Anexa1procedrestituire

Post on 17-Sep-2015

3 views 0 download

description

accize

Transcript of Anexa1procedrestituire

  • ANEXA nr.1

    PROCEDURA de restituire a accizelor pltite de ctre utilizatorii produselor supuse accizelor

    armonizate, pentru care se acord scutire indirect

    Capitolul I. Procedura de restituire a accizelor pltite de ctre utilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acord scutire indirect

    potrivit pct.21.3, 22 i 23 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII "Accize i alte taxe speciale" din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, aprobate prin Hotrrea Guvernului

    nr.44/2004, cu modificrile i completrile ulterioare

    Seciunea 1. Depunerea, nregistrarea i prelucrarea cererilor de restituire de accize

    1. Utilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acord

    scutire indirect, potrivit pct.22 i 23 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII "Accize i alte taxe speciale" din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, aprobate prin Hotrrea Guvernului nr.44/2004, cu modificrile i completrile ulterioare, denumite n continuare Norme metodologice, au dreptul s solicite restituirea accizelor pltite pentru achiziionarea produselor, pe msura utilizrii cantitilor aprovizionate, n baza Cererii de restituire de accize, potrivit modelului prevzut n Anexa nr.2.

    2. Importatorii produselor supuse accizelor armonizate, care livreaz, la

    preuri fr accize, beneficiarilor scutirii prevzui la art.199 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, denumit n continuare Codul fiscal, au dreptul s solicite restituirea accizelor pltite pentru achiziionarea produselor, potrivit pct.21.3 din Normele metodologice, pe msura livrrii cantitilor, n baza cererii de restituire ntocmite potrivit modelului prevzut n anexa nr.19 la Normele metodologice.

    3. Cererea de restituire de accize se depune la organul fiscal n a crui raz

    teritorial i are domiciliul fiscal utilizatorul sau n a crui eviden fiscal este nregistrat, dup caz, direct la registratur sau la pot, prin scrisoare recomandat, pn la data de 25 inclusiv a fiecrei luni n care se solicit restituirea de accize. Pentru cazurile prevzute la pct.7 alin.(1) al prezentei Seciuni, cererea de restituire se depune trimestrial, pn la data de 25 inclusiv a lunii urmtoare trimestrului pentru care se solicit restituirea.

    4. Pentru restituirea accizelor n condiiile pct.21.3 din Normele metodologice,

    cererea de restituire este nsoit de documentaia prevzut la alin.(10) al aceluiai punct.

    5. n condiiile pct.22 din Normele metodologice, scutirea indirect se acord:

    a) utilizatorilor de alcool etilic, alii dect antrepozitarii autorizai pentru producia de alcool etilic, ca materie prim n scopurile prevzute la art.200 alin.(1) lit.c) i e)

  • din Codul fiscal, caz n care cererea de restituire de accize este nsoit de documentaia prevzut la pct.22 alin.(34) din Normele metodologice;

    b) furnizorilor de alcool etilic prevzui la pct.22 alin.(36) din Normele metodologice, n scopul prevzut la art.200 alin.(1) lit.f) din Codul fiscal, caz n care cererea de restituire de accize este nsoit de documentaia prevzut la pct.22 alin.(37) din Normele metodologice.

    6. n cazul scutirilor prevzute la pct.23.2 din Normele metodologice, acordate

    indirect operatorilor nregistrai, importatorilor sau operatorilor economici care achiziioneaz produse energetice n vederea livrrii n regim de scutire direct ctre centralele de producie de energie electric sau producie combinat de energie electric i termic, cererea de restituire este nsoit de documentaia prevzut la pct.23.2 alin.(19) din Normele metodologice.

    7.(1) n cazul scutirilor acordate indirect, n condiiile pct.23.4 din Normele metodologice, pentru utilizatorii produselor energetice n scopurile prevzute la art.201 alin.(1) lit.f) i g) din Codul fiscal, cererea de restituire este nsoit de documentaia prevzut la pct.23.4 alin.(4) din Normele metodologice.

    (2) Anterior fiecrei achiziii de combustibil pentru motor n regim de scutire, utilizatorul formuleaz o cerere la organul fiscal teritorial n raza creia i desfoar activitatea, nsoit de un memoriu n care va fi descris operaiunea pentru care este necesar consumul de combustibil pentru motor, n care se vor meniona: perioada de desfurare a operaiunii, numrul orelor de funcionare ale aeronavelor, vapoarelor sau instalaiilor de dragare, dup caz i consumul normat de combustibil pentru motor, conform specificaiilor tehnice ale instalaiilor sau motoarelor.

