Militari e

20
“Tactica generală” TEMA 8. Staţionarea şi siguranţa staţionării. Subiecte de studiu: 1. Scopul şi principiile dispunerii subunităţilor în raionul de staţionare, cerinţele înaintate faţă de ele - 25 minute. 2. Succesiunea activităţilor comandantului de grupă(echipă) în timpul staţionării. Acţiunile plutonului (grupei) în raionul de staţionare - - 20 minute. 3. Destinaţia, componenţa, depărtarea şi misiunile siguranţei staţionării. Succesiunea şi conţinutul activităţilor comandantului de grupă (echipă) în siguranţa staţionării - 25 minute. Bibliografia: 1. RLTU (§3), p.180-182. 2. „Pl.Ι.Mo. în luptă”, p.263-273. 3. „Curs de tactică” (Grupa infanterie), Editura Sibiu – 2000, p. 229-238.

Transcript of Militari e

Aprob

Tactica general

TEMA 8. Staionarea i sigurana staionrii.

Subiecte de studiu:

1. Scopul i principiile dispunerii subunitilor n raionul de staionare, cerinele naintate fa de ele - 25 minute. 2. Succesiunea activitilor comandantului de grup(echip) n timpul staionrii. Aciunile plutonului (grupei) n raionul de staionare - - 20 minute. 3. Destinaia, componena, deprtarea i misiunile siguranei staionrii. Succesiunea i coninutul activitilor comandantului de grup (echip) n sigurana staionrii - 25 minute.Bibliografia: 1. RLTU (3), p.180-182.

2. Pl..Mo. n lupt, p.263-273.

3. Curs de tactic (Grupa infanterie), Editura

Sibiu 2000, p. 229-238.

1. Scopul i principiile dispunerii subunitilor n raionul de staionare, cerinele naintate fa de ele.

Pe timpul aciunilor de lupt subunitile de infanterie nu ntotdeauna vor duce aciuni de lupt active. Ele pot s se dispun n raioane pn la primirea misiunilor de lupt, sau avnd misiunea de lupt s se pregteasc pentru ndeplinirea ei.

Dispunerea plutonului (grupei) ntr-un raion n vederea pregtirii unor aciuni de lupt, marului sau refacerii capacitii de lupt se numete staionare. Scopul staionrii poate fi:

desfurarea activitilor n vederea pregtirii subunitilor pentru aciunile de lupt;

refacerea capacitii de lupt;

odihna personalului;

completarea stocurilor i rezervelor cu mijloace materiale;

executarea ntreinerii i reparaie tehnicii;

nchegarea aciunilor subunitilor.

Plutonul (grupa) se dispune n staionare ntr-un raion (loc), n cadrul companiei (plutonului) sau independent.

Raionul de staionare reprezint poriunea de teren pe care staioneaz temporar forele i tehnica din dotare. Terenul se alege, de regul, n afara localitilor sau taberelor permanente, n pduri, pe lng o surs de ap, iar forele se adpostesc n corturi izoterme sau adposturi improvizate cu materiale din dotare sau din zon.

La alegerea raionului de staionare trebuie s se in seama de urmtoarele condiii: s fie mascat pentru evitarea descoperirii de ctre inamic att prin observare terestr ct i aerian;

s ofere condiii de instalare a siguranei nemijlocite pentru evitarea surprinderii;

s fie instalat n apropierea unei ci de comunicaii practicabile pentru autovehicule;

locurile alese trebuie s fie uscate, adpostite de vnt;

s fie n apropierea unei surse de ap potabil i a surselor de aprovizionare cu lemne;

s nu fie dispus pe vile rurilor care pot produce inundaii pe timpul ploilor abundente.

Experiena de lupt arat c subunitile trebuie s evite dispunerea n apropierea:

localitilor;

grilor (staiilor) feroviare;

nodurilor de drumuri;

aerodromurilor;

ntreprinderilor industriale;

conductelor de gaz;

staiilor electrice, etc.

Aceste cerine snt condiionate de faptul c aceste obiective prezint interes deosebit pentru cercetarea inamicului. n afar de acesta asupra acestor obiective se vor executa lovituri, n primul rnd, cu armamentul nuclear, lovituri de aviaie i armelor de nalt precizie.

Raionul (locul) de staionare al plutonului (grupei) se stabilete, de obicei, de ctre ealonul superior i trebuie s asigure:- existena unui adpost;- dispunerea mascat a grupelor n cldiri, pduri;- protecia mpotriva armelor de nimicire n mas;- s aib ci de intrare i de ieire ct mai repede din acesta i s ofere posibilitatea de nclzire i de asigurare cu ap a personalului.

