Normativ PE 101-1985

download Normativ PE 101-1985

of 76

Transcript of Normativ PE 101-1985

NORMATIV PENTRU CONSTRUCIA INSTALAIILOR ELECTRICE DE CONEXIUNI I TRANSFORMATOARE CU TENSIUNI PESTE 1KV.Indicativ : PE 101-85 Cuprins 1. GENERALITI1.1. Domeniul de aplicare 1.1.1. Prezentul normativ se aplic la proiectarea i la executarea instalaiilor electrice fixe, de curent alternativ, cu tensiunea nominal mai mare de 1 kV i cu frecvena nominal de 50 Hz (staii de conexiuni, staii de transformare, instalaii electrice pentru evacuarea puterii electrice produse de generatoare, posturi de transformare amplasate suprateran, subteran, pe stlpi sau n cldiri, puncte de alimentare etc.). Normativul poate fi, de asemenea, aplicat, innd seama de particularitile respective, i pentru realizarea instalaiilor de curent continuu cu tensiunea peste 1,5 kV. 1.1.2. Normativul nu se aplic la realizarea instalaiilor electrice cu caracter special, destinate traciunii electrice, industriei miniere, electrochimiei, ncperilor cu pericol de explozie etc., pentru care se ntocmesc, de regul, prescripii tehnice specifice. 1.1.3. Instalaii electrice, care la data intrrii n vigoare a prezentului normativ, sunt executate sau n curs de execuie, fiind ns elaborate n conformitate cu alte prescripii, urmeaz a fi adaptate la prevederile prezentului normativ numai n msura n care exploatarea lor prezint pericole evidente de incendiu sau de accidente a persoanelor. Adaptarea n prezentul normativ se face din iniiativa beneficiarului. 1.1.4. La proiectarea i executarea instalaiilor electrice peste 1 kV se vor respecta prevederile specifice cuprinse n reglementrile tehnice conexe indicate n anexa 2. 1.1.5. Echipamentele i materialele electrice utilizate la realizarea instalaiilor electrice peste 1 kV trebuie s corespund standardelor i normelor n vigoare i s fie tipizate. 1.2. Definiii n sensul prezentului normativ, noiunile din acest paragraf au urmtorul neles:

1.2.1. Definiii generale: a) Aparate electrice se consider toate elementele principale, din componena unei instalaii electrice, exclusiv (auto) transformatoarele de putere, ca de exemplu: - aparatele de conectare, ca: ntreruptoare, separatoare, separatoare de sarcin, sigurane etc, (inclusiv dispozitivele lor de acionare); - transformatoarele de msur; - bobinele de compensare i de reactan; - descrctoarele; - bobinele de blocare i condensatoarele de cuplare pentru instalaii de nalt frecven. b) Materiale electrice se consider toate elementele din componena unei instalaii electrice, care servesc la asamblarea (auto) transformatoarelor de putere i a aparatelor electrice, ca de exemplu: - conductoarele izolate sau neizolate; - izolatoarele; - clemele, armturile etc. c) Echipamentul electric reprezint totalitatea (auto) transformatoarelor de putere, aparatelor electrice i materialelor electrice din componena unei instalaii electrice. d) Mrimi nominale (de exemplu: tensiunea nominal, curentul nominal, puterea nominal, frecvena nominal) sunt caracteristici de dimensionare a echipamentelor i a instalaiei. e) Separarea de lucru se numete separarea vizibil a unei instalaii electrice sau a unei pri dintr-o instalaie electric, fa de elementele aflate sub tensiune, pe toate prile, n vederea efecturii unor lucrri sau operaii, n conformitate cu prevederile "Normelor de protecie a muncii pentru instalaii electrice "PE 119, elaborate de M.E.E.; separarea de lucru se realizeaz prin separatoare, eclise de separare, contacte debroabile etc. f) Distana de izolare n aer ntre dou pri sub tensiune neizolate sau ntre acestea i pri legate la pmnt este distana cea mai scurt n aer liber, fr interpuneri de alte materiale izolante, normat n funcie de tensiunea pentru care se dimensioneaz instalaia.

g) Distana de protecie contra stingerilor accidentale este distana determinat de condiiile mpiedicrii apropierii periculoase de prile sub tensiune de ctre personalul de exploatare sau de ctre utilajele de exploatare i de ntreinere, cu respectarea prevederilor "Normelor de protecie a muncii pentru instalaii electrice " -PE 119, elaborate de M.E.E. Aceast distan determin mrimea domeniului de protecie menionat la lit. j. h) Aproprierea periculoas fa de pri sub tensiune se consider situaia n care personalul sau utilajele de exploatare se gsesc la o distan de aer fa de prile sub tensiune neizolate mai mic dect distana prescris de izolare n aer, fa de pmnt. i) Domeniul de lucru se consider zon, delimitat material, dintr-un spaiu de producie electric, n care personalul ce execut lucrri de revizii, extinderi nu este expus apropierii periculoase de pri aflate sub tensiune, n condiiile normelor de protecie a muncii n instalaiile electrice. j) Domeniu de protecie contra atingerilor accidentale, n sensul prezentului normativ, se consider zona dintr-un spaiu de producie electric n care personalul sau utilajele de exploatare se gsesc la o distan n aer fa de prile sub tensiune neizolate, egal cu distana de protecie contra atingerilor accidentale. n figurile din normativ, domeniile de protecie sunt figurate haurat sau punctat. 1.2.2. Categorii de instalaii tehnologice electrice: a) Instalaia electric este o instalaie cu tensiunile ntre faze mai mari de 1 kV, care servete la primirea, transformarea, distribuirea energiei electrice i care cuprinde, n general, aparate electrice, (auto) transformatoare de putere, materiale electrice, diferite instalaii auxiliare, precum i construciile aferente. Instalaiile electrice includ staiile electrice (staiile de conexiuni, staiile de transformare, punctele de alimentare i posturile de transformare), precum i instalaiile electrice de evacuare a puterii produse de generatoare. b) Instalaie electric de exterior este o instalaie electric sau o parte dintr-o instalaie electric n care aparatele electrice (auto) transformatoarele i materialele electrice sunt amplasate ntr-un spaiu deschis (n exterior) i sunt expuse intemperiilor atmosferice. c) Instalaia electric de interior este o instalaie electric sau o parte dintr-o instalaie electric n care aparatele electrice (auto) transformatoarele i materialele electrice sunt amplasate ntr-un spaiu nchis n interior i sunt protejate mpotriva influenei directe a intemperiilor atmosferice. d) Instalaia electric de tip deschis este o instalaie electric n care persoanele sunt protejate numai mpotriva atingerilor accidentale ale prilor sub tensiune, prin ngrdiri de protecie sau prin amplasarea echipamentului la nlime corespunztoare, n zone inaccesibile atingerilor accidentale. e) Instalaie electric de tip nchis este o instalaie electric n care echipamentul electric este dipus n carcase nchise (neetane fa de aerul atmosferic), astfel nct nici o parte sub tensiune din instalaie nu poate fi atins.

f) Instalaie electric capsulat este o instalaie electric la care echipamentul este complet nchis n carcas de protecie, etan fa de aerul atmosferic (n general metalic, legat la pmnt. Izolaia electric a echipamentului n interiorul carcasei se realizeaz prin diverse fluide, n general la presiuni superioare celei atmosferice. Instalaia electric capsulat poate fi instalat fie n exterior (n aer liber), dac este construit corespunztor acestui scop, fie n interior (ntr-un spaiu nchis). g) instalaie electric prefabricat este o instalaie electric coninnd aparate de conectare, instrumente de msur, dispozitive de protecie i automatizare i care se livreaz complet pregtit i ncercat electric, pentru a fi montat pe antier. h) Staie electric este un ansamblu de instalaii electrice i construcii anexe, destinat conversiei parametrilor energiei electrice i/sau conectrii a dou sau mai multor surse de energie electric ori a dou sau mai multe ci de curent. i) Staie de transformare este o staie electric care realizeaz transformarea parametrilor energiei electrice prin transformatoare de putere. j) Staie de conexiuni este o staie electric prin care se primete i se distribuie energia electric la aceeai tensiune i frecven, tensiunea ntre faze fiind mai mare de 1 kV. k) Post de transformare este o staie de transformare destinat alimentrii consumatorilor n joas tensiune (pn la 1 kV inclusiv). l) Punct de alimentare este o staie de conexiuni de medie tensiune, destinat alimentrii unor posturi de transformare. m) Post de transformare de stlp este un post de transformare al crui echipament, inclusiv transformatorul, este instalat n exterior, pe o construcie special de stlpi sau direct pe stlpii liniilor electrice aeriene. n) Celul este un ansamblu de echipamente, elemente, dispozitive i aparate amplasate ntr-un singur loc, care are un scop funcional determinat. 1.2.3. ncperi i coridoare a) ncpere sau spaiu de producie se numete acea ncpere sau acel spaiu n care se efectueaz diverse operaii sau procese tehnologice, accesibil i persoanelor neinstruite n exploatarea instalaiilor electrice cu tensiuni mai mari de 1 kV. b) ncpere sau spaiu de producie electric se numete acea ncpere sau spaiu care servete exclusiv pentru procese tehnologice electrice. Accesul n aceste ncperi sau spaii este permis numai persoanelor autorizate pentru exploatarea instalaiilor electrice respective i care au responsabilitate n acest sens, n conformitate cu normele de protecie a muncii pentru instalaii electrice, elaborate de M.E.E. c) Coridor de manevr se numete coridorul de pe care este prevzut a se face cel puin o acionare a unui aparat de conectare dintr-o instalaie electric.

d) Coridor de supraveghere se numete coridorul care servete exclusiv pentru supravegherea funcionrii sau pentru revizia aparatelor montate i de pe care nu se fac acionri de aparate de conectare din instalaia electric. NOT. n prezentul normativ se folosete urmtoarele moduri de indicare a gradului de obligativitate a prevederilor: - "trebuie", "este necesar", "urmeaz" indic obligativitatea strict a respectrii prevederilor n cauz; - "de regul" indic faptul c prevederea respectiv trebuie s fie aplicat n majoritatea cazurilor; nerespectarea unei astfel de prevederi trebuie justificat ntotdeauna n proiect; - "se recomand", "pe ct posibil" indic o rezolvare preferabil, care trebuie s fie luat n considerare la alegerea soluiei, dar care nu este obligatorie; - "se admite" indic o soluionare satisfctoare, care poate fi aplicat n situaii particulare, fiind obligatorie justificarea ei n protest. [top]

2. AMPLASAREA INSTALAIILOR ELECTRICE2.1. Condiii generale 2.1.1. Alegerea locurilor de amplasare a instalaiilor electrice trebuie fcut lund n considerare toi factorii care condiioneaz din punct de vedere tehnic, economic i social diferitele variante posibile, cu respectarea simultan a regulilor de protecie a muncii i de prevenire i stingere a incendiilor. 2.1.2. Amplasarea instalaiilor electrice aparinnd sistemul energetic (noduri de reea) se va face, pe ct posibil, pe considerentul realizrii unor conexiuni ct mai bune cu sistemul energetic. Amplasarea instalaiilor electrice pentru alimentarea unor consumatori se va face, de regul, pe considerentul apropierii de centrul de greutate al consumatorilor alimentai. 2.1.3. Instalaiile electrice prevzute cu personal permanent de exploatare se vor amplasa, pe ct posibil, n apropierea zonelor locuite. 2.1.4. Alegerea amplasamentelor se va face astfel, nct s se evite pe ct posibil folosirea terenurilor agricole i forestiere.

