NOU Regulament Admitere Master 2013 FSEGA. 14 02 2013

19
1 UNIVERSITATEA BABEŞ – BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR REGULAMENTUL de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere, nivel masterat pentru anul universitar 2013-2014 Anexă la Regulamentul de admitere 2013 al Universităţii Babeş-Bolyai SECȚIUNEA 1: INTRODUCERE În conformitate cu prevederile art. 142, 145, 151, 156, 158, 163, 174, 176, 199, 200 şi 277 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2000 privind învăţământul universitar de stat cu taxă, peste locurile subvenționate de la bugetul de stat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 441/2001, al HG nr. 404/2006 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de master şi al al HG nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportul ui, cu modificările şi completările, admiterea în ciclul de studii universitare de master se face prin concurs. Potrivit principiului autonomiei universitare, reglementarea admiterii este de competenţa Senatului Universităţii. Admiterea se organizează numai în instituţiile de învăţământ superior care au în structură specializări acreditate şi specializări care au obţinut autorizaţia de funcţionare provizorie. Studiile de masterat asigură perfecţionarea şi extinderea pregătirii de specialitate atestate prin diploma de master, în vederea formării unei noi generaţii de cercetători şi cadre didactice universitare precum şi a unor specialişti performanţi în sfera activităţilor socio-economice. Concursul de admitere se organizează în conformitate cu prevederile prezentului regulament. SECȚIUNEA 2: CONDIŢII GENERALE PRIVIND ORGANIZAREA ADMITERII 2.1 Locurile pentru care se organizează concursul de admitere sunt locuri bugetate (subvenționate de la bugetul de stat prin granturi de studii numai la forma de învâțământ cu frecvență) și locuri cu taxă (pentru formele de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă) şi aprobate prin Ordin al ministrului, respectiv prin Hotărâre a Senatului Universităţii Babeş-Bolyai. Numărul total al candidaților declarați admiși, pe locuri bugetate și locuri cu taxă nu poate depăși cifra de școlarizare alocată fiecărui program de studii. 2.2 Un program de studii se organizează cu un efectiv minim de 25 studenți la forma de învățământ cu frecvență cu predare în limba română, cu 15 studenți la forma de învățământ cu frecvență cu predare în limba engleză, în limba maghiară și în limba germană, respectiv cu 12 studenți la forma de învățământ cu frecvență redusă. 2.3 Specializările de masterat pot fi urmate de absolvenții cu Diplomă de licență, indiferent de programul de studii absolvit, cetățeni ai României.

description

mk

Transcript of NOU Regulament Admitere Master 2013 FSEGA. 14 02 2013

  • 1

    UNIVERSITATEA BABE BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE I GESTIUNEA AFACERILOR

    REGULAMENTUL

    de organizare i desfurare a concursului de admitere, nivel masterat pentru anul universitar 2013-2014

    Anex la Regulamentul de admitere 2013 al Universitii Babe-Bolyai

    SECIUNEA 1: INTRODUCERE

    n conformitate cu prevederile art. 142, 145, 151, 156, 158, 163, 174, 176, 199, 200 i 277 din Legea Educaiei Naionale nr. 1/2011, cu modificrile i completrile ulterioare, ale Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificrile i completrile ulterioare i ale Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 133/2000 privind nvmntul universitar de stat cu tax, peste locurile subvenionate de la bugetul de stat, aprobat cu modificri prin Legea nr. 441/2001, al HG nr. 404/2006 privind organizarea i desfurarea studiilor universitare de master i al al HG nr. 536/2011 privind organizarea i funcionarea Ministerului Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului, cu modificrile i completrile, admiterea n ciclul de studii universitare de master se face prin concurs. Potrivit principiului autonomiei universitare, reglementarea admiterii este de competena Senatului Universitii. Admiterea se organizeaz numai n instituiile de nvmnt superior care au n structur specializri acreditate i specializri care au obinut autorizaia de funcionare provizorie.

    Studiile de masterat asigur perfecionarea i extinderea pregtirii de specialitate atestate prin diploma de master, n vederea formrii unei noi generaii de cercettori i cadre didactice universitare precum i a unor specialiti performani n sfera activitilor socio-economice.

    Concursul de admitere se organizeaz n conformitate cu prevederile prezentului regulament.

    SECIUNEA 2: CONDIII GENERALE PRIVIND ORGANIZAREA ADMITERII

    2.1 Locurile pentru care se organizeaz concursul de admitere sunt locuri bugetate (subvenionate de la bugetul de stat prin granturi de studii numai la forma de nvmnt cu frecven) i locuri cu tax (pentru formele de nvmnt cu frecven i cu frecven redus) i aprobate prin Ordin al ministrului, respectiv prin Hotrre a Senatului Universitii Babe-Bolyai. Numrul total al candidailor declarai admii, pe locuri bugetate i locuri cu tax nu poate depi cifra de colarizare alocat fiecrui program de studii.