Plutonul de infanterie motorizat se dispune n staionare ntr-un raion n cadrul companiei.

n raionul de staionare plutonul (grupa) se dispune dispersat n lungul itinerarelor de deplasare sau n afara acestora, folosind proprierile de mascare i cele de protecie ale terenului, inndu-se seama de dispozitivul care trebuie realizat n vederea ducerii aciunilor de lupt i fiind permanent gata pentru respingerea atacului inamicului terestru i aerian, de asemenea pentru nimicirea grupelor de cercetare-diversiune ale acestuia.

Transportoarele amfibii blindate (mainile de lupt) se dispun dispersat la 25-50 m de la un la altu n locurile indicate de comandantul de pluton sub coroanele copacilor, n vguni, n umbrele de radiolocaie ale obiectelor din teren, iar n teren deschis, cnd exist pericolul folosirii de ctre inamic a armei de precizie nalt la 100-150 m, n aa fel ca personalul s se mbarce repede i s poat iei oportun din raion pe orice timp, ziua i noaptea i n orice condiii de stare a vremii. Armamentul individual, muniia necesar, precum i mijloacele de protecie individual se gsesc permanent asupra militarilor.n raionul de staionare, pentru protecia personalului i a tehnicii militare, se sap anuri i locauri de tragere, anuri-adpost. Cnd staionarea este de lung durat, se construiesc adpostiri sub parapet i adposturi mpotriva efectelor armelor de nimicire n mas.

Locurile dispunerii efectivului i amplasrii tehnicii de lupt se mascheaz minuios. Pentru comoditatea conducerii cu grupele i autovehiculele de asemenea pentru asigurarea unui grad necesar de dispersare, suprafaa raionului de staionare a plutonului poate fi de 500 1000 m2.

n condiiile de iarn aspr sau condiii de timp nefavorabil plutoanele se pot dispune n localiti. n acest caz plutonului pentru dispunere i se repartizeaz o cas sau o construcie.

n raionul iniial plutonul se poate dispune pregtindu-se pentru ofensiva din micare asupra inamicului care se apr.

n raionul de concentrare plutonul de infanterie moto va sosi dup executare deplasrii, unde va petrece deservirea tehnicii i armamentul de lupt., de asemenea, va executa pregtirea pentru aciunile ulterioare n raionul de ateptare plutonul de infanterie moto poate s se afle nainte de mbarcarea pe transportul feroviar sau fluvial. 2. Succesiunea activitilor comandantului de grup(echip) n timpul staionrii. Aciunile plutonului (grupei) n raionul de staionare .

Primind misiunea pentru staionare comandantul de pluton (grup) organizeaz activitatea sa, de regul, n urmtoarea succesiune:

nsuirea misiunii primite;

analizeaz situaia;

ia hotrrea;

d ordinul de lupt;

organizeaz: amenajarea genistic i protecia contra ANM i incendiare ,ntreinerea tehnic a armamentului i tehnicii de lupt, cooperarea, conducerea i sigurana nemijlocit ulterior efectueaz controlul privind gtina permanent de lupt.

1. Primind misiunea pentru staionare, comandantul de pluton (grup) o nsuete. La aceasta el trebuie s neleag:

- n ce raion se dispune compania (plutonul) i locul plutonului ( grupei) n cadrul acesteia;

- pentru ce aciuni s fie gata;

- ce fore se asigur de la pluton (grup) pentru sigurana nemijlocit proprie i pentru sigurana nemijlocit a companiei (batalionului) i la ce timp;

- ce volum de lucrri genistice i pn la ce or de executat;

- unde se dispun subunitile vecine i modul de meninere a legturii cu ele.

2. nsuind misiunea comandantul de pluton (grup) petrece analiza situaiei, pe parcursul cruia el studiaz:

- distana pn la inamic i caracterul probabil al aciunilor, direciile probabile de aciune a elementelor de cercetare diversiune, avioanelor i elicopterelor;

- starea, asigurarea i posibilitile plutonului (grupei), mijloacelor date ca ntrire (sprijin);

- componena i dispunerea subunitilor vecine, modul de cooperare cu acestea la respingerea atacului terestru al inamicului;

- terenul; proprietile lui de mascare, de protecie, de observare i de executare a focului;

- anotimpul, timpul zilei, starea vremii.

