Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

38
ROMANIA JUDETUL IASI MUNICIPIUL PASCANI CONSILIUL LOCAL PROCES-VERBAL Încheiat, astazi 11 martie 2011, în şedinţa extraordinara a Consiliului Local al municipiului Paşcani, care are loc în sala de şedinţe a Consiliul Local al municipiului Paşcani, judeţul Iaşi Ora 14,00 Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, în baza prevederilor Legii 215/2001, privind administraţia publica, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, deschide lucrarile sedinţei extraordinare, convocata in conformitate cu art. 39 alin (2) si (3) din Legea 215/2001, a administratiei publice locale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aratand ca este legal constituita, motivat de faptul ca din cei 19 consilieri locali in functie, sunt prezenţi 15 consilieri, sunt doua absente motivate, respectiv domnii consilieri Lungu Cristina si Plesca Vasile, doamna consilier Nedelcu Gabriela intarzie, iar un mandat de consilier local este vacantat. Participa la şedinţa Consiliului Local al municipiului Paşcani: Domnul Grigore Craciunescu Primarul municipiului Paşcani Domnul Mircea Zuzan Secretarul municipiului Pascani Domnul Ratoi Neculai Deputat Domnul Constantinescu Florin Senator Domnul Movila Petru Deputat Domnul Andronache Valerica Consilier judetean 1

Transcript of Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Page 1: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

ROMANIA JUDETUL IASIMUNICIPIUL PASCANI CONSILIUL LOCAL

PROCES-VERBAL

Încheiat, astazi 11 martie 2011, în şedinţa extraordinara a Consiliului Local al municipiului Paşcani, care are

loc în sala de şedinţe a Consiliul Local al municipiului Paşcani, judeţul Iaşi

Ora 14,00

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, în baza prevederilor Legii 215/2001, privind administraţia publica, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, deschide lucrarile sedinţei extraordinare, convocata in conformitate cu art. 39 alin (2) si (3) din Legea 215/2001, a administratiei publice locale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aratand ca este legal constituita, motivat de faptul ca din cei 19 consilieri locali in functie, sunt prezenţi 15 consilieri, sunt doua absente motivate, respectiv domnii consilieri Lungu Cristina si Plesca Vasile, doamna consilier Nedelcu Gabriela intarzie, iar un mandat de consilier local este vacantat.

Participa la şedinţa Consiliului Local al municipiului Paşcani:

Domnul Grigore Craciunescu Primarul municipiului PaşcaniDomnul Mircea Zuzan Secretarul municipiului PascaniDomnul Ratoi Neculai DeputatDomnul Constantinescu Florin SenatorDomnul Movila Petru DeputatDomnul Andronache Valerica Consilier judeteanDirectorii RAGCL Pascani si DAC Pascani din subordinea Consiliului LocalPersonal din cadrul aparatului de specialitate al PrimaruluiMass-media

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, doreste sa inmaneze personal, in cadrul sedintei, domnului consilier Pantazi, o serie de documente pe care acesta le-a solicitat in scris. Doreste ca pe aceasta cale, sa aduca la cunostinta ca nu este culpa secretarului ca aceste materiale nu au fost furnizate in termenul prevazut de legea 215/2001, privind administratia publica locala. Se pare ca acestea au stat pe undeva, prin niste birouri, vreo 23 de zile, pana cand a ajuns in posesia lor.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, saluta cu toata consideratia pe parlamentarii prezenti ca si pe toti ceilalti invitati. Spera ca prezenta acestora la sedinta

1

Page 2: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

sa fie de bun augur. Precizeaza ca, in conformitate cu Dispozitia Primarului municipiului Pascani nr. 1593/8.03.2011, Consiliul Local a fost convocat in sedinta extraordinara din data de 11 martie 2011, ora 14,00, cu urmatoarea ordine de zi:

1. PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a programului de investitii, a numarului de personal permanent si temporar si fondul salariilor de baza ale municipiului Pascani, pentru anul 2011

Iniţiatorul proiectului de hotarare - Primarul municipiului Paşcani

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, arata ca acest proiect de hotarare a fost dezbatut in cadrul comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local. In consecinta solicita avizul acestor comisii.

Domnul Haldan Vasile, consilier local, precizeaza ca, in comisia economica, proiectul de hotarare in forma prezentata, a primit aviz negativ.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, precizeaza ca, si in comisia juridica, proiectul de hotarare in forma prezentata, a primit aviz negativ.

Doamna Acsinte Diana, consilier local, precizeaza ca, in comisia de sanatate au exista doua voturi pentru si doua voturi impotriva.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare ordinea de zi :

Pentru = 15Impotriva = -Abtineri = -

Din acest moment la lucrarile sedintei participa si doamna consilier Nedelcu Gabriela.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, solicita doamnei Cretu sa prezinte in mare modificarile facute.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, arata ca s-au operat urmatoarele modificari :-fata de cele 32 de miliarde cat au fost prinse initial in investitii, au ramas numai 18 miliarde lei. S-a propus reducerea cheltuielilor de personal cu 3 miliarde la APL, 1 miliard la Politia Comunitara si 1 miliard la Gospodarie. Pe total, la cheltuieli de personal, valoarea s-a redus cu 5 miliarde lei. Daca au intrebari le sta la dispozitie. Pe lista de investitii s-au mutat sume de la un capitol la altul si s-au dat pentru ISPA.

Domnul Afloroaei Dionisie, consilier local, arata ca, in conformitate cu adresele inaintate de DAC si RAGCL, acestia pretind o serie de sume datorate de la bugetul local, dupa cum urmeaza :- DAC-ul pretinde sume in valoare de 80 de miliarde - RAGCL-ul pretinde sume de 77 de miliarde lei. Intreaba pe doamna Cretu daca aceste sume se regasesc in proiectul facut de aceasta?

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca proiectul de buget este intocmit pe angajamente legale, respectiv pentru RAGCL sunt prevazute 20 de miliarde, iar pentru DAC, 6 miliarde lei.

Domnul Afloroaei Dionisie, consilier local, intreaba unde este diferenta?

2

Page 3: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca pentru diferenta, nu are in contabilitate angajament legal. A avut angajament bugetar, dar nu legal.

Domnul Afloroaei Dionisie, consilier local, intreaba daca angajamentele bugetare nu trebuie incluse in buget?

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca angajamentul bugetar reprezinta limita legala pana la care se poate face cheltuiala. Contabilitatea centralizeaza angajamentele legale pe fiecare compartiment si propune ordonantarea la plata. In buget sunt prinse angajamentele legale. Angajamentul bugetar reprezinta limita pana la care pot merge. Legal e ce se prevede cu documente legale in spate. Angajamentul legal il poate face un compartiment vizat de controlul financiar preventiv si inregistrat in contabilitate. Precizeaza ca pentru aceste sume are angajamente bugetare nu si legale. Din punct de vedere legal, angamentul exista, insa nu poate angaja o cheltuiala ce nu este prinsa in buget.

Doamna Sandu Georgeta, director general RAGCL Pascani, precizeaza ca anul trecut au avut prinse ca subventii in bugetul local 20 de miliarde. Din acestea li s-au platit 9 miliarde. Multumeste pentru lectia de contabilitate doamnei director economic, insa atata timp cat are deconturi semnate de directorul economic in fiecare luna, nu intelege de ce nu sunt recunoscute. Tine sa mentioneze faptul ca aceste deconturi sunt pe productia realizata, nu prognozata. La scoli din 14 miliarde au primit doar 7 miliarde. Se intreaba cum de Bucurestiul a reusit sa-si prinda toate datoriile la subventii si functioneaza in aceleasi conditii ca si ei? Astazi in schimb le poate da o veste buna. Guvernul si-a rezolvat problemele si si-a onorat promisiunile. Au primit astazi 12 miliarde pentru subventii. Acestia inteleg problemele si recunosc documentele semnate de primar si de directorul economic. Nu intelege cum de aici aceste documente nu sunt recunoscute. Tine sa specifice faptul ca daca bugetul va apare si va fi aprobat in aceasta forma, il vor contesta. Nu doreste altceva, decat sa li se prinda macar ce nu a fost platit din productia realizata.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca oricum, nu se pot compara cu Bucurestiul.

Doamna Sandu Georgeta, director general RAGCL Pascani, spune doamnei consilier ca se compara cu legea.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, intreaba daca asa se interpreteaza legea acum?

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, spune domnului deputat ca orice lege poate fi interpretata.

Domnul Movila Petru, deputat, precizeaza ca abordarea pe buget trebuie facuta din punct de vedere tehnic si dusa cat mai putin in plan politic. In momentul in care Guvernul isi da cota de subventie, inseamna ca de undeva primeste o factural. Daca, ipotetic vorbind, au trimis acesti bani catre regie, inseamna ca exista niste facturi. Argumentarea morala nu a fost corecta pe subventia prinsa in buget. Alte argumente tin, insa nu acesta. Exista poate alte argumente. O suma cat de mica ar trebui prinsa. Si alte guverne inainte de acesta si-au onorat promisiunile. Dincolo de aspectul politic, pot discuta orice, inafara de culoarea galbena, portocalie sau rosie.

