Download - Remedierea Defectelor Aparute La Imbinarile

Transcript

Principalele procedee tehnologice de reparare a conductelor1. Repararea folosind ncrcarea prin sudareProcedeul const din umplerea defectului cu material de adaos prin sudare, pentru a restabili sau a crete grosimea iniial a peretelui. Poate fi utilizat i pentru a nlocui materialul ndeprtat prin aplicarea procedeului de netezire prin polizare a defectelor adnci. Nu este un procedeu de reparare foarte recomandat din cauza pericolelor asociate sudrii pe o conduct de gaze sub presiune, mai ales n zonele cu perete subire. Procedeul prezint avantaje similare procedului descris anterior i urmtoarele dezavantaje: poate da natere la defecte de tip fisur; n cazul rcirii rapide a materialului depus prin sudare pot aprea zone cu structuri fragile i se poate produce fisurarea asistat de hidrogen; poate da natere, aa cum s-a precizat mai nainte, la incendii, dac defectele existente pe tubulatur permit scurgeri de gaz sau dac ncrcarea prin sudare a produs perforarea (strpungerea) peretelui tubulaturii.ncrcarea prin sudare trebuie realizat cu electrozi cu coninut de hidrogen, aplicnd proceduri de sudare calificate.La proiectarea tehnologiilor de reparare a anomaliilor superficiale locale de pe suprafaa exterioar a tubulaturii conductelor trebuie respectate urmtoarele prevederi: Se verific printr-un procedeu adecvat de control nedistructiv grosimea peretelui tubulaturii n zona anomaliei care trebuie reparat folosind ncrcarea prin sudare; ncrcarea prin sudare cu arc electric i electrozi nvelii, cu regimuri de sudare obinuite din punctul de vedere al mrimii energiei liniare de sudare, se poate face pe o conduct sub presiune dac grosimea minim a peretelui tubulaturii este mai mare dect tms = 6,4 mm. Aa cum se poate observa analiznd datele din tabelul 1, grosimea tms crete odat cu mrirea presiunii de operare a conductei pop i cu scderea vitezei gazelor transportate prin conduct vga. Tabelul 1. Grosimea tms n funcie de presiunea pop i de viteza gazelor vga

Presiunea deoperare pop, baraViteza gazelor transportate prin conduct, m/s

01,53,06,1

1,013258,2---

357,66,96,15,2

637,16,04,83,8

tms este grosimea cea mai mic pentru care probabilitatea de producere a fenomenului de strpungere a peretelui conductei de ctre arcul electric folosit la sudare este neglijabil; valorile din tabel au fost obinute la sudarea cu un curent de sudare Is = 100 A i o tensiune a arcului Ua = 20 V.

Se depune un rnd de contur pe perimetrul anomaliei care se recondiioneaz i apoi se depun, n interiorul incintei demarcate de acest rnd, rnduri rectilinii succesive alturate, care alctuiesc primul strat al ncrcrii. Se polizeaz suprafaa primului rnd de contur pn la nalimea de aproximativ 1,5 mm i apoi se depune pe acesta al doilea rnd de contur, avnd grij ca s nu se formeze un nou ZIT n materialul tubulaturii (materialul de baz MB); n interiorul incintei celui de-al doilea rnd de contur se depun rnduri succesive rectilinii alturate, care alctuiesc al doilea strat al ncrcrii. Procednd astfel se depun toate straturile care alctuiesc reparaiancrcarea prin sudare se poate folosi i pentru repararea tubulaturilor care prezint anomalii superficiale locale de tip lips de material pe suprafaa interioar. ncrcarea prin sudare se realizeaz, respectnd prevederile anterioare, la exteriorul tubulaturii, ntr-o zon care circumscrie conturul anomaliei la o distan cel puin egal cu grosimea nominal a peretelui tubulaturii. Grosimea ncrcrii trebuie s asigure c n zona reparat grosimea peretelui depete n orice punct grosimea nominal a peretelui tubulaturii.

