Download - Prezentare turistica Maroc

Transcript
Page 1: Prezentare turistica Maroc
Page 2: Prezentare turistica Maroc
Page 3: Prezentare turistica Maroc

• Introducere - încadrare generală Cu acrobaţii şi îmblânzitorii săi de şerpi, Marocul este o ţară care incită la visare. Doar la auzul unor nume simbolice ca Marrakesh, Fez, Meknes sau Tangier, imaginaţia începe să creeze scenarii de basm.Un teritoriu muntos şi deşertic, situat în Africa de Nord, Maroc este scăldat de apele Oceanului Atlantic în vest şi Marea Mediterana în nord. Această ţară are multe de oferit: oraşe medievale, ruine din vremea romanilor, fortăreţe, monumente musulmane foarte valoroase, safari pe cămile în deşert, safari cu cai prin Munţii Atlas şi multe altele.      Marocul este o iniţiere în exotismul magic al lumii islamice, arabe şi africane deopotriva. Este vorba despre tărâmul medinelor şi minaretelor, deşerturilor şi munţilor. Pentru a fi pătruns de spiritul Marocului este de ajuns pentru început să străbaţi străzile marilor oraşe. Fes – vechea capitală – deţine o arie înteţită de construcţii medievale, în timp ce Marrakech captează atenţia prin negustorii celebri în toată lumea ce vând o multitudine de produse.

Page 4: Prezentare turistica Maroc

            Şarmul Marocului se regăseşte în diversitatea sa. Pentru însetaţii de soare, se

întind aici mile întregi de plaja, în timp ce în centru se desfăşoara Munţii Atlas, cu crestele albite de zăpadă, perfecţi pentru pasionaţii de alpinism şi drumeţii. Dincolo de munţi stăpâneşte deşertul. Sahara, acolo unde cândva treceau caravanele negustorilor de fildeş şi mirodenii

POTENTIALUL TURISTIC

Marocul – leagăn al unui trecut ce se măsoară în secole şi milenii – oferă vizitatorului decorul grandios al vestigiilor, picturile rupestre din regiunile presahariene, civilizaţia deşertului, monumentele artei islamice în care rafinamentul se îmbină cu măreţia, arta şi folclorul cu originalitatea etalată în numeroase centre urbane şi rurale.

Page 5: Prezentare turistica Maroc

Făurindu-şi istoria şi definindu-şi personalitatea în spaţiul limitat de Mediterana, Atlantic, triplul lanţ al Atlasului învăluit în legendă şi nisipul Saharei – Marocul dezvăluie privirii prestigioase monumente ale civilizaţiei, precum şi farmecul inedit al peisajelor. Printr-un paradox al naturii rar întâlnit, în aceeaşi zi se poate trece prin toate anotimpurile: amatorii sporturilor de iarnă pot schia pe pantele înzăpezite ale Atlasului, în timp ce iubitorii mării pot face baie în Atlantic, pe plajele Agadirului.

Litoralul mediteranean şi atlantic, piscurile înzăpezite ale Atasului, creasta Rifului cu vestitele sale păduri de cedri, ineditul oazelor presahariene, varietatea florei şi faunei, pitorescul oraşelor prefigurează un atrăgător itinerar turistic ce oferă vizitatorului imagini sugestive asupra frumuseţii ţării, a transformărilor înnoitoare prin care trece Marocul.

Mărturiile milenarei civilizaţiile şi însemnul noului apar aproape pretutindeni. Dar, înainte de toate în capitalele imperiale – FES, MEKNES, RABAT- nume cu adânci rezonanţe în istoria mai veche şi mai nouă a Marocului.

FEZ – fondată în secolul al IX-lea – este un important centru cultural şi religios al occidentului musulman. Oraş al culturii şi al credinţei, păstrător al comorilor de artă islamică, el adăposteşte Moscheea Al Qaraouiyyine, cel mai reprezentativ monument de artă islamică din nordul Africii – nu numai pentru vechimea sa de unsprezece secole şi pentru dimensiunile sale gigantice, ci mai ales pentru stilul arhitectural şi neasemuitele sale decoraţii interioare. Moscheea este sediul renumitei universităţi musulmane şi a bibliotecii, celebră pentru manuscrisele sale de mare valoare, veritabil tezaur al culturii islamice.

MARRAKECH – oraşul muzeu, capitală a imensului imperiu al dinastiilor almohadă (secolele XII – XIII ) şi saadină (secolele XVI – XVII), oraş în inima unei imense păduri de palmieri. Întinsele păduri de portocali, lămâi, măslini, piersici şi trandafiri, monumentele istorice, viaţa tumultuoasă a pieţelor, activitatea neîntreruptă a artizanilor, tradiţionalul festival folcloric al lunii mai fac gloria acestei „capitale a Sudului”, aplecate spre imensitatea spaţiului saharian.

Page 6: Prezentare turistica Maroc

RABAT – frumoasa capitală a Marocului zilelor noastre – centru politic, cultural, şi administrativ al ţării. Rabatul, ridicat în interiorul unor fortificaţii ce aparţin secolului al XII-lea, întruneşte azi multe atribute ale civilizaţiei moderne. Noile şi variatele edificii, importantele obiective economice, pitorescul bazarelor, Turnul Hassan – de la înălţimea căruia se deschide întreaga panoramă a oraşului până departe spre Sale – Mausoleul „ Mahomed al V-lea(chintesenţă a stilului arhitectonic marocan, capodoperă a artei islamice) constituie, în ansamblu, o adevărată sinteză a tradiţionalului şi modernului, a trecutului îndepărtat şi a prezentului creator.