Domnul Constantinescu Florin, senator, saluta pe cei prezenti si ureaza La Multi ani doamnelor, avand in vedere ca sunt in preajma zilei de 8 martie. Considera ca sedinta privind aprobarea bugetului este cea mai importanta pe parcursul unui an. Domnia sa a fost consilier local 5 ani de zile. Considera ca trebuie discutat constructiv, in spiritul aprobarii unui buget cat mai bun. Pentru ca legea s-a modificat si este necesar sa

3

Page 4: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

fie prinse toate arieratele, ar face o mentiune in legatura cu regia, pentru ca s-a discutat de aceasta. A intrebat colegii ce subventii s-au aprobat anul trecut in bugetul local? I s-a spus ca 20 de miliarde de lei, din care s-au platit efectiv catre regie, 9 miliarde. Exista o diferenta de 11 miliarde, care, in conformitate cu legea, trebuie prinsa la datorii.Merge mai departe, pe tema a ceea ce s-a spus in legatura cu deconturile. Daca subventia realizata era mai mare de 20 de miliarde, adica decat cea prognozata, tehnic vorbind, diferenta ar fi trebuit sa fie prinsa si adaugata la subventia pentru 2011. Daca subventia pentru productia realizata s-a incadrat in ce au aprobat, atunci diferenta neplatita se constituie ca arierat. Asa vede arieratele. Intelege ca la regie nu a fost prinsa diferenta. La fel s-a procedat si la DAC. Intreaba pe cei de la DAC, ce suma a fost prinsa pentru contractul ISPA? Care era suma pentru anul trecut, ce s-a prins in buget si cat s-a platit?Arata ca, in situatia in care s-a prins si s-a cheltuit o suma mai mica, diferenta trebuia prinsa in acest an in buget ca datorie.

Domnul Prisecaru Ioan, director general DAC Pascani, precizeaza ca anul trecut a fost bugetata toata suma prinsa in buget. Daca nu au fost bani, nu s-a platit. Spre norocul lor, au venit banii de la Ministerul Finantelor Publice, pe care i-au cheltuit. Mai au nevoie de 40 de miliarde. Tine sa mentioneze faptul ca, in iunie trebuie finalizat proiectul ISPA. Exista posibilitatea ca, in situatia in care nu platesc, constructorul sa plece. Insa constructorul poate lua credite, urmand ca autoritatile locale sa gaseasca solutii sa plateasca. Apreciaza ca trebuie gasite solutii pentru a plati cele 42 de miliarde pana la 30 iunie, nu mai tarziu. Nu discuta de alte sume. De ce directorul economic vorbeste de 6 miliarde, fara a pomeni de penalitati si majorari, nu stie. Isi sustine cauza, pentru a se prinde in buget suma exacta. Solicita deasemenea sa se faca un proiect de hotarare de Guvern, pentru a lua un credit si sa fie inaintat spre aprobare. Stie toata lumea ce s-a intamplat si la Piatra Neamt. Situatia este neplacuta, dar trebuie gasite solutii sa se bugeteze toata suma necesara.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca timpul ii confirma ca insistentele sale de a se prezenta la inceputul lunii februarie bugetul, se dovedesc reale. Ramane stupefiat de faptul ca ieri au avut niste date prezentate in buget. Azi au primit alt buget, exact asa cum ar fi trebuit sa fie intocmit de prima data. A vazut si o adresa a secretarului municipiului, privind modul cum trebuie prezentate datele in buget. In spate se confirma cele solicitate pe capitole, pe modul de cheltuiala bugetara si pe anexe. Are urmatoarea intrebare pentru domnul primar: De unde stie cum au prevazut in interior cheltuielile, dat fiind faptul ca ieri, in comisii, a fost prezentat un alt buget. Personal, ii trebuie cel putin doua ore sa lectureze aceste materiale si sa dea apoi un aviz si votul in Consiliul Local. In interior, nimeni nu stie ce si cum sunt prinse toate aceste date. Deasemenea, nu s-a venit cu partea de arierate, sa spuna exact ce datorii sunt inregistrate catre RAGCL si DAC.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca notiunea de arierat este legata de o factura. Nu exista factura recunoscuta si semnata, nu se pot prinde aceste datorii. In darea de seama de la finele anului, datoria este de 38,480 miliarde lei. Aceasta valoare se regaseste in proiect la punctul B) de la Anexa 1.1. In fata au o sinteza semnata de secretar. Hartiile din spate sunt semnate de cine trebuie. La arierate, dupa noi verificari, au ajuns de la 34 de miliarde la 38 de miliarde. Au mai discutat, au mai gasit solutii si au prins banii respectivi.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, multumeste pentru sugestia domnului primar, de a-i arata cum trebuie sa citeasca bugetul. Tine sa precizeze ca, in forma prezentata, bugetul nu mai este acelasi. Componenta de functionare si cea de dezvoltare sunt separate. Pe lista de investitii sunt adaugate alte investitii fata de ieri.

4

Page 5: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Haldan Vasile, consilier local, multumeste domnului deputat Movila pentru obiectivitatea cu care i-a abordat. Este de acord cu faptul ca sunt necesare discutii din care sa se elimine culoarea politica. In legea 273/2006-sectiunea a III-a se precizeaza ca „bugetul local se aproba de Consiliul Local si tot de Consiliul Local, cand este vorba de institutiile publice din subordinea acestuia.” In conditiile in care au studiat si aprobat bugetele DAC-ului si RAGCL-ului, au studiat listele cu datoriile primariei catre aceste institutii, din calcule, nu ies 34 de miliarde, ci o suta si ceva de miliarde. Mai mult, prin oras pe la societati, a ajuns o adresa de la ANAF, prin care debitorii sunt executati, li se pune poprire pe conturi, iar sumele datorate sunt virate direct in conturile regiei. Domnul primar nu recunoaste aceste datorii. Se stie ca, in momentul in care au aprobat pretul a gigacalorie, acesta era format din trei parti:-o parte ce se factura populatiei-iar pentru acoperirea diferentelor de cost, o parte o suporta Guvernul ca subventie de la bugetul de stat si o parte autoritatile locale ca subventie de la bugetul local. Cei de la regie au realizat productia prognozata si n-au solicitat nimic in plus. Acum acestia cauta sa-si acopere costurile pe care le-au avut. Nu e un lucru corect sa nu recunosti aceste facturi. La investitii in schimb este altceva. Se pot muta sume de la un capitol la altul. Insa toate aceste prevederi se leaga de prevederile OUG 63/2010.Pentru a nu fi discutii ca nu vor sa voteze bugetul si profesorii nu-si vor lua salariile, propune sa se voteze pe doua capitole:

- pe partea de functionare- pe partea de dezvoltare.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca datoriile de la regie nu se inscriu ca arierate. Nimeni nu a spus ca nu trebuie majorata suma pentru subventii. Aceasta suma insa, nu se inscrie pe rubrica cu arieratele, acestea insemnand facturi acceptate la plata si neplatite. Considera ca nu trebuie sa i se citeasca ce reprezinta.

Domnul Haldan Vasile, consilier local, precizeaza ca citeste din Legea 273/2006: „Ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetelor prevăzute la art. 1 alin. (2) să asigure achitarea plăţilor restante prevăzute la alin. (6). Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior.” S-au angajat sa le plateasca si nu au platit aceste sume si, in consecinta acestea se inscriu ca datorii.

Domnul Constantinescu Florin, senator, precizeaza ca arieratul inseamna datorie, indiferent de modul cum se constituie. Daca aceste subventii sunt datorii de anul trecut, trebuie trecute ca atare. S-a consultat si cu alti directori din tara si nu numai cu unul. A discutat cu domnul Victorel Lupu de la Iasi. A dat exemplu cu subventiile la caldura. Daca anul trecut regia a facut productie de 20 de miliarde si nu i s-au platit acesti bani in totalitate, diferenta se inscrie ca datorie. Daca productia realizata ar fi depasit productia prognozata, atunci diferenta intre ce s-a prins anul trecut in buget si cat se constituia ca valoare in plus, se poate prinde in suma datorata pe acest an. Aceasta este parerea sa. La aceste lucruri trebuie sa raspunda seful compartimentului din primarie. Insa este grav daca incearca sa-i induca in eroare.

Domnul Afloroaei Dionisie, consilier local, precizeaza ca acum a inteles replica doamnei consilier Costin, cand a mentionat faptul ca legile sunt interpretabile. O lege clara nu se interpreteaza. Legea 273/2006 spune clar ca obligatiile restante de plata trebuie incluse in buget, indiferent de sursa de provenienta. Nu pot exista negocieri politice aici, ci eventual, pe modul cum se repartizeaza sumele pe alte capitole.

5

Page 6: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Dumea Eduard, consilier local, mentioneaza ca dorea sa intervina, insa cu prima parte din interventie, i-a luat-o inainte domnul senator. In al doilea rand doreste sa stie daca pe acest proiect de hotarare exista viza de legalitate a secretarului?

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca a mai auzit aceste discutii in comisii si acum si in plen. Cine a fost prezent la sedintele pe comisii a auzit ca a promis ca va reface proiectul de hotarare. S-a tinut de cuvant, l-a refacut si a solicitat ordonatorului principal de credite sa refaca anexele intr-o anumita forma. Acest lucru se poate verifica ca asa este. Daca citesc proiectul de hotarare, observa ca se face trimitere in aliniatul (2) al articolului 1 din proiect la aceste anexe, care fac parte integranta din prezenta hotarare. A preluat prevederile din Legea 273/2006, cu obligatia achitarii de catre ordonatorul principal de credite a datoriilor restante. A primit anexele si le-a prezentat. Insa nu foarte multi le citesc. Precizeaza ca, in forma prezentata, proiectul de hotarare are viza de legalitate. Nu stie insa daca valoarea arieratelor prinse este corecta. Insa a primit aceste date in scris si nu se pricepe la asemenea lucruri, ca sa spuna daca sunt corecte sau nu. Doreste sa specifice doamnei consilier Costin, ca proiectul de buget se supune spre aprobare articol cu articol, aliniat cu aliniat si in final pe ansamblu. Mentioneaza faptul ca, din datele solicitate, nu a primit inca bugetul centralizat al municipiului, unde sunt cuprinse si sumele aferente institutiilor subordonate Consiliului Local, spitalul si bugetele pe autofinantate. In urmatoarea sedinta vor veni initial cu cele trei bugete si apoi cu bugetul centralizat. Oricum, in functie de ce mai stabilesc, ramane sa decida daca viza de legalitate se mentine sau nu.