    2.2 Un program de studii se organizeaz cu un efectiv minim de 25 studeni la forma de nvmnt cu frecven cu predare n limba romn, cu 15 studeni la forma de nvmnt cu frecven cu predare n limba englez, n limba maghiar i n limba german, respectiv cu 12 studeni la forma de nvmnt cu frecven redus.

    2.3 Specializrile de masterat pot fi urmate de absolvenii cu Diplom de licen, indiferent de programul de studii absolvit, ceteni ai Romniei.

  • 2

    2.4 Candidaii posesori de diplom de master au dreptul s se prezinte la admiterea la un nou program de master, dup cum urmeaz:

    a. dac primul program de studii a fost parcurs pe un loc bugetat, cel de-al doilea program de studii va fi urmat pe un loc cu tax;

    b. dac primul program de studii a fost parcurs pe un loc cu tax n nvtmntul particular sau cel de stat, cel de-al doilea program de studii poate fi urmat pe un loc bugetat, dac este declarat admis pe acel loc la concursul de admitere.

    n ambele situaii candidaii sunt obligai s declare pe proprie rspundere (n fia de nscriere) perioada n care au ocupat un loc bugetat pe durata primului program de studii.

    2.5 Candidaii au posibilitatea de a se nscrie - simultan - la concursurile organizate de mai multe faculti. Dup afiarea rezultatelor, candidaii declarai admii trebuie s confirme n termenul fixat locul pe care l-au obinut; dup expirarea termenului respectiv, locurile pentru care nu exist confirmri vor fi disponibilizate, urmnd a fi ocupate prin redistribuire (conform graficului desfurrii admiterii), sau printr-un nou concurs de admitere.

    2.6 Un candidat poate participa concomitent la admitere la mai multe programe de studii din aceeai instituie sau din instituii diferite de nvmnt superior, n condiiile stabilite de Senatul fiecrei instituii de nvmnt superior organizatoare, dar poate fi admis la un singur program de studii pe loc bugetat, conform prezentului Regulament.

    2.7 Candidatul poate fi admis la cel mult dou programe de studii concomitent i trebuie s opteze pentru acel program la care dorete s fie bugetat, prin prezentarea dosarului cu actele n original. Reduceri de tax de colarizare n cazul studiilor concomitente la Universitatea Babe-Bolyai sunt reglementate de regulamente speciale aprobate de Senat. Termenul limit de depunere a actelor n original la dosarul de concurs este termenul confirmrii stabilit de facultate. Costurile aferente depirii duratei nvmntului gratuit, prevzute de lege, se suport de ctre studeni.

    2.8 Candidaii concureaz pentru ocuparea locurilor aprobate pentru anul I de studiu, pe programe de studiu, linii de studiu i forme de nvmnt, conform criteriilor de admitere specificate la seciunea 3.

    2.9 Avnd n vedere dispoziiile Legii nr. 224 din 11 iulie 2005, n anul II de studiu la master, locurile bugetate se realoc n conformitate cu prevederile art. 60 din Regulamentul privind activitatea profesional a studenilor din Universitatea Babe-Bolyai n baza ECTS.

    SECIUNEA 3: CRITERII DE ADMITERE

    3.1 Criteriile de admitere sunt aceleai att la forma "nvmnt cu frecven", ct i la forma de "cu frecven redus".

    3.2 Pentru specializrile de la nivel master n limba romn i n limbile de studiu ale minoritilor (maghiar i german) este obligatorie prezentarea unui certificat de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional (conform cu prevederile de la punctul 3.4.), nivel B2, de la Centrele Lingua sau Alpha ale Universitii Babe-Bolyai sau unul din certificatele de competen lingvistic prezentate n Anexa 3 a Regulamentului de admitere al Universitii Babe-Bolyai. Pentru studiile universitare de master, organizate n limba englez, admiterea va conine obligatoriu o prob de competen lingvistic, eliminatorie, notat cu admis/respins. Calificativele vor fi trecute ntr-un catalog cu numele i prenumele candidailor, semnat de preedintele comisiei de admitere pe facultate i vizat de preedintele comisiei de admitere pe universitate. La aceast prob, se pot recunoate certificatele de competen lingvistic prezentate n Anexa 3 a Regulamentului de admitere al Universitii Babe-Bolyai, de ctre comisia de admitere a facultii.

