Minunea amplijicarii pasilor A , 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7...

4
Minunea amplijicarii pa~ilor Minunea amplijicarii pasilor A A , 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7:9) Scopul lecfiei: Sa ne faca sa intelegem ca Dumnezeu in lucrarea Luise poate folosi ~i de cei mai neinsemnati oameni. Versetul de aur: ,,Apoi, $i-au zis unul altuia: ,, Nu facem bine! Ziua aceasta este o zi de veste bunii. Daca vom tiicea $i dacii vom a$1epta panii la lumina zilei de maine, vom fl pedepsi/i. Veni/i acum $i ha idem sii dam de ~tire casei impiiratului." (2 impiira/i 7:9) Texte suplimentare de citit: Exodul 23:25; Numeri 11:23; Numeri 23:19; Numeri 32:23; Deuteronom 6:16; Deuteronom 8:10- 14 in Galateni 6:7, Apostolul Pavel aminte~te de o lege care opereaza fara gre~eala, in toate domeniile vietii, in cele fire~ti, dar ~i in cele duhovnice~ti: ,,Ce seamana omul, aceea va ~i secera." Toti oamenii ~tiu aceasta, dar multi cred ca ei vor fi o exceptie, cu ei nu se va intampla a~a ceva. Ei spera sa semene nelegiuire ~i sa culeaga fericire. Ce semeni, nu seceri imediat, ci trebuie in unele cazuri sa ~tepti mai multa vreme. A~a este ~i in cele duhovnice~ti. Dumnezeu nu se grabe~te sa pedepseasca pacatul imediat. El a~teapta ca oamenii sa se trezeasca ~i sa se pocaiasca. Pe David, Dumnezeu 1-a ~teptat un an de zile sa se pocaiasca, ~i cand a vazut ca el nu se gande~te la ~a ceva, El a intervenit ~i 1-a obligat sa o faca. Poporul Israel a fost a~teptat multi ani sa se intoarca la Dumnezeu, ~i pentru can-au facut-o, Eli-a dus in robie in Babilon, ~i acolo s-au trezit. 167

Transcript of Minunea amplijicarii pasilor A , 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7...

Page 1: Minunea amplijicarii pasilor A , 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7 ...grbcatlanta.com/wp-content/uploads/2021/07/10_10_Minunea...2021/07/10  · Lui Dumnezeu, care vedea tot ce se

Minunea amplijicarii pa~ilor

Minunea amplijicarii pasilor A A ,

2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7:9)

Scopul lecfiei: Sa ne faca sa intelegem ca Dumnezeu in lucrarea Luise poate folosi ~i de cei mai neinsemnati oameni.

Versetul de aur: ,,Apoi, $i-au zis unul altuia: ,, Nu facem bine! Ziua aceasta este o zi de veste bunii. Daca vom tiicea $i dacii vom a$1epta panii la lumina zilei de maine, vom fl pedepsi/i. Veni/i acum $i ha idem sii dam de ~tire casei impiiratului." (2 impiira/i 7:9)

Texte suplimentare de citit: Exodul 23:25; Numeri 11:23; Numeri 23:19; Numeri 32:23; Deuteronom 6:16; Deuteronom 8:10-14

in Galateni 6:7, Apostolul Pavel aminte~te de o lege care opereaza fara gre~eala, in toate domeniile vietii, in cele fire~ti, dar ~i in cele duhovnice~ti: ,,Ce seamana omul, aceea va ~i secera."

Toti oamenii ~tiu aceasta, dar multi cred ca ei vor fi o exceptie, cu ei nu se va intampla a~a ceva. Ei spera sa semene nelegiuire ~i sa culeaga fericire. Ce semeni, nu seceri imediat, ci trebuie in unele cazuri sa ~tepti mai multa vreme. A~a este ~i in cele duhovnice~ti. Dumnezeu nu se grabe~te sa pedepseasca pacatul imediat. El a~teapta ca oamenii sa se trezeasca ~i sa se pocaiasca.

