Manual tehnic panou solar

download Manual tehnic panou solar

of 72

 • date post

  01-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  141
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Panou solar Chromagen

Transcript of Manual tehnic panou solar

 • Manual tehnic

 • 2

  Principiile cheie ale Chromagen:Cele mai inalte standard de calitateRetea de distributie internationalaVarietate de solutiiVasta experienta tehnicaAsistenta dupa vanzareCunoastere profunda pietei

 • 3Produse

  Panouri solare

  Rezervoare de stocare

  Sisteme de incalzire cu energie solara

  Chromagen este lider mondial in sistemele de incalzire cu energie solara. Infiintata in 1962, Chromagen a acumulat ani de experienta in utilizarea energiei nelimitate solare, in scopul incalzirii apei. Chromagen ofera sisteme destinate utilizarii in locuinte, ca si sisteme mai complexe pentru aplicatii coemerciale in hoteluri, spitale, blocuri de apartamente si uzine industriale.Venind in intampinarea nevoilor actuale, dar vizand si viitorul, Chromagen, jucator important pe plan mondial in domeniul energiei alternative, dezvolta o gama de produse fiabile si eficiente care asigura solutii garantate si curate pt incalzirea apai.

  Chromagen proiecteaza sisteme si solutii cu energie solara pentru a satisface nevoi individuale si se implica in planificare si instalare in fiecare etapa a proiectelor. Pe langa sisteme, panouri si rezervoare de stocare, Chromagen asigura accesoriile, cum sunt suporturile si kiturile de conectare.

  Chromagen executa panouri solare folosind tehnologii de ultima ora. Placutele acoperite cu un strat de cupru sunt sudate ultrasonic pe tubulatura din cupru asezata intr-o rama si acoperita cu geam securizat. Optional sunt oferite rame din otel inox si aluminiu, iar straturile absorbante pot fi acoperite cu vopsea selectiva, crom si sputtering (vopsea ultraselectiva).

  Chromagen produce rezervoare de stocare intr-o gama de dimensiuni de la 30 la 300 litri, care pot fi rezervoare simple sau rezervoare cu schimbator de caldura. Toate rezervoarele au o placa electrica pentru conectare, si sunt acoperite cu email. Ele pot fi montate fie in pozitie verticala, fie orizontala.

 • 4

  Table of contents 1. General Introduction 1.1 About this Manual 8

  1.2 Company Introduction 8

  1.3 Quality Assurance 8

  1.4 Solar thermal system - basics 8

  1.5 Forced circulation system 9

  1.6 Thermosiphon system 9

  1.7 Closed-Loop Versus Open-Loop Systems 10

  1.8 Water quality 10

  2. Flat-plate collectors 13

  2.1 Introduction 14

  2.2 The collector parts 15

  2.3 Specifications of CHROMAGEN Collectors 16

  2.4 Collectors Data sheets 17

  CR90 17

  CR100 18

  CR110 19

  CR120 20

  CR130 22

  CR140 23

  3. Storage Tanks and heat exchangers 25

  3.1 Introduction 26

  3.2 Storage Tanks Data Sheets 29

  Solar Vertical Tanks 29

  Solar Horizontal Tanks 30

  Solar Tanks with Double Jacket heat exchanger 31

  Solar Vertical tanks with Spiral heat exchanger 32

  Horizontal Tanks with Spiral/Serpentine heat exchanger33

  4. Installation-Getting started 35

  4.1 General Information 36

  4.2 Thermosiphon systems configurations 37

  4.3 Forced circulation systems configurations 37

  4.4 Safety during Site Inspection 38

  4.5 Review Local Codes 38

 • 5 4.6 Required tools and equipment 38

  4.7 Selecting systems location 39

  4.8 Roof Survey 39

  4.9 Water Requirements 40

  4.10 Customer Approval 40

  4.11 Work Force 41

  4.12 Propylene Glycol properties 41

  5 Thermosiphon system Installation 43

  5.1 Inclined roof installation 44

  5.2 Flat roof installation 46

  5.3 Plumbing the system 48

  5.4 Filling and Testing 50

  6. Forced circulation system installation 53

  6.1 Introduction 54

  6.2 Inclined roof installation 55

  6.3 Flat roof installation 55

  6.4 Location of collectors, tank and system operation 57

  6.5 Anti-freeze Protection 58

  6.6 Plumbing the System 58

  6.7 Filling and Testing 58

  6.8 Additional Notes 58

  7. Troubleshooting & Maintenance 61

  7.1 Thermosiphon System 62

  7.2 Forced Circulation Systems 62

  7.3 Maintenance 65

  7.4 Periodic maintenance 65

  7.5 Replacement of Parts 65

  7.6 Warnings 65

  8. Accessories 67

  8.1 Solar station 68

  8.2 Thermostatic control 69

  8.3 Circulation pumps 70

  Warranty

 • 1

 • INTRODUCERE

 • 1.2 Introducere in sisteme

  1.3Asigurarea calitatii

  1.4. Sistem solar termic elemente principale

  1.1 Despre Manual Acest manual ofera urmatoarele informatii :a. Principiile sistemelor de incalzire cu energie solarab. Produsele Chromagen - panouri si rezervoarec. Specificatii, montaj si intretinere pentru sistemele de incalzire rezidentiale cu energie solara.Chromagen utilizeaza cele mai avansate tehnici de productie pentru a asigura produse durabile. Cititi acest manual cu atentie inainte de a incepe lucrul, si respectati procedurile punct cu punct. Daca aveti intrebari, va rugam sa le adresati dealer-ului local al Chromagen.

