AGRICULTURA ECOLOGICĂ 1

Post on 09-Nov-2015

222 views 0 download

description

AGRICULTURA ECOLOGICĂ 1

Transcript of AGRICULTURA ECOLOGICĂ 1

AGRICULTURA ECOLOGIC

AGRICULTURA ECOLOGIC,,Agricultur ecologic, termen protejat i atribuit de U.E Romniei pentru definirea acestui sistem de agricultur este similar cu termenii ,,agricultur organic sau ,,agricultur biologic utilizai n alte state membre.

Acest sistem de agricultur este un procedeu modern de a cultiva plante, de a crete animale i de a produce alimente, care se deosebete fundamental de agricultura convenional.

Rolul sistemului de agricultur ecologic este de a produce hran mult mai curat, mai potrivit metabolismului organismului uman, dar n deplin corelaie cu conservarea i dezvoltarea mediului n respect fa de natur i legile ei. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de alimente cu gust, textur i caliti autentice i atractive.

Aceste alimente se obin n etapa produciei la ferm prin interzicerea strict a utilizrii organismelor modificate genetic (OMG-uri i derivatele acestora) i prin restricii drastice privind folosirea fertilizanilor i pesticidelor de sintez, a stimulatorilor i regulatorilor de cretere, hormonilor, antibioticelor i sistemelor intensive de cretere a animalelor.

Agricultura ecologic are o contribuie major la dezvoltarea durabil, la creterea activitilor economice cu o important valoare adugat i la sporirea interesului pentru spaiul rural.

Obiectivele principiile i normele aplicabile produciei ecologice sunt cuprinse n legislaia comunitar i naional din acest domeniu. Aceste norme, alturi de definirea metodei de producie n sectorul vegetal i de cretere a animalelor, reglementeaz i urmtoarele aspecte legate de sistemul de agricultura ecologic: etichetarea, procesarea, inspecia, marketingul i importurile.

Pentru a putea obine produse agricole ce pot fi comercializate cu meniunea ,,produs obinut din agricultura ecologic exploataia trebuie mai nti s parcurg o perioad de conversie, de minimum doi ani.

Pe durata ntregului lan de obinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie s respecte permanent regulile stabilite de Regulamentul (CEE) nr. 834/2007 al Consiliului. Ei trebuie s-i supun activitatea din exploataie, unor vizite de inspecie, realizate de organisme de inspecie i certificare n scopul controlului conformitii cu prevederile legislaiei n vigoare privind producia ecologic.

n Romnia, controlul i certificarea produselor ecologice este asigurat n prezent de organisme de inspecie i certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, Pdurilor i Dezvoltrii Rurale, pe baza criteriilor de independen, imparialitate i competen stabilite n Ordinul nr. 688/ 2007 pentru aprobarea

Inspecia i certificarea

Ce este?procedura prin care se determin respectarea condiiilor i a standadrelor specifice de producie n agricultura ecologic

Cum se face? prin INSPECIE, prelevarea de mostre (de sol, produs, etc), efectuarea de teste i analize chimice;

evaluarea, verificarea i asigurarea confomitii CERTIFICAREA.

Pentru ce activiti se execut?Producie vegetal i animal;Procesarea produselor;

Marketing;Depozitare.

Definirea termenilor specifici ACREDITARE/APROBARE: procedura prin care un organism abilitat recunoate capacitile tehnice ale unei organizaii pentru a derulaactiviti de inspecie si certificare conform criteriilor specifice; INSPECIA: vizit la operator/fermier n care se face verificarea complet a modului n care este implementat sistemul de producie specifc agriculturii ecologice precum i evaluarea confomitii cu regulile si standardele specifice; CERTIFICARE: procedura prin care organizaia abilitat/acreditat (organismul de certificare) elibereaz un document n care se specific clar c metodele, procesele, etc., folosite pentru obinerea produsului/lor au fost evaluate i sunt produse n conformitate cu cerinele specifice.

Standard de acreditare

Element foarte important de urmrit deoarece este n strns legatur cu piaa de desfacere.