    8. n cazul scutirilor acordate indirect utilizatorilor de produse energetice, n condiiile pct.23.7 din Normele metodologice, n scopul prevzut la art.201 alin.(1) lit.k) din Codul fiscal, achiziionate de la importatori sau operatori economici, alii dect antrepozitarii autorizai, cererea de restituire este nsoit de documentaia prevzut la pct.23.7 alin.(20) din Normele metodologice.

    9. Cererile de restituire de accize se nregistreaz n evidena pe pltitor ntr-o

    fi separat, denumit "Accize de restituit", i se transmit zilnic, mpreun cu documentaia aferent, pe baza notei de predare-primire, compartimentului de analiz de risc.

    Seciunea a 2-a. Fluxul de soluionare a cererilor de restituire de accize

    A. Fluxul de soluionare n cadrul compartimentului de specialitate 1. Compartimentul de analiz de risc, denumit n continuare compartiment de

    specialitate, primete zilnic cererile de restituire de accize de la serviciul gestiune declaraii i le nregistreaz ntr-o eviden special, care se conduce informatizat, organizat potrivit Anexei nr.1 la prezenta procedur.

    2. Compartimentul de specialitate verific informaiile nscrise n cererea de restituire cu cele nscrise n documentaia depus de solicitant, prevzut n Seciunea I.

    Procedura are ca scop final ncadrarea fiecrui contribuabil ntr-o categorie de risc fiscal, n funcie de comportamentul su fiscal, precum i n funcie de riscul pe

  • care acesta l prezint pentru administraia fiscal, etapa urmnd a fi finalizat n termen de maximum 15 zile calendaristice de la data depunerii solicitrii.

    3. Cererea se soluioneaz n termenul prevzut de art.681 alin.(1) din Ordonana Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedur fiscal, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

    B. Procedura de stabilire a gradului de risc fiscal n cazul restituirilor de accize Procedura prevzut n acest capitol se aplic pentru soluionarea cererilor de

    restituire de accize depuse de ctre contribuabili, cu excepia cererilor depuse n temeiul dispoziiilor art.201 alin.(1) lit.k) din Codul fiscal, pentru care sunt aplicabile prevederile lit.F "Dispoziii speciale" din prezenta Seciune.

    B1. Stabilirea comportamentului fiscal

    1. Dup analiza cererii de restituire i a documentaiei depuse, compartimentul de specialitate stabilete comportamentul fiscal al contribuabililor solicitani.

    2. n prima etap se identific contribuabilii care prezint risc fiscal mare, prin completarea cartuului B din Fia indicatorilor de risc fiscal prevzut n Anexa nr.2 la procedur. n aceast categorie intr contribuabilii care ndeplinesc cel puin una dintre urmtoarele condiii: a) au nscrise fapte n cazierul fiscal; b) sunt nou nfiinai; c) nu au nici un salariat; d) nu au bunuri imobile sau mobile n patrimoniu; e) pentru contribuabilul respectiv a fost deschis procedura de insolven; f) au fost nscrii n evidena special; g) au fost declarai inactivi; h) activitatea de inspecie fiscal a comunicat compartimentului de specialitate

    informaii c prezint un risc fiscal mare; i) organele teritoriale ale Grzii Financiare au comunicat compartimentului de

    specialitate informaii c prezint un risc fiscal mare. 2.1. Contribuabilii nou-nfiinai sunt acei contribuabili nfiinai n cadrul

    perioadei de referin. Perioada de referin cuprinde ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de restituire de accize.

    Pentru contribuabilii nou nfiinai, care depun n 3 luni consecutive cereri de restituire de accize, soluionate cu control anticipat i la care au fost stabilite diferene de accize mai mici de 2%, la fiecare solicitare, media restituirilor se stabilete ca medie aritmetic a sumelor aprobate la restituire.

    2.2. Stabilirea riscului fiscal mare al unui contribuabil, pe baza informaiilor primite de la organele de inspecie fiscal pentru contribuabilul respectiv, se realizeaz de compartimentul de specialitate.