2.1.5. La alegerea amplasamentelor se vor evita, pe ct posibil terenurile la care se pot produce alunecri de teren, avalane sau rostogoliri de pietre de pe versanii alturai, pe baza studiilor de teren corespunztoare. n cazul existenei unui pericol n acest sens, se vor lua msurile de aprare necesare. 2.1.6. Instalaiile electrice trebuie s fie aprate fa de efectele duntoare ale apelor, n conformitate cu legislaia n vigoare (STAS 4273, STAS 4066, STAS 9470), i anume: a) mpotriva inundaiilor provenite din revrsarea rurilor prin: alegerea unor amplasamente corespunztoare, ridicarea platformelor, executarea unor lucrri de aprare etc.; b) mpotriva inundaiilor provocate de apele pluviale din bazinul local, prin evacuarea organizat a apei de pe teritoriu i prin lucrri antierozionale; c) mpotriva inundaiilor datorate ridicrii nivelului apelor subterane, prin sisteme de drenaj. Soluia de aprare a instalaiilor electrice poate fi comun i altor obiective economice i sociale, dac aceasta prezint avantaje tehnico economice. La determinarea msurilor de aprare necesare, se va ine seama de amenajrile hidrotehnice complexe de pe cursurile de ap din zon. n acest scop se vor utiliza datele cuprinse n avizele Consiliului Naional al Apelor sau ale organelor judeene, cu privire la dezvoltarea teritoriului. Msurile de aprare a instalaiilor electrice vor ine seama de necesitile de curgere normal a apelor mari n zonele cursurilor de ap influenate. Instalaiile electrice trebuie s fie verificate n dou situaii, n ceea ce privete inundarea zonei amplasamentului provenit din revrsarea rurilor: situaia normal, n care se produc nrutiri ale condiiilor normale de funcionare i de exploatare a instalaiilor; situaia excepional, n care se admit dificulti temporare de exploatare (de exemplu, inundarea platformei), scoaterea din funciune a unor instalaii auxiliare i reducerea temporar a unor coeficieni de siguran, instalaiile principale rmnnd ns n funciune.

n cazul platformelor inundabile se vor prevedea msurile necesare pentru ca, dup retragerea apelor, s fie posibil evacuarea cantitilor de ap rmase n diverse caviti (subsoluri, canale de cabluri etc.). De asemenea, n cazul instalaiilor cu personal permanent sau semipermanent, se vor prevedea msurile necesare pentru meninerea unui mijloc de telecomunicaii cu personalul de exploatare, n caz de inundaie. 2.1.7. ncadrarea staiilor electrice, dup importana lor n cadrul sistemului energetic, n vederea stabilirii msurilor de aprare necesare mpotriva efectelor duntoare ale apelor, se va face astfel: a) n privina inundaiilor provocate de viiturile de-a lungul cursurilor de ap, conform indicaiilor din tabelul 2.1., n funcie de tensiunea nominal. Tabelul 2.1. Protejarea staiilor mpotriva apelor provenite din viitur de-a lungul cursurilor de ap

Tensiunea nominal a staiei electrice (kV)

Probabilitatea de depire a debitelor maxime anuale (%), respectiv frecvena (1/ani) Situaii normale de exploatare % 1/ani 1/100 1/50 1/20 Situaii excepionale de exploatare % 0,1 0,5 1 1/ani 1/1000 1/200 1/100

400, 220 110 < 110

1 2 5

b) n privina inundaiilor provocate de ploi locale excepionale, conform indicaiilor din tabelul 2.2., n funcie de tensiunea nominal. Tabelul 2.2. Protejarea staiilor mpotriva apelor provenite din ploi excepionale Tensiunea nominal a staiei electrice (kV) 1/3 110 < 110 Frecvena medie anual de depire a duratei sau intensitii unei ploi locale excepionale (1/ani) 400, 220 1/2 1/1

c) n privina ridicrii nivelului apelor subterane, prin considerarea n toate cazurile a unui nivel maxim anual a crui frecven de depire s fie o dat la 10 ani. NOTE 1. Pentru staiile electrice de transformare, se ia n considerare ncadrarea corespunztoare tensiunii celei mai ridicate. 2. n cazul staiilor aferente centralelor electrice i amplasate pe aceeai platform cu acestea, se ia n considerare ncadrarea pentru central. 2.1.8. La amplasarea instalaiilor electrice se recomand a se urmri, n vederea reducerii costului, folosirea unor amenajri existente sau n curs de construire, pentru utiliti publice sau pentru alte obiective economice, ca: drumuri i ci ferate, alimentri cu ap, combustibil i cldur, canalizri pentru evacuarea apelor meteorice i menajere, telecomunicaii etc. 2.1.9. n vederea sistematizrii ieirii liniilor racordate la o instalaie (evitarea traversrilor etc.) se pot folosi poriuni de linii n cablu pentru tensiunile de 6 - 20 kV. n cazuri speciale, justificate tehnico-economic, se admite folosirea ieilor n cablu i pentru tensiuni mai mari.

2.1.10. La amplasarea instalaiilor electrice se va ine seama de posibilitatea de extindere a acestora. De regul, intervalul de timp pentru care se va asigura aceast posibilitate va fi de circa 10 -15 ani. 2.1.11. Distanele minime normale de amplasare a instalaiilor electrice n raport cu alte construcii sunt indicate n instruciunile specifice M.E.E., cu indicativul PE 101/A. n condiiile realizrii distanelor normate nu se impun condiii suplimentare asupra instalaiilor electrice sau asupra construciilor nvecinate. 2.1.12. Instalaiile electrice se pot amplasa n raport cu alte construcii, la distane nenormate, n urmtoarele situaii i condiii: a) Instalaiile electrice de exterior pot fi amplasate fa de construciile industriale de gradul I, II sau III de rezisten la foc i de categoria de pericol de incendiu C, D sau E, la distane nenormate, stabilite numai din considerente tehnologice, cu condiia ca instalaiile electrice s deserveasc direct consumatorii amplasai n construciile respective. Dac n instalaiile electrice exist echipamente cu peste 60 kg ulei pe cuv, se vor respecta i prevederile de la pct. 6.3. i 6.6. b) Instalaiile electrice de interior pot fi amplasate fa de construciile industriale sau civile la distane nenormate (chiar alipite) ori nglobate n aceste construcii, n cazurile i n condiiile prevzute n tabelul 2.3. i la pct. 5.1. i 6.3. Tabelul 2.3. Condiiile pentru amplasarea instalaiilor electrice de tip interior, fa de construciile industriale i civile Caracteristicile construciei vecine Nr. crt. Destinaia 1 Categoria de pericol de incendiu 2 Gradul de rezisten la foc1) 3 I, II 4 S serveasc numai instalaiile din cldirea respectiv S serveasc numai instalaiile din cldirea respectiv S serveasc instalaii din cldirea care cuprinde depozitele Condiiile pentru instalaia electric Modul de amplasare admis

0 1

5 La distan nenormat sau alipit pe o singur latur2) La distan nenormat, alipit sau nglobat3) La distan nenormat, alipit sau nglobat3) Separarea antifoc fa de depozit La distan nenormat sau alipit pe o singur latur; punctele de alimentare i posturile

Construcii A, B industriale Construcii C, D, E industriale Construcii C, D, E industriale Depozite de materiale Cldiri civile C

2 3

I, II III

4

I, II

5

-

I, II, III

trafo pot fi alipite pe mai multe laturi sau nglobate4) NOTE 1. Nu se admite amplasarea instalaiilor electrice la distane nenormate sau alipite fa de construciile industriale i civile de gradul IV i V de rezisten la foc sau nglobate n astfel de construcii. 2. n cazul alipirii de construcii coninnd procese cu vapor sau gaze inflamabile, pereii despritori trebuie s fie etani i rezisteni la explozie; n caz contrar, n ncperile adiacente ale instalaiilor electrice trebuie s se asigure o suprapresiune permanent. 3.n cazul alipirii sau nglobrii n construciile din categoria C cu praf combustibil se vor lua msuri pentru mpiedicarea ptrunderii prafului n ncperile instalaiilor electrice prin etanarea ferestelor, uilor, prevederea unor camere tampon cu presurizare, capsulare etc. 4. Se admite nglobarea n aceeai cldire a maximum dou posturi de transformare, avnd fiecare cel mult dou transformatoare cu o putere maxim unitar de 1000 kVA. c) Instalaiile electrice de exterior sau de interior pot fi amplasate la distan nenormat fa de construciile industriale sau civile, fr s fie necesar ndeplinirea altor condiii, dac se prevede o separare cu perei antifoc ntre instalaiile electrice i construciile vecine. n acest scop, pereii antifoc pot fi prevzui fie la instalaiile electrice, fie la construciile vecine. Realizarea pereilor antifoc trebuie s se fac conform indicaiilor cuprinse n normele tehnice de proiectare P 118 i n proiectele tip. d) Distanele ntre instalaiile electrice subterane cu alimentri i distribuii subterane i construciile industriale sau civile se stabilesc numai din considerente tehnologice. 2.1.13. Amplasarea instalaiilor electrice supraterane n apropierea spitalelor, creelor, grdinielor de copii, colilor i a cldirilor cuprinznd ncperi cu aglomerri de persoane se va face totdeauna n condiiile de la pct. 2.1.11. Instalaiile electrice subterane, nglobate n cldiri civile sau industriale, conform pct. 2.1.12.d., precum i postruile de transformare nglobate n cldiri civile, conform tabelului 2.3., poz. 5, nu se vor amplasa sub sau deasupra ncperilor cu aglomerri de persoane, a slilor de operaie i a saloanelor pentru bolnavi din spitale, a ncperilor destinate persoanelor care nu se pot evacua singure, a slilor de nvmnt, a ncperilor coninnd obiecte sau aparataj de mare valoare, a cilor de evacuare. n cazul nglobrii instalaiilor electrice n astfel de cldiri, se vor respecta prevederile normelor generale de P.S.I. i normele tehnice P 118 privitoare la separarea poriunilor de cldire. 2.2. Amplasarea instalaiilor electrice n exterior 2.2.1. Se vor respecta condiiile generale de amplasare de la pct. 2.1. 2.2.2. Se interzice amplasarea instalaiilor electrice de exterior, n zone cu pericol de incendiu sau explozie (de exemplu, zone cu scpri de gaze combustibile). 2.2.3. La amplasarea instalaiilor electrice este necesar s fie respectate msurile prevzute n prescripiile de proiectare a instalaiilor electrice din zone poluate (PE 109). 2.2.4. n cazul amplasrii instalaiilor electrice n centre populate, dac se folosesc ntreruptoare cu aer comprimat, poate fi necesar s se ia anumite msuri indicate de normele n vigoare, n vederea respectrii nivelului de zgomot. 2.2.5. Amplasarea instalaiilor electrice din exterior fa de copaci mai nali de 4 m se va face, de regul, la distane cel puin egale cu nlimea aproximativ, care o pot atinge copacii, n scopul evitrii cderii acestora peste instalaiile electrice. 2.2.6. n cazul instalaiilor electrice de exterior amplasate n pduri, vor fi respectate directivele privind defririle de pduri, valabile pentru liniile electrice aeriene. 2.3. Amplasarea instalaiilor electrice n interior 2.3.1. Se vor respecta condiiile generale de amplasare de la pct. 2.1.