  Produsele Chromagen pot fi asamblate in 2 tipuri diferite de sisteme :" Termosifon, sisteme cu circuit inchis" Circulatie fortata, sisteme cu circuit inchisDiferentele si principiile de lucru ale diferitelor sisteme sunt descrise in cap.2.Sistemele termosifon sunt recomandate oriunde este posibila montarea pe acoperis. Caracteristicile functionale ale acestor sisteme sunt mai simple decat cele ale sistemelor cu circulatie fortata, deoarece nu implica parti mobile sau electropompe. La sistemele cu circulatie fortata, rezervorul de stocare apa poate fi asezat oriunde, aspect deloc de neglijat pt considerente estetice, sau atunci cand acoperisul nu permite montarea structurii de suport a unui rezervor.

  Sistemul de management al calitatii de la Chromagen satisface standardele ISO 9001. Produsele sunt executate din materiale de cea mai buna calitate, iar liniile moderne de productie asigura permanenta precizie si finisare superioara. Sistemele si componentele Chromagen sunt testate conform standardului european EN12975 pt panourile solare, EN12976 pt sistemele solare de incalzire, standardul international ISO 9806, standardul israelian, SRCC USA, standardul australian si altele. Numeroase institute din toata lumea au testat si aprobat sistemele Chromagen : INTA Spania, FSEC Florida, ITW Germania, SPF Elvetia, CSTB Franta, ENEA Italia, Democritos Grecia, Sii Israel, si altele. Pt Chromagen este o mandrie sa ofere clientilor produse eficiente si de inalta calitate, si sa se implice in lupta mondiala pentru un mediu mai curat, prin utilizarea surselor de energie alternativa.

  Un sistem de incalzire a apei cu energie solara este compus din mai multe elemente importante :a. Unul sau mai multe panouri solare montate pe acoperisb. Un rezervor de stocare cu sau fara schimbator de caldura in interiorc. O electropompa pt circularea fluidului de transfer al caldurii (numai la sistemele cu circulatie fortata)Exista doua tipuri de circulatie a apei incalzite de la soare :a. Termosifon (TS)b. Circulatie fortata (FC)

 • General Introduction9

  Schema sistemului cu circulatie fortata

  1.5Sistem cu circulatiefortata

  1.6 Sistem termosifon

  T50

  Vana control

  Controler

  pompa

  Apa la utilizator

  Senzortemp.

  Rezervor stocare apacu schimbator de caldura

  Alimentare apa

  Incalzireaux.

  Vanacontrol

  Vas expansiune

  Element electricincalzire

  Panouri solare

  Senzortemp.

  Sistemele cu circulatie fortata folosesc electricitate pt actionarea pompelor care imping fluidul in sistem. Sistemele termosifon se bazeaza pe gravitatie pt acest lucru. In ambele sisteme placa absorbanta a panoului colecteaza energia termica a soarelui care incalzeste apa sau solutia antigel care curge printr-o serie de tuburi. Odata incalzit, fluidul curge prin tuburi catre rezervorul de stocare. Fluidul incalzit incalzeste apa din rezervor in mod direct sau cu ajutorul unui schimbator de caldura. Deficitul de energie este completat cu o sursa electrica sau de gaz.

  Sistemele cu circulatie fortata folosesc electropompe, supapa si controlere pt a circula apa sau alt fluid pt transfer de caldura prin panouri. Sistemele FC sunt de obicei mai putin eficiente si mai costisitoare decat sistemele TS, desi panoul lucreaza la temperatura mai scazuta, insa ele permit o mai mare flexibilitate in pozitionarea componentelor sistemului : rezervoarele de stocare nu trebuie montate deasupra sau aproapa de panouri. Deoarece ele folosesc energie electrica pt a actiona pompa, aceste sisteme nu vor functiona daca se intrerupe sursa electrica.

  In general sistemele TS nu folosesc electropompe pt circularea fluidului in tubulatura. In schimb ele folosesc principiul termosifonului. Aceste sisteme sunt mai usor de intretinut, mai putin costisitoare la montaj si in general mai eficiente decat sistemele FC, insa ele au unele limite de montaj, deoarece rezervorul de stocare trebuie asezat deasupra partii inferioare a panoului.Sistemele termosifon folosesc convectia naturala pt circularea apei prin panourile solare. Pe masura ce apa se incalzeste in panou, ea se ridica in partea superioara a panoului si de acolo in rezervorul de stocare. In acest stadiu actiunea termosifon determina apa mai rece din rezervor sa curga in jos prin tevi catre partea inferioara a

 • 10

  1.7 Sisteme cu circuit inchis

  1.8 Calitatea apei

  Rezervorul poate fi amplasat partial sub panou, intr-o configuratie cu profil redus, dupa cum se arata la punctul 5.1. Instalatia cu profil mic necesita supapa de control suplimentara pt a preveni curgerea inversa in termosifon.Un sistem cu circuit inchis. Fluidul de transfer caldura (apa sau solutie antigel) circula prin tubulatura sistemului fara a se amesteca cu apa potabila din interiorul r