Page 7: Prezentare turistica Maroc

Dar Marocul mai are încă o capitală şi anume CASABLANCA, „capitala economică” a ţării. Cu o populaţie ce depăşeşte două milioane de locuitori, Casablanca, unul dintre cele mai mari porturi ale Africii la Atlantic, se află la originea principalelor mutaţii ale Marocului contemporan. Întreaga sa activitate industrială, comercială şi financiară reflectă, în esenţă, liniile directoare ale dezvoltării ţării. Casablanca, oraşul împodobit cu palmieri, posedă numeroase edificii moderne şi în stilul tradiţional arab, o bogată reţea de plaje şi faleze, cel mai mare acvariu din Africa, „sukurile” animate în pitoreasca Medină.

Date generale despre Regatul Maroc:Forma de guvernământ: monarhie constituţională

Suprafaţa: 446,550 km² Populaţia: 33,757,175 locuitori Limba oficială: arabă, limbă de circulaţie: franceza.

Page 8: Prezentare turistica Maroc

Religie: islamismCapitala: RabatMoneda: dirhamul marocanZiua independenţei: 30 iulieFus orar: UTC +0, diferenţa este de două ore faţă de România.

Page 9: Prezentare turistica Maroc

1. Patrimoniul natural

1. Spaţiul geografic Maroc – O ţară unde omul se îngemănează cu natura, un loc cu o abundenţă de comori

care aşteaptă să fie descoperite în spatele zidurilor oraşelor. O beţie a simţurilor, o pictură magnifică ce pare să fi prins viaţă, vibrantă, colorată şi plină

de farmec. Munţi, păduri, cascade, imense câmpuri de flori cu parfumuri ameţitoare, râuri măiestoase şi plaje superbe. Dar mai presus de toate, predomină strălucirea şi romantismul acestei ţări. Fastul oriental, strălucirea şi contrastele fascinante din vechile oraşe Marrakesh, Fez sau Rabat te captivează irezistibil. Din momentul sosirii în această ţară, începi să trăieşti o experienţă încărcată de mister şi exotic.

2. Aşezare geografică

Regatul Maroc este o ţară în nord-vestul Africii. Are o lungă linie de coastă la Oceanul Atlantic care ajunge până la Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar. Teritoriul Marocului este despărţit de Europa prin strâmtoarea Gibraltar. Marocul are pretenţii teritoriale asupra Saharei de Vest şi a administrat cea mai mare parte a teritoriului acesteia încă din 1975.

3. Vecini

Marocul are următorii vecini:- la Nord - Spania şi Marea Mediterană; - la Est - Algeria;- la Sud - Mauritania şi Sahara de Vest;- la Vest - Oceanul Atlantic.

Page 10: Prezentare turistica Maroc

4. Relieful

Terenul este foarte variat. De la NE la SV, ţara este străbătută de lanţul Munţilor Atlas, ca o coloană vertebrală care se termină brusc în ocean. Atlasul Mare, în centru, cu cele mai mari altitudini (Toubkal, 4165 m), Atlasul Mijlociu, în NV, şi Anti-Atlasul în S, în faţa Saharei. În E, Platoul Rekkam domină depresiunea Moulouya. În N, paralel cu ţărmul Mediteranei, Munţii Rif (2452 m) care coboară brusc în mare şi în ale căror văi curg râuri vijelioase. Se disting cinci regiuni: câmpia de coastă, fertilă, regiunea munţilor Atlas, podişurile centrale, cultivate, podişuri din S, zonă presahariană, şi câmpiile aluvionare din SV. Majoritatea apelor se varsă în Oceanul Atlantic; Moulouya se varsă în Mediterana.

Page 11: Prezentare turistica Maroc

5. Deşertul şi marea sunt alte atracţii turistice ale Marocului. Amatorii de aventură pot opta pentru o excursie

pe cămile prin Sahara. Distracţia costă însă peste 1.500 de dolari pentru nouă zile. În ceea ce priveşte litoralul, operatorii din turism recomandă Agadir, considerată staţiunea cel mai frumos amenajată din Maroc. Aceasta are o plaja de 10 km cu nisip auriu.

5.1. Staţiunea Agadir - perla Atlanticului

Vechiul nume al oraşului era Santa Cruz de Cap de Guè, dar din 1541 sultanul Mahomed al II-lea a reuşit să-l recucerească de la portughezi şi să-l numească Agadir. Este o importantă staţiune balneară şi port la Oceanul Atlantic. Poziţia geografică a staţiunii Agadir este perfectă, deoarece Munţii Atlas apără staţiunea de căldura Saharei, iar Oceanul Atlantic vara o răcoreşte, iar iarna o încălzeşte.

Aici ne putem bucura de mare practicând diferite sporturi nautice, sau de munte prin drumeţiile din munţii Atlas, iar dacă ne ţin tălpile, putem face o călătorie fierbinte pe dunele deşertului.

Cea mai vestită staţiune, este Agadir, de la ţărmul Atlanticului. Staţiunea, preferată deopotrivă de turişti germani şi francezi, în mare parte datorită plajelor sale de 6 de kilometri de nisip fin şi a soarelui care străluceşte 300 de zile pe an.

Page 12: Prezentare turistica Maroc
Page 13: Prezentare turistica Maroc
Page 14: Prezentare turistica Maroc

5.2. Dunele de nisip

În partea de răsărit a ţării, la graniţa cu Algeria, se ridică unele dintre cele mai frumoase dune din Sahara. Minunate pensiuni în stil casbah – case fortificate construite din pământ – primesc anual milioane de turişti, veniţi să savureze mâncărurile şi să se împărtăşească din simplitatea vieţii berberilor. Nici cel mai performant aparat de fotografiat nu poate reţine frumuseţea culorilor pe care le ia deşertul la apus.

