Simulare Teste Nationale Mai Galati 2013

6
EVALUAREA NAȚIONALĂ PENTRU ELEVII CLASEI A VIII-A Anul școlar 2012-2013 Simulare – mai 2013 Limba și literatura română Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 2 ore. SUBIECTUL I (42 de puncte) Citește, cu atenție, textul: Mitică este bucureșteanul par excellence. Și fiindcă Bucureștii sunt un mic Paris, și Mitică, se-nțelege, este un mic parizian. El nu e nici tânăr, nici bătrân, nici frumos, nici urât, nici prea-prea, nici foarte-foarte; e un băiat potrivit în toate; dar ceea ce-l distinge, ceea ce-l face să aibă un caracter marcat este spiritul lui original și inventiv. Mitică este omul care pentru fiecare ocaziune a vieții găsește un cuvânt de spirit la moment, și pentru asta simpaticul parizian al orientului este foarte căutat și plăcut în societate. Mitică are o magazie, un arsenal, o comoară de vorbe, de întrebări, de răspunsuri, cari fac deliciile celor ce au fericirea să-l cunoască. Mai cu seamă pe provinciali, micul nostru parizian îi epatează cu verva lui scânteietoare. El, de exemplu, inventează pe negândite vorbe ca: "Cea mai frumoasă fată din lume nu poate da decît ce are!" sau: "Viața este un vis, moartea o deșteptare!" ori: "Ei! madam Popescu, nu există roză fără spini!" Închipuiți-vă ce efect fac toate astea asupra spiritului doamnei Popescu! Dar toate astea sunt vorbe sentimentale, lirice, melancolice, și deși și-n genul acesta Mitică este destul de tare, e încă și mai tare în genul ușor, picant și ironic. "În genul acesta, cel puțin, pot pentru ca să zic că nu am rival!" zice Mitică - și cu drept cuvânt. Exemple... Când n-are tutun, îți cere "o țigară... suvenir". Când merge să se-mprumute cu bani: – Unde ai plecat, Mitică? – La vânătoare de lei. Ion Luca Caragiale, Mitică a epata = a uimi, a impresiona prin purtare, atitudine sau ținută neobișnuită, extravagantă A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare dintre cerințele de mai jos:

Transcript of Simulare Teste Nationale Mai Galati 2013

Page 1: Simulare Teste Nationale Mai Galati 2013

EVALUAREA NAȚIONALĂ PENTRU ELEVII CLASEI A VIII-AAnul școlar 2012-2013Simulare – mai 2013

Limba și literatura română

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 2 ore.

SUBIECTUL I (42 de puncte)

Citește, cu atenție, textul:

Mitică este bucureșteanul par excellence. Și fiindcă Bucureștii sunt un mic Paris, și Mitică, se-nțelege, este un mic parizian. El nu e nici tânăr, nici bătrân, nici frumos, nici urât, nici prea-prea, nici foarte-foarte; e un băiat potrivit în toate; dar ceea ce-l distinge, ceea ce-l face să aibă un caracter marcat este spiritul lui original și inventiv.

Mitică este omul care pentru fiecare ocaziune a vieții găsește un cuvânt de spirit la moment, și pentru asta simpaticul parizian al orientului este foarte căutat și plăcut în societate.Mitică are o magazie, un arsenal, o comoară de vorbe, de întrebări, de răspunsuri, cari fac deliciile celor ce au fericirea să-l cunoască. Mai cu seamă pe provinciali, micul nostru parizian îi epatează cu verva lui scânteietoare. El, de exemplu, inventează pe negândite vorbe ca:"Cea mai frumoasă fată din lume nu poate da decît ce are!" sau: "Viața este un vis, moartea o deșteptare!" ori: "Ei! madam Popescu, nu există roză fără spini!" Închipuiți-vă ce efect fac toate astea asupra spiritului doamnei Popescu!

Dar toate astea sunt vorbe sentimentale, lirice, melancolice, și deși și-n genul acesta Mitică este destul de tare, e încă și mai tare în genul ușor, picant și ironic. "În genul acesta, cel puțin, pot pentru ca să zic că nu am rival!" zice Mitică - și cu drept cuvânt.Exemple...Când n-are tutun, îți cere "o țigară... suvenir".Când merge să se-mprumute cu bani:– Unde ai plecat, Mitică?– La vânătoare de lei.

