proiect saraolu sorin 2012.

download proiect saraolu sorin 2012.

of 22

Transcript of proiect saraolu sorin 2012.

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    1/22

    GRUP SCOLARCAPITAN NICOLAE PLEOSIANURAMNICU VALCEA

    EXAMEN DE CERTIFICARE A CALIFICARILOR PROFESIONALECALIFICAREA-TEHNICIAN INSTALATOR PENTRU CONSTRUCTII

    NIVEL: 3SESIUNEA:MAI- IUNIE-2012

    TEMA PROIECTULUI

    Exploatarea si intretinerea instalatiilor de ventilare aaerului conform conditilor de functionare si adocumentatiei tehnice.

    DIRECTOR, INDRUMATOR PROIECT,PROF.BOURECI ADRIAN PROF. HERESANU FELICIA

    CANDIDAT:

    Saraolu Sorin

    RAMNICU VALCEA-2012

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    2/22

    Capitolul 1ARGUMENT

    n decursul timpului omul a luptat continuu pentru mbuntireacondiiilor de trai i a condiiilor n care i desfoar activitatea. pentru aceastael a realizat pe parcursul istoriei diverse instalaii care s menin parametriiaerului interior la valori apropiate de cele optime. Instalaiile utilizate de ompentru a-i realiza condiii prielnice de lucru i de via au evoluat o dat cutehnica, de la focul liber la instalaii de nclzire central apoi la instalaii deventilare i climatizare.

    Apariia primelor instalaii de ventilare a fost condiionat de realizarea unorprogrese n alte discipline. Odat cu nchegarea igienei ca disciplin sunt fcutecunoscute rezultatele legate de schimbul de aer al ncperilor, de coninutul de umiditatei gaze nocive, precum i de puritatea aerului. Progresele realizate n domeniulelectrotehnicii ofer posibilitatea folosirii motoarelor electrice pentru acionareaventilatoarelor i deci posibilitatea ventilrii ncperilor mari i foarte mari.

    n prejma anului 1890 se introduce umidificarea aerului prin intercalarea unortvi cu ap (ulterior nclzit cu abur). Ceva mai trziu se introduce umidificareaadiabatic realizat prin pulverizarea fin a apei n curentul de aer.

    Sfritul secolului al XIX-lea poate fi considerat pentru climatizare canceput al acesteia.Dezvoltarea cea mai mare a ventilrii i climatizrii are loc dupprimul rzboi mondial cnd se realizeaz instalaii de climatizare n scopul de confort(teatre, opere, cinematografe, sli de concerte etc.) i tehnologice (fabrici de hrtie, detutun, textile, industria alimentar etc.).Apariia mainilor frigorifice (cu amoniac, cu bioxid de carbon) folosite la rcirea iuscarea aerului ofer o independen i mai mare instalaiilor de climatizare.

    Dup 1930 apar aparatele de fereastr, agregatele locale amplasate direct nncperea deservit n sistem monobloc sau split.Apar deasemenea maini frigorificefuncoionnd cu medii nevmtoare (freoni) facilitnd folosirea bateriilor de rcire fragent intermediar (baterii cu rcire direct).

    Dup cel de-al doilea rzboi mondial climatizarea cunoate o etap

    important n dezvoltarea sa. nafara perfecionrii aparatelor i schemelor deventilare i climatizare clasice apar noi tipuri cum ar fi: instalaiile de nalt presiune,instalaiile de climatizare cu dou canale de aer (de introducere), instalaiile aer-ap(cu aer primar) folosind aparate cu inducie (climaconvectoare) sau ventiloconvectoare.

    Criza energetic a anilor 60 i pune amprenta i asupra instalaiilor deventilare, conducnd la recuperarea din ce n ce mai mult, a cldurii din aerul deventilare. Simultan cu aceast diversificare s-a dezvoltat i perfecionat aparatura dereglare, comand i control a instalaiilor de climatizare n special.Tehnica analogic i digital ptrunde masiv n anii 80 i n domeniul climatizrii.

    La orice sistem de ventilare (sau climatizare) este necesar s se introduc n ncperi aertratat (aer refulat, aer introdus) care s preia noxele n exces (cldur, umiditate, gazevapori, praf) i s le elimine odat cu acesta (aer aspirat, aer absorbit) din ncperi dupcare totul s fie ndeprtat n exterior (aer evacuat).

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    3/22

    Calitatea mediului in care oamenii si desfasoara activitatea are o influenta

    complexa asupra lor, atat sub aspect igienico-sanitar cat si sub aspectul productivitatii

    muncii.

    Calitatea mediului ambiant se apreciaza prin valoarea parametrilor confortuluitermic, prin compozitie chimica si puritatea aerului, precum si prin alti factori ca:

    nivelul de iluminare, nivelul de zgomot, gradul de ionizare a aerului, elemente de

    estetica etc.Daca instalatiile de incalzire asigura pentru o categorie relativ restransa de incinte

    in anotimpul rece, mentinerea temperaturii aerului interior la o anumita valoare, datoritaunor masuri suplimentare in general constructive sau de concepie se pot menine siceilali parametrii ai confortului termic ca umiditate relativa, temperatura medie deradiaie, in limite acceptabile. Printr-o ventilare naturala, de regula intermitenta(deschiderea uilorsau ferestrelor) se poate asigura si o primenire a aerului interior.

