aplicareametodelorinteractivedegrup_2

Post on 17-Dec-2015

215 views 0 download

description

practica

Transcript of aplicareametodelorinteractivedegrup_2

Aplicarea metodelor interactive de grup

Aplicarea metodelor interactive de grupMecia Maria

Timoce Dorina

( Gradinita Junior Dej )

Schimbrile in planul gndirii pe care metodele interactive de grup le produc, cele de idei, de opinii, aciune activeaz copiii si i motiveaz. Sarcinile de lucru prevzute prin aceste metode trebuie s respecte anumite condiii: s fie descrise gradual, s fie legate de viaa real, s ofere copiilor posibilitatea de a se autoevalua, de a se corecta, de a comunica cu colegii. Pentru sistematizare i rezumare, dupa fiecare activitate trebuie adresate Ce ai nvat? Cnd, cum, de ce vei folosi aceste informaii?. Pentru exemplificare vom prezenta un proiect de activitate n care am folosit cteva metode interactive de grup:

Tip de activitate: Activitate integrat

Tema: Anotimpul Iarna

Subiectul: A sosit iarna

Grupa: mare

Scopul: cunoaterea aspectelor anotimpului iarna, dezvoltarea capacitii de a sintetiza, analiza, generalizarea;Mijloace de realizare: exerciii cu material individual, aplicaii jetoane, plane cu imagini despre iarn;Obiective:

I:

s rezolve sarcini de lucru in grup; s construiasc un ciorchine simplu; s formuleze enunuri; s numere cuvintele dintr-un enun;II:

s descrie o imagine; s se exprime corect din punct de vedere gramatical;III:

s recite poezia; s formuleze ideea principal a unei strofe; s denumeasc aspectele anotimpului iarna;IV:

s analizeze lucrarile; s-i evalueze lucrarea;I. Metoda Ciorchinelui

Am prezentat copiilor o imagine a anotimpului iarna Zna Iarna este plasat n interiorul unei imagini hibernale . Le-am cerut s spun ce reprezint aceast imagine preciznd c ne vom juca jocul Ce tii despre iarn?. Sarcina copiilor a fost aceea de a se gndi la cuvinte care le trec prin minte cnd spun cuvntul iarn. Se va construi ciorchinele cu ajutorul unor jetoane cu imagini. Apoi vor spune un enun care s conin cuvntul dat. Copiii vor spune ghicitori despre anotimpul iarna.

II. Metoda Mozaicului

Este o metod de nvare prin colaborare i are la baz mprirea copiilor n mai multe grupe de lucru (4 grupe). Fiecare grup a primit o plan cu imagini despre iarn. Copiii au sarcina s relateze ce vd n imaginea pe care au primit-o. Copiii dintr-un grup au un lider care descrie imaginea reinnd enunurile colegilor de grup i o prezint ntregii grupe.

III. Metoda Piramidei

Pe parchet le lipesc 6 ptrate mari de culori diferite formnd o piramid. Se aleg 6 copii care recit fiecare o strof din poezia Iarna pe uli de George Cobuc. Se aeaz apoi in ptrica care corespunde strofei. Ali 6 copii vor formula ideea principal din fiecare strof.

Ex: A-nceput de ieri s cad

Cte un fulg, acum a stat

Norii s-au mai rzbunat spre apus

Dar stau grmad peste sat.

Idee: - A sosit iarna.

- Pe cer sunt nori cenuii.IV. Metoda Turul galeriei

Este o tehnic de nvare prin cooperare care stimuleaz gndirea, creativitatea, ncurajnd copiii s-i exprime opiniile cu privire la soluiile propuse de colegii lor. Copiii vor fi mprii n 4 grupe. Fiecare grup are pe msu materialele necesare pentru a executa o lucrare cu tem de iarn.

Lucrrile se expun n sala de clas. Copiii, n calitate de vizitatori i critici, analizeaz fiecare tablou, apoi se ntorc la locurile lor i i reexamineaza lucrarea.

Bibliografie:

Breban Silvia, Gongea Elena, Ruiu Georgeta, Fulga Mihaela, Metode interactive de grup, Editura Arves 2002PAGE 3