  • 3

    3.3 Criteriile de admitere, respectiv criteriile de departajare pentru medii egale sunt specifice fiecrui program de studiu.

    3.4 Criterii specifice programelor de studiu

    3.4.1 nvmnt cu frecven

    1. ADMINISTRARE I COMUNICARE INTERNAIONAL N AFACERI - n limbile romn, englez, francez

    Domeniul MANAGEMENT

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic (n limba englez/francez)

    2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen

    - 50 % nota examenului scris pe tema Profilul omului de afaceri n epoca globalizrii

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    2. Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR N TURISM, COMER I SERVICII Domeniul ADMINISTRAREA AFACERILOR

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Economie i marketing n turism

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    3. Specializarea AFACERI INTERNAIONALE Domeniul ECONOMIE I AFACERI INTERNAIONALE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Afaceri economice internaionale oportuniti i

    riscuri

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

  • 4

    Not: Examen comun la specializarea Afaceri internaionale i Managementul riscului n afaceri internaionale.

    4. Specializarea AGROBUSINESS

    Domeniul ECONOMIE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Managementul agroalimentar i al mediului

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    5. Specializarea AUDITUL I MANAGEMENTUL FINANCIAR AL FONDURILOR

    EUROPENE

    Domeniul CONTABILITATE

    Criterii de admitere

    1. Condiie de nscriere: - certificat de competen lingvistic

    2. Modul de desfurare al admiterii - 50 % media examenului de licen - 50 % examen scris din urmtoarele disciplina Audit i management

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    6. Specializarea BNCI I PIEE DE CAPITAL Domeniul FINANE Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen

    - 50 % nota examenului scris la disciplinele: Management bancar; Piee financiare i Gestiunea portofoliilor

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    7. Specializarea DEZVOLTARE REGIONAL DURABIL Domeniul ECONOMIE Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

  • 5

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Economie i politici de dezvoltare

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    Not: Examen comun la specializarea Dezvoltare regional durabil i specializarea Economia mediului.

    8. Specializarea DIAGNOSTIC I EVALUARE Domeniul CONTABILITATE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Contabilitate, evaluare i audit

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    9. Specializarea E-BUSINESS

    Domeniul CIBERNETIC, STATISTIC I INFORMATIC ECONOMIC

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Elemente avansate de Informatic Economic

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    10. Specializarea ECONOMETRIE I STATISTIC APLICAT Domeniul CIBERNETIC, STATISTIC I INFORMATIC ECONOMIC

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Statistic descriptiv.

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

  • 6

    11. Specializarea ECONOMIA MEDIULUI

    Domeniul ECONOMIE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Economie i politici de dezvoltare.

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    Not: Examen comun la specializarea Dezvoltare regional durabil i specializarea Economia mediului

    12. Specializarea EXPERTIZ CONTABIL I AUDIT Domeniul CONTABILITATE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Contabilitate, evaluare i audit

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    13. Specializarea FINANE CORPORATIVE ASIGURRI Domeniul FINANE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Finanele ntreprinderii, Asigurri

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    14. Specializarea FISCALITATE

    Domeniul FINANE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Finane publice

  • 7

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    15. Specializarea GESTIUNE FINANCIAR CORPORATIV n limbile maghiar i englez Domeniul FINANE Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris n limba maghiar la disciplinele Finanele ntreprinderii,

    Investiii directe Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    16. Specializarea GESTIUNEA I EVALUAREA PROIECTELOR Domeniul ECONOMIE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Audit i management

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    17. Specializarea INTERNATIONAL BUSINESS MANAGEMENT n limba englez Domeniul MANAGEMENT

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic (limba englez) 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Management i Tranzacii economice

    internaionale

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

  • 8

    18. Specializarea MANAGEMENTUL AFACERILOR n limba maghiar Domeniul MANAGEMENT

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic

    2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris n limba maghiar la disciplina Management

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    19. Specializarea MANAGEMENT CONTABIL, AUDIT I CONTROL Domeniul CONTABILITATE Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Contabilitate, evaluare i audit

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    20. Specializarea MANAGEMENT INTERNAIONAL n limba german Domeniul ECONOMIE I AFACERI INTERNAIONALE Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic (limba german) 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris n limba german la disciplinele Management internaional i

    Managementul calitii Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    21. Specializarea MANAGEMENTUL DEZVOLTRII AFACERILOR Domeniul MANAGEMENT Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic

    2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Management, Managementul ntreprinderilor

    mici i mijlocii, Management strategic

  • 9

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    22. Specializarea MANAGEMENTUL DEZVOLTRII AFACERILOR n limba englez Domeniul MANAGEMENT

    Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic (limba englez) 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Management, Managementul ntreprinderilor

    mici i mijlocii, Management strategic Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    23. Specializarea MANAGEMENTUL DEZVOLTRII AFACERILOR Sfntu Gheorghe Domeniul MANAGEMENT Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Management, Managementul ntreprinderilor

    mici i mijlocii i Management strategic

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    24. Specializarea MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

    Domeniul MANAGEMENT

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Managementul firmei; Managementul resurselor

    umane

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

  • 10

    25. Specializarea MANAGEMENTUL RISCULUI N AFACERI INTERNAIONALE Domeniul ECONOMIE I AFACERI INTERNAIONALE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Afaceri economice internaionale oportuniti i

    riscuri.