    Dar pentru marea majoritate a incintelor, ca de exemplu ncperi aglomerate,ncperi deproducie, laboratoare, hale pentru creterea industriala a animalelor etc., nu

    se mai pot asigura cerinele de mai sus numai cu o instalaie de nclzire. Pentrundeprtarea mirosurilor si degajrilor nocive sau chiar toxice, apare necesitateaintroducerii controlate a unui debit de aer, un prim argument care solicita prezentainstalaiei de ventilare. Natura si cantitatea de degajri nocive, modul lor de propagare,sistemul constructiv al incintelor, valoarea la care sunt prescrii parametrii aeruluiinterior pe considerente de confort sau tehnologice, limitele admisibile la care trebuie

    reduse concentraiile diverselor substane nocive degajate, la care se aduga de multe oricu o pondere importanta consideraii economice, au condus la folosirea unei gamefoarte variate de instalaii de ventilare si climatizare.

    Daca in cazul unei incinte industriale cu perei exteriori, la care au loc numaidegajri de cldura, este suficient pentru ndeprtarea acestora a se prevede o ventilarenaturala-organizata, adic sa se practice la partea superioara orificii de evacuare iar lapartea inferioara orificii pentru ptrunderea aerului exterior, in cazul ncperiloraglomerate datorita degajrilor mari de cldura si umiditate cat si a valorilor la caretrebuie meninui parametrii de confort, este necesara rcirea aerului introdus pentru amari capacitatea de preluare a cldurii, iar pentru a asigura si limite mai strnse aleumiditii relative, deci preluarea surplusului de umiditate este necesara si uscareaaerului. Prin aceste masuri se realizeaz una din formele sub care se intalnesc instalatiilede climatizare.

    Unele procese tehnologice (industria textila, optica, prelucrri de mare precizie,laboratoare metrologice etc.) impun uneori cerine si mai stricte in privina unuia saumai multora dintre parametrii microclimatului interior, ceea ce influeneaz nu numaicomplexitatea agregatului de climatizare, ci nsui sistemul constructiv al incinteirespective.

    Preocuparea pentru asigurarea condiiilor de microclimat corespunztoarespecificului muncii desfurate de oameni sau naturii procesului tehnologic, reprezint ocerina primordiala in dezvoltarea tehnicii ventilrii si climatizrii pe plan mondial.

    2. Clasificarea instalaiilorde ventilareIn orice sistem de ventilare este necesar sa se introduc in ncperi aer (aerul

    refulat, aer introdus) care preia nocivitile in exces (cldura, umiditate, gaze, vapori,praf) dup care trebuie sa fie ndeprtat din ncpere (aer viciat, aer evacuat).

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    4/22

    Instalaiile de ventilare pot fi diferentiate dupa modul de vehiculare a aerului,dup spaiul ventilat si dup modul de complexitate a tratrii aerului in funcie decerinele tehnologice sau de confort ale ncperii respective. In funcie de aceste criteriieste posibil sa se stabileasc o clasificare a instalaiilorde tipul indicat in continuare.

    Fig.1 Statie de climatizare

    Fig.2 instalatii filtr-o ventilatie

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    5/22

    Capitolul 2

    ALCATUIREA SI CLASIFICAREA INSTALATIILOR DEVENTILARE

    In orice sistem de ventilare este necesar sa se introduca in incaperi aer (aerulrefulat, aer introdus) care preia nocivitatile in exces (caldura, umiditate, gaze, vapori,

    praf) dupa care trebuie sa fie indepartat din incapere (aer viciat, aer evacuat).

    Instalatiile de ventilare pot fi diferentiate dupa modul de vehiculare a aerului,

    dupa spatiul ventilat si dupa modul de complexitate a tratarii aerului in functie de

    cerintele tehnologice sau de confort ale incaperii respective. In functie de aceste criteriieste posibil sa se stabileasca o clasificare a instalatiilor de tipul indicat in continuare.

    Dupa modul de vehiculare a aerului, se disting

    -ventilare naturala-ventilare neorganizata

    -ventilare organizata

    La ventilarea naturala schimbul de aer al unei incaperi se datoreaza actiunii

    combinate a celor 2 factori naturali (presiunea cauzata de viteza vantului si diferenta de

    presiune cauzata de greutatile specifice diferite ale aerului interior si exterior ca urmare

    a temperaturilor inegale din interior si exterior).

    Cand patrunderea aerului curat are loc prin neetanseitatile constructiei (usi,ferestre), ventilarea mecanica se numeste ventilareneorganizata.

    Daca in constructie sunt practicate deschideri speciale cu dimensiuni determinate,

    amplasate la anumite inaltimi si care pot fi inchise si deschise dupa necesitati se obtine

    ventilarea naturala organizata a incaperii.

    Fig.3Ventilarea mecanica

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    6/22

    2.1 VENTILAREA MECANICA GENERALA

    Un sistem de ventilare mecanica generala este alcatuit de obicei din doua

    instalatii : o instalatie pentru introducerea aerului proaspat si o instalatie pentruevacuarea aerului viciat .

    In practica exista situatii cand ventilarea se realizeaza cu o singura instalatie , fiede introducere,fie de evacuare .

    Instalatiile pentru introducerea aerului proaspat indeplinesc simultan doua

    functiuni : o functiune de dilutie si o functiune de incalzire cu aer cald a incaperilor .Functiunea de dilutie se realizeaza prin amestecarea aerului curat din exterior cu

    aerul viciat din interior . Debitul de aer introdus din exterior trebuie sa fie suficient de

    mare pentru a dilua aerul din interior ,astfel incat sa rezulte concentratii sub valorile

    limita admise de normele sanitare.

    Functiunea de incalzire a incaperii se realizeaza prin incalzirea aerului inainte de

    introducerea in incaperea ventilata.

