7 PENTRU O VIATA - Cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru copilul tau

Post on 09-Mar-2016

250 views 3 download

description

“Pentru ca un copil să fie un rod frumos şi împlinit, e nevoie ca rădăcinile din care a pornit acest rod să fie ele însele frumoase şi împlinite.“ Gabriela Ciucurovschi, Psihosociolog,Autorul cărţii 7 PENTRU O VIAŢĂ 7 PENTRU O VIAŢĂ este o carte care abordează relaţia părinte-copil din perspectiva impactului pe care îl au acţiunile părintelui asupra copilului mai ales pe termen lung. Părinţii sunt ajutaţi să-şi construiască o relaţie armonioasă cu propriul copil, punând accentul pe lucrurile care vor conta cu adevărat în viaţă. În cele 7 capitole ale cărţii cititorul va descoperi şi recunoaşte cu uşurinţă situaţii de viaţă şi lucruri cu care se confruntă zi de zi.

Transcript of 7 PENTRU O VIATA - Cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru copilul tau

Gabriela Ciucurovschi

PENTRUO VIA}~7

Gabriela Ciucurovschi

7 pentru o via]`

Cele mai importante lucruripe care le po]i face pentru copilul t`u

Copyright © 2012, Gabriela Ciucurovschi. Toate drepturile rezervate.

Nici o parte din aceast` publica]ie nu poate fi reprodus`, înmagazinat` sau transmis` prin orice form` sau modalitate, inclusiv electronic`, mecanic`, fotocopiere, înregistrare, scanare sau oricare alta, f`r` permisiunea scris` a editorului. Înc`lcarea acestor drepturi de autor constituie infrac]iune [i se urm`re[te din oficiu de organele abilitate de lege.

Copyright © 2012, Editura Benefica. Toate drepturile rezervate pentru prezenta edi]ie româneasc`.

Descrierea CIP a Bibliotecii Na]ionale a României CIuCuRovsChI, GaBRIela7 PeNTRu o vIa}~ - Cele mai importante lucruri pe care le po]i face pentru copilul t`u / Ciucurovschi Gabriela; red.: Gabriela Panaite. - Otopeni : Benefica, 2012 ISBN 978-606-92754-7-4

I. Panaite, Gabriela (red.)

159.922.7

COMENZI PENTRU LIBRARI {I DISTRIBUITORI DE CARTE

Tel. 0721 101 888 // 0721 101 884021 323 19 85office@editurabenefica.ro

Tip`rit în România.

Fiului meu Aleksei, f`r` de care nu a[ fi avut toat` aceast` cunoa[tere,

cu recuno[tin]` [i iubire

R`sfoie[te aceast` carte [i dac` informa]ia din ea vibreaz` pentru tine, dac` sim]i c` te poate ajuta, cite[te-o!

Dac` nu, caut` în alt` parte fiindc`, cel mai probabil, sufletul t`u are alte nevoi acum.

Gabriela Ciucurovschi

CuprinsCuvånt \nainte ............................................... 9

Capitolul 1 un model bun de urmat .............. 15

Capitolul 2 o fiin]` unic` .............................. 27

Capitolul 3 obiceiurile, a doua noastr` natur` ...37Hrana noastr` cea de toate zilele ............. 45Gândurile – O altfel de hran` .................. 49Alegerile ................................................... 59

Capitolul 4 Disciplina .................................. 65

Capitolul 5 Ingredientele unei vie]i fericite .... 79Iertarea ..................................................... 79Iubirea necondi]ionat` ............................ 86Rug`ciunea ............................................... 93Valorile .................................................... 98

Capitolul 6 „P`catele“ care nu iart` pe nimeni ...117Frica ....................................................... 117Mânia ..................................................... 127Vinov`]ia ............................................... 132Invidia [i ura .......................................... 135Orgoliul .................................................. 137Judecata critic` ...................................... 138Despre „p`cate“ [i consecin]ele lor ........ 142

Capitolul 7 a fi p`rinte .............................. 143Urmeaz`-]i intui]ia ................................ 143O experien]` de-o via]` ......................... 144Sacrificiul unui p`rinte .......................... 146Conflictul între genera]ii ....................... 148Leg`tura între genera]ii ......................... 150Mo[tenirea pe care o dai mai departe .... 154Mul]umiri ............................................... 157

Cuvânt înainteOrice om î[i poart` copil`ria ca pe o g`leat` r`sturnat` peste cap. ()...con]inutul ei se prelinge toat` via]a pe noi oricât ne-am schimba hainele...