Pe David, Dumnezeu 1-a ~teptat un an de zile sa se pocaiasca, ~i cand a vazut ca el nu se gande~te la ~a ceva, El a intervenit ~i 1-a obligat sa o faca. Poporul Israel a fost a~teptat multi ani sa se intoarca la Dumnezeu, ~i pentru can-au facut-o, Eli-a dus in robie in Babilon, ~i acolo s-au trezit.

167

Page 2: Minunea amplijicarii pasilor A , 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7 ...grbcatlanta.com/wp-content/uploads/2021/07/10_10_Minunea...2021/07/10  · Lui Dumnezeu, care vedea tot ce se

Minuni care te "obligii" sii crezi

Ca sa-i trezeasca pe oameni din adormire, Dumnezeu folose~te diferite metode, ~i uneori metode dureroase. Unii oameni asculta de vorba buna, altii au nevoie de o nuia sau de un toiag.

Daca este adevarat ca Dumnezeu pedepse~te pacatul, tot a~a de adevarat este ca El iarta pe pacato~i, dacii ei se pocaiesc cu adevarat.

Pe vremea proorocului Elisei, in Israel domnea imparatul Ioram. Pentru ca imparatul, ~i alaturi de el poporul Israel, n-au vrut sa se pocaiasca, Dumnezeu a luat o masura speciala pentru a-i determina la pocaint:a. Una din cele mai dure pedepse pe care le trimite Dumnezeu peste oameni este foametea. In aceasta pedeapsa exista un avantaj, nu mori imediat, ci ai timp sate pocaie~ti, daca vrei.

Sirienii au venit in Israel ~i au asediat Samaria, capitala tarii. Dupa ce s-au terminat toate proviziile din cetate, o foamete cumplita a chinuit tot poporul. Unele femei mai slabe de caracter, n-au mai putut suporta foametea, s-au dereglat la cap ~i ~i-au man.cat copiii.

Lui Dumnezeu, care vedea tot ce se intampla, i s-a facut mila de ie ~i a hotarat sa-i izbaveasca.

in aceasta situap.e cumplita, proorocul Elisei, calauzit de Duhul Sfant, face o prevestire uimitoare ~i chiar greu de crezut: ,,Maine la ceasul acesta se va vinde la poarta Samariei o masura de floare de :faina cu un siclu, ~i doua masuri de orz cu un siclu." (2 imparati 7: 1) Aceasta insemna ca in 24 de ore, in locul foametei se va instaura un bel~ug uimitor.

Proorocul Elisei n-a ~tiut ce va face Dumnezeu ca sa se intample a~a ceva, dar a crezut ca a~a va fi, ~i a vazut acest lucru.

Ca sa-~i duca la indeplinire planul, Dumnezeu a hotarat sa se foloseasca de patru lepro~i care stateau afara, la poarta cetatii, a~teptand ca un om milos sale arunce peste zid o coaja de paine.

Se poate spune ~i de data aceasta ca Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca sale facade ru~ine pe cele tari. Cei patru lepro~i fac o lucrare nemaipomenita, fara sa-~i dea bine seama ce fac.

168

Minunea amplificarii pa!jilor

L MISIUNEA LEPRO$ILORA FOST NEiNTELEASA

1. Pentru cii Dumnezeu nu le-a vorbit /or in mod direct

Altor oameni Dumnezeu le-a vorbit direct ~i foarte clar, dar nu in toate cazurile a fost a~a. Pe cei patru lepro~i Dumnezeu ii cerceteaza la nivelul gandurilor ~i duhurilor lor.

Cand nimeni nu le-a mai aruncat nici o coaja de paine, ei s-au hotarat sa faca ceva ~i sa nu ~tepte moartea pasivi.

ei 2. Pentru ca nu se gandeau ca Dumnezeu ii poate Jolosi 1i pe

Ei fac o lucrare fara sa-~i dea seama. Ei cred ca este ideea lor sa mearga in tabara sirienilor. Dar din firea pamanteasca nu vine a~a ceva.