    Fig.4 Schema unui sistem de ventilare mecanica generala1. guri de aspiratie ; 2. conducta colectoare ;3. ventilator de aspiratie aer viciat ;

    4. caciula de protectie a conductei de evacuare a aerului viciat ;5. filtru de praf ;6. baterie de

    incalzire ;7. ventilator de refulare aer cald ;8. retea de conducte ;9. guri de refulare ;10. recuperator

    de caldura

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    7/22

    2.2 ELEMENTELE COMPONENTE ALE UNEI CENTRALE DEVENTILARE A AERULUI

    O instalatie de ventilare este alcatuita din :-centrala de ventilare

    -retea de conducte

    -guri de ventilare

    -dispozitive de reglare

    Echipamentele care intra in componenta instalatiilor difera in functie de tipulacestora .

    Instalatiile de evacuare a aerului viciat au centrale de ventilare simple care contin

    de regula un ventilator . Gurile de ventilare sunt guri de aspiratie montate pe conducte

    de aer si guri de evacuare in exterior a aerului viciat. Daca instalatia aspira aer viciat cu

    praf rezultat dintr-un proces tehnologic inainte de evacuare in exterior , se monteazaobligatoriu un separator sau un filtru de praf . Cand substantele aspirate sunt : gaze ,

    vapori, fum , aerul este evacuat direct in atmosfera , fara epurare , cu viteza mare si la o

    inaltime mare , pentru a asigura o dispersie mare a substantelor nocive in aerulambiant.Epuratoarele se prevad atunci cand aerul evacuat contine vapori toxici in

    concentratie mare .

    Instalatiile pentru introducerea aerului proaspat au centrale de ventilare maicomplexe , care contin: ventilator , filtre de praf , baterii de incalzire , recuperatoare de

    caldura , camere de amestec , rame cu jaluzele pentru reglarea debitului de aer proaspat

    sau recirculat .Gurile de ventilare constau in prize de aer proaspat si guri de refulare

    montate pe conductele de aer din incaperi.

    1. Centrale de ventilare

    Centralele de ventilare se amplaseaza in spatii special amenajate , in interiorul

    cladirilor.

    Centralele de ventilare sunt pentru introducerea aerului proaspat. Sunt alcatuitedin compartimente in care se monteaza echipamentul .

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    8/22

    Fig.5

    Centrala de ventilare pentru instalatie cu aer recirculat

    A- camera de amestec cu doua deschideri , pentru aer proaspat si pentru aer recirculat .P-priza de aer proaspat

    R-deschiderea de aer recirculat

    Deschiderile au rame cu jaluzele actionate astfel incat pe masura ce intra aer

    proaspat (P) ,este obturata deschiderea de aer recirculat (R) si invers .

    Jaluzelele sunt actionate cu sistem de parghii si articulatii (J ) care poate fi actionat

    manual sau automat cu servomotor (S) .F-filtru de aer

    B-baterie de incalzire

    C-compartiment pentru intretinerea filtrului si a baterieiV-ventilator monoaspirant

    D-confuzor , pentru racordarea ventilatorului la baterie

    2.Echipamente ale instalatiilor de ventilare si conditionarea aerului

    Fig.6

    Ventilatoare centrifugale de acoperis cu evacuare orizontala sau verticala

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    9/22

    Fig. 7

    Ventilatoare centrifugale de acoperis cu evacuare orizontala sau verticala

    Fig.8

    Baterii de tubulatura pentru incalzire sau racire (pentru canale rectangulare si circulare)

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    10/22

    Fig.9 Ventilattie cu recuperatoare de caldura

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    11/22

    CAPITOLUL 3

    EXPLOATAREA INSTALATIILOR DE VENTILARE

    Exploatarea instalatiilor de ventilare constituie un ansamblu de operatii tehnice

    si masuri organizatorice de care depinde in mod esential durata de serviciu sifunctionarea continua la parametriiproiectai ai instalaiei .Exploatarea instalaiilor cuprinde urmtoarele : activitatea pornirea si oprirea

    instalaiilor,supravegherea si controlul funcionarii,ntreinerea instalaiilor,revizia sirepararea instalaiilor.

    3.1 . Organizarea exploatrii

    Ca la urice activitate tehnica ,rezultate bune pot fi asigurate numai printr-o

    organizare eficienta.In cazul exploatarii instalatiilor, organizarea presupune,existentaunui personal de exploatare care sa efectueze in mod competent operatiile de exploatare

    existenta si tinerea la zi a documentatiei tehnice aplicarea riguroasa a unui program de

    revizie si reparatii.In ceea ce priveste personalul de exploatare este necesar sa existe responsabili de

    instalatii bine instruiti care sa cunoasca in amanunt specificul instalatiilor sa tina la zi

    documentatia sa urmareasca realizarea programului de revizie si reparatie sa fie singuri

    insarcinati cu supravegherea si intretinerea acestora.

    Documentele instalatiei sunt urmatoarele :fisa tehnica,jurnalul de exploatare si

    instructiunile specifice de exploatare.Fisa tehnica contine toate caracteristicile tehnice ale instalatiei in ansamblu si ale

    fiecarui echipament component in parte.in parte.In fisa tehnica sint scrise toate

    concluzile operatiilor tehnice efectuate la darea in exploatare,performantele pe care

    trebuie sa le realizeze instalatia incaperile servite si regimurile de functionare.

    Jurnalul de exploatare este documentul prin care se tine evidenta evolutia functionarii sistarii instalatiei.Se inscriu opririle accidentale,cauzele lor,cum,cum,cand si de cine au

    fost efectuate remedierile,modificarile survenite in instalatie ,inlocuirile unor elemente

    ,data revizuirisi constatarile facute ,cand s-au facut reparatiile si in ce au constatat etc.

