Adhd Studiudecaz

Post on 18-Dec-2015

14 views 3 download

Transcript of Adhd Studiudecaz

Studiu de caz

STUDIU DE CAZ

Pentru un copil cu ADHD

I. Partea teoretic

1. Motivarea temei Astzi, educaia este perceput ca o funcie vital a societii, iar coala drept principala instituie prin care societatea i perpetueaz existena, transmind noilor generaii ceea ce umanitatea a nvat i despre ea nsi i despre realitate n decursul istoriei. coala se conduce dup principii i metode tiinifice n formarea i dezvoltarea copilului.

Investit cu nobila sarcin de educare, nvtorul trebuie s cunoasc specificul fiecrui stadiu de dezvoltare a copilului, disponibilitile intelectuale, precum i particularitile temperamentale i caracteriale. nvtorul se preocup de socializarea colarului prin integrarea lui n mediul colar, dar i ofer prilejul s cunoasc i mediul nconjurtor. n acest timp observ cum se comport copiii nu numai n coal, dar i n afara colii.

2. Documentarea Zburdlnicia i voioia sunt semne sigure ale unui organism care funcioneaz bine. Cnd ns elevul i nsuete obiecte ale colegilor si, ncearc s-i domine brutal pe alii, cnd deranjeaz orele, este indiferent fa de nvtur, fa de coal n general, devine un copil problem.

Comportamentul reprezint ansamblul reaciilor adaptative, obiectiv-observabile, pe care un organism prevzut cu sistem nervos, le execut ca rspuns la stimulii din ambian, care, de asemenea, sunt obiectiv observabili (Tiliquin Dicionarul de psihologie). Comportamentul este, aadar expresia exterioar a raportului dintre individ i mediu,a echilibrului pe care individul l realizeaz n procesul dinamic de integrare n viaa social i care este obiectivat, de regul printr-un sistem de fapte sau aciuni supuse unei aprecieri morale.

Dicionarul de psihologie definete comportamentul deviant ca fiind comportamentul care se abate de la normele creditate n cadrul unui sistem social mergnd pn la conflict cu valorile culturale. La baza acestor comportamente stau att cauze de ordin social, cauze de ordin psihologic ct i cauze de ordin medical. Un astfel de comportament este i cel al copilului cu ADHD.

ADHD (deficit de atenie i tulburare hiperchinetic) este una dintre cele mai frecvente tulburri comportamentale ntlnite la copii i adolesceni. Un procent de 5% din copiii de vrst colar prezint simptome ADHD. Simptomele copilului care i pot duce cu gndul pe prini la aceast tulburare sunt: note i scoruri mici la testele de aptitudini, slabe abiliti de organizare i planificare a actului de nvare, probleme de socializare, imagine de sine negativ i impresia c e respins de colegi.

Conform Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV-TR), simptomele ADHD se impart n trei categorii: inatenie, hiperactivitate i impulsivitate, putnd surveni i n form combinat.

Tipul inatent copilul inatent nu se poate concentra, face adesea greeli din neglijen, nu ascult pn la capt atunci cnd i se adreseaz cineva, nu finalizeaz sarcinile, nu respect instruciunile, evit efortul intelectual susinut.

Tipul hiperactiv-impulsiv copilul este nestmprat, vorbete excesiv, se agit n momente nepotrivite, ntrerupe frecvent persoanele care vorbesc i nu are rbdare n a-i atepta rndul.

Tipul combinat cuprinde elemente specifice att tipului inatent ct i celui hiperacti-impulsiv.

Toi copiii se comport n moduri care ar putea fi interpretate ca inatenie, hiperactivitate sau impulsivitate, simptome centrale ale ADHD. De fapt , toi vism cu ochii deschii, i intrerupem pe alii, rspundem nentrebat, ne pierdem rbdarea sau suntem agitai, dar nu toi suferim de ADHD. Diagnosticul trebuie stabilit de specialiti.

II. Partea practic

1. Prezentarea cazului

Nume: PM

Gen:feminin

Vrsta: 9 ani

Problema: ADHD

2. Obiective

O1: identificarea cauzelor care au determinat problema

O2: elaborarea unui proiect de intervenie de rezolvare a problemei

O3: aplicarea msurilor din cadrul proiectului i urmrirea evoluiei n plan comportamental

3. Etape demersului practic-aplicativ

3.1. Simptomatologie/ manifestare Lipsa ateniei:

- deseori nu reuete s fie atent la detalii sau face greeli din neglijen la teme, lucru sau n alte activiti;

- are deseori dificulti n concentrarea ateniei n sarcinile de lucru sau de joac;

- deseori nu ascult, nu este atent cnd i se vorbete;

- deseori nu urmeaz instruciunile i nu reuete s termine temele colare;

- are deseori dificulti n organizarea sarcinilor i activitilor;

- de multe ori, refuz, ezit sau manifest neplcere n angajarea unor sarcini de lucru care presupun un efort mental susinut (cum ar fi realizarea temelor n clas sau temele pentru acas);

- pierde deseori lucruri necesare ndeplinirii sarcinilor ( ex:caiete, instrumente de scris, temele pentru acas, manualele);

- este deseori distras de stimuli externi marginali;

- uit des n activitile cotidiene (pentru anumite anunuri pentru prini scrie pe carneel).