Domnul Movila Petru, deputat, precizeaza ca discutiile conduc la a stabili care sunt datoriile catre RAGCL si DAC si daca sunt prinse. In administratia locala se lucreaza pe alte forme recunoscute de lege, cum sunt de exemplu deconturile. Daca Consiliul Local are aceste datorii ca obligatie de baza, este necesar ca acestea sa fie recunoscute. Ele pot fi numite obligatiuni, arierate sau cum doresc. Doamna Cretu este ambasadorul si nu trebuie sa se supere ca i s-au adresat o serie de replici mai taioase. Mai mult, cu siguranta, observatiile sunt pentru Consiliul Local si impreuna trebuie sa gaseasca solutii pentru acoperirea acestora. Ce sume mai raman vor trebui sa fie repartizate in mod echilibrat pe alte surse. Insa mai intai trebuie prinse arieratele. Aici este filozofia constructiei bugetului. Concluzia e una singura si anume daca aceste datorii sunt recunoscute sau nu.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, precizeaza ca rugamintea sa a fost sa se gaseasca o solutie sa se intruneasca liderii si sa vada ce fac cu acest buget. Practic, azi discuta ce s-a discutat si in sedinta trecuta. Cineva nu vrea ca lucrurile sa fie cum trebuie. Consilierii au aprobat bugetul DAC si bugetul RAGCL. Nu exista o corelare intre acest buget si ce se aproba. Are o hartie. Nu stie cum a ajuns regia sa puna poprire pe conturile societatilor comerciale. Nu ii misca nimic oare, cand vad ca regia intra in faliment? Cine doreste sa conduca la acest faliment? Nu e o rusine? Ce este mai important, sa fie caldura si apa calda in oras sau pavele? Este de acord si cu pavelele, dar regia nu trebuie scapata din maini. In trecut nu a avut astfel de probleme cu regia, iar datoriile erau doar de 3-4 miliarde. Datoriile care s-au adunat acum la 150 de miliarde sunt din perioada acestui mandat. De ce? Nu stie. Se spune ca nu au facturi. De ce nu au facturi? Ar fi bine sa vada. A discutat cu directorul economic de la primarie sa nu se joace cu focul, cu ce vor si ce nu vor sa recunoasca. S-au prestat servicii si acum nu se platesc. Au spus ca platesc subventia si din 20 de miliarde au platit doar 9. Sunt datorii de 11 miliarde de anul trecut plus cele 15 miliarde din acest an.

Domnul Haldan Vasile, consilier local, precizeaza ca mai sunt datorii si din 2009.

6

Page 7: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Ratoi Neculai, deputat, mentioneaza faptul ca in perioada cat a fost primar, mergea in fiecare zi la DAC si la RAGCL. Considera ca situatia a fost scapata din maini. Administratia locala nu s-a ocupat de aceste lucruri si a scapat problemele din maini. Rugamintea sa este sa se coreleze bugetele DAC si RAGCL cu bugetul mare. Nu pot sa aprobe un buget si sa nu faca apoi corelarile respective. A solicitat si in sedinta trecuta sa fie prinse cheltuielile eligibile la DAC pe proiectul ISPA. Stie ce inseamna sa nu se plateasca acesti bani. Vin cei de la Uniunea Europeana si le cer banii inapoi. Si statul roman este intr-o situatie dificila. Se spune ca la Pascani nu se poate aplica legea.Cum nu se poate? Nu are nimic cu nimeni. Doreste ca regia sa functioneze, iar investitia de la DAC sa se finalizeze. Stie numai el cat a alergat sa aduca 19 miliarde pentru acest proiect de investitii. Sunt doua probleme grele: DAC-ul si RAGCL-ul. Insa considera ca trebuie avute in vedere prioritatile.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, arata ca are de mentionat doua lucruri: in primul rand datoria Primariei catre regie este de 75 de miliarde, din care jumatate sunt subventii neacordate de Guvern si predate administratiei locale. Asta este adevarul. Nu exista posibilitatea ca aceasta datorie sa fie prinsa in bugetul scriptic. In realitate acesti bani nu se pot da.

In al doilea rand, datoria la ISPA este de 20 de miliarde. Celelalte 20 de miliarde de care se vorbeste, trebuie returnate Ministerului Finantelor Publice. Vor vedea ce solutii gasesc. Insa cele 20 de miliarde sunt prinse in buget. Varianta opririi investitiilor nu este cea mai buna. Cetatenii nu traiesc numai cu apa si caldura. Au incercat pe cat s-a putut sa faca investitii si in suburbii, au pus pavele in centru, oamenii se bucura si incearca pe cat posibil sa plateasca si datoriile. A renunta la 18 miliarde investitii, din care 15 miliarde au primit de la Consiliul Judetean cu aceasta destinatie, nu este bine. Repeta : nu spune ca nu au datorii. Din punct de vedere contabil, sumele acestea nu pot fi prinse la arierate. In acest an au prins 20 de miliarde pe subventii la regie si este cea mai mare subventie prinsa in buget pana acum.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, arata ca a spus de 75 de miliarde datorii catre regie.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca diferenta provine de la datoriile la scoli.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, precizeaza ca nu a spus ca trebuie achitat tot, insa cele 26 de miliarde, vor, nu vor, tot trebuie sa-i plateasca.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca ii vor da daca ii vor avea.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, intreaba pe domnul primar cum da acesti bani, daca nu i-a prins in buget?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca va mai da bani cand se vor face rectificari de buget.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, precizeaza ca bugetul poate fi rectificat pe investitii. Nu pot falimenta regia. Trebuie gandit serios. Si azi, cei de la regie, au primit ultimatum de la ANAF sa plateasca datoriile.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, mentioneaza ca si cu imprumutul BEI este acelasi lucru.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, spune domnului primar, ca, pe perioada sa de mandat ca primar, a avut probleme, insa prima data platea unde lua foc.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, arata ca, faptul ca a prins 20 de miliarde cu destinatie pentru DAC si 20 de miliarde cu destinatie pentru RAGCL, inseamna ca atat s-a putut prinde. Daca vor mai fi bani, vor mai da.

7

Page 8: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Ratoi Neculai, deputat, tine sa precizeze ca a avut o discutie cu presedintele Consiliului Judetean. Acesta i-a spus ca banii pe care i-a dat la Pascani sunt tot pentru finantare prin programe.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, repeta ca a prevazut o suma de bani, cat s-a putut.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, spune ca nu a pus.Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca

din toate discutiile, rezulta foarte clar ca nu doresc sa se faca investitii in Pascani.Domnul Ratoi Neculai, deputat , arata ca mai intai este necesar sa-si

plateasca datoriile restante.Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca

a avut o discutie cu presedintele Consiliului Judetean. Anul trecut din 16 miliarde au primit 15. A specificat ca vrea bani si ca acestia vor merge pentru investitia de la bariera Blagesti. Are si el un cuvant pentru presedintele Consiliului Judetean. La un buget de 420 de miliarde, propune consilierilor locali investitii de 18 miliarde in acest an. E mai mult decat rezonabil. N-au finalizat cu strandul, n-au finalizat Gradinita de la Gastesti. Trebuie facute si acestea. La acest buget le cere acordul pentru investitii de 18 miliarde, din care 15 miliarde sunt primite de la Consiliul Judetean. Din bugetul local nu au luat decat 3 miliarde. Ce propun ei, este absolut necesar.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, precizeaza ca pentru bariera Blagesti a discutat cu domnul deputat Movila si au cazut de acord sa mearga sa discute si sa obtina acordul pentru finantarea acestei investitii din fonduri guvernamentale. A primit o adresa, care nu este buna. Domnul primar vrea sa i se dea lui banii. Impreuna cu acesti domni, lucreaza la acest proiect si spera sa-l finalizeze.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca li s-a spus ca este posibil sa fie ajutati cu 3-4 miliarde pe componenta de cale ferata.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, considera ca primarul trebuie sa respecte legea.

Domnul Andronache Valerica, consilier judetean, saluta pe cei prezenti. Ca si antevorbitorii sai, considera ca sedinta in care se dezbate buggetul municipiului este cea mai importanta din cursul unui an. Stie ca veniturile nu pot fi la fel de mari pe cat si le doresc. Se gandea ca astazi va asista la o prioritizare a investitiilor. Se gandea ca se vor bate pe investitii. Se pomenea ceva de strandul municipal si de Gradinita Gastesti. Consilierii locali fac prioritizarea investitiilor. Din discutii, a inteles ca acest buget a fost analizat in comisiile de specialitate. Daca au discutat si a recunoscut si primaria aceste datorii, trebuie sa le prinda. Insa trebuie sa lase sa se miste ceva si in oras. Sa faca si investitii. Sa mai lase pavelele si sa faca altceva. Ar fi bine sa se aplece asupra bugetului si sa-l aprobe, pentru ca, in caz contrar, profesorii nu-si vor lua salariile. Cum le vor explica profesorilor ca trebuie sa mai astepte? Stie ca se poate rectifica bugetul la 4-5 luni si se mai pot rezolva atunci din probleme.Ce si cat sa mai astepte, o saptamana sau doua? Afara vor raspunde direct din cauza nevotarii bugetului. Doreste sa mentioneze un lucru. In buget nu a gasit nici macar o suma modica pentru cladirile cu risc seismic mare si nu da nume, pentru ca nu doreste ca populatia sa intre in panica. Ar trebui sa se aplece mai tare asupra bugetului, sa vada ce fac. Cu aceste precizari, ii roaga sa se mobilizeze si sa voteze acest buget.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, tine sa precizeze ca in comisii, nu au analizat acest buget.