    Astfel, organul fiscal cu atribuii de inspecie fiscal ofer informaii referitoare la contribuabilii pentru care au fost primite solicitri de la alte instituii de efectuare a inspeciei fiscale n scopul cercetrii unor fapte de evaziune fiscal, cei pentru care au fost transmise organelor de cercetare penal sesizri efectuate cu ocazia inspeciei fiscale, care cuprind fapte ce ar putea ntruni elementele constitutive ale infraciunii, precum i orice alte informaii pe care le consider importante n stabilirea riscului fiscal mare.

  • Informaiile sunt transmise pe baza unui referat motivat, aprobat de conducerea organului de inspecie fiscal, pn pe data de 5 a lunii urmtoare celei n care au fost primite solicitrile sau au fost naintate sesizri. Referatul cuprinde toi contribuabilii n cauz. Societile cuprinse n referatele trimise compartimentelor de specialitate sunt nscrise de ctre acestea din urm ntr-o baz de date special.

    Schimbarea ncadrrii din categoria de risc fiscal mare i tergerea din baza de date special se fac tot la propunerea organului de inspecie fiscal, prin referat motivat, transmis compartimentului de specialitate pn la data de 5 a fiecrei luni.

    2.3. Stabilirea riscului fiscal mare al unui contribuabil, de ctre organul teritorial al Grzii Financiare, se realizeaz pe baza unui referat motivat, aprobat de conducerea acestuia.

    Referatul motivat privind stabilirea riscului fiscal mare, aprobat, se transmite compartimentului de specialitate pn la data de 30 a fiecrei luni i se nscrie ntr-o baz de date special.

    Schimbarea ncadrrii din categoria de risc fiscal mare i tergerea din baza de date special se realizeaz tot la propunerea organului teritorial al Grzii Financiare, prin referat motivat, aprobat de conducerea acestuia, transmis compartimentului de specialitate pn la data de 30 a fiecrei luni i nscris n baza de date special.

    3. A doua etap presupune completarea cartuului C "Indicatori" al Fiei indicatorilor de risc fiscal, pentru contribuabilii care nu se ncadreaz n prevederile pct.2 de la lit.B1.

    Pentru stabilirea comportamentului fiscal al contribuabililor, perioada de referin ce se ia n calcul cuprinde ultimele 12 luni anterioare lunii la care se refer cererea de restituire de accize.

    Datele din situaiile financiare se completeaz astfel: a) pentru cereri de restituire aferente perioadei ianuarie iunie: raportri contabile din

    anul precedent; b) pentru cereri de restituire aferente perioadei iulie decembrie: situaii financiare

    anuale. 3.1. n baza punctajului obinut la indicatori, contribuabilii se mpart n dou

    categorii: a) contribuabili cu risc fiscal mare, dac punctajul obinut este mai mare de 250 de

    puncte; b) contribuabili cu risc fiscal mic, dac punctajul obinut este mai mic sau egal cu 250

    de puncte. 4. Solicitrile depuse de contribuabilii cu risc fiscal mare se transmit zilnic, pe

    baz de borderou, compartimentului cu atribuii n domeniul inspeciei fiscale. Pentru fiecare solicitare, dosarul va cuprinde:

    a) cererea de restituire de accize; b) documentaia depus de solicitant; c) fia indicatorilor de risc fiscal.

    5. n cazul cererilor de restituire de accize depuse de contribuabilii cu risc fiscal mic, se verific n evidena special, pentru fiecare contribuabil, dac exist cereri de restituire de accize depuse n perioadele anterioare i nesoluionate. n aceast situaie, cererea de restituire de accize este soluionat odat cu solicitrile anterioare, fiind ncadrat n aceeai categorie de risc.

    n situaia n care, pentru contribuabilul care a depus solicitarea, nu exist cereri de restituire de accize depuse n perioadele anterioare i nesoluionate, cererea se supune analizei de risc.

  • B2. Analiza de risc n cazul solicitrilor depuse de contribuabilii cu risc fiscal mic 1. Prima etap a analizei const n compararea sumei solicitate la restituire cu

    media aritmetic a accizelor restituite n ultimele 12 luni anterioare lunii n care se depune cererea de restituire de accize.

    2. Dac suma solicitat la restituire este mai mic sau egal cu media aritmetic a accizelor restituite n ultimele 12 luni anterioare lunii n care se depune cererea de restituire de accize, se ntocmete Decizia de restituire a accizelor prevzut n Anexa nr.3 la prezentul ordin.