2. Repararea prin aplicarea de petece sudate

Msurarea grosimii de peretenainte de efectuarea sudrii se cur conducta la luciu metalic n zona unde se va efectua sudura i se msoar grosimea de perete a conductei cu aparatul de msurat grosimi. n funcie de grosimea peretelui conductei se alege procedeul de sudur adecvat, pentru a se evita eventuala perforare a conductei n timpul sudurii. n situaiile n care grosimile de perete au o valoare T 3 mm, nu mai este permis s se sudeze i se va efectua reparaia cu sistarea alimentrii cu gaz. Particulariti ale sudrii sub presiuneAdaptarea presiunii i toate celelalte msuri necesare ce se impun a fi luate pe durata efecturii lucrrilor de sudare trebuie stabilite n prealabil de ctre Coordonatorul Senior District i eful BirouluiActiviti Speciale, nainte de nceperea activitii de sudare. n vederea evitrii unei viteze de rcireprea brute, prea rapide, prin fluxul de gaz din conduct, conductele dintr-un material tubular mai sensibil la sudur vor fi prenclzite.Temperatura de prenclzire trebuie meninut la aceeai valoare constant i controlat pe toat durata de desfurare a activitilor de sudare..Pentru lucrrile de sudare pe conducte aflate sub presiune se va folosi procedeul de sudare cu arc electric .Materialele folosite trebuie s fie nsoite de certificate de calitate care se anexeaz crii tehnice aconstruciei ( conductei sau branamentului.)

Menghin pentru sarcinigrele

n vederea sudrii petecului se realizeaz un cordon de sudur la col.Sudrile la col trebuie s fie efectuate de regul fr puncte de haft (punct de sudur pentru fixare).La temperaturi exterioare mai mici de 5 C , se impune o prenclzire la o temperatur de 50 C apetecului i a conductei n zona n care urmeaz a fi sudat petecul .Straturile de sudur trebuie efectuate fr a permite rcirea materialului, ceea ce nseamn c trebuie avut grij s se menin temperatura suficient i constant n timpul execuiei stratului.Sudarea celui de-al doilea strat se pornete doar dup ce va fi finisat i rcit n prealabil prima sudur.

Procedeul const n sudarea unui petec peste un defect de tip lips de material, pentru asigurarea rezistenei mecanice i etanarea zonei tubulaturii n care este localizat defectul.Avantajele aplicrii acestui procedeu de reparare sunt simplitatea, rapiditatea, costurile reduse implicate i caracterul definitiv al reparaiilor realizate. Dezavantajul principal l constituie probabilitatea destul de mare de apariie a defectelor (de tipul fisurilor datorit hidrogenului) n sudurile de col realizate pentru montarea petecului pe tubulatura conductei. De asemenea, trebuie s se in seama de toate aspectele legate de realizarea operaiilor de sudare pe conductele destinate transportului de gaze naturale.Petecele se pot confeciona din eav sau din tabl i pot avea desfurata dreptunghiular, cu vrfurile rotunjite la o raz de cel puin 25 mm sau circular. Grosimea petecului se adopt n mod obinuit egal cu grosimea nominal a pereteleui tubulaturii pe care se aplic, iar oelul din care se confecioneaz trebuie s fie asemntor celui folosit la fabricarea evilor, compatibil la sudare cu oelul evilor tubulaturii i cu caracteristicile mecanice cel puin egale cu ale oelului din care sunt fabricate evile.Recomandrile practice privind aplicarea procedeului sunt: Se repar n mod obinuit tubulaturile realizate din evi din oel cu clasa de rezisten corepunztoare cel mult mrcii X42 (L 290). Petecele trebuie realizate sau calibrate pe o main de curbat cu 3 sau 4 role, astfel nct raza de curbur a suprafeei lor interioare s fie egal cu raza de curbur a suprafeei exterioare a tubulaturii pe care se aplic. Repararea prin aplicarea de petece rotunde sudate se folosete numai dac zona din circumferina tubulaturii acoperit de petec nu are lungimea mai mare dect jumtate din diametrul exterior al evilor care alctuiesc tubulatura. Repararea prin aplicarea de petece dreptunghiulare (cu colurile rotunjite) sudate se folosete numai dac perimetrul petecului nu este mai mare dect jumtate din circumferina tubulaturii, iar extinderea petecului pe direcie axial nu depete jumtate din diametrul exterior al evilor care alctuiesc tubulatura.

3. Repararea cu manoane de strngere tip A

Procedeul const n fixarea n jurul zonei cu defecte superficiale locale de tip lips de material sau de tip deformare plastic local a doua nveliuri semicilindrice (care se potrivesc diametrului exterior al tubulaturii conductei care se repar) i sudarea unul de cellalt (evitnd ca tubulatura conductei s fie afectat de sudare), aplicnd una din soluiile prezentte n figura 1.Acest procedeu tehnologic se folosete pentru repararea tubulaturilor cu defecte nestrpunse, manoanele avnd n principal rolul de a mpiedica orice posibil deformare excesiv (bombare) a tubulaturii n zona defectelor. Pentru a se asigura o consolidare bun a zonei defectului i a se realiza o bun conlucrare mecanic ntre tubulatur i manonul aplicat, poate fi necesar umplerea cu rin sintetic a interstiiului dintre tubulatur i manon. Este de asemenea important s se realizeze o strngere bun pe tubulatur a semimanoanelor, utilizndu-se coliere mecanice adecvate.