8

Page 9: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Andronache Valerica, consilier judetean, spune domnului consilier ca rugamintea nu este a sa, ci a celorlalti care nu si-au luat salariile. Probabil, consilierii vor ajunge la o concluzie.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, considera ca se doreste sa nu se ia in considerare datoriile regiei.

Domnul Andronache Valerica, consilier judetean, precizeaza ca se poate face si rectificare de buget si se mai pot plati din datorii.

Domnul Ionita Ioan, viceprimarul municipiului Pascani, precizeaza ca inainte de sedinta, consilierii PDL erau hotarati sa nu voteze acest buget. Insa s-au razgandit dupa ce au vazut ca are avizul de legalitate al secretarului.

Domnul Dumea Eduard, consilier local, precizeaza ca, din cate a inteles, avizul de legalitate este pe forma, nu pe fond.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Pascani, doreste sa faca urmatoarele precizari. Pe proiectul de hotarare in forma prezentata, a dat viza de legalitate. Insa de aici incolo, sarcina este a consilierilor. S-a adeverit inca o data faptul ca vor da vina unii pe altii, ca nu s-a votat bugetul si nu s-au luat salariile. Cert este un lucru. Oamenii nu vor lua salariile. Pana acum, profesorii si-au luat salariile la timp. Precizeaza ca sunt prinse o serie de investitii in program, putine ce-i drept, mai trebuie facut un echilibru intre acestea, in sensul ca trebuie sa intervina la sectiunea de dezvoltare.

Pe regie, datoriile exista, dar din pacate, nu sunt toate recunoscute. Revine la ideea domnului senator Constantinescu. Este necesar ca cele 11 miliarde restanta de anul trecut la regie, sa fie prinse in buget. Trebuie gasite solutii, pana aproba bugetul.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, considera ca domnul consilier Pantazi are dreptate. De exemplu, la numarul de personal erau bugetate 23 de posturi, iar acum au ramas bugetate 16 posturi. Diferenta de bani s-a dus pe datorii la regie si pe investitii la Calea Romanului si au omis sa aminteasca de cei 50 de mii de lei de la Lacul Pestisorul, pe care sunt obligati sa-i dea, pentru a finaliza consolidarea taluzului.

Domnul Toma Viorel, consilier local, intreaba ce inseamna materiale disponibile la Calea Romanului si in ce constau?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca este vorba de pavele, borduri si bitum. Au facut note de lucrari. Aceste materiale sunt in custodie.

Domnul Iordachioaia Cristinel, consilier local, arata ca, daca la inceputul acestei sedinte era putin speriat, incet-incet, nebuloasele incep sa se lumineze.Roaga domnii consilieri sa nu plece, pana nu se voteaza bugetul. Daca au gasit solutii pentru unele lucruri, sa incerce sa mai gaseasca si pentru altele, dar sa aprobe acest buget.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Pascani, da dreptate si regiei si domnului deputat Movila, domnului senator Constantinescu sau domnului consilier Afloroaei. Daca domnii consilieri ar fi citit Legea 273/2006, privind finantele publice locale, modificata si completata, la punctul 44^1, ar fi vazut exact care este definitia arieratelor . Acestea sunt definite ca „ plăţi restante - sume datorate şi neachitate care au depăşit termenul de plată prevăzut de actele normative sau de contract/factură”. Ce reiese din aceasta definitie? Ca arieratele trebuie achitate daca sunt precizate in acte normative, daca rezulta din contracte sau facturi.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, precizeaza ca, fata de sedinta pe comisii, apar cheltuieli de 165 mii lei pentru lucrari pe Calea Romanului, pentru consolidare taluz lac Pestisorul si la Sodomeni. Alta diferenta este si la numarul de posturi vacante bugetate. Apar acum 16 astfel de posturi, in total 23 de posturi fata de ce li s-a prezentat

9

Page 10: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

initial. Doreste sa stie daca in datoria de 38 de miliarde prinsa ca arierate, sunt prevazute toate datoriile fata de scoli si gradinite?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca aceste datorii sunt prinse la capitolul Invatamant.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca valoarea pe care a prins-o in buget, a rezultat din insumarea tuturor platilor restante, inaintate pe semnatura, de conducerea fiecarei unitati de invatamant.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, considera ca este alocat foarte putin la acest capitol. La fel nu stie ce sa mai spuna si de capitolul Sanatate.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, stia ca nu se pot atinge de o serie de probleme cum sunt bursele, decontarea cheltuielilor de transport ale cadrelor didactice navetiste si de banii alocati Cantinei de Ajutor Social. Insa, indiferent cum ar incerca nu au de unde sa dea mai multi bani.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, arata ca la sanatate sunt alocate 20 de milioane, 5 miliarde la bariera Blagesti, 5 miliarde la infrastructura centru, iar la Invatamant mai nimic.

Domnul Toma Viorel, consilier local, precizeaza deasemenea ca, intr-adevar, intre venituri si cheltuieli este diferenta. Insa propune ca aceasta diferenta sa fie majorata.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca bugetul apare cu deficit, adica cu banii din fondul de rulment. Daca mai pluseaza inca 3 miliarde, vor apare cu deficit de 6 miliarde. Nu este om politic si pentru ea, investitiile nu au importanta. Ce stabilesc consilierii, se va face.

Domnul Toma Viorel, consilier local, propune doamnei Cretu, ca in loc de bariera Blagesti, banii respectivi sa mearga pe canalizare Aerodrom.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca nu se ocupa de partea de investitii.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, intelege ca domnul consilier doreste rezolvarea problemei cu canalizarea pe Aerodrom, pentru ca locuieste acolo. Insa exista o alta viziune asupra bugetului, ci numai aceasta din prezent, ce va mai dura inca un an si jumatate.

Domnul Dumea Eduard, consilier local, arata ca la Capitolul Invatamant, cheltuielile pentru 2011, sunt de 16 miliarde si ceva. Asta inseamna ca acest capitol este subfinantat. Considera ca daca au datorii asa de mari, este ireal ceea ce s-a prins in buget.

Doamna Apostol Carmen, consilier local, arata ca, in momentul in care au purtat discutii in comisia economica, pentru bunuri si servicii la Invatamant erau prinse 25 de miliarde. Acesti bani s-au dat la regie. Au micsorat de la Invatamant si de la celelalte capitole si au dat la regie. Cand au discutat ca miliardul pentru decontarea cheltuielilor de transport ale profesorilor va veni din cote defalcate, s-a spus ca se va da. Din cate stie, toate aceste lucruri sunt prinse la acest capitol, unde sunt zero lei. Precizeaza ca nu se poate asa ceva.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca au investitii in derulare la Gastesti si Bosteni. Primaria nu are contracte pe investitii la aceste scoli si ca atare nu se poate prinde nicio investitie.

Doamna Apostol Carmen, consilier local, intreaba unde este miliardul pentru naveta profesorilor?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, spune doamnei consilier ca a promis ca nu vor fi probleme cu plata acestor drepturi.

10

Page 11: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Doamna Apostol Carmen, consilier local, spune ca asa este si pentru acest lucru, le-a multumit. Problema este ca raman fara un venit functional. Intreaba cat ramane?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca din cele 25 de miliarde se vor da din datorii. Vor da atat cat pot, dar vor opri cheltuielile de functionare. Arata ca au prins 16 miliarde.

Doamna Apostol Carmen, consilier local, intreaba pe domnul primar daca acum vorbeste de ce bani sunt alocati pentru Invatamant?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca are 25 de miliarde. Este obligat sa aiba bani pe care sa ii prinda in buget. Insa intai se asigura cheltuielile de functionare si din ce ramane platesc datoriile.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, considera ca bugetul prezentat este incomplet. Nu sunt prinse toate arieratele. Cat priveste subventia, aceasta nu se factureaza. Ea este o obligatie legala ce se prinde in buget. Se stie foarte bine acest lucru. Cele 11 miliarde au fost prevedere bugetara in 2010 si trebuie preluata ca datorie in 2011. Mai sunt datorii ce trebuie prinse si din anii precedenti. Nu stie cum si in ce mod se vor achita, daca in 2011, sau in 2012 sau in bugetul previzionat pe 2-3 ani, insa trebuie prinse in mod obligatoriu. Cat priveste bugetul, partea de functionare, acesta este neacoperitor in privinta cheltuielilor. Justifica afirmatia facuta : in 2010 s-au cheltuit pe Bunuri si servicii-87 de miliarde lei, la care daca se adauga arierate de 38 de miliarde lei in bugetul pe 2011, arata ca pentru cheltuieli, sunt necesare la capitolul Bunuri si servicii, circa 120 de miliarde in bugetul pe 2011.Se intreaba cum vor functiona in 2011 cu numai 80 de miliarde. Se intreaba cum vor functiona dupa ce se va face plata datoriilor restante. Vor ramane cu 40 de miliarde de lei. Nu stie din ce venituri vor mai avea de incasat, asa incat la acest capitol se inscriu deja cu 60 de miliarde deficit. In ceea ce priveste cheltuielile de personal, nu stie daca primaria nu poate functiona doar cu cei 99 de functionari, fara a mai angaja 16 persoane. Nu a avut timp insa sa vada ce reprezinta ca fond de salarii cele 16 persoane ce se doreste a fi angajate. E posibil sa presupuna un efort bugetar de 4 sau poate 2 miliarde. Insa nu a avut timp suficient pentru asa ceva. Au prevazut in buget subventii pentru elevi si profesori. Observa ca sunt niste bani prinsi la capitolul Alte bunuri si servicii. E posibil sa fie prinsi acolo.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, spune domnului consilier ca daca doreste, ii poate cobori la capitolul Deplasari.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca au aprobat cheltuieli cu unitatile de cult, 800 de milioane lei. Observa ca suma s-a injumatatit. Sunt 220 milioane la capitolul sport. I-a rugat sa vina cu un proiect de buget pentru CSM. Se stie ca personalul de la acest club este platit la Directia Gospodarie Comunala. In plus, fata de ieri s-au mai adaugat 165. La bariera Blagesti erau prinse 5 miliarde. Au aprobat deasemenea sa se prevada bani pentru studiul de fezabilitate pentru Cresa din zona vale. Exista program guvernamental pe acest segment. Nu s-a prevazut niciun ban. La o prima lectura in legatura cu acest buget, sunt multe diferente, fata de ce li s-a prezentat cu o zi inainte in comisii.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca SF-ul pentru Cresa este prins la proiecte.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate,, mentioneaza ca nu s-a prins niciun ban pentru proiecte.