    Decizia de restituire a accizelor se emite n 3 exemplare (un exemplar se transmite compartimentului de colectare, un exemplar se arhiveaz la dosarul fiscal al contribuabilului i un exemplar se transmite contribuabilului), se vizeaz de conductorul compartimentului de specialitate i se aprob de conductorul unitii fiscale/directorul coordonator.

    Decizia de restituire de accize emis este o decizie sub rezerva verificrii ulterioare, potrivit art.88 din Ordonana Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedur fiscal, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

    3. Dac suma solicitat la restituire este mai mare dect media aritmetic a accizelor restituite n ultimele 12 luni anterioare lunii n care se depune cererea de restituire de accize, solicitarea se supune analizei documentare.

    B3. Analiza documentar

    1. Pentru efectuarea analizei documentare, compartimentul de specialitate solicit contribuabilului prezentarea de documente suplimentare, care s justifice diferena n plus fa de suma solicitat la restituire.

    2. Solicitarea documentaiei se face n scris, menionndu-se documentele care trebuie prezentate, data i locul ntlnirii, precum i numele i prenumele persoanei din cadrul compartimentului de specialitate, care se ocup de analiz. Modelul ntiinrii este prevzut n Anexa nr.3 la prezenta procedur.

    3. Pentru efectuarea analizei documentare, compartimentul de specialitate solicit contribuabilului s prezinte: a) balanele de verificare; b) contractele comerciale, facturile sau documentele vamale, dup caz; c) documentele care s ateste creterea consumului mediu fa de perioadele

    precedente, precum i alte documente din care s rezulte proveniena sumelor solicitate la restituire;

    d) orice alte documente pe care organul fiscal le consider necesare pentru justificarea restituirii.

    Documentele prezentate trebuie s se refere la perioada din care provine suma accizelor solicitate la restituire.

    4. Neprezentarea n termenul stabilit de organul fiscal a documentelor solicitate pentru efectuarea analizei documentare atrage ncadrarea n gradul de risc fiscal mare i soluionarea cu verificare de ctre organele de inspecie fiscal.

    5. Termenul legal de soluionare se prelungete cu perioada cuprins ntre data emiterii ntiinrii pentru prezentarea documentelor i data prezentrii documentelor la organul fiscal, potrivit art.681 alin.(2) din Ordonana Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedur fiscal, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

    6. Pentru toate cererile de restituire supuse analizei documentare se ntocmete Referatul pentru analiz documentar, n dou exemplare, potrivit modelului din Anexa nr.4 la prezenta procedur.

  • 7. Referatul pentru analiz documentar se nainteaz, mpreun cu cererea de restituire de accize, conductorului compartimentului, pentru avizare.

    8. n cazul n care, prin referat, se propune restituirea sumei solicitate, se ntocmete decizia de restituire a accizelor. Cererea de restituire de accize, referatul pentru analiz documentar i decizia de restituire a accizelor se transmit conductorului unitii fiscale/directorului coordonator pentru aprobare.

    Decizia de restituire a accizelor emis este o decizie sub rezerva verificrii ulterioare, potrivit art.88 din Ordonana Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedur fiscal, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

    9. n cazul n care prin referatul pentru analiz documentar se propune efectuarea verificrii de ctre organele de inspecie fiscal, acesta se nainteaz, mpreun cu cererea de restituire de accize, spre avizare conductorului compartimentului, apoi spre aprobare conductorului unitii fiscale/directorului coordonator.

    Dup aprobare se transmite compartimentului de inspecie fiscal dosarul solicitrii, cuprinznd urmtoarele documente: - cererea de restituire de accize; - documentaia depus de solicitant; - fia indicatorilor de risc fiscal; - referatul pentru analiz documentar.

    C. Fluxul operaiunilor n cazul cererilor de restituire de accize,

    soluionate cu verificare efectuat de organele de inspecie fiscal 1. Cererile de restituire de accize ncadrate n categoria de risc fiscal mare se

    transmit, zilnic, mpreun cu documentaia aferent, compartimentului cu atribuii de inspecie fiscal, n vederea efecturii verificrii. Verificarea se efectueaz n baza art.56 din Ordonana Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedur fiscal, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

    2. Dup finalizarea verificrii, compartimentul cu atribuii n domeniul inspeciei fiscale ntocmete un proces-verbal, n care se nscriu, n mod distinct, motivele de fapt i temeiul de drept pentru accizele propuse spre respingere.

