Mihail sadoveanu hanu-ancutei

of 16 /16

Embed Size (px)

Transcript of Mihail sadoveanu hanu-ancutei

 • Termenul este un derivat al verbului a povesti care provine din cuvntul slavon povesti a istorisi.Definiie: specie a genului epic n proz, o naraiune subiectivizat (scris la persoana I), fcut din punctul de vedere al povestitorului, fie participant, fie martor sau mesager la aciune.n sens general, povestirea se confund cu naraiunea ca modalitate de existen a genului epic, ca semn distinctiv al acestuia. Identificarea povestirii cu naraiunea se bazeaz pe identitatea de sens a verbelor a povesti/a nara.

 • - ca dimensiuni, povestirea se situeaz ntre nuvel i schi;- naraiunea povestete un singur fapt epic;- accentul este pus pe ntmplri, pe evenimente i nu pe personaje;- construcia subiectului este mai puin riguroas dect n nuvel sau n schi;- timpul faptelor relatate este n trecut;- existena ceremonial al istorisirii, adic sistemul de convenii, arta de a povesti, care presupune: crearea atmosferei evocatoare, captarea ateniei, motivarea deciziei de a istorisi, tehnica amnrii, suspansul.

 • Clasificarea povestirii:dup form: povestire n versuri i n proz,

  povestirea n ram.dup coninut: satiric, fantastic, filozofic,

  romantic, pentru copii.Reprezentani:- n literatura universal: N.Gogol, E.A.Poe, Turgheniev, G.Flaubert, E.Zola etc.- n literatura romn: M.Sadoveanu, V.Voiculescu.

 • Apariie: volumul compus din 9 povestiri diferite, cu teme, motive i structuri autonome apare n 1928. Cele 9 povestiri sunt relatate ntr-un singur loc, la Hanu-Ancuei, de ctre ranii modoveni ce poposeau aici pentru odihn i petrecere.

 • Elemente de unitate: -locul de popas i de petrecere este hanul Ancuei, unde se ntmpl majoritatea faptelor relatate n povestiri motivul hanului;- toate ntmplrile se petrec n timp mitic romnesc, un timp al credinelor strmoeti, cnd oamenii se conduc dup legi nescrise, dar bine nrdcinate n contiina i spiritualitatea romneasc motivul romantic al ntoarcerii n timp spre trecutul vzut de toi superior prezenttului deczut;- personajele sunt rani moldoveni, care au plcerea vorbei, povestesc cu voluptate ntmplrile i evenimentele motivul istorisirii;- ritualul ce se desfoar la hanul Ancuei este acelai n cele 9 povestiri: lutarii cnt ntre dou povestiri, iar naintea fiecreia se creeaz un moment de linite, o atmosfer de vraj i emoie; se aduc pui fripi pe igla, se bea vin vechi n cni noi, dup ce se sprgeau cele vechi; plcintele fierbini erau aduse de Ancua;- personajele comune tuturor povestirilor, care se gsesc de-a lungul ntregului volum sunt comisul Ioni, care incit mereu la povestire i hangia Ancua, care tie dinainte toate ntmplrile istorisite la han.

 • Diversitatea celor 9 povestiri const n cteva elemente care le individualizeaz:- subiectul fiecreia nu are nicio legtur cu al alteia i fiecare dintre ele are un titlu de sine stttor;- fiecare povestitor are modul sau specific de a relata ntmplarea i de a strni interesul asculttorilor.

 • Structuri narative:Iapa lui Vod este are caracter umoristic, iar personajul- narator este comisul Ioni.Haralambie este o povestire cu caracter social spus de clugrul Gherman.Balaurul este o povestire de dragoste avnd ca narator pe mo Leonte zodierul.Fntna dintre plopi este o idil avnd ca narator pe cpitanul Neculai Isac de la Blbneti.Cealalt Ancu este o frumoas poveste de dragoste avnd ca povestitor pe Ienache coropcarul (Reg.= negustor ambulant).Jude al srmanilor este o legend avnd ca narator pe Constandin Mooc.Negustor lipscan se aseamn un reportaj relatat de negustorul Dmian Cristior.Orb srac este un portret n proz avnd ca narator pe orbul Constandin.Istorisirea Zahariei fntnarul este o poveste de dragoste avnd ca narator pe Zaharia fntnarul.

 • Povestirea n ram este o categorie a genului epic numit i povestirea n povestire sau povestirea cu cadru, forma de ncardare a uneia sau mai multor naraiuni ntr-o alt naraiune, ce are o lung tradiie, din literatura antic pn la cea actual i fiind ilustrat de lucrri precum O mie i una de nopi, Decameronul lui Boccacio, Povestirile din Canterbury de Geoffrey Chaucer, Hanu-Ancuei sau Divanul persian de M.Sadoveanu. Timpul narativ se situeaz ntr-un plan al trecutului, modalitatea preferat de relatare fiind evocarea (zugrvirea prin cuvinte imaginea unui lucru cunoscut, dar petrecut demult). Povestirea n ram beneficiaz i de un spaiu privilegiat i ocrotitor (un topos), n care mai muli povestitori relateaz ntmplri pilduitoare, respectnd un ceremonial prestabilit si desfurnd o art a discursului memorabil.

 • Hanu-Ancuei ncepe cu un memorabil exerciiu textual de proiecie n mit a unei lumi reale, deschis ns ctre orizonturi atemporale. Aciunea de la han se petrece ntr-o toamn aurie, epitet ce trimite direct ctre o vrst de aur, izvodit dintr-o ndeprtat memorie ancestral. Este acel segment temporal nedeterminat, situat n illo tempore, ntr-o ndeprtat vreme, timpul fabulos al faptelor neobinuite din poveti, marcat de evenimente meteorologice care-l situeaz i mai puternic ntr-un orizont mitic.Timpul real al ntmplrilor i al povetilor este nedeterminat. Mai important este timpul mitic, accentuat de semne ciudate, de faptul c au czut de Sntilie ploi npraznice i de apariia unui balaur negru n nouri deasupra puhoaielor Moldovei.