NSSM 12 - 1998

17
S.C. CALLATIS GAS S.R.L. APROBAT, MANGALIA, INCINTA PORT, DIGUL DE SUD DIRECTOR GENERAL JUD. CONSTANŢA SARU ANIŞOR INSTRUCŢIUNI PROPRII DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ PENTRU LUCRUL LA ÎNĂLŢIME IP 14 În conformitate cu prevederile art. 13., lit. e) din Legea nr. 319/2006 , a HOTĂRÂRII nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, a HOTĂRÂRII nr. 1091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă la locul de muncă, a HOTĂRÂRII nr. 1048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă şi a HOTĂRÂRII nr. 971/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă, se vor respecta următoarele instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă: 4.1. PREVEDERI GENERALE Conţinut Art. 1. (1) Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la înălţime cuprind prevederi şi reglementări de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de muncă specifice lucrului la înălţime. (2) Prin „lucrul la înălţime” se înţelege activitatea desfăşurată la minim 2 m, măsurat de la tălpile picioarelor lucrătorului până la baza de referinţă naturală (solul) sau orice altă bază de referinţă artificială, baza faţă de care nu există pericolul căderii în gol. (3) Pentru locurile de muncă amplasate până la înălţimea de 2 m se consideră „lucrul la înălţime”, la care se vor adopta, de la caz la caz, în funcţie de pericolele existente, toate sau 1

Transcript of NSSM 12 - 1998

S.C. CALLATIS GAS S.R.L.

APROBAT,

MANGALIA, INCINTA PORT, DIGUL DE SUD DIRECTOR GENERAL

JUD. CONSTANA

SARU ANIORINSTRUCIUNI PROPRII DE SECURITATE I SNTATE N MUNC PENTRU LUCRUL LA NLIME IP 14

n conformitate cu prevederile art. 13., lit. e) din Legea nr. 319/2006, a HOTRRII nr. 1146/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea n munc de ctre lucrtori a echipamentelor de munc, a HOTRRII nr. 1091/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate n munc la locul de munc, a HOTRRII nr. 1048/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate n munc pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor individuale de protecie la locul de munc i a HOTRRII nr. 971/2006 privind cerinele minime pentru semnalizarea de securitate i sntate la locul de munc, se vor respecta urmtoarele instruciuni proprii de securitate i sntate n munc:

4.1. PREVEDERI GENERALE

Coninut

Art. 1. (1) Instruciunile proprii de securitate i sntate n munc pentru lucrul la nlime cuprind prevederi i reglementri de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de munc specifice lucrului la nlime.

(2) Prin lucrul la nlime se nelege activitatea desfurat la minim 2 m, msurat de la tlpile picioarelor lucrtorului pn la baza de referin natural (solul) sau orice alt baz de referin artificial, baza fa de care nu exist pericolul cderii n gol.

(3) Pentru locurile de munc amplasate pn la nlimea de 2 m se consider lucrul la nlime, la care se vor adopta, de la caz la caz, n funcie de pericolele existente, toate sau numai unele msuri de securitate a muncii prevzute pentru lucrul la nlime.

Scop

Art. 2. Scopul prezentelor instruciuni proprii este eliminarea sau diminuarea factorilor de risc specifici lucrului la nlime precum i a accesului la i de la locul de munc amplasat la nlime, proprii celor patru componente ale sistemului de munc (executant sarcin de munc mijloace de producie mediu de munc).

Domeniu de aplicare

Art. 3. Prezentele instruciuni se aplic tuturor persoanelor juridice i fizice care desfoar activiti la locul de munc amplasate la nlime i la nlime mic, indiferent de forma de proprietate asupra capitalului social i/sau de modul lor de organizare.

Art. 4. (1) Prevederile prezentelor instruciuni se aplic cumulativ cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.

(2) Pentru activitile i tehnologiile complexe care vor apare, necuprinse n prezentele instruciuni, persoanele juridice sunt obligate s ntocmeasc i s aplice alte instruciuni complementare corespunztoare domeniului respectiv.

Revizuirea instruciunilor

Art. 5. Prezentele instruciuni se vor revizui periodic i vor fi modificate, ori de cte ori este necesar, ca urmare a schimbrilor de natur legislativ, tehnic etc., survenite la nivel naional, la nivelul persoanelor juridice i fizice sau nivelul proceselor de munc.

