AgNO3

Post on 19-Oct-2015

13 views 3 download

Transcript of AgNO3

AgNO3

1. Carbonatul de sodiu

Na2CO3 - Carbonat disodic sau carbonat neutru (sarea Solvay).

Aceast sare este impropriu denumit carbonat de sodiu sau chiar sod comercial; ea nu trebuie s fie confundat cu hidroxidul de sodiu (sod caustic). Poate fi obinut tratnd o saramur amoniacal (soluie de clorur de sodiu n amoniac) cu anhidrida carbonic (dioxid de carbon) i prin descompunerea prin nclzire a carbonatului acid de sodiu astfel format.

Praf n stare anhidr sau deshidratat sau cristale n stare hidratat (sod cristal sau sod de rufe) cu 10 H2O, eflorescente n aer pentru a se transforma n monohidrat (cu 1 H20). Este utilizat n numeroase industrii: ca fondant n sticlrie sau ceramic, n industria textil, pentru prepararea leiilor, pentru vopsele, pentru apretarea mtsurilor (cu clorur stanic), ca dezinfectant, pentru fabricarea sodei caustice, a srurilor de sodiu, a indigoului, n metalurgia tungstenului, bismutului, stibiului, vanadiului, n fotografie, pentru epurarea apelor industriale (procedeul Neckar) sau (n amestec cu var), pentru epurarea gazului de iluminat.

De la Wikipedia, enciclopedia liber

Salt la: Navigare, cutare

Carbonatul de sodiu (Na2CO3), cunoscut i sub denumirea de sod sau sod de rufe, este sarea de sodiu a acidului carbonic. Forma anhidr are un puternic caracter higroscopic, motiv pentru care, n natur, carbonatul de sodiu se gsete cel mai frecvent sub form de hidrai, ca, de exemplu, heptahidratul cristalin (Na2CO37 H2O) care, prin fenomenul de eflorescen, pierde din apa de cristalizare, transformndu-se ntr-o pulbere alb, monohidratul (Na2CO3H2O). Are un gust puternic alcalin. n trecut se obinea prin extracie din cenua unor plante cu coninut bogat n sod, cum ar fi sricica (Salsola soda). n prezent poate fi produs sintetic, n cantiti mari, din sarea de buctrie, prin procedeul Solvay.

Cuprins

[ascunde] 1 Caracteristici 2 Rspndire 3 Utilizare 4 Vezi i

[modificare] CaracteristiciCarbonatul de sodiu are un habitus polimorf, cristaliznd diferit n funcie de presiunea i temperatura din timpul cristalizrii:

forma anhidr (lipsit de ap) numit i sod calcinat iar ca mineral numit Natrit, avnd punctul de topire de 853C i densitatea de 2,51 g/cm, cristaliznd la cca.107C.

Monohidratul, Na2CO3H2O ca mineral numit Thermonatrit

Dihidratul, Na2Ca(CO3)22H2O: ca mineral numit Pirsonit

Pentahidratul, Na2Ca(CO3)25H2O: ca mineral numit Gaylusit (Natrocalcit)

Heptahidratul, Na2CO37 H2O

Decahidratul, Na2CO310 H2O: ca mineral numit sod cristalizeaz sub temperaturi de 32,5C din soluii saturate de carbonat de sodiu

Hidrogencarbonatul, Na(HCO3)Na2CO32H2O ca mineral numit Trona.

Caractere generale:

Ca sarea unui acid slab, are o reacie intens efervescent (cu formare de bioxid de carbon) cu acizii tari. Este solubil n ap (21,6 g/100ml) cu degajare de cldur formnd o soluie alcalin cu anioni bazici de carbonat i o concentraie mare de grupri hidroxilice (-OH) care-i dau caracterul bazic (alcalin sau leios) al soluiei:

Na2CO3 2 Na+ + CO32-H2O + CO32- HCO3- + OH-n aer absoarbe apa (este higroscop) i bioxidul de carbon.

[modificare] Rspndiren natur poate fi gsit n lacurile de sod (Lake Natron) din Egipt, Africa de Sud, sau Africa de st, California, Mexic i ca Trona ( Na(HCO3)Na2CO32H2O) n Wyoming (SUA) i n Sahara.

[modificare] Utilizare

Soda cristalin fiind higroscopic trebuie nchis ermetic, este cunoscut i utilizat din timpul Egiptului antic fiind folosit la prepararea mumiilor, ca i mai triziu la fabricarea sticlei. Azi este foarte mult utilizat n industrie, de exemplu n anul 1997 au fost produse 39 milioane tone de sod pe glob, din care numai n Germania s-au produs n anul 1999 2,4 milioane de tone. Soda este utilizat n:

Industria sticlei soda este una din materiile prime folosite la producerea sticlei

Industria chmic, n albire, industria coloranilor, ca i n tbcirea pieilor

Industria producerii detergenilor i dezinfectanilor

Industria metalurgic, pentru ndeprtarea sulfului din fier

Industria hrtiei, importat la curire i neutralizarea aciditii i la albirea hrtiei