Page 15: Prezentare turistica Maroc

Nisipul cameleonic

Nisip cât vezi cu ochii. O imensitate care ne sperie. Dunele de nisip au ceva cameleonic în ele. Îşi schimbă culoarea de la roşu la ocru pal, pe măsură ce soarele se apropie de linia orizontului. În 15 minute, soarele a fost înghiţit de orizont. Uimirea este atât de puternică că nu apuci să dai formă gândurilor.

Page 16: Prezentare turistica Maroc

Incursiune într-o oază marocană

Page 17: Prezentare turistica Maroc

Fosilele din deşertÎn La M’Gouna există acel loc care asigură sursa de existenţă a zonei: fabrica de fosile. Într-un atelier cât un hangar putem fi martorii unei adevărate minuni. Dacă sapi puţin, în orice loc din jurul M’Gounei, dai peste amoniţi şi oxilaţi aciformi de diverse mărimi. Câmpurile masive din marmură sunt împănate cu fosile. În fabrica de care aminteam, marmura este tăiată în diverse forme sau este pur şi simplu spartă ca să se ajungă la fosila propriu-zisă, lustruită şi pusă în vînzare.Aici găsim una din cele mai stranii manifestări ale naturii în piatră.

Granit roz-maron clivat sub formă de petale. Frumuseţea formelor a făcut ca aceste roci să fie numite florile deşertului.

Page 18: Prezentare turistica Maroc

6. Faună şi floră

Vegetaţia este xerofilă, rară şi cuprinde circa 1000 de specii uneori absentă în zonele deşertice. În cele circa 90 de oaze mari se cultivă curmali, legume, cereale, vegetaţie de stepă (păşuni 12% din terit.); păduri (de stejar) 11% din teritoriu.

Page 19: Prezentare turistica Maroc

Fauna este relativ săracă: scorpioni, şopârle, vulpi de deşert, struţi. Spre margini pătrund uneori animale de savană.În dealurile Marocului se pot găsi specii de măslini şi chiparos la un loc cu acacia, palmieri de turtă dulce, cimbru, curmali şi alţi arbuşti. Cele mai întâlnite tipuri de iarbă găsite în câmpii cuprind Eragrostis, Panicum şi Aristida.

Păduri de cedri şi piatră

Peisajul începe să se schimbe, este sălbatic, împănat cu stînci roşii, agave şi ici colo buruieni. Casele sărăcăcioase se pierd în pămînt. Dar acest lucru nu împiedică cireşii să fie în floare. Terasele uriaşe, spijinite cu pereuri din piatră, adăpostesc păduri de cedri.

Page 20: Prezentare turistica Maroc

Din ce în ce mai multă piatră, de parcă ar creşte din pămînt. Mi-amintesc legenda care spune că pietrele sunt oasele pămîntului. În Maroc însă parcă sunt prea multe.

În afara cedrilor, întâlnim castanul de India sau maronierul, lemn roşu, bun pentru fabricarea mobilierului şi platani.

O parte din mamiferele întalnite în Maroc sunt rozatoare mici africane, iepuri de câmp, arici de deşert, gazele, căprioare, nubieni sălbatici, bursuci, hiene cu pete, şacali, vulpi de nisip, nevăstuici dungate libiene, manguste zvelte. Marocul conţine de asemenea peste 300 de specii de păsări migratoare, împreună cu păsări de apă şi de ţărm şi numeroase alte tipuri de păsări (ibis - în figura de mai jos). Cele mai des întâlnite sunt struţii, păsări de guinea, păsări de pradă, vulturul de deşert, bufniţe, ciocârlii de nisip, rândunici, corbi şi altele.

Dar mai există şi numeroase reptile: broaşte, broaşte râioase, crocodili, care pot fi găsiţi în lacurile din Regatul Mrocului, mai multe tipuri de şopârle mici, cameleoni şi cobra, care pot fi găsiţi printre dune şi roci. Mai pot fi găsiţi melci şi creveţi, şi alţi crustacei.

Page 21: Prezentare turistica Maroc

7. Clima

De-a lungul Mării Mediterane, Marocul are climă subtropicală, temperată de influenţă oceanică; aceasta conferă oraşelor de pe coastă temperaturi moderate.

Este mediteraneană pe coasta nordică şi deşertică în sud; oceanică în vest şi uscată în est; relativ secetoasă pe podişurile din interior. În anotimpul uscat bat alizeele de nord-est şi sud-est şi vânturi continentale secetoase.

8. Hidrografia

Principalele râuri se îndreaptă spre Atlantic: Oum er Rbia, Haddou, Ahansal, Thu Bon, Foum Tillicht , Bou Regreg, Gumbia, Oued Sebou, Boulmane du Dades, Todra Todra Gorge, Errachidia, Ziz.

