul său debitor;c) Rulajul debitor al contului 351 „Rezultat financiar total” depăşeşte rulajul său creditor.

7. La determinarea rezultatului financiar trimestrial se întocmeşte formula contabilă.a) Dt 351 Ct 333;b) Dt 333 Ct 351;c) Nici un răspuns corect.

8. Conturile de cheltuieli în timpul anului de gestiune numai se debitează, acumulându-se cheltuielile, iar la sfârşitul anului se creditează la suma totală a cheltuielilor acumulate:

a) Adevărat; b) Fals.

9. Conturile de cheltuieli în timpul anului de gestiune numai se creditează, acumulându-se cheltuielile, şi numai la sfârşitul anului se debitează la suma totală a cheltuielilor acumulate.

a) Adevărat; b) Fals.

10. Înregistrarea contabilă la decontarea costului obiectelor de mică valoare şi scurtă durată vândute va fi:

a) Dt 711 Ct 211;b) Dt 714 Ct 216;

c) Dt 714 Ct 213;d) Dt 219 Ct 211.

11. Înregistrarea pierderilor de obiecte de mică valoare şi scurtă durată ca urmare a calamităţilor naturale.

a) Dt 714 Ct 213;b) Dt 723 Ct 213;

c) Dt 333 Ct 213;d) Dt 229 Ct 213.

12. La evaluarea bunurilor economice primite cu titlu gratuit, valoarea de intrare este egală cu:a) Preţul de cumpărare + cheltuielile de transport - aprovizionare + cheltuielile generale şi

administrative;b) Preţul de cumpărare + taxele nerecuperabile + cheltuielile accesorii implicate în mod direct sau

indirect în procesul de achiziţionare până la prima punere în funcţiune sau intrare în depozit;c) preţul de cumpărare + taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare + cheltuielile de desfacere;d) nici un răspuns corect.

13. Costul efectiv de producţie este format din:a) Costul de achiziţie al materiilor prime + cheltuielile de transport - aprovizionare + taxele recuperabile;b) Costul efectiv al materialelor consumate pentru obţinerea produselor finite + consumurile directe de producţie + o cota parte din consumurile indirecte;c) Costul de achiziţie al materialelor consumate, T.V.A. aferent materialelor consumate + cheltuielile

generale şi administrative;d) nici un răspuns corect.

14. Conturile de venituri şi cheltuieli nu figurează în bilanţul contabil pentru că:a) sunt conturi extrabilanţiere;b) sunt prezente în Raportul privind rezultatele financiare;

c) sunt prezentate în anexă la bilanţul contabil;d) nici un răspuns corect.. 15. Toate consumurile de producţie efectuate şi alocate produselor aflate în procesul de

producţie sunt clasificate în categoria:a) costul produselor finite;b) costul materiei prime;c) costul produselor în curs de execuţie;d) costul bunurilor vândute.

Tema 6. DOCUMENTAŢIA CA PROCEDEU AL METODEI CONTABILITĂŢII

6.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. Întreprinderea “Ozon” SRL, codul fiscal 16554013, oferă personal de pază pentru diferite evenimente (sportive, artistice etc.). Să se completeze dispoziţia de încasare prin casierie nr. 76 din 10 august pentru primirea în numerar de la contul de decontare a 59 823 lei destinaţi pentru achitarea salariului lucrătorilor întreprinderii pentru luna iulie. Banii au fost primiţi de casierul Burduja B.

Problema 2. Întreprinderea “Studio” SRL, codul fiscal 76544090, a deschis câteva studiouri fotografice şi oferă servicii de fotografiere. Să se întocmească bonul de consum nr.54 în baza următoarelor date: la 5 august din depozitul firmei “Studio”, magazionerul Sârbu I. a eliberat lucrătorului Ignat U. peliculă pentru fotografiat “Fidji”, cu 24 cadre, 30 cutii la preţul de 36,00 lei cutia.

6.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1) Circuitul documentelor reprezintă mişcarea acestora de la momentul întocmirii lor şi până la predarea în arhivă.a) fals b) corect

2) Alegeţi afirmaţiile corecte:a) Documentele îndeplinesc funcţiile: de acte justificative, exercitarea controlului economic şi

financiar, ce pentru apărarea şi asigurarea integrităţii patrimoniului, funcţia de calculaţie s.a.b) Documentele nu stau la baza organizării evidenţei contabile.c) Documentaţia este un procedeu al metodei contabilităţii, de culegere şi consemnare operaţiilor

economice în registrele contabile.d) Conţinutul documentelor se concretizează în elementele sale obligatorii comune şi specifice.

3) Mărimea, conţinutul şi formatul documentelor nu variază în funcţie de:(a) natura operaţiilor economice;(b) modul de întocmire şi mijloacele utilizate pentru prelucrarea datelor;(c) activitatea întreprinderii;(d) aprovizionarea întreprinderii cu documente.

4) Caracterele specifice se referă la:a) asigurarea detalierii operaţiei consemnate având rol de completare şi de precizare a unor informaţii.b) denumirea documentului (atribuirea unui nume); denumirea întreprinderii emitente şi adresa sau

compartimentul care a întocmit documentul; identificarea în timp a operaţiei (numărul şi data); identificarea participanţilor la operaţia economică consemnată în document; conţinutul operaţiei economice reflectată în document etc.

c) analiza şi contarea documentelor.

5) Verificarea documentelor nu se efectuează sub aspectul:a) formei;b) verificarea aritmetică;c) verificarea de fond;d) realităţii;e) veridicităţii;f) nici un răspuns corect.

6) În dependenţă de caracterul şi funcţia lor documentele se clasifică în:a) interne şi externe;b) primare şi centralizatoare;c) de dispoziţie, mixte şi justificative;d) tipizate şi netipizate.

7) Circuitul documentelor constituie:a) drumul parcurs de documente din momentul întocmirii lor până la lichidarea acestora;b) drumul parcurs de document din momentul întocmirii lor până la arhivare;c) calea parcursă de document în afara întreprinderii.

8) Termenele de păstrare a documentelor se stabileşte:a) de sinestatător de întreprindere;b) prin decizia întreprinderii;c) conform actelor normative în vigoare.

9) Datele din documente servesc ca bază:a) a înregistrărilor în registrele contabile;b) a prezentării informaţiei în rapoartele financiare;c) a înregistrărilor în contabilitate.

10) Documentele justificative au următoarele caracteristici:(a) sunt înscrisuri care stau la baza înregistrărilor în contabilitate;(b) angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, ori înregistrat în

contabilitate;(c) consemnează toate operaţiunile economice şi financiare în momentul şi la locul producerii lor.

11) Înregistrarea în contabilitate a operaţiilor economice se face:a) cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor justificative după data de intrare a lor în

unitate;b) cronologic, după data de intrare sau întocmire;c) invers cronologic, după data inversă a intrării în patrimoniu sau de întocmire;d) sistematic, în registrele deschise pentru conturile sintetice şi analitice.

12) Documentul justificativ este:a) actul în care se consemnează în ordine cronologică operaţiunile din cursul lunii;b) actul care consemnează un fapt, un fenomen, o acţiune care s-a produs sau care urmează să se

producă;c) actul în care se consemnează înţelegerea cu furnizorii sau clienţii pentru cumpărarea sau

vânzarea de bunuri sau servicii;d) actul care consemnează un fapt, un fenomen, acţiune care s-a produs la întreprindere.

13) Pentru a fi document justificativ, un înscris trebuie să conţină întotdeauna, printre altele, următoarele elemente:

a) denumirea documentului, numărul şi data întocmirii lui;b) conţinutul operaţiunii economice sau financiare;c) semnăturile martorilor;d) viza organelor de control fiscal;e) menţionarea părţilor care participa la efectuarea operaţiei economico-financiare;f) denumirea şi sediul unităţii patrimoniale care întocmeşte documentul.

14) Clasarea la dosar a documentelor constituie:

a) faza iniţială a circulaţiei documentelor;b) faza finală a circulaţiei documentelor;c) aranjarea documentelor într-o anumită ordine, strict determinată.

15) După modul de prezentare documentele pot fi:a) obişnuite;b) tipizate;c) cu regim special;d) netipizate.

16) După modul de tipărire şi utilizare documentele pot fi:a) tipizate;b) obişnuite;c) cu regim special;d) netipizate

17) În dependenţă de modul de întocmire documentele pot fi:a) de dispoziţie;b) primare;c) de execuţie;d) centralizatoare.

18) Erorile constatate la verificarea documentelor se corectează, de regulă, astfel:a) prin ştergerea cu grija a datelor greşite şi scrierea celor corecte;b) prin tăierea cu o linie şi scrierea cu roşu a datelor corecte;c) prin tăierea cu o linie a datelor greşite urmată de scrierea celor corecte deasupra.

19) Verificarea documentelor se realizează sub următoarele aspecte:a) verificarea aritmetică,b) verificarea destinaţiei;c) verificarea de fond;d) verificarea operaţiunilor consemnate;e) verificarea formei.

20) Verificarea de fond a documentelor justificative urmăreşte următoarele caracteristici ale operaţiei economice înscrisa în document:

a) realitatea;b) conformitatea;c) oportunitatea;d) necesitatea;e) legalitatea.

21) Operaţia de prelucrare a documentelor justificative constă din:a) completarea documentelor;b) sortarea documentelor pe operaţii;c) verificarea de formă, aritmetică şi de fond;d) indicarea pe documente a simbolurilor conturilor sintetice şi analitice debitoare şi

creditoare;e) înregistrarea în contabilitate.

22) Ca funcţii ale documentelor por fi enumerate:a) funcţia juridică;

b) funcţia de înregistrare cronologică;c) funcţia de consemnare cantitativă şi valorică a operaţiilor economice;d) funcţia de control;e) funcţia de asigurare a integrităţii patrimoniale;f) funcţia de înregistrare sistematică.

23) Operaţia de contare a documentelor justificative constă din:a) indicarea pe document a simbolurilor conturilor sintetice şi analitice debitoare şi

creditoare;b) simpla completare a documentului justificativ;c) verificarea de formă;d) verificarea de fond;e) sortarea documentelor pe operaţii.

24) Operaţiile economico-financiare se înregistrează pentru prima dată în:a) balanţa de verificare;b) T-ul conturilor;c) Cartea Mare;d) Documentele justificative (jurnalul de înregistrare a operaţiilor).

25) În general, documentele justificative parcurg următorul traseu:a) Întocmire, prelucrare, analiză şi contare, clasare şi arhivare;b) Întocmire, contare şi arhivare;c) Întocmire, contare, prelucrare, clasare;d) Prelucrare, analiză, întocmire;e) Întocmire, contare, arhivare.

Tema 7. EVALUAREA ŞI CALCULAŢIA

7.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. De determinat valoarea de intrare a materialelor şi de contabilizat operaţiile privind procurarea acestora.

Date iniţiale privind procurarea materialului:- cantitatea – 1 000 unităţi;- preţul – 18 lei, inclusiv TVA;- servicii prestate de organizaţia de transport – 1 000 lei, fără TVA;- retribuţia muncitorilor ocupaţi cu descărcarea şi depozitarea materialelor – 500 lei;- contribuţiile pentru asigurarea socială, aferente retribuţiei de mai sus - ?

Problema 2. Întreprinderea „Succes” SA se hotărăşte să achiziţionaze o maşină-unealtă nouă şi performantă de la furnizărul „Agro-piese” SRL cu sediul la Chişinău. Preţul de procurare a maşinii este de 135 000 lei, fără TVA. Cheltuielile de transport facturare de Căile Ferate se ridică la 9 000 lei, fără TVA. Fiind printre primii clienţi care achiziţionează acest produs, SA „Succes” primeşte o reducere comercială de 13 500 lei. Maşina-unealtă ajunge demontată, cheltuielile pentru punerea în funcţiune constituie 5 000 lei (consum de materiale - 2 420 lei, salariul calculat – 2 000 lei, defalcări la asigurări sociale – 580 lei).

Întrucât maşina reprezintă o inovaţie, SA „Succes” trimite la Chişinău un expert tehnic pe ntru instruire, al cărui onorariu constituie 3 000 lei, cheltuielile cu cazarea la hotel şi masa expertului constituie 1 500 lei, iar biletele de tren – 180 lei.

Calculaţi valoarea de intrare a mijlocului fix achiziţionat de SA „Succes”. Problema 3. Întreprinderea „Magnolia” SA hotărăşte să achiziţionaze un stoc de mărfuri de la

Briceni. În vederea achiziţiei ea trimite un camion, cheltuielile de transport la pleacare în acea direcţie constituind 800 lei. Preţul de procurare a stocului de mărfuri este de 51 000 lei, iar cheltuielile aferente încărcării acestora în camion constituie 300 lei. Mărfurile sunt asigurate pe parcursul transportării, prima de asigurare fiind de 450 lei. Cheltuielile de transport la întoarcere alcătuiesc 850 lei, iar cheltuielile cu descărcarea mărfurilor sosite la destinaţie sunt în valoare de 320 lei. Datorită unor defecte de calitate, se primeşte o reducere comercială de 5 100 lei.

Care este valoarea de intrare a stocului de mărfuri ?