2.3.2. Nu este permis, de regul, amplasarea instalaiilor electrice n ncperi umede, cu aciune chimic duntoare, cu praf, cu temperatur ridicat i cu pericol de incendiu sau de explozie. Dac amplasarea instalaiilor electrice n condiiile de mediu de mai sus este necesar din punctul de vedere al procesului de producie, amenajarea acestor instalaii i alegerea echipamentului se vor face cu respectarea normelor speciale pentru funcionarea instalaiilor electrice n asemenea medii. 2.3.3. Amplasarea instalaiilor electrice n spaii de producie deservite de macarale, poduri rulante, monoraiuri sau alte mecanisme pentru transport i pentru ridicare se va face n afara zonelor de lucru ale acestor mecanisme. 2.3.4. n spaiile de producie (definite la pct. 1.2.3.a.) pot fi amplasate numai instalaii electrice de tip nchis, respectndu-se indicaiile de la pct. 4.1. i 6.3. [top]

3. SCHEME ELECTRICE DE CONEXIUNI I ALEGEREA ECHIPAMENTULUI ELECTRIC3.1. Schema electric de conexiuni a unei instalaii electrice trebuie s fie simpl i clar i s permit o efectuare a manevrelor rapid i lipsit de pericole de accidentare. 3.2. Se admite ca pri ale instalaiei, care sunt n mod normal separate, s fie conectate pentru scurte intervale de timp (de exemplu, n cursul executrii unor manevre), chiar dac n aceste intervale de timp putererea de scurtcircuit depete valoare nominal pentru care este dimensionat instalaia. n astfel de situaii trebuie s se prevad msuri n vederea evitrii eventualelor accidente de persoane n cazul unui scurtcircuit. 3.3. ntreruptoarele vor fi prevzute, de regul, pe acele circuite pentru care nu se pot asigura cu alte aparate mai ieftine condiiile de deconectare a curenilor de scurtcircuit, selectivitatea proteciei i operaiile de automatizare necesare (separatoare de sarcin, sigurane de nalt tensiune, dispozitive de scurtcircuitare automat etc.). 3.4. Schema electric a instalaiilor i echipamentului prevzut trebuie s permit realizarea i exploatarea instalaiilor pentru msur i protecie, precum i a altor instalaii necesare (de exemplu: automatizare, telemecanic etc.), n condiii lipsite de pericol pentru personal. 3.5. Schema electric de conexiuni trebuie s permit separarea de lucru att a ntregii instalaii, ct i a unor pri ale instalaiei (fig. 3.1. i fig. 3.2.), dac acest lucru este necesar pentru executarea lucrrilor fr ntreruperea funcionrii ntregii instalaii. 3.5.1. Se admite s nu se prevad o separare de lucru special pentru urmtoarele elemente din schema electric: a) transformatoarele de tensiune i descrctoarele de pe linii a cror separare de lucru se poate face odat cu linia respectiv;

b) transformatoarele de tensiune i descrctoarele de pe barele colectoare atunci cnd separarea de lucru a acestor echipamente se accept s fie fcut prin scoaterea din funciune a sistemului de bare respectiv; c) descrctoarele montate la bornele transformatoarelor i ale autotransformatoarelor i la punctele neutre ale acestora, a cror separare de lucru se poate face odat cu transformatoarele i autotransformatoarele respective; d) bobinele i condensatoarele pentru instalaia de nalt frecven pentru telecomunicaii, a cror separare de lucru se poate face odat cu linia; e) transformatoarele de for prevzute cu racordarea direct a cablurilor la capetele nfurrilor principale. 3.5.2. n unele cazuri, condiionate de considerente constructive i de schem, se admite montarea transformatoarelor de curent dup separatorul de linie spre linie, astfel nct separarea de lucru a acestuia s se fac odat cu linia. 3.5.3. Dac punctele de separare aparin unor organizaii de exploatare diferite (fig. 3.3.) sau dac ele nu se gsesc n aceeai instalaie, ci se afl la distan (fig. 3.4.), condiia de separare de lucru se consider ndeplinit numai dac poate fi asigurat o responsabilitate unic pe timpul separrii de lucru la toate punctele de separaie. 3.6. De regul, separarea de lucru trebuie s fie fcut pe toate prile. O separare de lucru numai pe o singur parte (spre alimentare) este admis n cazurile n care nu poate s apar tensiunea invers pe partea din instalaie care nu a fost separat. Acesta este cazul, de exemplu, al liniilor radiale (fig. 3.5.), al circuitelor de motoare electrice (fig. 3.6.), al generatoarelor care nu sunt prevzute s fie conectate la o reea public. n asemenea cazuri se vor lua msurile corespunztoare pentru prevenirea apariiei unor tensiuni inverse prin intermediul transformatoarelor de putere, transformatoarelor de msur, baretelor de sincronizare etc. 3.7. Ca elemente de separare urmeaz a fi folosite numai aparatele sau dispozitivele cu ntreruperea vizibil a circuitului, cu spaiul de ntrerupere dimensionat n conformitate cu STAS 6489. "Coordonarea izolaiei n instalaii electrice cu tensiuni peste 1 kV" i ndeplinind condiiile de rigiditate dielectric prevzut n acest standard pentru intervalele de separare ale separatoarelor. Se admit separri de lucru fr ntreruperea vizibil a circuitului, dar cu semnalizri de poziie sigure, numai la instalaiile capsulate i la instalaiile interioare de tip nchis. 3.8. Orice parte a unei instalaii trebuie s poat fi scurtcircuitat i legat la pmnt. n acest scop se pot folosi fie dispozitive fixe (separatoare de legare la pmnt sau cuite de legare la pmnt), fie scurtcircuitoare mobile.

Dispozitivele fixe de legare la pmnt sunt necesare cnd instalarea scurtcircuitoarelor mobile (portabile) este dificil de realizat fie datorit nlimii mari la care trebuie conectate, fie datorit apropierii periculoase de pri rmase sub tensiune, fie curenilor mari de scurtcircuit (de ordinul a 40 kA). Ele vor fi prevzute, n orice caz, n urmtoarele situaii: a) pentru legarea la pmnt a liniilor la orice tensiune (la celulele de linie din instalaiile cu tensiuni pn la 20 kV inclusiv se admite i legarea la pmnt numai cu dispozitive mobile, dac curenii de scurtcircuit sunt mai mici de 40 kA); b) pentru legarea la pmnt a barelor colectoare i de transfer la instalaii electrice cu tensiunea de 110 kV, 220 kV i 400 kV; c) de regul, i pentru legarea la pmnt a oricrei poriuni cuprinse ntre dou aparate de conectare (separatoare, ntreruptoare), din instalaiile electrice cu tensiuni de 220 kV i 400 kV. 3.9. Echipamentele ce se vor monta n instalaii electrice vor corespunde, de regul, cel puin condiiilor climato-meteorologice indicate n tabelul 3.1. Tabelul 3.1. Condiii climato-meteorologice pentru echipamentul instalaiilor electrice Amplasarea instalaiilor n interior 40 35 1) 5 70 n exterior 40 35 -30 100

Denumirea factorilor climato-meteorologici

Unitatea de msur

Temperatura abiant

Valoarea maxim de scurt durat Valoarea maxim a mediei n 24 ore Valoarea minim

o

C C C

o

o

Umiditatea relativ

%

NOTE

1. Pentru echipamentele de msur, comand, automatizri i similare, nglobate n echipamentul de nalt tensiune, valoarea minim a temperaturii interioare va fi de +50 C. 2. Valorile din tabelul 3.1. sunt valabile pentru echipamentul montat n instalaii electrice amplasate pn la altitudinea de 1000 m. 3. Dac nu se pot asigura constructiv condiiile climatice necesare pentru echipamentul electric prevzut a se monta n interior sau dac, din diverse motive, nu se poate procura echipament de tip interior, se poate utiliza echipamentul de tip exterior.

3.10. n sensul prezentului normativ, teritoriul rii se mparte n dou zone care difer din punctul de vedere al intensitii i al frecvenei de manifestare a principalilor factori climato-meteorologici ce intereseaz la construcia instalaiilor electrice cu tensiunea peste 1 kV: vntul, depunerile de chiciur, temperatura aerului. Condiiile climato-meteorologice pentru calculul mecanic al conductoarelor flexibile din instalaiile exterioare sunt indicate n anexa 1 i n tabelul 3.2. Tabelul 3.2. Condiii climato-meteorologice pentru calculul mecanic al conductoarelor flexibile din instalaii exterioare Valorile orientative de calcul Denumirea factorilor climato-meteorologici Zona meteorologic Zonele cu Unitatea (conform hrii altitudini de peste 1000 msur din anexa 1) m I IIo o o

Temperatura ambiant

Maxim Minim de calcul cu chiciur de calcul la viteza maxim a vntului

C C C C

+40 -30 -5 +15

+40 -30 -5 +15

+40 -30 -5 +10

o

Viteza vntului nesimultan cu chiciur: la nlimea de 10 m deasupra - instalaii cu Un 110 kV solului1) - instalaii cu Un > 110 kV

m/s 33 36 262)

32

simultan cu chiciur: - instalaii cu Un 110 kV - instalaii cu Un > 110 kV

m/s 19 22 14 17

2)

Grosimea stratului de chiciur (cu greutatea specific de 0,75 daN/dm3): - instalaii cu Un 110 kV - instalaii cu Un > 110 kV

mm 22 24 16 202)

NOTE. 1) Pentru elementele situate la nlime mai mari de 10 m de la sol, la valorile vitezei vntului din tabelul 3.2., se vor aplica coeficienii de majorare "KV" din tabelul 3.3. Tabelul 3.3. Valorile coeficientului "KV" de majorare a vitezei vntului, n funcie de nlimea deasupra solului Treptele de nlimi deasupra solului H (a, b] x) m Coeficientul "KV" de (0,10] (10,15] (15,20] (20,25] (25,30] (30,40] (40,50]

1,00

1,07

1,10

1,14

1,18

1,24

1,24

majorare a vitezei vntuluix)

Interval deschis stnga, nchis dreapta, cuprinznd valori mai mari dect a, pn la b inclusiv.

2) n anumite zone cu caracter local (de exemplu, zonele cu altitudine peste 1000 m) se pot adopta valori mai mari. Aceste valori trebuie justificate prin date statistice sau rezultatele din experienele de exploatare a instalaiilor electrice din zona respectiv. 3.11. Tensiunea cea mai ridicat pentru echipamentul electric va fi cel puin egal cu tensiunea cea mai ridicat a reelei, la locul de montare a acestuia. 3.11.1. Utilizarea unui echipament electric cu tensiunea cea mai ridicat, dintr-o clas superioar celei ce ar corespunde tensiunii celei mai ridiate a reelei, se admite, n cazuri bine justificate, ca de exemplu: a) la altitudini mai mari de 1000 m (cnd tensiunea de ncercare pentru prile izolate n aer trebuie s fie majorate sub 1, 25% pentru fiecare 100 m cretere de altitudine ntre 1000 i 3000); b) n vederea trecerii ulterioare a reelei la o clas de tensiune superioar; c) cnd nu se poate procura echipament cu tensiunea corespunztoare; d) cnd este necesar o izolaie ntrit care nu se poate obine pe alt cale. 3.11.2. Utilizarea unui echipament electric cu tensiunea cea mai ridicat, inferioar tensiunii celei mai ridicate a reelei, se admite n cazuri speciale, ca de exemplu la transformatoarele de curent i izolatoarele de pe legtura la pmnt, direct i permanent, a unor puncte neutre ale reelei. 3.11.3. Nivelul de izolaie al echipamentului i dispozitivele de protecie corespunztoare trebuie s fie astfel alese, nct instalaiile electrice s fie protejate mpotriva efectelor distructive ale supratensiunilor i ale agenilor poluani din atmosfer. n acest scop se vor respecta prevederile normativului PE 109. 3.12. Nivelul de izolaie al echipamentului instalaiilor electrice trebuie s fie verificat prin ncercrile fie n laborator, fie la locul de montare, n conformitate cu standardele n vigoare. n cazul instalaiilor formate din elemente asamblate la faa locului, la care distanele de izolare n aer ale ansamblului nu pot fi verificate prin ncercri asupra nivelului de izolaie se consider c nivelul de izolaie este respectat din punct de vedere al acestor distane, dac ele sunt cel puin egale cu valorile minime indicate la pct. 4.2. i 5.2.

