39765833 Palnia Si Stamate

Post on 19-Nov-2015

255 views 1 download

description

zzz

Transcript of 39765833 Palnia Si Stamate

  • Plnia i stamateRoman n patru pri

    de Urmuz

    IUn apartament bine aerisit, compus din trei ncperi principale, avnd teras cu geamlc i sonerie. n fa, salonul somptuos, al crui perete din fund este ocupat de o bibliotec de stejar masiv, totdeauna strns nfurat n cearceafuri ude... O mas fr picioare, bazat pe calcule i probabiliti, suport un vas ce conine esena etern a lucrului n sine", un cel de usturoi, o statuet ce reprezint un pop (ardelenesc) innd n mn o sintax i... 20 de bani baci... Restul nu prezint nici o importan. Trebuiete ns reinut c aceast camer, vecinic ptruns de ntuneric, nu are nici ui, nici ferestre i nu comunic cu exteriorul dect prin ajutorul unui tub, prin care uneori iese fum i prin care se poate vedea, n timpul nopii, cele apte emisfere ale lui Ptolemeu, iar n timpul zilei doi oameni cum coboar din maimu i un ir finit de bame uscate, alturi de Auto-Kosmosul infinit i inutil...

    A doua ncpere, care formeaz un interior turc, este decorat cu mult fast i conine tot ceea ce luxul oriental are mai rar i mai fantastic... Nenumrate covoare de pre, sute de arme vechi, nc ptate de snge eroic, cptuesc colonadele slii, iar imenii ei perei sunt, conform obiceiului oriental, sulemenii n fiecare diminea, alteori msurai, ntre timp, cu compasul pentru a nu scdea la ntmplare.

    De aci, printr-o trap fcut anume n duumea, se ajunge, din partea stng, n o subt-pmnt ce formeaz sala de recepie, iar din partea dreapt, prin ajutorul unui crucior pus n micare cu manivela, se ptrunde ntr-un canal rcoros, al cruia unul din capete nu se tie unde se termin, iar cellalt, la partea opus, ntr-o ncpere scund, cu pmnt pe jos i n mijlocul creia se afl btut un ru, de care se afl legat ntreaga familie Stamate...

    IIAcest om demn, unsuros i de form aproape eliptic, din cauza nervozitii excesive la care a ajuns de pe urma ocupaiilor ce le avea n consiliul comunal, este silit s mestece, mai toat ziua, celuloid brut, pe care apoi l d afar, frmiit i insalivat, asupra unicului su copil, gras, blazat i n etate de patru ani, numit Bufty... Micul biat, din prea mult pietate filial, prefcndu-se ns c nu observ nimic, trte o mic targa, pe uscat, n vreme ce mama sa, soia tuns i legitim a lui Stamate, ia parte la bucuria comun, compunnd madrigale, semnate prin punere de deget.

    http://ro.wikisource.org/wiki/Autor:Urmuz

  • Aceste ocupaiuni ndeajuns de obositoare i fac, cu drept cuvnt, s se amuzeze, i atunci, ajungnd uneori cu ndrzneala pn la incontien, se uit tustrei cu benoclul, printr-o sprtur a canalului, n Nirvana (care se afl situat n aceeai circumscripie cu dnii, ncepnd lng bcnia din col), i arunc n ea cu cocoloae fcute din miez de pine sau cu coceni de porumb. Alteori, ptrund n sala de recepie i dau drumul unor robinete expres construite acolo, pn ce apa, revrsndu-se, le-a ajuns n dreptul ochilor, cnd cu toii trag atunci, de bucurie, focuri de pistol n aer.

    n ce privete personal pe Stamate, o ocupaie care l preocup n gradul cel mai nalt este ca s ia seara, prin biserici, instantanee de pe sfinii mai n vrst, pe cari le vinde apoi cu pre redus credulei sale soii i mai ales copilului Bufty, care are avere personal. Acest nego nepermis nu l-ar fi exercitat pentru nimic n lume Stamate dac nu ar fi dus lips aproape complet de mijloace, fiind silit chiar s fac armata cnd era abia n vrst de un an, numai ca s poat ajuta, ct de curnd, pe doi friori nevoiai ai si, cu oldurile scoase prea mult n afar, cauz pentru care fuseser dai afar din slujb.

    ntr-una din zile, lui Stamate, ocupat fiind cu obinuitele sale cercetri filozofice, i se pru, o clipit, c a pus mna i pe cealalt jumtate a lucrului n sine", cnd fu distras de o voce femeiasc, o voce de siren, ce mergea drept la inim i se auzea n deprtare, pierzndu-se ca un ecou.