Fig. 1. Repararea conductelor prin procedeul aplicrii manoanelor de strngere tip A

Varianta cea mai recomandat de aplicare a procedeului presupune realizarea nveliurilor semicilindrice prin curbare din tabl, cu prelucrarea prealabil a marginilor la configuraia i dimensiunile precizate n figura 2, urmat de fixarea acestora pe tubulatura care se repar, cu ajutorul unor dispozitive clem tip jug de tipul celor schiate n figura 2 i de sudarea longitudinal a nveliurilor semicilindrice, utiliznd soluia sudrii fr suport.Pentru a realiza un efect de fretare la aplicarea unui manon de tip A, se nclzesc cele dou jumti ale acestuia la o temperatur de 350...400 oC i se fixeaz cu ajutorul unor dispozitive clem tip jug, dup care se efectueaza sudarea longitudinal (fr sudare de conducta), iar la rcire manonul astfel constituit comprim tubulatura suport. n zona conductei care se recondiioneaz se poate aplica un strat de rin epoxidic, ce acioneaza ca un lubrifiant la aezarea pe tubulatura a celor dou elemente componente ale manonului i care se comport dup ntrire ca un mediu ce asigur conlucrarea (cuplarea) mecanic a conductei i manonului. Aplicarea stratului de rin (sau altui material de umplutur) este obligatorie cnd metoda este utilizat pentru repararea defectelor produse prin deformarea plastic local a conductei, pentru a impiedica evoluia defectului sub manon (modificarea configuraiei defectului prin deformarea conductei).Procedul este simplu, rapid i ieftin, asigurnd realizarea unor reparaii cu caracter permanent, fr ca operaiile de sudare s afecteze conducta. Ca dezavantaje ale acestui procedeu tehnologic de reparare se pot cita: aplicarea numai la remedierea defectelor care nu produc scurgeri de fluid (nu afecteaz etaneitatea conductei), strngerea manonului pe conducta poate genera stri de tensiuni mecanice nedorite n conducta, deoarece este dificil de realizat ajustaje i condiii de strngere controlate la aplicarea acestui tip manoane.

Fig. 2. Configuraia marginilor nveliurilor semicilindrice care alctuiesc manoaneletip A sau B cu care se remediaz defectele de pe tubulaturile conductelor4. Repararea cu manoane de strngere tip BProcedeul const n fixarea n jurul zonei cu defecte superficiale locale de tip lips de material sau de tip deformare plastic local a doua nveliuri semicilindrice (care se potrivesc diametrului exterior al tubulaturii conductei care se repar), sudarea unul de cellalt (evitnd ca tubulatura conductei s fie afectat de sudare) i sudarea de tubulatur prin suduri n col la ambele capete. Manonul aplicat trebuie sa depeasc cu cel putin 50 mm zona defectelor de pe tubulatura conductei care se repar; se creaz astfel o incint nchis n jurul defectelor, capabil s preia solicitrile mecanice generate de presiunea gazului din conduct.Ca i n cazul altor procedee tehnologice care presupun sudarea pe conducta sub presiune, se iau msurile corepunztoare pentru obinerea unor mbinri sudate de calitate.Repararea cu manoane de strngere sudate este un procedeu utilizat foarte frecvent, deoarece permite refacerea integral a capacitii portante a tubulaturii conductei. Manoanele consolideaz zona defectelor i frneaz extinderea acestora.Coroana circular dintre manonul de tip B i tubulatura conductei poate fi presurizat prin gurirea tubulaturii pentru a elimina tensiunile mecanice circumfereniale din zona deteriorat a tubulaturii i a transfera manonului sarcina prelurii solicitrilor mecanice. Aceasta metod este recomandat pentru defectele ce cauzeaz scurgerea gazului din conduct sau care pot evolua pn la pierderea etaneitii conductei. Gurirea tubulaturii suport trebuie efectuat dac defectul care a fost reparat poate provoca ruperea n viitor, adic, dac defectul poate crete dup ce a fost reparat (de exemplu din cauza solicitrilor variabile) sau dac presiunea n tubulatura conductei este ridicat.Pentru efectuarea guririi se monteaz pe jumtatea superioar a manonului de tip B un racord pentru o main de gaurit i un dispozitiv de etanare. n practica curent se evit ns gurirea tubulaturii, datorit problemelor tehnologice pe care le implic efectuarea acestei operaii.Manoanele sudate mresc capacitatea portant a conductei deteriorate i reparate prin redistribuirea tensiunilor mecanice i mpiedicarea bombrii tubulaturii n zona defectelor locale.Centrarea manonuluiSe centreaz manonul pentru a obine i a menine un grad de deformare aproximativ egal i constantpe ntreaga suprafa circular a evii.