3. Pentru cii ei erau preocupafi numai de starea /or

Pe ei nu-i intereseaza ce se intampla cu altii. Problema lor era a~a de mare ~i de grava, ca nu se mai gandeau ~i la nevoia altora.

A ~and t~ gande~ti n_umai_ la tine,nu-ti mai pasa ~i de altii. Nu te gande~tt sa fact altora un bme, ct a~tepti sa-ti faca altii fie.

IL LEPRO$ll AU iNTELES TREPTAT MISIUNEA LOR

~. S_eara, ~epr~~ii pleaca spre tabara sirienilor, cu pasul ~ova1elmc, nes1gun daca vor sea.pa cu viata. Dar Dumnezeu a amplificat atat de mult pasul lor, incat sirienii aud mii de pa~i, un vuiet mare d~ cai ~i car~ de razboi, vuietul unei mari o~tiri care venea spre ei. Este pnma ,,amphficare" menfionata in Bib lie.

. Sirienii, dupa ce au auzit aceasta, a tras concluzia ca imparatul 1~1 Israel a tocmit pe imparatii hetifilor ~i pe imparatii egiptenilor sa vma sa lupte impotriva lor. ( v. 6)

169

Page 3: Minunea amplijicarii pasilor A , 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7 ...grbcatlanta.com/wp-content/uploads/2021/07/10_10_Minunea...2021/07/10  · Lui Dumnezeu, care vedea tot ce se

Minuni care te "obliga" sa crezi

Cum de au sirienii asemenea idei? Cum de lasa totul in urma ~i fug sa-~i scape viata? Domnul a facut acest lucru.

Lepro~ii nu pricep nimic, ci ajung in tablira sirienilor ~i o gasesc goala, f'ara nici un om. Ei intra intr-un cort ~i se apuca de mancat. Erau rupti de foame. Dupa ce s-au saturat bine, ei iau lucrurile de valoare ~i le ascund. (Bine au fa.cut, pentru ca a doua zi nimeni nu se va mai gandi la ei.) Dupa ce s-au saturat ~i au luat cu ei ce au crezut ca este mai bun, au inceput sa gandeasca diferit. Cine le influenteaza gandirea? Duhul lui Dumnezeu.

1. Lepro1ii infeleg ca traiesc o zi unica

,,Ziua aceasta este o zi de veste buna ... " (v.9) Este o Evanghelie.

Ce zi mare le-a dat Dumnezeu f'ara ca ei sa se gandeasca la acest lucru. Orice om care aude Evanghelia traie~te o zi mare. Lepro~ii zic: ,,Haidem sa dam de ~tire casei imparatului ... ". Exista paine pentru cei flamanzi ~i este gratuita, dar trebuie luata.

2. Lepro1ii infeleg ca timpul este limitat

Aveau la dispozitie numai o noapte. Cat timp avem noi ca sa vestim Evanghelia?

Daca lepro~ii n-ar fi fa.cut in noaptea aceea ce trebuia alta . ' ocaz1e n-ar mai fi avut ~i multi oameni ar fi murit. Cum s-ar fi simtit ei daca s-ar fi intamplat a~a ceva? Cum te vei simti tu in ve~nicie, dad\ astazi nu-ti faci datoria de cre~tin ~i nu asculti de porunca Dornnului Isus de-a vesti Evanghelia.

3. Lepro1ii infeleg ca sunt raspunzatori

,,Daca vom tacea ... vom fi pedepsiti." (v. 9) Nu facem bine daca tacem. Nimeni nu face bine dacli ~tie ca undeva exista paine ~i nu spune celor flamanzi unde sa o gliseasca. Nu-i bine cand numai tu

170

Minunea amplijicarii pa~ilor

mananci din Painea Vietii. Lepro~ii vestesc chiar in noaptea aceea vestea bun.a, ~i

Samaria este salvata.