    3.2 Pornirea si oprirea instalatieiModul in care se pornesc si se opresc instalatile depinde despecificul instalatiei

    si al incaperilor servite.

    Instalatiile de introducere a aerului proaspat care realizeaza si incalzirea sau

    conditionarea incaperiilor se pun in fuunctiune inainte de inceperea programului de

    lucru, pentru a se pregati incaperile inainte de sosirea personalului.Daca incaperile

    respective sint dotate si cu instalatii de aspiratie,acestea se pornesc numai la inceperea

    lucrului.

    La pornirea instalatilor din mai multe incaperi in comunicatie si cu grade diferitede viciere,la ordinea puneri in functiune se respecta urmatoarea regula:se pornesc mai

    intai instalatiile de introducere din incaperile cel mai putin viciate sau instalatiile di

    incaperiile cu gradul cel mai mult viciate.

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    12/22

    3.3 Supravegherea si controlul functionarii.

    Instalatiile de ventilare si de conditionare sint in general robuste si nu necesita o

    supraveghere continua si foarte atenta pe durata functionarii in scopul de a detecta

    imediat eventualele defectiuni. Cu toate aacestea este recomandabil ca toate elementele

    mobile si in special motoarele electrice si ventilatoarele sa fie nu numai la pornire ci si

    in timpul functionarii,o data sau de doua ori pe schimb.Altele elemente care trebuiesupravegheate in timpul functionari sant duzele din camerele de umidificare,care trebuie

    sa pulberizeze apa in picaturi fine si nu sub forma de vina.

    Scopul principal al supravegherii este insa de a urmari functionarea

    instalatiei,penntru a asigura permanent parametri necesari.La instalatiile de conditionare

    trebuie sa se controleze temperaturile si umiditatiile aerului din incaperile servite.Daca

    instalatiile sunt echipate cu sisteme de automatizare,acest control se face o data sau de

    doua ori pe schimb si de tot atatea ori se verifica,incentrala,functionarea organelor de

    executie ale circuitelor automate.Daca instalatiile nu sunt automatizate controlul

    umiditatii si a temperaturi din incaperi trebuie facut mai des astfel ca orce abatere

    provocata de modificarea elementelor metereologice sa fie corectata cit mai prompt prinreglarea jaluzelelor din camera de amestec etc.Aceste operatii trebuie efectuate la

    instalatiile de ventilare pentru introducerea aerului avand si rol de incalzire a

    incaperiilor.Lainstalatiile de aspiratie trebuie controlate de cateva ori pe schimb

    functionarea separatoarelor de praf,prin observatii vizuale ale punctelor de evacuare in

    atmosfera.

    Aproape fiecare instalatie are elemente specifice care trebuie urmarite in timpul

    functionarii,care trebuie precizate in instructiunile de exploatare si trebuie sa fiecunoscute de responsabilul instalatiei in sarcina caruia sunt operatiile de supraveghere si

    control.3.4 .Intretinerea instalatiilor

    Intretinerea instalatiilor este o operatie complexa care comporta:ungerea

    elementelor in miscare (lagare,rulmenti)si a elementelor deactionare(parghi,role);curatirea de praf a filtrelor cu cellule,scuturarea sacilor,inlocuirea

    materialelor filtrante colmatate,curatirea de praf a conductelor ,bateriilor de incalzire si

    de racier;desfundarea duzelor de pulverizare ;inlocuirea filtrelor de apa de pe circuitele

    de alimentare a camerelor de umidificare ;spalarea bazinelor de udimificare si inlocuire

    a apei etc.O instalatie de ventilare sau de conditionare trebuie tratata ca orce utilaj de

    productie sau masina si de grija cu care se efectueaza lucrarile de intretinere depinde

    durata ei de serviciu.

    3.5 Revizia si repararea instalatiilor

    Pentru prevenirea defectiunilor si deteriorarilor,instalatiilor de ventilare si

    conditionare se supun periodic unei revizii in cadrul carora se examineaza toate

    elementele componente,dar mai ales cele cu organe in miscare si cele expuse la

    coroziune,socuri etc.Revizia este o operatie de verificare si constatare,nu de efectuare dereparatii.In incheierea reviziei se intocmeste lista reparatiilor necesare.In cadrul

    lucrarilor de revizie se verifica etansietatea tuturor imbinarilor,rigiditatea tuturor

    sustinerilor,buna functionare a elementelor de amortizare a zgomotului si vibratiilor.

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    13/22

    O atentie speciala se acorda in cadrul reviziei,ventilatoarelor ,bacterilor filtrelor

    si separatoarelor de praf. La verificare se verifica echilibrarea statica,lipsa

    trepidatiilor,frecarilor ,zgomotelor,de orce fel,starea cuplajelorelastice,starea si

    intinderilor curelelor,buna fixare pe arbori a rotilor de curea etc.

    Responsabilul de instalatie efectuaza sau urmareste efectuarea revizilor ,conformprogramului inscris in instructiunile specific specific de exploatare.

    Lucrarile de reparatie sunt de mai multe categori:reparatii curente de

    serviciu,reparatii periodice si reparatii capitale.Reparatiile curente de serviciu pot fi efectuate de responsabilul instalatiei si

    constau din:inlaturarea micilor defectiuni ivite in timpul functionarii,inlocuirea pieselormarunte,strangerea unui element de fixare slabit etc.

    Reparatiile periodice se efectueaza la locul de amplasare a instalatiei de catre un

    serviciu specializat al intreprinderi,conform planului de reparatii a acestui serviciu

    intocmit in corelare cu programul inscris in instructiunile specifice de exploatare ale

    instalatiei.