5. Repararea cu nveliuri aplicate la distannveliurile aplicate la distan se folosesc n cazul defectelor aprute ntr-o zon curbat sau cu form complicat a tubulaturii unei conducte. Se prind manoane de eav pe fiecare parte a zonei cu defecte i apoi se sudeaz de acestea, la o distana corespunztoare pentru a prelua curbura sau alte particulariti geometrice ale tubulaturii, elementele de nveli care nchid i etaneaz zona cu defecte.Manoanele i nveliurile formeaza o incint de presiune n jurul zonei cu defecte i previn orice pierdere de gaz din conduct, n cazul n care defectul cauzeaza avarierea (cedarea) conductei. Tubulatura supus reparrii poate fi gurita pentru presurizarea coroanei inelare create n jurul defectului i descrcarea parial de solicitri mecanice a tubulaturii conductei.n mod obinuit, reparaiile realizate prin acest procedeu sunt temporare, impunnd realizarea ulterioar a unor lucrri de nlocuire a elementelor deteriorate de pe tubulatura conductei.Cteva tipuri uzuale de astfel de astfel de nveliuri (realizate din tabl, prin curbare sau ambutisare) sunt prezentate n figura 3, iar modul de folosire a acestui procedeu la recondiionarea unei conducte cu defecte aprute n zona unei reparaii anterioare cu manoane tip B este redat n figura 4.6. Repararea cu nveliuri umplute cu rin sinteticEste un procedeu de reparare fr sudare direct pe conduct, pentru remedierea defectelor tubulaturii care nu au produs pierderea etaneitii conductei (scurgeri de gaz). Poate fi folosit i acolo unde sudarea nu se poate utiliza i anume: n zonele coturilor i ramificaiilor n T, n zonele sudurilor transversale dintre evile care alctuiesc tubulatura conductelor, pe robinete etc. Se folosesc dou nveliuri semicilindrice din oel, care au grosimea peretelui egal cu cea a peretelui tubulaturii conductei i sunt din aceeai calitate de material, ce se sudeaz unul de ceallalt n jurul zonei cu defecte. Diametrul interior al nveliurilor este mai mare dect diametrul exterior al conductei, lsnd un spaiu inelar de 3 pn la 40 mm ntre nveliuri i tubulatura conductei supuse reparrii; acest spaiu se umple cu rin sintetic (de obicei se folosete o rin epoxidic), umplerea (cu rina n stare fluid) fcndu-se prin procedeul n sifon (de jos n sus) sau prin turnare direct (de sus n jos).