Ill. LEPR0$11 AU RAMAS O MARTURIE iN BIBLIE CA SA NE SPUNA:

_1. Ca Dumnezeu se poate folosi ~i de cei mai neinsemnafi oamem

-Pot patru lepro~i sa salveze o cetate? - Pot 12 pescari sa umple pamantul cu invatatura Domnului

lsus? -PoateAnania sa converteasca un prigonitor ~i sa-1 boteze? -Pot sa cada ~idurile Ierihonului, daca evreii doar striga? -Poate un. ba.1at sa omoare un uri~ cu pra~tia? -Poate pranzul unui baietel sa sature 5000 de oameni? La Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta. Sa ne incredem

in El, ~i nu in uneltele pe care El le folose~te.

1tie 2. Ca Dumnezeu se poate folosi de unii oameni Jara ca ei sa

- Au inteles lepro~ii ce fac in noaptea aceea? Au inteles ma.car la urma ca Dumnezeu s-a folosit de ei?

-Au ~rezut o~~ c~_al lor este meritul ~i a~teptau recun.o~tinta? -Au mteles smenu de ce le-a venit gandul sa fuga? -Ai inteles tude ce ai venitazi laBiserica? -Vei intelege ca Domnul Isus te cheama la mantuire?

3. Ca Dumnezeu a1teapta de la noi ceva mai mult ca de /a cei patru lepro~i '

Oare ar fi avut lepro~ii vreo scuza daca ar fi a~teptat pana a doua zi sa faca ceva?

Dar noi, cei ce avem Painea Vietii ~i n-o dam mai departe cum ne vom mai putea scuza? '

171

Page 4: Minunea amplijicarii pasilor A , 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7 ...grbcatlanta.com/wp-content/uploads/2021/07/10_10_Minunea...2021/07/10  · Lui Dumnezeu, care vedea tot ce se

Minuni care te "obliga" sii crezi

Concluzie: - Oare s-a gandit cineva la cei patru lepro~i dupa cateva zile?

Oare le-a multumit cineva? -Cat timp crezi ca mai exista pana la ,,lumina zilei de maine"? -Pop. sa crezi ca Dumnezeu mai face ~i astazi minuni? -in ce mod ,,te-a obligat" Domnul Isus sate uifi in sus? - Poti sa descoperi o posibilitate pe care o mai ai sa veste~ti

Evanghelia, sau te la~i cuprins de disperare? - $ti ca intotdeauna mai exista o ~ansa, daca umbli cu

Dumnezeu? - Cu cine semeni tu eel mai mult? Cu impliratul Ioram care

spune: ,,Ce mai pot ~tepta de la Domnul"? -Cu calaretul necredincios? -Cu lepro~ii? -Cu evreii din Samaria care spun: ,,Sa vedem ce se intampla"? - Necredinta este pedepsita intotdeauna. Ce tragedie mare sa

vezi cu ochii tai izbavirea, dar sa nu te bucuri de ea. - Care lucru ti se pare cea mai mare minune din aceasta

intamplare?

172

Minunea amplificarii p~ilor

Schita prescurtati a lecpei

MJnunea amplific~rii pa~ilor 2 Impiira/i 7: 1-20 (2 Impiira/i 7:9)

Introducere

I. Misiunea lepro,ilor a fost neinfeleasa 1. Pentru ca Dumnezeu nu le-a vorbit lor in mod direct 2. Pentru ca nu se gandeau ca Dumnezeu ii poate folosi ~i pe ei 3. Pentru ca ei erau preocupafi numai de starea lor

II. Leprofii au infeles treptat misiunea lor I. Lepro~ii infeleg ca traiesc o zi unica 2. Lepro~ii infeleg ca timpul este limitat 3. Lepro~ii infeleg ca sunt raspunzatori

m. Leprofii au rimas o mlrturie in Bib lie ca sine spunl: . 1. Ca Dumnezeu se poate folosi ~i de cei mai neinsemnat1

oameni 2. Ca Dumnezeu se poate folosi de unii oameni fara ca ei sa ~tie 3. Ca Dumnezeu ~teapta de la noi ceva mai mult, ca de la cei

patru lepro~i

Concluzie: -Cat timp crezi ca mai avem noi de lucrat? - Care lucru p. se pare cea mai mare minune din aceasta

intamplare?

173