Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

download Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

of 9

Transcript of Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    1/9

    PRECIZRI METODOLOGICEChestionar CDI-BES 2014

    1. E!"i#a$ii a"e ter%eni"or &ti"i'a$i (n #hestionar

    Ter%en&" )n*e este&ti"i'at

    Des#riere

    Gr&! *e (ntre!rin*eri Ca!.1P#t.1.1

    Un grup de ntreprinderi este format din dou sau mai multentreprinderi cu personalitate juridic. Acestea pot fintreprinderi surori, aa cum ar fi alte departamente deproduse cu personalitate juridic, ntreprinderi fiice asa cumsunt filialele sau sucursalele sau ntreprinderi mam aacum este capul de grup regional sau internaional. Fiecarepoate fi localizat n aceeai ar cu respondentul sau ntr-o ardiferit de cea a respondentului.

    +i"ia"e Ca!.1P#t.1.1

    societate su!sidiar, filial sau unitate local a unei societieste o societate care este deinut integral sau majoritar dentreprinderea respondent.

    +&'i&ne Ca!.1P#t.1.2r*.1

    fuziune nseamn com!inarea a dou sau mai multentreprinderi ntr-una singur, printr-o aciune de preluare saude punere n comun a intereselor

    Pie$e ,eo,rai#e Ca!.1P#t.1.

    pia local sau regional nu include ntreaga ar n careeste localizat respondentul, n timp ce piaa naional includentreaga ar. "espondenii din regiunile de grani care #$ndla ni#el regional n ri n#ecinate tre!uie s tie c piaa lorinclude Alte ri ale Uniunii %uropene &U%' sau asociate laU%.

    Ca!a#i$/$i"e !ro*&s&"&i Ca!.4 Funcionalitatea produsului sau ce poate face acesta sau la cepoate fi utilizat.

    Ren'are Ca!.4P#t.4.1

    r*.1

    Acestea sunt !unuri ac(iziionate de la alt ntreprindere i#$ndute fr niciun fel de sc(im!ri. )otui, produsele noi,

    ino#atoare care sunt ac(iziionate de la furnizori i apoi incluseca nite componente ale unui produs realizat de ntreprinderesunt ino#aii.Un e*emplu este un sistem m!untit de fr$nare ac(iziionatde la un furnizor i instalat pe camioane fa!ricate dentreprindere.

    De'o"tate ini$ia" Prea%&""a Ca!.4 3i

    Ca!.

    +roductorul iniial a unui prototip sau o #ersiune comercial aunui produs sau proces. +rodusul sau procesul putea fi deasemenea, realizat n ntregime n afara propriei ntreprinderisau a unui grup de ntreprinderi.

    B&n&ri 3i seri#ii Prea%&""a Ca!.4

    )rei condiii determin dac estenu este, un produs, un !unsau ser#iciu, dar nu toate condiiile sunt necesare s e*istepentru a defini un produs ca un !un sau ser#iciu. ondiiile se

    refer la tangi!ilitate, dreptul de propietate de-a lungul timpuluii dura!ilitate.Un ser#iciu este de o!icei intangi!il, dreptul de propietate estelimitat la timpul utilizrii i nu este dura!il de-alungul timpului&el nu poate fi depozitat, folosit ani de zile sau fizic micat dintr-o locaie ntr-alta'. a e*emplu, un !ilet de a#ion este unser#iciu care nu este dura!il &ser#iciu este consumat nperioada n care este folosit', cumpartorul nu are dreptul srefoloseasc ser#iciul fr a cumpra un !ilet nou i !iletul nud utilizatorului un o!iect tangi!il pe care o persoan l poatepstra. n contrast, !unurile cum ar fi mo!il, electrocasnice,ec(ipament electronic, m!rcminte etc pot fi proprii, tangi!ilei dura!ile.

