Priveghere de Rugaciune Pentru Pace_7 Sept 2013

10
Comunitatea Sfântul Egidiu 7 septembrie 2013 Priveghere de rugăciune pentru pace în Siria şi în toate frământate de războaie Cântec INTRODUCERE (în picioare) Episcopul sau cel care prezidează: În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin. Fraţilor şi surorilor, în această priveghere de rugăciune vrem să răspundem la apelul pe care papa Francisc l-a făcut în duminica trecută, la rugăciunea Angelus. Sfântul Părinte a spus: „Aş vrea să mă fac interpret al strigătului care se înalţă din toate părţile pământului, din toate popoarele, din inima fiecăruia, din unica mare familie care este omenirea, cu nelinişte crescândă: este strigătul păcii! Este strigătul care spune cu putere: vrem o lume de pace, vrem să fim bărbaţi şi femei ai păcii, vrem ca în această societate a noastră, sfâşiată de dezbinări şi de conflicte, să izbucnească pacea; să nu mai fie niciodată război! Să nu mai fie niciodată război! Pacea este un dar prea preţios, care trebuie să fie promovat şi tutelat. Trăiesc cu deosebită suferinţă şi îngrijorare multele situaţii de conflict care există pe acest pământ al nostru, dar, în aceste zile, inima mea este profund rănită de ceea ce se întâmplă în Siria şi neliniştită pentru dezvoltările dramatice care se prospectează. Adresez un apel puternic pentru pace, un apel care se naşte din adâncul fiinţei mele! Câtă suferinţă, câtă devastare, câtă durere a adus şi aduce folosirea armelor în acea ţară martirizată, în special în rândul populaţiei civile şi lipsite de apărare! Să ne gândim: câţi copii nu vor putea vedea lumina viitorului! Cu fermitate deosebită condamn folosirea armelor chimice! Vă spun că am încă fixate în minte şi în inimă teribilele imagini din zilele

description

rugaciune

Transcript of Priveghere de Rugaciune Pentru Pace_7 Sept 2013

Comunitatea Sfntul Egidiu

Comunitatea Sfntul Egidiu

7 septembrie 2013

Priveghere de rugciune pentru pace n Siria i n toate frmntate de rzboaie

CntecINTRODUCERE (n picioare)

Episcopul sau cel care prezideaz:n numele Tatlui i al Fiului i al Sfntului Duh.

Amin.

Frailor i surorilor, n aceast priveghere de rugciune vrem s rspundem la apelul pe care papa Francisc l-a fcut n duminica trecut, la rugciunea Angelus.

Sfntul Printe a spus:

A vrea s m fac interpret al strigtului care se nal din toate prile pmntului, din toate popoarele, din inima fiecruia, din unica mare familie care este omenirea, cu nelinite crescnd: este strigtul pcii! Este strigtul care spune cu putere: vrem o lume de pace, vrem s fim brbai i femei ai pcii, vrem ca n aceast societate a noastr, sfiat de dezbinri i de conflicte, s izbucneasc pacea; s nu mai fie niciodat rzboi! S nu mai fie niciodat rzboi! Pacea este un dar prea preios, care trebuie s fie promovat i tutelat.

Triesc cu deosebit suferin i ngrijorare multele situaii de conflict care exist pe acest pmnt al nostru, dar, n aceste zile, inima mea este profund rnit de ceea ce se ntmpl n Siria i nelinitit pentru dezvoltrile dramatice care se prospecteaz.

Adresez un apel puternic pentru pace, un apel care se nate din adncul fiinei mele! Ct suferin, ct devastare, ct durere a adus i aduce folosirea armelor n acea ar martirizat, n special n rndul populaiei civile i lipsite de aprare! S ne gndim: ci copii nu vor putea vedea lumina viitorului! Cu fermitate deosebit condamn folosirea armelor chimice! V spun c am nc fixate n minte i n inim teribilele imagini din zilele trecute! Exist o judecat a lui Dumnezeu i o chiar o judecat a istoriei cu privire la aciunile noastre de care nu se poate scpa! Niciodat folosirea violenei nu duce la pace. Rzboiul cheam rzboi, violena cheam violen!Continund, a spus:

Ce anume putem face noi pentru pacea n lume? Aa cum spunea Papa Ioan: tuturor le revine misiunea de a reface raporturile de convieuire n dreptate i n iubire.