Problema 4. Pentru instalarea unei linii de patiserie s-au efectuat următoarele cheltuieli: costul de achiziţie al utilajului – 827 500 lei; cheltuieli cu proiectul de amplasare – 8 200 lei; taxe vamale achtate - 21 700 lei; cheltuieli cu montarea utilajului – 10 600 lei; cheltuieli cu amenajarea clădirii – 57 800 lei; cheltuieli cu paza utilajului – 6 200 lei; cheluieli cu pierderea tehnologică a primei producţii – 10 600 lei; cheltuieli cu reclama privind lansarea noilor produse – 12 800 lei; cheltuieli cu dobânzi la linia de credit – 7 600 lei.

Determinaţi valoarea de intrare a utilajului procurat.

Problema 5. În luna curentă de la întreprinderea “Steaua” sau extras următoarele date privind procurările de materiale:

1. Au fost procurate materiale de construcţie la preţ de achiziţie: Vopsea albă – 100 cutii, la valoarea de 20 000 lei; vopsea cafenie – 100 cutii la valoarea de 18 000 lei;

var – 80 kg. la valoarea de 9 600 lei;total – 47 600 lei;TVA – 20% - 9 520 lei;Total general– 57 120 lei.

2. A fost acceptată factura organizaţiei de transport pentru transportarea materialelorde construcţie la valoarea totală de 6 000 lei, din care:

valoarea serviciului – 5 000 lei; TVA 20% - 1 000 lei. Au fost calculate salariile muncitorilor la descărcarea şi încărcarea materialelor 7 000 lei;3. S-au calculat contribuţiile privind asigurările sociale 29% - ? 4. S-a virat din contul de decontare furnizorului şi organizaţiei de transport (operaţiile 1 şi 2)

De calculat costul efectiv al materialelor aprovizionate în total pe feluri de materiale şi unitar. De întocmit formulele contabile necesare.

Problema 6. Se cere a se determina costul mediu ponderat, luat în considerare la înregistrarea consumului materialului respectiv.

Având următoarele date aferente unui fel de materiale:- valoarea stocului iniţial – 460 000 lei;- valoarea consumului – 360 000 lei;- valoarea stocului final – 400 000 lei;- cantitatea stocului iniţial – 1 000 kg;- cantitatea intrată – 760 kg.-Problema 7. E necesar de calculat consumul de materiale conform metodelor costului mediu

ponderat, FIFO şi LIFO.Există următoarele date privind mişcarea materialului A din luna curentă

Data, luna

Operaţiide mişcare

Intrări Ieşiri Sold

cant. preţ suma cant. preţ suma cant. preţ suma

Sold la1.05

500 10 5 000

2.05 Intrări 1 000 11 0005.05 Consum 6009.05 Intrări 1 500 18 00014.05 Consum 50018.05 Intrări 1 200 13 800

23.05 Intrări 1 600 20 80025.05 Consum 1 70028.05 Consum 1 300

Problema 8. La SRL „Cocor” pentru sortimentul de materie primă A se cunosc următoarele date corespunzătoare lunii aprilie a anului de gestiune:1 aprilie: Stoc iniţiale 500 bucăţi a 10 lei bucata;7 aprilie: Recepţie, cumpărări 3 000 bucăţi a 11 lei bucata;10 aprilie: Consum în producere 2 300 bucăţi;20 aprilie: Recepţie, cumpărări 1 900 bucăţi a 14 lei bucata;29 aprilie: Consum în producere 2 500 bucăţi.

Se cere: 1. Analizaţi operaţiile economice şi stabiliţi corespondenţa contului 211 „Materiale”2. Înregistraţi operaţiile menţionate în contul sintetic 211 „Materiale”.3. Calculaţi rulajele şi stocul final al contului „Materiale”.

4. Aplicaţi selectiv procedeele FIFO, LIFO, CMP.

Problema 9. La SA „Luci” la 01.01. se aflau în stoc:Materialul „A” – 200 kg. cu preţul 5 lei kilogramul;Materialul „B” – 250 kg. cu preţul 10 lei kilogramul.

Pe parcursul lunii au avut loc următoarele operaţii economice:1. la 05.01 au fost primite de la furnizori:Materialul „A” – 150 kg. cu preţul 6 lei kilogramul;Materialul „C” – 120 kg. cu preţul 15 lei kilogramul.2. la 12.01 au fost utilizate în producţie:Materialul „A” – 100 kg.;Materialul „C” – 50 kg. 3. la 19.01 au fost utilizate în producţie:Materialul „B” – 100 kg.;Materialul „C” – 50 kg. De calculat consumul de materiale conform metodelor costului mediu ponderat, FIFO şi LIFO. De

întocmit formulele contabile.

Problema 10. Se prezintă următoarea informaţie cu privire la produsele finite şi produsele în curs de execuţie aferente perioadei de gestiune:

- Stoc iniţial de produse în curs de execuţie – 83 700 lei;- Consumuri directe de materiale – 225 315 lei;- Consumuri directe privind retribuirea muncii – 13 500 lei;- Contribuţii privind asigurările sociale - ?;- Costul efectiv al produselor fabricate predate la depozit - ? lei;- Stoc final de produse în curs de execuţie – 63 450 lei.

În timpul perioadei produsele fabricate au fost vândute cu 379 000 lei, inclusiv TVA.E necesar de întocmit formulele contabile respective şi de calculat costul efectiv al produselor fabricate predate la depozit şi rezultatul din vânzări.

Problema 11. O întreprindere achiziţionează în anul N un stoc de materii prime la preţ de achziţie de 100 000 lei, cheltuielile de transport 10 200 lei. La sfârşitul anului N, valoarea de piaţă a stocurilor se ridică la 60 000 lei, iar la sfârşitului anului N+1 la valoarea de 50 000 lei.

Precizaţi cu ce valoare apar stocurile în bilanţ la sfârşitul anului N şi respectiv N+1.

7.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. Se prezintă următoarele consumuri şi cheltuieli:1) Valoarea de piaţă a computerului procurat 2) Salariul lucrătorului ce exploatează computerul 3) Cheltuieli de transport la achiziţionarea computerului 4) Taxa vamală la procurarea computerului5) Uzura calculată la explorarea computerului 6) Cheltuieli de modernizare a computerului7) Cheltuieli de reparaţie curentă a computerului 8) Consum de energie electrică pentru funcţionarea computerului 9) Servicii de consulting la procurarea computerului 10) Taxa pe valoare adăugatăAlegeţi, care cheltuieli prezintă cheltuielile capitalizate: (ce se include în valoarea de intrare).

2. În luna iulie la întreprinderea „Noroc” au fost obţinute următoarele date:a) Producţie în curs de execuţie la 31.07.98 – 38 000 lei;

b) Consumuri materiale directe de producţie – 270 000 lei;c) Consumuri directe privind retribuirea muncii – 150 000 lei;d) Contribuţii la asigurarea socială (29%) - ? ;e) Cheltuieli comerciale – 17 000 lei;f) Consumuri indirecte de producţie – 60 000 lei;g) Producţia în curs de execuţie la 30.06.98 – 23 100 lei;Se solicită a se preciza costul produselor fabricate: a) 508 400 b) 515 200 c) 455 200

d) 511 600e) 530 200

3. În luna august întreprinderea „Steaua” ne prezintă următoarele date:a) Producţie în curs de execuţie la 31 iulie – 38 000 lei;b) Consumuri materiale directe de producţie – 280 000 lei;c) Consumurile privind salariul muncitorilor – 140 000 lei;d) Contribuţii sociale (29%) - ?;e) Cheltuieli generale şi administrative – 15 000 lei;f) Alte cheltuieli operaţionale - 21 000 lei;g) Consumuri indirecte de producţie – 90 000 lei;h) Producţie în curs de execuţie la 31august – 23 100 lei; Se solicită a se preciza costul produselor fabricate:a) 470 200 b) 485 400 c) 512 600

d) 530 200 e) 565 500

4. În anul curent, întreprinderea „Crin” are următoarele solduri pe conturile:

Conturile La începutul perioadei La sfârşitul perioadeiMaterialele 55 000 65 000Producţia în curs de execuţie 96 000 80 000Produse finite 50 000 85 000În perioada respectivă au avut loc următoarele operaţii (lei):

1) Achiziţia de materiale – 400 0002) Consumuri directe privind retribuirea muncii – 220 0003) Consumuri indirecte de producţie – 330 000

Costul producţiei fabricate în anul curent va fi:a) 921 000 c) 956 000b) 966 000 d) 979 000

5. În luna martie anul curent întreprinderea „Astra” are următoarea informaţie pe contul 216 ”Produse finite”: Soldul la începutul lunii – 20 100 lei Producţia fabricată în cursul lunii martie – 9 900 lei Soldul la sfârşitul lunii – 13 900 lei Costul vânzărilor în luna martie va fi:a) 3 700 b) 16 100 c) 24 100

6. Beneficiind de următoarele date se solicită a se determina valoarea de intrare a mărfii „A” şi „B”: Preţul mărfii achiziţionate de la furnizori:Marfa „A” – 1 300 unităţi cu preţul unitar 8 lei, fără TVA;Marfa „B” – 270 cutii cu preţul unitar 25 lei, fără TVA.

În legătură cu procesul de achiziţionare a mărfurilor întreprinderea a suportat următoarele cheltuieli:

Cheltuieli ale activităţii auxiliare privind transportarea mărfurilor – 400 lei Salarii calculate lucrătorilor pentru descărcarea mărfii – 100 lei Contribuţii la asigurări sociale (29%) - ? Taxa vamală – 2 800 lei Taxa pe valoare adăugată – 3 430 leiValoarea de intrare a mărfurilor A şi B respectiv va fi:a) 10 400; 6 750 b) 12 420; 5 439c) 14 500; 9 411

d) 13 731; 10 081e) 12 420; 9 411

7. La 13 aprilie SRL „Aliona” a procurat mărfuri de la furnizor străin: Preţul mărfii achiziţionate de la furnizori:Marfa A – 1 200 unităţi cu preţul 10 lei, fără TVA.Marfa B – 270 cutii cu preţul 29 lei, fără TVA. În legătură cu procesul de achiziţionare a mărfurilor întreprinderea a suportat următoarele

cheltuieli: Cheltuieli de transport (transport propriu) – 500 lei; salariu calculat muncitorilor pentru descărcarea mărfii – 200 lei; contribuţii la asigurări sociale (29%) - ?; taxa vamală – 2 500 lei; taxa pe valoare adăugată – 4 300 lei.

Valoarea de intrare a mărfii „A” şi „B” respectiv vor fi:1) 12 000; 7 830

2) 1 974; 1 288 3) 13 972; 9 116

1) 15 063; 9 829

8. Firma „ABC” a procurat materialul „A”: cantitatea – 1 000 unităţi; preţul unitar – 18 lei, inclusiv TVA – 3 lei, servicii prestate de organizaţia de transport – 1 200 lei, inclusiv TVA, taxe vamale – 20 lei.Valoarea de intrare a materialului „A” va fi:a) 19 020; b) 16 020; c) 19 200; d) 19 220

9. Un material „X” a intrat în patrimoniu astfel: 04.01 – 100 kg x 2000 lei; 05.01 – 800 kg x 2100 lei; 13.01 – 100 kg x 1800 lei;Să dă în consum pe data de 08.01., 120 kg din respectivul material „X”. Care este preţul cu care se dă în consum materialul, dacă se aplică metoda FIFO: 1) 120 kg cu preţul de 2000 lei; 2) 100 kg cu preţul de 2000 lei şi 20 kg cu preţul de 2100 lei; 3) 100 kg cu preţul de 1800 lei şi 20 kg cu preţul de 2100 lei;

4) 120 kg cu preţul de 1966 lei.

10. Având în vedere datele referitoare la materialul „X”: valoarea stocului iniţial – 460 000 lei; valoarea intrărilor – 70 000 lei; stocul iniţial – 1 000 kg; cantitatea intrată – 160 kg. Se cere a se determina preţul mediu ponderat ce va fi avut în vedere la înregistrarea dării în consum a materialului „X”.a) 433,80 lei;b) 570,50 lei;

c) 456,89 lei;d) 232,00 lei;

e) 186,50 lei.

11. Un material „X” a intrat în unitate astfel:04.01. – 100 kg x 2 000 lei;05.01. – 800 kg x 2 100 lei;07.01. – 300 kg x 1 800 lei.a) Se dă în consum pe data de 08.01. – 80 kg. Cu ce preţ se dă în consum materialul, dacă se aplică metoda costului mediu ponderata) 2 089 lei;b) 2 100 lei;c) 1 966 lei;d) 2 000 lei,e) 2 017 lei.b) Se dă în consum pe data de 08.01. – 80 kg. Cu ce preţ se dă în consum materialul, dacă se aplică LIFO:a. 1800 lei;b. 2100 lei;c. 2000 lei;d. 1966 lei.

12.. Creanţele şi datoriile în bilanţul contabil se evaluează la:a) Valoarea de utilitate;b) Valoarea actual;c) Valoarea nominală.

13. Bunurile intrate cu titlu gratuit în patrimoniu se evaluează la valoarea de intrare care este egală cu:a) Costul de achiziţie;b) Valoarea de utilitate;c) Valoarea nominală.

14. La inventariere, evaluarea elementelor patrimoniale se face la:a) Valoarea de intrare;b) Valoarea nominală;c) Valoarea de utilitate.