    3. n maximum 35 de zile calendaristice de la data depunerii cererii de restituire, compartimentul cu atribuii de inspecie fiscal transmite compartimentului de specialitate dosarul solicitrii, mpreun cu procesul-verbal.

    4. n situaiile n care, pentru soluionarea solicitrii de restituire, organul cu atribuii n domeniul inspeciei fiscale consider c sunt necesare informaii suplimentare, termenul de soluionare se prelungete cu perioada cuprins ntre data solicitrii i data primirii informaiilor respective, potrivit art.681 alin.(2) din Ordonana Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedur fiscal, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

    Prelungirea termenului de soluionare se realizeaz pentru ntreaga solicitare de restituire, nu pentru sume pariale.

    5. n baza procesului verbal, compartimentul de specialitate ntocmete proiectul de decizie de restituire a accizelor.

    6. Decizia de restituire a accizelor se avizeaz de eful compartimentului de specialitate i se aprob de conductorul organului fiscal.

    7. n maximum 40 de zile calendaristice de la data depunerii cererii de restituire de accize, compartimentul de specialitate transmite compartimentului de colectare decizia de restituire a accizelor.

  • D. Fluxul operaiunilor n cadrul compartimentului de colectare 1. La sfritul fiecrei zile, compartimentul de specialitate transmite

    compartimentului de colectare, n vederea compensrii i/sau restituirii, deciziile de restituire a accizelor aprobate.

    2. Compartimentul de colectare, n baza datelor din evidena analitic pe pltitor i a deciziei de restituire, ntocmete Nota privind compensarea obligaiilor fiscale i/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume, conform formularelor aprobate.

    Nota se ntocmete n 4 exemplare, se semneaz de eful compartimentului de colectare i se aprob de conductorul unitii fiscale/directorul coordonator.

    Nota aprobat se transmite cel mai trziu a doua zi, pe baz de borderou, compartimentului trezorerie, n vederea efecturii compensrii i/sau restituirii.

    Datele din decizia de restituire aprobat se opereaz n evidena analitic pe pltitor, la poziia denumit "accize de restituit", n fia de pltitor fiind nscrise numai accizele aprobate la restituire.

    3. Dup efectuarea compensrii i/sau restituirii, compartimentul de trezorerie transmite compartimentului de colectare 3 exemplare din Nota privind compensarea obligaiilor fiscale i/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume, cuprinznd i data la care s-a efectuat operaiunea de compensare i/sau restituire, cel trziu a doua zi de la efectuarea compensrii i/sau restituirii.

    E. Finalizarea procedurii i arhivarea documentelor

    1. Compartimentul de colectare reine decizia de restituire a accizelor i un exemplar din Nota privind compensarea obligaiilor fiscale i/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume i transmite compartimentului de specialitate, cel mai trziu a doua zi, dou exemplare din not, un exemplar pentru a fi comunicat contribuabilului i un exemplar n vederea arhivrii.

    2. Dup operarea datelor privind soluionarea cererii de restituire de accize n evidena special, compartimentul de specialitate transmite dosarul solicitrii compartimentului de gestionare a dosarului fiscal, n vederea arhivrii.

    Dosarul solicitrii va cuprinde: a) cererea de restituire de accize; b) documentaia depus de solicitant; c) fia indicatorilor de risc fiscal; d) referatul pentru analiz documentar i/sau procesul-verbal de control, dup caz; e) decizia de restituire a accizelor; f)Nota privind compensarea obligaiilor fiscale i/sau Nota privind

    restituirea/rambursarea unor sume, cuprinznd data la care s-a efectuat operaiunea de compensare i/sau restituire.

    3. n cel mult o zi de la primirea notei de compensare i/sau a notei de restituire/rambursare de la compartimentul de colectare, compartimentul de specialitate ntiineaz contribuabilul despre modul de soluionare a solicitrii de restituire, prin transmiterea notei de compensare i/sau a notei de restituire/rambursare, nsoite de decizia de restituire a accizelor.

    4. Compartimentul de specialitate transmite compartimentului de inspecie fiscal, pn la data de nti a lunii urmtoare, un extras al registrului de eviden special, cuprinznd cererile de restituire de accize, soluionate cu control ulterior n luna anterioar, pentru cuprinderea n programul de inspecie fiscal.