    /u toate ser#iciile ndeplinesc toate condiiile dar nici toate!unurile. 0unurile includ m$ncarea cumprat n supermar1eti motorina cumprat de la o !enzinrie, c(iar dac acesteapot fi utilizate numai o singur dat, dar pot include i filme i

    1

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    2/9

    muzic do2nload-at &descrcat' care sunt intangi!ile.3er#iciile includ acti#itatea !ancar, nc(irierile, acti#itatea(otelier, asigurrile, cursurile educaionale, cltoriile cua#ionul, distraciile cum ar fi tururi turistice, teatre,ie#enimente sporti#e, acti#iti de reno#are i reparare,consultan etc. Anumite ntreprinderi cu acti#itate de ser#icii,cum ar fi cele n construcii, ar putea furniza un ser#iciu&construcia de case' sau ar putea fa!rica un produs &!un' cumar fi construcia de case pentru #$nzare.3unt multe e*emple de ser#icii care nu ndeplinesc toate celetrei condiii. 4e e*emplu, o mas la un restaurant este unser#iciu care nu confer propietate i nu este dura!il, dar masaeste tangi!il. nc(irierea automo!ilelor sau preluarea nleasing sunt considerate ser#icii, c(iar dac acestea suntam!ele tangi!ile i dura!ile. persoan poate nc(iria unautomo!il pentru un an, pe care l poate depozita itransporta, dar acesta este considerat a fi nc un ser#iciudeoarece utilizatorul nu este proprietarul automo!ilului.Acestea sugereaz c proprietatea &sau lipsa ei' poate fiprincipalul factor n sta!ilirea dac sau nu, un produs este un!un sau un ser#iciu, urmat de dura!ilitatea acestuia.5ai multe e*emple gsii la cap.6 4iferene ntre !unuri iser#icii.

    5ntre!rin*erea sin,&r/ Ca!.4P#t.4.2

    r*.1

    7no#aia a fost n ntregime realizat de ntreprindere, fr asolicita asisten de la alte ntreprinderi &inclusi# ntreprindericare fac parte din acelai grup' sau instituii. )otui,ntreprinderea poate realiza o cercetare tiinific sau poatefolosi surse de informaii e*terne pentru soluii, dar principalaacti#itate tre!uie condus de ntreprinderea nsi.

    5ntre!rin*erea (%!re&n/#& a"te (ntre!rin*eri sa&instit&$ii

    Ca!.4P#t.4.2

    r*.2

    u#$ntul mpreun face referire la o participare acti# nrealizarea acti#itilor ntreprinderii cu alte ntreprinderi sauinstituii. Aceasta include cola!orare, dar nu este solicitat nmod special. 4e e*emplu, ntreprinderea poate e*ternalizaanumite acti#iti ctre o firm de consultan sau o instituie.

    6*a!tare sa&%o*ii#are Ca!.4P#t.4.2r*.

    Acest fenomen apare atunci c$nd o ntreprindere realizeaz unprodus, un ser#iciu sau un proces care a fost realizat iniial deo alt ntreprindere sau instituie. 4e e*emplu, o ntreprinderepoate adapta un component pentru a i se potri#i produsuluipropriu, poate face modificri minore unui produs, prinadoptarea caracteristicilor unui produs realizat de o altntreprindere sau poate modifica ec(ipamentul unui procedeunou, pentru a ndeplini cerinele proprii ale acestuia.

    6"te (ntre!rin*eri sa&or,ani'a$ii

    Ca!.4P#t.4.2

    r*.4

    ntreprinderea a adoptat o ino#aie care a fost realizat de oal ntreprindere sau instituie, cu puine sc(im!ri. n esen,ino#aia a fost adoptat ca fiind gata pentru a fi folosit.Aceast situaie poate apare atunci c$nd o ntreprinderefolosete un nou cip de procesare ac(iziionat de la un

    productor de cip sau atunci c$nd o ntreprindereac(iziioneaz un ec(ipament nou de am!alare.7o& !e !ia$/ Ca!.4

