Plan Afaceri Tamplarie Martie 2015

6

Click here to load reader

description

Plan de afaceri pentru infiintarea unui atelier de tamplarie.

Transcript of Plan Afaceri Tamplarie Martie 2015

Planul de afaceri

Regio Sprijinirea dezvoltrii microntreprinderilorAnexa 1.5.

Planul de afaceri3

Planul de afaceri

(model orientativ)

1. Firma

n acest capitol descriei n detaliu firma, menionnd urmtoarele:

Denumirea firmeiSC Wood Manufacturing SRL

Scurt descriere a firmei - viziune, misiune, strategie

Dulgheria este o activitate strns legat de activitatea de construcii rezideniale i nerezideniale, activitile de dulgherie fiind deseori utilizate pentru realizarea de structuri ajuttoare n domeniul construciilor, n special a structurilor de rezisten.

n cadrul lucrrilor de construcie, prelucrarea lemnului prezint o importan deosebit, pe de o parte deoarece este unul dintre materialele preferate ale clienilor din acest sector, fiind folosit pentru realizarea uilor, ferestrelor, obloanelor, cadrelor, a diverselor ornamente i de pe alt parte deoarece lemnul este utilizat i n timpul construciei n sine pentru diverse structuri cu caracter provizoriu realizate de un angajat cu experien n construirea i montarea diferitelor structuri din lemn, de exemplu executarea cofrajelor pentru turnarea betonului, msurarea i trasarea amplasamentului lucrrilor.

Astfel, dulgheria const n asamblul lucrrilor de execuie a lemnriei utilizate pentru realizarea construciilor. Aceste lucrri sunt foarte variate i se pot clasifica dup criteriile prezentate in continuare.Astfel, dulgheria const n asamblul lucrrilor de execuie a lemnriei utilizate pentru realizarea construciilor. Aceste lucrri sunt foarte variate i se pot clasifica dup criteriile prezentate in continuare.

a. Dup locul n care se execut lucrrile, ntlnim:

- lucrri executate n ateliere ui, ferestre, obloane, cadrele acestora, balustrade, ornamente;

- lucrri executate pe antiere n special structurile cu caracter provizoriu sau de rezisten, dar i unele finisaje, cum ar fi grinzile, cpriorii, suporturi pentru acoperi, construcii din lemn prefabricate, perei despritori, etc.

b. Dup importana lucrrilor i gradul de calificare a muncii prestate, se realizeaz:

- lucrri cu caracter provizoriu sau auxiliar; in acest caz se execut elemente constructive (de exemplu: schelete, elemente de sprijinire a spturilor, cofraje, etc.) care ajut la confecionarea unor pri de construcie, iar la terminarea acestora, ele se demonteaz;

- lucrri cu caracter definitiv, care rmn permanent n componena construciei respective; in acest caz se confectioneaza fie constructii intregi (case. baracamente etc.), fie doar parti din acestea (schelete de rezistenta, pereti si plansee, acoperisuri etc.);

- lucrri de dulgherie secundare; in acest caz, se realizeaza diferite dispozitive si instalatii de santier necesare bunei desfasurari a lucrarilor, i anume ci de acces, instalaii de ridicat etc;

- lucrri de dulgherie speciale; aceste tipuri de lucrari se folosesc n cazul executrii unor construcii speciale: poduri, tuneluri, puturi etc.; la aceste tipuri de lucrri este necesar o calificare deosebit a dulgherilor.

Pe un antier de construcii, lucrrile de dulgherie au un rol important, alturi de celelalte lucrari, iar dulgherul este unul din principalii muncitori, de zidari, betoniti, fierar - betoniti, cu care deseori conlucreaz. El are ansa s lucreze cu o materie deosebit, lemnul, care nu trebuie risipit.

n lucrrile de dulgherie se utilizeaz urmtoarele categorii de materiale:

- materiale lemnoase, acestea au ponderea cea mai mare, utilizndu-se urmtoarele sortimente: lemn rotund, cherestea (lemn ecarisat), parchet: scnduri rindeluite i profilate, furnire, produse stratificate (placaj, panel, plac celulare etc.), semifabricate superioare din lemn (P.A.L. si P.F.L.);

- metale, ca oelul pentru accesorii, oelul special folosit la fabricarea sculelor, balamalelor, zvoarelor, etc.;

-alte materiale, ca materialele pentru ncleieri (adezivi) i materialele pentru finisare (lacuri, vopsele etc.).

n condiiile moderne, lemnul se foloseste n proporie de 85% la executarea elementelor i structurilor de rezisten, i numai de 15-20% pentru cofraje, schele sau alte lucrri provizorii. Pe plan mondial, se constat o cretere anual constant, de 2,5 - 3,5%, a utilizrii lemnului n construcii.