3.13. Verificarea echipamentului electric n condiiile curenilor de scurtcircuit trebuie s se fac conform indicaiilor din instruciunea PE 103. 3.14. Echipamentul instalaiilor electrice trebuie s corespund condiiilor de la locul de instalare, n ceea ce privete caracteristicile specifice fiecrui tip de echipamente, conform instruciunilor de proiectare departamentale corespunztoare. 3.15. ntreruptoarele i separatoarele de sarcin, a cror capacitate de rupere i de nchidere nominal este mai mic dect puterea de scurtcircuit de la locul de instalare, pot fi folosite dac se iau msuri ca ele s nu fie puse n situaia de a ntrerupe n mod automat curenii de scurtcircuit depind capacitatea lor de rupere nominal, precum i msuri de protecie a personalului de exploatare pentru cazul nchiderii pe un scurtcircuit (de exemplu: comand la distan, ecrane de protecie, testarea circuitului care urmeaz a fi pus sub tensiune). 3.16. n instalaiile electrice cu tensiunea nominal pn la 35 kV inclusiv, transformatoarele de tensiune racordate la barele colectoare vor fi, de regul, protejate cu sigurane fuzibile. 3.17. Electropompele de nalt tensiune pentru apa de incendiu att cele de lucru, ct i cele de rezerv, alimentate electric, se vor racorda la dou secii de bare distincte, avnd fiecare cte o alimentare independent, astfel nct la avarierea uneia dintre alimentri sau a unei pompe de incendiu s se asigure funcionarea unui numr suficient de pompe care s asigure debitul de calcul necesar stingerii incendiului. Cele dou secii de bare vor fi separate antifoc, astfel nct avarierea uneia s nu afecteze funcionarea celeilalte. [top]

4. INSTALAII ELECTRICE DE EXTERIOR4.1. Condiii generale 4.1.1. Incinta instalaiilor electrice de exterior este considerat spaiu de producie electric i se deliminteaz prin ngrdiri de incint, cu urmtoarele excepii: a) posturi de transformare amplasate pe stlpi; b) aparate electrice i ci de curent instalate n aer liber, a cror nlime fa de sol corespunde prescripiilor pentru proiectarea i construcia liniilor electrice aeriene cu tensiuni peste 1 kV; c) instalaii electrice de tip nchis, montate n incintele ntreprinderilor industriale, dac nu exist posibilitatea efecturii unor manevre de ctre persoane necalificate care circul prin apropiere.

ngrdirile de incint vor fi nalte de 2 m, confecionate din materiale necombustibile, prevzute cu indicatoare de securitate n numr corespunztor i amplasate n locuri vizibile. ngrdirile exterioare cu nlimea de peste 2 m (supranlare cu trei rnduri de srm ghimpat) vor fi prevzute pentru instalaii fr personal, pentru instalaii amplasate n zone nelocuite sau n zone cu nzpeziri masive i pentru instalaii cu regim special de acces pe teritoriile lor. 4.1.2. n cazul existenei n incinta instalaiilor electrice de exterior a unor construcii anexe (ateliere, turnuri de decuvare, gospodrii de ulei etc.) unde i desfoar n mod permanent activitatea persoane neautorizate n exploatarea instalaiilor electrice cu tensiuni peste 1 kV sau persoane care nu fac parte din personalul de exploatare al acestor instalaii, spaiile de producie electric de exterior trebuie separate suplimentar fa de aceste construcii anexe printr-o ngrdire de protecie incombustibil, nalt de cel puin 1,5 m, prevzut cu indicatoare de securitate n numr corespunztor i amplasate n locuri vizibile. Separarea nu este obligatorie pe laturile cldirilor anexe, constituite din perei plini (fr ui fr ferestre). 4.1.3. Delimintarea spaiilor de producie electric din cadrul unei instalaii electrice, aparinnd unor organizaii de exploatare diferite, se recomand s se fac cu ngrdiri de protecie, conform pct. 4.1.2. 4.1.4. Dispunerea constructiv a instalaiilor electrice exterioare trebuei s fie astfel aleas, nct: a) s permit efectuarea lucrrilor de deservire a instalaiilor cu dispozitive i utilaje mecanizate; b) s se evite posibilitatea producerii i extinderii incendiilor; c) n caz de necesitate s se poat face scoaterea parial de sub tensiune a instalaiei, n vederea executrii unor lucrri, cu respectarea msurilor prevzute n "Norme de protecie a muncii pentru instalaii electrice" - PE119. 4.1.5. Se vor prevedea lanuri duble de izolatoare pentru suspendarea conductoarelor flexibile n urmtoarele cazuri: a) n toate deschiderile care, indiferent de tensiune, supratraverseaz barele colectoare; b) n toate deschiderile care, indiferent de tensiune, supratraverseaz drumuri i ci ferate, conducte cu fluide combustibile, conducte de termoficare sau ap de rcire din incinta centralelor electrice sau din afara acestora, cu respectarea prevederilor normativului pentru construcia liniilor electrice aeriene cu o tensiune mai mare de 1000 V; d) n toate deschiderile din staiile electrice de 400 kV; e) n deschiderile cu lanuri tip tij, care supratraverseaz echipamente electrice aparinnd altor circuite;

f) dac tipul de lan simplu de izolatoare nu corespunde condiiilor de rezisten mecanic cerute n instalaie. 4.1.6. n proiect se vor indica locurile unde se prevede a fi racordate scurtcircuitoarele mobile; aceste locuri vor avea suprafee de contact corespunztoare. 4.1.7. Toate prile metalice de susinere ale unei instalaii electrice trebuie s fie protejate mpotriva coroziunii. Aceast prevedere se aplic i pentru prile subterane ale construciilor metalice i de beton armat. 4.1.8. n cazul aparatelor electrice care necesit ngrdiri de protecie, este necesar s se ia msuri pentru evitarea pericolului pe care l poate prezenta dezvoltarea unei vegetaii nalte n interiorul ngrdirii. n acest scop, se recomand plantarea ierburilor perene sau acoperirea spaiului corespunztor cu balast. 4.2. Distane de izolare n aer 4.2.1. Pentru instalaiile sau prile de instalaie asamblate n locul de exploatare, la care izolaia n aer ntre elementele componente aflate sub tensiune, precum i ntre acestea i elementele legate la pmnt, nu poate fi verificat prin ncercri asupra nivelului de izolaie (conform pct. 3.1.2.), asigurarea nivelului de izolaie trebuie s se fac prin respectarea prevederilor din articolele urmtoare. 4.2.2. Distanele minime de izolare n aer ntre prile conductoare aflate sub tensiune i aparinnd unor faze diferite (notate cu A) precum i ntre acestea i elementele legate la pmnt (notate cu A0) sunt indicate n figura 4.1. i figura 4.2. i n tabelul 4.1. 4.2.3. n cazul conductoarelor flexibile, la stabilirea distanelor de izolare n aer, trebuie s se in seama de deplasrile posibile datorate variaiilor de temperatur, sarcinilor suplimentare (chiciur i vnt), efectelor electrodinamice la scurtcircuit i de toleranele admise la executarea prii de construcii. Conductoarele se pot apropia ntre ele, fa de alte piese aflate sub tensiune i fa de elementele legate la pmnt, la distane mai mici dect cele determinate, conform pct. 4.2.2., pentru scurt intervale de timp, adic n timpul balansului datorat vntului, n timpul scurtcircuitelor i n timpul seismelor. Distanele minime corespunztoare permise n aceste cazuri sunt indicate la pct. 4.2.4. i 4.2.5. n poziie nedeplasat a conductoarelor trebuie s fie respectate distanele indicate la pct. 4.2.2. 4.2.4. Distanele minime de izolare n aer (notate cu A1 n figura 4.2.) ale conductoarelor flexibile aflate sub tensiune, fa de alte elemente sub tensiune sau legate la pmnt, n timpul balansului datorat vntului, sunt indicate n tabelul 4.1. a) Deplasarea "a" a unui conductor (fig. 4.2.) poate fi determinat aproximativ cu relaia: a = f sin

n care f este sgeata conductorului la temperatura de +150C n punctual de apropiere, iar unghiul este definit prin relaia:

n care: q - este greutatea unitar a conductorului, daN/m; p - fora unitar datorat vntului pe conductor, daN/m. b) Pentru determinarea forei unitare datorate vntului, viteza acestuia se adopt egal cu 60% din valoarea maxim luat n considerare la calculul mecanic al conductoarelor flexibile (tabelul 3.2.). c) La determinarea distanelor minime se va considera c aciunea vntului asupra conductoarelor se manifest n cazul a dou faze vecine, n sensul apropierii unei singure faze, cealalt rmnnd nedeplasat. d) Distanele dintre conductoarele flexibile sub tensiune i prile legate la pmnt se vor verifica potrivit strii de calcul VI (vezi pct. 6.7.). 4.2.5. Distanele minime de izolare n aer (notate cu A2 n figura 4.2.) ale conductoarelor flexibile aflate sub tensiune, fa de alte elemente sub tensiune sau legate la pmnt, n timpul scurtcircuitelor, sunt indicate n tabelul 4.1. n cazul lipsei datelor privind distribuia potenialelor se va considera o variaie liniar a potenialului n lungul izolaiei de la tensiunea nominal (extremitatea n contact cu partea sub tensiune) pn la zero (extremitatea n contact cu partea legat la pmnt). Tabelul 4.1. Instalaii tehnologice de exterior. Distane minime de izolare n aer i de protecie Tensiunea nominal a instalaiei (kV) Simbolul i relaia de calcul 10 (15)20 (35) (60) 110 220 400

Distana minim (mm) A0 200 300 400 650 900 1800 3100

A = 1,1A A1 = Un/0,15 (A1 200) A2=A0/2 (A2 200) B1=A0+30 B2=A0+100 B3=A0+750 C=A0+2500 D=A0+1250 E=A0+600 F=A0 (F 500) G=A0+1500

220 200

330 200

440 250

700 400

1000 750

2000 1500

3400 2700

200 230 300 950 2700 1450 800 500 1700

200 330 400 1050 2800 1550 900 500 1800

200 430 500 1150 2900 1650 1000 500 1900

330 680 750 1400 3150 1900 1250 650 2150

450 930 1000 1650 3400 2150 1500 900 2400

900 1830 1900 2550 4300 3050 2400 1800 3300

1550 3130 3200 3850 5600 4350 3700 3100 4600

NOTE:

1. Tensiunile din parentez nu sunt recomandate de STAS 930. 2. Pentru tensiuni nominale egale sau mai mari de 60 kV distanele se refer la instalaii di reele cu neutrul legat efectiv la pmnt. 3. Pentru elementele de izolaie cu repartiie dispersat a potenialului de-a lungul izolaiei distanele de izolaie se vor stabili considerndu-se valorile effective ale potenialului.

4.2.6. Distanele minime de izolare n aer dintre elementele mobile riguros i sigur ghidate ale instalaiilor electrice, fa de alte elemente ale acestor instalaii, trebuie s corespund indicaiilor de la pct. 4.2.2., cu condiia ca aceste distane s fie respectate n orice situaie, indiferent dac elementele mobile sunt n micare sau n repaus.

Din aceast categorie fac parte, de exemplu, contactele mobile ale separatoarelor i cele ale separatoarelor de legare la pmnt, suporturile rabatabile ale corpurilor de iluminat etc. 4.2.7. Distanele dintre dou piese sub tensiune, care pot s se gseasc la aceleai tensiuni nominale, ns nesincrone ntre ele, trebuie s fie cel puin egale cu 1,2 ori distana A din tabelul 4.1. 4.2.8. Distanele dintre prile sub tensiune ale unor instalaii care funcioneaz la tensiuni nominale diferite trebuie s fie cel puin egale cu 1,2 ori distana A prescris pentru tensiunea nominal cea mai mare (vezi tabelul 4.1.). 4.2.9. Pentru instalaiile amplasate la mare altitudinea distanele de izolare n aer indicate n tabelul 4.1. trebuie s fie mrite cu 1,25% pentru fiecare 100 m spor peste altitudinea de 1000 m. Aceast indicaie este valabil numai pn la altitudinea de 3000 m. 4.2.10. n cazurile n care, prin construcia aparatelor la racordarea cilor de curent la bornele acestora, nu se pot respecta distanele A i A0 din tabelul 4.1., se admit distane mai mici n zona de racordare, n conformitate cu indicaiile ntreprinderii constructoare. n lipsa acestor indicaii, distanele dintre cile de curent i dintre acestea i elementele legate la pmnt trebuie s fie cel puin egale cu distanele libere dintre bornele aparatului. Zona de racordare va fi redus la minimum posibil. 4.3. Distane de protecie 4.3.1. n apariile de producie electric, protecia personalului mpotriva atingerii accidentale a elementelor aflate sub tensiune, n timpul executrii lucrrilor curente de exploatare, se asigur printr-una dintre urmtoarele msuri: a) amplasarea la nlime corespunztoare, n zone inaccesibile atingerile accidentale; b) ngrdiri de protecie definitive, pline sau din plas (se admite i folosirea balustradelor). 4.3.2. ngrdirile de protecie definitive, pline sau din plas, din interiorul incintei unei instalaii electrice, trebuie s aib nlimea de cel puin 2 m, iar balustradele trebuie s aib marginea superioar la cel puin 1,5 m deasupra golului. Execuia ngrdirilor trebuie realizat n conformitate cu pct. 5.3.3. 4.3.3. La amenajarea instalaiilor de exterior trebuie respectate distanele din tabelul 4.1. Aceste distane pot fi mrite n locurile n care nu poate fi evitat manevrarea unor materiale lungi, care nu sunt izolate pentru tensiunea de exploatare. 4.3.4. Distana dintre prile conductoare sub tensiune sau izolate fa de pmnt ale instalaiei i ngrdirile de protecie cu caracter definitiv trebuie s fie cel puin egal cu distana B1, B2 sau B3 din tabelul 4.1., domeniul de protecie fiind indicat n figura 4.3. .