    P#t.4.r*.1

    "espondenii pot defini piaa lor n termeni geografici sau duplinia de produse. 7n am!ele cazuri, o ino#aie de produs careeste nou pe piaa lor, tre!uie s fie pentru prima datdisponi!il pe pia. 4e e*emplu, dac piaa respondentuluieste %uropa, tre!uie s fie pentru prima dat c$nd produsul aaprut unde#a n %uropa, totui acesta este deja disponi!il n3tatele Unite ale Americii. 4ac respondentul g$ndete ntermeni de produs cum ar fi un 5+8 pla9er, atunci acestatre!uie s fie pentru prima dat c$nd ino#aia este folositpentru acest produs. %l putea fi utilizat mai nainte ntr-o piade produse diferit, cum ar fi cea a calculatoarelor.

    Inoa$ii aan*onate sa&s&s!en*ate Ca!.8P#t.8.1r*.1

    Acti#itatea a fost n curs de desfurare n perioada dereferin 6:;6 -6:;

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    3/9

    Desi,n Ca!.9P#t.9.1

    r*.9

    4esign se refer la sfera de acoperire a !unurilor i ser#iciilor.onceptul de design de bunuri poate fi numit design deo!iecte, design industrial i design-ul produciei de mas. ngeneral, design-ul de !unuri poate acoperi unul sau mai multedin urmtoarele aspecte ale o!iectelor tridimensionale &mo!il,electronice de consum, #e(icule de transport, ec(ipament degtit, stadioane etc'=;' forma i aspectul>6' caracteristici ergonomice>8' uor de utilizat i lizi!il ca de e*emplu poziia i aspectulconinutului informaiei cum ar fi ntreruptoare, cadrane i altedispla9-uri &de e*emplu !ordul unui automo!il sau interfataunui i+od'>

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    4/9

    finanare n perioada 6:;

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    5/9

    Ca!ita" !riat Ca!.14P#t.14.

    r*.2

    apitalul pri#at este o clas de acti#e const$nd din titluri decapital i datorii ale ntreprinderilor, care nu sunt tranzacionatepu!lic pe o !urs de #alori. in#estiie de capital pri#at #a fifcut n general de o firm cu capital pri#at, de o firm cucapital de risc sau de la un Cnger in#estitor &persoane cuafaceri de succes care au curaj sa plaseze anumite sume de!ani ntr-un start-up sau pur i simplu ntr-o idee'. +rintre celemai comune strategii de in#estiii n capital pri#at sunt cele pringirare cu o parte a afacerii, cu capital de risc sau capital decretere.

    Oie#ti&" !ri%ar a"inoa$ii"or *e %e*i&

    Ca!.1P#t.1.1

    +rincipalul moti# pentru o ino#aie poate fi o!inerea unui!eneficiu de mediu, cum este cazul unei ntreprinderi careintroduce o ino#aie n scopul reducerii produciei unui anumitpoluant sau, a!ilitatea acesteia de a recicla un produs duputilizare, ca aliniere la legislaia n #igoare. ntreprindere deasemenea, poate introduce o ino#aie a#$nd ca prioritateprotecia mediului, ca parte a ptrunderii pe noi piee deconsum. $teodat !eneficiile de mediu pot fi de asemenea,un su!produs al altor scopuri. 4e e*emplu, ca reacie lapreurile ridicate ale com!usti!ilului pentru a#ioane, ontreprindere poate m!unti eficiena tur!oreactorului cu

    !eneficii n termenii de reducere a gazelor cu efect de sersau, o ntreprindere poate introduce reciclarea metalelor grelescumpe prin reducerea costurilor, pre#enind emiterea to*inelorn mediul nconjurtor.