Un lan de angajare pentru pace s-i uneasc pe toi brbaii i femeile de bunvoin! Este o puternic i urgent invitaie pe care o adresez ntregii Biserici Catolice, dar pe care o extind la toi cretine de alte confesiuni, brbailor femeilor de orice religie i chiar acelor frai i surori care nu cred: pacea este un bun care depete orice barier, pentru c este un bun al ntregii omeniri.

Repet cu glas tare: nu cultura ciocnirii, cultura conflictului este cea care construiete convieuirea n popoare i ntre popoare, ci aceasta: cultura ntlnirii, cultura dialogului; acesta este unicul drum pentru pace.

Strigtul pcii s se nale sus pentru ca s ajung la inima tuturor i toi s depun armele i s se lase condui de dorina de pace.

Pentru aceasta, frai i surori, am hotrt s convoc pentru toat Biserica, la 7 septembrie, ajunul srbtorii Naterii Mariei, Regina pcii, o zi de post i de rugciune pentru pacea n Siria, n Orientul Mijlociu i n lumea ntreag, i invit s se uneasc la aceast iniiativ, n modul n care vor considera oportun, i pe fraii cretini necatolici, pe cei care aparin celorlalte religii i pe oamenii de bunvoin.

Astzi suntem aadar parte din acest lan de angajare pentru pace care de la Roma, din Piaa Sfntul Petru, mbrieaz Siria i toate rile frmntate de rzboi i de violen. O facem unii cu toi fraii notri i cu toate surorile noastre din lume, mpreun cu reprezentanii unor alte confesiuni cretine i ai unor alte religii. Comunitatea Sfntul Egidiu se roag i lucreaz pentru pace avnd convingerea c, aa cum a spus Andrea Riccardi, ntotdeauna rzboiul este mama tuturor formelor de srcie. S ne unim n post i n rugciune, s fie post i al patimilor noastre i a tot ceea ce ne ndeprteaz de aproapele nostru i fie ca invocaia noastr din inim s risipeasc ntunericul violenei i s deschid cerurile ctre speran. S ne pregtim pentru ascultarea Cuvntului lui Dumnezeu i n tcere i n meditaie s ne deschidem inima ctre sentimente de pace i fraternitate.

Lectura din Cuvntul lui Dumnezeu

Aleluia, aleluia

Is 2,1-5

1 Ceea ce a vzut Isaia, fiul lui Amo, cu privire la Iuda i la Ierusalim.

2 n zilele de pe urm,

muntele casei Domnului va fi stabilit pe vrful munilor

i va fi mai nalt dect colinele i se vor ndrepta spre el toate neamurile.

3 Popoare multe vor veni i vor zice:

Venii, s urcm la muntele Domnului,

la casa Dumnezeului lui Iacob!

El ne va nva cile sale i noi vom umbla pe crrile lui.

Cci din Sion va iei legea

i din Ierusalim, cuvntul Domnului.

4 Va judeca ntre neamuri

i va decide ntre multe popoare.

Vor schimba sbiile lor n fiare de plug

i suliele lor n seceri.

[Niciun] neam nu va mai ridica sabia mpotriva

[altui] neam i nu vor mai nva rzboiul.

5 Cas a lui Iacob,

venii s umblm n lumina Domnului!Primul fragment

Din salutul fericitului Ioan Paul al II-lea ctre liderii religioi reunii la Assisi pentru prima zi interreligioas de rugciune pentru pace 27 octombrie 1986Nu exist pace fr o iubire fierbinte pentru pace. Nu exist pace fr voina nemblnzit de a ajunge la pace. Pacea i ateapt profeii. mpreun ne-am umplut privirile cu viziuni de pace: ele desctueaz energii pentru un nou limbaj de pace, pentru noi gesturi de pace, gesturi care desfac lanurile fatale ale diviziunilor motenite din istorie sau generate de ideologii moderne. Pacea i ateapt furitorii. S ne ntindem minile ctre fraii i surorile noastre, pentru a-i ncuraja s construiasc pacea pe cele patru coloane: adevrul, dreptatea, iubirea i libertatea.