3. Pe baza nsuirii misiunii i analizei situaiei comandantul de pluton (grup) ia hotrrea pentru staionare n care determin:

- modul i ordinea de dispunere a efectivului i tehnicii n raionul stabilit pentru pluton (grup), locul dispunerii grupelor ( efectivului) i amenajarea adposturilor (blindajelor) i acoperirile pentru tehnic;

- modulde ducere a observrii asupra inamicului aerian i terestru, precum i dup semnalele comandantului de companie (pluton); - modul de aciune n caz de atac la inamicului terestru i aerian.4. Pe baza hotrrii luate i aprobat de ctre comandantul de companie (pluton),comandantul de pluton (grup) d ordinul de lupt, n care indic:

-date i informaii despre inamic;

- misiunea plutonului (grupei);

- locul dispunerii vecinilor;

- misiunile grupelor (personalului), locul de dispunere, locul amenajrii adposturilor acoperite sau neacoperite, iar la nevoie locul executrii blindajelor pentru efectiv i acoperirile pentru tehnic, modul de observare asupra inamicului terestru i aerian, de asemenea dup semnalele comandantului de pluton (companie); modul de aciune a grupelor (personalului) n cazul atacului inamicului; semnalele de ntiinare, conducere, cooperare i modul de aciune la ele;

- ora ocuprii raionului de staionare i termenii de amenajare genistic;

- locul su i lociitorul .

Etapa cea mai important la activitatea comandantului de pluton (grup) este organizarea amenajrii genistice a raionului de dispunere, mascarea, protecia mpotriva armelor de nimicire n mas i incendiare, de asemenea, deservirea tehnicii i armamentului, controlul pentru meninerea capacitii nalte de lupt a plutonului (grupei).

Amenajarea genistic a raionului de dispunere a plutonului (grupei) trebuie s asigure n primul rnd o protecie sigur a efectivului i tehnicii mpotriva tuturor mijloacelor de distrugere i o aprare ferm mpotriva atacului inamicului.

n primul rnd n raionul staionrii se amenajeaz adposturi pentru efectiv, iar tehnica (MLI,TAB) se dispun n adposturile naturale i se mascheaz cu mijloacele improvizate din zon sau cu mijloacele de mascare din dotare. Pentru ndeplinirea acestor lucrri, cu implicarea a 5-6 militari din efectivul grupei, vor fi necesare 1,5-2 ore. n continuare adposturile se acoper.

Dac este timp la dispoziie, pentru efectivul plutonului, i pentru grupe se pot executa blindaje.

Activitile pentru mascare se organizeaz de ctre comandantul de pluton (grup) n scopul ascunderii mpotriva tuturor mijloacelor de cercetare ale inamicului a dispunerii plutonului (grupei).

La organizarea mascrii comandantul de pluton (grup) indic: ce mijloace din dotare sau improvizate, mijloace materiale din teren de folosit pentru mascare, termenii de ndeplinire, modul de respectare a msurilor de mascare n locul de dispunere a plutonului (grupei).

Organiznd protecia mpotriva armelor de nimicire n mas, comandantul de pluton (grup) pe lng amenajarea genistic a raionului ocupat i folosirea proprietilor de mascare i protecie a raionului trebuie s indice termenul de desfurare a msurilor medicale, msurile de protecie n caz de contaminare cu substane toxice i radioactive, izbucnirea incendiilor sau inundare a terenului.

La organizarea deservirii tehnicii de lupt i armamentului comandantul de pluton (grup) trebuie, n primul rnd, s prevad alimentare complet a mainilor de lupt (TAB) cu combustibil, completarea stocurilor.i nlturarea defeciunilor depistate.

Finaliznd organizarea msurilor de staionare n raion, comandantul de pluotn (grup) controleaz ca plutonul (grup) s-i menin n permanen capacitatea de lupt nalt pentru a fi gata s acioneze n situaiile urmtoare.

Aciunile plutonului (grupei) n raionul de staionare.

Comandanii de grup primind misiunea pentru staionare, verific dac personalul cunoate modul de respingere a atacului terestru i aerian al inamicului, semnalele de ntiinare, conducere i cooperare i modul de aciune la ele, personal conduce amenajarea genistic pentru dispunerea efectivului i adpostirea tehnicii.

