Servicii Internet Si Aplicatii Internet

Click here to load reader

 • date post

  28-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  30
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Servicii Internet Si Aplicatii Internet

 • Servicii Internet si aplicatii Internet

  Considerente esentiale

 • Serviciile Internet

  Se refera la infrastructura de comunicatii si serviciile de comunicatii

  Infrastructura de comunicatii se refera la modalitatea prin care este asigurat accesul Internet: prin fir- de exemplu:

  Fibra optica Cablu UTP Cupru

  fara fir- de exemplu: Stick USB- 3G, 4G Telefon Hotspot

 • Serviciile Internet

  Se refera la protocoalele care sustin transmisia de date: Adresa IP Routare- stabilirea traseului datelor BGP- Border Gateway Protocol- alegerea

  dinamica a traseului optim DNS- Domain Name Server- protocolul pentru

  gazduirea si accesarea site-urilor web MX- Mail Exchanger- protocol pentru un server

  de email

 • Serviciile Internet

  Se refera la echipamentele care sustin reteaua: Modem- asigura conectarea in reteaua furnizorului Media Convertor- asigura conectarea in reteaua

  furnizorului Server de comunicatii- gestioneaza comunicatia la

  nivelul furnizorului, dar si la nivelul clientului Router- gestioneaza comunicatia la nivelul furnizorului,

  dar si la nivelul clientului Switch- gestioneaza comunicatia la nivelul furnizorului,

  dar si la nivelul clientului

 • Serviciile Internet

  Nu pot exista fara suportul oamenilor: Din partea furnizorului

  Backbone maintenanceNOC- network operation centerSuport clienti

  Din partea clientuluiClientul participa efectiv la realizarea prestatiei

 • Serviciile Internet

  Se pot clasifica in doua mari categorii: accesul VPN; accesul Internet

  Accesul VPN se refera la transmisia de date in grup restrans si definit

  Comunicatia se realizeaza doar intre membrii grupului si poate fi securizata sau nu

  Accesul Internet se refera la conectarea unui calculator sau a unei retele la reteaua retelelor sau la asigurarea accesului catre orice server conectat la Internet.

  De asemenea, orice calculator odata conectat la Internet este vizibil pentru oricine conectat la Internet, iar informatia stocata pe el este accesibila sau nu pentru oricine.

 • Aplicatiile Internet

  Se dezvolta peste serviciile InternetSe bazeaza pe transmisia de dateSunt servicii care aduc valoare adaugata

  mareSunt servicii care forteaza dezvoltarea

  infrastructurii de dateAplicatiile online au evoluat intr-un ritm

  mult mai alert decat serviciile online

 • Tehnologii si aplicatii online

  Cele mai importante tehnologii care stau la baza aplicatiilor online sau care constituie chiar aplicatii online sunt: Posta electronica Bazele de date Site-ul web Programele de chat VOIP-ul Streaming-ul

 • Posta electronica

  Posta electronica este un mijloc de comunicare rapid, facil si ieftin cu persoane sau grupuri din retele de calculatoare si/sau intre calculatoare conectate la Internet

  Ca multe din serviciile dezvoltate pe Internet, e-mail-ul a avut la inceput o utilizare academica si guvernamentala, fiind ulterior preluat de companii si utilizat in scop comercial.

  Organizatiile (comerciale, guvernamentale sau non-profit) utilizeaza posta electronica pentru a comunica ieftin si relativ rapid cu publicul lor (clienti, furnizori, societatea etc).

 • Posta electronica

  Avantajele comunicatiei prin e-mail sunt: beneficiarul poate afla informatiile rapid. Le poate citi cand

  doreste, neexistand aceeasi problema ca in comunicarea telefonica, unde se comunica mai rapid, de cele mai multe ori, o informatie, dar exista posibilitatea ca interlocutorul sa nu poata vorbi sau sa inteleaga gresit mesajul datorita circumstantelor in care se afla atunci cand vorbeste.

  Feedback-ul este, de cele mai multe ori, mult mai consistent decat in comunicarea telefonica sau prin posta, deoarece interlocutorul raspunde cand doreste, cum doreste si cat doreste.

  Costurile sunt, probabil, cele mai importante avantaje de luat in considerare, atat pentru organizatie, cat si pentru beneficiarul comunicarii. Ele sunt incomparabil mai mici decat in oricare alt mod de comunicare existent. De aceea, beneficiarul comunicarii va avea disponibilitatea sa raspunda, deoarece nu reprezinta un cost aditional pentru el de cele mai multe ori.

 • Posta electronica

  e-mailul este din ce in ce mai strict reglementat, atat din punct de vedere juridic, cat si tehnic.

  Spam-ul sau mesajele nedorite sunt din ce in ce mai strict pedepsite.

  Exista reglementari juridice, care ii sanctioneaza pe cei care trimit mesaje nedorite de factura comerciala sau nu, furnizorii de comunicatie electronica fiind tot mai atenti la aceste probleme.