Fig. 3. Configuratia constructiv a unor nveli aplicat la distan pentru repararea conductelor cu defecte n zona CUS circulare dintre evile tubulaturii sau n zona unor accesorii montate pe tubulatur Fig. 4. Configuratia nveliului aplicat la distan peste o reparaie anterioar7. Repararea cu coliere mecanicePentru repararea defectelor locale de pe tubulaturile conductelor se pot utiliza trei tipuri de coliere mecanice: colierele structurale, care se fixeaz pe tubulatura conductei pentru a preveni scurgerea gazului (n cazul n care defectele existente pe tubulatur produc cedarea acesteia) i este cuplat mecanic cu tubulatua astfel nct s preia integral solicitrile mecanice ale acesteia; colierele de prevenire, care evit scurgerea gazului din conduct (n cazul n care defectele existente pe tubulatur produc cedarea acesteia), dar care nu sunt destinate s preia solicitrile mecanice ale tubulaturii conductei. colierele de etanare, destinate numai pentru refacerea etaneitii tubulaturii conductei i eliminarea scurgerilor de gaz existente.n cazul primelor dou tipuri de coliere mecanice, coroana inelar dintre tubulatura conductei i colier poate fi umplut cu materiale de tipul rinilor sintetice sau cu alte materiale ce pot asigura etaneitatea.Procedeul se remarc prin durata scurt necesar pentru efectuarea reparaiei, prin simplitate i prin faptul c nu necesit realizarea de mbinri sudate pe conduct, iar dezavantajele sale principale pot fi formulate astfel: reparaiile efectuate astfel au caracter temporar, nu se poate aplica n cazul n care defectele existente pe tubulatura conductei pot produce cedarea (ruperea) acesteia, iar colierele trebuie depozitate i ntreinute corespunztor (deoarece au n compunere elemente de etanare confecionate din cauciuc sau din mase plastice).Pentru a realiza reparaii de calitate prin acest procedeu se recomand utilizarea colierelor mecanice fabricate de firme specializate i evitarea folosirii colierelor fabricate artizanal.8. Repararea cu nveliuri din materiale compoziteRepararea cu nveliuri complexe, realizate din materiale compozite, reprezint o clas de procedee tehnologice moderne de reparare a conductelor destinate transportului gazelor naturale care prezint defecte superficiale locale de tip lips de material, produse prin coroziune sau defecte de tip deformare plasticlocal a tubulaturii, produse (n general) prin intervenii sau interferene de ter parte. Procedeele tehnologice din aceast clas permit repararea fr scoaterea din exploatare a conductelor i fr aplicarea unor operaii de sudare pe tubulatura acestora, nlocuind cu succes procedeele tradiionale (clasice) de reparare.Procedeele din aceast clas constau n aplicarea n zona defectelor conductei a unui nveli cu structur complex, alctuit, n general, din urmtoarele componente: un chit (material de umplere) polimeric, utilizat pentru acoperirea defectelor de pe conduct i refacerea configuraiei exterioare a acesteia, mai multe straturi de band de material compozit, realizat dintr-o matrice polimeric i fibre durificatoare, care pot fi fibre continui, fibre discrete sau esturi de fibre din sticl sau grafit i un adeziv polimeric, care asigura legatura i conlucrarea sinergic dintre conduct i straturile de band i dintre straturile succesive ale materialului compozit.Setul de reparare printr-un procedeu de tipul celui descris mai nainte are drept componente principale chitul sau materialul folosit pentru umplerea defectului care se repar i materialul compozit care alctuiete nveliul de consolidare a tubulaturii conductei n zona defectului care se repar, alctuit fie din benzi successive de material compozit (avnd n compunere o matrice polimeric i un material de ranforsare) cuplate ntre ele cu ajutorul unui adeziv, fie dintr-un material compozit realizat din mai multe straturi successive de material de ranforsare impregnate i cuplate n vederea conlucrrii cu un material de tip matrice polimeric.nveliurile utilizate pentru repararea defectelor superficiale locale de tip lips de material de pe tubulaturile conductelor se pot realiza n mai multe feluri:a) Productorul livreaz o band confecionat din material compozit i un adeziv polimeric, iar nveliul de reparare se realizeaz prin nfurarea benzii pe tubulatura conductei, aderena benzii pe tubulatur i aderena ntre straturile succesive de band ale nveliului fiind asigurat prin aplicarea adezivului pe acestea; nveliurile de acest tip sunt denumite generic nveliuri tip CS;b) Productorul livreaz o band confecionat din material compozit autoadeziv, iar nveliul de reparare se realizeaz prin nfurarea benzii pe tubulatura conductei, aderena benzii pe tubulatur i aderena ntre straturile succesive de band ale nveliului fiind asigurat de substanele adezive nglobate n band sau impregnate pe componenta de armare a benzii; nveliurile de acest tip sunt denumite generic nveliuri tip FR;c) Productorul livreaz componentele materialului compozit, adic matricea polimeric i materialul de armare, iar nveliul se obine aplicnd pe tubulatura conductei, n straturi succesive, cele dou componente; nveliurile de acest tip sunt denumite genric nveliuri tip BD.n toate cazurile anterior precizate, nveliurile folosite la repararea conductelor sunt nveliuri complexe, din materiale compozite. n cazul nveliurilor tip CS, banda din care se realizeaz straturile nveliului este un material compozit armat cu fibre (esute sau neesute, lungi sau scurte, orientate sau neorientate), iar nveliul de reparare realizat pe tubulatura conductei este un compozit stratificat, alctuit din aceast band (care la rndul su este un compozit) i adezivul polimeric aplicat ntre straturile de band. n cazul nveliurilor tip FR, banda din care se realizeaz nveliul este un material compozit complex, cu mai multe straturi i materialul de armare sub form de estur de fibre i de fibre scurte neorientate (sub form de mat sau mpslitur de fibre). nveliurile tip BD sunt, de asemenea, nveliuri compozite complexe, cu mai multe straturi succesive de matrice polimeric i material de armare sub form de estur de fibre.La folosirea acestui procedeu trebuie respectat cu rigurozitate procedura productorului, aplicarea nveliurilor compozite fiind simpl i necesitnd folosirea de personal cu calificare medie, dar impunnd luarea n considerare i respectarea cu strictee a tuturor prescripiilor incluse de productorul, importatorul sau distribuitorul setului de reparare n Fia tehnic de securitate, ntocmit n conformitate cu prevederile legale n vigoare, a fiecrui material din setul de reparare.9 .Defect prin opturare cu balonare