    Reparatiile totale, daca nu sunt necesare in urma unor accidente,se efectueaza tot

    planificat la termene stabilite pe baza de experienta.Lucrarile de capital au un volummare si pot comporta inlocuiri de elemente principale ale instalatiei .Dupa terminarea

    reparatiilor capitale este obligatoriu sa se faca proba instalatiei ca la prima dare in

    exploatare.Cand instalatiile de ventilare servesc procese sau utilaje tehnologice este

    rational ca efectuarea reviziilor si a reparatiilor periodice sa coincida.

    3.6 Probleme legate de zgomot in instalatii de ventilare

    La retelele de canale de aer care servesc incaperi cu conditii severe de

    silentiozitate ,se admite montarea dispozitivelor de reglare in ramificatiile care nu pot fiechilibrate prin calcul,cu conditia prevederii unor masuri pentru atenuarea zgomotului

    produs de dispozitivele de reglare.Jaluzelele fixe sau mobile ale prizelor de aer vor fi

    corect distantate ,cu marginile rotunjite ,rigide si bine fixate pentru a se inlatura

    posibilitatea vibrarii si generariizgomotului.Elementele mobile introduce in curentul de

    aer vor fi,la toate tipurile de dispozitive de reglare bine rigidizare ,pentru a nu permite

    producerea vibratiilor. La ventilatoare se va verifica :

    -daca elementele de prindere pe fundatie sunt fixate

    -daca rotorul este montat sigur pe arbore ,se invarteste in sensul

    normal,usor,fara frecari nu are jocuri,nu freaca si nu loveste in carcasa,nu producezgomot si trepidatia normale.Se va verifica daca straturile din captusala fonica interioara

    nu sunt dezlipite .

    La aparatele de climatizare se va verifica nivelul de zgomot .In cazul grupurilor

    de racire se recomanda din motive acustice ca ventilatoarele axiale ale condensatoarelor

    sa aiba turatie reglabila functie de temperatura exterioara ,astfel incat noaptea candtemperatura este mai scazuta turatia sa fie mai mica si nivelul de zgomot mai

    redus.

    3.7 Cauzele functionarii zgomotoase ale ventilatoarelorCea mai importanta cauza de zgomot este turbulenta aerului creata in interiorul

    ventilatorului.Tipul rotorului si forma paletelor au un efect considerabil asupra nivelului

    de zgomot. Zgomotul mecanic produs de un ventilator cu palete inclinate inapoi este

    mai mare ,la dimensiuni mici ale ventilatorului si mai ales cand sunt asociate si cu

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    14/22

    presiuni mari.datoritaturatiilor mari. O alta cauza a zgomotului produs de ventilator se

    datoreaza motorului electric modului de actionare si lagarelor ventilatorului.Cu cat

    turatia ventilatorului este mai mare cu atat nivelul zgomotului produs este mai ridicat.A

    treia cauza de zgomot se datoreaza trepidatiilor ventilatorului .Vibratiile provocate de

    dezechilibrarea motorului electric ,a sistemului de actionare , a lagarelor sau a rotoruluisunt transmise in special cladirii,dar si aerului vehiculat de ventilator.Zgomotele

    ventilatorului se propaga prin canale de refulare de-a lungul directiei de curgere a

    aerului si in sens invers prin canale de aspiratie.

    Instalatia de ventilatie poate produce zgomot daca aerul are viteza preamare ,daca atenuatoarele de zgomot sunt defecte ,Verificarea etanseitatiiinstalatieide ventilare

    In domeniul instalatiilor de ventilare industriala s-a intamplat nu odata sa apara

    probleme neplacute de functionare datorita unei neetanseizarii corecte a instalatiei de

    ventilare mecanice datorate unei gresiteexecutii.De aceea dirigintele de santier

    are printre altele datoria de a verifica atent functionarea corecta a sistemului deventilatie mecanic. Una din problemele importante este etanseitatea corecta a instalatiei

    de ventilare mecanica prin refulare .

    In primul rand este o cerinta de calitate ,chiar daca nu are un caracter

    obligatoriu ci numai recomandabil Sistemul de canale de aer ,inclusiv aparatele,

    introduce in sistem precum si modulele de montare in camere de aer ale bateriilor si

    filtrelor vor fi supuse verificarilor de etanseitate.Pentru punerea in evidenta a

    neetanseitatilor rosturilor dintre ramele aparatelor si peretii camerelor de aer se va

    deplasa o sursa de lumina de-a lungul rosturilor,intr-unul din compartimente si se vor

    face observatii cu rabdare si atentie din interiorul compartimentului care comunica cufata opusa a aparatului tinand acest compartiment in intuneric Se va acorda o atentie

    deosebita locurilor in care tevile de alimentare a aparatelor strabatperetii

    compartimentelor de aer..Acest procedeu se va folosi si pentru verificarea etanseitatii pe

    perimetrul usilor de acces si de comunicatie intre compartimentele centralelor de

    ventilare. Pentru a fi siguri etanseitatea sistemelor de canale se va verifica si cu una din

    urmatoarele metode :1.Proba de fum : se va urmarietanseitatea la imbinarile transversale si

    longitudinale ale canalelor precum si la canalele care fac legaturi intre canalele

    principale si parate.2.Proba cu solutie de apa si sapun : se va urmarietanseitatea la imbinari

    transversale si longitudinale ale canalelor precum si la racordurile dintre canale siparate.