Efectivul grupelor dup ce au executat msurile specifice de amenajare i proteciei a staionrii ulterior execut:

verificarea strii tehnicii (TAB, MLI), armamentului i mijloacelor de protecie;

completeaz, n caz de necesitate, cantitatea de muniie consumat;

alimentarea cu carburani i lubrifiani;

completarea cantitii de hran, potrivit precizrii comandantului de pluton i mprosptarea rezervelor de ap;

verificarea strii aparatelor de vedere pe timp de noapte i mijloacele de camuflare;

luarea msurilor pentru prevenirea dereglrilor i avariilor;

nsuirea semnalelor de ntiinare, alarmare i conducere, i modul de aciune la recepionarea acestora.

n toate cazurile de staionare soldatul trebuie s se afle n stare de lupt permanent, pentru respingerea inamicului aerian, terestru, pentru nimicirea desantului aerian, grupelor de cercetare i cercetare-diversiune, desantului aerian.

Soldatul n componena grupei n raionul indicat de obicei se amplaseaz alturi de maina de lupt. Pentru aceasta se folosete proprietile de mascare i protecie a terenului (rpi, vi, coroanele copacilor).

Pentru maina de lupt, mecanicul- conductor alege locul , care asigur:

- amplasarea ascuns contra observrilor terestre i aeriene a inamicului;

- ieirea rapid n direcia numit;

- condiiile necesare pentru deservirea tehnic a mainii:

- alimentarea cu combustibil;

- completarea muniiilor;

- controlul armamentului, mecanismelor i aparatelor;

- reglarea, verificarea armamentului i mecanismelor;

- ungerea i complectarea neajunsurilor care au fost depistate.

Totodat, mpreun cu amenajarea genistic a staionarului soldatul studiaz semnalele i ordinea de aciuni n caz de atac a inamicului.

Dac este necesar se petrec antrenamente de ocuparea rapid a poziiei pentru respingerea atacului prin surprindere a inamicului.

Cnd exist pericolul unui atac al inamicului, militarii ocup poziiile de tragere i se pregtesc pentru respingerea atacului.

La semnalul de alarmare despre inamicul aerian , militarii se adpostesc n anuri-adpost sau la comand execut foc grupat sau de baraj cu armamentul individual i cu mitraliere asupra intelor aeriene care zboar la nlimi mici.

La semnalul de ntiinare despre contaminarea radioactiv, chimic i bacteriologic militarii mbrac nentrziat masca contra gazelor i completul de protecie.

3. Destinaia, componena, deprtarea i misiunile siguranei staionrii. Succesiunea i coninutul activitilor comandantului de grup (echip) destinat n sigurana staionrii.

n timpul dispunerii subunitilor la staionare comandanii de subuniti snt obligai s organizeze sigurana staionrii.

Sigurana staionrii are scop:

s descopere la timp apariia inamicului terestru i s previn subunitile crora le face sigurana;

s interzic ptrunderea grupelor de cercetare sau cercetare - diversiune ale inamicului n raionul de staionare;

s interzic trecerea peste aliniamentul siguranei de staionare a persoanelor izolate sau n grupuri care nu cunosc parola.

n staionare, batalionul (compania) i face sigurana nemijlocit. Pe direcia de ameninare se instaleaz un post de paz independent i patrula de cercetare. Postul de paz independent este compus, de regul, dintr-o grup de infanterie motorizat i se trimite la distana de pn la 1,5 km. Cnd exist pericol de a fi atacat de inamic batalionul (compania) organizeaz i sigurana de staionare. Sigurana de staionare trebuie s in sub control toate drumurile principale i cile de acces spre raionul de staionare al batalionului (companiei).

n staionare plutonul poate fi numit pichet de paz independent organizat i trimis de ctre unitatea din care face parte sau pichet de paz n cadrul detaamentului de paz.Pichetul de paz ocup i pregtete un punct de sprijin de baz i de rezerv dac se dispune de timp cu o dezvoltare frontal de 5001000 m, primete o fie de siguran cu o lrgime de pn la 2 km i poate fi trimis la o distan de pn la 5 km fa de subunitile crora le face sigurana.

Pichetul de paz se instaleaz n locurile probabile de aciuni ale inamicului, pe un aliniament favorabil aprrii, pe ct posibil protejat de obstacole antiblindate i care s asigure un cmp de vedere spre inamic pe o distan ct mai mare, observarea circular, executarea focului pe toate direciile i o bun mascare.