4.2. PREVEDERI COMUNE PENTRU LUCRUL LA NLIME

Condiii generale pentru lucrul la nlime

Art. 6. Pentru executarea lucrrilor la nlime, n orice domeniu de activitate, trebuie s se in seama de urmtoarele trei principii general valabile i obligatorii:

(1) Organizarea tehnologic prealabil a lucrrilor la nlime prin realizarea tuturor condiiilor de asigurare colective, n funcie de specificul locului de munc, pentru toat durata de desfurare a lucrrilor. Organizarea prealabil a lucrrilor i a locului de munc se va realiza conform prevederilor cuprinse n cap. 2, subcap. 2.4. i n cap. 3.

(2) Dotarea cu echipament individual de protecie n conformitate cu condiiile concrete ale locului de munc, astfel s fie asigurat securitatea executantului. Criteriile i modul de dotare sunt cuprinse n prevederile din cap. 2, subcap. 2.3. i n cap. 5.

(3) Obligativitatea instruirii, antrenrii i a utilizrilor dotrilor colective i individuale, corespunztoare riscurilor de munc i a lucrrilor respective. Prevederile referitoare la instruire i utilizare sunt cuprinse n cap. 2., subcap. 2.2. i n cap. 5.

4.2.1. ncadrarea i repartizarea lucrtorilor la locul de munc

Art. 7. ncadrarea i repartizarea lucrtorilor pentru lucrul la nlime se fac pe baza avizului medical eliberat n urma unui examen medical prin care trebuie verificate aptitudinile i capacitile neuropsihice necesare lucrului la nlime.

Art. 8. n cazul tehnologiilor i a unor condiii de munc ce pot schimba pe parcursul unui schimb de lucru, se vor repartiza numai lucrtori selecionai n condiiile art. 6. i numai aceea care nu au nclcat anterior disciplina tehnologic i prevederile instruciunilor de securitate i sntate n munc.

Art. 9. Avizul medical la ncadrare se d numai de ctre medicul de medicina muncii pe baza examenelor clinico funcionale i de laborator.

Art. 10. Persoana juridic ce angajeaz are obligaia de a preciza locul de munc la care va fi angajat lucrtorul pentru avizul medical. Lucrtorii vor fi admii pentru lucrri la nlime numai dac au viza medical cu meniunea expres apt pentru lucru la nlime, meniune ce va fi nscris n fia individual de instruire.

Art. 11. Toi lucrtorii care lucreaz la nlime vor fi supui examenului medical periodic. Peridiocitatea i examinrile clinico funcionale vor fi stabilite de ctre Ministerul Sntii n funcie de caracteristicile locului de munc.

Art. 12. Persoanele sub 18 ani i cei care au depit vrsta de 55 ani nu vor fi admii pentru lucrul la nlime.

4.2.2. Instruirea lucrtorilor

Art. 13. Instruirea n domeniul securitii i sntii n munc se face n conformitate cu prevederile Legii nr. 319/2006.

4.2.3. Dotarea cu echipamente individuale de protecie (EIP)

Art. 14. Toi cei care lucreaz n condiiile lucrului la nlime, indiferent de domeniul de activitate, vor pune echipament individual de protecie, specific eliminrii pericolului cderii n gol.

Art. 15. Componena echipamentului individual de protecie pentru lucrul la nlime se va stabili i se va acorda n funcie de domeniul de activitate, complexitatea tehnologiei aplicate, specificul condiiilor de munc i de recomandrile Hotrrii de Guvern nr. 1048/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor individuale de protecie la locul de munca.

Art. 16. Este interzis utilizarea echipamentului individuale de protecie care sunt realizate i certificate n conformitate cu standardele i normativele de echipamente de protecie n vigoare.

Art. 17. Echipamentul individual de protecie specific eliminrii pericolului cderii n gol trebuie suplimentat, dela caz la caz, cu echipament individual de protecie pentru combaterea riscurilor de accidentare i mbolnviri profesionale, specific activitilor desfurate la nlime.

Art. 18. Pentru lucrul la nlime mic, echipamentul individual de protecie trebuie acordat n funcie de gradul de periculozitate al activitii depuse i de condiiile concrete de munc, respectndu-se art. 15. i art. 16.

Art. 19. Persoana juridic ce acord echipament de protecie este obligat s-l ntrein n perfecte condiii de utilizare, prin pstrare, curare i reparare corespunztoare.

Art. 20. Lucrtorii sunt obligai s foloseasc echipamentul individual de protecie a muncii pe timpul lucrului, precum i la accesul la i de la locul de munc i s-l pstreze n condiii bune de utilizare.

4.2.4. Organizarea locului de munc

Art. 21. Lucrul la nlime este permis numai dac locul de munc a fost amenajat i dotat din punct de vedere tehnic i organizatoric astfel nct s previn cderea de la nlime a lucrtorilor.