Organismele de inspecie i certificare pot deine una sau mai multe din urmtoarele recunoateri pentru efectuarea certificrii conform: Standardului IFOAM: acreditarea conform standardului International Organics Accreditation Service (IOAS) of CB to IFOAM;

Standard ISO 65: standard general aplicabil organismelor de certificare a produselor

Acreditare NOP: n general cerut de piaa SUA;

Acreditare JAS: cerut de piaa Japonez;

Regulamentul UE: Regulamentul Consiliului 2092/91 - piaa European,

Etape pentru trecerea de la agricultura convenional la agricultura ecologic:

1. Informarea: prin ziare, reviste, cri, pliante etc.;

prin asociaiile pentru protecia mediului i agricultur ecologic:

prin institute i staiuni de cercetare;

prin unitile de nvmnt;

Fermierul ecologic trebuie s fie foarte bine informat i sfie permanent la curent cu ceea ce este nou n domeniu!!!

2. Testarea/practicarea:

prin participare la ,,zile deschise organizate n fermele/unitile ecologice;

prin cursuri de pregtire;

prin ncercarea sistemului de agricultur ecologic n ferma/unitatea proprie(nu v ateptai la rezultate spectaculoase din prima ncercare);

prin contactarea organismului de inspecie i certificare;

3. Planificarea conversiei: nregistrarea activitii la Ministerul Agriculturii;

cerere ctre un organism de control;

ntocmirea planului de conversie;

organizarea comercializrii produselor ecologice;

afilierea la o asociaie de agricultur ecologic;Noiuni generale legate de conversie Aplicarea i conversia ctre agricultura ecologic:

metodele de producie ecologic se aplic de la nceput;

data de nceput a conversiei odat cu data efecturii cererii ctre OIC (sunt posibile si excepii);

nu se recomand ca suprafeele sau/i animalele convertite n agricultura ecologic agricultura conventional;

durata conversiei

Culturi anuale: minim 2 ani;Culturi perene: minim 3 ani;Creterea animalelor diferite perioade n funcie de specie.

Marcarea produsului n conversie spre agricultura ecologic este posibil dup minim 12 luni i constatarea conformitii.n urma inspeciilor efectuate de organismele de control, operatorii care au respectat regulile de producie vor primi certificatul de produs ecologic i i vor putea eticheta produsele cu meniunea ,,ecologic.

Pe eticheta care se aplic pe un produs ecologic sunt obligatorii urmtoarele meniuni: referirea la modul de producie ecologic, sigla, numele i codul organismului de inspecie i certificare care a efectuat inspecia i a eliberat certificatul de produs ecologic.

Sigla ,,ae, sigla naional specific produselor ecologice, alturi de sigla comunitar pot fi folosite n scopul unei mai bune vizualizri de ctre consumatori a produselor obinute din producia ecologic.

Sigla ,,ae , proprietate a M.A.P.D.R , garanteaz ca produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologic i este certificat de un organism de control. Regulile de utilizare a siglei ,,ae sunt cuprinse n Anexa nr.1 la Ordinul comun pentru modificarea i completarea Anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pdurilor i dezvoltrii rurale nr. 317/2006 i al preedintelui Autoritii Naionale pentru Protecia Consumatorilor nr.190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Dreptul de utilizare a siglei ,,ae pe produsele, etichetele i ambalajele produselor ecologice l au productorii, procesatorii i importatorii nregistrai la M.A.P.D.R i care dein un contract, cu un organism de control aprobat de ctre M.A.P.D.R.

n vederea obinerii dreptului de utilizare a siglei ae de certificare i a siglei ae de comunicare, solicitanii vor completa cererile de solicitare. n prezent, aplicarea siglei comunitare pe eticheta produselor ecologice este facultativ, dar va deveni obligatorie, la data de 1 iulie 2010 n conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) al Consiliului nr. 967/2008.

nainte ca productorii s nceap s-i desfoare activitatea in acest domeniu, sau s obin produse ecologice, au obligaia s se nregistreze la M.A.P.D.R. nregistrarea productorilor n agricultura ecologic, este obligatorie n fiecare an i se face prin completarea Fielor de nregistrare n agricultura ecologic, disponibile la Direciile de Agricultur i Dezvoltare Rural judeene, n perimetrul creia productorul i desfoar activitatea, la responsabilii judeeni pentru agricultura ecologic. Procedura de nregistrare a productorilor n agricultura ecologica este reglementat prin Ordinul nr. 219 /2007 pentru aprobarea Regulilor privind nregistrarea operatorilor n agricultura ecologic, completat i amendat.