– Drumul lui Conrad CastiletzHeimito von Doderer

Fiecare p`rinte vrea binele copilului s`u.De la aceast` dorin]` [i pân` la materializarea ei în via]a copilului ai de parcurs un drum lung în care ac ]i u-nile tale pot contribui la realizarea acestei dorin]e sau dimpotriv`.

La începutul rela]iei tale cu copilul se afl` o in ten ]ie pozitiv`. Exist` o valoare în sine a in ten]i ilor pozitive,

gabriela ciucurovschi

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

10

dar când e vorba de copilul t`u te intereseaz` foarte mult rezultatul final. Care este acest bine pe care îl dore[ti pentru copil? Ceea ce faci contribuie cu adev`rat la binele lui? Cum arat` binele pentru copilul însu[i?

Exist` multe dorin]e pe care le ai pentru copilul t`u. Din p`cate, nu realizezi întotdeauna la timp c` sub avalan[a de lucruri pe care le dore[ti pentru el se afl` una esen]ial`: fericirea lui. În general, te gânde[ti c` vrei s` fie s`n`tos, s` ia note bune, s` fie ascult`tor, vrei s` se realizeze în via]`, s` aib` o meserie sau alta etc.

Un om fericit este un om împlinit. Este un om care se bucur` de via]` a[a cum este ea, cu sui[uri [i coborâ[uri.

Cheia fericirii noastre se afl` îns` în copil`rie. Capacitatea noastr` de a fi ferici]i [i mul]umi]i se g`se[te în lucrurile pe care le-am acumulat în acea perioad`, în special în primii ani de via]`.Lucrurile asimilate atunci reprezint` fundamentul vie]ii noastre. Amprenta pe care p`rin]ii o las` în copiii lor prin educa]ia dat`, prin valorile transmise, prin rela]ia creat` cu ace[tia este foarte important` pentru adul]ii de mai târziu.

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

7 pentru o viață

11

Orice copil vrea s` fie iubit [i î[i dore[te aprecierea p`rin]ilor s`i. Indiferent de vârsta pe care o are, c` are 20 de ani sau 50, rela]ia cu p`rin]ii s`i [i ceea ce ei au s`dit în sufletul s`u îl înso]e[te toat` via]a. Ea îl influen]eaz` la cel mai profund nivel al vie]ii sale interioare [i ac]ioneaz` pe c`i nev`zute asupra întregii existen]e.

Din perspectiva opus` a rela]iei p`rinte-copil, des-pre rolul copilului în via]a noastr` ca p`rin]i nu o s` spun decât atât: el este oglinda devenirii noastre. Este bucuria inegalabil` oferit` de cre[terea unui suflet cu iubirea [i cu în]elepciunea ta; iar ca un copil s` fie un rod frumos [i împlinit e nevoie ca r`d`cinile din care a pornit acest rod s` fie ele însele frumoase [i împlinite.

Studiile de psihologie, experien]a de mam` [i preocuparea pentru natura uman` m-au facut s` realizez, cu mul]i ani în urm`, impactul pe care îl are asupra unui copil rela]ia cu p`rintele s`u, la nivel con[tient, dar mai ales incon[tient. Respectiv ceea ce acesta îi transmite pe cale subliminal`, adic` prin atitudine, comportament [i, nu în ultimul rând, prin gândurile sale.

Cartea te ajut` s` con[tientizezi impactul pe care îl ai ca p`rinte asupra evolu]iei copilului t`u dar [i asupra fericirii acestuia. Te ajut` s` dai la o parte

gabriela ciucurovschi

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

12

straturi de condi]ion`ri [i s` vezi lucrurile în esen]a [i simplitatea lor. Cele mai multe sunt lucruri pe care le [tii, le sim]i, dar c`rora ui]i s` le dai curs în iure[ul unei vie]i în care tinzi s` î]i pierzi priorit`]ile.Se poate s` nu vezi un mare folos în con[tientizarea asta. {i totu[i, odat` ce devii con[tient de ceva, lucrurile se schimb` în jurul t`u. Reac]iile tale nu vor mai fi acelea[i, pentru c` acum în]elegi efectul lor, pe care se prea poate s` nu ]i-l dore[ti.Nu te gândi acum c` întreg viitorul copilului t`u depinde doar de tine. Tot ceea ce îi furnizezi tu ca p`rinte este trecut prin filtrul personalit`]ii copilului. {i acest filtru nu mai depinde de tine. De tine depinde materia prim`. Datoria ta este ca aceast` materie prim`, care este prelucrat` de personalitatea copilului t`u, s` fie s`n`toas` [i frumoas`.Nu te speria la gândul c` nu e[ti perfect. Nimeni nu este perfect. Dar întotdeauna exist` o cale de a face lucrurile mai bine.