Plutonul numit ca pichet de paz poate primi ca ntrire 1-2 mitraliere, 1-2 tunuri antitanc sau arunctoare de grenade antitanc, iar n unele cazuri i o grup de mitraliere antiaeriene.Aciunile plutonului snt sprijinite, de regul, cu focul artileriei.

n punctul de sprijin plutonul execut locauri de tragere individuale i poziii de tragere pentru mitraliere, tunuri (arunctoare de grenade antitanc), transportoare amfibii blindate (maini de lupt) care se acoper cu baraje, folosind n mod judicios i avantajele terenului.Transportoarele amfibii blindate (mainile de lupt), tunurile, arunctoarele de grenade antitanc, mitralierele se gsesc pe poziii de tragere, fiind n permanen gata pentru deschiderea focului.

Ziua, cnd vizibilitatea este bun, jumtate din militarii pichetului se pot odihni.Noaptea sau n alte condiii de vizibilitate redus, observarea se intensific i se completeaz cu ascultarea; militarii plutonului stau de veghe i snt gata de lupt n orice moment. Primind misiunea de lupt pentru aciunile n sigurana staionrii ca pichet de paz, comandantul de pluton nsuete misiunea; d indicaii comandanilor de grupe pentru pregtirea mai rapid privind ndeplinirea misiunii; analizeaz situaia; deplaseaz n ascuns plutonul ctre aliniamentul ordonat, l dispune ntr-un loc adpostit, organizeaz observarea (instaleaz observatori) i sigurana nemijlocit; desfoar recunoaterea cu comandanii de grupe pe timpul creia ia hotrrea; d ordinul de lupt; organizeaz sistemul de foc, cooperarea, conducerea i amenajarea genistic a punctului de sprijin; organizeaz ocuparea poziiilor de ctre grupe; organizeaz sigurana poziiilor i executarea serviciului n punctul de sprijin ocupat; conduce cu pregtirea plutonului pentru lupt, verific gtina ctre ndeplinirea misiunii de lupt i, la timpul stabilit raporteaz comandantului, care a trimis sigurana.

Pe timpul desfurrii recunoaterii comandantul de pluton trebuie:

s indice reperele;

s determine direciile probabile de aciuni ale inamicului;

s determine misiunile grupelor, poziiile de aprare ale lor, fiile de tragere i sectoarele de tragere suplimentare, poziiile de tragere de baz i de rezerv a mainilor de lupt (transportoarelor amfibii blindate), sectoarele de tragere de baz i suplimentare de pe fiecare poziie;

s stabileasc aliniamentele de deschidere a focului din mainile de lupt (transportoarele amfibii blindate), mitraliere, arunctoare de grenade;

s indice itinerarul de deplasare a patrulelor, misiunile lor, ordinea de executare a serviciului i modul de aciuni n caz de descoperire a inamicului;

s determine pentru pnd (dac se instaleaz) componena, misiunea, locul, modul de executare a misiunii, de meninere a legturii i de efectuare a schimbului;

s determine succesiunea amenajrii genistice a poziiilor, locul adposturilor pentru efectiv i locul de instalare a barajelor;

s determine activitile privind asigurarea aciunilor de lupt pe timp de noapte i n alte condiii de vizibilitate redus.

n hotrre comandantul de pluton determin:

modul de ndeplinire a misiunii primite;

misiunile grupelor, poziiile de aprare ale lor, fiile de tragere i sectoarele de tragere suplimentare, poziiile de tragere de baz i de rezerv a mainilor de lupt (transportoarelor amfibii blindate), sectoarele de tragere de baz i suplimentare de pe fiecare poziie;

pentru pnd componena, misiunea, locul, modul de executare a misiunii, de meninere a legturii i de efectuare a schimbului;

itinerarul de deplasare pentru patrule, misiunile lor, ordinea de executare a serviciului i modul de aciuni n caz de descoperire a inamicului;

misiunile subunitilor date ca ntrire i mijloacelor de foc.

n ordinul de lupt comandantul de pluton indic:

reperele;

componena, situaia i caracterul posibil de aciuni a inamicului;

misiunea subunitii pzite i misiunea plutonului;

obiectivele i intele de pe direcia de aciuni ale plutonului, care vor fi nimicite cu mijloacele comandantului superior i misiunile vecinilor;

misiunile de lupt pentru grupe: poziiile de aprare ale lor, fiile de tragere i sectoarele de tragere suplimentare, poziiile de tragere de baz i de rezerv a mainilor de lupt (transportoarelor amfibii blindate), sectoarele de tragere de baz i suplimentare de pe fiecare poziie, sectoarele de foc concentrat a plutonului i locurile n ele ale grupelor; pentru mijloacele date ca ntrire: poziiile de tragere de baz i de rezerv, sectoarele de tragere de baz i suplimentare de pe fiecare poziie; pentru lunetist: misiunea, poziia de baz i de rezerv, modul de ducere a observrilor i de executare a focului; pentru pucaul sanitar: misiunea i modul de acordare a ajutorului medical rniilor;

ora ocuprii poziiilor de tragere i gtinei sistemului de foc, succesiunea i termenii amenajrii genistice a punctului de sprijin;

locul su i lociitorul.