Art. 22. n cazul tehnologiilor i al lucrrilor cu caracter unicat, proiectul tehnic de amenajare a lucrului la nlime va fi aprobat de ctre organele abilitate din domeniul securitii i sntii n munc.

n funcie de evaluarea pericolelor de accidentare posibile i a factorilor de risc existeni la aplicarea acestor tehnologii sau lucrri cu caracter de unicat, organele abilitate din domeniul securitii, pot fi din componena persoanei juridice ( a ntreprinderii i/sau unitii), din cadrul Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Securitate i Sntate n Munc sau, n cazuri mai deosebite, din Ministerul Muncii i Proteciei Sociale.

Art. 23. Accesul la i de la locurile de munc amplasate la nlime trebuie asigurat mpotriva cderii n gol a lucrtorilor.

Art. 24. Pentru lucrul la nlime mic, de la caz la caz, n funcie de gradul de pericol existent i de condiiile concrete, specifice domeniului de activitate respectiv, organizarea locului de munc trebuie s fie fcut lundu-se toate sau numai o parte din msurile tehnico organizatorice prevzute la lucrul la nlime, astfel ca pericolul cderii n gol a lucrtorilor s fie eliminat.

Art. 25. La organizarea locului de munc amplasat la nlime trebuie respectate i aplicate i prevederile i reglementrile de securitate a muncii n vigoare, referitoare la posibile pericole de accidentare specifice activitilor depuse n acel loc de munc, altele dect pericolul cderii lucrtorilor n gol.

Art. 26. Lucrul la nlime trebuie s se desfoare numai sub supraveghere. n funcie de complexitatea lucrrilor i a gradului de periculozitate existent, persoana desemnat pentru supraveghere este conductorul locului de munc sau conductorul locului de munc sau conductorul locului lucrrilor respective, sau alt persoan desemnat, echivalent ca funcie.

Art. 27. nainte de nceperea lucrului, persoana desemnat cu supravegherea activitii trebuie s verifice dac au fost asigurate toate msurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentrii i mbolnvirii lucrtorilor.

Art. 28. Dac n timpul lucrului la nlime se produc pe neateptat emanaii nocive (toxice sau inflamabile), lucrrile trebuie oprite imediat, iar lucrtorii trebuie evacuai, lundu-se msurile de evitare a accidentelor i a incendiilor, pn la ndeprtarea cauzelor care au provocat la apariia emanaiilor.

Art. 29. Locurile de munc amplasate la nlime i cile de acces la i de la aceste locuri de munc, trebuie marcate i semnalizate att ziua ct i noaptea, n conformitate cu standardele n vigoare. Din zona de siguran, se vor evacua sau proteja echipamentele tehnice, care pot fi afectate cu eventualele cderi de obiecte de la nlime.4.2.5. Manipulare, transport, depozitare

Art. 30. Pentru efectuarea operaiilor de manipulare, transport i depozitare, n condiiile lucrului la nlime, trebuie numit un conductor al locului de munc, ce conduce operaiile, stabilete msurile de securitate necesare i supravegheaz permanent desfurarea acestora respectnd prevederile Instruciunilor proprii de securitate i sntate n munc pentru activitatea de manipulare, transport prin purtare i mijloacelor mecanizate i depozitarea materialelor.

Art. 31. Dac n timpul efecturii operaiilor de manipulare, transport i depozitare se produc modificri privind condiiile de munc, conductorul locului de munc este obligat s fac lucrtorilor o nou instruire de lucru i de securitate i sntate n munc, corespunztor noilor condiii.

Art. 32. Este interzis accesul persoanelor care nu au atribuie legat de aceast activitate la locul de manipulare a materialelor.

Art. 33. Grinzile i planele nclinate, precum i podeele utilizate la manipularea materialelor trebuie s fie rezistente, astfel ca arcuirea lor sub sarcina manipulat s nu fie vizibil.

Art. 34. Grinzile, planele nclinate, podeele etc., trebuie prevzute cu dispozitive de prindere i fixare sigur, fiind interzis orice deplasare a lor n timpul lucrului.

Art. 35. Pentru manipularea materialelor tip eav, cherestea etc., trebuie respectate instruciunile proprii de securitate pentru activitatea de confecii metalice sau alte instruciuni n funcie de condiiile concrete i de configuraia locurilor de munc amplasate la nlime.

Aceste manipulri se execut numai sub supravegherea permanent de ctre conductorul locului de munc.4.3. MIJLOACE COLECTIVE DE PROTECIE

(schele, eafodaje, cofraje, cintre, podine de lucru)

Art. 36. Pentru folosirea schelelor , eafodajelor, cofrajelor i cintrelor se vor aplica i respecta prevederile cuprinse n Instruciuni proprii de securitate a muncii pentru lucrri de cofraje, schele, cintre i eafodaje.