Pacea este un antier deschis tuturor, nu doar specialitilor, nvailor i strategilor. Pacea este o responsabilitate universal: ea trece prin miile de fapte mici ale vieii de zi cu zi. n funcie de modul lor cotidian de a tri cu ceilali, oamenii fac alegeri n favoarea pcii sau mpotriva pcii. Noi ncredinm cauza pcii n special tinerilor. Fie ca tinerii s contribuie la a elibera istoria de cile false pe care se abate omenirea...

S ncercm s fim fctori de pace n gndire i n aciune, cu mintea i cu inima ndreptate ctre unitatea familiei umane. i s-i invitm pe toi fraii i surorile noastre care ne ascult, ca ei s fac la fel. S facem aceasta cu contiina limitelor noastre umane i contieni de faptul c, dac am fi lsai singuri n baza noastr, am eua. S reafirmm, aadar, i s recunoatem c viaa noastr i pacea noastr depind ntotdeauna de un dar pe care ni-l face Dumnezeu.

n acest spirit, s-i invitm pe liderii mondiali s ia act de umila noastr implorare a lui Dumnezeu pentru pace. Dar s le cere i lor s i recunoasc responsabilitile i s se dedice cu angajament rennoit n misiunea de asigurare a pcii, de a pune n fapt strategiile pcii cu curaj i cu clarviziune.

tcere

InvocaiiKyrie eleison4 intenii

Pentru pacea n lume

Pentru pacea n Siria

Pentru eliberarea tuturor prizonierilor

Pentru ntoarcerea acas a exilailor i a refugiailor

CntecLectur din Cuvntul lui Dumnezeu

A doua lectur

Ef 2,11-22

11 De aceea, amintii-v c voi odinioar erai pgni dup trup, numii necircumcii de cei care se numesc circumcii n trup de mn omeneasc,

12 pentru c erai n timpul acela fr Cristos, lipsii de cetenia lui Israel, strini de alianele promisiunii, fr s avei speran i fr Dumnezeu n lume.

13 Dar acum, n Cristos Isus, voi, care odinioar erai departe, v-ai apropiat prin sngele lui Cristos.

14 Cci el este pacea noastr, cel care a fcut din dou una i a drmat zidul despritor, desfiinnd n trupul su ura,

15 legea poruncilor cu prescrierile ei, pentru ca pe cei doi s fie un singur om nou, fcnd pace,

16 i s-i mpace pe amndoi cu Dumnezeu ntr-un singur trup prin crucea prin care a nimicit ura.

17 Venind, el a vestit pacea pentru voi care erai departe i pacea pentru cei care erau aproape,

18 cci, prin el, amndoi avem acces ntr-un singur Duh la Tatl.

19 Aadar, voi nu mai suntei strini i nici oaspei, ci suntei conceteni ai sfinilor i oameni de cas ai lui Dumnezeu,

20 zidii pe temelia apostolilor i a profeilor, piatra unghiular fiind Cristos Isus.

21 n el toat construcia, ca un ansamblu armonios, se nal ca un templu sfnt n Domnul,

22 n care i voi suntei zidii ca s devenii o locuin a lui Dumnezeu prin Duhul.A doua meditaie

Din discursul prof. Andrea Ricardi, fondatorul Comunitii Sfntul Egidiu, la ntlnirea de rugciune pentru pace de la Sarajevo (11 septembrie 2012)