    3.Metoda compararii debitului de aer: se va compara suma debitelor masurate intoate ramificatiile sau in toate gurile de ventilatie cu debitul din canalul principal

    inainte de prima ramificatie.Debitele din canalele ramificatiilor si din canalul principal

    ,masurate cu acelasi tip de aparat vor puea fi diferite in limita a cel mult 10%; debitele

    din gurile de ventilare si debitul din canalul principal masurate cu tipuri diferite de

    aparate vor putea avea o diferenta de cel mult 15%. Izolatia termica nu va fi

    considerata drept mijloc de etansare deoarece in timp izolatia se poate tasa

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    15/22

    In cazul particular in care canalele de ventilare prin care se transporta aer incarcat

    cu praf,vapori sau gaze in medii corozive,combustibile sau inflamabile vor fi executate

    cu luarea masurilor speciale de etansare a imbinarilor.

    Masuri speciale pentru etansarea imbinarilor vor fi :

    -garnituri de cauciuc moale-lipirea cu cositor a falturilor longitudinale

    -etanseitatea rosturilor dintre flanse si peretii canalelor pe care acestea sunt

    montateSe iau toate masurile necesare pentru limitarea pierderilor de aer prin

    neetanseitatile la imbinarile longitudinale si la imbinarile cap la cap ale elementelor detubulatura ,la imbinarile dintre tubulatura si parate ,la capacele de vizitare,la punctele de

    masurare. Capacele de vizitare vor asigura o etanseitate practic perfecta ,sa fie robuste

    pentru a nu se deforma dupa demontarea si remontarea lor si sa fie rezistente la actiuni

    de coroziune.

    Se vor controla rosturile perimetrale ale filtrelor de aer mai ales la filtrele

    mecanice.

    La filtrele cu celule se vor asigura si verifica etanseitatea rosturilor dintre celule sistelaje pe perimetrul fiecarei celule.In cazul in care instalatia primeste un debit prea mic

    de aer fata de cel din proiect se controleaza etanseitatea intregului sistem.

    Controlul intregului sistem presupune constatarea unor goluri vizibile la

    imbinarile canalelor ,capace lipsa la gurile de vizitare si curatire ,controlul dopurilor

    lipsa la punctele de masura ,imbinari defectoase sau chiar deteriorari la racorduri

    elastice .

    Ultima verificare presupune constatarea existentei tuturor tronsoanelor de canale

    conform proiectului de ventilatii mai ales cele care trec prin spatii inchise anume

    prevazute prin proiectul de constructii ( structura ) .Intreruperile canalelor pot fi puse in evidenta prin compararea sumei debitelor de

    aer masurate la gurile de ventilare cu debitul total masurat la ventilator , intr-un

    canal sau intr-o ramificatie.

    Orice sistem cu tronsoane de canale nemontate intre ventilator si gurile de

    ventilare poate prezenta scurtcircuitari care sa reduca rezistenta sistemului si prin

    aceasta sa produca majorarea debitului de aer furnizat de ventilator . Se va facecomparatie intre debitul masurat al ventilatorului si suma debitelor masurate la gurile de

    ventilare ,inainte de a se proceda la reducerea turatiei ventilatorului.

    In cazul in care aerul vehiculat in interiorul canalelor orizontale contine vapori

    care pot condensa partea inferioara a imbinarii prin falturi se va etansa la exterior prin

    lipire cu aliaj de cositor ,dupa cum urmeaza:-la canalele cu sectiune circulara se va etansa arcul de cerc de 90.

    -la canalele rectangulare se va etansa faltul pe toata lungimea canaluluiplus 20 mm pe fiecare din laturile verticale adiacente.

    Defectiuni si modul de remediere

    Aceasta defectiune se manifesta prin viteze prea mari ale aerului in gurile de

    ventilare,prin curenti suparatori in zona ocupata si prin zgomot prea mare in incaperea

    ventilata.Cauzele care pot determina aceste defectiuni sunt prezentate in cintinuare.Instalatia are o rezistenta mai mica decat cea prevazuta in proiect.

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    16/22

    Daca instalatia contine elemente care nu au putut fi calculate cu exactitate

    pierderile de presiune,este posibil ca aprecierile proiectantului sa fie prea

    acoperitoare,rezultand un ventilator care sa furnizeze o presiune mai mare decat cea

    necesara pentru instalatia executata.Sa uitat montarea a unor elemente prevazute in proiect.

    La instalaiile cu filtre alcatuite din elemente(filtre cu celule la instalaiile pentru

    introducerea aerului proaspat sau filtre cu saci la instalaiile de desprafuire),prinnemontarea unor elemente filtrante ramin goluri prin care aerul curge cu o pierdere de

    presiune mult mai redusa,cea ce mareste debitul de aer.Au ramas neobturate conducte de ocolire.Pentru a se reduce consumul de energie

    in anumite perioade ale anului,unele elemente,cum sunt in special bateriile de nclziresau de racire si recuperatoarele de cldura,sant prevazute cu conducte prin care aeruleste deviat in anotimpurile in care aceste elemente nu functioneaza.Debitul de aer care

    trece prin conductele de ocolire este mai mare decat debitul care se stabileste cand aerul

    parcurge elementele respective ,datorita rezistentei intotdeauna mai mici ale conductelor

    de ocolire.Cand recuperatorul sau bateria trebuie sa functioneze si dispozitivul deobturare special prevazut in conducta de ocolire ramane in pozitie deschisa,nu numai ca

    debitul instalaiei este prea mare,dar nici aparatul respectiv nu poate fi folosit,deoareceaerul il ocoleste.

    Turatia motorului este prea mare,datorita montari gresite a unei rotite de curea

    cu diametrul mai mic decat cel prescris.Aceasta eroare se produce deseori,cand axele

    motorului electric si ventilatorul au acelas diametru.