Podine de lucru ( podine auxiliare)

Art. 37. Calitatea materialului lemnos, ntrebuinat la confecionarea podinelor, trebuie s corespund proiectului de execuie. Pentru podinele executate din metal se va utiliza tabla expandat sau nervurat.

Art. 38. nainte de utilizare, podinele auxiliare, aezate pe sol, pe calupuri de lemn, se supun unei ncercri statice duble fa de ncarctura preconizat.

Art. 39. Podinele de lucru trebuie s aib suprafaa continu. Rosturile ntre panourile sau dulapurile podinei nu trebuie s fie mai mari de 10mm. Pesuprafaa podinelor n pant sau n curb se fixeaz ipci mpotriva alunecrii la distane de 300-400mm.

Art. 40. Aezarea podinei pe reazeme trebuie fcut astfel nct s fie exclus posibilitatea deplasrii sau alunecrii ei.

Art. 41. Se intrzice aezarea podinei n consol.

Art. 42. Urcare i coborrea pe i de pe podinele de lucru trebuie s se fac numai pe rampe i scri de acces ezecutate conform prescripiilor tehnice. Deplasarea pe podinele de lucru se face lent, fr a se alerga i a se produce balansuri sau ocuri.

4.4. RAMPE DE ACCES I SCRI REZEMATE

Art. 43. Pentru evitarea deplasrilor longitudinale i transversale, rampele de acces trebuie fixate pe reazeme special prevzute.

Art. 44. n cazul n care rampele de acces trec peste goluri, trebuie s aib obligatoriu balustrade solide, bine fixate pe podin, pe ambele pri ale rampei.

Art. 45. Este interzis blocarea rampelor de acces cu materiale de construcii sau alte obiecte. Rampele trebuie ntreinute i curate n permanen.

Art. 46. Scrile rezemate trebuie s fie rezistente i uoare, conform standardelor n vigoare. Pentru cele executate din lemn, se va utiliza lemn uscat cu fibre drepte i fr defecte.

Art. 47. Lungimea total a scrii trbuie stabilit astfel nct s dea posibilitate lucrtorului s lucreze stnd pe o treapt care se afl la o distan de cel puin 1m de la captul superior al scrii.

Art. 48. Picioarele scrilor trebuie bine fixate, pentu a evita alunecarea scrilor i cderea lucrtorului.

Art. 49. n cazul n care condiiile de lucru permit fixaraea scrii sus, atunci se fixeaz crlige la capetele superioare ale ramelor longitudinale.

Art. 50. Pentru ca scara s nu alunece, capetele inferioare ale ramelor longitudinale trebuie dotate , de la caz la caz , cu saboi metalici cu capete ascuite sau cu saboi de cauciuc.

Art. 51. Scrile duble , care se desfac, trebuie dotate cu dispozitive cu lan care s nu permit desfacerea lor accidental n timpul lucrului.

Art.52. Cnd se lucreaz la o nlime mai mare de 2 m,n locurile cu circulaie intens sau pardoseli alunecoase, la baza scrii trebuie s stea un lucrtor care va asigura stabilitatea scrii.La sol se va asigura o zon de protecie , avertizat vizibil, cu o suprafa stabilit n funcie de nlimea maxim de lucru, accesul oricrei persoane strine fiind interzis.4.5. ECHIPAMENTE INDIVIDUALE DE PROTECIE PENTRU LUCRUL LA NLIME

4.5.1. Alegerea echipamentelor individuale de protecie (EIP)

Art. 53. Alegerea echipamentelor individuale de protecie trebuie fcut lund n consideraie, n mod obligatoriu, situaia de lucru la nlime, echivalent cu una dintre cele trei situaii n care EIP are rolul de:

a) poziionarea lucrtorului n timpul lucrului;

b) limitarea deplasrii lucrtorului n direcia sursei de accidentare prin cdere la nlime;

c) poziionarea i suspendarea lucrtorului n timpul lucrului.

Art. 54. EIP corespunztoare situaiilor nominalizate de pct. a), b) i c) din art. 53 se utilizeaz numai pentru prevenirea accidentrii lucrtorului prin cdere de la nlime.

Art. 55. Dac n cazul utilizrii EIP exist, n continuare, pericolul cderii n gol datorit unor factori de risc ce nu pot fi eliminai, mijlocul individual de protecie trebuie obligatoriu completat cu echipamentul individual de protecie pentru oprirea cderii.

4.5.2. Utilizarea echipamentelor individuale de protecie EIP

Art. 56. Este interzis utilizarea EIP nestandardizate.

Art. 57. Este interzis utilizarea EIP importate, dac acestea nu sunt certificate din punct de vedere al securitii i sntii n munc conform legislaiei n vigoare.