S privim ctre viitor fr team! Dar s pregtim viitorul n simpatia dintre popoare. S privim la viitor fr s ne lsm paralizai de temerile din trecut! Avem nevoie de curaj i speran pentru a pregti un viitor de via comun n pace. S lsm s cad prejudecile, propovduirea urii. Putem s construim viitorul educnd femeile i brbaii, tinerii, n spiritul pcii: c numai pacea este sfnt, c a tri mpreun manifest voina lui Dumnezeu i egalitatea dintre oameni. O egalitate nrdcinat n Dumnezeu nsui. nct cine ucide un om l lovete pe nsui Dumnezeu. Dar i cine l urte i l dispreuiete! Religiile pot fi prevztoare. Putem s transmitem tuturor o convingere, maturizat prin contactul cu durerea attora i experiena a nenumrate popoare: c rzboiul este un ru, c violena niciodat nu poate fi justificat n numele lui Dumnezeu. Dialogul poate ajuta la rezolvarea unor probleme insurmontabile. Avem o viziune senin i sigur: este o viziune veche i foarte nou. S fim un punct de referin aa este spiritul de la Assisi n pluralitatea religiilor noastre: un punct de referin de pace.

tcereInvocaiiKyrie eleison

4 invocaii

Pentru dialogul dintre religii

Pentru cultura ntlnirii

Pentru cei sraci

Pentru cei tineri

CntecLectur din Cuvntul lui Dumnezeu

aleluia

Din Evanghelia dup Sfntul Matei (Mt 5,1-14)

1 Vznd mulimile, [Isus] s-a urcat pe munte i, dup ce s-a aezat, s-au apropiat de el discipolii si.

2 i, deschizndu-i gura, i nva zicnd:

3 Fericii cei sraci n duh,

pentru c a lor este mpria cerurilor.

4 Fericii cei care plng,

pentru c ei vor fi mngiai.

5 Fericii cei blnzi,

pentru c ei vor moteni pmntul.

6 Fericii cei crora le este foame i sete de dreptate

pentru c ei se vor stura.

7 Fericii cei milostivi,

pentru c ei vor [afla] milostivire.

8 Fericii cei curai la inim,

pentru c ei l vor vedea pe Dumnezeu.

9 Fericii fctorii de pace,

pentru c ei vor fi numii fiii lui Dumnezeu.

10Fericii cei persecutai din cauza dreptii,

pentru c a lor este mpria cerurilor.

11 Fericii suntei cnd v vor insulta, v vor persecuta i, [minind], vor spune mpotriva voastr tot rul din cauza mea.

12 Bucurai-v i veselii-v, cci rsplata voastr mare este n ceruri; cci aa i-au persecutat pe profeii dinaintea voastr.

13 Voi suntei sarea pmntului. Dac sarea i pierde gustul, cu ce se va sra? Nu mai este bun de nimic, dect s fie aruncat afar i clcat n picioare de oameni.

14 Voi suntei lumina lumii. Nu se poate ascunde o cetate aezat pe munte.15 Nici nu se aprinde o candel i se pune sub obroc, ci pe candelabru ca s lumineze pentru toi cei sunt n cas.

16 Aa s lumineze lumina voastr naintea oamenilor, nct ei s vad faptele voastre bune i s-l glorifice pe Tatl vostru cel din ceruri.Al treilea fragment

Din apelul de pace al rugciunii religiilor mondiale de la Sarajevo, septembrie 2012

Ne-am ntrebat: convieuirea ntre credincioi de diverse religii sau etnii are n sine germeni de violen? Nu. Nu trebuie s se ntmple aa ceva. Chiar dac, din pcate, n multe ri se sufer din cauza violenelor, a rzboiului i a nesiguranei. Trim vremuri n care persoane tot mai diverse se apropie din punct de vedere geografic. Dar nu este de ajuns. Trebuie s ne apropiem n lucrurile profunde. Trebuie s ne apropiem unii de alii din punct de vedere spiritual, chiar dac rmnem n religiile noastre.

Suntem diferii unii de alii. Dar convingerea noastr unanim este c a tri mpreun n diversitate este posibil n orice parte a lumii, iar acest lucru poart fructe. Este posibil la Sarajevo i oriunde n lume. Trebuie s pregtim viitorul cu mult responsabilitate. n aceste zile, la Sarajevo, am trit harul dialogului i am vzut c se poate construi viitorul.

n schimb, n acest timp de criz, tentaia de a renuna sau de a acuza alte popoare pentru problemele proprii sau pentru problemele din trecut este foarte mare. i astfel un popor devine strin sau duman altuia. Se poate dezvolta cultura resentimentului, a urii, a fricii. Dar nici un popor nu este dumanul altuia: cu toii au suferit, cu toii au un suflet bun! Cu toii pot tri mpreun!