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    Not: Examen comun la specializarea Afaceri internaionale i Managementul riscului n afaceri internaionale.

    26. Specializarea SISTEME DE ASISTARE A DECIZIILOR ECONOMICE Domeniul CIBERNETIC, STATISTIC I INFORMATIC ECONOMIC Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media la examenul de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Elemente avansate de Informatic Economic

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    27. Specializarea STRATEGII I POLITICI DE MARKETING Domeniul MARKETING

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Marketing

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    28. Specializarea STRATEGII I POLITICI DE MARKETING - n limba maghiar Domeniul MARKETING

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Marketing

  • 11

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    3.4.2. nvmnt cu frecven redus

    1. Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR N TURISM, COMER I SERVICII Domeniul ADMINISTRAREA AFACERILOR

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Economie i marketing n turism

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    2. Specializarea AFACERI INTERNAIONALE Domeniul ECONOMIE I AFACERI INTERNAIONALE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen

    - 50 % nota examenului scris la disciplina Afaceri economice internaionale oportuniti i

    riscuri

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    Not: Examen comun la specializarea Afaceri internaionale i specializarea Managementul riscului n afaceri internaionale.

    3. Specializarea AUDITUL I MANAGEMENTUL FINANCIAR AL FONDURILOR

    EUROPENE

    Domeniul CONTABILITATE

    Criterii de admitere

    1. Condiie de nscriere: - certificat de competen lingvistic

    2. Modul de desfurare al admiterii - 50 % media examenului de licen - 50 % examen scris din urmtoarele disciplina Audit i management

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

  • 12

    4. Specializarea BNCI I PIEE DE CAPITAL Domeniul FINANE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen

    - 50 % nota examenului scris la disciplinele: Management bancar; Piee financiare i

    Gestiunea portofoliilor

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    5. Specializarea EXPERTIZ CONTABIL I AUDIT Domeniul CONTABILITATE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Contabilitate, evaluare i audit

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    6. Specializarea FINANE CORPORATIVE ASIGURRI Domeniul FINANE

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Finanele ntreprinderii, Asigurri

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    7. Specializarea MANAGEMENT CONTABIL, AUDIT I CONTROL Domeniul CONTABILITATE

    Criterii de admitere: 1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Contabilitate, evaluare i audit

  • 13

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    8. Specializarea MANAGEMENTUL DEZVOLTRII AFACERILOR Domeniul MANAGEMENT

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Management, Managementul ntreprinderilor

    mici i mijlocii, Management strategic.

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    9. Specializarea MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

    Domeniul MANAGEMENT

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic 2. Modul de desfurare a admiterii:

    - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplinele Managementul firmei; Managementul resurselor

    umane.

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

    10. Specializarea STRATEGII I POLITICI DE MARKETING Domeniul MARKETING

    Criterii de admitere:

    1. Condiie de nscriere - certificat de competen lingvistic

    2. Modul de desfurare a admiterii: - 50 % media examenului de licen - 50 % nota examenului scris la disciplina Marketing

    Criterii de departajare pentru medii egale la admitere:

    - nota obinut la examenul scris - nota la susinerea lucrrii de licen

  • 14

    3.5 Vor fi declarai admii candidaii, a cror medie general de admitere este cel puin 5 (cinci), clasificai n ordinea descresctoare a mediilor generale de admitere obinute, n limita locurilor aprobate pentru fiecare program de studiu din anul universitar respectiv i n funcie de opiunile formulate n Fia opiunilor pentru diferitele forme de nvmnt i de finanare. La repartizarea candidailor pe fiecare program de studiu, form de finanare i de nvmnt, n cazul existenei mai multor candidai cu medii egale, se vor aplica la criteriile de departajare pentru medii egale.