Page 22: Prezentare turistica Maroc

Patrimoniul antropic

1. PopulaţiaPopulaţia Marocului este de 33,757,175 (recensământul din Iulie 2002).Structura pe vârste: 0 – 14 ani : 34,39% (din care bărbaţi 5.368.784 şi femei 5.170.890)15 – 64 ani : 60,93%( din care bărbaţi 9.270.095 şi femei 9.402.561)peste 65 ani: 4,68%( din care bărbaţi 646.567 şi femei 786.407)Rata de creştere a populaţiei: 1,71%Rata de natalitate: 24,16 naşteri /1000 locuitoriRata de mortalitate : 5,94 morţi / 1000 locuitoriRata netă de migraţie : -1,15 migranţi / 1000 locuitoriGrupuri etnice : arab-berber (99,1%) ; altele (0,7%) ; evrei (0,2%).Religii : musulmani ( 98,7%) ; creştini (1,1%) ; evrei (0,2%). 2. Religia

Populaţia din Maroc este de religie islamică. Cei cinci piloni ai islamului sau datoriile marocanului sunt: credinţa (recitarea crezului), rugăciunea, postul, milostenia (pomana) şi pelerinajul la Mecca.

Credinţa. Declaraţia de credinţǎ a musulmanilor, numitǎ SAHARADA este următoarea: “ Nu existǎ alt Dumnezeu în afarǎ de Allah, iar Mahommed este profetul sǎu”.

Rugăciunea zilnicǎ este numitǎ SALAT şi este consideratǎ “firul direct cu Dumnezeu”. De remarcat cǎ nu existǎ o autoritate ierarhicǎ în Islamism, şi nici la preoţi, rugăciunile fiind conduse de o persoanǎ care cunoaşte Coranul.

Page 23: Prezentare turistica Maroc

Postul, numit Ramadan, este de o lunǎ de zile şi se interzice sǎ se mănânce, sǎ se bea şi sǎ se fumeze până la asfinţitul soarelui. Bolnavii şi femeile gravide nu postesc în aceastǎ perioadǎ, ci mai târziu un numǎr de zile egal cu cele nepostite. Postul presupune sǎ-l înţelegi pe cel înfometat. În timpul Ramadanului producţia se reduce deoarece mahomedanii mănâncă noaptea şi se odihnesc mai puţin decât în restul anului.

4. Obiceiuri sociale

4.1. Nunta marocanăCăsătoria este o înţelegere între părinţi. Toate familiile caută să urce o treaptă ierahică în

societate. Fata trebuie să fie bogată sau băiatul titrat şi cu un serviciu bine remunerat. Când un cuplu este pe cale să se căsătorească, viitorul soţ plăteşte tatălui sau fratelui miresei, o sumă de bani pentru a întâlni fata şi a o peţi. O nuntă durează de obicei, 2 zile. Extinderea familiei este elementul cel mai important al vieţii sociale marocane. Legătura dintre mamă şi fiu este cea mai de preţ.

4.2. SocializareaMarocanii, în general, îşi strâng mâinile când se întâlnesc, cea mai întânită formulă de salut

este “Assalam Ouakikoum!”=”Pacea fie cu tine!” Vizitarea prietenilor şi a rudelor, în mod frecvent, este considerată necesară pentru menţinerea strânsă a relaţiilor de familie.

Ramadan-ul este considerată cea mai importantă sărbătoare a musulmanilor şi durează o lună, data acestei sărbători schimbându-se în funcţie de calendarul gregorian.

Page 24: Prezentare turistica Maroc
Page 25: Prezentare turistica Maroc

Obiective turistice în Maroc

Marocul atrage prin numeroasele variante pe care le oferă celor care vin să petreacă o vacanţă. Pe lângă plajele cu nisip fin, se pot vizita oraşe cum ar fi Casablanca, Fez, Rabat sau Marrakech, dar şi obiective istorice, precum oraşe medievale sau ruine din vremea romanilor.

Se poate opta şi pentru safari pe cămile în deşert şi prin Munţii Atlas.

Page 26: Prezentare turistica Maroc

Alcătuit dintr-un labirint de peste 9.400 de străzi şi alei, Fez este cel mai vechi oraş imperial şi totodata centrul spiritual al regatului, aici aflându-se numeroase şcoli teologice, în care se predă Coranul.

Page 27: Prezentare turistica Maroc

Oraşul Fez este capitala spirituală a Marocului. Este o destinaţie interesantă pentru cei pasionaţi de tradiţii şi istorie. Aici se pot vizita Medina medievală, inclusă în patrimoniul UNESCO, Medersas (Universitatea Religioasă Islamică), Moscheea Karaouine şi faimoasa fântâna Nejjarine. Din piaţa cu acelaşi nume se pot cumpăra suveniruri care să amintească turiştilor de cultura tradiţională marocană. cel mai cosmopolit oraş al Islamului

Oraşul Fez, este, deopotrivă, cel mai pitoresc şi cel mai vechi dintre oraşele imperiale, care păstrează intactă istoria milenară a locului. În acest oraş-muzeu se găseşte o îmbinare de stiluri culturale, de la cea andaluză la cea berberă, cu tradiţii nealterate din Evul Mediu. Fez reprezintă de fapt trei oraşe sub acelaşi nume, recunoscute drept capitala culturală şi religioasă a ţării, vestigiile urbei vechi datând din anul 800.

Tot aici se poate vizita Medina, cu cele 14 porţi de acces, după care se descoperă moscheea Qarawiyin, care poate adăposti 20.000 de pelerini, fântâna Najjarine, moscheea Andaluză. Nu trebuie uitate, pe lângă porţile vechi ale oraşului, mausoleul moulay Idriss, precum şi vopsitoriile de piele (tanneries), situate pe malurile pârâului Fez, care folosesc aceeaşi tehnică uzuală ca şi acum sute de ani.

Page 28: Prezentare turistica Maroc

Zidurile Marrakech-ului ascund toate comorile Orientului.