Distanele B1, B2, B3 se vor msura de la partea cea mai lateral a armturii de repartiie a potenialului sau eclatorului dispus pe aparatul respectiv, pn la partea interioar a ngrdirii de protecie. Izolatoarele pot ptrunde parial sau total n domeniul de protecie, cu condiia asigurrii proteciei mpotriva atingerii accidentale a elementelor aflate sub tensiune prin ngrdiri pline sau din plas (fig. 4.3.a. i fig. 4.3.b.). 4.3.5. Elementele instalaiei aflate sub tensiune i situate la o nime mai mare sau cel puin egal cu distana C din tabelul 4.1. fa de nivelul solului, respectiv al platformei de deservire, nu necesit, de regul, ngrdiri de protecie. Domeniul de protecie (fig. 4.4.) are limea E, indicat n tabelul 4.1. 4.3.6. Izolatoarele ale cror pri conductoare aflate sub tensiune se gsesc n condiiile indicate la pct. 4.3.5. nu trebuie ngrdite dac marginea superioar a soclurilor legate la pmnt ale izolatoarelor se afl la o nlime de cel puin 2300 mm fa de nivelul solului, respectiv al platformei de deservire (fig. 4.4.). 4.3.7. Distana dintre elementele instalaiilor exterioare, la care se prevede efectuarea unor lucrri de revizii-reparaii i prile vecine, nengrdite, ale instalaiilor rmase sub tensiune sau izolate fa de pmnt trebuie s fie suficient pentru a permite executarea lucrrilor n condiii de securitate, n conformitate cu normele de protecie a muncii pentru instalaii electrice. n acest scop, distanele de protecie contra atingerii accidentale a prilor nengrdite aflate sub tensiune sau izolate fa de pmnt, msurate ntre aceste pri i marginea domeniului permis pentru lucru, trebuie s fie cel puin egale cu valoarea E din tabelul 4.1., n urmtoarele condiii (fig. 4.5.): - elementele aflate sub tensiune sau izolate fa de pmnt se gsesc deasupra domeniului permis pentru lucru; - se lucreaz numai cu scule uoare (de mn). Distanele fa de elementele mobile ale instalaiei, aflate sub tensiune sau izolate fa de pmnt, trebuie s fie msurate innd seama de deplasarea posibil a acestor elemente n timpul lucrului. Executarea de lucrri la elementele mobile, riguros i sigur ghidate (menionate la pct. 4.2.6.), este admis numai n poziiile n care sunt respectate distanele indicate mai sus. Dimensiunile domeniului de lucru se stabilesc n funcie de natura lucrrilor de executat i de modul de manevrare a pieselor i utilajelor, astfel nct s nu fie necesar ptrunderea n zona de protecie. nlimea minim a domeniului de lucru, msurat de la planul pe care pete lucrtorul, este de 1900 mm. Se va ine seama de faptul c, n cazul instalrii unor platforme de acces la echipament, nlimea lor se recomand s fie astfel aleas, nct punctul la care se lucreaz s se gseasc la circa 1000-1750 mm deasupra platformei, n funcie de natura operaiilor necesare. La adoptarea dispoziiilor constructive i a distanelor respective se va ine seama de faptul c, n cazul circuitelor suprapuse se poate lucra la circuitul de jos cnd circuitul de sus este sub tensiune. Situaia invers este admis numai cu justificri i precauii speciale.

Dac pentru dimensiunile domeniului de lucru nu exist indicaii speciale i se presupune c se lucreaz numai cu scule uoare, pot fi adoptate urmtoarele distane ntre circuite, n cazul n care se prevede lucru la unul dintre circuite, cellalt circuit rmnnd sub tensiune: - pe orizontal: A0 + 2000 mm; - pe vertical: A0 + 750 mm. 4.3.8. Distana dintre elementele aflate sub tensiune sau izolate fa de pmnt ale diverselor pri ale instalaiilor de tip deschis i cldirile tehnologice sau anexe trebuie s fie suficient pentru a permite executarea n condiii de securitate a unor lucrri la pereii sau acoperiul cldirilor, n conformitate cu normele de protecie a muncii pentru instalaiile electrice. n acest scop se prevd aceleai msuri ca la pct. 4.3.7. (fig. 4.6.). Distana pe vertical dintre prile sub tensiune sau izolate fa de pmnt ale instalaiilor electrice situate deasupra cilor i acoperiului acesteia trebuie s fie cel puin egal cu distana C din tabelul 4.1. n caz contrar, este necesar o ngrdire local (pe acoperi). Condiiile de mai sus nu se refer la elementele circuitelor racordate la instalaiile interioare din cldirea respectiv sau la cele fixate sau ancorate de cldire. Fac excepie, de asemenea, cabinele pentru circuite secundare, servicii proprii i instalaii auxiliare, situate n spaiile de producie electric, fa de care se pot adopta distane mai mici, lundu-se msurile corespunztoare de protecie a muncii. Aceste distane vor fi ns cel puin egale cu distana de izolare A0 din tabelul 4.1. 4.3.9. n interiorul spaiilor de producie electric, distana dintre elemente conductoare aflate sub tensiune i gabaritele echipamentelor n curs de a fi transportate, inclusiv utilajele de transport i de ridicare, trebuie s fie cel puin egal cu distana E pn la limita superioar a gabaritului de transport i F pe vertical, peste aceast limit (tabelul 4.1. i fig. 4.7.). n poriunile n care se prevd ngrdiri de protecie cu caracter definitiv conform pct. 4.3.4., gabaritul de transport se consider pn la aceste ngrdiri. n domeniul de protecie se admite existena izolatoarelor, cu condiia ca ele s se gseasc la nlimi cel puin egale cu limita superioar a gabaritului de transport sau, n caz contrar, la minimum 600 mm de acestea, iar prile sub tensiune aferente s se afle n afara acestui domeniu (fig. 4.7.). n afar de condiiile de mai sus, n zona de transport trebuie s fie respectate condiiile indicate la pct. 4.3.4., 4.3.5 i 4.3.6, n legtur cu circulaia persoanelor. n documentaia de proiectare se vor indica gabaritele permise pentru transport, innd seama de condiia ca vehiculul de transport (inclusiv echipamentul transportat), s se poat abate cu cte 350 mm de o parte i de alta a axului drumului, n cazul drumurilor amenajate, respectiv fa de axul n lungul cruia se face transportul, n cazul spaiilor de circulaie neamenajate. 4.3.10. Distana dintre prile sub tensiune i ngrdirile spaiilor de producie electric de exterior (conform pct. 4.1.1.) trebuie s fie cel puin egal cu distana G din tabelul 4.1., domeniul de protecie fiind indicat n figura 4.8.a. Aceast prevedere se aplic i n cazul ngrdirilor cu nlimea mai mic de 2 m (dar de minimum 1,5 m), conform pct. 4.1.2.

Cnd nlimea ngrdirilor este de cel puin 2 m, se admite ca n interiorul domeniului de protecie s se gseasc pri izolate ale instalaiei (fig. 4.8.b.), distana lor pe orizontal pn la planul ngrdirii trebuind s fie cel puin egal cu distana D din tabelul 4.1. 4.3.11. La prsirea spaiilor de producie electric de exterior, nlimea minim H fa de sol a conductoarelor sub tensiune (fig. 4.8.) se va determina n conformitate cu prevederile normativului pentru construcia liniilor electrice aeriene cu tensiunea mai mare de 1000V. 4.3.12. n cazul executrii unor lucrri cu scoaterea parial de sub tensiune a instalaiei, nu trebuie s existe elemente sub tensiune sau elemente izolate fa de pmnt ale prilor de instalaie rmase sub tensiune, care s se afle fa de partea scoas de sub tensiune la o distan mai mic de 1,2 ori distana de izolare A din tabelul 4.1. Aceast prevedere nu se refer la distana constructiv a separatorului prin care s-a fcut separarea (ntre contactele sale deschise). 4.3.13. La instalaiile sub tensiune montate la mare altitudine, distanele de protecie din tabelul 4.1. se majoreaz cu creterea distanei de izolare n aer, calculat conform pct. 4.2.9. 4.4. Ci de circulaie i accese 4.4.1. Transportul transformatoarelor la staiile de transformare se va face, de regul, pe drumurile de acces pentru autovehicule. Aceast prevedere nu se refer la staiile provizorii, aferente organizrilor de antier. 4.4.2. Drumurile de acces pentru autovehicule, la instalaiile care nu au racord de cale ferat, trebuie amenajate pentru transportul transformatoarelor i al altor piese grele care se introduc n instalaie. Se va verifica posibilitatea transportului n ceea ce privete gabaritele i sarcinile admise pe poduri i drumuri. Drumurile destinate exclusiv servirii instalaiilor de conexiuni i transformare vor avea o singur band de circulaie cu limea corespunztoare tipurilor de autovehicule ce vor fi utilizate i vor fi construite pn la locul de descrcare al transformatoarelor i al celorlalte piese grele. Ele vor fi racordate la drumurile publice pentru autovehicule. 4.4.3. n incinta instalaiilor electrice se vor asigura circulaia liber i intervenia mainilor pentru stingerea incendiilor, pe drumuri necesare funcional sau pe fii libere de teren corespunztor amenajate, considernd o distan maxim de 200 m de la vehiculul pompierilor pn la oricare punct al instalaiei care poate necesita o intervenie. 4.4.4. Porile de acces n instalaiile electrice de exterior trebuie nchise cu cheia sau pzite. n cazul intrrilor, prin care accesul este foate rar, se admit panouri de grad demontabile. 4.4.5. Limea liber a cilor de circulaie din incinta instalaiei (n afara celor menionate la act. 4.4.2.) trebuie s fie suficient, dup destinaia pentru circulaia sau transport, ns nu mai mic de 1,2 m, iar nlimea liber trebuie s fie de cel puin 2 m.

4.5. Dimensionarea construciilor de susinere 4.5.1. Construciile care servesc pentru susinerea aparatajului i/sau cilor de curent se vor dimensiona la urmtoarele categorii de solicitri: a) solicitri n timpul funcionrii, datorate greutilor proprii, vntului, chiciurii, forelor electrodinamice n caz de scurtcircuit i seisme; b) solicitri n timpul montajului datorate greutii proprii i operaiilor de montare (inclusiv greutii oamenilor, sculelor i dispozitivelor de montare), innd seama de succesiunea operaiilor respective. n cazul conductoarelor flexibile nu se va ine seama de ruperea accidental a acestora. Solicitrile datorate forelor electrodinamice n caz de scurtcircuit se consider n ipoteza c, pentru elementele de construcie ale unei staii de o anumit tensiune, efectul curenilor de scurtcircuit se manifest ntr-un singur circuit. La determinarea eforturilor care urmeaz a fi luate n considerare, se va ine seama de perspectiva dezvoltrii instalaiilor pe o perioad de circa 10 ani. 4.5.2. Construcia de susinere din instalaiile tehnologice electrice trebuie s prezinte o rigiditate suficient pentru a menine n limite nepericuloase, pentru aparate i mbinri, amplitudinea vibraiilor n timpul manevrelor. 4.5.3. Construciile pentru fixarea cilor de curent se confecioneaz din beton armat sau metal, de regul, din elemente prefabricate. 4.5.4. Suporturile de susinere, folosite n mod provizoriu ca suporturi terminale, se recomand a fi ntrite cu ancore. 4.5.5. Sarcinile transmise de cile de curent se stabilesc conform pct. 6.7.1. i 6.7.2. [top]

5. INSTALAII ELECTRICE DE INTERIOR5.1. Condiii generale 5.1.1. Instalaiile electrice de interior pot fi amplasate n ncperi de producie sau n ncperi de producie electric.

