0 Scoala incluziva

Post on 14-Sep-2015

11 views 7 download

description

.

Transcript of 0 Scoala incluziva

Nu tiu de unde s ncep!

Copilul, Mesia cel Venic Emerson- a fost Universul nostru nc de cnd ne-am nceput cariera de dascli. El a fost i este punctul cel mai fraged al vieii n care totul se poate hotr, nnoi. n raport cu natura condiiilor i cea a calitii educaiei, din copil poate crete un sfnt sau un demon, o stea sau un biet fir de nisip, din el vor izvor dorine i griji viitoare ce dau sens lumii!

Dasclul este contient de faptul c fiecare copil este diferit, avnd felul su propriu de a gndi, simi, avnd o nelegere, atitudine i comportamente proprii fa de problemele vieii, fa de actul de nvare.

Fiecare a avut sau are n clas un copil cu o dizabilitate mai grav sau mai puin grav i atunci ne punem ntrebarea: Este o problem uoar? Nervul motor al cutrilor noastre ncepe s identifice cauza pentru care acest copil ntmpin greuti.

n orice clas exist poate un copil cu dislexie i disgrafie care influeneaz dezvoltarea psihic a acestuia dar mai cu seam rezultatele la nvtur. Aceste dereglri lexico-grafice ncep s deregleze integrarea lui social, determinnd instalarea descurajrii, nepsrii, izolrii. i atunci ne spunem: Nu tiu de unde s ncep! De aceea pe lng recomandarea fcut prinilor de a apela la un specialist, prin activitile efectuate la clas cutm s nlturm pe ct se poate tulburrile comportamentale pe care ni le-am explicat prin trirea dramatic a deficienei de limbaj pe fondul hipersensibilitii i a atitudinii nefavorabile a celor din jur. Prin jocuri dirijate am cutat s-i antrenm n activitate, determinndu-i s-i verbalizeze aciunea fr ca cei din jur s rd de greelile fcute n exprimare.

Au fost ncurajai s coopereze cu colegii stabilind relaii verbale ceea ce a dus la ctigarea ncrederii n posibilitile proprii i la crearea de satisfacii.

Prin ntlnirile de diminea i anumite exerciii de spargere a gheii n care am exersat deficiena copilului am cutat s-i formm convingerea c tulburarea de limb nu presupune i deficien de intelect i c prin efort sporit ea poate fi eliminat.

Forma frecvent ntlnit de dislalie este rotacismul i atunci nepronunnd corect sunetul r zicnd l i grafic face aceeai eroare. De aceea am folosit multe exerciii linguale cu referire la deschiderea gurii, poziia limbii, repetarea corect a sunetului. Apoi am folosit citirea unor imagini care conineau sunetul r aceste imagini au fost deosebite pentru al atrage n joc cu aciuni tiinifico-fantastice , di desene animate n care erau prezentate personaje puternice cu un pronunat caracter al nvingerii binelui i frumosului. Activitile au creat un climat afectiv tonifiant n care nu a lipsit ncurajarea pentru fiecare progres obinut.

La nceputul scrierii sunetului cu probleme, sau a cuvintelor care l conineau, apreau defectuos n spaiul paginii grafeme de mrimi i forme inegale (mai ales sunetul problem era foarte mic). Dar odat dezvoltat i cultivat conduita verbal, cnd problemele au fost eliminate i s-a reglat i organizat ntreaga activitate psihic, problemele grafice au nceput i ele a fi eliminate ncet. Cnd tonusul afectiv a fost foarte ridicat n raport cu efectele progresului su pe care le observa asupra colegilor, nlturarea deficienei s-a fcut mai rapid. Acest lucru nu s-a produs ct am bate din palme ci ncet, progresiv pe parcursul unui an ntreg colar.

Nu am uitat niciodat c acest univers al nostru copilul este fantezie i mobilitate, noutate i surpriz i c are nevoie de sprijinul i de dragostea noastr pentru a fi el nsui. Am vzut n fiecare zi cum sufletul lui a cutat s se nasc i s ias la lumin.

A educa nseamn a ti s atepi se pare c n cazul prezentat de noi a meritat s ateptm, s vedem cum totul palpita n jurul lui cnd reuea s fac un progres.

Se spune c un zmbet nu cost nimic dar ofer mult cnd acest copil zmbea ne druia odihn pentru truda noastr.

Cu toii pornim de la nu tiu de unde s ncep dar s nu uitm c i n via se ntmpl ca i cu opaiul l-ai fcut, dichisit, dar de luminat nu lumineaz dac nu-l aprinzi. Tot aa dac nu iubeti copilul, nu-i doreti s-l nelegi, s-l ajui pentru ai gsi i el locul n univers, niciodat nu vei reui s gseti punctul de plecare n rezolvarea situaiei problem.

Institutor: Lcrmioara Bularca

coala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu ntorsura Buzului