    Instalatia are debit prea mare de aerin ipoteza ca rezistenta sistemului si modul

    de alegere a ventilatorului au fost verificate se vor controla printre altele

    neetanseitatile prin rosturile perimetrale ale filtrelor de aer ( mai ales la filtrelemecanice ) ,golurile libere lasate in urma nemontarii unor celule filtrante .

    Racordarea filtrului la instalatie va fi facuta in conditiile unei etanseizari

    riguroase.Se completeaza cu celule filtrante sau se inlocuiesc filtrele defecte

    restabilindu-se etanseitatea.La usile sau capacele de vizitare ale separatoarelor de praf se

    va verifica,inainte de montaj si etanseitatea acestora..

    Obligatoriu se va verifica etanseitate amontarii ramelor cu jaluzele si clapetelorde reglare.Se va reface etansarea dispozitivelor de inchidere si reglare.

    Daca suportii elastici sunt dereglati , daca se produce descentrarea sau dezaxarea

    elementelor in miscare ,daca se desprind suruburi ale ramelor cu jaluzele sau gurilor de

    refulare respective absorbtie .

    In exploatarea sau la darea in exploatare a instalatiilor de ventilare si de conditionarea aerului pot interveni urmatoarele defectiuni sesizabile in incaperea ventilata:

    -debit de aer prea mic

    -debit de aer prea mare

    -debit de aer pulsativ sau fluctuant

    -concentratie de noxe prea mare

    -parametri de stare a aerului diferiti de conditiile precise;

    -instalatia transmite zgomot prea mare in cladirea ventilate.Aceste defectiuni pot fi datorate fie sistemului de conducere a aerului,fie

    masinilor si aparatelor din component instalatiei(ventilator,aparat de conditionare,filtru

    de aer etc).

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    17/22

    Remedierile indicate in continuare presupun ca instalatia a fost data in exploatare fie

    initial,fie dupa o reparative capital,cu respectarea tehnologiei descries la capitolul 2.In

    cazul in care nu exixta siguranta ca verificarea instalatiei,reglarea aeraulica si probarea

    echipamentului au fost effectuate conform tehnologiei descries,este necesar ca aceste

    operatii sa fie effectuate correct,inainte de a se trece la aplicarea masurilor de remediere.Instalatia are debit prea mic de aer acesta defectiune se manifesta prin viteze prea

    mici ale aerului in gurile de refulare sau de aspiratie,senzatie de aer stagnant in zona

    ocupata,concentratie mare de noxe,temperature si umiditati ale aerului mai mici decatcele precise.

    Cauzele care pot provoca aceasta defectiune sint prezentate in continuare.

    B.Rotorul ventilatorului se invarteste in sens invers.La ventilatoarele

    centrifugale,sensul corect de rotatie este cel in care aerul este expulzat din carcasa

    prin gura de refulare.Invartirea inversa a rotorului nu inverseaza sensul de curgere a

    aerului,dar reduce substantial debitul de aer.

    Pentru inlaturarea defectiunii este suficient sa se schimbe intre ele doua faze la bornele

    de alimentare cu curent a motorului electric.C.Curelele de transmisie sint prea slab intinse si aluneca pe rotile de curea ale

    ventilatorului si motorului electric,in aceste conditii rotorul ventilatorului capata o

    turatie mai mica decat cea necesara.

    Pentru intinderea curelelor se indeparteaza motorul electric de ventilator,prin alunecarea

    prin glisierele cu care este prevazut,se schimba curelele sau dispozitive speciale cu rola

    de intindere.D.Rotile de curea aluneca pe ax.In acest caz,se fixeaza mai bine pana care

    solidarizeaza roata de curea cu axul.

    E.Filtrele de aer sunt infundate cu praf.Colmaterea filtrelor privind rezistenta instalaieidiminuaza debitul de aer.Remediul consta in inlocuirea sau curirea mediului filtrant.F.Bateria de nclzire saude racire este colmatata cu praf.Pentru curatire,bateria se

    demonteaza din instalaie si se sufla cu aer comprimat sau se spala cu jet de apa.D.Conducta de aer este pe o anumita portiune strangulata sau infundata .Cauzele

    pot fi:-o lovitura accidentala-depuneri de praf

    -un dispozitiv de reglare defectat

    -izolatie fonica sau termica dezlipita.

    G.instalatia este neetansa.La instalatia cu guri sau dispozitive de aspiratie,aerul

    fals,antrenat in instalaie prin neetanseitati,diminueaza debitele la guri.Lainstalaiile de introducere,scaparile de aer prin neetansietati reduc debitele lagurile de refulare.Pentru remediere se inspecteaza intreaga instalaie si se optureaza neetansietatiilecare,cel mai frecvent,se produc in urmatoarele puncte:la imbinarile intre

    tronsoane,la racordarea conductelor cu aparatele sau cu ventilatoare,la iesirea

    prafului din separatoarele de praf,la conductele corodate montate in medii

    agresive.

    Uneori pot lipsi portiuni intregi de conducta,mai ales cele ingloabate in elementede constructie.Aceste intreruperi ale conductelor pot fi puse usor in evidenta prin

    compararea debitelor de aer masurate la gurile de ventilare cu debitul masurat

    total la ventilator.

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    18/22

    Sistemul de ventilare trebuie pus sa lucreze in condiiile de functionare prevazutein proiect.

    H.Reducerea debitului de aer.In cazul sistemelor cu doua instalaii,din care unade introducere si alta de aspiratie,lucrand in aceasi ncpere,la orcare din instalaiidebitul de aer se reduce,daca cealalta instalaie nu functioneaza si toate ferestrelesi usile ncperi sunt inchise.