    Benei#i& *e %e*i& *in(ntre!rin*ere o$in&te*e &ti"i'ator&" ina"

    Ca!.1P#t.1.1

    0eneficiile de mediu pot aparea n cadrul ntreprinderii, cum arfi cele realizate prin reducerea polurii sau reciclareamaterialelor etc. sau, !eneficiile pot fi o!inute prin folosirea luide ctre ultimul utilizator, n cele mai multe din cazuri acestafiind c(iar utilizatorul final. 4e e*emplu, o ntreprindere poate#inde plastic recicla!il ctre un fa!ricant de sticle. 0eneficiilede mediu apar c$nd ultimul utilizator care a ac(iziionat sticlelede !utur returneaz sticlele pentru reciclare. 3imilar,.!eneficiile de mediu ale aparatelor cu consum de energie

    redus sunt o!inute c(iar n timpul utilizrii lor de ctreconsumator.6#$i&ni o"&ntare sa&ini$iatie (n #a*r&"se#tor&"&i *e a#tiitate

    Ca!.1P#t.1.

    r*.9

    Acestea constau n acorduri #oluntare de-a lungul ntreguluisector de acti#itate de ctre un grup de firme sau de oasociaie industrial, n scopul reducerii daunelor de mediu saucare au ca scop reducerea daunelor, de e*emplu reducereaemisiilor poluanilor din ap i aer.

    6&*it *e %e*i& Ca!.1P#t.1.4

    ercetare n #ederea cuantificrii impacturilor de mediu alentreprinderii cum ar fi tipurile i msurarea poluanilor produi,procentul de materiale care sunt reciclate, producerea gazelorcu efect de ser

    Certii#are ISO 14001 Ca!.1P#t.1.4

    73 ;

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    6/9

    %*emplele prezentate mai jos descriu ino#aii care pot fi semnificati#e pentru ntreprindere, dar care nu suntuor recunoscute ca ino#aii. Acestea ar tre!ui s ajute respondentul n identificarea unor tipuri de ino#aiisimilare din propria ntreprindere.

    Inoa$ii *e !ro*&s

    7no#aiile de produs acoper !unuri sau ser#icii cu caracteristici sau intenii de utilizare care difersemnificati# de produsele anterioare realizate de ntreprindere. Acestea includ specificaii te(nice,componente i materiale, programe de calculator &soft2are' ncorporate, noi sau semnificati# m!untite,utilizare prietenoas sau alte caracteristici funcionale.7no#aiile de produs pot consta n !unuri i ser#icii care sunt n ntregime noi pentru firm sau noi pe piaafirmei sau !unuri i ser#icii care au fost m!untite semnificati#.7no#aiile de produs e#"&*=

    3c(im!ri sau m!untiri minore> Actualizri de rutin> 3c(im!ri sezoniere sau alte sc(im!ri ciclice &ca de e*. liniile de confecii'> 5odificrile aduse unui produs la cererea unui singur client, dac produsele similare, destinate

    altor clieni, rm$n nesc(im!ate> 3c(im!ri de design care nu altereaz caracteristicile funcionale sau te(nice ale unui !un sau

    ser#iciu>

    3impla re#$nzare de !unuri i ser#icii noi cumprate de la alte ntreprinderi, cu e*cepia!unurilor i ser#iciilor dez#oltate i produse de filialele strine ale ntreprinderii.

    Ee%!"e *e &n&ri noi sa& se%nii#ati (%&n/t/$ite nlocuirea unor materii prime cu altele a#$nd caracteristici m!untite &e*. te*tile respira!ile,

    amestecuri uoare dar rezistente, materiale plastice nepoluante pentru mediul am!iant'> 7ntroducerea unor componente noi sau m!untite la liniile de produse e*istente &e*.aparate foto

    ncorporate n telefoane mo!ile, sisteme de fi*are pentru m!rcminte etc.'> %c(ipament care are ncorporat un soft2are &program de calculator', ce permite utilizarea mai

    prietenoas sau mai comod, ca de e*. aparate de prjit p$inea care se opresc automat c$nd se

    prjeste p$inea sau sisteme E+3 care identific locaia diferitelor magazine sau ser#ice-uri> Adugarea unor funciuni noi= funciuni de imprimare fa-#erso, faruri de !iciclet care pot fi rencrcatecu port U30, pu!el pentru gunoi care are senzor pentru semnalizare atunci c$nd este plin, produsecare pot fi pliate pentru o depozitare mai uoar etc.

