Masini - Unelte

download Masini - Unelte

of 116

 • date post

  31-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  369
 • download

  3

Embed Size (px)

description

M-4

Transcript of Masini - Unelte

Masini - Unelte

Cuprins

Pag

Capitolul 1. Studiu bibliografic privind maini unelte similare celei studiate..........................21.1 Tipuri de maini unelte similare.21.2 Tendine n construcia centrelor de prelucrare.............................................................................91.3 Analiza caracteristicilor tehnice i economice ale unor maini de lucru similare.......................16Capitolul 2.Tipuri de piese posibil a fi prelucrate i sculele necesare pentru mainaunealtstudiat..............................................................................................................................................292.1.Forme de piese posibil a fi prelucrate..........................................................................................292.2 Tipuri de scule i caracteristicile acestora...................................................................................31Capitolul 3. Proiectarea cinematic si organologic.....................................................................423.1 Analiza cinematic a mainilor de lucru similare........................................................................423.2 Stabilirea caracteristicilor tehnice principale...............................................................................52 3.3 Schema bloc a mainii.................................................................................................................533.4 Identificarea elementelor ce urmeaz a fi proiectate si realizarea proiectului tehnic(calcule

cinematice, organologice, etc.)....................................................................................................57 - calculul magazinului de scule.............................................................................................63 - calculul mesei.87Capitolul 4.Analiza pieei interne si externe a mainilor i echipamentelor evoluie i tendine........................................................................................................................97

4.1 Sectorul de maini unelte in Romnia.........................................................................................974.2 Analiza industriei de maini i echipamente...............................................................................984.3 Calculul indicelui de volum al produciei industriale................................................................1044.4 Indicii volumului cifrei de afaceri din industria mainilor si utilajelor pe total, piaa intern si piaa extern......................................................................................................1064.5 Indicii valorici ai cifrei de afaceri din industira mainilor si utilajelor pe total,

piaa intern i extern...1094.6 Indicii valorici ai comenzilor noi in industria mainilor si utilajelor pe total,

piata intern si extern...1104.7 Comer exterior..1114.8 Piaa forei de munc.1124.9 Ctiguri salariale..113Bibliografie.114Capitolul 1. Studiu bibliografic privind maini unelte

similare celei studiate

1.1 Tipuri de maini unelte similare

Centrele de prelucrare sunt maini-unelte ce deriv din: maini de alezat i frezat, maini de frezat, strunguri i maini de gurit, comandate numeric, crora li se adaug magazia de scule i mecanismul de schimbare i transfer a sculei. Prelucrarea pieselor pe centrele de prelucrare se realizeaz fr desprinderea pieselor de pe masa mainii prin utilizarea mai multor scule de tipuri i dimensiuni diferite, dispuse n magazin. n acest mod se mrete foarte mult timpul efectiv de achiere, ajungnd pn la circa 70% fa de circa 45%, la mainile unelte convenionale.

Se micoreaz, de asemenea, timpul de staionare n special prin eliminarea timpului de schimbare a sculelor i a celui de msurare a piesei prelucrate. Unele centre de prelucrare au mese rotative indexate pentru prelucrarea piesei pe diferite suprafee sau mese suplimentare, pe care se fixeaz o nou pies, n timp ce maina execut prelucrarea altei piese.

Magazinele de scule, au frecvent capacitatea de 30-32 scule, ns pot depi n multe cazuri 100. Schimbarea sculelor din magazin n arborele principal i invers se face ntr-un timp foarte scurt, folosindu-se mecanisme speciale. Deoarece sunt maini complicate, care conin multe mecanisme, ce se comand numeric cu instalaii electronice complexe, timpii de deservire tehnic i de ntreinere sunt mai mari ca la mainile-unelte convenionale. Centrele de prelucrare permit creterea productivitii la prelucrarea pieselor complicate n serie mic sau unicate. Aceste avantaje au dus la dezvoltarea i diversificarea construciei centrelor de prelucrare.

Clasificarea centrelor de prelucrare se poate face avnd n vedere criteriile: Tipul mainii-unelte din care provin:- centre de prelucrare prin strunjire