    3.6 Ordinea opiunilor rmne definitiv, neputnd fi modificat dup semnarea fiei opiunilor de ctre candidat. n mod excepional se admit modificri ale opiunilor numai pentru:

    - candidaii aflai pe lista candidailor neadmii din lips de opiuni i numai n vederea ocuprii unui loc cu tax, n limita locurilor rmase neocupate;

    - candidaii admii pe un loc bugetat, care doresc s renune la acest loc n vederea ocuprii unui loc cu tax, n limita locurilor rmase neocupate;

    - candidaii nscrii la programele de studii cu predare n limba englez, care au fost abseni sau declarai respini la proba de competen lingvistic;

    - candidaii admii la programe de studii care nu se organizeaz ca urmare a neatingerii plafonului minim de candidai admii prevzut la articolul 2.2 (calculat cumulat pentru cele dou sesiuni de admitere iulie i septembrie 2013) i care nu au mai prevzut n fia opiunilor un alt program de studii (din acelai domeniu) care se organizeaz.

    SECIUNEA 4: TAXE DE ADMITERE I COLARIZARE

    4.1 Pentru aspectele organizatorice i de comunicare se percepe taxa de admitere format din taxa de procesare (n cuantum de 30 lei) la care se cumuleaz taxa de nscriere (n cuantum de 120 lei). Taxa de procesare nu este supus degrevrilor i nu este returnabil.

    4.2 Taxa de admitere se percepe pentru fiecare examen scris la care candidatul particip, indiferent de forma de nvmnt. Pentru programele de studii care au prob scris comun, taxa de admitere se percepe o singur dat.

    4.3 Sunt scutii de plata taxei de admitere candidaii orfani de ambii prini, cei provenii de la casele de copii sau din plasament familial.

    4.4 Sunt scutii numai de la plata taxei de nscriere angajaii i copiii angajailor Universitii Babe-Bolyai i ai Bibliotecii Centrale Universitare, Grdinii Botanice, a restaurantelor i cafeteriilor Universitii, precum i copiii personalului didactic n activitate.

    4.5 Scutirea integral sau parial de la plata taxei de admitere se face numai n baza actelor (doveditoare) prezentate de candidai, din care s rezulte c fac parte din una din categoriile enumerate la punctele 4.3 sau 4.4. Scutirea este valabil numai la un singur concurs de admitere.

    4.6 Pentru prenscrierea online taxa de admitere se achit n momentul nscrierii.

    4.7 Se va returna taxa de nscriere acelor candidai nscrii la programele de studii pentru care nu se organizeaz examen scris ca urmare a neatingerii plafonului minim de candidai nscrii la concursul de admitere (prevzut la articolul 2.2) i care nu doresc s continue procesul de admitere conform articolului 5.2.9.

  • 15

    4.8 Taxele de colarizare pentru anul universitar 2013-2014 sunt:

    MASTERAT CU FRECVEN CU FRECVEN REDUS

    3000 lei 3000 lei

    4.9 Plata taxelor de colarizare se poate realiza n patru rate cu respectarea termenelor limit stabilite prin Regulamentul Universitii Babe-Bolyai.

    4.10 Se va returna taxa achitat la confirmarea locului cu tax n cazul n care se produce glisarea pe un loc bugetat.

    4.11 Candidaii care au confirmat locurile ocupate cu tax, respectiv au semnat contractul de colarizare i se retrag pn la data de 1 octombrie 2013, nu beneficiaz de restituirea a 25% din taxa de colarizare total, reprezentnd prima rat achitat la confirmare.

    SECIUNEA 5: NSCRIEREA I DESFURAREA CONCURSULUI

    Pentru anul universitar 2013-2014, concursul de admitere se poate desfura n dou sesiuni (cea de a doua sesiune se va organiza numai pentru ocuparea locurilor rmase vacante dup prima sesiune). Locurile neocupate dup a doua sesiune vor fi anulate.

    Prima sesiune de admitere se organizeaz n luna iulie 2013 conform graficului din prezentul Regulament, iar cea de a doua sesiune n luna septembrie 2013, conform Graficului de organizare i desfurare a concursului de admitere septembrie 2013, disponibil pe pagina de internet a facultii.

    GRAFICUL DE ORGANIZARE I DESFURARE A CONCURSULUI DE ADMITERE IULIE 2013

    Nr.