La organizarea cooperrii comandantul de pluton indic:

modul de executare a serviciului (numrul mijloacelor de foc de serviciu i observatorilor, succesiunea de executare a serviciului i de odhn, modul de trecere prin punctul de sprijin, la ce de atras o atenie deosebit);

modul de aciuni n caz de atac a inamicului;

aliniamentele de deschidere a focului din mainile de lupt, mijloacele antitanc i alte mijloace de foc;

succesiunea de ducere de ctre pluton a focului concentrat, precum i a focului asupra avioanelor, elicopterelor i alte inte aeriene, care zboar la nlimi mici din armamentul de infanterie;

activitile privind protecia contra ADM NBC i armei de precizie nalt, precum i msurile de mascare;

semnalele de ntiinare, cooperare i conducere, i modul de aciuni pe ele;

parola.

Dac pichetul este instalat pe timp de noapte, comandantul de pluton este obligat ca n zori s verifice toate poziiile grupelor, s execute schimbrile necesare n amplasarea lor i s precizeze misiunile.

Dup ocuparea punctului de sprijin, comandantul de pluton numete un observator, organizeaz lucrul pentru executarea lucrrilor genistice, indic modul de executare a focului la apariia inamicului i comunic semnalele i secretul.

Observarea se execut nentrerupt, ziua i noaptea; pe timpul activitii ca pichet de paz se evit producerea de zgomote inutile (ipete, rsete i cntece) sau folosirea excesiv a luminii (se indic folosirea filtrelor infraroii i a dispozitivelor de vedere pe timp de noapte de tip pasiv).

Pentru prevenirea pichetului de paz asupra apariiei inamicului i pentru realizarea legturii, pe poziia fiecrei grupe, comandantul organizeaz observarea i cercetarea.

Pentru executarea cercetrii, comandantul de pluton trimite periodic, n special pe timp de noapte sau n alte condiii de vizibilitate redus, patrule din 2-3 militari, dintre care unul se numete superior, n faa punctului de sprijin i n intervalele cu pichetele de paz vecine.

La trimiterea patrulelor, comandantul de pluton indic:

- itinerarul de deplasare, -misiunile, -ordinea executrii serviciului,- modul de aciuni n caz de descoperire a inamicului -parola.

Patrula se deplaseaz n ascuns pe itinerarul indicat, cercetnd n mod amnunit terenul. Cnd descoper grupuri de militari ai inamicului, superiorul patrulei ntiineaz imediat pichetul de paz i continu s observe aciunile lor; cnd inamicul se apropie, patrula deschide focul i l nimicete.Superiorul patrulei i reine pe cei care nu cunosc parola, i dezarmeaz i i trimite la comandantul pichetului de paz nsoii de ctre un militar. n caz de rezisten sau ncercare de fug, se face uz de arm.Dac n faa punctului de sprijin al pichetului de paz sau n intervalele cu pichetele de paz vecine exist drumuri care trec prin terenuri acoperite, comandantul trimite pnde pentru a descoperi la timp apariia inamicului pe aceste direcii.

Pnda este format din 2-3 militari, dintre care unul este numit superior i se instaleaz la o deprtare de pn la 400 m de pichetul de paz.

La instalarea pndei comandantul de pluton indic:

componena, misiunea, locul, ordinea de ducere a serviciului, de meninere a legturii i de efectuare a schimbului i parola. Pnda ocup n ascuns, locul indicat i supravegheaz necontenit inamicul i terenul.

Superiorul pndei stabilete ordinea de observare, menine starea de pregtire n vederea luptei a pndei i legtura cu comandantul, care 1-a trimis n misiune. Pnda duce serviciul fr schimb, pe timp de zi sau noapte, n ascuns, fr a se descoperi. Ea nu reine pe nimeni i nu interogheaz.