Marrakech-ul, oraşul-cetate aflat la jumătatea distanţei între coasta Atlanticului şi dunele Saharei, fostă capitală meridională a Maghrebului, este considerată alături de Fez, inima istoriei Marocului. Din numele Marrakech-ului (Marakush în arabă) derivă însăşi denumirea ţării, căreia i-a fost, de altfel, şi capitală. „Oraşul roşu" îşi poartă în mod evident „crucea" sub bătaia soarelui, care nu reuşeşte să estompeze culoarea ruginie în care sunt vopsite absolut toate clădirile din spatele zidurilor străvechi. În Marrakech nu ştii dacă te afli într-un oraş sau într-o scenă de film sau de poveste: peste atmosfera uşor prăfuită plutesc mii de miresme.

Page 29: Prezentare turistica Maroc

Vechiul oraş Casablanca - un mozaic de cultură, istorie, civilizaţie şi artă se oferă generos călătorului, îmbiat să revină pe acest pământ al Africii împreună cu exuberantul concurs al naturii, care-şi etalează aici toate formele.

Localităţile marocane au casele vopsite într-o singură culoare, iar pentru oraşul cu nume de film albul este definiţia. Chiar dacă unora această nuanţă nu le spune nimic, până la urmă Casablanca nu-i va lăsa indiferenţi, la fel ca şi pelicula care l-a făcut celebru.

Oraşul care pulsează de viaţă este practic imaginea la scară redusă a Marocului, aceea care-i scoate în evidenţă extremele. În Casablanca, oraşul unde se desfăşoară peste 50% din activitatea economică a statului, luxul exuberant este nevoit să "interacţioneze" cu sărăcia nemiloasă a bordeielor de la marginea urbei.

Page 30: Prezentare turistica Maroc

Nu puteam părăsi Rabatul fără o vizită în Oraşul olarilor. Este o mică lume într-o alta mai mare. Peste tot magazine şi ateliere. Este zona cea mai creativă din Rabat. Aici, totul se lucrează manual, de la frământatul lutului, la formă şi pictură.

Artizanul dă viaţă formelor cu pasiune. Istovitor. Ireparabil. Cu trudă şi sudoare iar rezultatul este o minunăţie. În ateliere lucrează un număr mic de oameni, maxim 3 olari, la care se adaugă cel care arde ceramica şi pictorii. Zilnic, din mâinile lor ies până la 1000 de obiecte ceramice, de la platouri şi servicii de cafea şi ceai, la vase pentru friptură, pentru peşte, vaze de flori .

.

Page 31: Prezentare turistica Maroc

Moscheea Hassan II denumită şi Moscheea Toleranţei

Marea Moschee Hassan II, aflată în Casablanca - Maroc, a fost terminată în anul 1993, după eforturi financiare imense şi după o uriaşă muncă artistică. Rezultatul tuturor eforturilor depuse au dus la realizarea uneia dintre cele mai mari şi frumoase moschei din lume.

Moscheea Hassan II este cea de a doua moschee ca mărime din lume, după cea aflată în oraşul Mecca. Mulţimea bogăţiilor şi forţa strălucirii sale fac un contrast puternic cu restul detaliilor din Casablanca.

  Marea Moschee Hassan II a început a fi ridicată la îndemnul ctitorului ei, regele Hassan II, în primul rând cu scopul de a oferi întregii regiuni din zona oraşului Casablanca un punct de referinta.

Page 32: Prezentare turistica Maroc

Festivaluri, pieţe

Marrakech este cunoscut acum ca un loc popular pentru festivaluri şi pentru pieţele sale, cea mai impunătoare dintre acestea fiind Jemâa Lefna, în oraşul vechi. Este un oraş al culturii, istoriei, un oraş „la modă” unde să-ţi petreci iarna sau primăvara, cu restaurante specifice marocane unice, baruri, cazinouri şi viaţă de noapte la cele mai ridicate standarde.

La nici o oră de Marrakech se întind munţii Atlas, unde puteţi descoperi locuri de o frumuseţe aparte, pieţe rurale tradiţionale, monumente locale, mai ales moschei, iar ceva mai departe se află cascada Ouzoud.

Viaţa adevarată a oraşelor este în pieţe

Pretutindeni, în oraşele mari sau mici, vei întâlni farmecul oriental al babiloniei din pieţele arabe, unde marocanii se târguiesc chiar şi pe căpăţânile de usturoi. Aici găseşti suveniruri pe alese. Negustorii vând bijuterii, sculpturi în lemn şi alte produse artizanale, pielărie, ţesături şi covoare. Pe 18 noiembrie, ziua lor naţională, vezi adevarate expozitii de covoare aşezate direct pe caldarâm şi ziduri. În Fes există şi o piaţă pentru vopsele făcute din planta hena, folosite de localnice pentru vopsirea părului, dar şi pentru tatuarea mâinilor şi a picioarelor. Una dintre cele mai mari pieţe este Djemaa el-Fna, inima orasului Marrakech, unde, alături de comercianţi, vezi tot felul de jongleri, acrobaţi şi magicieni.

Page 33: Prezentare turistica Maroc
Page 34: Prezentare turistica Maroc

O altă piaţă este Piaţa centrală din Casablanca ce reprezintă un adevărat festin pentru simţuri - o multitudine de fructe, condimente, peşte, legume, toate „împodobite“ parcă de flori viu colorate.

Page 35: Prezentare turistica Maroc

Folclor - Portul popular marocan

Popasul pălăriilor Peste tot însă, în toate magazinele şi bazaruri nu se găsesc rochii, doar costume

bluză-pantalon şi gelab-uri – halate lungi colorate şi cu glugă. Toate femeile le poartă, ca şi mulţi dintre bărbaţi. Pe cap femeile poartă darla, care le ascunde complet părul.