    )e(nologii noi pentru im!rcminte, lucruri i accesorii care ncorporeaz computere sau te(nologieelectronic a#ansat.

    Ee%!"e *e seri#ii inoatoare m!untirea accesului clienilor, cum ar fi ser#icii de preluare i predare a mainilor nc(iriate,

    furnizarea n aceeai zi a ac(iziiilor online etc. 3er#icii de Cs(aring econom9 cum ar fi U!er, B9ft Air0and0, Bistia &reciclare i reutilizare de !unuri',

    )as1"a!!it etc. 7ntroducerea pentru prima dat a ser#iciilor pe internet cum ar fi= !an1ing, sisteme de plat

    pe !az de c(itan, plat electronic i ac(iziionare de !ilete de cltorie sau !ilete de teatru, site-uride social net2or1ing, ser#icii online de !ac1up, cloud-computing &practica utilizrii unei reele de ser#erela distan gzduite pe 7nternet pentru a stoca, gestiona i procesa datele, mai degra! dec$t un ser#erlocal sau un calculator personal',internet streaming media etc.

    /oi forme de garanie &de e*. o garanie e*tins pentru !unuri noi sau utilizate sau pac(ete de garaniicu alte ser#icii cum ar fi= crile de credit, conturile !ancare sau cardurile de fidelitate pentru clieni'>

    7nstalarea de sisteme de nclzire cu gaze n e*teriorul restaurantelor sau la terasele cu !ar sauinstalarea unor ecrane #ideo n a#ioane, auto!uze sau trenuri.

    Dieren$e (ntre &n&ri 3i seri#ii

    +entru a fi sigur c !ro*&s&"d#s. este un&n sau un seri#i& facem urmtoarele precizri=

    B&n&ri"esunt de o!icei tangi!ile &concrete, fizice, percepti!ile, palpa!ile' i pot fi utilizate de mai multe ori,de e*. mo!il, aparate electrocasnice, ec(ipament electronic, soft2are &programe de calculator',m!rcminte etc. 3unt i e*cepii, cum ar fi alimentele ac(iziionate dintr-un supermar1et sau motorinaac(iziionat de la o !enzinrie, care pot fi folosite doar o singur dat> tot aa sunt muzica i filmeledescrcate care sunt intangi!ile.

    6

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    7/9

    Seri#ii"esunt de o!icei intangi!ile &necorporale, de neatins' isau pot doar o singur dat s fie folosite inu sunt proprietatea consumatorului. Acestea includ acti#itate !ancar, comer cu amnuntul, cazare la(otel, acti#iti de asigurare, cursuri educaionale, cltorii cu a#ionul, di#ertisment su! forma unor tururi,spectacole, e#enimente sporti#e, ser#icii de reparaii i reno#are, consultan, cloud computing, streaming#ideo sau muzic, n contrast cu muzica i #ideo do2nload-a!ile etc.Anumite aspecte ale utilitilor &gaze, canalizare, ap, electricitate, etc' i ale construciilor pot a#eacaracteristici at$t de !unuri c$t i de ser#icii. 5ulte utiliti apar ca furnizoare de produse &gaze, ap etc'utilizatorilor casnici sau comerciali, dar ei sunt intermediari, care adesea nu produc produsul respecti# cinumai l furnizeaz utilizatorului. Furnizorii de energie electric sunt clasificai ca un ser#iciu c(iar dac eisunt at$t productori, c$t i furnizori de electricitate.