    crt. Activiti

    Sesiunea

    Iulie 2013

    1. nscrierea candidailor la sediul facultii 15 19 iulie

    2. Afiarea listei cu candidaii nscrii 19 iulie

    3. Culegerea i nregistrarea observaiilor (erori, omisiuni etc) 20 iulie

    4. Prob de competen lingvistic. Comunicarea rezultatelor 20 iulie

    5. Afiarea programrii susinerii probei de admitere (examen scris) 20 iulie

    6. Susinerea probei de admitere (examen scris) 21 22 iulie

    7. Prelucrarea datelor. Comunicarea rezultatelor 23 iulie

    8. nregistrarea i soluionarea contestaiilor la proba de admitere 23 - 24 iulie

    9. Confirmarea ocuprii locului 25 27 iulie

    10. Redistribuirea locurilor neconfirmate i afiarea rezultatelor 28 iulie

    11. Confirmarea ocuprii locului dup prima redistribuire 29 iulie

    12. Redistribuirea locurilor neconfirmate i afiarea rezultatelor 29 iulie

    13. Confirmarea ocuprii locului dup a doua redistribuire 30 iulie

    14. Comunicarea rezultatelor la sfritul sesiunii de admitere 31 iulie

    5.1 Prenscrierea

    5.1.1. Se recomand candidailor utlilizarea sistemului de prenscriere on-line sau la sediul facultii n cadrul Oficiului permanent al admiterii. Sistemul de prenscirere va fi disponibil ncepnd cu data de

    1 martie 2013.

  • 16

    5.1.2 Candidaii care opteaz pentru prenscrierea on-line vor trebui s urmeze i procedura de nscriere descris la punctul 5.2.

    5.2 nscrierea

    5.2.1 Se pot nscrie la concursul de admitere la studii universitare de masterat, absolvenii instituiilor de nvmnt superior posesori ai Diplomei de licen sau Adeveriei de licen, ceteni ai Romniei.

    5.2.2 Candidaii din Republica Moldova, la nscriere la concursul de admitere trebuie s fac dovada

    ceteniei moldoveneti, n cazul n care candideaz pe locurile special alocate pentru ei. n cazul

    dublei cetenii romno-moldoveneasc candidaii vor opta pentru una din ceteniile cu care vor s

    participe la concurs i aceast opiune nu poate fi schimbat pe parcursul admiterii din anul universitar

    respectiv.

    5.2.3 La admiterea n toate ciclurile universitare pot candida i cetenii statelor membre ale Uniunii

    Europene, ai statelor aparinnd Spaiului Economic European i ai Confederaiei Elveiene, n aceleai

    condiii prevzute de lege pentru cetenii romni, inclusiv n ceea ce privete taxele de colarizare.

    Recunoaterea studiilor efectuate de ctre acetia n afara Romniei se va realiza de ctre

    direcia de specialitate din cadrul M.E.N. La nscrierea la concurs, fiecare candidat are obligaia

    de a prezenta atestatul de recunoatere a studiilor. Responsabilitatea oferirii de informaii, a

    verificrii documentelor i a nscrierii acestor candidai revine n exclusivitate Centrului de Cooperri

    Internaionale al Universitii Babe-Bolyai.

    5.2.4 nscrierile pentru admiterea 2013 se pot face ncepnd cu 1 martie 2013 n cadrul Oficiului

    permanent al admiterii, pentru candidaii posesori ai Diplomei de licen sau Adeverinei de licen.

    5.2.5 Pentru nscriere candidaii vor completa online Fia de nscriere (Anexa 1) i Fia opiunilor, cu toate datele necesare i le vor certifica prin semntur proprie sau prin mputernicit, n momentul nscrierii, la punctul de nscriere.

    5.2.6 Dosarul de nscriere al candidatului va cuprinde:

    a) fia de nscriere (Anexa 1 care va fi listat la punctul de nscriere); b) fia opiunilor (care va fi listat la punctul de nscriere);

    c) certificatul de competen lingvistic, n copie, n conformitate cu prevederile de la punctul 3.4. Pentru programele de studii n limba romn i n limbile de studiu ale minoritilor (maghiar i german), este obligatorie prezentarea unui certificat de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional, n conformitate cu prevederile de la punctul 3.4. Pentru studiile organizate n limba strin englez admiterea va conine obligatoriu o prob de compenten lingvistic eliminatorie, notat cu admis/respins. La aceast prob se pot recunoate certificatele de competen lingvistic prezentate n Anexa 3, de ctre comisia de admitere.

    d) dovada achitrii taxei de admitere i/sau actele doveditoare pentru scutirea de la plata taxei (conform seciunii 4);

    5.2.7 Candidaii vor prezenta la nscriere diploma de Licen (sau echivalent cu aceasta), Adeverin de licen sau Atestat de echivalare a studiilor, eliberat de MEN.

    5.2.8 La finalul programului de nscriere al ultimei zile de nscriere conform graficului de organizare i desfurare a concursului de admitere se vor afia la sediul facultii, n loc vizibil precum i pe site-ul facultii, listele cuprinznd candidaii nscrii pentru fiecare program de studii.