Domnul Constantinescu Florin, senator, multumeste domnului secretar pentru lamuriri asupra definitiei arieratelor. Ar fi bine sa citeasca si domnul primar aceasta definitie, pentru ca nu era in sala in momentul respectiv.Se va referi la regie. In Pascani, circa 5.ooo de locuitori sunt racordati la incalzirea centralizata. Situatia regiei nu este

11

Page 12: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

tocmai roza. A vazut situatiile de poprire la terti de catre ANAF. O componenta a bugetului va veni si catre regie. Din aceste motive doreste sa auda ce are de spus directorul acestei regii, doamna Sandu. Considera ca daca situatia este asa de grava, trebuie tras un semnal de alarma.

Doamna Sandu Georgeta, director general RAGCL Pascani, precizeaza ca regia nu este in groapa, asa cum se crede. E adevarat au datorii mari la stat si multi bani de incasat. La datoria publica nu pot pune penalitati. Au penalitati mari, pe care din pacate nu le pot prinde. Subventia se deconteaza pe deconturi, in functie de productia realizata la finele lunii, cand raporteaza productia respectiva. Anul trecut nicio scoala sau gradinita nu a stat fara caldura, desi regia nu a primit niciun ban.

La populatie au facturat 58 miliarde si au incasat 60 de miliarde, iar la gaz nu au nicio zi intaziere la plata. Tin toate cheltuielile din scurt. Au foarte mult de incasat de la scoli si pe subventii. Statul i-a ajutat. Din 33 de miliarde au primit 29 de miliarde. Fara sprijin nu puteau sa furnizeze caldura in oras. Acum solicita sprijinul pentru bugetarea a macar 20 de miliarde. Curtea de conturi le-a spus ca trebuie sa puna penalitati la scoli, pe datoriile care exista si este vorba de penalitati de 15 miliarde. In Bucuresti au castigat procesul in instanta si au pus penalitati. Au sume mari de incasat. Daca s-au uitat in buget, toate componentele sunt in profit. Daca nu ar fi penalitatile, s-ar descurca.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, spune doamnei director ca a primit 7 miliarde pentru scoli.

Doamna Sandu Georgeta, director general RAGCL Pascani, precizeaza ca a platit jumatate.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca intr-adevar a primit jumatate din acei bani. Multumeste doamnei director ca si-a amintit ca a platit acesti bani.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, arata ca luni, in sedinta pe comisii, proiectul de buget a primit aviz negativ, avand in vedere ca nu s-au respectat prevederile art. 14 alin. (6)-(8) din Legea 273/2006, privind finantele publice locale, modificata si completata:„(6) La elaborarea bugetelor prevăzute la art. 1 alin. (2), ordonatorii de credite şi autorităţile deliberative au obligaţia să prevadă distinct credite bugetare destinate stingerii plăţilor restante la finele anului anterior celui pentru care se întocmeşte bugetul*). (7) În situaţia în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2) în ultimii 2 ani este mai mic de 97% pe fiecare an, ordonatorii de credite fundamentează veniturile proprii pentru anul curent cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent. Gradul de realizare a veniturilor proprii se stabileşte potrivit metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice, după consultarea prealabilă a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale*). (8) Ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetelor prevăzute la art. 1 alin. (2) să asigure achitarea plăţilor restante prevăzute la alin. (6). Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior.” Intreaba daca acum sunt respectate acele aliniate din Legea 273/2006?

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca da, in conditiile specificate de el. A semnat proiectul de hotarare, iar pe arierate a semnat pe cifrele prezentate in adresa inaintata pe semnatura, de catre ordonatorul principal de credite si responsabilul din cadrul Serviciului Buget, Financiar, Contabilitate.

Domnul Haldan Vasile, consilier local, arata ca asa e, domnul secretar a dat viza de legalitate pe valorile care i s-au inaintat, dar ei care si-au insusit datoriile, pot sa se faca ca nu le cunosc?

12

Page 13: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca, in conformitate cu art. 14 alin. (6) din legea 273/2006, privind finantele publice locale, obligatia este comuna, atat pentru ordonatorul principal de credite, cat si pentru autoritatile deliberative.

Domnul Haldan Vasile, consilier local, arata ca tot in Legea 273/2006, scrie ca ordonatorul principal de credite trebuie sa urmareasca asigurarea functionarii institutiilor din subordine. Intreaba in ce masura s-a asigurat functionarea acestei institutii, daca nu s-au platit aceste subventii?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca nu s-au platit in totalitate.

Domnul Haldan Vasile, consilier local, arata ca a inteles ca din 22 de miliarde s-au platit 9 miliarde si asa mai departe. Deci nu s-au asigurat in integralitate cheltuielile de functionare ale regiei. Insa nu doreste sa contrazica pe nimeni.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, spune domnului consilier ca acestia au fost banii disponibili. Daca erau bani, ar fi platit.

Domnul Haldan Vasile, consilier local mentioneaza faptul ca, daca aduna doar cateva studii de fezabilitate la care le stie valoarea, ar fi acoperit platile neefectuate catre prestatorul de servicii.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca, in 2013, probabil se va veni cu alte fonduri. Insa pana atunci, trebuie pregatit terenul, pentru ca trebuie sa se gandeasca ce fac maine.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, precizeaza ca si ei au avut proiecte facute.Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca

pe cele care le-a gasit, le-a folosit si a facut ceea ce trebuia.Domnul Ratoi Neculai, deputat, intreaba unde s-a facut?Domnul Movila Petru, deputat, are o intrebare pentru domnul consilier

Toma. Intreaba daca suma de care se discuta referitoare la DAC este corecta? Pentru ca poate suma se poate constitui si poate ca a venit timpul sa se gandeasca la un credit. Vorbeau de penalitati. Faptul ca cresc penalitatile este un lucru grav. Aceste probleme exista in practica comunitatilor locale. Daca se face un credit si se utilizeaza cu cap, se pot face multe. Insa atat primarul, viceprimarul cat si consilierii locali trebuie sa se gandeasca la asa ceva. S-ar putea ca cineva sa vina si sa execute aceasta regie. Poate ca bugetul ar putea fi aprobat in forma prezentata, lasand poarta deschisa pe capitolul cu salarii. De regula, in perioada septembrie-octombrie intervin probleme si trebuie rezolvate. Mentioneaza faptul ca si comuna Miroslava are mai multi bani in acest an pentru investitii, fata de Pascani. Considera ca trebuie gasit un paleativ, care sa vina in completarea bugetului, si sa le permita sa inchida credite din urma. Nu stie daca mai au timp mult de gandire. Au atatea investitii pornite, oamenii asteapta si ei nu au ce sa le ofere. Ar fi o solutie. Insa situatia asta nu duce la nicio rezolvare. Impart putin la nimic. Ii pare rau ca trebuie sa se retraga, dar spera ca vor avea rabdarea si intelepciunea sa rezolve toate problemele.Se spunea ceva de cresa. In Iasi sunt 5 astfel de crese. Insa pentru a finaliza acestea proiecte, au ajuns cu interventii la doamna ministru Udrea si la doamna ministru Boagiu.

Doamna Centea Liliana, consilier local, precizeaza ca vinerea trecuta, multi dintre colegii din alte localitati si-au primit salariile, insa ei nu. Miercuri au avut sedinta cu directorii de scoli si de ieri, bancile au trimis instiintari catre profesorii care au credite, pentru popriri pe salarii. Mai ales acolo unde sunt ambii soti cadre didactice, este foarte greu. Miercuri au avut sedinta cu parintii. Nimeni nu a luat cuvantul, pentru ca toti discutau

13

Page 14: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

despre salarii si se rugau sa se aprobe bugetul. Directorul Liceului economic N. Iorga a discutat cu inspectorul scolar general despre salarii. S-a pus intrebarea ce fac acei colegi directori, care sunt membri in Consiliul Local? Au fost convocati la Inspectorat. Nu spune ce raspunsuri au dat. Din partea lor exista bunavointa. Poate au dreptate ei. Au dreptate si cei de la regie. Ei au dat 5 miliarde. Daca le au, sa se prinda macar in procesul-verbal si sa se plateasca cum se poate. Nu sunt acoperite unele cheltuieli, asta este, se vor descurca cum pot. La personal, nu sunt bani sa nu-i mai angajeze. Solutii ar fi. Acum, la sfarsit, trebuie sa vada cum voteaza. Vede si la televizor. Daca omul este inregimentat politic si sta tremurand cu mana intinsa pe jumatate, asta este. Dar nu este bine. Bine ar fi sa se adune toti intr-o camera, primar, viceprimar, consilieri, directorii institutiilor si cate putin sa cedeze si unii si altii. Domnul Pantazi sa zambeasca, doamna Cretu si domnul Nechita sa le spuna ce datorii sunt si cine le are. A inteles ca nu-i cheama pe directorii de scoli la bara, pentru ca nu sunt ale lor datoriile. Insa spera sa nu pateasca ca regia. Se roaga sa se inteleaga, sa mai cedeze, sa mai cedeze altul, numai sa se aprobe bugetul.