Urmare a procesului de nregistrare, M.A.P.D.R elaboreaz n fiecare an Lista operatorilor din agricultura ecologic care este pus la dispoziia celor interesai.

Paii principali de ncepere a conversiei ctre Agricultur Ecologic:

1. ncheierea unui Contract ntre solicitant i un organism (firm) de inspecie i certificare (OIC) acreditat de Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale;

2. nregistrare la Direcia Judeean de Agricultur i Dezvoltare Rural persoan de contact: Iancu Marian responsabil agricultur ecologic, telefon:0268/478529;

3. DJADP, transmit nregestrarea ctre MADR;

4. OIC, pot ncepe activitile necesare de certificare;

Pentru anul 2010, Organisme de inspecie i certificare acreditate de MADR este n curs de apariie pe site-ul ministerului.Agricultura ecologic este un sector dinamic n Romnia care a cunoscut n ultimii ani o evoluie ascendent, att n sectorul vegetal ct i n sectorul animalier.Organizarea comercializrii produselor constituie un element important din filiera de agricultur ecologic. Comercializarea produselor ecologice se face numai de comerciani nregistrai la M.A.P.D.R, prin diferite canale de pia: vnzri de la poarta fermei, vnzri prin magazine en-gros, vnzri prin magazine specializate, vnzri prin bursa on-line pentru produse ecologice (www.agricultura-ecologica.ro) vnzri prin piee sezoniere.

Aciunile de informare a productorilor, de instruire i de promovarea a conceptului de agricultur ecologic sunt realizate de ctre organizaii de stat i private. Educaia n agricultura ecologic, n vederea formrii de specialiti pentru acest domeniu constituie o preocupare a instituiilor de profil din nvmntul superior.

Ca parte a campaniei de promovare a agriculturii ecologice n Uniunea European, la iniiativ Directoratului General pentru Agricultur i Dezvoltare Rural al Comisiei Europene, a fost creat site-ul : www.ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro ce are ca principal obiectiv informarea publicului larg cu privire la sistemul de agricultur ecologic ct i un punct de plecare n realizarea campaniilor promoionale n diferite State Membre.

De asemenea, n vederea promovrii produselor ecologice, Comisia European acord sprijin de pn la 50% programelor de informare i promovare propuse de organizaiile profesionale i interprofesionale din sector, care particip cu minim 20 % din costul real al aciunilor, cofinanarea fiind asigurat de la bugetul de stat, n conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind aciunile de informare i promovare pentru produsele agricole pe piaa intern i n rile tere i cu Regulamentul (CE) nr. 501/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008.

La iniiativa Asociaiei Bioagricultorilor din Romnia "Bioterra", precum i a altor persoane fizice i juridice, a fost creat n anul 2002 S.C. ECOINSPECT S.R.L., organism privat pentru inspecia i certificarea produselor ecologice, cu sediul n municipiul Cluj-Napoca, judeul Cluj.

Societatea are un numr de 21 asociai iar n primii doi ani de activitate, Ecoinspect a beneficiat de un sprijin important din partea Biokontrol Hungaria, cea mai cunoscut firma de inspecie i certificare din Ungaria.

Din punct de vedere tehnic, Ecoinspect a fost indrumat de FIBL - Institutul de Cercetare pentru Agricultur Ecologic i de Bio.Inspecta AG din Elvetia.

S.C. ECOINSPECT S.R.L. este primul organism romanesc privat din domeniul inspeciei i certificrii produselor agroalimentare ecologice, recunoscut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Certificatul de acreditare .

Standardele si documentele de referinta pentru activitatea Ecoinspect sunt:

SR EN 45011/ 2001- Reglementri generale pentru sistemul calitii;

Regulamentul CE 834/ 2007 privind agricultura ecologic;S.C. ECOINSPECT S.R.L. ofer servicii de inspecie i certificare n conformitate cu :

Regulamentul CE 834/ 2007;

Standardul Bio.suisse - cu certificare prin Bio.inspecta;

USDA NOP - cu certificare prin Bio.inspecta;

Naturland - cu certificare prin Naturland Germania.

