Sesiune 07 octombrie 2015

5
Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili www.anaf.ro OBLIGAȚIILE FISCALE ALE CONTRIBUABILILOR, ULTERIOR ÎNREGISTRĂRII LA REGISTRUL COMERȚULUI SESIUNE DE ÎNDRUMARE ŞI ASISTENŢĂ CONTRIBUABILI 7 octombrie 2015

Transcript of Sesiune 07 octombrie 2015

Page 1: Sesiune 07 octombrie 2015

Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili

www.anaf.ro

OBLIGAȚIILE FISCALE ALE CONTRIBUABILILOR,ULTERIOR ÎNREGISTRĂRII

LA REGISTRUL COMERȚULUI

SESIUNE DE ÎNDRUMARE ŞIASISTENŢĂ CONTRIBUABILI

7 octombrie 2015

Page 2: Sesiune 07 octombrie 2015

Obligațiile fiscale ale contribuabililor, ulterior înregistrării la Registrul Comerțului

- sesiune de asistență și îndrumare online -07.10.2015

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

1 Obligaţiile fiscale, după ştiinţa mea, sunt de douăfeluri: plăţile şi declaraţiile. Întrebare: pentru ofirmă mică, pentru o declaraţie ce se poate depuneşi la ghişeu (D100), mai trebuie sau nu mai trebuieştampilă?

Deşi întrebarea dumneavoastră nu se încadrează întema sesiunii de astăzi, vă precizăm totuşi că,persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat,precum şi entităţile fără personalitate juridică nu auobligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sauorice alte documente depuse la instituţiile sauautorităţile publice, conform prevederilor OG nr.17/2015.

2 Care sunt aceste obligații, ulterioare înregistrării laRegistrul Comerțului, punctual, pentru câtevacategorii de contribuabili (plătitoare de impozit peprofit, pe venit, PFA-uri și derivate, cu salariați, fărăsalariați, etc.) altele decât cele de depunere aledeclarațiilor lunare sau trimestriale în data de 25ale lunii. Tot ce trebuie depus, în cât timp și la cescadenţe, pentru că nedepunerea a mai multordocumente, nu doar a declarațiilorlunare/trimestriale cu scadenţă în data de 25,presupune amendarea contribuabilului.

Tema de astăzi se referă la primii paşi dupăînregistrarea la Registrul Comerțului, dumneavoastrădacă aveţi o întrebare concretă pe acest subiect vărugăm să o postaţi. Referitor la cele solicitate dedumneavoastră, vă sugerăm să accesaţi secţiuneade Ghiduri curente şi Calendarul obligaţiilor fiscaleanuale, care se regăsesc pe portalul ANAF –Asistenţă Contribuabili, sau accesând următoarelelink-uri :https://www.anaf.ro/.../persoane_fizice/ghiduri_curentehttps://static.anaf.ro/.../Calendar_obligatii_fiscale

3 Am un PFA recent înfiinţat, urmează să merg laANAF pentru înregistrare. Dacă vreau să măînregistrez ca plătitor de TVA este de ajuns sădepun declaraţia 070?

Ulterior înregistrării fiscale la Registrul Comerţului,trebuie să depuneţi, la organul fiscal de domiciliu,formularul 220 Declaraţia privind venitulestimat/norma de venit, prin care estimaţi veniturileşi cheltuielile ce se vor realiza până la sfârşitul anuluifiscal. Dacă ați depus deja acest formular, în vedereaînregistrării în scopuri de TVA prin opţiune, estenecesar să depuneţi la organul fiscal în raza căruiase afla sediul de desfăşurare a activităţii formularul070, care se completează în două exemplare.

4 Avem o intreprindere individuală cu sediulprofesional în Ploieşti, al cărui titular are domiciliul(din buletin) în Bucureşti. Activitatea o desfăşoarăla sediul profesional din Ploieşti. În ce localitatetrebuie să se înregistreze la ANAF (după ridicareaactelor de constituire de la ONRC)? Vă rog, dacă sepoate, să mă ajutaţi şi cu articolul din legislaţie careprevede acest lucru.

Ulterior înregistrării fiscale la Registrul comerţului,aveţi obligaţia depunerii, în termen de 15 zile de ladata producerii evenimentului, la organul fiscal dedomiciliu, respectiv Bucureşti, formularului 220Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit,prin care estimaţi veniturile şi cheltuielile ce se vorrealiza pentru anul fiscal (art.81 alin.(1) din Legeanr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şicompletările ulterioare).În situaţia în care apar modificări faţă deînregistrarea la Registrul comerţului, ex: dacădeveniţi angajator sau plătitor T.V.A, aveţi obligaţiadepunerii formularului 070 „Declaraţie de înregistrarefiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanelefizice care desfăşoară activităţi economice în modindependent sau exercită profesii libere” la organulfiscal în a cărui rază vă desfăşuraţi activitatea,

1

Page 3: Sesiune 07 octombrie 2015

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

respectiv Administraţia Judeţeană a FinanţelorPublice Prahova.Pentru informaţii suplimentare puteţi apela CallCenter-ul la telefon 0314.039.160.

