Aviz privind apostila aprobat de către guvernul RM

Post on 27-Sep-2015

11 views 3 download

description

Aviz privind apostila aprobat de către guvernul RM

Transcript of Aviz privind apostila aprobat de către guvernul RM

A V I Z

A V I Z

Din 16 martie 2007, n cadrul Ministerului Justiiei a demarat activitatea de aplicare a apostilei - procedur care suprim necesitatea supralegalizrii actelor oficiale destinate pentru strintate prin intermediul instituiilor statale i a ambasadelor sau consulatelor statelor pentru care se dorete recunoaterea documentelor.

Actele pentru care poate fi solicitat apostila. Ministerul Justiiei aplic apostila doar pe actele oficiale ntocmite pe teritoriul Republicii Moldova i anume:

- actele de stare civil eliberate dup 24 februarie 1998;- documentele emise de Ministerul Dezvoltrii Informaionale, altele dect cele menionate mai sus;- cazierele judiciare i alte documente emise de Ministerul Afacerilor Interne;- actele de studii, care vor trebui s fie nsoite de confirmarea de la instituia de nvmnt care a eliberat actul de studii; - actele notariale; - hotrrile judectoreti i alte acte care eman de la autoriti judiciare, inclusiv instane judectoreti, organe ale procuraturii, grefieri sau executori judectoreti;- adeverinele eliberate de Casa Naional de Asigurri Sociale care atest vechimea n munc;- adeverinele medicale eliberate de Centrul medical specializat pentru examinarea medical a emigranilor i imigranilor i Centrul naional tiinifico-practic de medicin preventiv sau de Centrul de profilaxie i combatere SIDA;

Excepii

Apostila nu se aplic pe:

- documentele ntocmite de agenii diplomatici sau consulari ai Republicii Moldova;- documentele administrative care au legtur direct cu o operaiune comercial sau vamal;- originalele documentelor oficiale emise de organele abilitate ale fostei URSS nu vor fi supuse apostilrii pe teritoriul Republicii Moldova. n acest caz apostila va fi aplicat n urma certificrii n modul corespunztor pe teritoriul Republicii Moldova de ctre organele abilitate.

Apostila va fi aplicat direct pe actul original. Este posibil i aplicarea apostilei pe copiile autentificate ale actelor.

Programarea cetenilor pentru aplicarea apostilei se efectueaz n regim on-line. Pentru aceasta este necesar accesarea banerului

apostila on-line, care este disponibil pe pagina oficial a Ministerului Justiiei www.justice.gov.md sau a site-ului www.justice.md.

Actele pentru aplicarea apostilei pot fi prezentate personal sau de ctre un reprezentant mputernicit prin mandat sau procur autentificat notarial.Reprezentarea celei de-a treia i urmtoarelor persoane (cu excepia prinilor, copiilor, frailor i a soilor) se permite doar la prezentarea procurii autentificate notarial, a dovezii nregistrrii reprezentantului n calitate de ntreprinztor individual i a copiei contractului de prestri servicii.

1. Actele necesare aplicrii apostilei n cazul solicitanilor care depun n nume propriu sau pentru rudele de gradul 1 i 2 sunt: - Actele pe care urmeaz s se aplice apostila n original; - Cerere tip (completat); - Buletinul de identitate n original + o copie xerox; - Un act ce confirm gradul de rudenie, dup caz; - Chitana care confirm achitarea taxei;

2. Actele necesare aplicrii apostilei n cazul n care solicitantul se prezint n baz de procur sunt:- Actele pe care urmeaz s se aplice apostila n original; - Cerere tip (completat); - Buletinul de identitate n original + o copie xerox;- Procura autentificat notarial sau alt document ce legalizeaz mputernicirile reprezentantului; - Chitana care confirm achitarea taxei;

Efectul juridic al apostilrii const n recunoaterea actului ntocmit n Republica Moldova pe teritoriul statelor semnatare ale Conveniei de la Haga cu privire la apostil, ncheiat la 5 octombrie 1961.