Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

download Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

of 5

Transcript of Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

  • 7/23/2019 Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

    1/5

    Aprobat prin Hotrrea Guvernului nr.1361 din 22 decembrie 2005

    REGUA!E"#

    privind modul de cercetare a accidentelor de munc

    $. %i&po'i(ii )enerale

    1. Prezentul Regulament stabilete modalitatea unic de comunicare, cercetare, nregistrare i eviden a accidentelor de munc,suportate de salariaii care presteaz munca la angajator, conform prevederilor legislaiei n vigoare.

    Clasificarea i definirea accidentelor

    2. ccidentele se clasific n!accidente de munc"accidente n afara muncii.

    #. Prin accident de munc se nelege un eveniment care a produs vtmarea violent a organismului salariatului $leziune, strespsi%ologic, electrocutare, arsur, degerare, asfi&iere, into&icaie acut, leziuni corporale provocate de insecte i animale, de calamiti

    naturale etc.', ca urmare a aciunii unui factor de risc $nsuire, stare, proces, fenomen, comportament' propriu unui element al sistemuluide munc $e&ecutant, sarcini de munc, mijloace de producie, mediu de munc' i care a condus la pierderea temporar sau permanent acapacitii de munc ori la decesul salariatului, survenit!

    a' n timpul ndeplinirii sarcinii de munc sau obligaiilor de serviciu"

    b' nainte de nceperea sau dup ncetarea lucrului, cnd salariatul se deplaseaz de la intrarea n incinta ntreprinderii, instituiei,organizaiei $n continuare ( unitate' pn la locul de munc i invers, i sc%imb mbrcmintea personal, ec%ipamentul individual deprotecie i de lucru i invers, preia sau pred locul de munc i mijloacele de producie"

    c' n timpul pauzelor stabilite, cnd salariatul se afl pe teritoriul unitii sau la locul su de munc, precum i n timpul frecventriincperilor sanitaro)igienice sau au&iliare"

    d' n timpul deplasrii de la domiciliu la lucru i invers, cu transportul oferit de unitate, n modul stabilit, precum i n timpulmbarcrii sau debarcrii din acest mijloc de transport"

    e' n timpul deplasrii de la unitatea n care este ncadrat salariatul, pn la locul de munc, organizat n afara teritoriuluiunitii, sau pn la o alt unitate, i invers, pentru ndeplinirea unei sarcini de munc sau a obligaiilor de serviciu, n timpul util pentruaceasta i pe traseul stabilit al deplasrii, indiferent de modul de deplasare sau mijlocul de transport utilizat"

    f' n cadrul participrii la aciuni culturale, sportive sau la alte activiti organizate de unitate n baza ordinului sau dispoziieiemise de angajator"

    g' n cadrul aciunii ntreprinse din proprie iniiativ pentru prevenirea sau nlturarea unui pericol ori pentru salvarea altuisalariat de la un pericol n circumstanele specificate la literele a',b',*',d' i f' ale prezentului punct"

    %' n timpul instruirii de producie sau practicii profesionale n baz de contract nc%eiat ntre angajator i instituia de nvmnt,ntre angajator, elevi i studeni.

    +. Prin accident n afara muncii se nelege un eveniment care a provocat vtmarea violent a organismului salariatului, c%iar dac s)aprodus n timpul de munc al acestuia, la locul de munc sau pe teritoriul unitii, n condiii neprevzute la punctul # din prezentul Regulament,cauza direct a cruia este determinat de fapte ce nu au legtur cu ndeplinirea sarcinii de munc sau obligaiilor de serviciu $joac, ncierare,automutilare intenionat, sinucidere, cazuri de boal latent i moarte natural, folosire a mijloacelor de producie n scopuri personale frpermisiunea angajatorului sau conductorului, comitere a unui furt din avutul unitii, angajatorului persoan fizic i altele de acest gen'.ctivitile, actele sau faptele menionate n prezentul punct trebuie s fie confirmate prin documente corespunztoare.