La apariia inamicului sau persoanelor civile pnda observ aciunile acestora i raporteaz imediat comandantului prin procedeul stabilit din timp. Dac militarii izolai ai inamicului ptrund ctre locul de dispunere al pndei, aceasta i captureaz sau i nimicete cu foc dac nu se predau. n cazul cnd pnda este atacat de inamic, deschide focul i se retrage, continund s duc observare.

Dup expirarea timpului de serviciu sau la ordinul (semnalul) comandantului, care a numit pnda, efectivul se ntoarce la pichetul de paz.

Comandantul de pluton trebuie s organizeze temeinic serviciul de paz, s stabileasc rndul militarilor la odihn i s ia msuri pentru ca personalul de paz s fie permanent gata de lupt.

Pentru a ngreuia ptrunderea inamicului i a uura lupta elementelor de siguran, pe comunicaii se pregtesc din timp avalane i distrugeri.O atenie deosebit se acord asigurrii flancurilor elementelor de siguran i luptei mpotriva grupurilor de cercetare-diversiune.

n caz de atac NBC, foc de artilerie, dac punctul de sprijin nu este prevzut cu anuri adpost, se pot folosi drept protecie tehnica de lupt; activitatea se reia imediat ce atacul nceteaz.

Odat cu primirea datelor despre inamic se intensific observarea, iar pichetul de paz se pregtete pentru lupt. Comandantul de pluton raporteaz imediat comandantului care a trimis pichetul despre apariia inamicului i, n acelai timp, informeaz i pichetele de paz vecine.n cazul unui atac din partea inamicului, pichetul de paz trebuie s apere cu drzenie poziia pe care o ocup.Militarii izolai ai inamicului vor fi capturai, dac este posibil, sau nimicii, raportndu-se despre aceasta comandantului care a trimis sigurana.

Pichetul de paz captureaz sau nimicete grupurile mici ale inamicului.

Cnd inamicul atac cu fore superioare, pichetul de paz deschide focul la distana maxim eficace, provocndu-i pierderi i obligndu-l s se desfoare prematur; el trebuie s apere cu drzenie aliniamentul ocupat pentru a asigura desfurarea forelor principale.

Pichetul de paz se retrage de pe un aliniament pe altul numai cu aprobarea comandantului ealonului care l-a trimis.

Cnd staionarea se realizeaz n localiti, sigurana de staionare se organizeaz n afara localitii pe principalele comunicaii de acces; la intrarea n localitate se construiesc obstacole (baricade) i se instaleaz baraje.

n staionare grupa poate fi numit ca post de paz independent sau post de paz acionnd n cadrul plutonului, care acioneaz ca pichet de paz , cu misiunea de a face sigurana nemijlocit a subunitilor aflate n staionare. Postul de paz poate fi trimis de ctre plutonul pichet de paz sau direct de ctre subunitile aflate n staionare.

Postul de paz se trimite la o distan de pn la 1,5 km atunci cnd acioneaz pe transportor blindat (main de lupt) sau pn la 1 km cnd acioneaz pe jos.

Postul de paz organizeaz o poziie de aprare cu o dezvoltare frontal de pn la 200 m i primete o fie de siguran cu o lrgime de pn la 600 m.

Locul de dispunere a grupei trebuie s asigure observarea, executarea focului circular i o bun mascare.

Postul de paz ocup i execut lucrrile genistice pe poziia ce i s-a indicat.

Postul de paz se schimb, de regul, la 24 de ore.

Dac grupa ajunge noaptea, se instaleaz provizoriu ntr-un perimetru defensiv redus; la prima or i dup recunoatere va executa poziia de siguran.

Comandantul de grup, primind misiunea de lupt ocup poziia indicat; instaleaz 1-2 observatori; determin poziiile de tragere de baz i de rezerv pentru maina de lupt (transportor amfibiu blindat), mitralier i arunctor de grenade, locul de tragere pentru pucai; d ordinul de lupt; organizeaz sistemul de foc, amenajarea genistic i mascarea poziiei; determin modul de executare a serviciului, de ducere a focului i de aciuni n caz de descoperire a inamicului.