  • 17

    5.3 Desfurarea concursului, afiarea rezultatelor i confirmarea locului ocupat

    5.3.1 Candidaii nscrii la concursul de admitere se vor prezenta n data planificat conform graficului de organizare i desfurare a concursului de admitere la examenul scris.

    5.3.2 Rezultatele concursului de admitere, verificate i aprobate de comisia de admitere a facultii, se aduc la cunotin public prin afiare la sediul facultii, n loc vizibil; aceste informaii fiind accesibile i pe site-ul facultii.

    5.3.3 n sesiunea iulie, dup distribuirea iniial i prima redistribuire se vor afia: 1. listele candidailor admii pe programe de studii, cu specificarea liniilor de studii, a

    formelor de nvmnt i de finanare, n ordinea descresctoare a mediei generale de admitere. Prin candidat admis se nelege acel candidat cruia i-a fost atribuit un loc pe baza mediei generale de admitere i n funcie de opiunile formulate. Lista candidailor admii conine cel mult attea poziii cte locuri are aprobate facultatea pentru fiecare program de studiu.

    2. lista candidailor n ateptare. Prin candidat n ateptare se nelege acel candidat cruia nu i-a fost atribuit un loc pe baza mediei generale de admitere i n funcie de opiunile formulate. Candidaii n ateptare vor putea ocupa locurile rmase disponibile ca urmare a neconfirmrii lor n termenele prevzute de ctre candidaii admii sau a excluderii candidailor care au nscris n Fia de nscriere/prenscriere date false.

    3. lista candidailor respini n urma examenului scris. Prin candidat respins n urma examenului scris se nelege acel candidat care nu a obinut media general de admitere de cel puin 5 (cinci).

    5.3.4 Dup a doua redistribuire din sesiunea iulie / dup distribuirea din sesiunea septembrie se vor afia:

    1. listele candidailor admii, cu specificarea programelor de studii, formelor de nvmnt, de finanare i a liniilor de studii n ordinea descresctoare a mediei generale de admitere;

    2. lista candidailor neadmii din lips de opiuni, pentru toate programele de studii, formele de nvmnt, de finanare i liniile de studii, n ordinea descresctoare a mediei generale de admitere. Prin candidat neadmis din lips de opiuni se nelege acel candidat cruia nu i-a fost atribuit un loc pe baza mediei generale de admitere i n funcie de opiunile formulate.

    5.3.5 Dup fiecare distribuire/redistribuire candidaii admii trebuie s confirme locul atribuit i s i exprime opiunea de participare/neparticipare la urmtoarea redistribuire. Confirmarea locului atribuit se poate face numai n termenul fixat n graficul admiterii prin prezentul Regulament. Prin excepie, candidaii care depun actele n original la confirmarea locului i gliseaz prin redistribuire la o alt opiune nu trebuie s confirme locul nou obinut.

    5.3.6 Confirmarea ocuprii locului obinut prin concurs trebuie fcut personal de ctre cel n cauz sau de o persoan mputernicit i presupune:

    a) depunerea dosarului cu actele necesare (conform punctului 5.2.9);

    b) plata primei rate a taxei de colarizare (dac este cazul); c) completarea Anexei 2, indiferent de forma de finanare (loc bugetat sau loc cu tax) la care a fost admis;

    d) ncheierea contractului de colarizare cu facultatea.

    5.3.7 Actele necesare pentru confirmarea locului ocupat se vor prezenta ntr-un dosar plic, acestea

    fiind urmtoarele: a) diploma de Licen sau Adeverin de licen tip, n original, din care s rezulte c a promovat examenul de licen;

  • 18

    b ) foaia matricol, nivel licen, n original; excepie fac absolvenii promoiei 2012-2013 ai Universitii Babe-Bolyai; c) diplom de bacalaureat, n original; d) certificatul de natere, n copie legalizat; e) certificat de cstorie n copie simpl, dac este cazul; f) adeverina medical tip, n original; g) trei fotografii color tip buletin (carte) de identitate;

    h) copie simpl de pe cartea de identitate; i) dovada achitrii primei rate din taxa de colarizare (unde este cazul);

    j) certificat de competen lingvistic, n copie legalizat; k)Atestatul de echivalare a studiilor, n original (unde este cazul).

    5.3.8 Candidaii admii care NU confirm locurile atribuite n termenele prevzute n graficul admiterii, pierd definitiv locurile respective i dreptul de a participa la eventualele redistribuiri, fiind eliminai din procesul de admitere.