Domnul Ionita Ioan, viceprimarul municipiului Pascani, solicita sa fie supuse spre aprobare urmatoarele propuneri :

- De la Gospodaria Comunala –bunuri si servicii sa se ia 3 miliarde, care sa treaca pe subventii la regie

- De la capitolul 61-salarii sa se ia 2 miliarde si sa treaca tot pe subventii la regie. Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca si la Capitolul 51

este rezerva si pot lua 2 miliarde care sa mearga tot pe subventii la regie.Domnul Haldan Vasile, consilier local, multumeste doamnei director Centea

pentru cele spuse. Ii face si o recomandare. Sa-si sfatuiasca colegii sa nu se casatoreasca intre ei, sa-si ia soti din mediul de afaceri, pentru a nu pati ce a spus doamna.

Propune a se intocmi un proiect de hotarare in legatura cu insusirea datoriilor pe care le recunosc si sa fie introdusa in buget, partea pe care acesta o poate suporta. In acest fel ating doua probleme. Nu spune nimeni sa scoti tot si sa faci si investitii. Intreaba pe domnul secretar cum ar suna aceasta problema din punct de vedere legal?

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca problema cu salariile il lasa rece. Si ei sunt bugetari si nu si-au luat salariile. Cand li s-a luat 25 % din salarii, nu a venit nimeni sa faca scandal. Considera ca legea trebuie respectata. In al doilea rand este necesar sa se stabileasca arieratele, sa le recunoasca pe semnatura, sa fie incluse in buget, pe deficit si acoperite eventual printr-un imprumut.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, este de acord ca asa ar fi corect. Insa legal, nu pot recunoaste toate datoriile. Instanta va hotari pentru cele pe care primaria nu le recunoaste. Insa, nu le pot trece in contabilitatea lor , pentru ca nu au acoperire legala. Este vorba de modul cum acestea pot fi prinse. De exemplu, pe ISPA, pot prinde toata suma. Insa la regie este altceva. Nu pot prinde decat ce datorii recunosc.

Domnul Anton Vasile, consilier local, intreaba daca este vorba de datoria in litigiu?

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca, a dat citire punctului 44 alin. (1) din OUG 63/2010, in care este specificata definitia arieratelor. Din acest motiv ii felicita pe domnul deputat Movila si pe ceilalti, pentru ca au aprobat o definitie clara a arieratelor. Este text de lege.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, doreste sa-i spuna ceva doamnei consilier Centea, in legatura cu afirmatia de mai inainte, ca ar trebui sa se gandeasca la profesorii care nu si-au luat salariile. Abia astazi a primit acest material. Personal, are

14

Page 15: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

nevoie de timp pentru a analiza proiectia de buget. Nu stie daca sunt toate materialele. Se intreaba oare ce discuta acestia la partid cand se intalnesc, daca nu bugetul? Inca, doamna Centea mai pomenea ceva si de colegii care sunt inregimentati politic.

Doamna Centea Liliana, consilier local, spune domnului consilier ca daca era purtator de cuvant, ar fi spus ce discuta. Dar nu este, asa ca va tace.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, solicita sa se gaseasca solutii si sa se prinda in buget macar datoria la subventia de anul trecut de 11 miliarde, pentru a avea regia, macar cu ce sa plateasca factura pe februarie la gazul metan. Oricum nu stie, daca propunerea de a lua bani de la Gospodarie, este cea mai buna. Nu vor avea bani nici de motorina.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, este de acord ca nu mai au motorina. Au gandit un buget functional, insa nu vor face fata problemelor curente.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, intreaba pe domnul primar, cand va astupa gaurile din oras si cati bani au alocat pentru aceste lucrari?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, raspunde ca vor incepe in primavara, cum se incalzeste.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, intreaba cati bani au alocati pentru asa ceva?

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, raspunde ca 5 miliarde.

Domnul Ratoi Neculai, deputat, intreaba daca cred ca le ajung acesti bani?Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, raspunde ca

nu.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, propune o pauza de 10 minute.

Se reiau lucrarile sedintei.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, solicita daca mai sunt alte propuneri.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca vine in sustinerea propunerii domnului viceprimar Ionita si face urmatoarele amendamente :

- De la Capitolul 51 sa se ia 3 miliarde lei- De la Capitolul 61.10 sa se ia un miliard- -De la Capitolul 70.20-iluminat sa se ia un miliard.

Propune ca aceste 5 miliarde lei sa se duca pe subventii la regie. In acest fel aloca 25 de miliarde lei si mai raman arierate de 11 miliarde pentru 2011, urmand sa se fundamenteze ce cantitate de energie termica produc. Au primit pana in prezent 12 miliarde de la Guvern, iar de la bugetul local 14 miliarde.

Doamna Sandu Georgeta, director general RAGCL Pascani, precizeaza ca prognoza pe 2011 a fost de 32 de miliarde de la bugetul de stat, din care au primit 12 miliarde, iar de la bugetul local 19 miliarde lei.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, arata ca atunci cand voteaza pe capitole si apar problemele respective, le vor preciza.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, arata ca, in aceasta situatie, se modifica si anexa cu personalul.

15

Page 16: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca, in momentul in care ajung la capitolul respectiv, fac rectificarile care se impun.

Domnul Afloroaei Dionisie, consilier local, doreste sa faca doua scurte precizari :

1. In conformitate cu prevederile Legii 273/2006, recunoasterea arieratelor ar presupune obligatia unitatii teritoriale respective sa-si declare criza financiara, cu implicatii deosebite in activitatea acesteia. Acesta este unul din motivele care fac ca aceste arierate sa nu fie recunoscute in totalitate. Oricum, criza exista si din acest motiv primarul nu recunoaste aceste datorii. Se stie ca daca datoriile sunt mai mari de 15% din totalul veniturilor, se declanseaza aceasta criza.

2. Intelege ca daca se adopta acest amendament, aceste probleme de legalitate fundamentale ar dispare. Personal, i se pare o lipsa de consecventa. I se pare normala recunoasterea tuturor datoriilor si sa se prinda in buget, atat cat acesta poate suporta.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, propune sa se supuna spre aprobare proiectul de hotarare, articol cu articol. Sa inceapa cu articolul 1, aliniatul (1), iar cand ajung la aliniatul (2) sa intervina cu amendamentele propuse.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare articolul 1, aliniatul (1) din proiectul de hotarare, respectiv ANEXA 1, punctul A)-VENITURI.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, tine sa precizeze ca trebuie sa fie atenti atunci cand voteaza, pentru ca au mai multe anexe. Respectiv, ANEXA 1-reprezinta bugetul mare, ANEXA 1.1-SECTIUNEA DE FUNCTIONARE, ANEXA 1.2 – SECTIUNEA DE DEZVOLTARE, etc.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, roaga pe doamna Cretu sa lase consilierii sa voteze, pentru ca oricum, au materialele in fata si stiu ce voteaza.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare articolul 1, aliniatul (1) din proiectul de hotarare, respectiv ANEXA 1.1, punctul A)-VENITURI:

Pentru = 16Impotriva = -Abtineri = -

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare articolul 1, aliniatul (1) din proiectul de hotarare, respectiv ANEXA 1.1, punctul B)-CHELTUIELI.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, doreste ca la acest capitol sa se faca precizarea in legatura cu arieratele. Mentioneaza faptul ca o parte sunt prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, iar diferenta se va stabili prin hotarare judecatoreasca, pe care ori si-o vor insusi sau vor merge pe deficit.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca nu pot aproba cheltuieli mai mari decat veniturile.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, tine sa precizeze ca acum aproba ANEXA nr. 1, punctul B)-CHELTUIELI si nu discuta despre acest lucru.

16

Page 17: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare articolul 1, aliniatul (1) din proiectul de hotarare, respectiv ANEXA 1.1, punctul B)-CHELTUIELI:

Pentru = 13 (domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Haldan V., Dumea E., Pantazi D.)

Impotriva = 1 (domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 2(domnii consilieri Nedelcu G., Toma V.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare articolul 1, aliniatul (1) din proiectul de hotarare, respectiv ANEXA 1.1, punctul B)-ARIERATE:

Pentru = 14( domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Haldan V., Nedelcu G., Dumea E., Toma V.)

Impotriva = 1 (domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 1(domnul consilier Haldan V.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare articolul 1, aliniatul (1) din proiectul de hotarare, respectiv ANEXA 1.2-SECTIUNEA DE DEZVOLTARE, punctul A)-VENITURI:

Pentru = 14(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Haldan V., Nedelcu G., Dumea E., Toma V.)

Impotriva = 1 (domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 1(domnul consilier Pantazi D.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare articolul 1, aliniatul (1) din proiectul de hotarare, respectiv ANEXA 1.2-SECTIUNEA DE DEZVOLTARE, punctul B)-CHELTUIELI:

Pentru = 10(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L. )

Impotriva = 1 (domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 5(domnii consilieri Haldan V., Nedelcu G., Pantazi D.,

Dumea E., Toma V.)