Hiperactivitatea

- se joac desori cu minile sau se mic permanent n banc;

- deseori prsete banca n sala de clas (sau n alte situaii la teatru, n autocar n excursie) chiar atunci cnd regulile impun s rmn aezat la locul ei;

- deseori se car sau alerag atunci cnd acest lucru nu este permis (la ora de educaie fizic alearg cnd copiii se aliniaz, urc pe spaliere cnd colegii lucreaz la saltea);

- are deseori probleme n a se angaja n linite n petrecerea timpului liber (n pauz alearg singur prin clas fcnd mult zgomot, acas alerg pe strad fcnd mult zgomot);

- pare a fi permanent pe picior de plecare sau se comport deseori ca i cum ar fi Propulsat de un motor;

- vorbete deseori excesiv;

- se repede cu rspunsurile nainte ca ntrebrile s fie complet formulate;

- are deseori dificulti n a-i atepta rndul;

- deseori ntrerupe sau se bag ntre alii (ex: se bag brusc n conversaiile colegilor sau jocurile altora).

3.2. Istoricul evoluiei problemei factori de apariie (ereditari, sociali, familiali)

Cauza exact a ADHD este necunoscut. n momentul de fa, se consider c etiologia este cel mai probabil de natur genetic. ADHD se transmite genetic, de la prini la copii (Tatl i fratele mai mare, dar de tipul inatent). La PM se manifest un ADHD de tip combinat. S-a manifestat nc de la vrsta de 3 ani ( atunci a amnat grdinia cu un an).

n familie atmosfera nu este de calm i nelegere. Tatl este foarte indulgent, iar cnd mama impune nite reguli el nu ine seama de ele (fiind cel care iart tot, datorit faptului c subiectul sufer i de epilepsie). Fratele mai mare este indiferent fa de sora sa. Mama ncearc s mearg pe sistemul de reguli cu pedepse i recompense dar nu reuete, deseori apelnd la nvtor pentru impunerea unor reguli.

Familia nu susine un nivel eficient de concentrare intelectual i afectiv (nivelul studiilor prinilor este coala profesional tata muncitor, mama femeie de serviciu). n realizarea temelor nu are un program strict, ci atunci cnd mama termin treburile gospodreti de obicei spre sear.

3.3. Gsirea soluiilor

1. Urmrirea tratamentului medicamentos pe care PM l ia n fiecare zi dup masa de la 10.

2. S-au stabilit edine de consiliere (cu consilierul colar) att a elevului ct i a prinilor. PM merge la cabinet n fiecare sptmn, iar prinii iau legtura cu consilierul i nvtoarea cel puin o dat pe lun. Consilierul i-a stabilit un program zilnic obligatoriu pe care trebuie s-l respecte, iar prinii au obligaia s supravegheze respectarea programului.

3. La nivelul clasei am realizat un plan educaional individualizat, integrat n programul comun elaborat pentru ceilali elevi. Acest plan are ca scop integrarea elevului i evitarea marginalizrii lui.

A. Acomodarea n clas (are o mare influen n managementul comportamentului i ameliorarea rezultatelor colare) PM a fost aezat n prima banc pe rndul de la u (nu cel de la fereastr care i-ar distrage atenia), iar coleg de banc este o feti care manifest constant un comportament model att n clas ct i n alte activiti. Banca se afl n partea stng a catedrei (n apropierea nvtoarei).

n acelai timp am realizat ct mai multe activiti pe grupe acest lucru ducnd la construirea unor relaii pozitive ntre elevi. Colegii din grup colaboreaz, PM simindu-se util i cptnd ncredere n sine.

Atunci cnd se pregtete pentru or urmresc s scoat pe banc doar materialele necesare.

De cte ori a fost posibil am ncercat s ignor micarea permanent (jocul cu un pix, cu linia, penarul; cutarea diferitelor obiecte n geant sau n banc) i i-am dat posibilitatea s se mite cu un anumit sens: Vrei s-mi aduci cartea de pe catedr?, Vrei s tergi tabla?, Vrei s mpari fiele?, Vrei s strngi caietele?.

B. Am realizat o fi de evaluare a comportamentului n clas. Fia a fost prezentat lui PM ct i prinilor. La sfritul fiecrei sptmni s-a realizat un total al punctelor, iar n funcie de puncte s-a determinat dac se pot aplica stimulente sau sanciuni.(unele stimulente s-au acordat cu ajutorul financiar al prinilor ex. A fost lsat n excursie). (Anexa 1)

C. Regulile clasei au fost reformulate mult mai scurte i mai clare. (Anexa 2)

D. Temele pentru acas au fost date difereniat. La nceput temele au fost realizate la coal (dup ore), apoi treptat a fost lsat singur.

