Raport de Activitate Pe Semestrul II an Scolar 2009

16
RAPORT DE ACTIVITATE IN ANUL SCOLAR 2014-2015 SCOALA PRIMARA ARCANU Mi-am desfasurat activitatea la clasa cu un efectiv de 12 elevi , procentul de promovabilitate la sfarsitul anului fiind de99,8 % avand un elev repetent . Demersul didactic s-a incadrat in parametrii specifici asigurarii calitatii in invatamant. In acest sens ,testarile initiale ( la inceputul semestrului I ), mi-au directionat activitatile practice atat la nivelul intregului colectiv , cat si la nivelul fiecarui elev. Am privit cu simtul responsabilitatii si perfectionarea mea continua pe diverse cai dar si implicarea elevilor in activitati extra curriculare si extrascolare , urmarind cele sase compartimente ale activitatii : I COMUNICARE Puncte tari Puncte slabe 1 Comunicarea interperson ala invatator/ elev Pentru realizarea unei comunicari interpersonale elev--- invatator am selectat modalitati de comunicare adecvate difiritelor situatii : colaborare ajutor coordonare si control recompense sanctiune… Am avut in vedere ca -Orarul prelungit al claselor; -Lipsa de timp necesară atât predării- învăţării cât şi pregătirii pentru ziua următoare;

Transcript of Raport de Activitate Pe Semestrul II an Scolar 2009

RAPORT DE ACTIVITATE PE SEMESTRUL I AN SCOLAR 2009-2010

RAPORT DE ACTIVITATE IN ANUL SCOLAR 2014-2015 SCOALA PRIMARA ARCANU

Mi-am desfasurat activitatea la clasa cu un efectiv de 12 elevi , procentul de promovabilitate la sfarsitul anului fiind de99,8 % avand un elev repetent .

Demersul didactic s-a incadrat in parametrii specifici asigurarii calitatii in invatamant. In acest sens ,testarile initiale ( la inceputul semestrului I ), mi-au directionat activitatile practice atat la nivelul intregului colectiv , cat si la nivelul fiecarui elev. Am privit cu simtul responsabilitatii si perfectionarea mea continua pe diverse cai dar si implicarea elevilor in activitati extra curriculare si extrascolare , urmarind cele sase compartimente ale activitatii :

I COMUNICAREPuncte tariPuncte slabe

1Comunicarea interpersonala invatator/elev Pentru realizarea unei comunicari interpersonale elev---invatator am selectat modalitati de comunicare adecvate difiritelor situatii :

colaborare

ajutor

coordonare si control

recompense

sanctiune

Am avut in vedere ca informatiile transmise sa fie insotite de argumente , de aplicabilitate practica de crearea de contexte favorabile , dar mai ales de implicarea lor personala, insusirea lor realizandu-se prin implicare directa.

In activitatea didactica ,mi-am stabilit , obiective foarte clare pe care le-am operationalizat , concretizandu-le in :

activitati de formare

informare

experimentare, interpretare

aplicare in diverse situatii

In contextual facilitarii comunicarii elev---elev , munca in perechi, in grup restrans sau largit, au dat rezultate deosebite

- nu sunt manifestari deosebite de indiscipline ale elevilor;

- peste 50% din numarul elevilor au rezultate bune si foarte bune;

- relatii impersonale (profesor-elev, profesor-parinte) favorizeaza un climat stimulativ;

- existenta unui numar mic de elevi la clasa permite o implicare mai buna a fiecarui elev si cadru didactic in realizarea obiectivelor;

-Orarul prelungit al claselor; -Lipsa de timp necesar att predrii-nvrii ct i pregtirii pentru ziua urmtoare;

2Comunicarea dintre cadrele didactice N-am neglijat comunicarea cu colegii de comisie , dar si cu profesorii care predau la clasa tinand seama ca in urmatorul an scolar , elevii de clasa a IV-a vor avea de trecut pragul psihologic al ciclului gimnazial. Colaborarea a avut ca obiectiv central o mai temeinica formare a elevilor mei , in actiunile la clasa ,completandu-ne reciproc . Eficientizarea demersului didactic s-a realizat mai ales printr-o abordare interdisciplinara si chiar transcurriculara , limbajul utilizat ,fiind specific unor domenii conexe.

-Am participat la toate activitatile desfasurate in cadrul comisiei metodice . Am participat la evaluarea claselor a II-a si a IV-a , precum si la corectarea lucrarilor.