- centre de prelucrare prin gurire

- centre de prelucrare prin alezare i frezare

- centre de prelucrare combinate

Poziia arborelui principal:- orizontal

- vertical

Forma i tipul magazinului de scule:- magazin disc

- magazin cu lan

Modul de identificare a sculei:- cu codificarea sculei

- cu codificarea locaului din magazin

Tipul unitii de transfer a sculei:- cu mn mecanic simpl sau dubl

- fr unitate de transfer

- cu mini mecanice i mecanisme de transfer

Aceste centre de prelucrare sunt cele mai numeroase, diversitatea de soluii este foarte mare. Magazinele de tip disc sau transportor cu lan, aezate n plan orizontal, sunt dispuse, de regul, la partea superioar a montantului, n timp ce pentru capaciti mari de nmagazinare, pentru scule grele, se folosete magazinul de tip transportor cu lan, situat n plan vertical, fixat pe montantul mainii sau pe un suport propriu. n acest caz drumul de la locaul de schimb din magazin la arborele principal devine lung, mna mecanic dubl nu-l poate strbate singur, fiind necesare i alte elemente pentru deplasarea sculei scoas din magazin, apar n acest fel puncte intermediare, puncte n care se face transferul sculei de la un manipulator la altul.

Suportul magazinului ca i al mecanismului de transfer, poate fi fix sau deplasabil. Distana dintre arborele principal i punctul de schimb din magazin poate fi constant sau variabil. Poziia punctului de schimb a arborelui principal poate fi obligatorie sau indiferent.

Dac suportul mecanismului de transfer este fix, arborele principal trebuie s se deplaseze n gol pn n punctul de acces la mecanismul de transfer, ceea ce face ca timpul de schimb s creasc. Mrimea acestor curse n gol este variabil, dependent de poziia arborelui principal n zona de lucru, n timpul prelucrrii.

Dac magazinul de scule i mecanismul de transfer sunt plasate pe ppua mobil, sau se deplaseaz pe ghidaje proprii sincron cu ppua mobil, poziia relativ dintre punctul de schimb; mecanismul de transfer i arborele principal rmne invariabil. Schimbul se poate face n orice poziie a arborelui principal n acre traiectoriile elementelor n micare nu intersecteaz piesa prelucrat.

Centre de prelucrare prin alezare i frezare cu magazin de scule tip disc (Fig.1.1)

Pentru magazinele de scule de capacitate medie i greutate mare o soluie clasic este aceea de a plasa magazinul cu axa orizontal, pe un suport propriu . Sculele au axa paralel cu axa arborelui principal, mecanismul de transfer fiind o mn mecanic cu bra dublu, braele fiind acionate independent.

Mna mecanic se poate deplasa axial, paralel cu arborele principal, pentru introducerea i extragerea sculelor, i se poate roti cu 180o, pentru inversarea poziiei. Magazinul de scule se poate deplasa i el, pe ghidaje proprii, pe direcie paralel arborelui principal, pentru a decala planul de rotire a sculelor fa de planul frontal care conine mna mecanic.

Fig.1.1n figura 1.1 este reprezentat vederea general a centrului de prelucrare RAPID1 cu magazin disc.

Ppua mobil PM susine mecanismele lanului cinematic principal i are micare vertical n direcia sgeii B. Acionarea lanului cinematic principal se realizeaz cu ajutorul unui motor asincron avnd o singur turaie. Cele 18 turaii ale arborelui principal se obin cu ajutorul unei cutii de viteze cu cuplaje electromagnetice (fig. 1.1).

Arborele principal este aezat pe lagre hidrostatice, care elimina uzura, asigurnd o durat de funcionare practic nelimitat, mresc rigiditatea sistemului i elimin cldura produs prin utilizarea unui sistem de rcire a uleiului. Pe arborele principal este montat un sistem special ce permite orientareaacestuia ntr-o poziie bine determinat, att la schimbarea sculei ct i la scoaterea acesteia din pies, pentru a nu lsa urme pe suprafaa prelucrat.

Centrul de prelucrare are dou snii (fig. 1.1) aezate una deasupra celeilalte. Sania inferioar S1 se deplaseaz transversal (micarea C), pe ghidaje aezate pe batiu, iar sania superioar S2, se deplaseaz longitudinal (micarea D) pe sania inferioar.

Cele dou snii si ppua mobil sunt antrenate n micare rectilinie de cte un motor electrohidraulic pas cu pas, prin intermediul uruburilor cu bile. Motorul electrohidraulic are pasul egal cu 1,2 i deci efectueaz 300 depit o rotaie. Pasul urubului cu bile i raportul de transmitere al reductorului este astfel ales, nct la rotirea motorului cu un pas, organul mobil se deplaseaz cu 0,01 mm.Viteza de avans depinde de frecvena impulsurilor ce comand motorul electrohidraulic pas cu pas i poate ajunge pn la 2 000 mm/min.

Masa M a mainii este ptrat i se rotete (micarea E) pe ghidajele circulare ale saniei superioare. Rotirea se realizeaz cu ajutorul unui motor electric prin intermediul unui mecanism melc roat-melcat. Pentru poziionarea la un anumit unghi, ma