A fi p`rinte nu este cea mai u[oar meserie. {i mul]i p`-rin]i ar vrea ca la începutul acestui proces de cre[tere [i educare a unui copil s` [tie mai multe lucruri. Meseria de p`rinte se înva]` îns` în mare parte v`zând [i f`când. P`rintele cre[te o dat` cu copilul s`u. P`rin]i [i copii evolu`m împreun`. Direc]ia este cea care conteaz`.

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

7 pentru o viață

13

Ca s` nu pierzi direc]ia bun` este nevoie s` prive[ti lucrurile în ansamblul lor [i s` în]elegi acele mecanisme [i legi universal valabile ce ac]ioneaz` în via]a fiec`ruia f`r` s` le putem influen]a. Cunoscându-le, vei putea fi acel p`rinte bun care î]i dore[ti s` fii [i s`-]i sprijini copilul de-a lungul evolu]iei lui, pentru a deveni ceea ce î[i dore[te el s` fie.

Experien]a fiec`rei vie]i este unic`. Exist` îns` un numitor comun, [i acest numitor ne poate ajuta s` în]elegem resorturile umane interioare, valabile pentru întreaga umanitate.Orice om ai privi, el are în spate o istorie. Cu suferin]e [i bucurii, cu spaime [i frustr`ri, cu dorin]e [i nevoi. În centrul istoriei sale se afl` rela]ia sa cu mama [i cu tata. Totul porne[te de aici.

Un model bun de urmat!

P`rin]ii m`nânc` agurid` [i copiilor li se strepezesc din]ii! (proverb)

Oricât de multe lucruri i-ai spune copilului din dorin]a de a-i da o educa]ie bun`, nimic nu are valoarea comportamentului t`u.Ceea ce faci tu în raport cu el, dar [i cu ceilal]i oameni, atitudinea pe care o manife[ti, modul în care ac]ionezi în via]` sunt adev`ratele lui repere.Degeaba îi spui copilului „Nu este frumos s` min]i“, dac` el te aude spunându-i colegei de serviciu c` e[ti bolnav` [i nu po]i veni la munc`, iar tu te preg`te[ti s` mergi la ]ar` la cules de struguri.

1

gabriela ciucurovschi

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

16

{ Tu e[ti modelul copilului t`u! }Pentru tine, tot contextul nu are valoarea unei minciuni, pentru c` tu [tii c` mergi s`-]i aju]i p`rin]ii în vârst` [i toate aceste subterfugii sunt pentru a le face via]a mai u[oar`.

Desigur, ca adult ai micile tale neadev`ruri, pentru c` sunt multe situa]ii de via]` în care nu po]i trânti adev`rul în fa]` pur [i simplu. Fie trebuie s`-l [lefuie[ti pu]in, ca s` nu jigne[ti sau s` nu r`ne[ti pe cineva, fie nu po]i s`-l spui din diferite motive. Pentru [ef nu are nici o importan]` via p`rin]ilor t`i [i nu ar fi de acord ca tu s` lipse[ti de la munc` dou` zile, când e atâta de lucru. {i acum ce s` faci? La comand` nu te po]i îmboln`vi. {i apoi, dac` te-ai îmboln`vi de-adev`ratelea, nu ai mai putea s` lucrezi la vie. Azi te aude cum trânte[ti o minciun` la serviciu, mâine te aude cum îi spui bunicii „Da mam`, azi nu i-am mai dat cartofi pr`ji]i“, iar el numai ce i-a terminat de mâncat, [i tot a[a. La un moment dat, începe [i copilului s` i se par` c` e mai simplu s` mint` decât s` spun` adev`rul. Ce s` mai dea atâtea explica]ii pentru ce vrea el, când poate s` spun` ce le convine p`rin]ilor [i s`-[i vad` de ale lui?

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

7 pentru o viață

17

{ Fii con[tient în fiecare momentde impactul ac]iunilor tale

asupra copilului! }Am întâlnit oameni c`rora minciuna le era mai la îndemân` decât adev`rul. F`r` s` stea pe gânduri [i f`r` s` clipeasc`. Devenise pur [i simplu modul lor de a fi.Întotdeauna m-a fascinat aceast` capacitate a lor. Sub aspectul lejerit`]ii cu care o fac. F`r` s` se gândeasc` prea mult la consecin]e, la ce s-ar întâmpla dac` adev`rul ar ie[i la iveal`. {i chiar dac`-[i dau seama c` nu sunt crezu]i, ei tot nu se pot opri din drumul lor. Pentru ei e mai simplu a[a. S` închid` ochii [i s` cread` ei în[i[i în pove[tile lor.Oricum, nu vorbim acum doar despre mitomani. A-]i fi mai la îndemân` s` spui un adevar s`u s` spui o minciun`, oricum ar fi ea, mai mult sau mai pu]in [lefuit`, reprezint` una din fa]elele importante ale vie]ii noastre sociale, dar [i interioare.