5.1.2. De regul, nu se vor amplasa instalaii electrice n ncperi cu procese tehnologice, umede, cu aciune chimic duntoare, cu praf, cu temperaturi ridicate, cu pericol de incendiu sau explozie, precum i sub ncperi cu proces tehnologic umed (vane, duuri, grupuri sanitare etc.). Nu se vor amplasa instalaii electrice interioare de tip deschis i boxe de transformatoare deasupra ncperilor n care pot s se afle simultan mai mult de 50 de persoane. Fac excepie transformatoarele cu izolaie electric uscat sau cu fluide incombustibile. 5.1.3. Cldirile i ncperile instalaiilor electrice de tip interior n care se desfoar procese tehnologice electrice se admite s nu fie ngrdite cu condiia de a se lua msuri de mpiedicare a ptrunderii din exterior a persoanelor neautorizate. 5.1.4. n ncperile de producie pot fi montate numai instalaii electrice de tip nchis, lundu-se msurile necesare pentru a se evita posibilitatea efecturii unor manevre de ctre persoanele necalificate care circul n apropiere (datorit unor comutatoare de comand, manete, butoane etc. liber accesibile). Aceste instalaii vor fi amplasate n afara razei de aciune a mecanismelor de ridicare i transport, conform pct.2.3.3. n ncperile de producie n care exist un transport uzinal intens sau aglomerri de materiale ori maini se recomand ngrdirea echipamentului electric instalat, pentru a fi protejat contra deteriorrilor mecanice. n ncperile de producie se recomand a se folosi numai aparate cu izo!aie uscat sau din materiale incombustibile, n afar de ntreruptoare, care pot fi de tipul cu ulei puin. 5.1.5. ncperile i cldirile n care se gsesc instalaii electrice cu tensiuni peste 1 kV trebuie s fie de gradul I sau II rezisten la foc, n conformitate cu prevederile normelor P 118. Limitele de rezisten la foc ale elementelor de construcii (perei, planee i ui de comunicaii), aparinnd ncperilor de producie electric, se stabilesc n funcie de cantitatea maxim de ulei coninut n cuvele echipamentelor electrice din ncperi i de caracteristicile i destinaia spaiilor adiacente, conform tabelului 5.1. Tabelul 5.1. Limita de rezisten la foc a elementelor ncperilor cu instalaii electrice Limita de rezisten la foc Caracteristicile ncperii perei ncperi cu echipament avnd pn la 60 kg ulei pe cuv: 1 h 1) planee 1h ui nenormat

Nr. crt.

1

ncperi cu echipament avnd peste 60 kg ulei pe cuv: a) separri spre exterior b) separri spre ncperi de producie electric sau spre coridoare, case de scri aferente spaiilor de producie electric c) separri spre alte ncperi sau coridoare, case de scri aferente acestora, din categoriile C, D, E sau construcii civile 2) 1 h 30' nenormat

2

3h

1 h 30'

45' 3)

3h

1 h 30'

1 h 30' 3)

NOTE.

1. Dac condiiile impuse de caracteristicile spaiului adiacent nu impun alte valori (a se vedea normele P 118). 2. Determinat n funcie de gradul de rezisten la foc al cldirii. 3. Uile respective trebuie prevzute cu dispozitive de autonchidere. 4. Limitele de rezisten la foc a elementelor de reparare fa de cldirile din categoriile A, B vor fi conform normelor P 118.

5.1.6. Dac amplasarea instalaiilor de interior se face fa de construciile industriale sau civile, n conformitate cu pct. 2.1.12.b. trebuie respectate urmtoarele prevederi: a) Pereii de pe laturile pe care distanele nu se normeaz sau pe care se face alipirea de alte cldiri trebuie s fie incombustibil, cu limita de rezisten la foc de minimum trei ore, fr goluri, iar uile de comunicaie vor avea rezistena la foc de minimum 1 h 30' i vor fi prevzute cu autonchidere. b) Acoperiurile i planeele cldirilor i ncperilor n care se gsesc instalaii electrice trebuie s fie executate din beton armat, cu limita de rezisten la foc de minimum 1 h 30'. Se admite practicarea n acoperi a unor goluri pentru ventilare natural, numai dac gradul de rezisten la foc al construciilor vecine, situate la distan nenormat sau aplicate, este l sau II. n acest caz, pereii despritori dintre instalaiile electrice i construciile nvecinate vor depi gabaritul ncperii instalaiilor electrice cu 0,6 m, iar dac construcia nvecinat este mai nalt dect cea aferent instalaiilor electrice, distana minim dintre goluri i peretele despritor va fi de 4 m.

Pentru cile de curent se admite strpungerea elementelor de construcie mai sus menionate, condiionat de utilizarea unor treceri izolate, tuburi (de exemplu: bare capsulate, cabluri). c) Trebuie s se prevad colectarea uleiului la echipamentele cu peste 60 kg pe cuv, individual sau pe grupe de echipamente. n general, se recomand folosirea aparatelor fr ulei sau cu ulei puin. d) Acolo unde este necesar, trebuie s se ia msuri de izolare fonic a zgomotului provocat de aparatele de comutare, transformatoare, ventilatoare etc. 5.1.7. La amenajarea instalaiilor electrice de interior trebuie s se ia n considerare, n afar de condiiile climatice de altitudine i de poluare indicate la pct.3.9. i tabelul 3.1., i influena unor factori de mediu, ca de exemplu: praf, fum, gaze, vapori agresivi, coninut de sruri n aer. 5.1.8. n cazul n care factorii de mediu menionai la pct. 5.1.7. pericliteaz funcionarea instalaiei, se va adopta una din urmtoarele msuri: a) mpiedicarea ptrunderii prafului sau a altor ageni poluani (prin presurizare sau etanri, ncperi tampon la accesul principal pentru personal), ct i alegerea pentru echipamentele electrice a unei clase de protecie corespunztoare. b) Folosirea unor materiale care s reziste la aciunea agenilor agresivi sau acoperirea de protecie a materialelor nerezistente la aciunea acestor factori. c) Ventilarea sau climatizarea ncperilor sau a diverselor pri componente ale instalaiei, n vederea nedepirii valorilor indicate n tabelul 3.1. Se vor lua msuri pentru evitarea supranclzirilor n cazul opririi accidentale a instalaiei de ventilaie sau de climatizare. Aceste msuri vor consta din controale periodice, semnalizri etc., n funcie de condiiile locale. Instalaiile de ventilaie mecanic din centralele i staiile electrice trebuie prevzute cu posibilitatea de oprire manual sau automat la apariia unui incendiu n ncperea ventilat sau n apropierea locului de absorbie a aerului. Oprirea manual trebuie s fie ntotdeauna posibil, i anume att de la faa locului (dar din exteriorul ncperilor n care exist ulei), ct i de la punctul de comand la care este semnalizat incendiul. n acelai punct de comand trebuie semnalizat i starea de funcionare a instalaiei de ventilaie mecanic. 5.1.9. ncperile instalaiilor de distribuie care conin transformatoare sau aparate cu peste 60 kg ulei pe cuv trebuie prevzute cu sisteme de ventilaie de avarie. Instalaia de ventilaie de avarie trebuie s asigure ntr-o or schimbarea unui volum de aer de trei-cinci ori mai mare dect volumul ncperii, n scopul evacurii fumului ce se poate produce n caz de avarie.

n cazul instalaiilor electrice care necesit intervenii rapide pentru lichidarea urmrilor unor avarii, se vor prevedea instalaii de ventilaie de avarie, indiferent de cantitatea de ulei coninut n echipamentul electric utilizat, n situaiile n care nu se pot asigura debitele de aer necesare pentru ventilaia natural organizat, se va prevedea o instalaie de ventilaie mecanic. 5.1.10. Instalaiile de ventilaie de avarie pot fi comune cu instalaiile de ventilaie cu scopuri tehnologice. 5.1.11. La proiectarea instalaiilor de ventilaie natural sau mecanic trebuie respectate prevederile din normele generale de protecie contra incendiilor, normele tehnice P 118, normativul I.5. i din standardele n vigoare. 5.1.12. Ferestrele ncperilor de producie electric situate la parter, n cazul instalaiilor electrice nengrdite, amplasate n mediul urban sau n incinta unor ntreprinderi industriale, precum i n cazul instalaiilor electrice similare celor din mediul urban, trebuie s fie prevzute cu sticl armat sau s fie confecionate din dale de sticl. Posturile de transformare situate n mediul rural sau cu regim de construcie similar n mediul urban nu vor avea ferestre. 5.1.13. Prevederea iluminatului natural n ncperile de producie electric nu este obligatorie, n aceste ncperi nu se admit luminatoare. 5.1.14. Temperatura minim nu trebuie s scad sub + 160 C n ncperile n care exist personal de exploatare permanent. n situaiile n care furnizorul de echipament impune condiii mai severe dect cele prevzute n tabelul 3.1. acestea se vor asigura prin sisteme locale de nclzire electric. 5.1.15. ncperile de producie electric trebuie astfel finisate, nct s permit o ntreinere i o curenie uoar. La adoptarea soluiilor pentru finisarea ncperilor de producie electric, se vor avea n vedere prevederile "Normativului pentru finisaje n spaiile funcionale din obiectivele energetice" - PE 706. 5.1.16. Nu se admit denivelri ale planeelor sau praguri n coridoarele din ncperile de producie electric. 5.1.17. Nu se admite trecerea prin ncperile instalaiilor electrice a nici unui fel de conducte cu fluide, cu excepia celor cu ap cald, care servesc pentru nclzirea instalaiei respective i cu condiia folosirii de evi sudate, fr flane, ventile sau alte armturi. 5.1.18. Trebuie luate msuri contra ptrunderii apelor subterane n cldirile instalaiilor tehnologice electrice. De asemenea, trebuie s se aib n vedere msurile pentru evitarea unor solicitri inadmisibile la transformatoarele, aparatele i materialele electrice, datorate unor deformri ale cldirilor (de exemplu, tasri). Aceste msuri urmeaz a se lua (dac este cazul) att la proiectarea prii electrice, ct i la cea a cldirilor.

