Unirea Principatelor Române 1859

7

Click here to load reader

Transcript of Unirea Principatelor Române 1859

Page 1: Unirea Principatelor Române 1859
Page 2: Unirea Principatelor Române 1859

Unirea Principatelor RomâneUnirea Principatelor Române cunoscută ca cunoscută ca Mica UnireMica Unire (Marea Unire fiind (Marea Unire fiind cea de la1918) a avut loc la jumătatea secolului cea de la1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova șiŢara Românească. Moldova șiŢara Românească.

Unirea este strâns legată de personalitatea lui Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie5 ianuarie 18591859 în Moldova și la în Moldova și la 24 ianuarie24 ianuarie 1859 în Țara 1859 în Țara Românească. Românească.

Page 3: Unirea Principatelor Române 1859

Ziua de 24 ianuarie a anului 1859 a intrat in istoria Ziua de 24 ianuarie a anului 1859 a intrat in istoria națională odată cu realizarea, de facto, a Unirii națională odată cu realizarea, de facto, a Unirii Principatelor Române – Adunarea Electivă a Țării Principatelor Române – Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domnitor Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domnitor unic al lui Alexandru Ioan Cuza. unic al lui Alexandru Ioan Cuza.

Procesul efectiv de realizare a Unirii, cunoscută ca Mica Procesul efectiv de realizare a Unirii, cunoscută ca Mica Unire, a început în anul 1848, când cele două principate Unire, a început în anul 1848, când cele două principate au creat uniunea vamală, în perioada domnitorilor Mihail au creat uniunea vamală, în perioada domnitorilor Mihail Sturdza, în Moldova, respectiv Gheorghe Bibescu, în Sturdza, în Moldova, respectiv Gheorghe Bibescu, în Țara Românească. Țara Românească.

Apoi, deznodământul războiului din Crimeea – dintre Apoi, deznodământul războiului din Crimeea – dintre Imperiul Rus, pe de o parte și Marea Britanie, al Doilea Imperiul Rus, pe de o parte și Marea Britanie, al Doilea Imperiu Francez, Imperiul Otoman și regatul Sardiniei, Imperiu Francez, Imperiul Otoman și regatul Sardiniei, pe de altă parte – a condus la contextul european pe de altă parte – a condus la contextul european favorabil realizării unirii mult visate. favorabil realizării unirii mult visate.

Page 4: Unirea Principatelor Române 1859

În Moldova, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, În Moldova, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul „Partidei Naționale”. a fost ales domn în reprezentantul „Partidei Naționale”. a fost ales domn în unanimitate, la 5/17 ianuarie 1859. unanimitate, la 5/17 ianuarie 1859.

Întrucât în textul Convenției nu se stipula ca domnii aleși în Întrucât în textul Convenției nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate, conducătorii cele două Principate să fie persoane separate, conducătorii luptei naționale au decis ca alesul Moldovei să fie luptei naționale au decis ca alesul Moldovei să fie desemnat și în Țara Românească. desemnat și în Țara Românească.

Adunarea Electivă a Țării Românești era însă dominată de Adunarea Electivă a Țării Românești era însă dominată de conservatori, care dețineau 46 din cele 72 mandate. În conservatori, care dețineau 46 din cele 72 mandate. În această situație, liberalii radicali au inițiat, prin intermediul această situație, liberalii radicali au inițiat, prin intermediul tribunilor, o vie agitație în rândul populației Capitalei și al tribunilor, o vie agitație în rândul populației Capitalei și al țăranilor din împrejurimi. O mulțime de peste 30 000 țăranilor din împrejurimi. O mulțime de peste 30 000 oameni s-a aflat în preajma Adunării. Unul dintre tribuni, oameni s-a aflat în preajma Adunării. Unul dintre tribuni, I.G. Valentineanu, nota că poporul era gata „să năvălească I.G. Valentineanu, nota că poporul era gata „să năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales pe alesul în Cameră și să o silească a proclama ales pe alesul Moldovei".Moldovei".

Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Page 5: Unirea Principatelor Române 1859

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului național primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar, impus sub o puternică presiune român unitar, impus sub o puternică presiune populară, cu deosebire la București, populară, cu deosebire la București,

alegerea ca domn al Țării Românești a lui alegerea ca domn al Țării Românești a lui Alexandru loan Cuza avea să-și găsească o Alexandru loan Cuza avea să-și găsească o confirmare deplină la marea manifestare confirmare deplină la marea manifestare prilejuită de sosirea alesului națiunii în capitala prilejuită de sosirea alesului națiunii în capitala munteană. munteană.

Page 6: Unirea Principatelor Române 1859

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de

maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al

primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești,

reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a

învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a

României.Primul pas important pe calea înfăptuirii

statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc

în 1918 în Alba Iulia.

Page 7: Unirea Principatelor Române 1859

Webografie:Webografie: http://ro.wikipedia.org/wiki/http://ro.wikipedia.org/wiki/

Alexandru_Ioan_CuzaAlexandru_Ioan_Cuza http://ro.wikipedia.org/wiki/http://ro.wikipedia.org/wiki/

Unirea_Principatelor_Rom%C3%A2neUnirea_Principatelor_Rom%C3%A2ne