Lipsa timpului de a ajuta si indruma colegii din comisia metodicacare nu au studii corespunzatoare

II. RELATIA FAMILIE-SCOALA-SOCITATE

Puncte tariPuncte slabe

1Mentinerea relatiei familie-scoala Pentru a mentine relatia familie- scoala , am oferit in cadrul sedintelor sau lectoratelor cu parintii , informatii periodice referitoare la progresul fiecarui elev ,comportamentul social al acestora, acolo unde s-au mai creat anumite situatii de criza , le-am gasit impreuna rezolvarea :

lipsa de responsabilitate

minciuna

regres la invatatura

_vizite la domiciliul copiilor.

2Implicarea familiei in activitatile formativ-educative si activitati extrascolareIn multe activitati formative-educative a fost implicate familia , tinandu-se cont de unele opinii formulate :

serbari scolare : Serbarea de Craciun , Serbarea de 8 Martie , Ziua mamei, serbarea desfarsit de an scolar. Activitatile din saptamana ,,Scoala alfel

Participarea la programul ,,Scoala dupa scoala actiuni de gospodarire si autofinantare

Toate aceste actiuni au avut obiective educationale stabilite , valorificarea lor facandu-se in cadrul activitatilor didactice.

Printr-o colaborare eficienta cu familiile elevilor , am reusit sa nu inregistrez la nivelul colectivului nicio abatere de la normele de disciplina si comportament.

-insuficienta colaborare a unor parinti cu scoala;

-conditii sociale precare ale familiilor afecteaza capacitatea elevilor;

-nivelul de educatie al parintilor afecteaza elevul;

-minimalizarea activitatilor educative scolare si extrascolare de catre unii parinti;

III. CURRICULUM

Puncte tariPuncte slabe

1Programarea activitatilor de invatare Programarea activitatilor de invatare s-a facut pe baza cunoasterii curriculum-ului scolar selectat pentru semestrul I I, iar activitatile de invatare au fost structurate in concordanta cu acesta.

Toate demersurile au fost monitorizate , tinandu-se cont ca elevii se afla la sfarsitul unui ciclu. Practicand invatarea centrata pe elev, am conceput si desfasurat activitatile de invatare, conform particularitatilor individuale , dar si cerintelor standard, am respectat curba de efort a elevilor, dar si nevoia de :

dezvoltare

ameliorare

recuperare

Astfel , am desfasurat activitati de dezvoltare (cu elevii care vor merge la concursuri )si de ameliorare si recuperare( cu elevii care au un nivel mai slab la invatatura) Pentru ca obiectivele invatarii au fost clar definite, periodic am realizatcompararea continuturilor proiectate cu cele realizate si replanificarea unora , conform unor situatii concrete. Astfel la sfarsitul semestrului II rezultatele masurabile se incadreaza in parametri corespunzatori conform standardelor minimale si maximale.

- nu am realizat mereu lectii integrate la clasele I si a II-a.Folosirea foarte rar a mijloacelor moderne.

2Dezvoltarea de curriculum optional

-Am intocmit programe la optional la toate clasele si planificarile corespunzatoare ,care au fost vizate de inspectoratul scolar

3Elaborarea schitei/proiectului didactic -Imi stabilesc pentru fiecare ora scopul si obiectivele lectiilor

-folosesc exercitii cat mai variate

-folosesc metode si strategii didactice moderne dar si traditionale strategii noi abordate, , am elaborate schite si proiecte didactice , utilizand strategii interactive , participative , adaptand demersul didactic la situatiile concrete.

--Distragerea involuntar a ateniei- timpul este insuficient- nu lucrez suficient cu elevii mai slabi

4Asigurarea cu material didactic- Asigurarea cu material didactic a constituit o prioritate : acesta s-a realizat individual sau cu ajutorul parintilor, dar in egala masura au fost implicati si elevii :schite , imagini, desene, diagrame, colaje, atlase, culegeri, fise, mape tematice, colectii,

5Dezvoltarea conditiei fizice-Prin activitatile didactice in cadrul orelor de educatie fizica , dar si extrascolare :dans, vizite , le-am format si dezvoltat priceperi si deprinderi, care sa conduca la dezvoltarea coditiei fizice.