Art. 58. Lucrtorii din domeniul construciilor i montrilor de echipamente tehnice trebuie s utilizeze pentru lucrul la nlime, Centura de siguran pentru constructori i montatori, conform standardelor n vigoare.

Art. 59. Este interzis nlocuirea de ctre utilizatori a componentelor, accesoriilor sau pieselor metalice ale EIP defecte, precum i repararea acestora. Aceste operaii trebuie executate exclusiv de productorii EIP autorizai.

Art. 60. Utilizarea EIP trebuie s se fac conform instruciunilor de utilizare emise de ctre productor i prevederilor acestei norme.

Art. 61. Este interzis utilizarea EIP care nu sunt nsoite de instruciuni de utilizare.

Art. 62. Conductorii locului de munc sunt obligai s completeze instruciunile de utilizare EIP cu prevederile ce se impun datorit caracteristicile concrete ale fiecrui loc de munc respectiv.

Art. 63. Indiferent de domeniul de activitate i de tipul EIP, locul (punctul) de ancorare (fix sau mobil) trebuie astfel ales nct zona de prindere a lucrtorului de acesta s fie sub cota locului de ancorare pe toat perioada lucrului.

Rezistena minim a locului de ancorare trebuie s fie conform standardelor n vigoare.

Art. 64. Frnghiile de siguran (frnghii, cabluri, lanuri denumite i mijloace de legtur trebuie s aib o lungime maxim desfurat de 2 m.

Art. 65. Reglarea frnghiilor de siguran se face astfel ca dup petrecerea peste elementul de construcie (stlp, cheson, profil metalic) distana dintre bustul lucrtorului i elementul de construcie s fie de maximum 0,5 m.

4.6. Utilizarea EIP ca sistem pentru poziionarea

lucrtorului n timpul lucrului la nlime

Art. 66. Dac pe stlpul (sau similar) pe care se lucreaz exist un element fixat rigid, este obligatoriu ca frnghia de siguran (breteaua) s fie petrecut astfel ca ea s nconjoare stlpul deasupra acestui element fixat rigid.

Art. 67. n lipsa unui element rigid pe stlp (sau similar), EIP trebuie completat cu a doua frnghie de siguran prins pe frnghia de acces (ca suport de ancorare) prin intermediul unui opritor de cdere alunector.

Art. 68. n condiiile art. 68., EIP trebuie s aib certitudinea propriu zis (talia) cu bretele pe umr, pentru ambele picioare i pentru ezut.

4.6.1. Utilizarea EIP ca sistem pentru limitarea deplasrii lucrtorului n direcia sursei de accidentare prin cdere de la nlime

Art. 69. n cazul n care configuraia locului de munc prezint n care pericolul cderii n gol se poate manifesta prin intrarea lucrtorului n aceast zon, este obligatorie purtarea EIP ca sistem pentru limitarea deplasrii.

Art. 70. Utilizarea EIP este permis numai prin prinderea sa sigur de la un loc de ancorare (fix sau mobil).

Art. 71. n cazul utilizrii EIP, n condiiile art. 68. i ale locului de ancorare mobil, acesta trebuie s aib asigurat traseu continuu, fr ntreruperi, aceiai parametri de rezisten pe toat lungimea lui i s asigure acelai grad de securitate fa de zona de pericol de accidentare prin cdere n gol.

Art 72. n cazul n care configuraia locului de munc i/sau sarcina de de munc nu permit eliminarea pericolului de cdere n gol a lucrtorului, EIP trebuie s aib n sistemul de limitare al deplasrii un absorbator de energie sau un opritor de cdere.

4.6.2. Utilizarea EIP ca sistem pentru poziionarea i suspendarea lucrtorului n timpul lucrului

Art. 73. Lucrul la nlime pe o suprafa nclinat este permis dac lucrtorul este dotat cu EIP compus din centura scaun cu bretele pentru umr i picioare, frnghie de acces, utilizat ca loc (suport) de ancorare mobil i cobortor manual.

Art. 74. Dac pe pentru lucrul pe suprafee nclinate sau foarte nclinate nu se pot elimina riscurile deteriorrii accidentale a EIP datorate unor suprafee rugoase, muchii tietoare, ageni chimici agresivi etc., EIP se completeaz cu un sistem suplimentar de siguran format dintr-un loc de ancorare (altul dect cel utilizat pentru frnghia de siguran i a doua prindere de centura propriu zis. Acest sistem suplimentar trebuie dotat, acolo unde este cazul, cu opritor cu poziia de amplasare reglabil.

