Romaltyn Mining - 15 ani de la accidentul Iazul Aurul

download Romaltyn Mining - 15 ani de la accidentul Iazul Aurul

of 8

 • date post

  07-Aug-2015
 • Category

  Services

 • view

  27
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of Romaltyn Mining - 15 ani de la accidentul Iazul Aurul

 1. 1. 15 ANI DE LA ACCIDENTUL DE LA IAZUL AURUL Romaltyn Mining
 2. 2. Dup 15 ani de la producerea accidentului la Iazul Aurul, stafiile acestuia mai bntuie, genernd consecine economice dramatice pentru Baia Mare i Maramure. Cu un minim de responsabilitate tehnic din partea celor implicai, acest accident putea s nu se produc. Momentul a fost nefast iar amploarea mediatic a atins cote fr precedent n istoria accidentelor miniere. Catalogarea accidentului ca fiind cea mai mare catastrof ecologic de dup Cernobl a declanat o adevrat isterie n pres, otrvind imaginea Romniei i a Bii Mari.
 3. 3. Surprinztor este faptul c i n prezent, numeroi ecologiti care se manifest prin diferite mijloace de comunicare, continu s denatureze efectele reale ale accidentului, exagerndu-le, cianurnd imaginea regiunii. Ei se transform, de fapt, n ecoteroriti, prin nenelegerea consecinelor faptului c obstrucionarea oricrei activiti industriale submineaz interesul dezvoltrii comunitii.
 4. 4. De ce nu suntem coreci pn la capt?! Dac reacia vecinilor unguri i a presei internaionale fa de accidentul din Baia Mare a fost foarte vehement, cu exagerarea consecinelor, aceast atitudine nu s-a repetat n anul 2010, cnd accidentul produs la Ajka (Ungaria), la un iaz de decantare n activitate, a provocat 10 mori, 150 de rnii i numeroase proprieti distruse i infestate. Autoritile maghiare au gestionat acest accident cu responsabilitate, i-au condamnat pe cei rspunztori de siguran, dar au permis continuarea activitii respectivei societi.
 5. 5. Revolttor este faptul c muli dintre cei care apar azi n pres ca specialiti i dau sfaturi, erau rspunztori pentru proiectul pe care l-au implementat n Baia Mare i au girat sigurana acestuia ! Acetia, din ignoran, au fost de acord cu un proiect a crui documentaie cuprinde afirmaia nu exist nici un risc. Orice inginer responsabil tie c un proiect industrial cu risc zero nu exist este o utopie i nu-i permite s-l semneze. ntr-o astfel de situaie, ntr-o ar n care respectarea siguranei proiectelor este primordial, are loc un proces juridic, n care cei responsabili de accident sunt condamnai. n acest fel, se elimin ipotezele false, care alimenteaz n continuare neavizaii i cuttorii de senzaional.
 6. 6. Nu aa s-au petrecut lucrurile n cazul accidentului Aurul. Dac astzi este considerat accident grav, catastrof, dezastru, etc., fr o decizie judectoreasc bazat pe expertize tehnice care s dovedeasc responsabilitatea i vinovia, precum i amploarea pagubelor, atunci orice apreciere este nefondat i reprezent simple speculaii, vehiculate de persoane neautorizate i, de multe ori, interesate n transmiterea unor informaii denigratoare.
 7. 7. La 01.02.2010, O.N.G.- urile au comemorat 10 ani de la accident i mpreun cu ministrul romn al mediului dl. Laszlo Borbely, au pstrat un moment de reculegere (pentru cine ?! accidentul nu s-a soldat cu pierderi de viei omeneti !) i au reiterat ideea c accidentul Aurul de la Baia Mare a fost al doilea Cernobl. Exagerarea, mpins pn la paroxism, a unui accident fr victime (au murit peti doar n Ungaria, pentru c din ignoran, creznd c fac bine, au utilizat ca antitod al cianurii, hipocloritul) a provocat un grav prejudiciu de imagine activitii miniere din Romnia.
 8. 8. Cu ce ne-am ales noi, bimrenii?... Citeste tot articolul pe site-ul http://romaltyn.info/stiri/