Slobozia -100 de ani de tradiţie

14
Proiect realizat de Bîlbîie Madalina Poenaru Laura Şandru Monica

Transcript of Slobozia -100 de ani de tradiţie

Page 1: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Proiect realizat de: Bîlbîie Madalina Poenaru Laura Şandru Monica

Page 2: Slobozia -100 de ani de tradiţie

• De la Vaideei la Slobozia • Economie si societate• Viaţa culturală• Viaţa religioasă

Page 3: Slobozia -100 de ani de tradiţie

De la Vaideei la Slobozia De la Vaideei la Slobozia

Nu încape nicio îndoială că aşezarea aceasta , numită Slobozia a existat în istorie şi dincolo de acel an al atestării sale documentare 1594.Existase anterior şi Vaideei ,viitoarea Slobozie,dovadă fiind chiar actul de naştere al acesteia. “Almanahul Sloboziei ”autor Goerge

Stoian,ed.Star,:ACTUL DE NASTERE AL SLOBOZIEI

Page 4: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Economie şi societate

Un moment important al vietii economice din Slobozia l-a reprezentat constituirea societaţii Albina (1939).Se preciza că obiectivul acesteia este de a „ organiza „ aprovizionarea asociaţiilor cu cele necesare traiului si gospodăririi lor.

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte, societatea Albina

Page 5: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Activitatea economică era reprezentată in special de cele 134 de magazine,102 locuinte particulare si 19 institutii.

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte,tamplarie

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte ,croitorie.

Page 6: Slobozia -100 de ani de tradiţie

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica AcsinteTractorul Lany Bulldog(la moara lui Duru)

Agricultura

Agricultura,cunoscuta ramură a economiei a fost socotita ocupaţia de baza a locuitorilor Sloboziei,aceasta devenind un important centru al comertului cu cereale. Sute de ani,graul,porumbul si meiul au fost aproape singurele culturi in arealul agricol al Sloboziei,iar aceste culturi raspundeau cel mai bine cerintelor de baza ale traiului lor zilnic. Existau mori pentru malai şi faină,darace de lană,tăbăcării,prese de ulei,fabrici pentru decorticat orez,pescarii,brutarii si măcelari.

Page 7: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Depozitul de armăsari înfiinăat în anul 1893 va fi in reper de mandrie pentru slobozeni dar si un factor de progres. Depozitul acesta va dezvolta diverse meserii si va crea mereu locuri de muncă.Va atrage crearea de ateliere,va determina construirea unui hiprodom.

Almanahul Sloboziei ”autor Goerge Stoian,ed.Star,Depozitul de armăsari

Page 8: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Creatia folclorica si obiceiurile populare ca si manifestare spectaculara a acestora au avut sau nu la Slobozia un cadru original.Slobozia nu este un teren cu izvoare proprii,ci mai degraba unul relativ,receptiv la trimiterile de cultura populara,aduse aici prin transhumanta sau miscare naturala a populatiei din toata Muntenia dar si din Transilvania,Moldova sau Dobrogea. Trebuie consemnat faptul ca Slobozia nu a avut un port popular traditional,un costum national propriu,original.

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte,covor din Slobozia(in patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii)

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte,costum traditional

Page 9: Slobozia -100 de ani de tradiţie

În jurul anilor 1920,invaţătorii satelor au pornit o susţinută activitate de infiinţare a căminelor culturale. Aceste aşezăminte erau menite să ridice gradul de educaţie al populaţiei săteşti prin intruniri,şezători,conferinte si serbări,dar si prin cunoscutele „şcoli tărăneşti”,prin care sătenii se iniţiau in probleme culturale,generale dar si in cele agricole,veterinare,sanitare sau administrative.

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte,serbare.

Page 10: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Societatea muzicală„Corala” era recent infiinţată(1933)si inca nu avea un statut si un sediu,iar ca obiective urmarea „Raspandirea muzicii religioase şi romaneşti”.

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte,formaţia muzicală „Jazz”

Page 11: Slobozia -100 de ani de tradiţie

În anul 1936,cele mai importante instituţii din Slobozia erau:Primăria,Pretura plăşii,Comisariatul de polişie,Judecătoria mixtă,Depozitul de armăsari,Ocolul silvic,Perceptia,Oficiul Asigurarilor Sociale,Spitalul orăşenesc,,Căminul cultural „Matei Basarab”,3 şcoli primare de baieţi şi fete.

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte,şcoală

SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte,primăria

Page 12: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Viata religioasă

Secolul al XIX-lea reprezintă pentru viaţa bisericească din Slobozia o perioadî de adanci transformări.În primul rand refacerea mănăstirii cu hramul Sfintii Voievozi de catre egumenul Gavriil Smireanul.Fără Îndoială ca existenţa acesteia a determinat intreţinerea flăcării unei vieţi religioase într-o forma superioară organizată care ulterior s-a dezvoltat într-un sistem pe care din perspectiva analizei ce o putem face azi,îl putem numi instituţional.Un amănunt important îl poate reprezenta implicaţia Bisericii in cadrul vieţii sociale a slobozenilor.

Page 13: Slobozia -100 de ani de tradiţie

Istoria Sloboziei stă inchisă în documente scrise,se află expusă în înfăţişarea ei şi in vechi fotografii,este prezentă în amintirile oamenilor.Dar dacă documentele relevante sunt uneori puţine,infăţişarea ei veche a dispărut complet,deseori împreună cu fotografiile care o arătau şi nu mai poate povesti nimic,iar amintirile mai vechi ale oamenilor au ieşit din timpul real odată cu ei,inseamna că relatarea istoriografică întampina dificultăţi.

Page 14: Slobozia -100 de ani de tradiţie

• Slobozia contributii monografice,autor:George Stoian,ed STAR TIPP

• Almanahul Sloboziei ”autor Goerge Stoian,ed.Star

• SLOBOZIA ISTORIA IN IMAGINI din Colectia Costica Acsinte