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, intervine cu precizarea ca nu s-a votat bugetul mare, respectiv ANEXA 1, iar la arierate, diferenta de anul trecut de 11 miliarde, de care s-a discutat ca trebuie adaugate, nu s-a specificat nimic.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, intervine cu urmatoarea precizare. Viza de legalitate este data pentru materialele pe care le au in fata. Observa ca schimba arieratele si daca doresc sa-si pastreze viza de legalitate, solicita sa-i fie aduse documente in spate, semnate de cei in drept.

17

Page 18: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, intreaba daca lucrurile sunt clare?

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca secretarul are dreptate. Doreste sa i se aduca documente scrise si semnate.Intre timp au aparut noi modificari si trebuie asumate de cineva.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, intreaba cine garanteaza aceste valori ale arieratelor? Doreste un document scris si semnat. Daca vin cu alte prostii, nu va contrasemna de legalitate hotararea.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca nu pot veni cu suplimentarea propusa. Specifica faptul ca secretarul a dat aviz de legalitate pe niste sume confirmate pe semnatura de primar, Serviciul Buget, Contabilitate si Compartimentul Tehnic-Investitii. Ieri a fost la Directia de Finante Publice Iasi, pe unde merge de catva timp, sa incerce sa invete o serie de tehnici privind elaborarea bugetelor. Nu stie daca pot prinde in buget ce s-a specificat.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, intervine. Intrucat, s-au produs o serie de erori in momentul votarii, supune spre aprobare procedura privind reluarea votului intregului proiect de hotarare :

Pentru = 15Impotriva = 1(domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = -

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, arata ca, intrucat au intrat in impas in legatura cu arieratele si pentru ca tot a facut o serie de propuneri anterior, solicita ca cele 5 miliarde sa ajunga tot la regie si de comun acord sa gaseasca posibilitatea sa-i transfere la Cheltuieli materiale–Invatamant, la bunuri si servicii, unde exista un dezechilibru, nu sunt prevazute decat doua miliarde, urmand ca, la o eventuala rectificare pozitiva, sa mai poata suplimenta valoarea respectiva.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca pe ANEXA 1 nu au nicio interventie.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1 punctul A)-VENITURI TOTAL:

Pentru = 16Impotriva = -Abtineri = -

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1 punctul B)-CHELTUIELI TOTAL:

Pentru = 10(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L.)

Impotriva = 1((domnul consilier Afloroaei D.)

18

Page 19: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Abtineri = 5(domnii consilieri Dumea E., Haldan V., Nedelcu G., Pantazi D., Toma V.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca Anexa 1 din proiectul de hotarare a fost aprobata.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.1 SECTIUNEA DE FUNCTIONARE, punctul A)-VENITURI :

Pentru = 16Impotriva = -Abtineri = -

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.1 SECTIUNEA DE FUNCTIONARE, punctul B)-CHELTUIELI SI ARIERATE.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, arata ca aici vine domnul consilier Pantazi cu propunerea respectiva.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, intreaba daca se vine cu acest amendament pe total sau pe interior?

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca vine cu propunerea pe interior.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, mentioneaza ca, in acest caz, va veni cu amendamentul respectiv la aliniatul (2) din articolul 1 al proiectului de hotarare.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.1 SECTIUNEA DE FUNCTIONARE, punctul B)-CHELTUIELI SI ARIERATE:

Pentru = 10(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L.)

Impotriva = 1((domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 5(domnii consilieri Dumea E., Haldan V., Nedelcu G.,

Pantazi D., Toma V.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca ANEXA 1.1 SECTIUNEA DE FUNCTIONARE din proiectul de hotarare a fost aprobata.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.2 SECTIUNEA DE DEZVOLTARE, punctul A)-VENITURI :

Pentru = 11(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Dumea E., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L.)

19

Page 20: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Impotriva = 1((domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 4(domnii consilieri Haldan V., Nedelcu G., Pantazi D.,

Toma V.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.2 SECTIUNEA DE DEZVOLTARE, punctul B)-CHELTUIELI :

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, doreste sa faca o precizare. Din ce bani intreaba din ce bani, de la ce capitol se face studiul de fezabilitate pentru Cresa din zona Vale, pentru ca nu este nicaieri precizat. Intreaba de unde se iau banii respectivi?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, spune domnului consilier Pantazi ca va face propunerea respectiva cand se voteaza aliniatul (2) al articolului 1.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca aici trebuie facuta propunerea respectiva pentru ca e vorba de finantarea programului de investitii.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca nu mai poate modifica nimic. Doar daca iau de la investitii. Pe programul de investitii, la Capitolul 70 mai pot interveni.

Domnul Nechita Dumitru, consilier Compartimentul Tehnic-Investitii, precizeaza ca nu pot prinde aceasta investitie in program, intrucat este vorba de o investitie noua.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca nu este vorba de investitie noua. Pe programul de investitii, au capitol separat pentru proiecte, evaluari, studii de fezabilitate. Inca domnul consilier judetean Andronache mai spunea si de expertizarea cladirilor cu risc seismic ridicat, pentru care nu s-a prins nicio suma in buget. Doar ca nu a mentionat si care sunt aceste cladiri.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca poate trece suma necesara la Capitolul 70.02. Intreaba de unde ia banii? Precizeaza ca nu poate face propuneri, pentru ca nu este consilier.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, arata ca pot prevede in bugetul mare de unde iau banii respectivi.

Domnul Ionita Ioan, viceprimarul municipiului Pascani, spune ca banii respectivi se pot lua de la investitii. Sa vada ce se poate face la investitii.

Domnul Toma Viorel, consilier local, propune sa se ia banii necesari de la Reparatii - strada Stefan cel Mare.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, propune in acest caz, a se lua de la Capitolul 82.04.01 suma de 50 mii lei, care merg la Capitolul 70.02-proiecte, studii, etc.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca pentru acest studiu de fezabilitate ajung 30 de mii de lei.

Domnul Toma Viorel, consilier local, propune ca pentru suma alocata pe ISPA, sa se transfere suma propusa din trimestrul IV in trimestrul II, avand in vedere ca trebuie sa finalizeze lucrarile pana pe 30.06.2011.

Doamna Cretu Alina, Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, precizeaza ca finantarea pe ISPA este trecuta la Sectiunea de Dezvoltare si se poate propune ca amendament aici.

20

Page 21: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca se pot lua bani de la Reparatii-str. Moldovei si Stefan cel Mare.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, intervine, mentionand ca nu pot lua de aici.

Domnul Toma Viorel, consilier local, propune sa se dea bani pentru canalizare pe strada Rozelor.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, arata ca, daca duc banii de pe ISPA in 3 si 4, ii duc degeaba. Considera ca sumele respective trebuie transferate in primele doua trimestre. Deja DAC-ul are datorii.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca transfera sumele pe ISPA din trimestrul 3 in trimestrul 2. Insa amendamentul respectiv trebuie facut la aliniatul (2) al articolului 1 din proiect.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, propune sa se ia 30 de mii de lei de la Reparatii-strada Stefan cel Mare si sa se dea pe proiectare studiu de fezabilitate Cresa, zona Vale. Tine sa precizeze ca acum se voteaza Anexa 1.3. Deocamdata, ar fi bine sa lase totul deoparte.

Domnul Toma Viorel, consilier local, intreaba pe domnul secretar daca ii opreste sa faca amendamente sau ce face altceva ?

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca nu ii opreste. Insa acum sunt la sectiunea de dezvoltare, unde se aloca bani pentru investitii. S-a propus sa se ia 30 de mii de lei de la Reparatii- strada Stefan cel Mare si sa se dea la Capitolul 70-proiecte, studii pentru SF Cresa, zona Vale.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca amendamentele au fost consemnate in procesul-verbal de sedinta. Acum supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.2 SECTIUNEA DE DEZVOLTARE, punctul B)-CHELTUIELI SI ARIERATE :

Pentru = 10(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L.)

Impotriva = 1((domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 5(domnii consilieri Dumea E., Haldan V., Nedelcu G.,

Pantazi D., Toma V.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca ANEXA 1.2 SECTIUNEA DE DEZVOLTARE din proiectul de hotarare a fost aprobata. Precizeaza ca se trece la votarea Anexei nr. 1.3-Programul de investitii al municipiului Pascani pentru anul 2011, cu finantare din bugetul local. Solicita daca sunt amendamente.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca acum pot veni cu propunerea de a duce 30 mii de lei de la Reparatii strada Stefan cel Mare la Capitolul-Proiecte, studii, etc.

Domnul Toma Viorel, consilier local, arata ca pe strada Rozelor este necesar a se face canalizarea . De aceea vine cu propunerea de a se lua 500 mii lei de la Reparatii-strada Stefan cel Mare si 2 miliarde de la bariera Blagesti si a se da pe lucrari de canalizare DAC. Precizeaza ca este vorba de lucrare in continuare.

21

Page 22: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Nechita Dumitru, consilier Compartimentul Tehnic-Investitii, precizeaza ca nu este vorba de lucrare in continuare, ci de investitie noua. Tine sa precizeze secretarului municipiului, ca, in situatia in care va fi aprobata, va face raport.

Domnul Toma Viorel, consilier local, precizeaza ca este vorba de lucrare in continuare.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, arata ca legal nu se poate face, pentru ca este vorba de o investitie noua.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, observa ca, initial, a inteles ca nu se poate, dar vede ca pana la urma se poate.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, roaga pe domnul consilier Pantazi sa se uite la el. Intreaba daca chiar isi bate joc de el? Ori sunt oameni ori nu. Una spun si alta fac?