    . ccidentele de munc i accidentele n afara muncii $n continuare ( accidente' se divizeaz n trei tipuri!

    a' accident care produce incapacitate temporar de munc ( eveniment ce a provocat pierderea parial sau total de ctre salariat acapacitii de munc pentru un interval de timp de cel puin o zi, cu caracter reversibil dup terminarea tratamentului medical, confirmat deinstituia medical n modul stabilit"

    b' accident grav ( eveniment care a provocat vtmarea grav a organismului salariatului, confirmat de instituia medical nmodul stabilit"

    -var--apps-conversion-tmp-scratc%/1-#00#03.doc

  • 7/23/2019 Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

    2/5

    c' accident mortal ( eveniment care a cauzat, imediat sau dup un anumit interval de timp de la producerea lui, decesulsalariatului, confirmat de instituia de e&pertiz medico)legal n modul stabilit.

    3. ccidentele se clasific n!a' accident individual, n urma cruia este afectat un singur salariat"b' accident colectiv, n urma cruia snt afectai, n acelai timp, n acelai loc i din aceeai cauz, minimum doi salariai.

    $$. *omunicarea de&pre producerea accidentelor

    4. 5iecare accidentat sau martor ocular este obligat s anune imediat despre accidentul produs conductorul su direct sau

    oricare conductor superior al acestuia i s acorde, dup caz, primul ajutor.

    . 6onductorul, fiind anunat despre accident!va organiza acordarea ajutorului medical accidentatului i, dac va fi necesar, l va transporta la o instituie medical de la care

    va solicita certificatul medical cu privire la caracterul vtmrii violente a organismului acestuia"va evacua, dup caz, personalul de la locul accidentului"va informa angajatorul despre accidentul produs"va menine nesc%imbat situaia real, n care s)a produs accidentul, pn la primirea acordului persoanelor care efectueaz

    cercetarea, cu e&cepia cazurilor n care meninerea acestei situaii ar provoca alte accidente ori ar periclita viaa sau sntatea altorpersoane. 7n cazul n care se impune modificarea situaiei reale, n care s)a produs accidentul, n prealabil se vor face fotografii i sc%emeale locului unde s)a produs accidentul, se vor aduna probe, materiale ce pot furniza informaii despre accidentul produs, pentru a fipredate persoanelor care efectueaz cercetarea.

    . ngajatorul va comunica imediat despre producerea accidentelor la locul de munc $prin telefon sau prin orice alte mijloacede comunicare' 8nspeciei 9uncii, 6asei :aionale de sigurri ;ociale i, dup caz, forului superior, organului sindical de ramur sauinterramural, organelor pentru supraveg%ere te%nic sau energetic, 6entrului de 9edicin Preventiv teritorial $n cazurile de into&icaieacut'.

    7n cazul producerii accidentelor grave i mortale, va comunica suplimentar comisariatului de poliie din raza raionului sausectorului n care s)a produs accidentul.

    10.

  • 7/23/2019 Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

    3/5

    1. 5iecare participant la cercetarea unui accident, pe parcursul desfurrii acesteia, n prezena inspectorului de munc, aredreptul s pun ntrebri persoanelor cu funcii de rspundere, salariailor, persoanelor ce dein informaii referitoare la accident, snainteze propuneri i, dup caz, s)i e&pun n scris opinia privind circumstanele, cauzele producerii accidentului i despre persoanelecare au nclcat actele normative i alte reglementri, ce au condus la producerea accidentului. >pinia va fi naintat persoanelor carecerceteaz evenimentul spre a fi inclus n dosarul de cercetare.

    1. 6ercetarea accidentelor n afara muncii se va efectua n modul stabilit de prezentul Regulament. 6omisia unitii, iar, dupcaz, inspectorul de munc, va finaliza cercetarea, cu ntocmirea n form liber a unui proces)verbal de cercetare a accidentului n afara

    muncii, n care vor fi e&puse doar circumstanele i cauzele producerii acestui eveniment. Procesul)verbal ntocmit de comisia unitii vafi aprobat de conductorul unitii respective, cu aplicarea tampilei unitii. 8nspectorul de munc va ntocmi procesul)verbal peblanc%eta cu antet a inspectoratului teritorial de munc.

    20. 7n cazul n care angajatorul nu a comunicat accidentul produs, un atare accident poate fi cercetat i n baza cererii depuse depersoanele interesate.

