Aghiazma Mare Si Anafora

Post on 07-Nov-2015

218 views 3 download

description

Aghiazma

Transcript of Aghiazma Mare Si Anafora

  • Cum se ia aghiasma i anafora? Cuvntul aghiasm provine din grecescul to aghiasma i nsemn sfinire.n popor, prin aghiasm se nelege att apa sfinit, ct i slujba propriu-zis de sfinire a acesteia.Binecuvntarea lui Dumnezeu, prin darul i puterea dumnezeiasc a Sfntului Duh, se coboar asupra apei, care este apoi druit oamenilor pentru vindecarea de boli, tmduirea de rni, aprarea de rele, de primejdii de la vrjitori i de la demoni.

    Felurile aghiasmei

    Aghiasma este de dou feluri: mare i mic. Aghiasma cea Mare se svrete de ctre arhiereu sau preot ntr-un cadru festiv, numai n biseric, lng o ap curgtoare, lng un lac sau la malul mrii, i numai de Boboteaz sau n Ajunul ei. Aghiasma Mare este tmduitoare i are putere sfinitoare foarte mare, pentru c este sfinit n chiar ziua n care Mntuitorul a sfinit apele, botezndu-Se n Iordan. n cursul rugciunii de sfinire a Aghiasmei Mari se face o ntreit chemare a Sfntului Duh. Aghiasma cea Mic se svrete de ctre preot n tot cursul anului, i mai ales la nceputul fiecrei luni, cu scopul sfinirii oamenilor, caselor, arinilor i a toat zidirea. Slujba de sfinire a Aghiasmei Mici se mai numete Sfetanie i se poate svri i n casele oamenilor.

    ntrebuinarea Aghiasmei celei Mari

    Aghiasma Mare se bea naintea Anafurei n perioada 6-14 ianuarie, cu prilejul marelui praznic al Botezului Domnului. n restul anului, cei oprii de la Sfnta mprtanie, ca mngiere i ndejde a mntuirii lor, au voie s ia Aghiasm Mare dup ce se spovedesc. Aghiasma Mare poate fi luat i imediat dup Sfnta mprtanie.Ea se mai folosete la sfinirea bisericilor, a antimiselor, a Sfntului i Marelui Mir, precum i la casele tulburate de demoni. n data de 7 ianuarie se stropesc cu Aghiasm Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile i animalele, pentru a le feri de toat reaua ntmplare.Unii credincioi obinuiesc s pstreze Aghiasma Mare n vase curate, ca pe o binecuvntare, ani n ir, aceasta rmnnd curat i plcut la gust.

    ntrebuinarea Aghiasmei celei Mici

    Aghiasma Mic se bea imediat dup Sfnta Anafur, n tot cursul anului. Prin

  • stropirea cu apa sfinit duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoper i se pzesc de tot lucrul ru, se aduce ndestulare gospodriilor, se tmduiesc bolile i se druiete iertare de pcatele mici. Aghiasma Mic se folosete de ctre preot la svrirea ierurgiilor (slujbe mici): sfinirea fntnilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparaie de mic anvergur, a vemintelor i obiectelor de cult. Se mai folosete i la alte slujbe precum: binecuvntarea nceperii semnatului, sfinirea vaselor, izbvirea viilor i grdinilor bntuite de lcuste i gndaci. Anafora Anafora este piinea ramasa de la prescura din care s-a scos Sf. Agnet, numita atidoron, pentru ca da darul harazirii lui Dumnezeu. Dupa ce preotul o binecuvanteaza la Axion, se da spre sfintire- celor ce nu s-au impartasit, de acelasi preot care a slujit. Ea simbolizeaz trupul Maicii Domnului . Nu pot lua anafora: cei ce au mincat; cei ce au avut scurgere, femeile n perioada lunar (Lev. 22, 4); cei ce nu sint vrednici sa li se primeasca darurile la biserica din pricina pacatelor publice etc, (Lev. 7,19-21); cei rataciti de la credinta (Mat. 7,6; Const. Ap.VIII, 31); nu pot lua anafor si nu pot sruta sfintele icoane, nici mna preotului, nici s stea s-i pun potirul pe cap, brbatul si sotia dac au fost mpre-un; nu pot lua anafor cei care sunt sfditi si nu se mpac; nu pot lua anafor brbatii care se ispitesc noaptea prin somn; nu mai poti lua anafor dac dup miezul noptii ai luat o lingur de ap, sau o frmtur de pine! Cci ziua ncepe de la miezul noptii; Care este ordinea lurii celor sfinte? E bine s tie cretinul c mai nti dect toate se ia Sfnta mprtanie, cu cuvenita pregtire ( spovedanie i canon de rugciune) apoi se ia Agiasma Mare, de asemenea pe nemncate i cu binecuvntarea preotului , apoi Anafora i Aghiasma mic. Anafora i aghiasma mic se pot lua de cretin n fiecare diminea pe nemncate dup rugciunile dimineii , pentru folos duhovnicesc i binecuvntare.