Ion Luca Caragiale, Mitică

a epata = a uimi, a impresiona prin purtare, atitudine sau ținută neobișnuită, extravagantă

A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare dintre cerințele de mai jos:

1. Notează câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate: suvenir, deșteptare, rival. 6 puncte2. Explică rolul virgulei în secvența „Unde ai plecat, Mitică?". 6 puncte3. Numește două trăsături ale lui Mitică. . 6 puncte 4. Menționează momentul subiectului care apar în acest fragment, argumentându-ți afirmația. 6 puncte 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte (3-5 rânduri), semnificația afirmației: "Ei! madam Popescu, nu există roză fără spini!" 6 puncte

B. Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 rânduri), în care să argumentezi apartenența fragmentului dat la genul epic. 12 puncte

Page 2: Simulare Teste Nationale Mai Galati 2013

În compunerea ta, trebuie:– să definești genul epic;– sa-ți susții încadrarea textului în acest gen prin două argumente potrivite, valorificând textul dat;– sa ai un conținut adecvat cerinței; – sa respecți limitele de spațiu indicate.

SUBIECTUL al II-lea (36 de puncte)Citește, cu atenție, textul:

Cu o atmosferă gotică fascinantă și o poveste de dragoste care se întinde peste mai multe generații, „A 16-a lună” a urcat imediat după apariția sa în 2009 în topul de vânzări al New York Times și a devenit, curând după aceea, un fenomen internațional de proporții. Cele două tinere autoare, Kami Garcia și Margaret Stohl și-au propus să-și valorifice experiența ca profesoare și să aștearnă pe hârtie povestea de iubire a doi tineri.

„A 16-a lună” este una dintre acele cărți care nu apar prea des pe piața editorială. Scrisă într-un stil vioi, alert și inovator, povestea țesută de Kami Garcia si Margaret Stohl este „un fantasy" care reușește să deschidă și adulților ușa lumii romanelor pentru tineri.

Oare iubirea reprezintă începutul… sau sfârșitul? Orașul natal al lui Ethan Wate ascunde un secret întunecat... Ethan se îndrăgostește în vis de o fată, Lena Duchannes, cu ochii verzi și părul negru, pe care o descoperă și în realitate. Dar fata e legata de un blestem. (...)

În tradiția gotică a lui Anne Rice, autoarele creează o lume întunecată, supranaturală, într-un orășel aparent liniștit, obsedat doar de Războiul Civil și profund loial trecutului confederat. Intensitatea dorinței lui Ethan și a Lenei de a fi împreună este aproape palpabilă, descrierile detaliate ne revelează o lume plină de viață, autentică, iar atracția poveștii este puterea iubirii.

(http://povesti-intunecate.blogspot.ro)

a revela = a (se) face cunoscut, știut; a (se) dezvălui.

A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare dintre cerințele de mai jos:1. Formulează câte un enunț în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat:– numele cărții prezentate în articol;– numele celor două personaje ale romanului. 4 puncte2. Extrage fragmentul care conține referiri la statutul profesional al celor două autoare. 4 puncte3. Menționează funcția sintactică a cuvintelor subliniate din secvența: Intensitatea dorinței lui Ethan și a Lenei de a fi împreună este aproape palpabilă. 4 puncte4. Precizează valoarea morfologică a cuvintelor subliniate din secvența: Cu o atmosferă gotică fascinantă și o poveste de dragoste care se întinde peste mai multe generații,... 4 puncte5. Notează litera corespunzătoare răspunsului corect. În fraza: „A 16-a lună” este una dintre acele cărți care nu apar prea des pe piața editorială. există:a) o subordonată predicativă;b) o subordonată atributivă;c) o subordonată completivă directă. 4 puncte6. Construieste o frază alcătuită din două propoziții în care să existe o propoziție subordonatăindirectă. 4 puncte

B. Redactează o scurtă compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 rânduri), în care să-ți exprimi opinia despre beneficiile pe care le poate aduce lectura în viața adolescenților. 12 puncteÎn compunerea ta, trebuie:– să formulezi clar și logic argumente care să justifice punctul de vedere exprimat;– să susții cu exemple argumentele prezentate;– să ai un conținut adecvat cerinței;– să respecți limitele de spațiu indicate.