    Instalatia are un debit de aer pulsativ sau fluctuant

    Cand care pot determina aceasta deficienta sint prezentate in continuare

    A.Rotorul ventilatorului este dezechilibrat ca urmare a faptului ca este partial

    infundat cu izolatie fonica desprinse depe perei cinductelor,cu hartie sau folie depolietilena ramasa in sistem in timpul de executie,cu aschii metalice de lemn etc.sau cu

    praf(la instalaiile de desprafuire).B.Clapete sau jaluzele incorect fixate pe axele lor.Este suficient ca o singura

    clapeta sa aiba un joc mare pe ax,pentru ca intregul sistem sa fluctueze.Desi este foarte

    dificil ca aceasta defectiune sa sa depisteze,singura solutie este de a verifica fiecareclapeta si rama cu jaluzele din instalaie.

    C.Producerea de fluctuatii.Straturile dezlipite din captusala fonica a peretilor

    conductelor,hartiilor,carpelor sau foliile de polietilena uitate in interiorul

    conductelor,expuse la curgerea aerului,produc fluctuatii sesizabile in intreaga instalaie.D.Defectiuni in rigidizarea peretilor conductelor,mai ales in cazul unor

    dimensiuni mai mari ale acestora,produc un efect defoale care se transmite in sensul

    curgeri aerului.

    E.Odiminuare importanta a debitului de aer poate produce pulsatii ale aerului

    furnizat de ventilator,insotite de cele mai multe ori si de zgomote in interiorulcarcasei.Acest fenomen,denumit pendularea ventilatorului centrifugal,este frecvent

    inspecial la rotoarele cu palete inclinate inainte si dispare de indata ce debitul de aer

    creste la valoarea de functionare normala.

    F.Fluctuatiile in directia si intensitatea vantului sant transmise instalaiei prinprizele de aer proaspat si gurile de evacuare a aerului viciat.

    Aceste fluctuatii sunt inerente si nu produc perturbatii importante in functionareainstalaiei,daca sunt sporadice si de scurta durata.

    Daca insa cladirea ventilata este expusa cu regularitate la vant cu actiune

    indelungata,prizele de aer si gurile de evecuare trebuie prevazute cu paravane sau cu

    panouri de protectie.

    G.Concentratie mare de noxe in incaperea ventilata.

    Aceasta deficienta poate proveni din cauzele prezentate in continuare.a)Debit prea mic de aer al instalaiei.Pentru remediere se aplica masurile indicate laparagraful 1.

    b)Functionarea necorespunzatoare a utilajelor tehnologice care degaja noxele.

    c)Modificarea procesului de lucru prin adaugarea de noi surse de degajrisau schimbarea pozitiei surselor fata de cele avute in vedere la proiectarea instalaiei de

    ventilare.Singura remediere posibila in aceste instalaii consta in reproiectareainstalaiei.d)Deteriorarea gurilor sau dispozitivelor de aspiratie locala sau folosirea lar in mod

    necorespunzator.

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    19/22

    Parametri de stare a aerului diferiti de condiiile prescrisea.Cand temperatura aerului in incaperea ventilata in regim de iarna este prea

    mica,defectiunea poate avea urmtoarele cauze:-debit de aer prea mic:pentru remediere se aplica masurile indicate la paragraful1.-bateria de incalzire defecta(in special scurgeri ale fluidului incalzit)se demonteaza

    bacteria din instalatie se verifica si se repara;

    -bateria de incalzire colmatata cu praf;se demonteaza bacteria si se sulfa cu aercomprimat sau se spala cu jet de apa;

    -temperatura scazuta a fluidului incalzitor;se intervine la central de incalzire;-conducta de ocolire a bateriei de incalzire are dispozitivul de obturare in pozitie

    deschisa;se inchide dispozitivu;

    -neetanseitati mari de-a lungul perimetrului bateriei;

    b.Cand temperature aerului din camera in regime de iarna este prea mare defectiunea

    poate fi provocata de:

    -debit de aer prea mare

    -temperatura fluidului prea mare-sistemul de comanda automata este dereglat.

    c.Cand temperatura aerului din incapere in regim de vara este prea mica,cauzele provin

    de la debitul pre mare de aer,de la temperature prea coborata a fluidului care

    alimenteaza bacteria de racier sau de la dereglarea sistemului de automatizare.

    d.Cand temperature aerului din incapere in regim de vara este prea mare ,cauzele pot fi:

    -temperatura prea ridicata a fluidului care alimenteaza bacteria de raciere;

    -aceleas cause ca la punctual a.

    e.Cand umiditatea aerului din incapere este prea mica,defectiunea poate fi produsa de :

    -debitul prea mic de aaer;-infundarea unor duze de pulverizare a apei in camera de umidificare;

    -defectarea pompei de circulatiei a apei;

    -infundarea filtrelor de apa pe circuitul apei de pulverizare;

    -dereglarea sistemului de automatizare .

    f.Cand umiditatea aerului este prea mare,cauzele pot fi:

    -debitul prea mare de aer;-dereglarea sistemului de automatizare;

    CAPITOLUL 4 SCHEME

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    20/22

    Fig.1 Statie de climatizare

    Fig.2 instalatii filtr-o ventilatie

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    21/22

    Fig.3 Ventilatie mecanica

    Fig.4 Schema unui sistem de ventilare mecanica generala

  • 8/2/2019 proiect saraolu sorin 2012.

    22/22

    Centrala de ventilare pentru instalatie cu aer recirculat