Page 36: Prezentare turistica Maroc

Arta culinară - Gastronomia

Bucătăria marocană este considerată a fi una dintre cele mai diversificate din lume. Este rezultatul interacţiunii dintre marocani şi populaţia rezidentă.

Gastronomia marocană este o mixtură cu gastronomiile berberă, spaniolă, corsicană,

portugheză, maură, orientul mijlociu, mediteraneană, africane.

Page 37: Prezentare turistica Maroc

Condimentele sunt mult utilizate în mâncarea marocană. În vreme ce multe dintre ele au fost importate de mii de ani, multe ingrediente, cum ar fi şofran, menta şi măslinele din Meknes, portocalele şi lămâile din Fez sunt cultivate în ţară. Puiul este cea mai răspândită carne. Cel mai cunoscut fel de mâncare marocan este cuşcuş, precum şi pastilla, tajine, harira. Cea mai poplară băutură este ceaiul verde cu mentă. În Maroc, ceaiul de mentă sălbatică este un ritual bine stabilit. Este semnul bunăvoinţei şi al ospitalităţii. Ceaiul se bea într-un patio mic, pitoresc şi livresc în acelaşi timp.

Page 38: Prezentare turistica Maroc

Shopping

Magazine

Shopping-ul în Maroc este o experienţă unică ce nu trebuie ratată!

O tură prin numeroasele magazine marocane nu strică niciodată; în acestea par să fie ascunse toate comorile Orientului, şi nu numai.

Marochinăria şi artizanatul marocan sunt celebre în lume, astfel încât ar fi păcat să nu dăm curs invitaţiei vânzătorilor care-şi îmbie clienţii potenţiali din uşă, cu ceai din mentă verde sau cafea. Iar covoarele şi în general tapiţeria marocană, care se subjugă stilului orăşenesc sau celui montan, este o nebunie.

Programul magazinelor este între 8:00-12:00 şi 14:30-18:00, în bazaruri nu sunt preţuri stabilite, ivindu-se posibilitatea de a târgui. Câteva sfaturi referitoare la îmbrăcăminte: indiferent de perioada în care se vizitează Marocul, este bine să deţinem îmbrăcăminte caldă. Doamnele şi domnişoarele să nu intre în moschee în şort, pantaloni sau pulover strech. Din cauza căldurii nu este recomandată îmbrăcămintea din materiale din fibre sintetice sau nylon, mai degrabă îmbrăcăminte din bumbac, având culori deschise.

Page 39: Prezentare turistica Maroc
Page 40: Prezentare turistica Maroc

Posibilităţi de practicare a sporturilor, safari, cămile

Expediţie cicloturistică în Maroc, 2007

De pe şaua bicicletei ne dorim să cunoaştem unele din cele mai spectaculoase şi impresionante peisaje naturale şi culturale ale Marocului. Vom ateriza în Marrakech, un vechi oraş berber la poalele munţilor Atlas. După o acomodare de două zile şi vizitarea fiecărui colţ al medinei vom porni pe biciclete spre sud, trecând Atlasul prin unele din cele mai înalte pasuri. Nu avem traseul încă stabilit în detaliu, el este doar tentativ, dar vom încerca să pedalăm atât prin zonele înalte, cât şi prin piemontul munţilor. În funcţie de vreme şi condiţiile de drum, vom avea opţiunea de a ne îndreapta şi mai spre sud, spre dunele de nisip din Sahara de Nord şi oazele din mijlocul deşertului.

MENS SANA IN CORPORE SANO

Prin această acţiune încercăm de asemenea să promovăm bicicleta ca şi mijloc de transport, atât în viaţa cotidiană cât şi pentru călătorii. Luând în calcul faptul că activitatea sportivă are efecte pozitive asupra dispoziţiei noastre de zi cu zi şi că prin cunoaşterea unei culturi noi, cu obiceiuri, tradiţie, mâncăruri şi arhitectură specifică ne face să fim mai toleranţi şi mai înţelegători cu cei din jurul nostru.

Page 41: Prezentare turistica Maroc

Golf Cea mai în vogă plajă şi staţiune de golf este Bouznika, o destinaţie mai puţin

cunoscută în Europa, dar care se impune tot mai mult pe piaţa vacanţelor de lux. Bouznika este mai presus de toate un loc ideal pentru practicanţii împătimiţi de golf. Trofeul Hasan II este înmânat câştigătorului.

Page 42: Prezentare turistica Maroc

Raid pe bicicletă în Maroc Aventura: un raid este mai mult decat o cursă. Este o probă fizică importantă. Este şi o

probă mintală. Un raid este o aventură umană, o întalnire cu o populaţie locală. Contactul cu această populaţie este mult mai simplu pe bicicletă fiindcă nu există între ei şi noi nici un semn de valori materiale (bani, maşini, etc). Un raid este o descoperire a peisajului uneori încă virgin al Pământului. În fine, un raid este o înţelegere tacită între membrii expeditiei, între oamnei care împărtăşesc aceleaşi valori de călătorie, de respect şi de umanitate.

Dune - boarding Suntem convinşi că placa alunecă mult mai bine pe nisipul înfierbântat de soarele “african”,

un sport relativ nou în Maroc, dar cu foarte mare succes la publicul amator de senzaţii tari. Mare atentie la micile reptile ascunse în nisip!