Declaraţia 392 se va depune la Ploieşti sau laBucureşti?

Declaraţia 392 se depune la organul fiscal în a căruirază vă desfăşuraţi activitatea, respectivAdministraţia Judeţeană a Finanţelor PublicePrahova. Tot ce ţine de TVA se depune în Ploiești, șise declară cu CUI (D392 e tot o declarație despreTVA).

Dar declaraţia 200, unde se depunde? La Bucureştisau la Ploieşti?

D200 și tot ce ţine de impozit pe venit la București șise declară pe CNP.

5 Firma noastră şi-a schimbat asociaţii. Înainte aufost 3 asociaţi persoane fizice, iar acum există unasociat unic, persoană juridică. S-au facut toatedemersurile şi modificarea este înregistrată laRegistrul Comerţului. Trebuie să depunem anumitedocumente şi la ANAF? Dacă da, îmi puteţi spune,vă rog, despre ce este vorba?

Informaţiile privind modificările intervenite sunttransmise electronic către ANAF de Oficiul Naţional alRegistrului Comerţului. Dacă societatea este înscrisăîn Registrul operatorilor intracomunitari, atunci estenecesară depunerea la ANAF a unei noi anexe lacererea de înregistrare în registrul operatorilorintracomunitari, însoţită de cazierul judiciar al nouluiasociat şi/sau administratori şi, după caz, dedocumentele doveditoare (Ordinul preşedinteluiANAF nr. 2101/2010 - Anexa nr. 6).

6 După înregistrarea menţiunii la Registrul Comerţuluireferitoare la schimbarea administratorului şi/sauasociaţilor este necesar să se retragă semnăturaelecronică existentă pentru depunerea declaraţiilorşi accesului la dosarul fiscal prin depunereaformularelor 151, 153, sau acest lucru se faceautomat?

Revocarea dreptului de utilizare a serviciului dedepunere on-line a declaraţiilor, precum şi revocareadreptului de acces la dosarul fiscal se face prindepunerea formularului 151 respectiv 153.Revocarea acestor drepturi nu se face automat.Pentru mai multe informaţii şi instrucţiuni puteţiaccesa următorul linkhttps://static.anaf.ro/.../instruc.../instructiuni2.6.htm

7 Ce documente se depun la ANAF pentru o societatenou infiinţată (neplătitoare de TVA)? Care sunttermenele de depunere?

Informaţiile de la Oficiul Registrului Comerţului sunttransmise electronic către ANAF.Doar în situaţia în care se modifică datele declaratela registrul comerţului aveţi obligaţia să depuneţiformularul 010 "Declarație de înregistrarefiscală/Declarație de mențiuni pentru persoanejuridice, asocieri şi alte entități fără personalitatejuridică" ori de câte ori se modifică datele declarateanterior (de exemplu: dobândirea calităţii deangajator, înregistrarea ca plătitor de accize,înregistrarea ca plătitor de TVA, etc). În principiumodificările ulterioare ale datelor declarate iniţialtrebuie aduse la cunoştinţa organului fiscalcompetent, în termen de 30 de zile de la dataproducerii acestora, dar mai sunt şi alte termene înfuncţie de situaţia în care vă aflaţi. De aceea văsugerăm să parcurgeţi instrucţiunile de completareale formularului 010 pe care le găsiţi la următorullinkhttps://static.anaf.ro/.../Anaf/formulare/dec_010_2014.pdf

8 SRL nou înfiinţat la Registrul Comerţului, neplătitorde TVA şi impus ca microintreprindere. Ce trebuiesă facem la ANAF ca firma sa devină activă fiscal?

O societate comercială, devine activă, odată cuîncheierea formalităţilor obligatorii, la Oficiul Naţionalal Registrului Comerţului, nefiind necesar a seîndeplini alte obligaţii la unitatea fiscală competentă.În cazul modificării datelor (situaţiei) iniţiale (de la

2

Page 4: Sesiune 07 octombrie 2015

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

data înfiinţării), există obligaţia completării şidepunerii la organul fiscal competent, a Declaraţieide menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alteentităţi fără personalitate juridică – formularul 010.