Capacitatea de a spune adev`rul ]ine de capacitatea de a te ar`ta lumii a[a cum e[ti [i de m`sura în care te sim]i acceptat. Iar acceptarea este un sentiment ale c`rui baze sunt puse când e[ti mic [i care te înso ]e[te permanent în rela]iile cu ceilal]i.

gabriela ciucurovschi

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

18

În general, oamenii mint ca s` scape din situa]ii dificile, conflictuale, sau ca s`-[i îmbun`t`]easc` imaginea în fa]a celor din jur. De ce s`-[i îmbu n` t`]easc` imaginea? Pentru c` ceea ce cred ei despre ei nu se ridic` la nivelul la care consider` c` pot fi accepta]i [i aprecia]i de c`tre ceilal]i.{i iat` c` am atins un subiect important. De multe ori copilul inventeaz` sau minte în leg`tur` cu diverse lucruri pentru a fi acceptat de adul]i. Dar dac` tu, ca p`rinte, i-ai ar`ta c` îl iube[ti a[a cum e, cu sensibilit`]ile lui, cu fricile lui, cu neputin]ele lui, el nu ar mai fi nevoit s` se arate altfel în ochii t`i.

Sunt multe situa]ii în care p`rin]ii una spun copilului [i alta fac. Ei se str`duiesc s`-i dea copilului o educa]ie bun`. Dar consider` c` la ei merge [i a[a.

{ Nu spune una [i face alta! }Adev`rata educa]ie se face cu fapte. Vorbele au valoare doar dac` sunt înso]ite de fapte care s` le înt`reasc`. Altfel, ceea ce spui nu are nici o valoare pentru copil, dac` ceea ce faci nu confirm` ceea ce îi transmi]i verbal.

cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

7 pentru o viață

19

Mai mult decât atât, copilul va fi debusolat [i mai degrab` va respinge înv`]`turile tale, dac` ele nu sunt sus]inute [i de comportamentul t`u. {i în loc s` ob]ii rezultatul dorit de tine, vei ob]ine reac]ia invers`.Faptul de a spune una [i de a face alta creeaz` un disconfort [i un conflict interior copilului t`u. În urma acestui conflict, el trebuie s` fac` o alegere. Probabilitatea este mai mare ca alegerea lui s` se îndrepte spre aspectul înt`rit de comportamentul t`u [i nu de ceea ce îi spui.Dac` e[ti o persoan` dezordonat`, dar îi impui copilului s`-[i strâng` juc`riile pentru c` „el trebuie s` se înve]e ordonat, c` oricum alt` grij` nu are“, cu prima ocazie când va putea s`-[i manifeste alegerea interioar` o va da încolo de ordine, pentru c`, de ce nu, se poate [i a[a, cu mult mai pu]in efort.

Nu [tii prin ce zone este purtat copilul t`u de aceste conflicte interioare. Poate s` gândeasc` în sinea lui: „Minte mama? “. Nu [tii care va fi r`spunsul.{i dac` ajunge la concluzia c` mama minte, nu [tii cât de mare este disconfortul interior provocat de acest lucru. {i nici consecin]ele acestei convingeri nou dobândite. Se poate s` trag` o concluzie general` c` ceea ce spui tu nu este credibil. {i iat` cum un gr`unte atât de mic poate dizloca din matca încrederii o rela]ie pentru o via]`.

Gabriela Ciucurovschi

Experien]a fiecrei vie]i este unic. Exist, îns, un numitor comun, [i acest numitor ne poate ajuta s în]elegem resorturile umane interioare, valabile pentru întreaga umanitate. Orice om ai privi, el are în spate o istorie. Cu suferin]e [i bucurii, cu spaime [i frustrri, cu dorin]e [i nevoi. În centrul istoriei sale se afl rela]ia sa cu mama [i cu tata. Totul porne[te de aici.

A fi printe nu este cea mai u[oar meserie. {i mul]i prin]i ar vrea ca la începutul acestui proces de cre[tere [i educare a unui copil s [tie mai multe lucruri. Meseria de printe se înva] îns, în mare parte, vzând [i fcând. Printele cre[te o dat cu copilul su. Prin]i [i copii evolum împreun. Direc]ia este cea care conteaz.

PENTRUO VIA}~7