15. Care din următoarele metode se aplică pentru evaluarea stocurilor de mărfuri şi materiale la ieşirea din patrimoniu:a) Metoda primul intrat - primul ieşit (FIFO);b) Metoda inventarului permanent;c) Metoda inventarului intermitent;a) Metoda costului mediu ponderat (CMP);b) Metoda ultimul intrat - primul ieşit (LIFO).

16. Obiect de calculaţie poate fi:a) Un produs finit, o grupă de produse omogene, o secţie, un atelier, o comandă;b) Etalonul de evidenţă a obiectului de calculaţie;c) Valoarea elementului patrimonial;d) Calcularea costurilor efective.

17. Unitatea de calculaţie reprezintă: a) Etalonul de evidenţă a obiectului de calculaţie;b) Valoarea elementului patrimonial;

c) Un produs finit, o grupă de produse omogene, o secţie, un atelier, o comandă;d) Calcularea costurilor efective.

18. După momentul întocmirii calculaţiei se deosebesc calculaţii periodice şi anuale.a) Adevărat;b) Fals.

19. Creanţele şi datoriile se evaluează la intrarea în patrimoniu la:a) valoarea de intrare;b) valoarea contabila;c) valoarea nominala;d) costul istoric.

Tema 8. INVENTARIEREA – PROCEDEU AL METODEI CONTABILITĂŢII

8.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. În urma inventarierii efectuate la întreprinderea constructoare de maşini s-au constatat:

Surplusuri: vopsea neagră – 38 kg., preţul 1 kg. –12 lei; instalaţie de transmisie – 5000 lei.

Lipsuri: aluminiu – 120 kg., preţul 1 kg. – 10 lei; ciocane, şurubelniţe în sumă de 600 lei; mijloace băneşti în casierie – 50 lei.

La lipsurile menţionate persoana vinovată nu s-a stabilit. Piese de schimb –15 lăzi, valoarea de intrare a unei lăzi fiind de 120 lei. Valoarea de

piaţă a unei lăzi – 150 lei. Lipsurile respective sunt trecute în contul gestionarului. S-a hotărât ca despăgubirea daunei materiale să fie efectuată prin reţinere din salariul acestuia câte 200 lei lunar.

Se cere de întocmit formulele contabile privind înregistrarea surplusurilor şi lipsurilor.

Problema 2. În rezultatul inventarierii au fost depistate: - lipsuri de materiale în mărime de 100 kg;- lipsuri de obiecte de mică valoare şi scurtă durată în sumă de – 1 000 lei- surplusuri de produse în mărime de 100 un.Norma de perisabilitate naturală a materialelor este de 80 kg. Costul efectiv al 1 kg de materiale

este de 50 lei, iar preţul de piaţă este de 75 lei, fără TVA. Valoarea de piaţă a obiectelor de mică valoare şi scurtă durată este de 1 500 lei, fără TVA. Costul efectiv al produselor fabricate constituie 160 lei pentru 1 un. Lipsurile de materiale au fost recuperate de persoana gestionară în numerar, iar cele de obiecte de mică valoare şi scurtă durată au fost trecute la pierderi.

Problema 3. La depozitul uzinei de tractoare după inventariere s-au constatat următoarele date:

Denumirea materialelor Costul unitar (lei)

Preţul unitar de piaţă

Unitatea de măsură

Soldurile stabilite după dateleinventarierii contabilităţii

1. Oţel cornier 20x20 1500 1700 t 35 352. Ulei fiert 14 18 kg 1235 12453.Oţel profilat 1100 1400 t 31 334. Vopsea verde 12 15 kg 688 6635.Zinc lingouri 8 10 kg 1545 1537

Diferenţele constatate s-a hotărât de reglat în modul următor: lipsa de 9 kg de ulei fiert se consideră pierdere în limita normelor de perisabilitate naturală. Toate celelalte lipsuri de materiale sunt recunoscute fiind din vina gestionarului şi sunt reţinute din salariul acestuia la preţ de piaţă.

Calculul rezultatelor inventarieriiMateriale Costul

unitar de evidenţă (lei)

Preţul unitar după care se despăgubeşte dauna materială

Plusurile evaluate la preţ de evidenţă

Lipsurile (lei)la preţ de evidenţă

la preţ de piaţă

1. Oţel corner 20x202. Ulei fiert3.Oţel profilat

4. Vopsea verde5.Zinc lingouri Total

De calculat valoarea lipsurilor şi surplusurilor de materiale şi de reflectat în conturile respective.

Problema 4. În urma inventarierii la depozitele întreprinderii au fost stabilite următoarele rezultate:

1. Neajuns de materiale: Materialul A – 320 kg. a câte 2 lei kilogramul; Materialul B – 450 kg. a câte 2,5 lei kilogramul.

2. Surplus de materiale: Materialul C – 300 kg. a câte 4 lei kilogramul; Materialul D – 130 kg. a câte 5 lei kilogramul.

3. Neajuns de produse finite: Produse finite X – 200 kg. a câte 8 lei kilogramul; Produse finite Y – 150 kg. a câte 10 lei kilogramul.

4. S-a calculat pierderile în limita normelor de perisabilitate naturală:a) Pentru materiale:

Materialul A – 270 kg.; Materialul B – 420 kg.

b) pentru produse finite: Produse finite X – 190 kg.; Produse finite Y – 120 kg.

5. S-a calculat minusul care revine persoanelor gestionare la preţuri de piaţă:c) Pentru materiale:

Materialul A – 4 lei kilogramul; Materialul B – 5 lei kilogramul.

d) pentru produse finite: Produse finite X – 10 lei kilogramul; Produse finite Y – 15 lei kilogramul.

E necesar: de reflectat în contabilitate rezultatele inventarierii.

Problema 5. Se cere:Să se înregistreze diferenţele stabilite la inventarierea mărfurilor la depozitul întreprinderii

de comerţ cu amănuntul „OLIMPIACOS” S.R.L.Date iniţiale privind rezolvarea problemei:

Nr.

crt.

Denumirea

mărfurilor cu

diferenţă la

inventariere

Preţul

pentru

un kg,

lei

Cantitatea, kg Suma, lei Cota

normelor de

perisabilitate

naturală, %

conform

datelor

inventa-

rierii

conform

datelor

contabile

conform

datelor

inventa-

rierii

conform

datelor

contabile

1 2 3 4 5 6 7 81. Cartofi 2.10 3536 3419 0.172. Făină de grâu 2.90 2145 2158 0.143. Făină de porumb 2.30 1316 1295 0.144. Crupe de grâu 3.20 790 763 0.145. Orez 7.40 1714 1642 0.146. Soe 1.70 1665 1690 0.507. Varză 2.70 1309 1248 0.56

8. Ulei vegetal 8.60 623 629 0.029. Margarină 11.80 115 109 0.1510. Ceapă 3.80 198 215 0.30

În urma inventarierii sau stabilit deşeuri de:- varză – 21 kg;- cartofi – 27 kg;- ceapă – 2 kg.

8.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. Găsiţi criteriile de clasificare a inventarierii:a) momentul în care se efectuează;b) modalitatea de efectuare;c) gradul de cuprindere a elementelor patrimoniale;d) datoria operaţiilor economice;e) modul de prezentare;f) în dependenţă de funcţiile acesteia.

2. După modalitatea de efectuare, inventarierile sunt:a) totală şi prin sondaj;b) ocazională şi inopinată;

c) anuală şi periodică;d) generală şi parţială.

3. Inventarierea anuală se efectuează:a) la sfârşitul perioadei de gestiune pentru determinarea reală a elementelor patrimoniale şi

reflectarea lor în bilanţul contabil.b) în de decursul perioadei de gestiune, cu scopul verificării existenţei anumitor categorii de

elemente patrimoniale.c) La cererea organului de control sau atunci când există indicii că sunt plusuri sau lipsuri în

gestiune;d) La sfârşitul perioadei de gestiune cu scopul verificării existenţei anumitor categorii de elemente

patrimoniale.

4. Cu ajutorul inventarierii se identifică:a) bunurile inutile, comenzile sistate, creanţele vechi şi ne încasate;b) lipsurile şi surplusurile bunurilor inventariate;c) numărul personalului administrativ;d) relaţiile întreprinderii cu alţi agenţi economici.

5. Inventarierea ocazională nu se efectuează:a) în cazul predării-primirii de gestiune;b) fuziunea unor întreprinderi

c) calamităţi naturale.

6. Inventarierea prin sondaj presupune:a) cuprinderea în acţiunea de inventariere a tuturor elementelor patrimoniale aflate în patrimoniul

unei întreprinderi;b) verificarea numai a unor sortimente sau numai a unor bunuri dintr-o gestiune.c) extinderea inventarieri asupra tuturor sortimentelor care formulează un element patrimonial, sau

asupra tuturor bunurilor dintr-o gestiune, indiferent de natura lor.d) Cuprinderea în acţiunea de inventariere numai a unei părţi din patrimoniu.

7. Denumirea bunurilor inventariate şi cantităţii lor se reflectă în:a) listele de inventariere;

b) facturile fiscale;c) balanţa de verificare a rezultatelor inventarierii;d) cartea mare.

8. Găsiţi afirmaţiile incorecte:a) Plusurile constatate la inventariere se înregistrează în patrimoniu prin debitarea conturilor de

activ corespunzătoare, şi majorarea capitalului statutar şi suplimentarb) Diferenţele constatate cu ocazia inventarierii pot fi sub forma de plusuri sau minusuri.c) Plusurile constatate la inventariere se înregistrează în patrimoniu prin debitarea conturilor de activ corespunzătoare, şi majorarea veniturilord) Listele de inventariere se întocmesc pe locuri de depozitare, pe categorii de bunuri, şi pe

persoane responsabile de inventarierea lor. e) Elementele patrimoniale de activ şi de pasiv, a căror existenţă nu poate fi constatată prin

inventarieri fizice, se verifică pe baza datelor din contabilitate.f) Minusurile de inventar comise din cauza persoanelor vinovate trebuie să fie compensate de către

acesta.

9. Găsiţi formula contabilă care va înregistra lipsuri de materiale în perioada de gestiune în limita perisabilităţii naturale:

a) Dt 714 Ct 134 b) Dt 714 Ct 211 c) Dt 227 Ct 211

10. Precizaţi înregistrarea contabilă care reflectă rezultatul inventarierii la combustibil beneficiind de următoarele date:

stoc faptic – 1600 lei stoc stabilit în baza documentelor justificative. – 1800 leia) Dt 211 Ct 612 – 200 leib) Dt 211 Ct 611 – 200 leic) Dt 712 Ct 211 – 200 lei

d) Dt 714 Ct 211 – 200 leie) Dt333Ct211–200lei

11. Inventarierea prin sondaj presupune:e) cuprinderea în acţiunea de inventariere a tuturor elementelor patrimoniale aflate în patrimoniul

unei întreprinderi;f) verificarea numai a unor sortimente sau numai a unor bunuri dintr-o gestiune.g) extinderea inventarieri asupra tuturor sortimentelor care formulează un element patrimonial, sau

asupra tuturor bunurilor dintr-o gestiune, indiferent de natura lor.h) Cuprinderea în acţiunea de inventariere numai a unei părţi din patrimoniu.

13. Dispunem de următoarele date: Sold scriptic de mărfuri 840 000 lei Sold faptic de mărfuri 860 000 lei.

Se doreşte a se preciza înregistrarea contabilă corectă care reflectă rezultatul inventarierii:a) Debit 714 Credit 217 20 000 leib) Debit 217 Credit 612 20 000 lei.

14. Inventarierea poate fi definită:a) ca fiind ansamblul de operaţii ce vizează cunoaşterea modificărilor cantitative, calitative şi valorice intervenite în mărimea elementelor patrimoniale;b) ca fund ansamblul de operaţii efectuate în scopul delimitării cheltuielilor aferente producţiei nefinite, precum şi în cazul predării şi primirii de gestiune,c) ca fiind ansamblul de operaţii interdependente prin care se stabileşte în urma numărării, măsurării, cântăririi sau aprecierii pe bază de documente doveditoare, prin punctaje şi confirmări, mărimea reală avută în momentul respectiv de categoria de mijloace şi resurse supusă acestui demers.

15. Numerotaţi cu cifre de la 1 la 5 etapele inventarierii:--- a) pregătirea inventarierii;--- b) deschiderea şi evaluarea elementelor patrimoniale;--- c) inventarierea propriu-zisă;--- d) constatarea elementelor patrimoniale şi evaluarea lor;--- e) stabilirea rezultatelor inventarierii şi înregistrarea acestora.

16. Pregătirea inventarierii presupune:a) operaţii cu caracter organizatoric şi de pregatirc contabila prin care se asigura conditiile

desfaşurării normale a operatiunilor de inventariere propriu-zise;b) stabilirea obiectului inventarierii şi a sferei de cuprindere, a datei începerii şi a datei

terminării operaţiunilor, numirea comisiei centrale şi a comisiilor operative, precum şi instruirea acestora;

c) operaţii cu caracter organizatoric şi de pregătire contabilă prin care se stabilesc obiectuş şi sfera de cuprindere a inventarierii.