n ordinul de lupt comandantul de grup indic:

reperele;

componena, situaia i caracterul de aciuni ale inamicului;

misiunea plutonului;

misiunea grupei: poziia de aprare, fia de tragere i sectorul de tragere suplimentar, poziia de tragere de baz i de rezerv a mainii de lupt (transportorul amfibiu blindat), sectorul de tragere de baz i suplimentar de pe fiecare poziie;

misiunile vecinilor;

misiunile efectivului: ochitorului-operator la MLD (trgtorului cu mitralierele de pe TAB) trgtorul cu puca mitralier, i trgtorului cu arunctorul de grenade antitanc (agheistului) poziiile de tragere de baz i de rezerv, pucaului superior locul de tragere, succesiunea de amenajare i de schimb n timpul luptei; ochitorului-operator la MLD (trgtorului cu mitralierele de pe TAB), i trgtorul cu puca mitralier n afar de aceasta sectorul de tragere de baz i suplimentar de pe fiecare poziie; mecanicului conductor (oferului) itinerarul de ieire la poziia de tragere de rezerv i modul de observare, corectare a focului i itinerarul de retragere;

semnalele de ntiinare, conducere, cooperare i modul de aciuni la ele;

secretul;

ora gtinei i lociitorul.

Dup ce a ocupat poziia, comandantul de grup numete un observator, organizeaz lucrul pentru executarea lucrrilor genistice, indic modul de executare a focului la apariia inamicului i comunic semnalele i secretul.

Postul de paz execut observarea nentrerupt ziua i noaptea; pe timpul activitii n postul de paz evit producerea de zgomote inutile (ipete, rsete, cntece) sau folosirea excesiv a luminii (este indicat folosirea filtrelor infraroii i a dispozitivului de vedere pe timp de noapte de tip pasiv).

Militarii izolai ai inamicului snt capturai sau nimicii cu foc, raportnd despre aceasta comandantului.n cazul unui atac din partea inamicului, postul de paz apr poziia pe care o ocup i nu se retrage fr ordinul comandantului care 1-a Secretul constituie mijlocul de recunoatere a militarilor subunitilor proprii de cei ai inamicului, i se comunic verbal ntregului personal pentru 24 de ore i poate fi schimbat atunci cnd situaia impune.

Secretul se compune din parola (denumirea armamentului sau tehnicii militare) i rspunsul (denumirea localitii care se ncepe cu aceeai liter), de exemplu: Parola Tanc, rspunsul Taraclia. Parola se cere persoanelor care trec aliniamentul siguranei de staionare n ambele sensuri i tuturor persoanelor care se deplaseaz noaptea prin raionul de dispunere a subunitilor.

Rspunsul se comunic comandanilor i persoanelor trimise pentru transmiterea ordinelor verbale. Parola i rspunsul se pronuna ncet.

Tactica general

TEMA . SEMINAR la temele 7-8.Obiective didactice:

1. Evaluarea cunotinelor i consolidarea temelor 6-8.

Durata: 160 minute.

Locul desfurrii: auditoriu.

Secvena ntroductiv: -10 minute.

- primirea raportului;

- verificarea prezenei studenilor;

- anunarea temei i obiectivelor didactice.

Subiectele seminarului:

1. Bazele deplasrii i a marului. Procedeele de deplasare a trupelor i caracteristica lor,

2. Marul, scopul, condiiile i procedeele de executare.

3. Succesiunea u coninutul activitii comandantului de grup (echip) pentru organizarea marului.

4. Destinaia i componena siguranei de mar. Coninutul activitilor comandantului de grup n timpul organizrii i pregtirii siguranei marului.

5. Staionarea. Scopul dispunerii subunitilor i cerinele naintate ctre raioanele de dispunere n staionare.

6. Succesiunea activitilor comandantului de grup n timpul staionrii.

7. Sigurana staionrii. Succesiunea i coninutul activitilor comandantului de grup n sigurana staionrii.Bibliografia: 1. RLTU (3), p.164-166, 180-182.

2. Tactica (1), p.236-303.

3. Conspect Tema 6-8.

S =

PLUTONUL INFANTERIE MOTORIZAT N STAIONARE

(o variant)

PLUTONUL INFANTERIE MOTORIZAT

N SIGURANA STAIONRII

(o variant)

N

S

Pn la 2 km

Schema fiei de paz a pl 2I.Mo.

3 5 km

Comandantul pl. 2 I.Mo.:_____________

(gradul militar, semnatura)

___________ anul 200__

R 1 pod

300m

R 2 cas

650m

R 4

turn

1200m

R 3

p.geod.

1000m

2

.......

.

.

GRUPA INFANTERIE MOTORIZAT

N SIGURANA STAIONRII

(o variant)

Pd. VERDE

Pd. MARE

N

S

R-1 pietre

400m

R-2 stlp

800m

R-3

p. geod

1000m

Pn la 1500 m

PAGE 3