Page 3: Simulare Teste Nationale Mai Galati 2013

Notă! Respectarea, în lucrare, a ordinii cerinţelor nu este obligatorie.Vei primi 12 puncte pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziției – 1 p; coerențatextului – 2 p; registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate conținutului – 2 p; ortografia – 3 p; punctuația – 2 p; aşezarea corectă în pagină, lizibilitatea – 2 p)

EVALUAREA NAȚIONALĂ PENTRU ELEVII CLASEI A VIII-AAnul școlar 2012-2013Simulare – mai 2013

Limba și literatura românăBAREM DE EVALUARE SI DE NOTARE

Se punctează oricare alte formulări /modalități de rezolvare corectă a cerințelor. Nu se acordă punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit prin barem. Nu se acorda fracțiuni de punct. Se acordă 10 puncte din oficiu. Nota finală se calculează prin împărțirea la 10 a punctajului total acordat pentru lucrare.

SUBIECTUL I (42 de puncte)

A. 1. câte 2 puncte pentru notarea fiecarui sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelorsubliniate (de exemplu: suvenir-amintire; deșteptare–trezire; rival–adversar) 3x2p=6 p.2. explicarea rolului virgulei în secvența dată (de exemplu: separă o sintagmă formată din substantiv în vocativ și determinantul său de restul textului) 6 puncte3. câte 3 puncte pentru numirea celor două trăsături ale lui Mitică (de exemplu: nici tânăr, nici bătrân, nici frumos, nici urât) 2x3p=6 puncte4. 3 puncte pentru numirea momentului subiectului și 3 pentru motivarea corectă a alegerii (prezentarea personajului).5. prezentarea adecvată a semnificației secvenței, în limitele de spațiu indicate 6p/ prezentareaparțial adecvata a semnificației, în limitele de spațiu indicate 3p / încercare de prezentare 1p 6 puncteB. – definirea operei epice 4 puncte– susținerea opiniei formulate prin doua argumente, valorificând textul 4p / susținerea opiniei printr-un singur argument, valorificând textul dat 2p/încercare de susținere sau de argumentare,fără valorificarea textului 1p 4 puncte– adecvarea conținutului la cerință (claritatea și coerența ideilor; echilibru între componentelecompunerii) 2p / conținut parțial adecvat 1p 2 puncte– respectarea limitelor de spațiu indicate 2 puncte

SUBIECTUL al II-lea (36 de puncte)

A. 1. câte 2 puncte pentru formularea corectă a celor două enunțuri cerute. 2x2p=4puncte2. Extragerea integrală a fragmentului (Cele două tinere autoare, Kami Garcia și Margaret Stohl și-au propus să-și valorifice experiența ca profesoare și să aștearnă pe hârtie povestea de iubire a doi tineri) 2x2p=4 puncte

Page 4: Simulare Teste Nationale Mai Galati 2013

3. câte 2 puncte pentru precizarea fiecărei funcții sintactice (de a fi împreună – atribut verbal, palpabilă – nume predicativ) 2x2p=4 puncte4. câte 1 punct pentru menționarea fiecărei părți de vorbire (mai – adverb; care – pronume relativ; generații – substantiv comun; gotică – adjectiv) 1x4p=4 puncte5. b) 2 puncte6. 1 punct pentru construirea unei fraze alcătuită din două propoziții 1x1p=1 puncte 3 puncte pentru construirea propoziției subordonate indicate 3 puncteB. – formularea clară a două argumente 4p / relatareaunei întâmplări, fără respectarea succesiunii logice a evenimentelor 2p 4 puncte– susținerea cu exemple a argumentelor prezentate 4p/ încercarea de argumentare 2p 4 puncte– adecvarea conținutului la cerință (claritatea și coerența ideilor; echilibru între componentelecompunerii) 2p / conținut parțial adecvat 1p 2 puncte– respectarea limitelor de spațiu indicate 2 puncte12 puncte se acordă pentru redactare, astfel:– unitatea compoziției 1 punct– coerența textului 2 puncte– registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate conținutului 2p/adecvare parțială 1p2 puncte– ortografia (0-2 erori -3p/ 3 erori – 2p/ 4 erori -1p/ 5 sau mai multe erori – 0p) 3 puncte– punctuația (0-3 erori – 2p/ 4 erori – 1p/ 5 sau mai multe erori – 0p) 2 puncte– asezarea corectă a textului în pagină 1 punct– lizibilitatea 1 punct