9 Un PFA nou înfiinţat care îşi autorizeză la ONRC maimulte coduri CAEN, îşi alege norma de venit pentruun cod însă intenţionează să înregistreze venituri şipe celelalte coduri. Ce face, cumulează normele devenit sau ţine evidenţa în sistem real pentrucelelalte coduri?

Potrivit prevederilor art.49 alin.(5) şi alin.(6) dinLegea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dacădesfăşuraţi două sau mai multe activităţi caregenerează venituri comerciale, venitul net din acesteactivităţi se stabileşte prin însumarea niveluluinormelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.În cazul în care desfăşuraţi o activitate pentru carevenitul net se determină pe baza normei anuale devenit şi o altă activitate independentă, venitul netanual se determină pentru toate activităţile doar însistem real, pe baza datelor din contabilitate.

10 Referitor la întocmirea Registrului Inventar pentruPFA, având în vedere că părerile sunt împărţite...Cum facem? Înregistrăm în ordine cronologică oriceintrare de obiecte de inventar, mijloace fixe saufacem inventar anual (ca la SRL-uri) şi înregistrămîn registru rezultatul inventarierii.

Având în vedere că, dumneavoastră conducețicontabilitatea în partidă simplă, aveți obligaţia săefectuați inventarierea la începutul activităţii, apoi,cel puţin o dată pe an, precum şi la încetareaactivităţii. Inventarierea cuprinde toate elementele de naturaactivelor şi datoriilor care contribuie la desfăşurareaactivităţii dumneavoastră şi se face cu respectareaprevederilor Ordinului ministrului finanţelor publicenr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privindorganizarea şi efectuarea inventarierii elementelor denatura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.Registrul-inventar serveşte ca document contabil deînregistrare a elementelor inventariate și secompletează într-un exemplar, prin înscriereaacestora, element cu element, sau prin preluareatotalurilor din listele de inventariere a elementelorgrupate după natura lor. În acest caz, listele deinventariere se anexează la Registrul-inventar.

11 Dupa înregistrarea firmei la ONRC, firma trebuie săobţina codul de plătitor de TVA. Dat fiind căprocedura actuală este una extrem de complexă şirata de refuz în acest moment destul de ridicată,acest fapt creează multe aspecte negative în cepriveşte viitorul acestei firmei, deoarece neprimindcod de TVA majoritatea nu mai pot desfăşuraactivitate în condiţiile respective, întrucât pesteplafonul impozabil ar datora TVA fără să poatărecupera... Nu cotest procedurile actuale, considerdoar că din practica de până acum în consiliereaînfiinţării de firme, ar fi mult mai util ca aceastăprocedură de obţinere a codului de TVA să fiefăcută la înfiinţare, la ONRC, sigur, cu suportulANAF, astfel că dacă firmei i se refuză înregistrareaca plătitor de TVA să nu mai ducă procedurile deînfiinţare firmă la final, să mai cheltuie bani cuînfiinţarea. Mai ales că şi costurile de radiereulterioară sunt semnificative.

Noua procedură de înregistrare în scop de TVA esteconsiderată un instrument util care să contribuie lareducerea evaziunii fiscale din domeniul TVA.Precizăm că puteți solicita înregistrarea în scopuri deTVA prin opţiune la înfiinţarea societății prindepunerea la unitatea fiscală a formularelor 098 și088 în ACEEAȘI ZI a depunerii cererii de înregistrarela ONRC.

Ştiu că se poate acest aspect, doar că de regulărăspunsul dacă ţi se acceptă sau nu înregistrarea caplătitor de TVA, vine, în majoritatea cazurilor, dupăce firma este funcţională la ONRC. Ori tocmai acest

3

Page 5: Sesiune 07 octombrie 2015

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

aspect cred că se poate evita dacă răspunsul arveni concomitent şi persoana care doreşteînfiinţarea unei firme, în cazul unui răspuns negativpe partea de TVA, poate nu ar merge mai departecu procedurile de înfiinţare....

12 După încetarea suspendării activităţii la RegistrulComerţului, a unei firme căreia i s-a suspedat dinoficiu codul de TVA pe perioda inactivităţii, i seatribuie automat codul de TVA sau se urmeazătoată procedura cu 088?

În situaţia în care o firmă îşi reia activitatea,reînregistrarea în scopuri de TVA se face înconformitate cu prevederile Ordinului presedinteluiANAF nr. 18/2015 respectiv prin depunereaformularelor 099 şi 088.

Menţionăm că întrebările contribuabililor au fost parţial modificate pentru o mai bună înţelegere.

4