17. Inventarierea propriu-zisă se referă la:a) constatarea şi evaluarea mijloacelor şi resurselor;b) constatarea, descrierea şi evaluarea mijloacelor şi resurselor în conformitate cu constatările

efectuate asupra realităţii acestora;c) constatarea existenţei bunurilor şi descrierea acestora în listele de inventariere.

18. Stabilirea rezultatelor inventarierii şi înregistrarea acestora constituie etapa în care:a) se întocmesc situaţiile comparative pentru stabilirea rezultatelor inventarierii;

b) se compară datele de inventar cu datele din contabilitate, stabilind plusurile şi minusurile şi se analizează cauzele lor;

c) se stabilesc şi se înregistrează plusurile şi lipsurile.

19. Există posibilitatea compensării lipsurilor cu eventualele plusuri constatate dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) existenţa riscului de confuzie între sorturile aceluiaşi bun material din cauza asemănărilor în ceea ce priveşte aspectuli exterior;b) diferenţele constatate în plus sau în minus să privească aceeaşi perioadă de gestiune şi aceeaşi

gestiune;c) lipsurile să nu constituie infracţiuni; să existe riscul de confuzie între sorturile aceluiaşi bun

material ca urmare a asemănării exterioare; diferenţele constatate să privească aceeaşi perioadă de gestiune şi aceeaşi gestiune.

Tema 9. REGISTRELE ŞI FORMELE DE CONTABILITATE

9.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. Pe baza datelor de mai jos se cere de întocmit jurnalul-order nr.1 şi situaţia nr.1pentru luna martie.Operaţiile efectuate în luna martie la contul 241 “Casa”

(lei)Data Conţinutul operaţiilor Suma 01.03 Sold iniţial 1 0002.03 Din contul de decontare s-a ridicat în numerar pentru achitarea

salariilor115 000

3.03. Se plăteşte din casă expeditorului Petrache I. pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare suportate

160

4.03 Se plăteşte din casă:a) salariul pentru luna februarie 95 000b) salariul depus 3 200c) premii 5 100d) ajutor material unitar 800

6.03 S-a depus în contul de decontare suma salariului neplătit 9 4009.03 Se încasează de la cumpărători pentru produsele vândute 12 00010.03 Se primeşte de la expeditorul Frumusache A. suma avansului

neutilizat50

12.03 Se încasează de la persoana gestionară pentru compensarea daunei materiale

180

13.03 Se eliberează gestionarului un avans pentru procurarea rechizitelor la birou

310

15.03 Din contul de decontare s-a ridicat în numerar avansul privind plata salariului pe prima jumătate a lunii martie

48 200

16.03 Se plăteşte lucrătorilor avansul privind salariile pe prima jumătate a lunii martie

42 300

17.03 Se compensează gestionarului supraconsumul de mijloace băneşti pentru mărfurile procurate

60

18.03 S-a încasat în numerar creanţa din vânzarea hârtiilor de valoare pe termen scurt

1 500

20.03 Din casierie s-au achitat cheltuielile de transport legate de vânzarea produselor

310

21.03 Se eliberează expeditorului avans pentru suportarea unor cheltuieli gospodăreşti

150

27.03 În rezultatul inventarierii s-a constatat lipsă de mijloace băneşti 4030.03 Se primeşte de la expeditor suma avansului nefolosit 20

9.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. În raport cu forma pe care o pot avea registrele contabile se clasifică în registre sub formă de cărţi şi registre de evidenţă sintetică:

a) adevărat b) fals

2. După modul de înregistrare în conturi, registrele contabile se împart în registre de contabilitate pentru înregistrări cronologice şi registre de contabilitate pentru înregistrări sistematice:

a) adevărat b) fals

3. Registrele de contabilitate reprezintă nişte foi sau fişe, care au destinaţia de a acumula datele curente din documentele primare în scopul generalizării acestora şi determinarea indicatorilor respectivi:a) adevărat b) fals

4. Forma de contabilitate poate fi definită drept un sistem de documente corelate între ele ce servesc la înregistrarea şi prelucrarea, după anumite reguli, a stării şi mişcării elementelor patrimoniale, ca urmare a operaţiilor economice;a) adevărat b) fals

5. Registrele de evidenţă sintetică reprezintă:a) un raport financiar întocmit la sfârşitul perioadei de gestiune.b) un document contabil obligatoriu în care se înregistrează, sub formă de articole contabile, toate

operaţiile patrimoniale în ordinea cronologică a întocmirii documentelor.c) registre care servesc la înregistrarea operaţiilor economice, grupate după conţinutul şi natura

economică, respectând ordinea succesiunii în timp.

6. Forma de contabilitate jurnal-order, se caracterizează prin:a) dezvoltarea creditului fiecărui cont în corespondenţă cu conturile debitoare respective.b) întocmirea în baza documentelor primare a documentelor centralizatoare în care datele sunt

grupate şi totalizate după anumite criterii de grupare.c) adoptarea formelor de contabilitate la utilizarea tehnicii de calcul electronic.

7. Elementele care determină forma de contabilitate sunt:a) documentele primare;b) registrele contabile;c) rapoartele financiare;d) evaluarea, calcularea, documentarea.

8. Forma de contabilitate memorial-order se caracterizează prin:a) dezvoltarea creditului fiecărui cont în corespondenţă cu conturile debitoare respective;b) întocmirea în baza documentelor primare a documentelor centralizatoare în care datele sunt

grupate şi totalizate după anumite criterii de grupare;c) adoptarea formelor de contabilitate la utilizarea tehnicii de calcul electronic;d) înregistrarea succesivă a informaţiilor contabile, mai întâi cronologic, în documente primare şi

apoi, sistematic în registrele contabile.

9. Ca instrumente de lucru ale formei de contabilitate nu se consideră:a) documentele primare; b) registrele contabile; c) rapoartele contabile; d) evaluare, calculaţia, documentaţia.

10. Registrele de contabilitate sunt documente contabile:a) Prin care se realizează înregistrarea şi stocarea datelor în structura proprie contului şi

sistemului de conturi;b) Care asigură datele de intrare în sistemul informaţional contabil;c) Prin care se centralizează informaţiile;d) Prin care se transmit informaţiile;e) Prin care se verifică informaţiile.

Tema 10. RAPOARTELE FINANCIARE ŞI SEMNIFICAŢIA ACESTORA

10.1 Probleme propuse spre rezolvare:

Problema 1. SRL „Bradu” desfăşoară activitate de tâmplărie într-un atelier, confecţionează mobilă. La începutul trimestrului patru al anului de gestiune prezintă următoarea situaţie patrimonială:

1. Clădirea depozitului de materiale – 150 000 lei2. Numerar în casă – 100 lei3. Capital statutar – 1 230 800 lei4. Profitul anilor precedenţi – 316 504 lei5. Datorii faţă de furnizori – 220 500 lei6. Rezerve formate conform legislaţiei – 60 820 lei7. Datorii faţă de bancă (credite pe termen lung) – 55 880 lei8. Materiale la depozit – 50 000 lei9. Mobilă nefinisată – 42 500 lei10. Împrumuturi pe termen scurt – 115 500 lei11. Clădirea atelierului – 925 400 lei12. Alte materiale – 35 340 lei13. Credite pe termen scurt – 120 800 lei14. Utilaj de producţie – 80 800 lei15. Mobilă pentru vânzare la depozit – 20 500 lei16. Computere în exploatare – 12 800 lei17. Disponibil la bancă – 405 300 lei18. Creanţe comerciale – 685 200 lei19. Alte mijloace fixe – 134 600 lei20. Diferenţe din reevaluare – 10 000 lei21. Capital retras – 14 500 lei22. Obiecte de mică valoare şi scurtă durată – 11 150 lei23. Avansuri primite – 5 830 lei24. Uzura mijloacelor fixe – 160 00025. Creanţe privind decontările cu bugetul 15 900 lei26. Datorii preliminare privind decontările cu bugetul 15 900 lei27. Profitul perioadei de gestiune – 33 876 lei28. Capital suplimentar - 237680 lei

Cheltuielile cu total cumulativ de la începutul anului

Veniturile cu total cumulativ de la începutul anului

„711” – 121 000 lei„712” – 15 000 lei„713” – 96 500 lei„731” – 15 900 lei„714” – 5 724 lei

„611” – 288 000

În cursul ultimului trimestru al anului de gestiune efectuează următoarele operaţii economice:

Nr. de

rând

Conţinutul operaţiei economice Suma Formula contabilă

D C1. Conform extrasului de la contul de decontare şi a dispoziţiei

de plată s-a înregistrat plata pentru mobila livrată anterior 567 342

1. S-au primit de la furnizori:

a. Materialeb. obiecte de mică valoare şi scurtă duratăc. TVA

309 87645 786

?2. Consumă pentru fabricarea mobilei materii prime (scândura)

şi materiale auxiliare 330 000

3. Efectuează reparaţia curentă a unui utilaj de producţie cu ajutorul unei întreprinderi specializate, TVA.

700

?4. Casarea soldului producţiei în curs de execuţie la începutul

perioadei de gestiune?

5. Achiziţionează cu plata ulterioară un strung ce necesită montare.TVA

132 000

?6. Înregistrarea cheltuielilor pentru montarea strungului:

a) materialeb) retribuirea munciic) contribuţii la asigurarea socială

78143

?7. Strungul este pus în funcţiune ?8. Se reflectă costul producţiei în curs de execuţie la sfârşitul

perioadei de gestiune12 096

9. Calculează şi plăteşte dobânda băncii pentru un împrumut pe termen scurt primit

3 900

10. Se acceptă factura pentru serviciile telefonice 19011. Achitarea datoriilor faţă de furnizori de la contul de decontare 170 30012. Calculează salariile tâmplarilor în sumă de 52 800 lei pe lună,

a contabilului – 1 300 lei pe lună.?

13. Calculează salariul muncitorilor ocupaţi cu aranjarea mobilei la domiciliul clienţilor

1 230

14. Se calculează salariul pe timpul concediului de boală 1 56715. Calculează defalcările la asigurarea socială ?16. Reţinerea impozitului din salariul calculat 16 23017. Reţinerea 1 % obligatoriu în fondul de pensii 1 62318. Se transferă bugetului datoria privind impozitul pe venit

reţinut din salariu?

19. Înregistrează o amendă datorată bugetului de stat 18020. Se transferă datoria privind asigurările sociale ?21. Primirea mijloacelor băneşti în casă pentru plata salariului 165 00022. Achitarea salariului din casă 144 44723. Se reflectă salariul depus ?24. Se eliberează obiecte de mică valoare şi scurtă durată cu

valoarea unitară mai mare de 500 lei în producţie (valoarea probabilă rămasă – 657 lei)

4 543

25. Calculul uzurii obiectelor de mică valoare şi scurtă durată predate în folosinţă

?

26. Primirea gratuită a materialelor, inclusiv TVA 12 00027. Se eliberează obiecte de mică valoare şi scurtă durată cu

valoarea unitară mai mare de 500 lei pentru necesităţi gospodăreşti (valoarea probabilă rămasă – 0 lei)

2 150

28. Calculul uzurii obiectelor de mică valoare şi scurtă durată predate în folosinţă pentru necesităţi gospodăreşti

?

29. Scoate din evidenţă o maşină de finisat lemn:

Valoarea de bilanţuzura acumulată

7 00060 000

30. Calculează şi plăteşte chiria pentru un autocamion închiriat pentru transportarea produselor vândute în valoare de 74 400 lei, inclusiv TVA, din care suma de 37 200 lei reprezintă chiria pentru primul trimestru al anului următor

?

31. Plăteşte comisioane pentru operaţiunile desfăşurate prin banca sa.

318

32. Înregistrează o pierdere pentru un stoc de cherestea detiorată din cauza unei inundaţii în depozit.

690

33. Înregistrează facturile pentru energia electrică: d. în atelier; e. în oficiu.

16 7302 560

34. Calculează uzura: utilajului de producţie şi a atelierului; oficiului.

21 30012 345

35. Donează un mobilier de bucătărie unei case de copii 8 90036. Consumurile indirecte de producţie se include în costul

producţiei?

37. Se depozitează producţia finită la depozit la cost efectiv ?38. Se consumă materiale (carton) pentru ambalarea produselor

finite la depozit2 345

39. A livrat cumpărătorilor mobilă la valoarea de vânzareTVA

456 98791 397

40. Se casează costul efectiv al produselor finite vândute41. Calculează şi plăteşte prin transfer impozitul pe bunurile

imobiliare (clădirea atelierului)146

42. Înregistrează venitul din chirie pentru o parte din depozitul său, predat în arenda curentă

1 900

43. Încasează la contul de decontare plata pentru chirie44. Vinde o maşină de finisat lemn, scoasă din evidenţă, la preţul

de vânzare, inclusiv TVA8 500

45. Calculează diferenţe favorabile de curs din relaţiile cu furnizorii

17 000

46. Calculul plăţii pentru apă 56747. Calculul taxei pentru amenajarea teritoriului 78648. Achitarea datoriei faţă de buget privind TVA ?49. Calculul impozitului pe venit ?