    Cercetarea accidentelor cu incapacitate temporar de munc

    21. Pentru cercetarea unui accident cu incapacitate temporar de munc, n termen de cel mult 2+ de ore din momentul primirii

    comunicrii despre acest eveniment, angajatorul va desemna prin dispoziie scris comisia de cercetare.6omisia va fi format din cel puin trei persoane, n componena creia vor intra conductorul serviciului $specialist' pentru protecia

    muncii i cte un reprezentant al angajatorului i al sindicatului $salariailor'.Persoanele desemnate n comisia de cercetare trebuie s dispun de pregtire te%nic respectiv i s nu fac parte dintre persoanelecare aveau obligaia de a organiza, controla sau conduce procesul de munc la locul unde s)a produs accidentul.

    7n unele cazuri, astfel de accidente vor fi cercetate de 8nspecia 9uncii, n modul stabilit de prezentul Regulament.

    22. ccidentul suportat de salariatul unei uniti n timpul ndeplinirii sarcinii de munc sau obligaiilor de serviciu la o alt unitate va ficercetat de ctre comisia unitii la care s)a produs accidentul, cu participarea reprezentantului unitii al crei salariat este accidentatul.

    ?n e&emplar al dosarului de cercetare va fi e&pediat unitii al crei salariat este accidentatul.

    2#. ccidentul suportat de salariatul unitii care efectueaz lucrri pe un sector repartizat acesteia de o alt unitate va fi cercetatde unitatea ce efectueaz lucrrile respective.

    2+. ccidentele suportate de elevi i studeni n timpul cnd presteaz munca sau i desfoar practica profesional n unitivor fi cercetate de comisia unitii, cu participarea reprezentantului instituiei de nvm@nt.

    2. rganele de supraveg%ere a traficului, n temeiul unui demers, vor elibera angajatorului sau inspectorului de munc, n termende zile de la momentul finalizrii cercetrii, concluzia asupra cauzelor producerii accidentului i persoanelor care au nclcatprevederile actelor normative.

    2.

  • 7/23/2019 Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

    4/5

    Finalizarea cercetrii accidentelor

    #0. 6ercetarea accidentelor se va finaliza cu ntocmirea dosarului de cercetare care va cuprinde!a' procesul)verbal de cercetare a accidentului de munc $n cazul accidentelor colective, procesul)verbal se va ntocmi pentru fiecare

    accidentat'"b' procesul)verbal de cercetare a accidentului n afara muncii"c' opiniile participanilor la cercetarea accidentului $dup caz'"d' declaraiile accidentailor $dac va fi posibil'"e' declaraiile persoanelor care au obligaia s asigure msurile de protecie a muncii la locul de munc unde s)a produs

    accidentul"f' declaraiile martorilor oculari"g' fotografii i sc%eme ale locului unde s)a produs accidentul"%' alte acte i documente necesare pentru clarificarea circumstanelor i cauzelor ce au condus la producerea accidentului"i' nc%eierea e&pertizei te%nice $dac este necesar'"j' certificatul medical cu privire la caracterul vtmrii violente a organismului accidentatului"B' concluzia din raportul de e&pertiz medico)legal asupra cauzelor decesului accidentatului $n cazul accidentelor mortale'.Coate materialele din dosar vor fi paginate i nuruite.

    #1. 8nspectorul de munc va e&pedia, n termen de cel mult # zile de la data semnrii procesului)verbal de cercetare, cte un e&emplar aldosarului de cercetare al accidentului! 8nspeciei 9uncii, organului de poliie, inspectoratului teritorial de munc, unitii respective, dup caz,organelor i instituiilor reprezentanii crora au participat la cercetare. >riginalul dosarului de cercetare a accidentului se e&pediaz unitii iar, dup

    caz, autoritii administraiei publice locale care nregistreaz i ine evidena accidentelor produse la angajatori ) persoane fizice.

  • 7/23/2019 Reg_accident_munca HG Nr. 1361 2005

    5/5

    +2. Persoanele culpabile de mpiedicarea sau tergiversarea cercetrii accidentelor poart rspundere n conformitate cu legislaian vigoare.

    maria -var--apps-conversion-tmp-scratc%/1-#00#03.doc