Ziua Eroilor - Miclesti, 2015

3
Ziua Eroilor Omagierea eroilor patriei îşi are punctul de origine în contextul creat după Primul Război Mondial, când, prin semnarea acordurilor de pace de la Paris (1919-1920), ţara noastră reuşea obţină recunoaşterea internaţională a înfăptuirii unui deziderat naţional, făurirea României Mari. Acest moment de împlinire naţională nu ar fi fost posibil fără jertfa a circa 330.000 militari români căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă în bătăliile primei mari conflagraţii mondiale. În semn de recunoştinţă pentru efortul şi dăruirea acestor oameni, s-a hotărât prin Decretul- lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional” , în Ziua Înălţării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paşte ). După anul 1948,

description

eroi

Transcript of Ziua Eroilor - Miclesti, 2015

Page 1: Ziua Eroilor - Miclesti, 2015

Ziua Eroilor

Omagierea eroilor patriei îşi are punctul de origine în contextul creat după Primul Război Mondial, când, prin semnarea acordurilor de pace de la Paris (1919-1920), ţara noastră reuşea să obţină recunoaşterea internaţională a înfăptuirii unui deziderat naţional, făurirea României Mari. Acest moment de împlinire naţională nu ar fi fost posibil fără jertfa a circa 330.000 militari români căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă în bătăliile primei mari conflagraţii mondiale.

În semn de recunoştinţă pentru efortul şi dăruirea acestor oameni, s-a hotărât prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paşte). După anul 1948, problematica cultului eroilor nu a mai reprezentat o preocupare pentru instituţiile statului român iar, după decembrie 1989, odată cu reintroducerea în sistemul de valori ale societăţii româneşti, a tradiţiilor militare interbelice, în anul 1995, prin Legea nr. 48, Ziua Eroilor redevenea sărbătoare naţională.

Page 2: Ziua Eroilor - Miclesti, 2015

Așadar, sărbătorim Ziua eroilor pentru a aduce în actualitate jertfa lor ,nu doar eroii din primul război mondial , ci și pe cei din războiul de independență de la 1877-1878 și pe cei din al doilea război mondial 1941-1945, unde sacrificiul uman pe Frontul de est cât și pe cel de vest , a fost de aproape un milion de oameni . Jertfa comunei noastre este de peste 250 de eroi , numele lor este înscris pe monumentele eroilor , care reprezintă simboluri ale eroismului . Sărbătorim Ziua eroilor ca generațiile de azi să cunoască istoria neamului nostru și sacrificiile făcute pentru ca noi să trăim în libertate și pace .