Domeniul de activitate al organismului de control este certificarea produselor agroalimentare ecologice, proces care include: inspecia tehnologiilor de cultur a plantelor; inspecia tehnologiilor de cretere a animalelor; inspecia colectrii plantelor din flora spontan; inspecia procesrii produselor agricole ecologice (vegetale i animale); inspecia activitilor de comercializare/ import/ export.Activitatea organismului are ca scop principal furnizarea garaniei ca produsele controlate de acesta sunt n conformitate cu reglementarile n vigoare privind agricultura ecologic.

In cazurile uzuale, certificatorul analizeaza raportul de inspectie i ia decizia de acordare sau neacordare a certificrii, iar in cazurile dificile, decizia este luata de ctre Comisia de Certificare.Link-uri utile:

www.organic-europe.net/europe_eu/default.aspwww.biofach.de/main/Page.htmlwww.soel.de/english/index.htmlwww.ifoam.org/whoisifoam/index.htmlwww.bioagro.roLegislaie european

REGULAMENTUL (CE) NR. 710/2009 AL COMISIEI din 5 august 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului n ceea ce priveste stabilirea de norme detaliate privind productia ecologic de animale de acvacultur si de alge marine.REGULAMENTUL (CE) NR. 537/2009 AL COMISIEI din 19 iunie 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1235/2008, n ceea ce privete lista rilor tere din care trebuie s provin anumite produse agricole obtinute prin metode de producie ecologic pentru a putea fi comercializate n Comunitate.REGULAMENTUL (CE) NR. 765/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN I AL CONSILIULUI din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinelor de acreditare i de supraveghere a pieei n ceea ce privete comercializarea produselor i de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93.REGULAMENTUL (CE) NR. 1254/2008 AL COMISIEI din 15 decembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologic i etichetarea produselor ecologice n ceea ce priveste producia ecologic, etichetarea i controlul.

REGULAMENTUL (CE) NR. 967/2008 AL CONSILIULUI din 29 septembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 privind producia ecologic i etichetarea produselor ecologice.REGULAMENT (CE) NR. 889/2008 AL COMISIEI din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producia ecologic i etichetarea produselor ecologice n ceea ce privete producia ecologic, etichetarea i controlul.REGULAMENTUL (CE) NR. 501/2008 AL COMISIEI din 5 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind aciunile de informare i promovare pentru produsele agricole pe piaa intern i n arile tere.REGULAMENTUL (CE) NR. 3/2008 AL CONSILIULUI din 17 decembrie 2007 privind aciunile de informare i promovare pentru produsele agricole pe piaa intern i n rile tere.

REGULAMENTUL (CE) NR. 834/2007 AL CONSILIULUI din 28 iunie 2007 privind producia ecologic i etichetarea produselor ecologice, precum i de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91.Legislaie romnORDIN nr. 4 din 8 ianuarie 2010Ordin privind modificarea i completarea Ordinului ministrului agriculturii, pdurilor i dezvoltrii rurale nr. 219/2007 pentru aprobarea regulilor privind nregistrarea operatorilor n agricultura ecologic.

ORDIN nr. 407 din 23 iunie 2009 privind modificarea i completarea Ordinului ministrului agriculturii, pdurilor i dezvoltrii rurale nr. 219/2007 pentru aprobarea regulilor privind nregistrarea operatorilor n agricultura ecologic.ORDIN nr. 35 din 9 februarie 2009pentru modificarea i completarea Ordinului nr. 219/2007 pentru aprobarea regulilor privind nregistrarea operatorilor n agricultura ecologic.ORDIN nr. 688 din 09.08.2007pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecie i certificare, de aprobare a organismelor de inspecie i certificare i de supraveghere a activitii organismelor de control.ORDIN nr. 219 din 21.03.2007pentru aprobarea Regulilor privind nregistrarea operatorilor n agricultura ecologic.ORDONAN DE URGEN nr. 62 din 6 septembrie 2006pentru modificarea i completarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.ORDIN nr. 317/190 din 11 mai 2006

privind modificarea i completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaiei i pdurilor i al preedintelui Autoritii Naionale pentru Protecia Consumatorilor nr. 417/110/2002 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.ORDONANA DE URGEN nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice.PAGE 1