Se cere:1. De întocmit bilanţul la 1 octombrie.2. De întocmit formulele contabile privind operaţiile economice din trimestrul IV şi de făcut

calculele respective.3. Întreprinderea calculează şi plăteşte la buget impozitul pe venit, plata pentru apă, impozit pe

bunurile imobiliare, taxa pentru amenajarea teritoriului4. Conturile contabilităţii de gestiune la sfârşitul anului se închid5. De calculat costul efectiv al mobilei confecţionate, care se compune din: producţia în curs

de execuţie la începutul lunii + consumurile curente – producţia în curs de execuţie la sfârşitul lunii. De trecut cheltuielile şi veniturile la rezultatul financiar.

6. De calculat impozitul pe venit al persoanelor juridice (25%), luându-se în consideraţie că nu există diferenţe permanente şi temporare.

7. De întocmit balanţa de verificare la sfârşitul anului.8. De întocmit Raportul privind rezultatele financiare la 31 decembrie.9. De întocmit bilanţul la 31 decembrie.

10.2 Întrebări de control şi teste grilă:

1. Obiectivul rapoartelor financiare este:a) Furnizarea informaţiei către utilizatori;b) Reflectarea adecvată a situaţiei economice a întreprinderii;c) Aprecierea activităţii întreprinderii.

2. Rapoartele financiare se prezintă:a) Lunar;b) Trimestrial;c) Anual;d) Nici un răspuns corect.

3. Rapoartele financiare trimestriale se compun din: a) Bilanţul contabil, raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor

băneşti, raportul privind fluxul capitalului propriu;b) Bilanţul contabil, raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor

băneşti;c) Bilanţul contabil, raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor

băneşti, raportul privind fluxul capitalului propriu, anexele la raportul financiar;d) Raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor băneşti, raportul

privind fluxul capitalului propriu, anexele la raportul financiar.

4. Rapoartele financiare anuale includ: a) Bilanţul contabil, raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor

băneşti, raportul privind fluxul capitalului propriu;b) Bilanţul contabil, raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor

băneşti;c) Bilanţul contabil, raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor

băneşti, raportul privind fluxul capitalului propriu, anexele la raportul financiar;d) Raportul privind rezultatele financiare, raportul privind fluxul mijloacelor băneşti, raportul

privind fluxul capitalului propriu, anexele la rapoartele financiar.

5. Importanţa informaţiei înseamnă: a) Constituirea unei baze sigure pentru aprecierea perspectivelor viitoare de lucru ale întreprinderii

şi exactitatea prognozelor efectuate anterior;b) Accesibilitatea pentru o percepere mai rapidă a informaţiei de către utilizatori.c) Relevanţa informaţiei.

6. Pentru toate întreprinderile anul de gestiune cuprinde perioada de la 1 ianuarie până la 31 decembrie inclusiv.

a) Corect;b) Fals.

7. Raportul privind fluxul capitalului propriu constă din 4 capitole, care cuprind date privind modificările părţilor componente ale capitalului propriu sub aspectul grupării prevăzute de capitolul III al bilanţului contabil:

a) Corect;

b) Fals.

8. Tehnica de întocmire a raportului privind rezultatele financiare constă în completarea fiecărui rând în baza rulajelor aferente conturilor de venituri şi cheltuieli din clasele 6 şi 7 ale Planului de conturi contabile.

a) Corect;b) Fals.

9. Datele din raportul privind fluxul mijloacelor băneşti ale perioadelor precedente se Pentru prezentarea obiectivă a informaţiei, rapoartele financiare trebuie să corespundă unor cerinţe anumite, bazate pe principiile de contabilitate, şi anume:

a) Importanţa, obiectivitatea, prudenţa, comparabilitatea;b) simplitatea, claritatea, veridicitatea, oportunitatea;c) simplitatea, importanţa, claritatea şi accesibilitatea, veridicitatea, oportunitatea, obligativitatea

Răspunsuri la întrebări de control şi teste grilă

Tema 1. 1. b); 2. c); 3. b),c),d); 4. c); 5. c); 6. b); 7. c); 8 a); 9. c); 10. a); 11. b); 12.c); 13 b);

14. c),b); 15 b).

Tema 2. 1. b); 2. c); 3.b); 4. c); 5. e); 6. (1,3,5,6); 7. b); 8. c); 9. d); 10. c),d); 11. b),d); 12.

g),f); 13. b); 14. a); 15. c); 16. d); 17. a); 18. a); 19. a); 20. a); 21. b); 22. c); 23. b); 24. c); 25.b); 26.

a), b), d); 27. a), d); 28. b), f), g); 29. a), b), c); 30. a), c), d); 31. a), b), c); 32. b), c), e), f); 33 a), b),

c); 34. a), b), c), f), g); 35. a), b); 36. a); 37. c); 38.c); 39. e); 40.a); 41. d), e); 42. a); 43. a); 44. a),

d), e); 45. b), d), e); 46. a); 47. a); 48. a), c), d); 49. ??

Tema 3. 1. a); 2. c); 3. a); 4. e); 5.(pasiv, sursele de finanţare a bunurilor economice); 6. a); 7.

c); 8. a); 9. b); 10. ??; 11. b); 12. b), c); 13 (a-3, b-3, c-1, d-6, e-1, f-1, h-3, k-6,l-2,); 14. a), b), f);

15. ??; 16. ??; 17. c).

Tema 4. 1. 3), 7); 2. b); 3. b); 4. b); 5. a); 6. a); 7. a); 8. b); 9.a); 10. c); 11. c); 12. c); 13. d);

14. a), b), e), f), h), g), i); 15. d); 16. b); 17. e); 18. a); 19. ???; 20. c); 21. 1-C311, 2-D313, 3-D221,

4-C531, 5-D124, 6-C333, 7-C221, 8-C241, 9-C217, 10-C611, 11-D123, 12-D521, 13-D227, 14-

C311, 15-C241; 22. a), d), e); 23. b), e), f); 24. b), c), f); 25. ???; 26. (523-8000, 211-8500, 311-

27000, 217-20500, 411-14900, 242-9900, 227-2200, 313-23000, 216-40000, 531-18000, 243-9900,

229-1800, 124-37000, 214-13000, 534-27000); 27. (1-a, 2-d, 3-c, 4-e, 5-f, 6-b); 28.??; 29. ??;

30. ??; 31. ??; 32. b), e), f), g); 33. c); 34. a), c), f); 35. b); 36. c); 37. c), d); 38. a); 39. a); 40. c); 41.

d), e); 42. ??; 43. a), b), c), f); 44. c), f), g); 45. a), b), d); 46. b), d); 47. b); 48. ??; 49. a); 50. a); 51.

c); 52. a), d), e); 53. b); 54. e); 55. c); 56. c); 57. d); 58. f); 59. b).

Tema 5. 1. c), d), e); 2. b); 3. c); 4. a); 5. a); 6. b); 7. c); 8. b); 9. a); 10. b); 11. b); 12. b); 13.

b); 14. b); 15. c).

Tema 6. 1. a); 2. a), d); 3.a); 4. b); 5. f); 6. c); 7. b); 8. c); 9. a); 10. a), b), c); 11. b); 12. d); 13.

a), b), e), f); 14. a), c), 15. b), d); 16.b), c); 17. b), d); 18. c); 19. a), c), e); 20. a), c), d), e); 21. b), c),

d), e); 22. a), c), d), e); 23. a); 24. d); 25. a).

Tema 7. 1. (1,3,4,6,9); 2. a); 3. e); 4. c); 5. b); 6.??; 7. ??; 8. b); 9. ??; 10. ??; 11. ??; 12. c); 13.

b); 14. ??; 15. a), d), e); 16. a); 17. ??; 18.a); 19. c).

Tema 8. 1. a), b), c); 2. ??; 3. a); 4. a), b); 5. ??; 6. ??; 7. a); 8. a); 9. b); 10. d); 11. ??; 12. e);

13. b); 14. c); 15. (1-a, 2-c, 3-e,); 16. c); 17. c);

Tema 9. 1. b); 2. ??; 3. a); 4. a); 5.c); 6.a); 7.a), b); 8. ??; 9. d); 10. a).

Tema 10. 1. a); 2. b9, c); 3. b); 4. c); 5. c); 6. a); 7. a); 8. a); 9. c).

Anexa 1PLANUL DE CONTURI CONTABILE AL ACTIVITĂŢII ECONOMICO-

FINANCIARE A ÎNTREPRINDERILOR

CAPITOLUL III. NOMENCLATORUL CONTURILOR CONTABILE

Simbo-lul gru-pei de conturi

Simbolul conturi-lor de gradul I

Simbolul conturi-lor de gradul II

CLASA 1. ACTIVE PE TERMEN LUNG

11 ACTIVE NEMATERIALE (IMOBILIZĂRI NECORPORALE)

111 Active nemateriale1111 Cheltuieli de constituire1112 Fond comercial (goodwill)1113 Brevete1114 Embleme comerciale1115 Licenţe1116 Programe informatice1117 Alte active nemateriale1118 Active nemateriale arendate pe termen lung

112 Active nemateriale în curs de execuţie

113 Amortizarea activelor nemateriale1131 Amortizarea cheltuielilor de constituire1132 Amortizarea fondului comercial (goodwill-ului)1133 Amortizarea brevetelor1134 Amortizarea emblemelor comerciale1135 Amortizarea licenţelor1136 Amortizarea programelor informatice1137 Amortizarea altor active nemateriale1138 Amortizarea activelor nemateriale arendate pe termen lung

12 ACTIVE MATERIALE (IMOBILIZĂRI CORPORALE) PE TERMEN LUNG

121 Active materiale în curs de execuţie1211 Construcţii în curs de execuţie1212 Utilaj destinat instalării1213 Utilaj şi alte obiecte până la punerea în funcţiunile1214 Investiţii capitale ulterioare

122 Terenuri1221 Terenuri fără construcţii1222 Terenuri cu construcţii1223 Terenuri cu zăcăminte

1224 Terenuri arendate pe termen lung

123 Mijloace fixe1231 Clădiri1232 Construcţii speciale1233 Maşini, utilaje şi instalaţii de transmisie1234 Mijloace de transport1235 Animale de muncă şi de producţie1236 Plantaţii perene1237 Alte mijloace fixe1238 Mijloace fixe arendate pe termen lung

124 Uzura mijloacelor fixe1241 Uzura clădirilor1242 Uzura construcţiilor speciale1243 Uzura maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor de transmisie1244 Uzura mijloacelor de transport1245 Uzura plantaţiilor perene1246 Uzura altor mijloace fixe1247 Uzura mijloacelor fixe arendate pe termen lung

125 Resurse naturale

126 Epuizarea resurselor naturale

13 ACTIVE FINANCIARE PE TERMEN LUNG

131 Investiţii pe termen lung în părţi nelegate1311 Cote de participaţie şi acţiuni 1312 Obligaţiuni1313 Împrumuturi acordate1314 Alte investiţii pe termen lung

132 Investiţii pe termen lung în părţi legate1321 Investiţii pe termen lung în întreprinderi-fiice1322 Investiţii pe termen lung în întreprinderi asociate1323 Investiţii pe termen lung în alte părţi legate

133 Modificarea valorii investiţiilor pe termen lung1331 Majorarea valorii investiţiilor pe termen lung1332 Diminuarea valorii investiţiilor pe termen lung

134 Creanţe pe termen lung1341 Creanţe pe termen lung privind arenda1342 Creanţe pe termen lung privind dobânzile şi redevenţele

calculate1343 Cambii pe termen lung primite1344 Alte creanţe

135 Active amânate privind impozitul pe venit

136 Avansuri pe termen lung acordate

14 ALTE ACTIVE PE TERMEN LUNG

141 Cheltuieli anticipate pe termen lung

142 Alte active pe termen lung

CLASA 2. ACTIVE CURENTE

21 STOCURI DE MĂRFURI ŞI MATERIALE

211 Materiale2111 Materii prime şi materiale de bază2112 Semifabricate cumpărate şi articole de completate2113 Combustibil2114 Ambalaje şi materiale pentru ambalat2115 Piese de schimb2116 Alte materiale2117 Materiale transmise pentru prelucrare2118 Materiale de construcţie2119 Materiale cu destinaţie agricolă

212 Animale la creştere şi îngrăşat

213 Obiecte de mică valoare şi scurtă durată2131 Obiecte de mică valoare şi scurtă durată în stoc2132 Obiecte de mică valoare şi scurtă durată în exploatare2133 Construcţii provizorii (neprevăzute în lista de titluri)

214 Uzura obiectelor de mică valoare şi scurtă durată2141 Uzura obiectelor de mică valoare şi scurtă durată2142 Uzura construcţiilor provizorii (neprevăzute în lista de titluri)

215 Producţia în curs de execuţie2151 Produse în curs de execuţie2152 Servicii în curs de execuţie

216 Produse2161 Produse finite2162 Semifabricate din producţie proprie2163 Produse secundare

217 Mărfuri

22 CREANŢE PE TERMEN SCURT

221 Creanţe pe termen scurt aferente facturilor comerciale2211 Facturi de primit din ţară2212 Facturi de primit din străinătate2213 Cambii primite

222 Corecţii la datorii dubioase

223 Creanţe pe termen scurt ale părţilor legate2231 Creanţe pe termen scurt ale întreprinderilor-fiice2232 Creanţe pe termen scurt ale întreprinderilor asociate2233 Creanţe pe termen scurt ale altor părţi legate

224 Avansuri pe termen scurt acordate2241 Avansuri pe termen scurt acordate în ţară2242 Avansuri pe termen scurt acordate în străinătate