    5.3.9 Pe locurile care se disponibilizeaz, conform prevederilor punctului 5.3.8., se repartizeaz candidaii declarai admii sau n ateptare dup distribuirea/redistibuirea precedent i care i-au exprimat opiunea de participare la urmtoarea redistribuire. Redistribuirile ulterioare se fac n ordinea strict descresctoare a mediilor generale de admitere ale acestora, n concordan cu succesiunea opiunilor lor i structura locurilor disponibilizate. n urma fiecrei operaiuni de redistribuire a candidailor se realizeaz o nou ierarhizare n ordine strict descresctoare a mediilor i n funcie de opiunile formulate.

    5.3.10 Locurile care nu pot fi ocupate prin redistribuire, ca i cele iniial neocupate (prin lipsa opiunilor i/sau candidailor) n sesiunea din iulie se scot la concurs n sesiunea de admitere din septembrie 2013. La sfritul perioadei de confirmare a ocuprii locului dup a doua redistribuire din sesiunea iulie / dup distribuirea din sesiunea septembrie se va stabili lista final a candidailor admii i lista candidailor respini. Prin candidat admis n lista final se nelege candidatul declarat admis care a confirmat locul ocupat. Prin candidat respins se nelege acel candidat cruia nu i-a fost atribuit un loc pe baza mediei generale de admitere i n funcie de opiunile formulate, dup ultima redistribuire, respectiv candidaii care nu au obinut media general de admitere cel puin 5 (cinci).

    5.3.11 Candidaii declarai admii n lista final la acele programe de studii pentru care nu se atinge plafonul minim de candidai admii (prevzut la articolul 2.2 i calculat dup sesiunea de admitere din septembrie 2013) vor glisa prin redistribuire la o alt opiune (program de studii) din Fia opiunilor n limita locurilor rmase neocupate pn la atingerea cifrei de colarizare alocate respectivului program de studii. Candidaii aflai n aceast situaie i care nu au trecut n Fia opiunilor un program de studii la care s poat fi redistribuii, vor avea posibilitatea s i modifice Fia opiunilor, optnd pentru un program de studii care se organizeaz, n cadrul aceluiai domeniu (indiferent de forma de nvmnt) i pentru care exist locuri neocupate (n limita cifrei de colarizare alocate respectivului program de studii). Detalii privind eventualele programe de masterat care nu se organizeaz vor fi postate pe site-ul facultii dup nchiderea programului de confirmare n sesiunea septembrie 2013. Fia opiunilor modificat va putea fi depus la sediul facultii pn la ora 20:00 a zilei de confirmare din sesiunea septembrie 2013 sau va putea fi transmis electronic (scanat) la adresa de e-mail oficial a admiterii pn la ora 24:00 a zilei de confirmare din sesiunea septembrie 2013. Candidaii aflai n aceast situaie i care nu doresc modificarea Fiei opiunilor sau pentru care nu mai exist un program de studii care se organizeaz, n cadrul aceluiai domeniu (indiferent de forma de nvmnt) i/sau pentru care exist locuri neocupate, vor beneficia de restituirea taxei de nscriere i respectiv a taxei de colarizare achitate (n cazul n care au confirmat un loc cu tax la un program de studii care nu se organizeaz).

  • 19

    5.3.12 Rezultatele admiterii, semnate de preedintele comisiei de admitere pe facultate i de Rectorul Universitii, se afieaz la avizierul facultii i pe site-ul facultii. Fac obiectul afirii listele cu candidaii admii pe programe de studii pe locuri bugetate i locuri cu tax, ordonai descresctor dup media general de admitere i lista cu candidaii respini (pentru toate programele de studiu), ordonai alfabetic.

    5.3.13 Contestaiile vor fi depuse numai la sediul facultii unde candidatul a susinut concursul de admitere, n termen de 48 de ore de la data afirii rezultatelor, urmnd a fi soluionate de comisia de admitere pe facultate. Comunicarea rezultatelor la contestaii se face prin afiare, prin grija Comisiei de admitere pe facultate. Dup expirarea termenului de soluionare i de rspuns la contestaii, rezultatul concursului la admitere se consider definitiv i nu mai poate fi modificat, dect prin mecanismele retragerilor i glisrilor.

    5.3.14 Listele finale cu candidaii admii, ntocmite conform Regulamentului de admitere al Universitii-Babe Bolyai, vor constitui actul pe baza cruia se va opera nmatricularea n anul I de studiu, n anul universitar 2013-2014.

    SECIUNEA 6: ALTE INFORMAII

    Facultatea i Universitatea nu au fa de candidai nici un fel de obligaie referitoare la cazarea sau asigurarea mesei pe timpul concursului de admitere. La cererea candidailor, aceste servicii pot fi asigurate contra cost numai n msura n care acest lucru este posibil.

    DECAN,

    Prof. univ. dr. Dumitru MATI