    Inoa$ii *e !ro#es

    Inoa$ii"e *e !ro#esapar at$t n sectoarele de ser#icii c$t i n sectoarele din industria prelucrtoare iinclud metode de producie noi sau semnificati# m!untite= logistice, sisteme de furnizare i distri!uie iacti#iti !ac1 office cum ar fi ntreinere, cumprare i operaiuni conta!ile. %le includ sc(im!risemnificati#e n te(nici specifice, ec(ipament isau soft2are, intenion$nd s m!unteasc calitatea,eficiena sau fle*i!ilitatea unei acti#iti producti#e sau a unei acti#iti de apro#izionare sau, s reducriscurile pri#ind sigurana mediului am!iant.Anumite ino#aii de proces care implic logistic i distri!uie sunt str$ns legate de ino#aiile de organizare,cum ar fi de e*. lanul de furnizare de management.

    7no#aiile de proces e#"&*= 3c(im!ri sau m!untiri minore>

    cretere a capacitilor de producie sau ser#icii prin adugarea unor sisteme de prelucraresau logistice, care sunt similare cu cele deja e*istente>

    7no#aii care au o interfa important cu clientul, cum ar fi ser#iciul de preluare i li#rare&acestea sunt ino#aii de produs'.

    Ee%!"e *e %eto*e inoatoare *e !ro*ere *e &n&ri 3i seri#ii 7nstalarea unor te(nologii de fa!ricaie noi sau m!untite, cum ar fi ec(ipament de automatizare

    sau senzori n timp real, care pot regla procesele sau te(nici de tiprire 84> %c(ipament nou necesar pentru produse noi sau m!untite> 4ez#oltarea produciei asistat de computer sau alt te(nologie de m!untire a capacitilor de

    cercetare, cum ar fi ec(ipament de !ioimagistic> +rocesare mai eficient care reduce consumul de materiale i energie pe unitatea de produs rezultat.

    Ee%!"e *e %eto*e inoatoare "o,isti#e< *e &rni'are 3i *e *istri&$ie 7ntroducerea unui cod de !are sau c(ip-uri "F74 &"adio Freuenc9 7dentification' pentru a urmri

    materialele prin intermediul lanului de apro#izionare> 3isteme de radio na#igaie prin satelit E+3 &Elo!al +ositioning 39stems' pentru ec(ipament de

    transport> "spuns automat furnizorilor care utilizeaz sc(im! de date electronice> "eea de li#rare de coninut, un sistem larg distri!uit de ser#ere utilizat n centre de date multiple pe

    7nternet pentru a ser#i coninutul utilizatorilor finali>

    Utilizarea surselor de energie pentru logistic, de e*emplu energia #$ntului n logistica maritim,utilizarea datelor meteorologice i algoritmilor na#igaionali pentru a gsi i a face uz de ung(iuri de#$nt optime, pentru a reduce consumul de energie al na#elor.

    Ee%!"e *e a#tiit/$i inoatoare s&!ort 7ntroducerea unui soft2are pentru identificarea rutelor de transport optime> 3oft2are sau rutine noi sau m!untite pentru sisteme de ac(iziionare, conta!ile sau de ntreinere>

    Inoa$ii *e or,ani'are

    Inoa$ii"e *e or,ani'are reprezint implementarea unei sc(im!ri semnificati#e n practicile de afaceri ale

    ntreprinderii, organizarea responsa!ilitilor i lurii deciziilor la locul de munc, care includ instruire saueducaie pentru creterea a!ilitilor i responsa!ilitilor i organizarea relaiilor e*terne cu alte ntreprinderisau instituii pu!lice. %le intenioneaz s m!unteasc capacitatea ino#atoare a firmei sau caracteristicilede performan, cum ar fi calitatea sau flu*ul muncii sau, timpul de rspuns la oportuniti i crize. 7no#aiile

    7

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    8/9

    de organizare de o!icei implic sc(im!ri n mai mult de o parte din lanul furnizor al ntreprinderii i sunt maipuin dependente de te(nologie, dec$t ino#aiile de proces.

