Schimb Antigel Dacia 1310

1
7/16/2019 Schimb Antigel Dacia 1310 http://slidepdf.com/reader/full/schimb-antigel-dacia-1310 1/1 Cu motorul rece:  Ridica capota.  Deasupra pompei de apa ai un t care are in cap un surub de alama (mai nou de plastic) si din care pleaca trei tuburi relativ subtiri de cauciuc. Slabeste-l.  Pe tubul de cauciuc care duce in bord la radiatorul de incalzire a aerului (partea dreapta a masinii) ai o iesitura care are in cap un surub similar. Slabeste-l.  Deschide la maxim robinetul de incalzire (din interior sau direct din compartimentul motor,  partea stinga a masinii, linga pompa de frina).  Desfa capacul aflat in partea stinga sus a radiatorului cum te uiti dinspre locul soferului.  Plaseaza un lighean mare sub radiator si putin in stinga (cum te uiti dinspre locul soferului) si apoi desfa surubul aflat in stinga jos a radiatorului (cum te uiti...)  Lasa apa sa curga.  Cind s-a oprit, stringe surubul stinga jos.  Toarna prin gaura stinga sus amestec apa-antigel pina cind vezi un firicel de apa tisnind prin surubul de alama slabit de deasupra pompei de apa. Stringe-l. Insurubeaza capacul pe radiator.  Scoate furtunul de cauciuc care duce de la radiator la vasul de expansiune (capatul dinspre vasul de expansiune) si infige-i o pilnie.  Agata cu o sirma de capota sau roaga un amic sa tina pilnia cam la nivelul pieptului (sa fie cel mai sus punct al circuitului de racire). Toarna amestec apa-antigel in pilnie pina cind observi un fir de apa tisnind prin surubul de alama slabit de pe conducta care duce la radiatorul din bord. Stringe-l.  Toarna in continuare amestec in pilnie pina observi ca nu mai se scurge. Porneste motorul si continua sa torni amestec in pilnie pina nu mai curge si nu mai ies bule de aer (o sa tina ceva timp, trebuie sa se deschida termostatul => trebuie sa se incalzeasca motorul).  Desfa capacul vasului de expansiune si completeaza cu amestec proaspat pina la nivelul "maxim" marcat pe borcan. Ideal, demonteaza vasul, arunca amestecul vechi, remonteaza-l si completeaza cu amestec proaspat.  Gituie furtunul cu un patent cit mai aproape de pilnie, scoate pilnia si ataseaza furtunul la vasul de expansiune. Dezgituie-l. Esti gata.  Pastreaza in sticle eventualul amestec ramas si foloseste-l pentru completarea lichidului din vasul de expansiune daca acesta scade. E posibil sa scada un pic (un centimetru, maxim doi) si doar imediat dupa operatie. Daca scade in continuare inseamna ca pierzi lichid de racire pe undeva.

description

Schimb Antigel Dacia 1310

Transcript of Schimb Antigel Dacia 1310

Page 1: Schimb Antigel Dacia 1310

7/16/2019 Schimb Antigel Dacia 1310

http://slidepdf.com/reader/full/schimb-antigel-dacia-1310 1/1

Cu motorul rece:

  Ridica capota.

  Deasupra pompei de apa ai un t care are in cap un surub de alama (mai nou de plastic) si dincare pleaca trei tuburi relativ subtiri de cauciuc. Slabeste-l.

  Pe tubul de cauciuc care duce in bord la radiatorul de incalzire a aerului (partea dreapta amasinii) ai o iesitura care are in cap un surub similar. Slabeste-l.

  Deschide la maxim robinetul de incalzire (din interior sau direct din compartimentul motor,

 partea stinga a masinii, linga pompa de frina).

  Desfa capacul aflat in partea stinga sus a radiatorului cum te uiti dinspre locul soferului.

  Plaseaza un lighean mare sub radiator si putin in stinga (cum te uiti dinspre locul soferului) si

apoi desfa surubul aflat in stinga jos a radiatorului (cum te uiti...)

  Lasa apa sa curga.

  Cind s-a oprit, stringe surubul stinga jos.

  Toarna prin gaura stinga sus amestec apa-antigel pina cind vezi un firicel de apa tisnind prin

surubul de alama slabit de deasupra pompei de apa. Stringe-l. Insurubeaza capacul pe

radiator.

  Scoate furtunul de cauciuc care duce de la radiator la vasul de expansiune (capatul dinsprevasul de expansiune) si infige-i o pilnie.

  Agata cu o sirma de capota sau roaga un amic sa tina pilnia cam la nivelul pieptului (sa fie

cel mai sus punct al circuitului de racire). Toarna amestec apa-antigel in pilnie pina cind

observi un fir de apa tisnind prin surubul de alama slabit de pe conducta care duce la

radiatorul din bord. Stringe-l.

  Toarna in continuare amestec in pilnie pina observi ca nu mai se scurge. Porneste motorul si

continua sa torni amestec in pilnie pina nu mai curge si nu mai ies bule de aer (o sa tina ceva

timp, trebuie sa se deschida termostatul => trebuie sa se incalzeasca motorul).

  Desfa capacul vasului de expansiune si completeaza cu amestec proaspat pina la nivelul

"maxim" marcat pe borcan. Ideal, demonteaza vasul, arunca amestecul vechi, remonteaza-l si

completeaza cu amestec proaspat.

  Gituie furtunul cu un patent cit mai aproape de pilnie, scoate pilnia si ataseaza furtunul la

vasul de expansiune. Dezgituie-l. Esti gata.

  Pastreaza in sticle eventualul amestec ramas si foloseste-l pentru completarea lichidului din

vasul de expansiune daca acesta scade. E posibil sa scada un pic (un centimetru, maxim doi)si doar imediat dupa operatie. Daca scade in continuare inseamna ca pierzi lichid de racire pe

undeva.