Religiile au o mare datorie: vorbesc omului de Dumnezeu i l elibereaz de ur, de prejudeci, de fric i l ajut s se deschid ctre iubire. Schimb persoana uman din profunzime. Religiile pot nva persoana uman i popoarele arta de a tri mpreun dialognd, stimndu-se i respectnd libertatea i diversitatea. Se poate construi astfel o lume mai uman deoarece suntem cu toii egali i cu toii diferii.

Trebuie s avem curaj n faa dificultilor. Privind spre viitor trebuie s crem prin dialog un limbaj nou de simpatie, de prietenie, de compasiune. Aceast limb comun ne ajut s vorbim i s vedem frumuseea n diversitate i valoarea unitii. A tri mpreun n pace este i dorina Domnului. Ura, dezbinrile i violena nu vin de la Dumnezeu. S-i cerem Domnului, n rugciune, darul pcii. Da, Domnul s ne dea tuturor i lumii ntregi pacea sa!Tcere pentru victimele tuturor rzboaielor

Invocaii i aprinderea lumnrilor pentru rile n rzboi din list

Preedintele: S invocm acum darul pcii pentru rile i regiunile din lume lovite de rzboi i de violen.Kyrie eleison

Lista rilor n rzboi

Lectorul:

S ne rugm pentru pace n lume

1. pentru pace n Afganistan

2. pentru ncheierea conflictelor etnice n Birmania

3. pentru pace i ncetarea violenei rspndit n Columbia

4. pentru ncetarea violenei rspndite n El Salvador

5. pentru pace n regiunea din nordul Kivu, n Republica Democratic Congo

6. pentru ncetarea tensiunii dintre Coreea de Nord i Coreea de Sud7. pentru pace n Sudan

8. pentru ncetarea tensiunilor, conflictelor i violenelor n Egipt

9. pentru Etiopia i pentru Eritrea

10. pentru pace n Irak

11. pentru regiunea Camir

12. pentru pace n Mali

13. pentru ncetarea violenei n Mexic n lupta contra traficului de droguri

14. pentru ncetarea violenelor n Nigeria

15. pentru ncetarea violenei i a terorismului n Pakistan

16. pentru regiunea Casamance din Senegal

17. pentru Republica Centrafrican

18. Astzi, n special, te rugm din nou pentru ncetarea oricrei forme de violen n Siria, pentru victimele acestui rzboi, pentru eliberarea prizonierilor i pentru ntoarcerea acas a tuturor refugiailor

19. pentru pace n Somalia

20. pentru sudul Sudanului

21. pentru ara Sfnt.

RugciuneDoamne Dumnezeul nostru,

f-ne demni de pacea ta,

n ciuda nevredniciei noastre.

F s fim unii fr prefctorii,

ipocrizie, interese ascunse.

S ne uneasc numai legtura pcii tale

i a caritii tale.

Consolideaz uniunea noastr

Cu prezena Duhului tu,

ca s putem da mrturie n lume

despre acea pace pe care numai tu o dai.

Tu care eti Dumnezeul pcii,

al caritii, al iertrii,

acum i ntotdeauna,

n vecii vecilor.

T. Amin.

Surorilor i frailor, s ne unim glasurile, n rugciunea pe care Domnul ne-a nvat-o:Tatl nostru

Introducere la semnul pcii

Pacea este darul lui Dumnezeu. Am implorat-o n rugciune. S ne dm unii altora un semn de pace, pentru a da mrturie lumii, n Isus Cristos Domnul nostru.

MBRIARE DE PACEBINECUVNTAREA FINALDomnul s v binecuvnteze i s v protejeze.

S fac s strluceasc chipul su asupra voastr i s v dea milostivirea sa.

S ndrepte asupra voastr privirea sa i s v dea pacea sa.

Iar binecuvntarea lui Dumnezeu atotputernicul,

Tatl i Fiul i Duhul Sfnt,

s coboare asupra voastr i s rmn pururea cu voi.

T. Amin.

Cntec final.PAGE 7