225 Creanţe pe termen scurt privind decontările cu bugetul2251 Creanţe pe termen scurt privind impozitul pe venit2252 Creanţe pe termen scurt privind alte impozite şi plăţi

226 Taxa pe valoarea adăugată de recuperat

227 Creanţe pe termen scurt ale personalului2271 Creanţe pe termen scurt privind retribuirea muncii2272 Creanţe pe termen scurt ale titularilor de avans2273 Creanţe pe termen scurt privind mărfurile vândute în credit2274 Creanţe pe termen scurt privind recuperarea daunei materiale2275 Creanţe pe termen scurt ale personalului privind alte operaţii

228 Creanţe pe termen scurt privind veniturile calculate2281 Creanţe pe termen scurt privind arenda2282 Creanţe pe termen scurt privind dobânzile şi redevenţele

calculate2283 Creanţe pe termen scurt privind dividendele calculate2284 Creanţe pe termen scurt privind alte venituri

229 Alte creanţe pe termen scurt2291 Creanţe pe termen scurt ale companiilor de asigurări2292 Creanţe pe termen scurt ale organelor de asigurări sociale2293 Creanţe pe termen scurt privind pretenţiile înaintate şi

recunoscute2294 Creanţe pe termen scurt privind alte operaţii

23 INVESTIŢII PE TERMEN SCURT

231 Investiţii pe termen scurt în părţi nelegate2311 Obligaţiuni şi alte titluri de valoare2312 Depozite2313 Titluri de valoare cu lichiditate înaltă2314 Împrumuturi acordate2315 Alte investiţii pe termen scurt în părţi nelegate

232 Investiţii pe termen scurt în părţi legate2321 Investiţii pe termen scurt în întreprinderi-fiice2322 Investiţii pe termen scurt în întreprinderi asociate2333 Investiţii pe termen scurt în alte părţi legate

233 Diminuarea valorii investiţiilor pe termen scurt

24 MIJLOACE BĂNEŞTI

241 Casa2411 Casa în valută naţională2412 Casa în valută străină2413 Mijloace băneşti în numerar legate

242 Cont de decontare2421 Mijloace băneşti nelegate2422 Mijloace băneşti legate

243 Cont valutar2431 Conturi valutare în ţară2432 Conturi valutare în străinătate2433 Mijloace valutare legate

244 Conturi speciale la bănci2441 Acreditive2442 Carnete de cecuri cu limită de sumă2443 Mijloace pe cartele de credit şi magnetice

245 Transferuri băneşti în expediţie

246 Documente băneşti

25 ALTE ACTIVE CURENTE

251 Cheltuieli anticipate curente

252 Alte active curente

CLASA 3. CAPITAL PROPRIU

31 CAPITAL STATUTAR ŞI SUPLIMENTAR

311 Capital statutar3111 Fond statutar3112 Acţiuni simple3113 Acţiuni privilegiate3114 Aporturi3115 Cote de participaţie

312 Capital suplimentar3121 Capital suplimentar vărsat3122 Diferenţe de curs aferente aporturilor valutare în capitalul

statutar

313 Capital nevărsat

314 Capital retras

3141 Acţiuni simple răscumpărate3142 Acţiuni privilegiate răscumpărate3143 Aporturi şi cote de participaţie retrase

32 REZERVE

321 Rezerve stabilite de legislaţie

322 Rezerve prevăzute de statut

323 Alte rezerve

33 PROFIT NEREPARTIZAT (PIERDERE NEACOPERITĂ)

331 Corectarea rezultatelor perioadelor precedente3311 Corectarea profitului perioadelor precedente3312 Corectarea pierderilor perioadelor precedente

332 Profit nerepartizat (pierdere neacoperită) al anilor precedenţi

3321 Profit nerepartizat al anilor precedenţi3322 Pierdere neacoperită a anilor precedenţi

333 Profit net (pierdere) al perioadei de gestiune3331 Profit net al perioadei de gestiune3332 Pierdere netă a perioadei de gestiune

334 Utilizarea profitului

34 CAPITAL SECUNDAR

341 Diferenţe din reevaluarea activelor pe termen lung3411 Diferenţe din reevaluarea activelor nemateriale3412 Diferenţe din reevaluarea activelor materiale pe termen lung3413 Diferenţe din reevaluarea investiţiilor pe termen lung

342 Subvenţii pentru întreprinderile de stat

35 REZULTAT FINANCIAR TOTAL

351 Rezultat financiar total

CLASA 4. DATORII (OBLIGAŢII) PE TERMEN LUNG

41 DATORII FINANCIARE PE TERMEN LUNG

411 Credite bancare pe termen lung4111 Credite bancare pe termen lung în valută naţională4112 Credite bancare pe termen lung în valută străină4113 Credite bancare pe termen lung în valută naţională amânate4114 Credite bancare pe termen lung în valută străină amânate

4115 Datorii convertibile privind creditele bancare pe termen lung

412 Credite bancare pe termen lung pentru salariaţi

413 Împrumuturi pe termen lung4131 Împrumuturi pe termen lung din părţi nelegate4132 Împrumuturi pe termen lung din părţi legate4133 Împrumuturi pe termen lung din emisiunea de obligaţiuni4134 Împrumuturi pe termen lung de la personalul întreprinderii4135 Cambii financiare pe termen lung acordate4136 Datorii convertibile privind împrumuturile pe termen lung

414 Alte datorii financiare pe termen lung

42 DATORII PE TERMEN LUNG CALCULATE

421 Datorii de arendă pe termen lung

422 Venituri anticipate pe termen lung

423 Finanţări şi încasări cu destinaţie specială4231 Finanţări cu destinaţie specială din buget4232 Încasări de mijloace cu destinaţie specială de la alte

întreprinderi4233 Alte finanţări şi încasări cu destinaţie specială

424 Avansuri pe termen lung primite

425 Datorii amânate privind impozitul pe venit

426 Alte datorii pe termen lung calculate

CLASA 5. DATORII PE TERMEN SCURT

51 DATORII FINANCIARE PE TERMEN SCURT

511 Credite bancare pe termen scurt5111 Credite bancare pe termen scurt în valută naţională5112 Credite bancare pe termen scurt în valută străină5113 Credite bancare pe termen scurt în valută naţională amânate5114 Credite bancare pe termen scurt în valută străină amânate5115 Credite bancare pe termen scurt în valută naţională restante5116 Credite bancare pe termen scurt în valută străină restante

512 Credite bancare pe termen scurt pentru salariaţi

513 Împrumuturi pe termen scurt5131 Împrumuturi pe termen scurt de la părţi nelegate5132 Împrumuturi pe termen scurt de la părţi legate5133 Împrumuturi pe termen scurt din emisiunea de obligaţiuni5134 Împrumuturi pe termen scurt de la personalul întreprinderii5135 Cambii financiare pe termen scurt emise

514 Cota-parte curentă a datoriilor pe termen lung

515 Venituri anticipate curente

516 Alte datorii financiare pe termen scurt

52 DATORII COMERCIALE PE TERMEN SCURT

521 Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale5211 Facturi de achitat în ţară5212 Facturi de achitat în străinătate5213 Cambii emise

522 Datorii pe termen scurt faţă de părţile legate5221 Datorii pe termen scurt faţă de întreprinderile-fiice5222 Datorii pe termen scurt faţă de întreprinderile asociate5223 Datorii pe termen scurt faţă de alte părţi legate

523 Avansuri pe termen scurt primite

53 DATORII PE TERMEN SCURT CALCULATE

531 Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii5311 Datorii privind retribuirea muncii5312 Datorii faţă de deponenţi

532 Datorii faţă de personal privind alte operaţii5321 Datorii faţă de titularii de avans5322 Datorii faţă de personal privind alte operaţii

533 Datorii privind asigurările5331 Datorii faţă de Fondul social5332 Datorii faţă de organele sindicale privind contribuţiile la

asigurările sociale5333 Datorii privind asigurarea medicală5334 Datorii privind asigurarea persoanelor5335 Datorii privind asigurarea bunurilor

534 Datorii privind decontările cu bugetul5341 Datorii privind impozitul pe venit al persoanelor juridice5342 Datorii privind taxa pe valoarea adăugată5343 Datorii privind accizele, taxele5344 Datorii privind impozitul funciar5345 Datorii privind impozitul pe bunurile imobiliare5346 Datorii privind impozitul pentru utilizarea resurselor naturale5347 Datorii privind impozitul pe venit al persoanelor fizice5348 Datorii privind alte impozite şi taxe5349 Sancţiuni economice

535 Taxa pe valoarea adăugată şi accize de încasat

536 Datorii privind plăţile extrabugetare537 Datorii faţă de fondatori şi alţi participanţi

538 Rezerve pentru cheltuieli şi plăţi preliminate

539 Alte datorii pe termen scurt5391 Datorii pe termen scurt privind arenda curentă5392 Datorii pe termen scurt privind reclamaţiile5393 Datorii pe termen scurt faţă de alţi creditori

CLASA 6. VENITURI

61 VENITURI DIN ACTIVITATEA OPERAŢIONALĂ

611 Venituri din vânzări6111 Venituri din vânzarea produselor6112 Venituri din vânzarea mărfurilor6113 Venituri din servicii prestate6114 Venituri din contracte de construcţie

612 Alte venituri operaţionale6121 Venituri din realizarea altor active curente6122 Venituri din arenda curentă6123 Venituri din amenzi, penalităţi şi despăgubiri6124 Venituri din modificarea metodelor de evaluare a activelor

curente6125 Venituri din recuperarea daunei materiale6126 Alte venituri operaţionale

62 VENITURI DIN ACTIVITATEA NEOPERAŢIONALĂ

621 Venituri din activitatea de investiţii6211 Venituri din ieşirea activelor nemateriale6212 Venituri din ieşirea activelor materiale pe termen lung6213 Venituri din ieşirea activelor financiare pe termen lung6214 Venituri din dividende6215 Venituri din dobânzi6216 Venituri din ecartul de reevaluare a activelor pe termen lung

ieşite6217 Venituri din participaţiile în alte întreprinderi6218 Venituri din operaţiile cu părţile legate6219 Alte venituri din activitatea de investiţii

622 Venituri din activitatea financiară6221 Venituri din redevenţe6222 Venituri din arenda finanţată a activelor materiale pe termen

lung6223 Venituri din diferenţe de curs valutar6224 Venituri din active intrate cu titlu gratuit6225 Venituri din subvenţii de stat, prime, premii şi sume

sponsorizate6226 Venituri din contracte de neantrenare în concurenţă

6227 Alte venituri din activitatea financiară

623 Venituri excepţionale6231 Compensaţii primite pentru recuperarea pierderilor din

calamităţi naturale6232 Alte venituri excepţionale

CLASA 7. CHELTUIELI

71 CHELTUIELI ALE ACTIVITĂŢII OPERAŢIONALE

711 Costul vânzărilor7111 Costul produselor finite vândute7112 Costul mărfurilor vândute7113 Costul serviciilor prestate

712 Cheltuieli comerciale7121 Cheltuieli privind operaţiile de marketing7122 Cheltuieli privind ambalajele şi ambalarea produselor şi

mărfurilor7123 Cheltuieli de transport privind desfacerea7124 Cheltuieli privind reclama7125 Cheltuieli privind reparaţiile garantate şi deservirile cu garanţie7126 Cheltuieli privind datoriile dubioase7127 Cheltuieli privind returnarea şi reducerea preţurilor la mărfurile

vândute7128 Alte cheltuieli comerciale

713 Cheltuieli generale şi administrative7131 Cheltuieli privind uzura, repararea şi întreţinerea mijloacelor

fixe cu destinaţie generală7132 Cheltuieli privind amortizarea activelor nemateriale7133 Cheltuieli de întreţinere a personalului administrativ şi de

conducere7134 Impozite, taxe şi plăţi, cu excepţia impozitului pe venit7135 Cheltuieli în scopuri de binefacere şi sponsorizare7136 Cheltuieli privind protecţia muncii7137 Cheltuieli de reprezentare7138 Cheltuieli de deplasare7139 Alte cheltuieli generale şi administrative

714 Alte cheltuieli operaţionale7141 Cheltuieli privind realizarea altor active curente7142 Cheltuieli privind arenda curentă7143 Cheltuieli privind amenzile, penalităţile, despăgubirile7144 Cheltuieli din modificarea metodelor de evaluare a activelor

curente7145 Cheltuieli privind dobânzile pentru credite şi împrumuturi7146 Cheltuieli de producţie indirecte nerepartizate7147 Lipsuri şi pierderi din deteriorarea valorilor7148 Cheltuieli aferente producţiei rebutate7149 Alte cheltuieli operaţionale

72 CHELTUIELI ALE ACTIVITĂŢII NEOPERAŢIONALE

721 Cheltuieli ale activităţii de investiţii7211 Cheltuieli privind ieşirea activelor nemateriale7212 Cheltuieli privind ieşirea activelor materiale pe termen lung7213 Cheltuieli privind ieşirea activelor financiare pe termen lung7214 Cheltuieli din reevaluarea activelor pe termen lung la ieşirea

acestora7215 Cheltuieli aferente participaţiilor în alte întreprinderi7216 Cheltuieli privind operaţiile cu părţile legate7217 Alte cheltuieli ale activităţii de investiţii