Art. 75. Pentru lucrul pe suprafee nclinate sau foarte nclinate este obligatoriu ca reglarea EIP, att pentru accesul la i de la locul de munc ct i pentru lucrul propriu zis, s se fac astfel ca n cazul pierderii contactului cu suprafaa respectiv, lucrtorul s nu cad mai mult de 0,5 m.

4.6.3. Utilizarea EIP ca sistem pentru oprirea cderii de la nlime

Art. 76. EIP ca sistem de oprire a cderii de la nlime trebuie s aib centura propriu zis prevzut cu bretele pentru umr, picioare i ezut.

Art. 77. Frnghia de siguran se prinde fie de centura propriu zis, fie de bretele de umr de pe spatele lucrtorului i de locul de ancorare prin intermediul unui opritor.

Art. 78. Mecanismul sistemului de oprire a cderii trebuie s acioneze astfel ca lucrtorul s nu cad mai mult de 0,5 m.

Art. 79. n cazul lucrului cu un sistem de oprire a cderii trebuie asigurat un spaiu de cdere sub cota locului de munc de minimum 1 m fr proeminene, muchii sau obstacole.

4.6.4. Casca de protecie

Art. 80. Pentru lucrul la nlime, indiferent de domeniul de activitate, este obligatorie purtarea ctii de protecie.

Persoanele care coordoneaz, controleaz i ndrum procesul de munc vor purta obligatoriu casca de protecie atunci cnd i desfoar activitatea n condiiile lucrului la nlime.

Art. 81. Pentru lucrul la nlime mic, de la caz la caz, n funcie de gradul de periculozitate i n condiiile concrete de munc, lucrtorii trebuie dotai cu casc de protecie.

Art. 82. Dac se lucreaz la nivelele superioare, dar nu pe verticala locului de munc amplasat la nlime mic, se vor asigura un spaiu de siguran lateral, stnga dreapta proporional cu nlimea maxim de lucru i se va purta obligatoriu casca de protecie.

Art. 83. La locurile de munc cu temperaturi sczute, casca de protecie trebuie purtat peste un capion clduros.

Art. 84. nainte de nceperea lucrului, este obligatorie verificarea de ctre lucrtor a integritii ctii de protecie, a sistemului de amortizare i a posibilitii de reglare a acestuia i a curelelor de prindere.

Casca de protecie se va fixaobligatoriu folosind curelele de prindere.

Art. 85. Este interzis folosirea ctii de protecie dac aceasta prezint sprturi., fisuri ale calotei, defeciuni ale sistemului de amortizare etc. Casca defect trebuie scoas imediat din uz.

4.6.5. Centura de siguran

Art. 86. Pentru lucrul la nlime, purtarea centurilor de siguran este obligatorie, dac msurile integrate de amenajare i de dotare a locurilor de munc nu elimin pericolul cderii n gol.

Art. 87. Dac configuraia unui loc de munc amplasat la nlime exist o zon n care pericolul de cdere n gol, se poate manifesta, lucrtorii trebuie s poarte obligatoriu centura de siguran mpreun cu frnghia de siguran care vor mpiedica accesul lucrtorului n zona cu pericol, pe toat perioada lucrului.

Art. 88. Dac locul de munc amplasat la nlime nu poate fi amenajat sau dotat prin msuri integrate pentru eliminare pericolului de cdere n gol, lucrtorii trebuie s poarte centura de siguran de tipul i n componena specific fiecrei domeniu de activitate.

Art. 89. Centura de siguran trebuie folosit fie ca mijloc de sprijin al corpului, fie ca mijloc de protecie prin suspendarea mpotriva cderii n gol, fie ca mijloc de oprire a accesului ntr-o zon periculoas. Este interzis a se folosi centura pentru alte funcii de protecie dect cele pentru care a fost proiectat.

Art. 90. Lucrtorii trebuie s foloseasc centurile de siguran i accesoriile lor numai n cadrul lucrrilor pentru care au fost dotai cu acestea, iar la terminarea lucrului trebuie s le predea conductorului locului de munc.

Art. 91. nainte de utilizare, centura de siguran i accesoriile trebuie verificate n mod obligatoriu.

Pentru examinarea cu atenie se verific custurile, cordoanele prilor metalice, frnghiile, crligele de siguran, niturile etc.

Art. 92. Este interzis utilizarea centurilor de siguran care:

a) prezimt rupturi, pete, destrmri, nituri lips sau slbite, catarame defecte, rscoacerea pielii, ruginirea pieselor metalice, rosturi etc.;

b) au fost odat solicitate dinamic (suspendarea corpului lucrtorului czut la nlime);

c) au fost scurtate prin coasere (bucle);

Art. 93. Centurile de siguran i frnghiile acestor (coordoanele de legtur) trebuie pstrate la loc uscat, fr umezeal sau temperaturi excesive, respectnd instruciunile respective.