5.1.19. Pentru a mpiedica ptrunderea animalelor mici n cldirile instalaiilor electrice, toate orificiile din ncperile situate spre exterior sau spre ncperi cu alt destinaie trebuie amplasate la o distan minim de 250 mm fa de sol i prevzute cu o plas avnd ochiuri de cel mult 8x8 mm. Toate orificiile pentru trecerea cablurilor i a conductelor dintr-o ncpere n alta i n exterior trebuie s fie nchise, respectiv etanate cu materiale incombustibile cu limite de rezisten la foc, conform normelor P 118. De la caz la caz se va asigura i o izolaie hidrofug. 5.1.20. Canalele de cabluri construite n interiorul cldirilor instalaiilor electrice trebuie s fie realizate n conformitate cu PE 107. 5.1.21. Instalaiile electrice de interior cu tensiunea pn la i peste 1 kV se recomand s fie amplasate n ncperi separate. Se admite montarea n aceeai ncpere a unor instalaii cu tensiuni diferite. n cazul n care exploatarea lor se face de ctre aceeai organizaie. 5.1.22. n celulele instalaiilor electrice de interior cu tensiunea cea mal ridicat a reelei pn la 36 kV se vor lua msuri de separare prin perei despritori plini ntre diferite pri ale instalaiei, difereniat dup valoarea curenilor de scurtcircuit la arc liber n celul. n celulele de tip nchis, compartimentrile se vor face, de regul ntre diversele pri componente ale acestora, indiferent de puterea de scurtcircuit. 5.1.23. Se vor prevedea perei de separaie a ncperilor instalaiilor electrice de nalt tensiune n urmtoarele cazuri: a) ntre seciile de bare reprezentnd sursa de alimentare normal i, respectiv, de rezerv a unor consumatori de gradul 0 (inclusiv alimentarea unor pompe de incendiu) i n anumite cazuri de gradul I (cu justificarea n proiect); b) ntre seciile de bare de servicii proprii, aparlnnd unor blocuri diferite, la centralele termoelectrice; c) n cazul unul numr mare de celule de tip deschis, nct s nu se depeasc circa 30 de astfel de celule pe ncpere; n cazul barelor colectoare secionate, pereii de separare se vor dispune la limita dintre cele dou secii de bare. Limita de rezisten la foc a pereilor de separaie va fi de o or. Fiecare dintre compartimentele rezultate n urma separrii va fi prevzut cu instalaii de ventilare i iluminat alimentate separat. Se admite ca introducerea sau scoaterea aerului s fie comun pe grupe de compartimente legate tehnologic, cu respectarea urmtoarelor condiii: - prevederea unor clapete antifoc corespunztoare, pe ramificaiile tuturor compartimentelor; - prevederea unor jaluzele de suprapresiune la fiecare grup de ventilatoare;

- oprirea instalaiilor de ventilare (de aspiraie i refulare) la semnalizarea unui nceput de incendiu, n oricare dintre compartimentele care au aspiraie sau refulare comun. 5.1.24. Delimitarea spaiilor de producie electric aparinnd unor organizaii de exploatare diferite poate fi fcut prin ngrdiri de tipul cel mai simplu. 5.1.25. n celulele, boxele etc. n care exist necesitatea deservirii cu ua deschis fr ntreruperea tensiunii (de exemplu, pentru schimbarea siguranelor de nalt tensiune, manevrarea aparatelor cu tij izolant, control vizual etc.), precum i n camerele ce conin aparate de nalt tensiune sau transformatoare i n care accesul se face direct din exterior (de exemplu, boxa de transformator etc.), este necesar s se prevad ngrdiri de protecie, conform pct. 5.3.1. -5.3.5. Nu sunt necesare, de regul, astfel de ngrdiri dac sunt respectate prevederile pct. 5.3.7. 5.1.26. Celulele de tip nchis prevzute cu ntreruptoare montate pe crucioare debroabile trebuie s fie astfel construite nct, indiferent de poziia cruciorului, s nu existe pericolul unor atingeri accidentale ale prilor sub tensiune. 5.1.27. Dispoziia constructiv a instalaiilor i distanele de protecie vor fi astfel alese nct, dac se prevede necesitatea executrii unor lucrri cu scoaterea parial de sub tensiune a instalaiei, s poat fi respectate msurile corespunztoare prevzute de "Normele de protecie a muncii pentru instalaii electrice" - PE 119. Separarea ntre ele a sistemelor (seciilor) de bare colectoare se va realiza prin distane de protecie sau prin ngrdiri de protecie incombustibile, cu respectarea distanelor minime prevzute n tabelul 5.2. La staiile de medie tensiune, separrile ntre sistemele de bare colectoare se vor realiza, de regul, cu perei plini. ntre celule, la staiile de medie tensiune, se vor prevedea perei plini pe toat nlimea celulei. La staiile de 110 kV tip interior, peretele de separaie ntre celule se va prevedea plin numai pentru nlimea ntreruptorului, restul putnd fi realizat din plas incombustibil. 5.1.28. n proiect se vor indica locurile unde se prevd a fi racordate scurtcircuitoarele mobile i care vor avea suprafee de contact corespunztoare. 5.1.29. n centrale i staii de transformare i conexiuni, pentru depozitarea materialelor i a echipamentelor de exploatare i ntreinere, legate strict de obiectul respectiv, trebuie s se prevad, n funcie de volumele lor, ncperi sau spaii special destinate acestui scop, care s fie ferite de pericol de incendiu sau explozie. Pentru pstrarea tijelor izolante, a cletilor izolani i a scurtcircuitoarelor mobile se va prevedea un loc uscat i uor accesibil.

5.2. Distane de izolare n aer 5.2.1. Pentru instalaiile sau prile de instalaie amplasate la locul de exploatare, la care izolaia n aer ntre elementele componente aflate sub tensiune, precum i ntre acestea i elementele legate la pmnt nu poate fi verificat prin ncercri asupra nivelului de izolaie (conform pct.3.12.), asigurarea nivelului de izolaie trebuie s se fac prin respectarea prevederilor din articolele urmtoare. La stabilirea distanelor se va ine seama i de toleranele admise la execuia prii de construcii prin STAS i prin normele de construcie n vigoare. 5.2.2. Distanele minime de izolare n aer ntre prile conductoare aflate sub tensiune i aparinnd unor faze diferite (notate cu A), precum i ntre acestea i elementele legate la pmnt (notate cu A0 ) sunt indicate n tabelul 5.2. i n figura 5.1. Tabelul 5.2. Instalaii electrice de interior. Distane minime de izolare n aer i de protecie Tensiunea nominal a instalaiei (k V) Simbolul i relaia de calcul 1 A0 A 1,1 A0 A2 = A0 (ext.)/2 (A2 A) B1 = A0 + 30 B2 = A0+100 B3 = A0 +750 C = A0 +2300 2600 2600 2600 (min. 2600) E = A0 + 600 670 690 720 780 890 1100 1500 2400 2600 2600 2800 3200 4100 (3) 6 10 (15)20 (35) (60) 110 220

Distana minim (mm) 2 65 70 70 100 170 820 3 90 100 100 120 190 840 4 120 130 100 150 220 870 5 180 200 150 210 280 930 6 290 320 200 320 390 7 500 550 330 530 600 8 900 9 1800

1000 2000 450 930 900 1850

1000 1900

1050 1250 1630 2550

h

4500 4500 4500

4750

4750 5500 5500 6500

NOTE.

1. Tensiunile din parantez nu sunt recomandate de STAS 930. 2. Pentru tensiuni nominale egale sau maI mari dect 60 kV, distanele se refer la instalaii din reele cu neutrul legat efectiv la pmnt. 3. Pentru elementele de izolaie cu repartiie dispersat a potenialului de-a lungul izolaiei, distanele de izolaie se vor stabili considerndu-se valorile efective ale potenialului.

n cazul lipsei datelor privind distribuia potenialelor, se va considera o variaie linear a potenialului n lungul izolaiei, de la tensiunea nominal (extremitatea n contact cu partea sub tensiune) pn la zero (extremitatea n contact cu partea legat la pmnt). 5.2.3. n cazul unor elemente mobile (conductoare flexibile, contacte de separatoare etc.), distanele minime de izolare n aer trebuie verificate la apropieri fa de piese legate la pmnt sau sub tensiune, cauzate de efectele electrodinamice la scurtcircuit, de variaiile de temperatur i de acionrile pieselor componente ale aparatelor, n condiiile pct. 4.2.3., 4.2.5, i 4.2.6., corelate cu valorile din tabelul 5.2. 5.2.4. Distanele dintre dou piese sub tensiune, care pot s se gseasc la aceleai tensiuni nominale, ns nesincrone ntre ele, trebuie s fie cel puin egale cu 1,2 ori distana A din tabelul 5.2. 5.2.5. Distanele dintre prile sub tensiune ale unor instalaii care funcioneaz la tensiuni nominale diferite trebuie s fie cel puin egale cu 1,2 ori distana A prescris pentru tensiunea cea mai mare (tabelul 5.2.). 5.2.6. Pentru instalaiile amplasate la. mare altitudine, distanele de izolare n aer, indicate n tabelul 5.2., trebuie s fie mrite cu 1,25% pentru fiecare 100 m spor peste altitudinea de 1000 m. Aceast indicaie este valabil numai pn la altitudinea de 3000 m. 5.2.7. n cazul instalaiilor prefabricate, distanele de izolare minime nu se normeaz. Aceste instalaii se vor verifica la tensiunile de ncercare prevzute n STAS 6489 "Coordonarea izolaiei n instalaii electrice cu tensiuni peste 1 kV". 5.2.8. n situaia n care, din diverse motive, distanele din tabelul 5.2. i din figura 5.1. nu pot fi respectate, se admite folosirea unor perei intermediari din materiale izolante, dac prin ncercri se va proba capacitatea de, izolare pentru dispoziia respectiv i numai n cazul folosirii de materiale izolante, care s-i pstreze n timp caracteristicile dielectrice. Verificarea se va face la tensiunile de ncercare prevzute n STAS 6489. 5.2.9. n cazurile n care, prin construcia aparatelor la racordarea cilor de curent la bornele acestora, nu se pot respecta distanele A i A0 din tabelul 5.2., se admit distane mai mici n zonele de racordare, n conformitate cu indicaiile ntreprinderii constructoare.

n lipsa acestor indicaii, distanele dintre cile de curent i dintre acestea i elementele legate la pmnt trebuie s fie cel puin egale cu distanele libere dintre bornele aparatului. Zona de racordare va fi redus la minimum posibil. 5.3. Distane de protecie 5.3.1. n spaiile de producie electric, protecia personalului mpotriva atingerilor accidentale ale elementelor aflate sub tensiune, n timpul executrii lucrrilor de exploatare, se asigur printr-una din urmtoarele msuri: a) amplasarea la nlime corespunztoare, n zone inaccesibile atingerilor accidentale; b) ngrdiri de protecie definitive, pline sau din plas (se admite i folosirea balustradelor); c) dispunerea echipamentului n carcase nchise (instalaii de tip nchis). 5.3.2. ngrdirile de protecie definitiv, pline sau din plas, trebuie s aib nlimea minim de 1,8 m, iar balustradele de 1,2 m. Se admite folosirea de ngrdiri de protecie pline sau din plas cu nlimea mai mic de 1,8 m (dar nu sub 1,2 m) sau bariere, cu condiia respectrii distanele B3. 5.3.3. Pereii, uile i ngrdirile de protecie trebuie s fie suficient de rezistente din punct de vedere mecanic, i bine fixate. Pereii de protecie sau uile pline trebuie s fie executate din materiale rigide i incombustibile. ngrdirile sau uile din plas metalic se vor executa cu ochiuri de cel mult 40x40 mm. ntre partea inferioar a uilor sau a plaselor metalice de protecie i sol (pentru instalaiile de exterior) sau pardoseli (pentru instalaiile de interior) nu trebuie lsat un spaiu mai mare dect cel necesar pentru nchidere-deschidere (montare i demontare), pentru a mpiedica ptrunderea animalelor sau a unor obiecte prin acest spaiu. Balustradele se execut, de regula, din bare sau evi. Ele trebuie dispuse pn la nlimea prescris, distana dintre dou bare pe vertical etaj ntre pmnt i prima bar fiind de cel mult 600 mm. Balustradele care se ncadreaz n prevederile pct. 5.1.25. i care pot fi ndeprtate fr ajutorul unor scule trebuie s fie dintr-un material ru conductor de electricitate (de exemplu, lemn ignifugat). Uile ngrdirilor de protecie trebuie s fie nchise cu cheie sau s poat fi demontate numai cu scule. n interiorul spaiilor de producie electric se admit chei triunghiulare sau ptrate. 5.3.4. La amenajarea instalaiilor electrice de interior trebuie respectate distanele de protecie din tabelul 5.2. Aceste distane pot fi mrite n locurile n care nu poate fi evitat manevrarea unor materiale lungi, care nu sunt izolate pentru tensiunea de exploatare.