    7no#aiile de organizare e#"&* urmtoarele= 3c(im!ri n strategia managerial, care nu sunt nsoite de introducerea unei

    sc(im!ri organizaionale semnificati#e> 7ntroducerea unei noi te(nologii care este utilizat numai pe un departament al

    firmei &de e*. n producie'. Acestea sunt de o!icei ino#aii de proces>

    3implele e*tensii ale sc(im!rilor de organizare care au fost deja implementaten trecut sau n cadrul unui departament al ntreprinderii. 4e e*, reorganizarea sarcinilor ntr-ounitate a ntreprinderii nu este ino#aie de organizare, dac aceeai reorganizare a fost dejaimplementat ntr-o alt unitate proprie a ntreprinderii.

    Ee%!"e *e inoa$ii (n !ra#ti#i"e *e aa#eri 3ta!ilirea unor ec(ipe formale sau informale de lucru pentru

    m!untirea accesului i mprtirea cunotinelor ntre diferite departamente, cum ar fi cel de comer,cercetare, producie etc.

    7ntroducerea unor standarde de control al calitii pentru furnizori isu!contractori>

    3isteme de furnizare de management pentru a optimiza alocarearesurselor de la sursele de intrare p$n la furnizarea final a produselor>

    +rima introducere a unor stimulente pentru performan indi#idual saude grup>

    +rima introducere a tele2or1ing-ului &o munc practicat de la distancu ajutorul calculatoarelor i telecomunicaiilor' sau a !iroului fr ($rtie.

    Ee%!"e *e inoa$ii *e or,ani'are reeritoare "a or,ani'area %&n#ii "educere sau cretere n structura ierar(ic de personal pentru luarea deciziilor> 3c(im!ri n responsa!iliti, cum ar fi acordarea unui control mai su!stanial i responsa!ilitate asupra

    proceselor muncii pentru personalul producti#, de distri!uie sau de #$nzare> 7ntroducerea 3istemului de +erforman nalt de Bucru &Gig( +erformance Hor1 39stem-G+H3'

    caracterizat de o organizare (olistic nfi$nd structuri ierar(ice plate, rotaia locurilor de munc,ec(ipe auto-responsa!ile, multi-tas1ing &rularea mai multor programe informatice n acelai timp', o

    implicare mai mare a angajailor cu pregtire medie n luarea deciziilor i nlocuirea canalelor decomunicaii #erticale cu cele orizontale> 3isteme de instruire sau de educaie noi, cum ar fi #ideo la fiecare staie de lucru a angajatului, care

    descriu sc(im!rile n curs de desfurare pentru ntreprindere sau care furnizeaz informaii referitoarela modernizarea calificrii, cu scopul de m!untire a a!ilitilor angajailor n recunoatereapro!lemelor i n preluarea responsa!ilitilor>

    rearea unei direcii noi, de e*. prin mprirea managementului de mar1eting i de producie n doudirecii sau alternati#, o sc(im!are pentru a integra direciile.

    Ee%!"e *e inoa$ii (n re"a$ii eterne Utilizarea pentru prima dat a metodei de cercetare e*ternalizat sau producie e*ternalizat dac

    aceasta necesit o sc(im!are n modul n care flu*ul de acti#iti este organizat n ntreprindere> +rima utilizare a alianelor care solicit personal care s lucreze mpreun cu personalul din alt

    organizaie, inclusi# sc(im!rile de personal temporar.

    Inoa$ii *e %ar>etin,

    Inoa$ii"e *e %ar>etin, se refer la sc(im!ri semnificati#e n modul n care o ntreprindere i #inde pepia !unurile i ser#iciile, inclusi# sc(im!rile n design i am!alare. 5ulte dintre ele pot fi utilizate primadat de ntreprindere. 4e e*. prima utilizare a plasrii produsului pe internet pentru o linie de produs este oino#aie dar a doua utilizare a internetului pentru plasarea produsului pentru o linie diferit de produse saupentru o pia geografic diferit nu este o ino#aie.