E. Pentru fiecare reuit s-au acordat diferite stimulente: Pauz supliminentar dac a realizat singur o sarcin; Jocuri n clas este lsat s conduc diferite jocuri; Creionul special atunci cnd la sfritul unei sptmni a avut punctaj maxim la fia de evaluare a comportamentului.

F. Un contract semnat de ctre elev n prezena unui printe. (Anexa 3)

3.4. Rezultate

n urma celor aplicate PM i-a schimbat comportamentul i atitudinea fa de nvare:

Ascult pe colegi i pe nvtor cnd vorbesc fr a-i ntrerupe;

Nu mai uit s-i ia pastilele;

Nu se mai plimb prin clas cnd nu trebuie;

n pauz comunic cu colegii pe diferite teme (jocuri, emisiuni,cntece);

n ora de educaie fizic ncearc s realizeze sarcinile doamnei profesoare;

Temele sunt realizate mai mult singur;

Chiar dac nu realizeaz toate sarcinile de lucru nu mai deranjeaz ntreaga clas;

i face plcere s realizeze sarcinile n activitile pe grupe.

III. Concluzii

Problemele de concentrare i meninere a ateniei determinate de ADHD impun o atenie constant din partea unui cadru didactic asupra elevilor cu aceast deficien. Este important s existe un contact vizual ct mai puternic pe parcursul unei ore, n special n cazurile n care sunt elemente mai dificile. Sarcinile didactice trebuie s fie ct mai clar i concis formulate (litere mai mari, pagini mai puin ncrcate), eventual mprite n sub-sarcini.

Fiind vorba de managementul unor comportamente negative, n cazul copiilor cu ADHD se recomand n primul rnd empatia i nelegerea, nu etichetarea/blamarea autorului acestora. Pe ct posibil aceste comportamente trebuie ignorate sau pre-ntmpinate n timp ce progresele trebuie subliniate constant, recompensate activ. Sunt total nerecomandate pedepsele severe (vor genera reacii mai ostile) i mai ales pedepsele aplicate ntregii clase (vor atrage resentimentul colegilor i vor distruge iniiativele spontane de sprijin din partea acestora). Cadrul didactic trebuie s fie consecvent dar i flexibil, aplicnd regulamentele, atunci cnd e cazul, nu numai n litera ci i n spiritul legii.

Biblografie

Barcan, E., Bulibaa, A., (coordonatori), 2005, Copilul cu devieri de la comportament, Editura Grafit, Bacu

Iucu, R., 2006, Managementul i gestiunea clasei de elevi, Editura Polirom, Iai

Popenici,., Fartunic, C., Trnoveanu, N., 2008, Managementul clasei pentru elevii cu ADHD, Editura Didactica Publishing House, Bucureti

Popescu-Neveanu, P., 1978, Dicionar de psihologie, Editura Albatros, Bucureti

ANEXA 1

Fi de evaluare a comportamentului n clas

Numele i prenumele elevului:............................................................

Data (sptmna):................................................................................

ComportamentPuncteLuniMariMiercuriJoiVineriTotal

Nu st pe scaun n timpul orei

Deranjeaz colegii

Vorbete nentrebat()

Nerespectarea regulilor clasei ( clasa are 10 reguli)

Violena fizic

Limbaj nepotrivit

Neparticipare la activiti

Ignorarea sarcinilor din clas

Total

ANEXA 2

REGULAMENTUL CLASEI

1. VORBIM PE RND

2. NE ASCULTM

3. RESPECTM PREREA FIECRUI COLEG

4. LUCRM N LINITE N CLAS

5. VORBIM FRUMOS UNII CU ALII

6. NVM CT PUTEM DE BINE

7. PSTRM CURENIA N SALA DE CLAS I N COAL

8. AVEM GRIJ DE OBIECTELE DIN JURUL NOSTRU

9. RESPECTM TOATE CADRELE DIDACTICE DIN COAL

10. ZMBIM I SUNTEM VESELI

ANEXA 3

CONTRACT

Subsemnatul(a).......................................................m angajez s ndeplinesc urmtoarele lucruri n timpul activitilor colare:

S stau pe scaun n timpul orelor;

S nu deranjez colegii de clas;

S nu vorbesc nentrebat();

S respect regulile clasei;

S nu fiu violent() cu colegii;

S vorbesc frumos cu colegii;

S particip la toate activitile clasei mele;

S nu ignor sarcinile din clas i de acas

S merg la edinele de consiliere;

S-mi iau medicamentel n fiecare zi;

S respect programul zilnic.

ndeplinind partea mea de contract voi avea ca urmare acordarea unui premiu din partea Dnei/Dlui (numele cadrului didactic).

Acest contract este valabil ntre dat de ...........................i data de ...............................

Semnat,

Cadrul didactic,

Elev,

Printe,

Institutor, Monica Jbanca