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, arata ca a spus ca exista ca si solutie. Investitia propusa de domnul consilier Toma este a DAC-ului si este trecuta in lista lor de investitii.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, spune domnului consilier ca nu se poate, pentru ca este vorba de o investitie noua. Bunavointa exista, dar nu sunt bani.

Domnul Toma Viorel, consilier local, tine sa mentioneze faptul ca investitia propusa privind canalizarea pe strada Rozelor nu este lucrare noua.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca in programul de investitii sunt cuprinse acele investitii care au indicatorii tehnico-economici aprobati de Consiliul Local, in baza unor studii de fezabilitate. Nu exista asa ceva. Investitiile noi se pot include chiar daca sunt aprobati indicatorii tehnico-economici, dar numai in conditiile in care se finalizeaza investitiile in continuare.

Domnul Toma Viorel, consilier local, tine sa precizeze ca pentru aceste lucrari, DAC-ul are proiect.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca aceste lucrari trebuiau incluse in bugetul mare de venituri si cheltuieli si trebuiau sa se bata pentru aceste investitii, cand au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al DAC-ului pentru 2011.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, spune domnului secretar ca asta a spus si el domnului director de la DAC.

Domnul Prisecaru Ioan, director general DAC Pascani, intreaba cum nu este prinsa acea lucrare in buget? Stie ca a fost aprobata.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, roaga pe domnul director Prisecaru sa taca si sa stea jos. Tine sa precizeze ca aceasta investitie nu poate fi inscrisa in programul de investitii, intrucat indicatorii tehnico-economici nu au fost aprobati de Consiliul Local.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca amendamentele au fost consemnate in procesul-verbal de sedinta. Acum supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.3 PROGRAMUL DE INVESTITII AL MUNICIPIULUI PASCANI, PENTRU ANUL 2011 CU FINANTARE DE LA BUGETUL LOCAL :

Pentru = 10(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L.)

Impotriva = 2((domnul consilier Afloroaei D., Nedelcu G.)22

Page 23: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Abtineri = 4(domnii consilieri Dumea E., Haldan V., Pantazi D., Toma V.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca ANEXA nr. 1.3 - PROGRAMUL DE INVESTITII AL MUNICIPIULUI PASCANI, PENTRU ANUL 2011 CU FINANTARE DE LA BUGETUL LOCAL a fost aprobata. Precizeaza ca se trece la votarea ANEXEI nr. 1.4- NUMARUL DE PERSONAL PERMANENT SI TEMPORAR SI FONDUL SALARIILOR DE BAZA AFERENTE ANULUI 2011. Solicita daca sunt amendamente.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, solicita domnului consilier Pantazi sa vina cu propuneri.

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, precizeaza ca vine cu propunerea sa se ia 3 miliarde de la Capitolul 51, un miliard de lei de la Capitolul 61 si un miliard de lei de la Capitolul 70.20, subcapitolul Iluminat. In total cele 5 miliarde de lei se duc la Capitolul 65.20-Cheltuieli materiale-Invatamant.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca acum se discuta Anexa cu numarul de personal permanent si temporar si fondul salariilor de baza pentru 2011. Pe aceasta anexa trebuie sa se vina cu amendamente daca se doreste, nu pe alte anexe. Precizeaza ca acum se discuta si se voteaza Anexa 1.4 cu numarul de personal.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, precizeaza ca daca se ia de la Capitolul respectiv, se modifica numarul de personal permanent, in sensul ca la APL nu mai raman 115, ci 99 de posturi finantate.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca la data de 31.12.2010 au avut finantate din bugetul local, 99 de posturi. Intreaba cate vor sa fie bugetate? Domnul primar spunea ceva si de posturile de conducere vacante.

Domnul Dumea Eduard, consilier local, precizeaza ca vor sa ramana bugetate 99 de posturi.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, arata ca raman 99 de posturi cum s-a propus si nu se bugeteaza niciun post vacant. Renunta si la cele de conducere si nu se bugeteaza niciun post vacant de la Politia Comunitara.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, intreaba ce fac cu posturile vacante de la Gospodaria Comunala?

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca trebuie ocupate cele 5 posturi vacante de la politia comunitara, deoarece functionarii publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului, cum ar fi de la disciplina in constructii, mediu, control comercial vor fi transferati la politia locala. Deasemenea este nevoie de posturi pentru compartimentul de circulatie. Si asa sunt putini si conform reglementarilor de personal, este necesar un politist la 1.000 de locuitori.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, mentioneaza ca mai pleaca din primarie la Politia locala cei de la mediu, de la Control Comercial, de la siguranta in constructii. Intreaba cate posturi lasa?

Domnul Dumea Eduard, consilier local, arata ca, in acest caz, raman vacante acele posturi.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, propune sa ramana cele 6 posturi vacante bugetate la Politia Comunitara si pot recalcula valoarea fondului salariilor de baza.

23

Page 24: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, arata ca inainte erau trecute doua posturi vacante la Gospodarie, iar acum este trecut un post vacant. Intreaba daca ramane?

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca se sterge si acesta, iar la APL raman 99 de posturi. Raman 6 posturi vacante bugetate la Politia Comunitara.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca la Politia Comunitara nu sunt 6, ci 5 posturi vacante, ce raman si vor fi bugetate.

Domnul Alexa Bogdan, consilier local, intelege ca raman 99 de posturi la APL si 5 posturi vacante pentru Politia Comunitara.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, mentioneaza ca ramane asa si se va recalcula fondul salariilor de baza pentru numarul propus.

Domnul Ionita Ioan, viceprimarul municipiului Pascani, precizeaza ca datorita amendamentelor propuse, va fi necesar sa se vina cu rectificari pe buget pentru salarii.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca amendamentele au fost consemnate in procesul-verbal de sedinta. Acum supune spre aprobare Art. 1 alin. (1) din proiectul de hotarare si anume ANEXA nr. 1.4 - NUMARUL DE PERSONAL PERMANENT SI TEMPORAR SI FONDUL SALARIILOR DE BAZA AFERENTE ANULUI 2011:

Pentru = 13(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Dumea E., Pantazi D., Toma V.)

Impotriva = -Abtineri = 3(domnii consilieri Afloroaei D., Haldan V., Nedelcu G.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca ANEXA nr. 1.4 a fost aprobata. Precizeaza ca acum supune spre aprobare articolul 1. aliniatul (2) din proiectul de hotarare.

Domnul Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, precizeaza ca aici are domnul consilier Pantazi de facut un amendament .

Domnul Pantazi Dumitru, consilier local, propune ca la Capitolul 67 – Sport, Cultura, sa se ia 400 de milioane de la Clubul CSM Pascani si sa se dea pentru unitatile de cult. Precizeaza ca a propus acest amendament, datorita faptului ca, pentru unitatile de cult, s-au aprobat prin hotarare de Consiliu cate 30 de milioane, iar suma prinsa este insuficienta.

Domnul Mircea Zuzan, secretarul municipiului Paşcani, precizeaza ca s-a mai propus a se lua 30 de mii lei de la Reparatii cap. -strada Stefan cel Mare si a se da la Capitolul 70 – Proiecte, studii, pe studiul de fezabilitate pentru Cresa din zona Vale.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca amendamentele au fost consemnate in procesul-verbal de sedinta. Acum supune spre aprobare Art. 1 alin. (2) din proiectul de hotarare :

24

Page 25: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Pentru = 13(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Haldan V., Dumea E., Toma V.)

Impotriva = 1(domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 2(domnii consilieri Pantazi D., Nedelcu G.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca articolul 1 alin. (2) a fost aprobat. Precizeaza ca acum supune spre aprobare articolul 2 alin. (1) din proiectul de hotarare:

Pentru = 15(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Haldan V., Dumea E., Toma V., Pantazi D., Nedelcu G.)

Impotriva = 1(domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = -

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca articolul 2 alin. (1) a fost aprobat. Precizeaza ca acum supune spre aprobare articolul 2 alin. (2) din proiectul de hotarare:

Pentru = 14(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Dumea E., Toma V., Pantazi D., Nedelcu G.)

Impotriva = 2(domnul consilier Afloroaei D., Haldan V. )Abtineri = -

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca articolul 2 alin. (2) a fost aprobat. Precizeaza ca acum supune spre aprobare articolul 3 din proiectul de hotarare:

Pentru = 15(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L., Haldan V., Dumea E., Toma V., Pantazi D., Nedelcu G.)

Impotriva = -Abtineri = 1(domnul consilier Afloroaei D.)

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca articolul 3 a fost aprobat. Precizeaza ca acum supune spre aprobare proiectul de hotarare pe ansamblu cu amendamentele propuse :

Pentru = 10(domnii consilieri Acsinte D., Anton V., Apostol C., Alexa B., Centea L., Costin C., Enea N., Ionita I., Iordachioaia C., Rusu L.)

Impotriva = 1((domnul consilier Afloroaei D.)Abtineri = 5(domnii consilieri Dumea E., Haldan V., Pantazi D.,

Toma V., Nedelcu G.)

25

Page 26: Proces-Verbal Sedinta CL Pascani, Buget 2011

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, precizeaza ca proiectul de hotarare a fost aprobat cu amendamentele propuse.

Doamna Costin Claudia, presedinte de sedinta, multumeste pentru participare consilierilor locali si declara inchise lucrarile sedintei extraordinare din data de 11 martie 2011.

PRESEDINTE DE SEDINTA ContrasemneazaConsilier, COSTIN CLAUDIA SECRETARUL MUNICIPIULUI,

Cons. Jr. MIRCEA ZUZAN

26