Utilizarea pe scar larg a lemnului n construcii este justificat de avantajele pe care acesta le ofer n comparaie cu alte materiale de construcie, i anume: elasticitate mare, greutate mic, prelucrare, asamblare i manipulare uoare

Pentru executarea elementelor de construcie din lemn, materialul lemnos trebuie asamblat pentru a se obine legturile dintre piese, care trebuie s aib rezistena prescris, i dimensiunile necesare pentru elementele de construcie, avnd n vedere c dimensiunile sortimentelor din lemn i dimensiunile butenilor sunt limitate att ca lungime, ct i ca seciune (lime i grosime).Societatea isi propune ca prin aceasta investitie sa furnizeze pe piata servicii de prelucrare a lemnului in elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii. Astfel societatea va realiza urmatoarele categorii de produse:ui de interior din lemn stratificat

ui de exterior din lemn stratificat

ferestre din lemn stratificat cu geam termopan

grinzi ornamentale din lemn stratificat

lambriuri din lemn stratificat

Materialele folosite sunt: profile lamelare din lemn de molid, meranti, stejar, tei. Forma de organizare

Forma de organizare va fi cea de societate cu raspundere limitata SRL, datorita avantajelor oferite de aceasta forma de organizare. Astfel, costurile pentru infiintarea societatii nu sunt foarte ridicate, insa ca SRL, societatea va putea beneficia de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerii in perioada imediat urmatoare.

Localizare, adresa sediului social principal, sucursale, filialeDatorita profilul de activitate al societatii, pentru inceput va fi inchiriat un spatiu de productie situat la periferia orasului, urmand ca acesta sa amenajat astfel incat sa poata servi si ca sediul social al societatii. Descrierea spaiilor de producie/ prestare servicii disponibile, inclusiv detalii despre utilitile i facilitile aferente Resurse umane: descriei i explicai, n detaliu, politica de resurse umane, atribuii, responsabiliti, strategia de dezvoltare a resurselor umane (e.g. politica de instruire). Descriei calificrile, expertiza personalului angajat n activitatea microntreprinderii, pe activiti desfurate.

2. Produsul/ serviciul

n acest capitol, descriei i explicai, n detaliu, produsul/serviciul ce face obiectul investiiei.

Descrierea produsului: caracteristici fizice (mrime, form, culoare, design, capaciti), tehnologia utilizat n producerea/ dezvoltarea lui (materii prime, echipamente, fora de munc, patente etc localizai, la nivel de regiune de dezvoltare/jude, sursa acestor elemente).

Descrierea serviciului: ce reprezint, ce nevoi satisface, care sunt materialele i echipamentele necesare prestrii serviciului, etape n procesul de prestare a serviciului, beneficii pentru clieni.

Prezentai modul n care tehnologiile noi, moderne vor fi utilizate n producerea/ meninerea/ dezvoltarea produsului/ serviciului.

Evideniai caliti/ avantaje ale produsului/ serviciului dvs. fa de cel al competitorilor.

Putei, de asemenea, s enumerai/ descriei produse/ servicii viitoare i planificarea dezvoltrii acestora, evideniind astfel, evoluia strategiei de dezvoltare a produsului/ serviciului n funcie de evoluia pieei.

3. Piaa

Descriei piaa pe care activai sau pe care intenionai s intrai:

aria geografic de acoperire a produsului/ serviciului

clieni existeni i poteniali: n funcie de piaa de desfurare (intern, extern), volumul vzrilor, produse/ grupe de produse

analiza stadiului actual al pieei nevoi i tendine

previzionarea creterii pieei, prognoza cererii

definirea potenialelor segmente ale pieei produsului/serviciului dvs.

concurena: principalii concureni, ponderea lor pe pia, punctele tari i punctele slabe ale produsului/serviciului dvs. comparativ cu cel al competitorilor (direci i indireci) ; elemente care influeneaz comportamentul cumprtorilor analiza principalelor modaliti de distribuie a produselor/ serviciilor pe pia

4. Strategia de marketing

Descriei strategia de abordare/introducere a produselor i serviciilor pe pia (sau de meninere/ mbuntire a cotei de pia n cazul unor servicii existente). Tot aici se va evidenia strategia de marketing pentru promovarea produselor i serviciilor respective i modalitile de punere n practic a acesteia, inclusiv:

Punctele tari ale afacerii (produsului/ serviciului), avantaje oferite fa de competitori

Poziionarea pe pia a produsului/ serviciului, caracteristici care l difereniaz de competitori

Politica de pre, legtura dintre politica de pre, caracteristicile produsului/ serviciului i tendinele pieei

Promovarea produsului/ serviciului

Distribuia produsului/ serviciului

Strategia de vnzri: descriei modalitatea n care firma va aborda clienii (e.g. modaliti de comunicare)

Previzionarea vnzrilor

Riscuri identificate i msurile prevzute pentru diminuarea efectelor n cazul materializrii acestor riscuri.