Art. 94. Centurile de siguran i frnghiile acestora pstrate n magazii o perioad mai mare (peste 1 an) nainte de folosire, se supun la ncercri dinamice conform instruciunilor productorului.

4.6.6. Echipamente individuale de protecie, altele dect cele

specifice lucrului la nlime

Art. 95. Dac, n timpul lucrului la nlime, exist pericole de accidentare, altele dect pericolul cderii n gol, lucrtorii trebuie s poarte EIP specifice acestor pericole.

Art. 96. Conductorii locului de munc trebuie s identifice pericolele de accidentare posibile de a se manifesta i s doteze lucrtorii EIPcapabile s elimine aceste pericole.

Art. 97. Purtarea EIP, altele dect cele specifice pericolului cderii n gol, nu trebuie s influeneze n niciun fel capacitatea de protecie EIP specifice pericolului cderii n gol.

Art. 98. n funcie de natura pericolului existent la lucrul la nlime, altul dect cel de cdere n gol (de ex: mecanic, electric, chimic) trebuie ales EIP n conformitate cu prevederile instruciunilor proprii conexe i ale HGR nr. 1048/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor individuale de protecie la locul de munc.

Art. 99. Lucrtorii trebuie instruii n funcie de natura pericolului existent, privind modul de purtare a EIP n condiiile specifice lucrului la nlime (de ex.: purtarea mtii de gaze, mtii cu aduciune de aer etc.).

Art. 100. n cazul unor tehnologii tip unicat, conductorul lucrrilor trebuie s detalieze instruciunile de utilizare a EIP pentru fiecare faz tehnologic, n special acolo unde condiiile de lucru se pot schimba ntr-un timp scurt i s verifice nsuirea i respectarea de ctre lucrtori a acestor instruciuni.

5. INSTALAII, DISPOZITIVE I SCULE PENTRU LUCRUL LA NLIME

Art. 101. Utilizarea instalaiilor, dispozitivelor i sculelor pentru lucrul la nlime este permis numai dac instruciunile de lucru i de securitate a muncii ale acestora sunt adaptate la condiiile concrete ale locului de munc respectiv.

Art. 102. Conductorul lucrrilor trebuie s asigure alegerea i funcionalitatea optim a instalaiilor i dispozitivelor necesare fiecrei faze tehnologice sau fiecrei operaii specifice.

Art. 103. Conductorul locului de munc trebuie s verifice zilnic integritatea i starea de funcionare a instalaiilor, dispozitivelor i sculelor folosite pentru lucrul la nlime precum i modul de asigurare a lucrtorilor de a nu cdea n gol n timpul lucrului. Pentru orice defeciune sau lips constatat trebuie s opreasc lucrul i accesul lucrtorilor i s asigure remedierea celor constatate.

Art. 104. Lucrtorii trebuie instruii i verificai cu privire la modul de utilizare a instalaiilor, dispozitivelor i sculelor n condiiile lucrului la nlime.

5.1. Scri, autoscri, autotelescoape

Art. 105. Utilizarea scrilor din lemn este permis la o sarcin maxim de 1,5 kN i numai de ctre un singur lucrtor.

Art. 106. Lungimea maxim a unei scri din lemn cu trepte late nu trebuie s depeasc 5 m, dac este folosit ca suport al locului de munc pentru lucrtor.

Arrt. 107. Lungimea scrilor trebuie s permit lucrul de pe o treapt aflat la o distan minim de 1m fa de captul superior al scrii.

Art. 108. Se interzice lucrul de pe primele dou trepte superioare ale scrilor simple sau duble.

Art. 109. Se interzice utilizarea scrilor prelungite priin legare provizorie.

Art. 110. Se interzice utilizarea scrilor care au trepte lips sau sunt reparate provizoriu.

Art. 111. Lucrtorii care folosesc scrile trebuie s poarte nclminte corespunztoare pentru evitarea alunecrii.

Art. 112. Este interzis executarea de lucrri de pe scrile extensebile. Aceste scri trebuie folosite numai la urcarea coborrea de pe stlpi (sau similar).

Art. 113. Conductorul de munc trebuie s verifice integritatea scrii nainte fiecrei montri (utilizri). Sistemul de mbinare trebuie s fie sigur i rigid.

Art. 114. Este interzis ca pe scara extensibil s se urce mai mult de un lucrtor pentru accesul la i de la un locul de munc.

Art. 115. Trecerea de pe scara extensibil pe platforma (consola) locului de munc este permis numai dup ce lucrtorul a trecut cel de-al doilea cordon al centurii de siguran pe dup stlp, deasupra platformei.