Page 43: Prezentare turistica Maroc

Safari pe cămile

Plimbarea cu cămila se face în maximum o oră. De la locul de plecare a caravanei, se poate închiria un turban şi o „tunică", pentru 2 dirhami de persoană. Şi pentru că în Maroc cei mai mulţi bani se fac din turism, vei primi la sfârşitul expediţiei, contra a 3 dirhami, şi o fotografie din experienţa pe cămilă.

Page 44: Prezentare turistica Maroc

Infrastructura turistică 1. REŢEAUA DE TRANSPORT PE CABLU ÎN STAŢIUNI MONTANE ŞI PÂRTIE DE SCHI Sunt multe condiţii favorabile dezvoltării turismului marocan: amenajarea litoralului

atlantic şi mediteranean, însorirea estivală, pitorescul peisajelor montane şi pre-sahariene, oraşele vechi cu monumentele sale, souk-urile tradiţionale (un fel de bâlciuri), activităţile de artizanat.

Cele 4 lanţuri muntoase cu peste 12 vârfuri de peste 3000 m, sunt toate accesibile turiştilor în deplină sănătate fizică, oferă condiţii excepţionale pentru 'plimbăreţi'. Pe jos în Sirwa Sargho Rif; cu schiurile prin pădurile de cedru din Atlasii Mijlocii; combinat ski-ul cu urcatul pe măgar în Atlasii Înalţi; canyoning, în fiecare anotimp natura marocană se descoperă diferit.

Munţii marocani sunt frumoşi şi sălbatici dar 'amenajaţi' pentru drumeţii: ghizi montani şi călăuze acreditaţi, reţea vastă de cabane şi adăposturi samari (care asigură aprovizionarea cu apă) poste pentru măgari. Pentru a ajunge în munţi se poate închiria un 4X4 sau se poate folosi o cursă de taxi sau de autocar.

SkiSki-ul se poate practica mai multe luni pe an în Maroc. Există piste amenajate (echipate cu telescaun) în Atlasii Înalţi la Oukaimeden la doar 70 de km de Marrakech, la Michliffen în Atlasii Mijlocii, la intrarea în Fez sau Meknes. Pasionaţii de ski nu au decât greutatea alegerii: masivii din Rif din Atlasii Mijlocii şi din cei Înalţi oferă turiştilor itinerarii de vis.

Transportul pe cablu în munţii Atlas şi lanţul Rif este asigurat de 2 telegondole, 1 telescaun şi câteva ski-lifturi. Sezonul de schi durează din Decembrie până în Aprilie.

Aici veti putea beneficia de cele mai moderne pârtii de schi (14 pârtii ) ce însumează 65 km. lungime, deservite de 23 de instalaţii de transport pe cablu, marea lor majoritate fiind modernizate în ultimii ani, 44 de tunuri de zăpadă sunt în funcţiune pe toată durata sezonului de schi pentru a asigura o bună calitate a stratului de zăpada. Pârtiile de ski sunt amenajate în 2 zone pe versanţii munţilor Atlas şi în lanţul montan Rif . În staţiune, se practică heliski, snowboard şi alte sporturi de iarnă.

Page 45: Prezentare turistica Maroc

Structuri turistice

1. Servicii publice şi private: restaurante, cafenele, baruri

În Maroc se poate servi o masă de prânz începând cu 10 euro, două feluri. În Marrakech se poate mânca la Snakk Toubal ( din zona strazii Riad-Zitoun-el-kedim) sau la Cafe restaurant Tiznit, din piaţa Jemaa-el-Fna. Apa costă, în funcţie de sezon, între 0,5 şi 0,8 euro sticla. Pentru cei cu un buget mai generos există localuri foarte şic, precum Resto de la Villa Nomade, unde un meniu complet etalon al bucătăriei marocane costă în jur de 25 de euro de persoană. Alcoolul este destul de scump în Maroc, dar cei care nu pot renunţa la bere, de exemplu, pot degusta Flag Special, un sortiment mai lejer îmbuteliat în Casablanca.

Page 46: Prezentare turistica Maroc

STRUCTURI DE AGREMENT• muzee ;• monumente istorice ; • ecoturism ;• centre shopping ; • concerte .

Parcuri şi grădini botanice din Maroc

Parcurile şi grădinile luxuriante din jurul Palatelor marocane sunt adevărate grădini botanice, cu o vegetaţie exotică ce încântă privirea vizitatorilor.

O călătorie în Maroc oferă prilejul întâlnirii cu o cultură şi civilizaţie de o specificitate aparte.

Parcul Menara din Marrakech este o superbă grădină cu plantaţii de măslini.

Page 47: Prezentare turistica Maroc

Această impresionantă capitală a sudului are o mare atracţie prin grădinile cu plante rare şi exotice, cu plantaţii de palmieri ce se întind pe mii de hectare.

În frumoasa vale Souss, oraşul Taroudant, datând din secolul al XIII-lea, prezintă aspectul unei superbe şi imense grădini. Arborii care cresc aici sunt: măslini, portocali şi bananieri. În sud-estul acestui oraş există o vegetaţie luxuriantă ce contrastează cu deşertul din sud al Saharei occidentale.

Un alt spectacol al privirii îl reprezintă Valea fluviului Draa, care serveşte pentru irigaţii, pe o distanţă de peste 200 de km. Acest fluviu străbate o câmpie cu arbori fructiferi şi un pământ roditor pentru o diversitate de culturi.

O bogată vegetaţie florală oferă un contrast de culori de un efect încântător. Acelaşi peisaj sugestiv îl oferă şi celebra Vale Dades, care încântă privirea atât prin vegetaţia exotică, cât şi prin fortăreţele istorice înălţate, pe coline, de-a lungul istoriei marocane.