    7no#aiile de mar1eting e#"&*= 3c(im!ri de rutin i sezoniere, cum ar fi cele din industria confeciilor> +u!licitate, cu e*cepia celei !azate pe folosirea unor mijloace noi de pu!licitate> 3c(im!ri n design sau n am!alare care modific funcionalitatea sau caracteristicile de utilizator,

    deoarece acestea sunt ino#aii de produs.

    Ee%!"e *e inoa$ii *e *esi,n 3i a%a"are

    8

  • 7/23/2019 Precizari Metodologice Cdi Bes 2014

    9/9

    4esign nou pentru produsele e*istente, cum ar fi stic1-uri cu card de memorie i flas(proiectate pentru a fi purtate ca !ijuterii>

    4esign nou pentru produse de consum, cum ar fi aparatele electrocasnice sau uniti de!uctrii proiectate pentru apartamente foarte mici>

    Adaptarea am!alajului la anumite piee &de e*. am!alajul aceleiai cri diferit pentrucopii fa de aduli'.

    Ee%!"e *e inoa$ii !entr& !ro%oarea !ro*&s&"&i +rima utilizare a unei pu!liciti n mass-media. 4e e*emplu, prima utilizare a promo#rii unui produs

    prin tele#iziune, radio, cinema, filme, internet, n cri, prin participare n reele sociale media etc. +rima utilizare a produsului prin leaderi de opinie, cele!riti sau grupuri particulare care

    sunt la mod sau organisme care se ocup de trend-ul produsului> +rima utilizare a unui program de loialitate. Un card de loialitate, card de recompens, card de puncte,

    card a#antaj sau card de clu!. Eruparea !unurilor sau ser#iciilor e*istente n noi moduri pentru a fi cerute pe segmente de pia. 4ez#oltarea de mrci pentru linii noi de producie> 5ar1eting-ul mo!ilelor &aplicaiilor'. ferirea anumitor detalii clienilor referitoare la timp

    i locaie i informaii personalizate care promo#eaz !unuri i ser#icii.

    Ee%!"e *e inoa$ii !riin* !"asarea !ro*&s&"&i Utilizarea pentru prima dat a #$nzrilor n magazine care sunt accesi!ile numai deintorilor de carduri

    de credit sau carduri de recunotin> Utilizarea pentru prima dat a unui program mass-media pentru o anumit instituie &de e*. tele#iziune

    cu circuit nc(is pentru spitale, auto!uze sau trenuri care conin programe pentru stimularea #$nzrilor'> Utilizarea pentru prima dat a mar1eting-ului direct prin e-mail, telefon, sau pot folosind o !az de

    date a clienilor creat pe !aza persoanelor indi#iduale care #iziteaz 2e!site-uri pentru informare saupentru a se !ucura de o recompens pentru utilizator sau cumprtor frec#ent>

    Utilizarea pentru prima dat a unui comer cu amnuntul e*clusi#, cum ar fi #$nzarea produselor demarc &sf$rit de serie' n magazine speciale>

    +rima utilizare a franc(izelor sau licenelor de distri!uie> +rima utilizare a unor concepte noi pentru prezentarea produsului.

    Ee%!"e *e inoa$ii !entr& stai"irea !re$&ri"or 3ta!ilirea pentru prima dat a unor preuri #aria!ile n funcie de momentul ac(iziiei sau dup locaia

    cumprtorului> Utilizarea pentru prima dat a sta!ilirii preurilor de penetrare sau a preurilor cu strategie agresi# &loss

    leader- un produs #$ndut la un pre mic pentru stimularea preurilor profita!ile' pentru sta!ilirea cotei depia i recunoaterea !rand-ului>

    +rima utilizare a sistemelor de discount cum ar fi, carduri de fidelitate.

    9