Descrierea metodei de lucruEste o metod de reparare defecte cu obturare interioar nepermanent cu baloane i se execut froprirea gazului, dar se scade presiunea pn la o valoare ce permite intervenia pe conduct astfel nct s nu se afecteze alimentarea cu gaze a consumatorilor n parametrii de funcionare.Metoda se folosete pentru schimbarea unui tronson de reea, repararea defectelor unde grosimea de perete a conductei nu permite reparaia cu manoane sau petice, nlocuirea de robinei de secionare pentru conducte cu diametre exterioare ntre 88.9 mm i 323,9 mm .Instalaia by-pass este conform figurii de mai jos.

Instalaia const din 2 dispozitive de ataare a tuurilor pe conduct, astfel nct s se poat introduce fr scpare de gaz, la ambele capete ale by-passului dou baloane duble cu orificiu de aerisire ntre ele baloaneleavnd diametre nominale cuprinse ntre 80 i 300 mm. Orificiul de aerisire dintre baloane arediametrul de 1, astfel nct s nu se mai poat acumula presiune de gaz naintea celuide al doilea balon n caz c primul balon nu este etan i trebuie dezumflat.La fiecare capt, dispozitivele de introducere a baloanelor n conduct sunt dotate cu cte 2manometre cu robinet pentru umplerea cu aer a acestora i pentru supravegherea presiuniidin cele 2 baloane.Conectarea manometrelor se face prin cuple rapide. Fiecare dispozitiv de introducere a baloanelor dispunede cte 2 robinei cu sfer, care sunt folosii pentru a refula gazul din conduct sau pentru a reintroduce gaz n ea, dup ce se finalizeaz intervenia de remediere a defectului.Instalaia cu by-pass se folosete la nlocuirea unui tronson de conduct cnd alimentarea cu gaz se face dintr-un singur sens

Dispozitivul By-pass (J130) - este un dispozitiv tip ecluz prin care se face perforarea conductei de oel. Dispozitivul tip oal a By-pass-ului are un orificiu, o deschidere cu filet de dimensiunea 2 , precum i o nchidere prin flan de dimensiune DN 80. Instalaia mai dispune i de un orificiu de aerisire, de refulare sau de cltire a instalaiei cu dispozitiv de nchidere i de un manometru pentru a efectua n prealabil probe de presiune. Trusa de obturare cu baloane - este un set de dispozitive complementar instalaiei de perforare conduct prin ecluz pentru ntreruperea fluxului de gaz efectuarea lucrrilor se face fr scpri de gaz pe conducte de presiune joas i medie DN 80 300 prin introducerea unor perechi de baloane (totdeauna 2 buci), cu orificiu de aerisire ntre cele dou baloane.Balon dublu cu orificiu de aerisire, cu nveli antistatic,cu rezisten mare la presiune pentru presiune joas i medie, cu conector special. Baloanele de obturare sunt utilizate pentru obturarea temporar a conductelor de gaz, respectiv pentru ntreruperea temporar a fluxului de gaz.Prin orificiul de aerisire dintre baloane se pot refula i eventualele scpri de gaz care s-ar putea strecura pe lng primul balon introdus pe conduct.Set de 2 baloane n tandem de obturare G212 Dimensiuni mm:80, 100, 125, 150, 200, 250, 300.

Concluzii

La sfritul lucrrii, e chipa care a realizat reparaia completeaz ordinul de serviciu i fia de intervenie, formular i le predau sefului direct.eful Birou Activiti Speciale comunic Coordonatorului Senior District terminarea lucrrii de reparaie i-i transmite o copie a fiei de intervenie( prin fax sau e-mail) n cazul n care reparaia a fost fcut de echipa Activiti Speciale

2

13