722 Cheltuieli ale activităţii financiare7221 Cheltuieli privind plata redevenţelor7222 Cheltuieli privind arenda finanţată a activelor materiale pe

termen lung7223 Cheltuieli privind diferenţele de curs valutar7224 Alte cheltuieli ale activităţii financiare

723 Pierderi excepţionale7231 Pierderi din calamităţi naturale7232 Pierderi din perturbări politice7233 Pierderi din modificarea legislaţiei ţării

73 CHELTUIELI (ECONOMII) PRIVIND IMPOZITUL PE VENIT

731 Cheltuieli (economii) privind impozitul pe venit

CLASA 8. CONTURI ALE CONTABILITĂŢII DE GESTIUNE

81 CONTURI ALE CONSUMURILOR DE PRODUCŢIE

811 Producţia de bază8111 Consumuri directe materiale8112 Consumuri directe privind retribuirea muncii8113 Contribuţii pentru asigurările şi protecţia socială8114 Consumuri indirecte de producţie

812 Activităţi auxiliare8121 Consumuri de materiale8122 Consumuri privind retribuirea muncii8123 Contribuţii pentru asigurările şi protecţia socială8124 Consumuri indirecte de producţie

813 Consumuri indirecte de producţie8131 Uzura şi cheltuieli privind repararea şi întreţinerea mijloacelor

fixe utilizate în producţie8132 Amortizarea activelor nemateriale utilizate în producţie8133 Întreţinerea personalului administrativ şi de deservire al

subdiviziunilor de producţie

8134 Protecţia muncii şi tehnica securităţii8135 Pierderi din întreruperi în producţie8136 Întreţinerea pazei şi cheltuieli privind asigurarea securităţii

antiincendiare din subdiviziunile de producţie8137 Cheltuieli cu deplasările personalului de producţie8138 Alte consumuri indirecte de producţie

82 ALTE CONTURI ALE CONTABILITĂŢII DE GESTIUNE

821 Adaos comercial

822 Returnarea şi reducerea preţurilor la mărfurile vândute

CLASA 9. CONTURI EXTRABILANŢIERE

91 ACTIVE PE TERMEN LUNG ARENDATE

911 Active nemateriale arendate

912 Active materiale pe termen lung arendate

92 VALORI ÎN MĂRFURI ŞI MATERIALE CARE NU APARŢIN ÎNTREPRINDERII

921 Valori în mărfuri şi materiale primite în custodie

922 Materiale primite spre prelucrare

923 Mărfuri primite în consignaţie

924 Utilaj primit pentru montaj

93 TITLURI DE VALOARE CARE NU APARŢIN ÎNTREPRINDERII

931 Titluri de valoare destinate vânzării

932 Titluri de valoare expediate pentru înregistrare

933 Titluri de valoare primite de la registrator

934 Titluri de valoare depuse la păstrare în depozit

94 DATORII ŞI PLĂŢI CONVENŢIONALE

941 Datorii ale debitorilor insolvabili trecute la pierderi

942 Garantarea datoriilor şi plăţilor primite

943 Garantarea datoriilor şi plăţilor acordate

944 Uzura fondului de locuinţe

945 Pierderi fiscale nereclamate

95 ALTE MIJLOACE ŞI DATORII REFLECTATE ÎN CONTABILITATEA EXTRABILANŢIERĂ

951 Formulare cu regim special

Publicat în “Monitorul Oficial al Republicii Moldova” nr. 93-96 din 30 decembrie 1997.

Anexa 2Aprobat de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova pentru rapoartele anuale şi trimestriale

Bilanţul contabil

Бухгалтерский балансde la ___________ până la _______________ 200___

с 1 января по 31 марта 1998 г.

Formular nr. 1 Coduri Форма № 1 Коды

Unitatea economică _______________________________________ conform CRIOПредприятие по ОКПОRaionul (oraşul)___________________________________________ conform SOATOРайон (город) по СОАТО

Ramura (tipul de activitate)__________________________________ conform CAEMОтрасль (вид деятельности) по КЭДМOrganul de administrare economică ____________________________ conform COCMОрган хозяйственного управления по КОУМForma de proprietate _________________________________________conform CFPФорма собственности по КФСUnitatea de măsură: leiЕдиница измерения: леи

Cod fiscal _________________________________________________ conform declaraţieiФискальный код по декларации

Suma de control

Контрольная сумма

Adresa ___________________________________________________ Data expedieriiАдрес Дата высылки

Data primirii

Дата получения

______________________________________________________Termenul de prezentarenumele, prenumele, telefonul contabilului-şef Срок представления Ф.И.О., номер телефона главного бухгалтера

Nr.c. s.

№р.п.

A C T I V А К Т И В

Codul rd.

Кодстр.

La finele perioadei de

gestiune curente

На конец текущего отчетного периода

La finele anului de gestiune

precedentНа конец

предыдуще-го отчетного

года

1 2 3 4 51. ACTIVE PE TERMEN LUNG

ДОЛГОСРОЧНЫЕ АКТИВЫ1.1 Active nemateriale

Нематериальные активыActive nemateriale (111, 112)Нематериальные активы 010Amortizarea activelor nemateriale (113)Амортизация нематериальных активов 020

Valoarea de bilanţ a activelor nemateriale (rd.010 - rd.020)Балансовая стоимость нематериальных активов

030

1.2 Active materiale pe termen lungДолгосрочные материальные активы

Active materiale în curs de execuţie (121)Незавершенные материальные активы 040

Terenuri (122)Земельные участки 050Mijloace fixe (123)Основные средства 060

Resurse naturale (125) Природные ресурсы 070Uzura şi epuizarea activelor materiale pe termen lung (124, 126) Износ и истощение долгосрочных материальных активов 080

Valoarea de bilanţ a activelor materiale pe termen lung (rd.040+rd.050+rd.060+rd.070-rd.080)Балансовая стоимость долгосрочных материальных активов

090

1.3 Active financiare pe termen lungДолгосрочные финансовые активы

Investiţii pe termen lung în părţi nelegate (131)Долгосрочные инвестиции в несвязанные cтороны

100

Investiţii pe termen lung în părţi legate (132)Долгосрочные инвестиции в связанные стороны

110

Modificarea valorii investiţiilor pe termen lung (133)Изменение стоимости долгосрочных

1 2 3 4 5инвестиций 120

Creanţe pe termen lung (134)Долгосрочная дебиторская

задолженность 130

Active amânate privind impozitul pe venit (135)

Отсроченные активы по подоходному налогу

140

Avansuri acordate (136)Авансы выданные 150

Total s.1.3 (rd.100+rd.110+rd.120+rd.130+rd.140+rd.150) Итого по п.1.3

160

1.4 Alte active pe termen lung (141, 142)Прочие долгосрочные активы 170Total capitolul 1 (rd.030+rd.090+rd.160+rd.170)Итого по разделу 1

180

2. ACTIVE CURENTEТЕКУЩИЕ АКТИВЫ

2.1 Stocuri de mărfuri şi materiale Товарно-материальные запасы

Materiale (211)Материалы 190

Animale la creştere şi îngrăşat (212)Животные на выращивании и

откорме200

Obiecte de mică valoare şi scurtă durată (213-214) Малоценные и быстроизнашивающиеся предметы

210

Producţia în curs de execuţie (215)Незавершенное производство 220

Produse (216) Продукция 230

Mărfuri (217) Товары 240

Total s. 2.1 (rd.190+rd.200+rd.210+rd.220+rd.230+rd.240) Итого пo п. 2.1

250

2.2 Creanţe pe termen scurt Краткосрочная дебиторская задолженность

Creanţe aferente facturilor comerciale (221)

Задолженность по торговым счетам 260

Corecţii la datorii dubioase (222)Поправка на сомнительные долги 270

1 2 3 4 5Creanţe ale părţilor legate (223)Задолженность связанных сторон 280Avansuri acordate (224)Авансы выданные 290Creanţe privind decontările cu bugetul

(225)Задолженность по расчетам с

бюджетом

300

Taxa pe valoarea adăugată de recuperat (226)Налог на добавленную стоимость к возмещению

310

Creanţe ale personalului (227)Задолженность персонала

320

Creanţe privind veniturile calculate (228)

Задолженность по начисленным доходам

330

Alte creanţe pe termen scurt (229)Прочая краткосрочная дебиторская задолженность

340Total s. 2.2 (rd.260-rd.270+rd.280+rd.290+rd.300+rd.310+rd.320+ + rd.330 + rd.340)Итого по п. 2.2

3502.3 Investiţii pe termen scurt

Краткосрочные инвестиции Investiţii pe termen scurt în părţi

nelegate (231)Краткосрочные инвестиции в несвязанные стороны

360

Investiţii pe termen scurt în părţi legate (232)

Краткосрочные инвестиции в связанные cтороны

370

Diminuarea valorii investiţiilor pe termen scurt (233)Уменьшение стоимости краткосрочных инвестиций

380Total s. 2.3 (rd.360+rd.370-rd.380) Итого по п. 2.3 390

2.4 Mijloace băneşti Денежные средства

Casa (241)Касса

400

Cont de decontare (242) Расчетный счет 410Cont valutar (243) Валютный счет 420Alte mijloace băneşti (244, 245, 246)Прочие денежные средства 430

1 2 3 4 5Total s. 2.4 (rd.400+rd.410+rd.420+rd.430)Итого по п.2.4 440

2.5 Alte active pe termen scurt (251, 252)Прочие краткосрочные активы

450

TOTAL capitolul 2 (rd.250+rd.350+rd.390+rd.440+ rd.450)ИТОГО по разделу 2

460

TOTAL GENERAL-ACTIV (rd.180+rd.460) ВСЕГО - АКТИВ

470

Nr.c. s.

№р. п.

P A S I V П А С С И В

Codulrd.

Кодстр.

La finele perioadei de

gestiune curente

На конец текущего отчетного периода

La finele anului de gestiune

precedentНа конец

предыдуще-го отчетного

года

1 2 3 4 53.

3.1

CAPITAL PROPRIUСОБСТВЕННЫЙ КАПИТАЛ Capital statutar şi suplimentar Уставный и добавочный капитал

Capital statutar (311)Уставный капитал 480Capital suplimentar (312)Добавочный капитал

490

Capital nevărsat (313)Неоплаченный капитал

500

Capital retras (314)Изьятый капитал

510

Total s. 3.1 (rd.480+rd.490-rd.500-rd.510) Итого по п. 3.1

520

3.2 RezerveРезервы

Rezerve stabilite de legislaţie (321)Резервы, установленные

законодательством

530

Rezerve prevăzute de statut (322)Резервы, предусмотренные уставом 540Alte rezerve (323)Прочие резервы 550

Total s. 3.2 (rd.530+rd.540+rd.550)Итого по п. 3.2 560

3.3 Profit nerepartizat (pierdere neacoperită)Нераспределенная прибыль (непокрытый убыток)

Corectarea rezultatelor perioadelor precedente (331)

1 2 3 4 5Поправки результатов предыдущих

периодов 570

Profitul nerepartizat (pierderea neacoperită) al anilor precedenţi (332)Нераспределенная прибыль (непокрытый убыток) прошлых лет

580

Profitul net (pierderea) al anului de gestiune (333)

Чистая прибыль (убыток) отчетного периода

590

Profit utilizat al anului de gestiune (334)Дивиденды, выплаченные авансом 600

Total s. 3.3 (rd.±570±rd.580+rd.590-rd.600) Итого по п. 3.3 610

3.4 Capital secundar Неосновной капиталDiferenţe din reevaluarea activelor pe termen lung (341)

Разницы от переоценки долгосрочных активов

620

Subvenţii (342)Субсидии 630

Total s. 3.4 (rd.±620+rd.630)Итого по п. 3.4 640TOTAL capitolul 3 (rd.520+rd.560±rd.610±rd.640)ИТОГО по разделу 3

650

4. DATORII PE TERMEN LUNG ДОЛГОСРОґНЫЕ ОБЯЗАТЕЛЬСТВА

4.1 Datorii financiare pe termen lung Долгосрочные финансовые обязательстваCredite bancare pe termen lung (411, 412)

Долгосрочные кредиты банков 660Împrumuturi pe termen lung (413)Долгосрочные займы 670

Alte datorii financiare pe termen lung (414)Прочие долгосрочные финансовые обязательства 680

Total s. 4.1 (rd.660+rd.670+rd.680)Итого по п. 4.1 690

4.2 Datorii pe termen lung calculate Долгосрочные начисленные обязательства

Datorii de arendă pe termen lung (421)Долгосрочные арендные обязательства

700

Venituri anticipate pe termen lung (422)Долгосрочные доходы будущих

периодов 710

Finanţări şi încasări cu destinaţie specială (423) 720

1 2 3 4 5Целевые финансирования и

поступленияAvansuri primite (424)Авансы полученные 730

Datorii amânate privind impozitul pe venit (425)

Отсроченные обязательства по подоходному налогу

740

Alte datorii pe termen lung calculate (426)Прочие долгосрочные начисленные обязательства

750

Total s. 4.2 (rd.700+rd.710+rd.720+rd.730+rd.740+rd.750)Итого по п. 4.2

760

Total capitolul 4 (rd.690+rd.760)Итого по разделу 4 770

5.