  • F. Dispoziii speciale 1. Se soluioneaz cu inspecie fiscal ulterioar cererile de restituire de

    accize, depuse de ctre utilizatorii de produse supuse accizelor n condiiile prevzute la pct.23.7 alin.(19) din Normele metodologice, respectiv pentru orice produs energetic achiziionat de la importatori sau de la ali operatori economici dect de la un antrepozit fiscal, utilizat drept combustibil pentru nclzirea spitalelor, sanatoriilor azilelor de btrni, orfelinatelor i altor instituii de asisten social, instituiilor de nvmnt i lcaurilor de cult.

    2. Fluxul de soluionare a cererilor de restituire de accize 2.1. Compartimentul de analiz de risc nregistreaz cererile de restituire ntr-

    o eviden special, care se conduce informatizat, organizat potrivit Anexei nr.1 la prezenta procedur.

    2.2. Dup nregistrarea n eviden, compartimentul de specialitate verific informaiile nscrise n cererea de restituire cu cele nscrise n documentaia depus de solicitant, prevzut n Seciunea I.

    2.3. Dup verificare, cererea de restituire de accize se soluioneaz, de ctre compartimentul de specialitate, prin emiterea Deciziei de restituire a accizelor, prevzut n Anexa nr.3 la prezentul ordin.

    Decizia de restituire a accizelor emis este o decizie sub rezerva verificrii ulterioare, potrivit art.88 din Ordonana Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedur fiscal, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

    2.4. Prevederile lit.D "Fluxul operaiunilor n cadrul compartimentului de colectare" i ale lit.E "Finalizarea procedurii i arhivarea documentelor" se aplic n mod corespunztor.

  • Capitolul II. Procedura de restituire a accizelor pltite de ctre utilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acord scutire indirect potrivit pct.21.2 din Normele metodologice

    Seciunea 1. Depunerea, nregistrarea i prelucrarea cererilor de restituire de accize

    1. Utilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, prevzui la art.199

    alin.(1) din Codul fiscal, care beneficiaz de scutire indirect, potrivit pct.21.2 din Normele metodologice, au dreptul s solicite restituirea accizelor pltite pentru carburanii auto achiziionai prin staiile de distribuie, n baza cererii de restituire, potrivit modelului prevzut n anexa nr.19 la Normele metodologice.

    2. Cererea de restituire de accize se depune de ctre instituiile sau organizaiile beneficiare, inclusiv pentru personalul angajat al acestora, la organul fiscal n a crui eviden sunt nregistrate, direct la registratur sau prin pot, prin scrisoare recomandat, pn la finele lunii urmtoare celei pentru care se solicit restituirea.

    3. Cererea se depune nsoit de un centralizator, potrivit modelului prevzut n Anexa nr.5 la prezenta procedur, n care sunt enumerate bonurile fiscale i cantitile de carburani achiziionate n luna pentru care se face solicitarea, la care se vor ataa bonurile fiscale certificate n mod corespunztor de vnztor, n copie i n original.

    4. Cererile de restituire de accize se nregistreaz n evidena pe pltitor ntr-o fi separat, denumit "Accize de restituit" i se transmit zilnic, mpreun cu documentaia aferent, pe baza notei de predare-primire, compartimentului de analiz de risc.

    Seciunea a 2-a. Fluxul de soluionare a cererilor de restituire de accize

    1. Compartimentul de analiz de risc, denumit n continuare compartiment de specialitate, primete zilnic cererile de restituire de accize de la serviciul gestiune declaraii i le nregistreaz ntr-o eviden special, care se conduce informatizat, organizat potrivit Anexei nr.1 la prezenta procedur.

    2. Compartimentul de specialitate verific informaiile nscrise n cererea de restituire, confruntndu-le cu datele din bonurile fiscale i cu informaiile din listele comunicate de Ministerul Afacerilor Externe sau, dup caz, de Ministerul Aprrii Naionale, privind cantitile anuale de carburani, defalcate pe luni, pentru fiecare autoturism i persoan n parte, potrivit pct.21.2, alin.(2) din Normele metodologice.

    3. n urma verificrilor efectuate, organul fiscal competent ntocmete Decizia de restituire a accizelor, n dou exemplare, potrivit modelului prevzut n Anexa nr.3 la prezentul ordin.

    4. Dup soluionarea cererii, documentele originale vor fi restituite beneficiarului.

    5. Prevederile Cap.I, Seciunea a 2-a, lit.D "Fluxul operaiunilor n cadrul compartimentului de colectare" i ale lit.E "Finalizarea procedurii i arhivarea documentelor" se aplic n mod corespunztor.