  Foarte multe organizatii utilizeaza aplicatii, care gestioneaza mesajele primite dar si trimise de ea

 • Posta electronica

  Posta electronica a fost si unul din primele instrumente online de comunicare in cadrul companiilor- asa numita comunicatie inchisa.

  e-mail-ul a fost considerat o adevarata piatra de hotar in comunicarea interdepartamentala, deoarece permitea transferul de date intre angajati intr-o maniera rapida si usoara.

  Posta electronica venea ca un instrument ce facea posibila transmiterea unui mesaj numai unei persoane sau unui grup, asigurandu-se confidentialitatea in acelasi timp.

  Posta electronica a fost un element de baza ce a dus la dezvoltarea conceptului de marketing intern al firmei prin implicatiile avute asupra comunicarii interne, consolidarii culturii organizationale, imbunatatirii relatiilor manageriale.

 • Posta electronica

  Implicatiile asupra culturii organizationale pot fi avute in vedere prin propagarea normelor, conduitei, legendelor despre organizatie intr-o maniera care sa reflecte pe cat posibil realitatea.

  In privinta relatiilor manageriale, prin imbunatatirea comunicarii s-a obtinut si imbunatatirea relatiilor din cadrul firmei, atat pe verticala, cu nivelurile superioare si inferioare, cat si pe orizontala cu celelalte departamente

 • Baza de date

  O baza de date, din punct de vedere electronic, reprezinta un set de date compus din cel putin un fisier sau un grup de fisiere integrate, de obicei pastrate intr-o singura locatie si care este pusa la dispozitia mai multor utilizatori in acelasi timp pentru diferite aplicatii [1] [1] www.epa.gov/records/gloss/glosses.htm

  Chiar daca a fost vorba de servicii de stiri, biblioteci de informatii sau grupuri de discutii, acestea s-au bazat intr-o maniera mai mare sau mai mica pe structuri de baze de date. Diferenta majora, referitoare la bazele de date in ceea ce priveste aceste servicii, este vizibilitatea acestora pentru utilizator.

 • Baza de date

  Exista situatii in care aplicatiile cu baze de date apar ca simple pagini de web si atunci utilizatorul obisnuit nu isi da seama de existenta bazei de date in structura aplicatiei. in schimb, exista aplicatii in care bazele de date sunt vizibile pentru toti utilizatorii, ele fiind nucleul acestor aplicatii.

  Putem vorbi de motoare de cautare, de aplicatii de comert electronic, de biblioteci de date etc.

  Fara utilizarea bazelor de date nu ar fi posibila gestionarea unei cantitati mari de informatii.

 • Baza de date

  Tot mai multe aplicatii incorporeaza baze de date datorita unor avantaje concrete pe care le ofera: accesul la un volum mare de informatii; o buna structurare a informatiei; accesarea simultana a aplicatiei de catre mai

  multi utilizatori.

 • Baza de date

  Organizatiile si indivizii incorporeaza baze de date in diverse aplicatii de marketing online, subliniind importanta acestora: motoare de cautare- sunt programe prin care se regasesc informatii ca

  rezultat al cautarilor in mai multe baze de date comert electronic- sunt aplicatii care transpun cu o fidelitate foarte mare

  pe Internet un magazin real. Aceste aplicatii reprezinta combinatii de tehnologii web, baze de date, e-mail si chiar chat

  site-uri web de prezentare a ofertei- este cazul organizatiilor care au un portofoliu mare de activitati sau o oferta diversificata. Pentru o organizare eficienta si o accesare usoara, aceste organizatii utilizeaza baze de date unde vor fi stocate toate produsele si/sau serviciile oferite. Vizitatorul sau clientul poate naviga cu usurinta si accesa orice serviciu sau produs.

  site-uri web educationale- este vorba de biblioteci online, liste de cursuri, diverse arhive.

  e-government- site-uri ale administratiei publice- este vorba de plati online ale impozitelor, licitatii online, informatii despre diferite domenii de activitate. Toate acestea sunt posibile prin intermediul bazelor de date.

 • Site-ul web

  Un site web trebuie descris din punct de vedere tehnic si din punct de vedere al utilitatii.

  Din punct de vedere tehnic, site-ul web reprezinta un set de date compilate prin intermediul unui limbaj de programare, precum: HTML, PHP, ASP si altele.

  Primul limbaj de programare utilizat pentru realizarea site-urilor a fost HTML- Hypertext Mark-up Language.

  Un site web este format din pagini web, baze de date si alte aplicatii dezvoltate pe baza PHP, ASP, Flash etc. Astfel de aplicatii ar fi: formulare de inregistrare, banner-e, logo-uri si altele.

 • Site-ul web

  Nucleul unui site web este pagina web. O pagina web este formata din text si imagine. Ea poate include si efecte speciale. Imaginea poate fi statica sau dinamica. Imaginea dinamica poate contine fisiere video si sunet. De asemenea, tot mai multe site-uri web includ sunet.

  Un site web include intotdeauna o pagina de start denumita home page, care reprezinta prima pagina accesata. De aici se intra in celelalte parti ale site-ului web.

 • Site-ul web

  Site-ul