5.3.5. Distana dintre prile conductoare, aflate sub tensiune sau izolate fa de pmnt, ale instalaiei i ngrdirile de protecie cu caracter definitiv trebuie s fie cel puin egal cu distanele B1, B2 sau B3 din tabelul 5.2., domeniul de protecie fiind indicat n figura 5.2. . 5.3.6. Izolatoarele pot ptrunde parial sau total n domeniul de protecie, cu condiia asigurrii proteciei mpotriva atingerii accidentate a elementelor aflate sub tensiune, prin ngrdiri din tabl sau din plas (fig. 5.3.). 5.3.7. Elementele instalaiei aflate sub tensiune sau izolate fa de pmnt i situate la o nlime mai mare sau cel puin egal cu valoarea C (tabelul 5.2.) fa de nivelul pardoselei (platformei de deservire) nu necesit, de regul, ngrdiri de protecie. Domeniul de protecie este indicat n figura 5.4. i n tabelul 5.2. Dac nlimea acestor elemente este mai mic dect valoarea C, sunt necesare ngrdiri care pot fi realizate n dou moduri: a) ngrdiri verticale, pline sau din plas (admindu-se i folosirea balustradelor), conform indicaiilor din figura 5.2 , i din tabelul 5.2. Aceste ngrdiri trebuie s interzic accesul personalului n apropierea elementelor ngrdite. b) ngrdiri orizontale, pline sau din plas, situate dedesubtul elementelor ngrdite, circulaia personalului sub aceste ngrdiri fiind permis (fig.5.5.). n acest scop, nlimea ngrdirilor fa de pardoseal (respectiv fa de platforma de deservire) trebuie s fie de minimum 1900 mm. Distana ntre ngrdiri i elementele rmase sub tensiune sau izolate fa de pmnt trebuie s fie cel puin egal cu valoarea B1 sau B2 din tabelul 5.2. (n funcie de natura ngrdirii, conform figurii 5.2.). ngrdirile trebuie s depeasc elementele sub tensiune sau izolate fa de pmnt de fiecare parte cu o distan cel puin egal cu valoarea B3 din tabelul 5.2. 5.3.8. Izolatoarele ale cror pri conductoare aflate sub tensiune se gsesc n condiiile indicate la pct.5.3.7. (alineatul 1) nu trebuie ngrdite, dac marginea superioar a soclurilor lor legate la pmnt se afl la o nlime de cel puin 2300 mm fa de nivelul solului, respectiv al platformei de deservire (fig. 5.4.). 5.3.9. Distana dintre elementele instalaiilor electrice interioare, la care se prevede efectuarea unor lucrri de revizii-reparaii i prile vecine nengrdite ale instalaiilor rmase sub tensiune sau izolate fa de pmnt, trebuie s fie suficient pentru a permite executarea lucrrilor n condiii de securitate, n conformitate cu normele de protecie a muncii pentru instalaii electrice. n acest scop se vor respecta indicaiile de la pct. 4.3.7., cu observaia c valoarea este indicat n tabelul 5.2. 5.3.10. Trecerile interior-exterior ale circuitelor electrice trebuie s fie astfel realizate, nct n partea interioar s fie respectate prevederile pentru instalaiile interioare, iar n partea exterioar cele pentru instalaiile exterioare. 5.3.11. Plecrile aeriene din cldirile instalaiilor electrice se vor rezolva n funcie de natura procesului de producie, care se desfoar pe zona limitrof construciilor respective.

Zona de ieire aerian se va realiza ca n figura 5.6.a i figura 5.6.b, nlimea: minim "H" fa de sol a conductoarelor liniilor aeriene determinnduse n conformitate cu prevederile "Normativului pentru construcia liniilor electrice aeriene cu tensiunea peste 1000 V" - PE 104. 5.3.12. n cazul executrii unor lucrri cu scoaterea parial de sub tensiune, nu trebuie s existe elementele sub tensiune sau elemente izolate fa de pmnt ale prilor de instalaie rmase sub tensiune care s se afle fa de partea scoas de sub tensiune la o distan mai mic de 1,2 ori distana de izolare A (tabelul 5.2.). Aceast prevedere nu se refer la distana constructiv a separatorului prin care s-a fcut separarea (ntre contactele sale deschise). 5.3.13. La instalaiile montate la mare altitudine, distanele din tabelul 5.2. se majoreaz conform prevederilor de la pct. 5.2.6. 5.3.14. Platformele circulabile, situate deasupra intrrilor aeriene ale liniilor n instalaiile electrice de distribuie interioare, trebuie s fie prevzute cu ngrdiri definitive. Acestea trebuie s depeasc, pe orizontal, planul conductorului de faz extrem cu cel puin 0,5 m din axul su. 5.4. Coridoare i accese 5.4.1. Limea i nlimea coridoarelor de deservire trebuie s asigure posibilitatea unei deplasri uoare a personalului i a manipulrii comode a aparatelor din instalaie, precum i a executrii de lucrri n apropierea tensiunii, n conformitate cu prevederile normelor de protecie a muncii pentru instalaii electrice. 5.4.2. Gabaritul coridoarelor de deservire se va stabili difereniat dup destinaia tehnologic a acestora (supraveghere sau manevr), n funcie de nivelul curenilor de scurtcircuit, tipul instalaiei i lungimea coridorului, conform tabelului 5.3. i figurii 5.7. . Tabelul 5.3. Gabaritele recomandate ale coridoarelor tehnologice de deservire n instalaii de interior Curen-tul de scurtcircuit (kA) Tipul celulelor i tensiunea nominal (kV) Dimensiunile coridoarelor nlimea (mm) Tipul coridorului de supraveghere cu acces: pe o pe de manevr cu acces: pe o pe ambele

singur parte

ambele pri

singur parte

pri

Limea (mm) 15 > 15 tip nchis tip deschis tip deschis: Un = 10 kV Un = 20 kV Un = 110 kV Distanele se msoar ntre feele ngrdirilor de protecie, precum i ntre acestea i pereii construciei. n locuriie de acces sau de trecere se va asigura o distan liber de minimum 600 mm (n care nu se includ crucioarele ntreruptoarelor debroabile n poziia intermediar, dispozitivele de acionare, balustradele). Se admit ngustri locale, permanente, ale coridoarelor de manevr n dreptul stlpilor sau, prin instalarea dulapurilor de joas tensiune i a dispozitivelor de acionare aferent celulelor respective, n urmtoarele condiii cumulative: - s nu conduc la o lime a coridorului mai mic de 1000 mm; - s nu depeasc 30 din poriunea coridorului din faa unei celule. 5.4.3. Limea liber a coridorului de manevr trebuie verificat astfel nct s se asigure circulaia de-a lungul lui i n cazul n care un crucior de ntreruptor debroabil este scos din celul, cnd o u de celul este deschis la 90o. n acest caz, distana liber de trecere nu trebuie s fie mai mic de 600 mm. Aceast verificare nu este obligatorie pentru coridoare cu lungimea sub 6 m, cu acces pe la ambele capete. 5.4.4. Limile coridoarelor de supraveghere pentru instalaii de tip nchis vor fi stabilite de comun acord cu fabricantul celulelor, neputnd fi ns mai mici de 700 mm. 1900 1900 1900 1900 1900 700 1000 1200 1400 2200 700 1200 1400 1600 2200 1000 1000 1600 1800 2200 1200 1200 1800 2000 3000

5.4.5. n cazul celulelor de tip nchis, instalate n spaii de producie, limile coridoarelor de deservire indicate mai sus se msoar de la celule pn la prile cele mai proeminente ale utilajului instalat n apropierea celulelor sau pn la ngrdiri. 5.4.6. nlimea liber a coridoarelor trebuie s fie de minimum 1900 mm. 5.4.7. Instalaiile interioare trebuie prevzute cu accese (ui), dup cum urmeaz: a) la lungimi ale ncperii pn la 10 m, un singur acces; b) la lungimi ale ncperii mai mari de 10 m, pn la 60 m, se vor prevede cel puin dou accese astfel dispuse, nct pn la cel mai apropiat punct de acces s nu se depeasc (pe parcursul cel mai scurt) distane mai mari de 30 m (40 m n cazul staiilor cu tensiunea de serviciu mai mare de 60 kV); c) la lungimi ale ncperilor s-au coridoarelor peste 60 m, afar de accesele de la capete, se vor prevedea accese suplimentare astfel dispuse, ca distanele s se ncadreze la pct. b. Accesele pot fi executate n exterior spre balcoane cu scri, n ncperi tehnologice avnd aceeai categorie de pericol de incendiu sau n ncperi cu o categorie de pericol de incendiu D sau E, prin ui rezistente la foc, conform normelor P 118 ; d) la punctele de alimentare subterane se admite un singur acces atunci cnd distana de la acesta pn la cel mai ndeprtat punct al spaiului de servit nu depete 12 m; n acest caz, se recomand echiparea punctului de alimentare cu celule de tip nchis. 5.4.8. Accesul la ncperile instalaiilor electrice de conexiune se poate face astfel: a) din exterior; b) dintr-o alt ncpere de producie electric; c) dlntr-o alt ncpere de producie de categoria de pericol de incendiu C, D sau E, cu gradul de rezisten la foc I, II sau III; d) din coridoarele cldirilor instalaiilor electrice; e) din coridoarele cldirilor cu alte destinaii, n condiiile precizate n normele P 118. 5.4.9. Accesul n posturile de transformare din interiorul blocurilor de locuine i al cldirilor publice se va face, de regul, numai din exteriorul cldirii. Se admite accesul i din subsolul sau demisolul cldirii printr-o ncpere-tampon la care se poate renuna ns, n cazul n care se utilizeaz transformatoare uscate sau umplute cu lichid neinflamabil.

5.4.10. Fiecare camer n care se instaleaz un transformator de putere cu ulei trebuie s aib o ieire spre exterior sau spre ncperi cu categoria de pericol de incendiu C, D sau E, dac se asigur cile de evacuare, conform normelor P 118. 5.4.11. n instalaiile cu mai multe etaje, se admite ca accesele suplimentare s fie prevzute spre un balcon cu scar exterioar. Celelalte scri de acces normal trebuie s asigure o servire comod a instalaiei. 5.4.12. Uile de acces cu ncperile instalaiilor electrice vor fi realizate n conformitate cu prevederile tabelului 5.1. Uile dintre ncperile de producie electric i ncperile cu alte destinaii sau spre exterior trebuie s se deschid n afar, putndu-se deschide, fr cheie, numai din interior. Se excepteaz posturile de transformare subterane i punctele de alimentare subterane, la care accesul se face prin trape. Trapele vor fi prevzute cu grtare de protecie, care pot fi ridicate prin mpingere, la ieirea din postul sau punctul de alimentare subteran. Uile dintre dou ncperi de producie electric trebuie s se deschid n ambele pri, excepie fcnd uile care separ ncperile cu instalaii cu tensiunea de peste 1000 V, fa de cele cu instalaii cu tensiunea pn la 1000 V; n acest caz, deschiderea uilor se va face spre ncperile cu tensiunea pn la 1000 V. 5.5. Dimensionarea construciilor de susinere 5.5.1. Construciile care servesc pentru susinerea echipamentului electric (aparataj i/sau ci de curent) se vor dimensiona n condiiile indicate la pct. 4.6.1. i 4.6.2. pentru instalaiile exterioare, cu deosebirea c nu se va ine seama de vnt i de chiciur. 5.5.2. Sarcinile transmise de cile de curent se stabilesc conform pct. 6.7.1. i pct. 6.7.3. 5.5.3. Elementele de construcii care se gsesc n apropierea prilor conductoare de curent i care pot fi atinse de personal nu trebuie s se nclzeasc datorit aciunii curentului electric la temperaturi peste +550 C, iar cele care nu sunt accesibile atingerii personalului nu trebuie s depeasc temperaturi peste +700 C. Construciile coninnd elemente metalice situate n vecintatea cilor de curent se vor verifica la nclzirea n regim normal, cnd curenii pe cile de curent nvecinate depesc 1000 A.

v[top]

6. CONDIII PRIVIND INSTALAREA ECHIPAMENTELOR ELECTRICE

6.1. Condiii generale 6.1.1. ntregul echipament din instalaiile tehnologice electrice trebuie s fie astfel ales, dimensionat i instalat, nct s corespund din toate punctele de vedere condiiilor de exploatare, n toate regiunile de funcionare stabilite, instruciunilor de montare i utilizare ale fabricii constructoare, precum i condiiilor de mediu n care este pus s funcioneze. 6.1.2. Fiecare transformator i aparat trebuie s fie prevzut cu o plcu indicatoare, care s cuprind datele sale tehnice, precum i un indicator de recunoatere. 6.1.3. Amplasarea transformatoarelor i aparatelor n instalaiile tehnologice electrice trebuie s fie n aa fel realizate, nct s se asigure pstrarea caracteristicilor de funcionare, posibilitatea transportului, manipulrii, reparrii, supravegherii i revizuirii fr pericol i, de regul, fr perturbarea circuitelor vecine. Fac excepie de la aceast ultim condii