5.1

DATORII PE TERMEN SCURT КРАТКОСРОґНЫЕ ОБЯЗАТЕЛЬСТВАDatorii financiare pe termen scurtКраткосрочные финансовые обязательстваCredite bancare pe termen scurt (511, 512)

Краткосрочные кредиты банков 780Împrumuturi pe termen scurt (513)Краткосрочные займы

790

Cota curentă a datoriilor pe termen lung (514)Текущая доля долгосрочных

обязательств

800

Alte datorii financiare pe termen scurt (515,516)

Прочие краткосрочные финансовые обязательства

810

Total s. 5.1 (rd.780+rd.790+rd.800+rd810) Итого по п. 5.1

820

5.2 Datorii comerciale pe termen scurtКраткосрочные торговые обязательства

Datorii privind facturile comerciale (521)Обязательства по торговым счетам 830Datorii faţă de părţile legate (522)Обязательства связанным сторонам

840

Avansuri primite (523)Авансы полученные

850

Total s. 5.2 (rd.830+rd.840+rd.850)Итого по п. 5.2

860

5.3 Datorii pe termen scurt calculateКраткосрочные начисленные обязательства

Datorii privind retribuirea muncii (531)Обязательства по оплате труда

870

1 2 3 4 5Datorii faţă de personal privind alte operaţii (532)Обязательства персоналу по прочим операциям

880

Datorii privind asigurările (533) Обязательства по страхованию 890

Datorii privind decontările cu bugetul (534) Обязательства по расчетам с бюджетом

900

Taxa pe valoarea adăugată calculată şi accize (535)

Начисленный налог на добавленную стоимость и акцизы

910

Datorii privind plăţile extrabugetare (536) Обязательства по внебюджетным платежам

920

Datorii faţă de fondatori şi alţi participanţi (537)

Обязательства учредителям и другим участникам

930

Rezerve privind cheltuieli şi plăţi preliminate (538)

Резервы предстоящих расходов и платежей

940

Alte datorii pe termen scurt (539)Прочие краткосрочные обязательства

950

Total s. 5.3 (rd.870+rd.880+rd.890+rd.900+rd.910+rd.920+rd.930+ rd.940+rd.950) Итого по п. 5.3

960

TOTAL capitolul 5 (rd.820+rd.860+rd.960)ИТОГО по разделу 5 970TOTAL GENERAL-PASIV (rd.650+rd.770+rd.970)ВСЕГО - ПАССИВ

980

Conducătorul unităţiiРуководитель предприятия

Contabil-şefГлавный бухгалтер

Anexa 3 Aprobat de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova pentru rapoartele anual şi trimestriale

Raportul privind rezultatele financiareОтчет о финансовых результатах

de la ______________ până la _________________200___с ______________по ___________________ 200____

Formular nr.2 Coduri Форма № 2 КодыUnitatea economică _________S.A. “Prosperare”________________________ conform CRIOПредприятие по ОКПО

Raionul (oraşul)__________________________________________________ conform SOATOРайон (город) по СОАТО

Ramura (tipul de activitate)_________________________________________ conform CAEMОтрасль (вид деятельности) по КЭДМ

Organul de administrare economică __________________________________ conform COCMОрган хозяйственного управления по КОУМ

Forma de proprietate ______________________________________________ conform CFPФорма собственности по КФС

Unitatea de măsură: leiЕдиница измерения: леи

Cod fiscal ______________________________________________________ conform declaraţieiФискальный код по декларации

Suma de control

Контрольная сумма

Adresa _________________________________________________________ Data expedieriiАдрес Дата высылки

Data primirii

Дата получения

________________________________________________________________ Termenul de prezentarenumele, prenumele, telefonul contabilului-şef Срок представления Ф.И.О., номер телефона главного бухгалтера

IndicatoriПоказатели

Cod rd.

Код.Стр.

Perioadade gestiune

Отчетныйпериод

Perioada cores-

punzătoare a anului

precedentCоответству

ю-щий период

предыдущего года

1 2 3 4Vânzări nete (611)Чистые продажи 010Costul vânzărilor (711)Себестоимость продаж 020Profit brut (pierdere globală) (rd.010-rd.020)Валовая прибыль (убыток) 030Alte venituri operaţionale (612)Другие операционные доходы 040Cheltuieli comerciale (712)Коммерческие расходы 050Cheltuieli generale şi administrative (713)Общие и административные расходы 060Alte cheltuieli operaţionale (714) Другие операционные расходы 070Rezultatul din activitatea operaţională: profit (pierdere) (rd.030+rd.040-rd.050-rd.060-rd.070)Результат от операционной деятельности: прибыль (убыток) 080Rezultatul din activitatea de investiţii: profit (pierdere) (621-721)Результат от инвестиционной деятельности: прибыль (убыток)

090

Rezultatul din activitatea financiară: profit (pierdere) (622-722)Результат от финансовой деятельности: прибыль (убыток)

100

Rezultatul din activitatea economico-financiară: profit (pierdere) (rd.±080±rd.090±rd.100)Результат от финансово-хозяйственной деятельности: прибыль (убыток) 110Rezultatul excepţional: profit (pierdere) (623-723)Чрезвычайный результат: прибыль (убыток) 120Profitul (pierderea) perioadei de gestiune până la impozitare (rd.±110±rd.120)Прибыль (убыток) отчетного периода до налогообложения

130

Cheltuieli (economii) privind impozitul pe venit (731)Расходы (экономия) по подоходному налогу 140Profit net (pierdere netă) (rd.±130±rd.140) Чистая прибыль (убыток) 150

Conducătorul unităţiiРуководитель предприятия

Contabil-şefГлавный бухгалтер

Anexa 4Aprobat de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova pentru rapoartele anual şi trimestriale

RAPORTUL PRIVIND FLUXUL MIJLOACELOR BĂNEŞTIОтчет о движении денежных средств

de la _____________ până la_____________200__с _______________по______________200__

Formular nr. 4 Coduri Форма № 4 Коды

Unitatea economică _________S.A. “Prosperare”__________________ conform CRIOПредприятие по ОКПОRaionul (oraşul)____________________________________________ conform SOATOРайон (город) по СОАТОRamura (tipul de activitate)___________________________________ conform CAEMОтрасль (вид деятельности) по КЭДМOrganul de administrare economică ____________________________ conform COCMОрган хозяйственного управления по КОУМForma de proprietate ________________________________________ conform CFPФорма собственности по КФСUnitatea de măsură: leiЕдиница измерения: леи

Fluxul mijloacelor băneşti pe tipuri de activităţiДвижение денежных средств по видам деятельности

Codul rândului

Код строки

Perioada de gestiune

Отчетный период

1 2 3Activitatea operaţionalăОперационная деятельность

Încasări băneşti din vânzăriПоступление денежных средств от продаж Plăţi băneşti furnizorilor şi antreprenorilorДенежные выплаты поставщикам и подрядчикамPlăţi băneşti salariaţilor şi contribuţii pentru asigurările socialeДенежные выплаты персоналу и отчисления на социальное страхование Plata dobânzilorВыплата процентовPlata impozitului pe venitВыплата подоходного налогаAlte încasări ale mijloacelor băneştiПрочие поступления денежных средствAlte plăţi ale mijloacelor băneştiПрочие выбытия денежных средствFluxul net al mijloacelor băneşti din activitatea operaţională(rd.010-rd.020-rd.030-rd.040-rd.050+rd.060-

1 2 3rd.070)Чистое поступление (выбытие) денежных средств от операционной деятельности

Activitatea de investiţiiИнвестиционная деятельность

Încasări băneşti din ieşirea activelor pe termen lungДенежные поступления от выбытия долгосрочных активовPlăţi băneşti pentru procurarea activelor pe termen lungДенежные выплаты на приобретение долгосрочных активовDobânzi încasateПроценты полученныеDividende încasateДивиденды полученныеAlte încasări (plăţi) ale mijloacelor băneştiПрочие поступления (выбытия) денежных средствFluxul net al mijloacelor băneşti din activitatea de investiţii (rd.090-rd.100+rd.110+rd.120+rd.130)Чистое поступление (выбытие) денежных средств от инвестиционной деятельности

Activitatea financiarăФинансовая деятельность

Încasări băneşti sub formă de credite şi împrumuturiДенежные поступления в виде кредитов и займовPlăţi băneşti privind creditele şi împrumuturileДенежные выплаты по кредитам и займамPlata dividendelorВыплата дивидендовÎncasări băneşti din emisiunea de acţiuni propriiДенежные поступления от эмиссии собственных акцийPlăţi băneşti la răscumpărarea acţiunilor propriiДенежные выплаты при выкупе собственных акцийAlte încasări (plăţi) ale mijloacelor băneşti Прочие поступления (выбытие) денежных средствFluxul net al mijloacelor băneşti din activitatea financiară (rd.150-rd.160-rd.170+rd.180-rd.190±rd.200)Чистое поступление (выбытие) денежных средств от финансовой деятельности

Fluxul net din activitatea economico-financiară

1 2 3până la articolele excepţionale (±rd.080±rd.140±rd.210)Чистое поступление (выбытие) денежных средств до чрезвычайных статей

Încasări (plăţi) excepţionale ale mijloacelor băneşti Чрезвычайное поступление (выбытие) денежных средств

Fluxul net total (±rd.220±rd.230)Чистое поступление (выбытие) денежных средствDiferenţe de curs favorabile (nefavorabile)Положительные (отрицательные) курсовые разницыSoldul mijloacelor băneşti la începutul anuluiОстаток денежных средств на начало годаSoldul mijloacelor băneşti la sfârşitul perioadei de gestiune (rd.±240±rd.250+rd.260)Остаток денежных средств в конце отчетного периода

Conducătorul unităţiiРуководитель предприятия

Contabil-şefГлавный бухгалтер

Anexa 5

Aprobat de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova pentru raportul anual

RAPORTUL PRIVINDFLUXUL CAPITALULUI PROPRIU

ОТЧЕТ О ДВИЖЕНИИСОБСТВЕННОГО КАПИТАЛА

de la ____________până la _______________________200__с________________ по ________________________200__

Formular nr. 3 Coduri Форма № 3 Коды

Unitatea economică _________S.A. “Prosperare”_________________ conform CRIOПредприятие по ОКПОRaionul (oraşul)____________________________________________ conform SOATOРайон (город) по СОАТОRamura (tipul de activitate)___________________________________ conform CAEMОтрасль (вид деятельности) по КЭДМOrganul de administrare economică ____________________________ conform COCMОрган хозяйственного управления по КОУМForma de proprietate ________________________________________ conform CFPФорма собственности по КФСUnitatea de măsură: leiЕдиница измерения: леи

Cod fiscal ________________________________________________ conform declaraţieiФискальный код по декларации

Suma de control

Контрольная сумма

Adresa __________________________________________________ Data expedieriiАдрес Дата высылки

Data primirii

Дата получения_____________________________________________________ Termenul de prezentarenumele, prenumele, telefonul contabilului-şef Срок представления Ф.И.О., номер телефона главного бухгалтера

Nr.cap.

№разд.

INDICATORIПОКАЗАТЕЛИ

Cod

rd.

Код.

стр

La fineleanului

de gestiune precede

nt

На конец

преды-дущего отчетного года

Încasat(calculat)

Поступило

(начислено)

Consumat

(virat)

Израсхо-

довано(пере-числен

о)

La fineleperioadei

de gestiunecurente

На конецтекущегоотчетног

опериода

1 2 3 4 5 6 7

1

CAPITAL PROPRIUСОБСТВЕННЫЙ КАПИТАЛCapital statutar şi suplimentarУставный и добавочный капитал

Capital statutar (311) Уставный капитал

010

Capital suplimentar (312)Добавочный капитал 020Capital nevărsat (313)Неоплаченный капитал 030Capital retras (314)Изъятый капитал 040

Total s. 1 (rd.010±rd.020-rd.030-rd.040)Итого по п. 1 050

2 RezerveРезервыRezerve stabilite de legislaţie (321)

Резервы, установленные законодательством 060Rezerve prevăzute de statut (322)Резервы, предусмотренные уставом

070

Alte rezerve (323)Прочие резервы 080

Total s. 2 (rd.060+rd.070+rd.080)Итого по п. 2 090

3 Profit nerepartizat (pierdere neacoperită)Нераспределенная прибыль (непокрытый убыток)

Corectarea rezultatelor perioadelor precedente (331)Поправки результатов предыдущих периодов

100

Profitul nerepartizat (pierderea neacoperită) al anilor

precedenţi (332)Нераспределенная прибыль (непокрытый убыток) прошлых лет 110Profitul net (pierderea) al perioadei de gestiune (333)Чистая прибыль (убыток) отчетного периода 120Profit (334)Дивиденды, выплаченные авансом

130

Total s. 3. (rd.±100±rd.110±rd.120-rd.130)Итого по п. 3 140

4 Capital secundar Неосновной капитал

Diferenţe din reevaluarea activelor pe termen lungРазницы от переоценки долгосрочных активов (341)

150Subvenţii (342)Субсидии 160

Total s. 4 (rd.±150+rd.160)Итого по п. 4 170TOTAL GENERAL (rd.050+rd.090±rd.140rd.±170)ВСЕГО 180

Conducătorul unităţiiРуководитель предприятия

Contabil-şefГлавный бухгалтер