Art. 116. Este interzis repararea scrilor extensibile de ctre utilizatori. Reparaiile trebuie executate de ctre uniti specializate, de preferin de ctre productori.

Art. 117. Scrile de pneuri trebuie utilizate conform instruciunilor productorilor.

Art. 118. nainte de ridicare, scrile mecanice pe pneuri, trebuie s fie verificate i calate pe un teren plan, compact.

Art. 119. Este interzis utilizarea scrilor mecanice pe pneuri la nlimea maxim, dac vrful scrii nu este rezemat (sprijinit).

Art. 120. Este interzis deplasarea scrilor pe pneuri atunci cnd pe ele se afl lucrtori.

Art. 121. Este interzis ntinderea de conductoare sau ridicarea de greuti cu ajutorul scrilor.6. RESPECTAREA PREVEDERILOR DE PROIECTARE PRIVIND LUCRUL LA NLIME

Art. 122. Indiferent de domeniul de activitate, amenajrile i dotrile locului de munc amplasat la nlime trebuie realizate obligatoriu dup un proiect tehnic aprobat de organul de specialitate al executantului i de ctre beneficiar.

6.1. Manipulare, transport, depozitare

Art. 123. Grinzile i planele trebuie s aib o pant maxim de 20 %. Limea minim a plantelor nclinate i a podeelor este de 1 m pentru circulaia ntr-un singur sens.

Art. 124. Planele nclinate i podeele utilizate la nlimi peste 0,7 m, fa de sol i fa de o baz de referin artificial, trebuie prevzute cu balustrade nalte de 1 m uc legturi intermediare i cu borduri laterale de 10 15 cm (denumite balustrade de protecie sau balustrade).

Art. 125. n cazul n care transportul materialelor se face manual, fr mijloace ajuttoare, planele nclinate trebuie prvzute cu ipci transversale fixate la distane de 20 40 cm.

6.2. Mijloace colective de protecie

Art. 126. Platforma de lucru trebuie prevzut cu balustrade pe cele trei laturi exterioare, formate din dou elemente paralele dintre care primul montat la 1 m de suprafaa platformei prinse de bare verticale prevzute la distane maxime de 1,5 m. Barele verticale i bordurile (scnduri de 10 15 cm lime) se monteaz la nivelul suprafeei platformei n supori speciali prevzui n acest scop. Balustrada (elemenii orizontali i barele verticale) trebuie s reziste la o for orizontal de 80 daN aplicat la jumtatea distanei ditnre dou bare verticale sau la o for dinamic de 50 daN aplicat n acelai punct fr ca sgeata s depeasc 30 mm.

Art. 127. Este interzis nclinarea scrilor (altele dect cele fixate) peste 600. ntre 600 800 nclinare, trebuie folosite scri fixe, cu balustrade, iar peste 800 nclinare, scrile fixe trebuie prevzute cu aprtori tip colivie i cu ntreruperi pentru odihn la maximum 4m.

Art. 128. Att la scrile din lemn fixe, ct i la cele portative, treptele trebuie ncastrate n ramele longitudinale i dotate cu prag de minimum 2 cm.

Art. 129. Rampele de urcare trebuie montate cu o nclinare de cel mult 1:3, iar pentru fiecare 30 40 cm, trebuie btute ipci transversale cu o seciune de 4 x 6 cm2, pe toat limea rampei.

Art. 130. Rampele de acces pentru executarea lucrrilor pe acoperiuri, luminatoare etc., trebuie s aib o lime minim de 0,6 m. Trebuie asigurate msuri speciale mpotriva alunecrii.

Art. 131. Scrile rezemate pe perete trebuie s aib limea treptei inferioare de cel puin 50 cm, pentru realizarea unei bune stabiliti.

Art. 132. Platformele trebuie s se realizeze astfel nct s permit accesul, lipsit de pericole, la toate subansamblele situate la nivelul respectiv.

Art. 133. Podinele trebuie dimensionate la sarcina maxim dat de greutatea lucrtorilor care lucreaz pe ele i a materialelor ce se folosesc n timpul lucrului.

Art. 134. Rampele de acces pentru circulaia lucrtorilor trebuie confecionate numai prin panouri bine legate ntre ele, cu o lime de cel puin 1 m, dac se circul ntr-un sens i de cel puin 1,5 m, dac se circul n ambele sensuri.

Art. 135. Grosimea dulapilor din care se confecioneaz podina trebuie s fie de cel puin 6 cm, iar n cazul n care se transport materiale grele, grosimea trebuie determinat prin calcul.

Responsabili pentru aplicarea acestor instruciuni sunt: lctuul, operatorul parc/pompe i eful de tur.NTOCMIT

EF SERVICIU EXTERNDan GURGU1