Page 48: Prezentare turistica Maroc

CONCLUZII: Dar despre generozitatea marocanului, legendara sa ospitalitate, despre bogaţia

artizanatului său, diversitatea artei sale culinare, despre ataşamentul la valorile sacre care sunt Islamul, Monarhia şi integritatea teritorială, pe acestea nu poţi a le descrie simplu. Trebuie să le vezi! Deşert, oaze cu umbra dulce a curmalilor, plaje la Marea Mediterana şi Oceanul Atlantic, oameni şi obiceiuri pitoreşti... Marocul e o reală fantezie exotică de vacanţă!

Maroc este o ţară cu o abundenţă de comori care aşteaptă să fie descoperite de toţi vizitatorii ei. Orice persoană poate găsi aici ceea ce îi place să admire cel mai mult de la munţi, păduri, cascade până la imense câmpuri de flori cu parfumuri ameţitoare şi râuri maiestoase. Poate că cel mai impresionant aspect îl reprezintă atracţia bijuteriilor din aur şi argint lucrate impecabil, a suvenirurilor de tot felul şi a confecţiilor de piele a căror calitate este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din lume.

Cele mai fascinante oraşe pe care le puteţi vizita şi totodată şi cele mai vechi sunt Marrakesh, Fez sau Rabat, ele constituind locaţii dominate de mister şi exotic. Pe lângă aceste oraşe, cel mai important obiectiv rămâne, indiscutabil, Casablanca. Nu puteţi spune că aţi vizitat Maroc-ul fără să vă fi oprit să savuraţi o cafea sau să beţi un ceai în cafeneaua unde Humphrey Bogart a turnat celebrul său film care poartă numele oraşului.

Şarmul Maroc-ului se regăseşte în diversitatea sa. Pentru însetaţii de soare se întind aici mile întregi de plajă, în timp ce în centru se desfăşoară Munţii Atlas. Maroc-ul este o iniţiere în exotismul magic al lumii islamice, arabe şi africane deopotrivă. Este vorba despre tărâmul madinelor şi minaretelor, deşerturilor şi munţilor.

Ca un ocean netulburat al acoperişurilor plate, punctate de semeţele minarete. Dar odată ajuns în interiorul oraşului, este o explozie de activităţi pretutindeni! O multidudine de pasaje, drumuleţe şi mici curţi interioare, toate duc către o reţea de drumuri străjuite de magazinele vânzătorilor de bijuterii, de ceramică pictată în albastru de Fez, de djilabele colorate, de prăjiturile cu miere de albine, de kebabul de oaie, de migdalele prăjite şi de ceaiul de mentă.

Page 49: Prezentare turistica Maroc

Previziuni economice

INDICATORI 2007 2008

PIB (MILIARDE USD) 72764 79709

PIB (preţuri constante, schimbările% anual)

2,5 5,9

PIB-ul pe cap de locuitor

(USD) 2368 2569

Rata inflaţiei (preţurilor de consum, schimbarea% anual)

2,5 2

Page 50: Prezentare turistica Maroc

PIB pe cap de activitate al sectorului

2004 2005 2006

Agricultură şi pescuit (%)

15,87 14,14 16,63

Industrie şi exploatare (%)

30,38 29,94 28,95

Servicii (%) 53,75 55,92 54,42

Page 51: Prezentare turistica Maroc

BIBLIOGRAFIEhttp://ec.europa.eu/europeaid/multimedia/publications/documents/others/europeaid_journal_50-50_ro.pdfhttp://harta.infoturism.ro/Africa/Maroc/Maroc.phphttp://rabat.mae.ro/index.php?lang=ro&id=15674http://ro.wikipedia.org/wiki/Imagine:Parabolic_trough_solar_thermal_electric_power_plant_1.jpghttp://ro.wikipedia.org/wiki/Marochttp://www.cmbtravel.ro/index.php?page=arhiva_impresii2&id=75http://www.imaginelife.ro/haioase/fun-hazliu/maroc/http://www.recreation.ro/detalii.php?din=destinatii&poz=23http://www.revistafelicia.ro/da_Maroc,_tara_contrastelor_1001034.htmhttp://www.revista-studii-uvvg.ro/plugins/p2_news/printarticle.php?p2_articleid=52http://www.romelectro.ro/pdf/ISPEro.pdfhttp://www.sfin.ro/articol_12389/melanj_de_bucatarii_pe_coasta_mediterana.htmlhttp://www.wall-street.ro/articol/Turism/21778/Dezvoltarea-turismului-in-Maroc-incotro.htmlhttp://www.ziptravel.ro/index.php?id=1026www.121.ro/articole/art1377-bauturi-nationale-traditionale.htmlwww.121.ro/articole/art3366-sub-soarele-marocului-p2.htmlwww.cronicarii.com/.../afiseaza.cfm?idstiri=100018&titlu=In%20Maroc%20aproape%20de%20inima

%20Saharei%202www.gustos.ro/retete-traditionale/marocwww.infotravelromania.com/detalii.php?oferta=4150www.perfectlady.ro/articol/328-Traditii_de_nunta_in_lume.htmlwww.cronicarii.com/articole/afiseaza.cfm?idstiri=100017&titlu=In%20Maroc%20aproape%20de%20inima

%20Sahareiwww.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29781www. rabat.mae.ro/index.php?lang=ro&id=15676 - 30k

Autori: Ion Georgiana, gr 2 REI Cana Madalina, gr 2 REI