6Dezvoltarea simtului artistic am dezvoltat simtul artistic prin implicarea elevilor in diverse activitati extrascolare

7Formarea deprinderilor practiceFormarea deprinderilor practice s-a realizat prin folosirea de metode si procedee care sa contribuie la cresterea gradului de originalitate si independenta in rezolvarea sarcinilor de lucru, folosirea regulate a metodei experimentuluiin cadrul orelor de stiinte si de abilitati practice

IV. FORMAREA ELEVILOR

Puncte tariPuncte slabe

1Organizarea si amenajarea spatiului de lucru Pentru ca motivatia invatarii sa existe din toate punctele de vedere , o atentie deosebita am acordat organizarii si amenajerii spatiului de lucru, respectand conditiile de igiena aspect informative, formative, estetice.

2Dezvoltarea comportamentului social Dezvoltarea comportamentului social, s-a realizat prin actiuni concrete :

stabilirea regulamentului clasei si respectarea acestuia in totalitate

dezbateri pe baza unor situatii concrete sau imaginare

motivarea unor recompense sau sanctiuni

promovarea valorilor de interculturalitate prin includerea in actiunile clasei a tuturor elevilor.

3Formarea instrumentelor fundamentale si a aptitudinilor de comunicare In vederea formarii instrumentelor fundamentale si a aptitudinilor de comunicare, am format si consolidat deprinderi de citit-scris prin acordarea unei atentii deosebite a lecturii suplimentare, cu valorificarea acesteia in actiuni de genul :

CEL MAI BUN POVESTITOR

CEL MAI BUN RECITATOR

CEL MAI INTERESANT DIALOG

CEA MAI FRUMOASA COMPUNERE

4Dezvoltarea capacitatii de invatare Dezvoltarea capacitatii de invatare am realizat-o prin abordarea unei diversitati de forme de invatare :

invatarea reciproca

metoda chestionarului

metoda ciorchinelui

povestirea unor cunostinte noi pe baza studiului individual

realizarea unor fise ( individual sau in grup )pe diverse teme,

V. EVALUAREA

Puncte tariPuncte slabe

1Evaluarea rezultatelor scolare Evaluarea rezultatelor scolare s-a relizat prin folosirea celor trei tipuri de evaluare , dar si prin strategii de evaluare alternative :

( portofolii

( mape

( desene tematice

( experimente (cu fise de observatii

2Aprecierea rezultatelor scolare Aprecierea rezultatelor scolare s-a facut prin elaborarea descriptorilor de performanta pentru unitati de continut grupate in diverse moduri incat sa raspunda standardelor de performanta , stabilirea probelor de evaluare conform obiectivelor , stabilirea ulterior a modalitatilor de dezvoltare, ameliorare ,sau recuperare , insotirea evalauarii de observatii si aprecieri folositoare si parintilor in idea supravegherii actului de invatare.

VI. DEZVOLTEREA PROFESIONALAPuncte tariPuncte slabe

1Autoevaluarea .Participarea la activitati de formare ( participarea la activitatile comisiei

( realizarea de interasistente

( participarea la diferite cursuri de perfectionare :

( cursul de Formator

Participarea la mai multe cursuri.Disponibilitatea i interesul de a ma implica n organizarea de activiti cu caracter educativ care s contribuie la sporirea i mbuntirea imaginii colii noastre- proiecte, programe

AMENINTARI:

- nivelul de educatie si timpul limitat al parintilor care determina o slaba implicare a acestora in viata scolii;

- scaderea interesului pentru invatatura;

- lipsa unor prevederi special in legislatia scolara care sa permita sanctionarea parintilor care ii retin pe elevi de la cursuri si ii folosesc la diferite munci gospodaresti;

- neimplicarea familiei in sustinerea activitatilor educative din scoala;

- nivelul scazut al vocabularului ca urmare a lipsei lecturii;

- migrarea unor elevi catre oras pentru o oferta educational ridicata;

- inexistenta unor repere morale solide in viata elevilor, deruta morala, determinate de societate, mass-media etc.

- anturajul;

- lipsa vointei;

-Desfiinarea colilor datorit micorrii numrului de elevi i a migraiei acestora spre coliile care ofer mai multe oportunitii; mbtrnirea populaiei;

-Situaia economico-financiar, precar a comunitii, conduce, uneori la abandon colar.

OPORTUNITATI:

rechizite gratuite;

interesul unor elevilor de a se implica in cat mai multe activitati extrescolare;

tratarea diferentiata pana la individualizare a elevilor favorizata de numarul mic de cursanti;

disponibilitatea si responsabilitatea unor institutii: Primaria, Politia, Biserica, Dispensarul etc. Participarea la concursuri