    Alergnd de urgen la tubul de comunicaie, Stamate, spre marea lui nmrmurire, vzu cum, n aerul cald i mblsmat al serii, o siren cu gesturi i voce seductoare i ntindea corpul lasciv pe nisipul fierbinte al mrii... n lupt puternic cu sine, pentru a putea s nu cad prad tentaiei, Stamate nchirie atunci n grab o corabie i, pornind n larg, i astup urechile cu cear mpreun cu toi matrozii...

    IIISirena deveni ns tot mai provocatoare... Ea l urmri pe ntinsul apelor, cu cntri i gesturi perverse, pn ce o duzin de Driade, Nereide i Tritoni avur tot timpul s se adune din larguri i adncuri i s aduc pe o superb cochilie de sidef o inocent i decent plnie ruginit.

    Planul de seduciune al seriosului i castului filozof putea fi astfel considerat ca reuit. Abia avu el timpul s se furieze la tubul de comunicaie, cnd znele mrii i i depuser, graios, plnia n preajma locuinei sale, apoi, uoare, zglobii, n rsete i chiote nebune, disprur cu toate pe ntinsul apelor.

    Confuz, nnebunit, dezagregat, Stamate abia putu s apar cu cruciorul prin canal... Fr a pierde ns cu totul sngele rece,

  • azvrli el de cteva ori cu rna asupra plniei i, dup ce se ospta cu puin fiertur de tevie, se arunc, din diplomaie, cu faa la pmnt, rmnnd astfel n nesimire timp de opt zile libere, termenul necesar ce, dup procedura civil, credea dnsul c trebuia s treac pentru a putea fi pus n posesiunea obiectului.

    Dup aceast trecere de timp, relundu-i ocupaiunile cotidiane i poziiunea vertical, Stamate se simi cu totul renscut. Niciodat nu cunoscuse el pn atunci divinii fiori ai dragostei. Se simea acum mai bun, mai ngduitor, i turburarea ce o ncerca la vederea acestei plnii l fcea s se bucure i totodat s sufere i s plng ca un copil...

    O scutur cu un otrep i, dup ce i unse gurile mai principale cu tinctur de iod, o lu cu sine i, cu legturi de flori i dantele, o fix alturi i paralel cu tubul de comunicaie, i, tot atunci, pentru prima oar, istovit de emoie, trecu printr-nsa, ca fulgerul, i i fur o srutare.

    Pentru Stamate, plnia deveni de atunci un simbol. Era singura fiin de sex femeiesc cu un tub de comunicaie ce i-ar fi permis s satisfac i cerinele dragostei, i interesele superioare ale tiinei. Uitndu-i cu totul sacrele ndatoriri de tat i de so, Stamate ncepu s-i taie n fiecare noapte, cu foarfec, legturile ce-l ineau ataat de ru i, spre a putea da fru liber dragostei sale nermurite, ncepu s treac din ce n ce mai des prin interiorul plniei, fcndu-i vnt n ea de pe o trambulin construit expres i coborndu-se apoi n mini, cu o iueal vertiginoas, pe o scar mobil de lemn,la captul creia i rezuma rezultatul observrilor sale n afar.

    IVFericirile mari sunt totdeauna de scurt durat... ntr-una din nopi, Stamate, venind spre a-i face obinuita-i datorie sentimental, constat cu uimire i dezamgire c, din cauze nc neptrunse, orificiul de ieire al plniei se strmtase ntr-atta, nct orice comunicaie prin el era imposibil. Nedumerit i totui bnuitor, se puse la pnd, i a doua noapte, necrezndu-i ochilor, vzu cu groaz cum Bufty, urcat sus, gfind, fusese lsat s intre i s treac. Pietrificat, Stamate abia avu puterea s se duc s se lege singur la ru; a doua zi ns lu o hotrre suprem.

    Mai nti i mbria soia devotat i, dup ce-i ddu n grab o vopsea, o cusu ntr-un sac impermeabil, n scopul de a pstra mai departe, intact, tradiiunea cultural a familiei. Dup aceea, n mijlocul unei nopi reci i ntunecoase, lu el plnia i pe Bufty i, aruncndu-i ntr-un tramvai, ce tocmai trecea la ntmplare, le fcu vnt cu dispre n Nirvana. Totui, mai trziu, sentimentul patern nvinse, i Stamate, graie calculelor i combinaiilor sale chimice, reui s fac cu timpul, prin puterea tiinei, ca Bufty s ocupe acolo un post de subef de birou.

  • Ct despre eroul nostru, Stamate, pentru ultima oar ctnd prin tubul de comunicaie, mai privi o dat Kosmosul cu ironie i indulgen. Suindu-se apoi pentru totdeauna n cruciorul cu manivel, lu direcia spre captul misterios al canalului i, micnd manivela cu o struin crescnd, alearg i astzi, nebun, micorndu-i mereu volumul, cu scopul de a putea odat ptrunde i disprea n infinitul mic.